O idee pentru profesori la final de 2023

Hai că înghițiți gălușca că v-au făcut ca pe turiști la protestul din vară. Vin sărbătorile, nimeni nu are chef de proteste acum. Sau poate are.

Dar când vă treziți, blocați totul și nu mai cereți 40%. Cereți 50% și nu plecați până nu vedeți fluturașul de salariu. Plus demisia ministrului și desființarea inspectoratelor școlare și examene noi pentru toți directorii de școli.

Nu se vor opri din furat, dar vor fura din ce va rămâne după ce vi se vor da salarii. e

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe pagina de socializare luni noaptea că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13% și cu 7% de la 1 iunie. Luni, premierul Ciolacu anunța că a închis tot bugetul fără să fi stabilit cu cât vor crește salariile profesorilor: „Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile.” (sursa)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 111250
    • Toata scarba asta fata de profesori/invatatori e data de “noi” si de “sistem (in special politicieni)”.
      Si e vorba aia: cat dai, atat face. Dai doi lei la educatie, atat primesti inapoi.

      Am mai citit chestii de la profesori, si vezi ca alea sunt mituri cu 6 ore de munca pe zi si alte balarii. Chestiile astea sunt ce se vede in exterior.
      Sa nu mai zic de animalele pe care le trimit parintii profesorilor la clasa, spre a fi educati.

      Comentariu apreciat.24737
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 45110
    • ori protest pana primesti mai mult*

      Indecis. Tu ce zici?2316
    • w – de banii aia sa zicem mersi ca se prezinta la clasa.

      Ce e „tristut” e ca sunt multi cu gandirea asta de patron sef pe plantatie.

      Poate Vali va face la un moment data un articol si despre teoriile astea cu „daca nu-ti convine, iti schimbi jobul”.

      Comentariu apreciat.6418
    • Fisherman, judeci cu simplitatea unui cioban.

      Ai ideea câtă muncă (pe lângă orele bifate de tine) are un profesor dedicat? Poti exclude disciplinele care (evident) nu se potrivesc descrierii, după care vezi: planificările de la inceput de an, pregatirea orelor, pregatirea testelor (pe banii proprii – imprimanta, hârtia. Că „școala n-are”). Corectatul testelor. Pregatitea elevilor pt concursuri si olimpiade. Participarea la corectat si supravegheat concursuri si olimpiade. Ore suplimentare de pregatit clasele din anii terminali.

      Toate astea neremunerat.

      Plus câte altele (cum ar fi acumulat credite din cursuri, pe care adesea le si plateste din buzunarul propriu, nu doar ca-și mănâncă weekendurile), diverse.

      Că-i plin învățământul romanescde nechemați, de ratați, de loaze analfabete ajunse la catedră, de directori și inspectori indolenti, incompetenți și numiți politic? Cu atât mai mare nedreptatea. Plus cei ca tine, să nu uit.

      Comentariu apreciat.13033
    • Igor, as fi mers mai mult pe gandirea de ” stiu de ce sunt capabil si nu accept sa imi bat joc de mine acceptand bani putini”, dar plm…

      Indecis. Tu ce zici?1235
    • w – pe logica asta ne putem baga toti picioarele si sa emigram, in loc sa le mancam ficatii politrucilor si sa ne impunem cu drepturile ce ni se cuvin, ca doar „valoarea mea” e mai apreciata la dracu in praznic.

      Comentariu apreciat.427
    • Igor, reiau. Ideea primului meu comentariu e ca e o mentalitate de cacat cea care presupune ca faci o treaba proasta pentru ca esti platit prost. Cum spuneam si mai sus, ori iti schimbi job-ul, ori faci protest serios pana primesti exact cat consideri tu ca meriti. Nu stiu de ce concluzionezi tu ca e o abordare defetista asta.

      Indecis. Tu ce zici?1033
    • Cine isi face treaba prost ? Care e „treaba” de fapt ? Fisa postului contine responsabilitatile si obligatiile „meseriei” de profesor.

