Bătrânul otrăvit Iliescu nu se lasă deloc…

Supărat că va rămâne în istorie ca un bolșevic otrăvit, care a făcut mai mult rău țării decât alți comuniști de bine, Ion Iliescu sare la bătaie pe blogul personal împotriva celor care doresc schimbarea României:

Reamintesc un lucru, care scapă multora dintre acești ”analiști”: la prăbușirea ceaușismului România avea, în ciuda tuturor greutăților, un număr important de oameni bine școliți, cu studii superioare și medii de bună calitate, elite profesionale într-o țară cu o economie diversă, care investea destul în cercetare-dezvoltare.  Poate n-aveam mulți filosofi, dar nici acum nu ne prisosesc. În schimb aveam elite culturale demne de acest nume, care au avut demnitatea ”rezistenței prin cultură”.

Într-o țară alfabetizată cu forța, o declarație de acest gen nu poate fi combătută. Da, România gemea de elite profesionale, fără îndoială. Cu ce își ocupau timpul aceste elite? Păi, pupau în fund membrii de partid, pentru a avea în continuare serviciu. Tovarășul Ilici știe cum se mutila orice inițiativă sau idee, pentru că a stat în preajma Ceaușeștilor un veac, plus a ciuntit cărți la Editura Tehnică.

Plus, să nu uităm adevăratele elite: un președinte de republică analfabet și o academiciană de renume mondial.

Statistic vorbind, acești oameni nu aveau cum trece peste noapte în opoziție față de un regim care și-a ținut principala sa promisiune: revenirea la democrație, respectul drepturilor și libertăților cetățenești, puse între paranteze de prea lungul șir de regimuri totalitare, începând din 1938. Și am învățat de mic, pe ”pielea” mea, ce au însemnat gândirea și guvernarea totalitare.

Care revenire la democrație, tovarășe? Aia călcată cu minerii de două ori? Aia acaparată de securiști și activiști de partid? Avem noroc cu Albania, că altfel am fi ultima țară din Europa pe toate planurile, din cauza regimului comunistoid cu față umană prezidate de matale!

De ce m-au votat oamenii? Explicația este mult mai simplă decât cred cei care despică în patru un fir de păr ce nu există: le-am oferit o miză, un proiect de țară, o perspectivă. Cu acest proiect s-au identificat și oameni cu studii mai puține-dar care au gândit și gândesc cu capul lor-dar și oameni de cultură, elite profesionale în diferite domenii, și, oroare pentru unii, chiar și filosofi!

Auch. Noi credeam că te-au votat de două ori, o dată în 1990 și o dată în 1992, prima oară pentru că era confuzie și aparatul administrativ era tot în mâna vechilor tovarăși, iar a doua oară pentru că ai speriat țăranii și proștii că vin moșierii să le ia pământurile. Care miză? Care proiect? Ăla în care îi demonizai pe Rațiu și pe Coposu? Privind în urmă, care a fost perspectiva? Rodica Stănoiu? Adrian Năstase? Octav Cozmâncă? Nicolae Văcăroiu? Petre Roman? Sorin Oprescu?

Politicul nu are probleme cu ”cei mulți și proști”, care nu votează pe placul ”elitelor”. Politicul are o problemă cu incapacitatea sa de a oferi o miză românilor, un proiect de viitor. Politica a ajuns un lucru în sine, rupt de realitățile României. Consumă prea multă energie cu gestionarea unor jocuri de putere lipsite de sens, până la urmă, și mnult prea puțină pentru rezolvarea problemelor țării, satisfacerea nevoilor cetățenilor, mediului de afaceri, construirea unei societăți normale și funcționale. Răspunsul cetățenilor la acest mod de a face politică, lipsit de responsabilitate, este retragerea lor din spațiul public, refuzul de a face ”politică”. Asta lasă loc unor minorități agresive, care-și impun, pe fondul slăbiciunii tot mai accentuate a politicului, a democrației, în general, propria agendă. O agendă care nu are nimic în comun cu agenda publică.