      Inainte sa faci vreo legatura cu rezultatele PISA sau orice alt fel de statistici legate de performantele elevilor, iti reamintesc ca acea legatura nu exista, si ca profesorul nu este responsabil de rezultatele la invatatura ale elevilor, nici nu a fost vreodata, nici nu va fi, nici nu trebuie sa fie.

      Indecis. Tu ce zici?3824
    • @Fisherman esti prost sau esti prost?

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • Fisherman e fi-su lui Deca.

      Comentariu apreciat.416
    • @Aderentiu
      Săracii de ei, sînt ținuți cu forța la catedră. Pot să-și dea demisia și să plece în altă parte, cu altă meserie.

      Indecis. Tu ce zici?2650
    • @Aderentiu, in orice corporatie / firma / butic / plantatie / etc. in general angajatii isi permit sa ceara cresteri salariale daca arata ca activitatea s-a imbunatatit in ultimii ani. Insa la noi invatamantul este din ce in ce mai slab, pana la nivelul la care am ajuns sa fim cei mai slabi din intreaga Europa.
      Si atunci cand tu nu oferi nimic in schimb, cum poti sa ceri sa primesti mai multi bani doar ca te prezinti fizic in clasa?
      Tu daca ai avea o afacere care ar avea rezultate din ce in ce mai slabe in fiecare an, ai accepta sa le maresti salariile angajatilor?

      Indecis. Tu ce zici?4143
    • Andrei G, tu daca ai o afacere care nu merge sau merge spre rau, e vina ta sau a angajatilor ?

      Daca vrei sa faci reduceri de costuri, inteleg, dai din oameni afara sau le tai salariile.

      Dar reduceri de costuri nu inseamna ca oamenii nu isi fac treaba conform fisei postului pe care tocmai tu ai stabilit-o.

      Mai mult, cand cineva nu isi face treaba, il sanctionezi individual, nu dai in toti.

      E clar ca aici nu e vorba ca profesorii nu-si fac treaba, ci ca sefii de la minister nu au habar cum sa imbunatateasca nivelul educatiei, ceea ce nu ii priveste si nu ar trebui sa ii priveasca pe angajati.

      Comentariu apreciat.536
    • @florinel. ai pus punctul pe i cand ai zis cata treaba are un profesor „dedicat”. dar cati sunt oare?
      adevarul doare, de asta si-a luat Fisherman atatea minusuri. daca esti profesor, poti sa lucrezi cum a zis el si nimeni nu iti face nimic. zero. poate sa iti pice toata clasa si nu se va intampla nimic. timpul trece, leafa merge.

      Indecis. Tu ce zici?1516
    • zz: o să te miri, dar, ca in orice domeniu (cum ar fi justitia, politia și alte instituții ale statului) sunt nenumărați cei care-si fac treaba cum trebuie. Nu zic de superlative, zic de facut treaba cum trebuie.

      135
    • florinel, pregatirea elevilor pentru olimpiade si examene o fac ca vor ei, nu ii obliga nimeni.

      supravegherea si corectarea de olimpiade si concursuri e remunerata.

      in unele cazuri pregatirea testelor este cum zici tu, dar nu tot timpul, nu peste tot. unele scoli au, si nu sunt minoritare.

      stiu astea de la nasa mea de botez care a fost director de scoala in bucuresti in ultimii ani de ‘cariera’. si fiind comunista convinsa nu fura un sfanț din banii scolii. da, facea meditatii, multe, ca era buna la predat si in materia ei. niciodata cu copiii de la clasele ei. aia nu aveau nevoie. nu era o profesoara iubita, dar era respectata. astea le stiu direct de la copii, ca am fost in multe tabere cu ea.

      si vine si problema aia cu daca nu iti convine, pleaca. exact asa. nici macar nu trebuie sa iri schimbi domeniul. orele alea multe pierdute cu pregatirea tedtelor si planificatea decinceput de an (chiar, ce plm e de planificat la FIECARE început de an? s-a schimbat chiar 100%?) le poti inlocui cu meditatii. program flexibil, mai multi clienti. ba chiar poate faci o firma sau o asociație mai mult sau mai putin oficiala cu altii ca tine… nu poți tu azi, se duce el. si poate bagi la inaintare si colegi din materii mai putin meditate.. si fiind mai multi inevitabil va finctiona mai bine si ‘n-ai pe cineva?’… hai ca se poate.

      si sa mai easpund unei întrebări de mai sus. daca firma nu merge bine e vina in primul rand a managerului. sunt angajati care nu performeaza sau treaba mergevin general prost? raus! unul sau toti. hai sa ii dam afara pe toti si sa punem altii. cu politia din georgia si ucraina a mers. de ce n-ar merge si cu invatamantul din romania?

      si in final o întrebare incomoda pentru stimatii profesori, ca nu o sa ii jignesc aiurea sounandu-le dascali… de cand li s-a promis marirea pana acum, cu ce s-a imbunatatit performanta lor? ah.. am mai cazut niste locuri in clasament si a mai crescut rata de analfabetism functional cu valori semnificative statistic? plm, poate aia 13% ar trebui sa fie cu minus…

      Indecis. Tu ce zici?2825
    • W și the-black, să avem răbdare până mâine pe la prânz când au „domnii” învățăcei timp pe banii statului (noștri) să se dea pe net ca să avem răspuns la întrebările astea întrebătoare.
      Sincer nu cred că sunt mai mult de 5% de profesori „dedicați”. Adică care își fac treaba cum trebuie și nimic mai mult. Și poate 0.1% care o fac din pasiune și convingere. Ăia au olimpici și rezultate bune. Pentru că au ajuns la școli unde au fost apreciați, pentru că MERITOCRATIA încă funcționează.

      Dacă profesorii și-ar face treaba doar 50% nu am fi codașii Europei….

      Indecis. Tu ce zici?1618
    • Învățământul romanesc naște Fishermani din ăștia și asta e grav

      Indecis. Tu ce zici?2612
    • Dacă ai burtă și chelie nu da vina pe oglindă!

      Indecis. Tu ce zici?1914
    • Profesorii nu au vacanta, ci concediu legal, ca orice om care munceste. Si pe care nu și-l poate lua oricand, ci doar atunci cand au si elevii vacanta!

      Indecis. Tu ce zici?2214
    • La un click distanta avem
      Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare la art. 267 prevede:

      ,,Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare;

      Hmmmm…. Săracii, păi după atâtea zile de concediu cine ar mai avea chef de muncă!

      1312
    • @Igor, nu stiu de ce tot aduci in discutie cuvantul sanctiune. Nu am propus sa fie sanctionati profesorii si nici nu am zis nimic de reduceri de costuri.
      Ideea era ca atunci cand lucrurile merg din ce in ce mai prost, nu poti mari salariile tuturor angajatilor, fara ca macar sa existe un sistem de evaluare.

      Da, sunt de acord sa fie crescute considerabil salariile profesorilor care elevi/studenti cu rezultate bune. Deasemenea sunt de acord sa fie crescute considerabil salariile profesorilor care au Grad 2 sau Grad 1.

      Dar nu, profesorii nu vor si nu au cerut asta. Ei au zis „vrem salarii mai mari, indiferent daca avem o clasa plina de elevi cu rezultate bune la concursuri si olimpiade sau daca avem o clasa din care niciunul nu a promovat examenul de Bacalaureat.”

      62
  2. „Dar copiii, ce ne facem cu copiii” in 3, 2, 1.
    La ce rezultate sunt la testele PISA ar trebui să batem copiii dacă mai pun mâna pe vreo carte, altfel nu văd cum să scoatem rezultate mai proaste.
    @Estonia locul 6. A durut.

    Indecis. Tu ce zici?3612
  3. câtă țeapă și-au luat ăștia. 13, 7, sunt niște sume ridicole
    nici acei 7% nu o să-i vadă, se vor amâna la toamnă și vor fi dați înainte de alegeri ca mită electorală

    Comentariu apreciat.1011
  4. 13% + 7% nu reprezinta nicio marire, abia daca acopera rata inflatiei.