Asta cu minoritățile agresive și propria agendă e superbă. Deci tovarășul Iliescu e supărat că un mai votează prostimea, pentru că inițiativa a fost luată de niște oameni mai spălați și mai informați, care nu pot fi prostiți și manipulați așa ușor. Agenda publică? E simplă, tovarășe Iliescu: justiție, respect, economie. Cum făcea Rodica Stănoiu justiție? Câte procese a pierdut România la CEDO doar cu retrocedările pentru că judecătorii sistemului refuzau să dea înapoi bunurile confiscate de comuniști? Câți bani au furat Gabriel Bivolaru, Adrian Năstase, Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu?

Da, agendă serioasă și proprie. Nu ca matale, speriat prostimea să te voteze cu sloganuri bine gândite pentru ei.

A-i acuza pe cetățeni că nu știu să voteze este o dovadă de dispreț. Pentru că ei votează așa cum cred, și cum le cer interesele lor.

Pe bune? De câte ori au votat țăranii împotriva intereselor lor doar în Teleorman, ajungând în 20 de ani unul dintre cele mai sărace județe sub oblăduirea actualului președinte al PSD, Liviu Dragnea? De câte ori au votat cetățenii din cele mai sărace județe împotriva intereselor lor, județe unde mereu PSD câștigă majoritatea de 25 de ani?

Giurgiu, Călărași, Mehedinți, Tulcea, Sălaj, Ialomița, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Teleorman, cele mai sărace județe din România, e o coincidență că PSD are majoritate aici? Ce au făcut socialiștii ăștia de la PSD să îi scoată pe oameni din sărăcie? Nimic de 25 de ani.

Da, e ușor tâmpenie să spui că e dispreț când spui că proștii votează împotriva propriilor interese, pentru că realitatea te contrazice.

Lumea nu se învârte în jurul unor elite rupte de realitate, oricât s-ar crede ele un buric al acestei lumi.

De aia se numesc elite. Să miște România înainte. Nu să plece urechea la țărani și idioți, pentru că, dacă era după ei, eram în continuare stat comunist, că era bine și aveam serviciu cu toții. Are oare tovarășul Iliescu idee ce elite au răsturnat vechea orânduire?

Și dacă tot am ajuns aici, situația e un pic asemănătoare: tot cu oameni sătui de sărăcie și de clasa politică avem de-a face, tot cu comuniști avem de-a face, tot cu niște mizerabili care disprețuiesc poporul.

Subliniez încă o dată ironia: ei sunt socialiști și județele lor sunt cele mai sărace.

 

ilici2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

36 comentarii

 1. “A-i acuza pe cetățeni că nu știu să voteze este o dovadă de dispreț. Pentru că ei votează așa cum cred, și cum le cer interesele lor”.
  Eu cred ca aici il acuzi degeaba, afirmatia e oarecum corecta. Omul voteaza si face alegeri la nivelul lui (de educatie, inteligenta, perceptie), nu poti spune ca un om nu stie sa voteze sau ca voteaza prost, aia e perceptia lui. E ceva gen diesel vs benzina, fiecare are viziunea si argumentele lui, nu poti spune ca unii aleg prost, indiferent care sunt ei.

  00
 2. a prăbușirea ceaușismului România avea, în ciuda tuturor greutăților, un număr important de oameni bine școliți, cu studii superioare și medii de bună calitate, elite profesionale într-o țară cu o economie diversă, care investea destul în cercetare-dezvoltare. Dar am rezolvat problema, chemand minerii sa-i bata pe intelectuali.

  Cred ca asta era citatul corect.

  00
 3. De ce ai scris textul asta lung din care nu se intelege mare lucru?

  pe scurt, pe unde m-am oprit: Iliescu vb de elite, alea pe care le-a tratat cu maxim respect la începutul anilor 90. Romania avea elite, Iliescu le-a alungat

  00
 4. Articolele de genul asta sunt motivul pentru care ma intorc in fiecare dimineata pe blogul tau si ma fac sa uit datile cand dai cu mucii in fasolea motociclistilor, soferilorde prahova si asa mai departe.

  00
 5. Nu inteleg de ce ai da nas unui pericol national ca Iliescu. Mai ales tu, care esti cu capul pe umeri in general.