    Comentariu apreciat.5912
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1185
    • @Stanciu, da, avem inflatie.
      Dar in domeniul privat salariile nu cresc cu rata inflatiei, asadar nici in domeniul bugetar nu se poate face asta.
      Asta este realitatea. Nu ai cum sa ai o economie cu inflatie foarte mare si sa nu ai o scadere a nivelului de trai.

      Indecis. Tu ce zici?3013
    • Andrei, ba da. În economie se numește spirală inflaționista, cam ce s-a întâmplat în România în anii 90.

      48
    • stanciu, adica cum ”ba da”, am avut in anii 90 o crestere a nivelului de trai?

      83
    • @Stanciu, nu stiu ce varsta ai (sau mai precis ce varsta aveai la inceputul anilor ’90), dar nivelul de trai a fost foarte scazut in perioada respectiva. A fost perioada cu cea mai mare rata a somajului si, in plus, o mare parte dintre angajati aveau salarii din care abia isi permiteau cheltuielile zilnice.

      50
  5. Problema cu adevarat grava este ca din acest moment , guvernul Romaniei, cel actual este de cacat dar asta e, tot al nostru e, are zero credibilitate interna si nici pe extern nu sta stralucit. Cine mai poate pune baza in cuvantul sau angajamentele lor cand pe profesori i-au facut mai urat decat la alba/neagra?

    Comentariu apreciat.351
  6. Absurdul situației: susțin profesorii să iasă în stradă și să nu revină la ore până nu cresc salariile în educație până la un prag normal, să ceară și dublarea din partea mea. Și sper că prin asta foarte mulți dintre cei care ies în stradă, în faza doi vor trebui fie să își schimbe obiceiurile de o viață, fie să plece acasă.

    Comentariu apreciat.429
    • Cum sa iasa profii in strada la Sibiu ? Se uita Carmen urat la tine in cancelarie si iti bate obrazul.

      Comentariu apreciat.330
  7. Pe de alta parte, sa ridice mana aia care au avut 20% crestere de salariu la privat vreodata in viata lor, fara promovare sau schimbare de angajator.

    Comentariu apreciat.10025
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1081
    • Să ridice mâna și cei care nu au avut nici o creștere de salariu ani la rând, lucrând la același angajator :)

      Comentariu apreciat.955
    • As modifica la :
      „Pe de alta parte, sa ridice mana aia care au avut 20% crestere de salariu la privat vreodata in viata lor, fara promovare sau schimbare de angajator – in conditiile in care compania s-a dus pe pl”

      Comentariu apreciat.326
    • La ultimul angajator din Romania am avut crestere de salariu de 20% asa, degeaba, fara sa o cer, in mijlocul anului, dupa cresterea standard de la inceputul anului si fara vreo promovare. Nu stiu de unde a venit si de ce.

      Angajatorul ala imi oferise la angajare un salariu mai mare decat am cerut eu. Iar eu cerusem un salariu pe care il consideram dificil de obtinut, ca prima etapa de negociere.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • Imi place trendul asta la bugetari care se plang de maririle de salariu care sunt prea mici (20%). Va astept in privat
      PS: am avut 10 zile de concediu anul asta. o scadere de salariu, niciun bonus

      Indecis. Tu ce zici?257
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 843
    • @Flat, nu știu la ce firmă de păcănele sau în ce industrie lucrezi, dar, eu care lucrez în IT, credeam că o primă consistentă de Crăciun înseamnă pe la 1 salariu. Nu am auzit în viața mea de prime cât 6 salarii. Gen never la nimeni și prin jurul meu mai sunt și oameni cu Tesla sau familii cu 2 mașini nemțești mai noi de 5 ani.

      Comentariu apreciat.467
    • Cum să fii prost pe banii tăi, recte taxele pe care le plătești la stat pentru ca să asigure -sanchi- educație pentru copil: faci analogii stupide între profesori (unde e dificil să îți schimbi locul de muncă) și privat (unde e trivial să te muți de la o companie la alta mai repede decât îți schimbi chiloții).

      Salariul meu între ianuarie 2018 si ianuarie 2023 a crescut cu 453% tocmai din acest motiv, pentru ca la privat e facil sa îți muți prăvălia la cine plătește mai mult.

      Indecis. Tu ce zici?2716
    • @Flat, daca in fiecare an primesti prima echivalenta cu salariul pe 6 luni, asta nu reprezinta o crestere salariala.
      O crestere salariala de 50% ar fi daca in anul 1 nu primesti nici o prima, iar in anul 2 primesti 6 salarii ca bonus si ti se garanteaza ca vei primi in fiecare an acest bonus.

      @Ioan C, deci ai primit o crestere salariala uriasa pentru ca te-ai mutat la alte companii. Dar ai prestat exact aceeasi activitate sau mutarea a presupus si preluarea unor task-uri suplimentare sau prestarea unei activitati considerate mai dificile?

      133
    • Ioan C, doua randuri aveai de citit, dar ai fost prea ocupat sa te lauzi ce salariu mic aveai in 2018.
      Iar argumentul tau e fix impotriva a ce vrei sa demonstrezi. Daca profesorii aia nu au unde sa se duca, asa cum zici, inseamna ca sunt captivi, deci ar fi obligati sa munceasca si cu 0 crestere ca sa nu ramana muritori de foame. Rezulta ca 20% nu e mult, e imens. Puteau sa le dea 5% si sa-i trimita inapoi la treaba, ca n-aveau de ales.

      173
    • Profesorii au unde să se ducă. Există reconversia profesională, iar pentru unul ce a predat trebuie să fie ușor să învețe și să practice ceva nou, nu? Nu? Dar necesită muncă, și voință… Ceeace lipsește….

      Indecis. Tu ce zici?1619
  8. Batul prin gard: https://www.bbc.com/news/world-europe-67691484
    Profesorii au refuzat sa predea cateva zile dupa ce autoritatea le-a fost subminata de incercarile de a se victimiza ale studentilor folosind ultimele trenduri culturale si religioase. Elevii vor testat totdeauna limitele. Profesorii sunt adulti cu coloana vertebrala.
    La noi cum ar fi, profesorii ar tipa la copii, inspectoratul face o ancheta si ii scade cu 10% salariu pentru o luna profesorului ca nu a stapanit clasa si i-au deranjat la inspectorat plangerile parintilor de victime(TM)?

    212
  9. I-o facut la fileu…asta cu acordul sindicatelor…
    In plus, demisia liderilor de sindicat ..ca si aia nu is niste sfinti…
    Dar cum acuma e iarna, nu mergi sa faci protest, vine primavara , unde te prostesc iarasi ca mai ai 3 luni si apoi nu mai faci nimic pentru ca o sa fie alte probleme, sa stam linistiti

    Comentariu apreciat.321
  10. Nu sunt destul de multi profi care să își dorească o schimbare + că dacă politicienii ar accepta ar crea un precedent periculos pt alte categorii de bugetari.
    Să nu uităm câte scandaluri au fost doar de când e Ciolacu premier + promisiuni nerespectate dar cumva psd-ul este încă favorit in sondaje și sunt aproape siguri că vor fi și după alegeri la guvernare. Așa că, de ce ar ceda în fața profesorilor sau al altor greviști?

    252
  11. Nope. Chiar nu. Salariile sunt decente acum în învățământ. Cunosc oameni care au intrat în ultimii 2-3 ani în sistem pentru că era mai bine decât la privat. Cu măririle din vară e și mai bine. Unul să zicem că e caz izolat, dar mai mulți?!…Deci nu, problema nu sunt salariile, cel puțin nu pentru profesorii care au ceva vechime în muncă în spate (atenție nu doar în învățământ, ci în muncă).

    O zic pe șleau: m-am săturat ca statul să îmi ia cu 7 mâini, din munca mea, pe banii mei, pe pregătirea plătită din banii mei, în străinătate, străduindu-mă să aduc plus valoare în țară, ca să mărească salariile în sistemul bugetar. Nu, efectiv statul nu are de unde să susțină majorări de 50% în sistem fără să sugă sângele mediului privat. Poate că greva ar trebui să fie una fiscală, a celor care plătim taxe la stat fără să ne indexeze nimeni salariile cu inflația, ci doar dările.