  00
 6. La inceputul anilor 90 nu erau alte variante. Reprezentantii partidelor istorice de-abia aparusera, iar in mintea celor batrani acele partide aveau imaginea oamenilor care le facusera rau taranilor inainte de comunism. Adica increderea in acei oameni tindea spre zero.
  Iliescu a venit fix intr-un vid de putere, si era cam singurul care stia sa vorbeasca. Aproape ca nici nu era nevoie sa manipuleze, ca sa fie votat.

  La alegerile din 1990 parca, eram in clasa a 6-a, iar la sfarsitul orei de fizica, a venit vorba despre candidati. Imi aduc aminte ca atunci cand profesoara a spus ca voteaza cu Ion Ratiu, toata clasa a huiduit-o. Degeaba a incercat sa ne explice, ca n-a avut cu cine se intelege. Repet: copii de clasa a 6-a. Atat de indoctrinata era lumea, pe vremea aia.

  00
  • Eu aveam vârsta de vot si profesoara de istorie ne-a zis să ne împărțim votul, ca nimeni să nu aibă majoritate,și ea si noi credeam că am deschis cutia,dar nu

   00
 7. sa inteleg ca elitele erau aia din cpun ?
  tov. josu topolovat era dintre elite sau nu ?
  eu avem elite pe spectrum https://archive.org/serve/Elite_1985_Firebird_Software_ZX_Spectrum/Elite_1985_Firebird_Software_ZX_Spectrum_screenshot.gif

  00
 8. Nu există pedepse și înjurături suficiente pentru Iliescu ăsta. Totuși, atunci când te gândești la cât rău a făcut derbedeul ăsta și, de fapt, toți politicienii români, merită, chiar dacă ești ateu, să crezi în Judecata de Apoi.

  00
 9. Deci in conluzie, Iliescu e naspa, traisca cei de dreapta, ei este cei care au scos Romania din rahat si da, voi cei care sunteti de stanga muriti in chinuri, taranilor si idiotilor… bun. Next!

  00
 10. bosorogii acuzati de crime impotriva umanitatii* daca-mi aduc eu bine aminte ar trebui sa se abtina de la genul asta de chestii

  00
 11. NOU
  #24

  Nu aveţi voi idee ce propagandă agresivă a fost derulată în armată, în fabrici, ce de tovarăşi propagandişti cu vechi ştate au fost trimişi la “muncă de lămuire a maselor” cu privire la reîntoarcelor burjuilor, a boierilor, a sugătorilor sângelui poporului, ce frazeologie perversă a fost utilizată.
  Întreg aparatul de propagandă al regimului comunist a fost înrolat peste noapte în proaspătul feseneu şi trimis în teritoriu să sucească minţilor oamenilor.
  Habar nu aveţi ce forţă de manipulare a fost dezlănţuită atunci, ăştia micii care se joacă acum pe feisbuc de la cine credeţi că au învăţat?
  Gândiţi-vă numai că între 1997 şi 1999, au reuşit să facă praf convenţia, i-au anulat capitalul de imagine preşedintelui de atunci, au bramburit totul şi, ca o culme a manipulării, l-au scos pe CVT în faţă contracandidat pentru Tov. Iliescu, să se asigure că Bunicuţa va câştiga alegerile pe capitalul de spaimă stârnit de nebunul de Tribun.
  Mai vreţ’?

  00
 12. Când aud de socialism cu față umană, îmi vine să-mi tai sfârcurile cu lama și să-mi fac clismă cu wasabi…

  Pe vremea când Iliescu conducea țara din spate, iar Ceaușescu din față, nu se găsea mâncare. După ce Iliescu conducea țara pe față, nu se găseau bani de mâncare.

  Poate crede, cumva, că am uitat…

  00
 13. Puse in oglinda, rezonez cu mai multe pasaje pe gri decat pe alb.

  00
 14. Ilici ar fi trebuit sa stie ca cea mai mica minoritate este INDIVIDUL. Si de asta ca legea ar trebui sa tina cont ca trebuie sa se aplice la fel indiferent daca e vorba de o mana de indivizi, unul singur, sau mii de muncitori de la Apaca. Insa habar nu are. De asta el nici azi nu stie ce sunt drepturile individuale, inalienabile, de asta nici Pipida si restul “intelectualilor” habar nu au ca USA este republica, nu democratie (legea nu tine cont de parerea multimii deloc), nici unul din ei nu stie ca tocmai aceste lucruri au scos lumea din rahat.