    Apoi ok mărești salariile în sistem, dar credeți că metehnele oamenilor din sistem se schimbă? Peste noapte, că au primit salarii mai mari? Nu și e dezolant ce întâlnești în sistem. E perioada sărbătorilor. Întrebați câți bani se strâng extra, pentru serbări, cadouri etc. Te ruinează ca părinte de mai muți copii. Te linșează „majoritatea” din grupul de părinți dacă îndrăznești să spui că nu e normal. Sigur, reacția e să spunem că părinții sunt de vină, dar dacă mergi pe firul problemei constați că este un gest încurajat indirect de unii profesori sau mă rog… deloc descurajat. E mica intersecție dintre lingușeala unor părinți și orgoliul profesorului. Din nevoia de a se simți recunoscuți / apreciați, narcisisim, histrionism sau pur și simplu din obișnuință, că așa se face și așa e frumos să primească etc. Din nou, suferințe cronice ale sistemului și ale unor oameni din el.

    Hai în loc de salarii mărite să intre un pic și ANAF-ul peste cei care câștigă averi din meditații și nu dau bon. Așa cum bagă în mediul privat taxe peste taxe, e-facturi și alte năstrusnicii de genul obligativitatea plății taxelor pentru salariu de 8 ore chiar si pentru contractele part time de 2, 4 ore + impozit pe venit / profit + impozit pe dividende + impozit CASS s.a.m.d. Vreau și eu să știu ce profesor din țara asta plătește 4 impozite din banii câștigati din munca lui. Sau ce profesor din țara asta adoarme si se trezește a doua zi cu taxe mărite, peste alte 2 luni la fel, peste alte 3 luni la fel, neștiind in definitiv cum va arăta ziua de mâine, luna viitoare, dacă va mai fi o lună viitoare pentru locul lui de muncă…

    Sistemul educațional are nevoie de buget mai mare, dar nu pentru salarii. Are nevoie de acces normal prin examene normale, de eliminarea PCR-ului de la repartizare, are nevoie de epurare a celor care nu sunt ok, de criterii de performanță setate clar și măsurabile, de susținerea învățământului în rural nu doar prin ONG-uri, de o programă normală racordată la realitățile actuale, de after school-uri gratuite și mese calde în școli, de dotări în școli. Exact când nu vrei să schimbi sistemul arunci praf în ochi oamenilor din el cu o brumă de mărire salarială. Oamenii se liniștesc și nu mai cer.

    Să ne amintim că la proteste s-a cerut prea puțin și cu voce stinsă ce menționez eu în paragraful de mai sus, ceea ce contau erau banii. Și să ne amintim că nu am văzut prea mulți profesori punându-și măcar un pic de cenușă în cap și întrebându-se dacă nu cumva sistemul face ceva gresit. Îmi aduc aminte de protestele de anul trecut de cât „misecuvinism” debordau mulți oameni din sistem și de eterna placă „părinții sunt vinovați, copiii sunt cum sunt etc”. E evident că și părinții au o vină, dar viziunea e gresită. La fel cum e greșit ca o organizație din mediul privat să creadă că tot timpul e vina clientului. Doar la stat se poate: să fie tot timpul alții de vină și tot alții să dea banii.

    Cinste profesorilor care își fac treaba așa cum se face, în ciuda problemelor din sistem. Ei ne asigură supraviețuirea. Îmi doresc să vină o zi în care să am certitudinea că reprezintă majoritatea. Ei au parte de tot respectul meu.

    Comentariu apreciat.6518
    • În mare parte e pertinent comentariul tău, dar… Cunoști oameni care au intrat în sistem acum 2-3 ani pentru că era mai bine decât în sistemul privat?? Mai bine decât un necalificat, poate! Știi ce salariu avea un debutant anul școlar trecut?