  Ca toti socialistii pe model francez el e un colectivist imputit. De asta nu avem nici elite, nici economie, nici nimic, cum n-au avut nici francezii dupa 1789, cand revolutionarii au ucis 400.000 de oameni intr-un singur an. Atunci cultura franceza a disparut din istorie, s-au tampit de tot. La fel cum s-au tampit si rusii, dupa Lenin. Efectele se vad si acum, se vor vedea pe multe generatii. Daca ar fi sa realizeze ce dezastru si ce nenorocire a lasat in urma, cat de mult a avut de suferit tara asta de pe urma lui, sigur si-ar trage singur un glont in cap. Insa asa va da vina pe altii, pe imperialisti, pe “exploatatori”, “bisnitari”, Ratiu, Coposu.. la colectivisti intotdeauna altcineva este vinovat.

  00
 15. Si cu toate asta, cand o sa moara (peste 125 de ani), sa vezi cati o sa-l planga si o sa-l regrete.

  00
 16. De la primul rand ma cuprinde scarba: foloseste in continuare “ceausism” in loc de “comunism”. Barem e consecvent in ideologie, pentru el, vinovat nu a fost sistemul “comunist”, vinovat a fost Ceausescu, “persoana fizica”. In rest aceeasi retorica de mucava, platonisme imbecile, “poporul” in sus si in jos, “entelectualii care e de vina” etc etc. Nimic despre indobitocirea fortata a unei popendulatii, adusa la stadiul sa isi vanda votul spre viitor pentru firimiturile prezentului, nimic despre adunatura de profitori care se numeste, cica, “Partidul Social Democrat”, aceasta adunatura de ex membrii de partid, care au profitat din plin, material vorbind, pavand drumul catre cleptocratia in care ne balacim acum. Nimic despre 45 de ani de ani de sistem represiv, nimic despre distrugerea valorilor morale ale unui popor ….. lista e prea lunga. Scuze pentru rant, ma dezgusta individul, inchei cu o urare : Mars la cacat domnule Iliescu!!!!

  00
 17. Doua aspecte: “Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci” Tutea parca… al doilea : Elitele astea din politica sunt povesti, e o ceata de semianalfabeti (80%) cu un tupeu jegos, care nu sunt capabili sa ofere nici-o solutie pentru problemele, oricat de mici, ale Romaniei, sunt niste marionete ale lenesilor si analfabetilor din aceasta tara, iau decizii doar ca sa dea bine omului prea prost sa inteleaga ceva, dau in sistemul de educatie pentru ca omul prost acolo a intampinat cele mai multe probleme, la scoala si atunci automat ii este usor sa simpatizeze orice lege, orice masura care loveste in scoala. PS: Niciodata nu s-a evoluat cu linguseala, iar ceea ce se intampla in Romania de ~80 de ani e o linguseala continua.
  Iliescu e senil, nu ma mai mira nimic din ce spune, probabil si acum ca si atunci… are impresia ca a facut o favoare Romaniei fiindu-i presedinte.

  00
 18. Sunt total împotriva bolșeviiului. Mă întreb însă, noi ce de azi, fără informațiile pe care le avem acum la îndemână, ce am fi făcut la vot în acea perioada? Ok, unii ieșeam și ne băteam cu minerii. Restul?
  Mi se pare f greu de judecat situația de atuncI. Este evident ca noi ca popor acționăm f bine la emoție, nu la logica.

  00
 19. Atat Cilolos cat si Iliescu & Co. (gasca originala) sunt “emanatiile strazii”.

  00
 20. Din pacate tovarasul Iliescu si clica sa au reprezentat / reprezinta cel mai mare cancer pentru acest coltisor de plai ,numit Romania.

  In ziua in care crapa o sa beau in cinstea acestui eveniment!

  00
 21. L-ai împinge puţin pe scări doar ca să-l poţi întreba de ce se grăbeşte, nu?

  00
 22. La partea cu manipulatul, nu prea ai dreptate. E mai usor sa manipulezi lumea acum, in era in care daca apare pe Internet atunci sigur e adevarat. Galetile, sticlele de ulei, alea costa mult mai mult decat likeurile.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.


Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.