      26
  12. Sunt aprox 236k cu un salar mediu de 4000 de lei net. Daca le dai 50% inseamna 2000 de lei X 236k X 12 luni = 5.6 miliarde in plus gaura la buget. E o suma astronomica. Si daca le-am da oare ar creste rezultatele la testele PISA ? :D

    Indecis. Tu ce zici?2119
  13. Testele Pisa reflectă și situația profesorilor. Nici nu știu câți dintre ei mai pot citi/înțelege o lege… câți mai pot socoti un procent…
    Până se prind ei de situație sau le explică cineva…mai trece un an școlar.
    Să nu uităm că 4-5 săptămâni de grevă nu s-au recuperat și n-a interesat pe nimeni…nu s-a simțit nimic.
    Putem schimba școala în România…un an da un an ba…tot pe acolo vom fi cu calitatea învățământului.

    Indecis. Tu ce zici?2014
    • Nu s-au recuperat ore pentru că nu au fost plătite orele. Aici e și vina ălora de la guvern care nu au vrut să se certe cu părinții care au platit deja vacanțele.

      1511
    • @Johnny: aici e de fapt levier de negociere pe care l-ar avea guvernul dacă ar fi pus pe restructurat statului -” bă, ați făcut grevă și în afară că n-ați închis mediile, nu vi s-a simțit lipsa. La fel și cu judecătorii, bagabonții de la ANAF, acum grefierii și milițienii. Ia mai plecați în pula mea toți o lună în grevă, scad cheltuielile cu o lună și după chem la treabă doar pw ăia a căror lipsă chiar s-a simțit”

      dar toți angajații statului actual au ca obiectiv unic propria perpetuare și dezvoltare. Altceva nu contează la ei

      155
    • Multi nu au intrat deloc online cat a fost pandemia. si-au luat banii, au incheiat mediile si gata… hai sa le dam 40%.

      1211
  14. Daca vrei sa faci ceva in sistem, apari ca „gica-contra”. Cat timp nu calci pe nimeni pe bataturi si nu vrei sa avansezi, esti bun de sclavete. Cum incepi sa ridici capul si sa-ti ceri drepturile, ti-o iei de la dinozauri. Ultimele redute ale comunismului sunt scolile, universitatile si spitalele. Pe bune ca nu stiu pe ce lume traiti.

    Comentariu apreciat.321
  15. Între timp, la multe alte categorii de bugetari, salariile cresc bine merci.

    Judecând din comentariile la articolul acesta și la cele anterioare pe acest subiect, mie îmi este limpede ca educația nu e I prioritate și nici nu este înțeleasă de mulți dintre noi.

    Iar porcii din guvern sunt perfect conștienți de asta. Ce-ar trebui cu toții să înțelegem este ca suntem prosti pe banii noștri.

    Banii pentru învățământ ne sunt luați prin taxe și impozite ca și cum 6% din PIB ar fi alocați pentru asta.

    Chiar nu irită pe nimeni ca salariile profesorilor sunt penibile și condițiile din școli sunt de toată jena? E vorba de copii noștri. Sau mergem pe principiul lasă ca facem altul?

    Indecis. Tu ce zici?3517
    • Ba da, toata lumea este iritata de conditiile din scoli si de nivelul pedagogic scazut al profesorilor actuali. Dar cresterea salariilor fara aplicarea unor masuri care sa determine si cresterea nivelului de pregatire al profesorilor nu va rezolva nimic.

      Eu chiar imi doresc ca salariile sa creasca, dar asta sa fie completat de niste masuri de evaluare a pregatirii didactice. De exemplu ar putea sa fie un salariu de baza la care sa se adauge:
      – X% daca peste Y% din elevii care s-au inscris in clasa a IX-a au promovat Bacalaureatul; SAU
      – X% daca ai elevi care au participat la concursuri si olimpiade scolare;

      In plus eu as porni de la un salariu mic si as da cresteri salariale din ce in ce mai mari pe masura ce profesorii iau examenele de Titularizare / Definitivat / Grad 2 / Grad 1. Asta ca sa ii motivam sa evolueze constant, sa isi imbunatateasca mijloacele de predare.

      Dar nu, profesorii nu au propus nimic de genul acesta. Ei au cerut mariri salariale indiferent de pregatire si de performantele obtinute cu elevii.

      Indecis. Tu ce zici?2111
    • Ca sa intri in sistem cu contract nedeterminat, este foarte greu. Si ca sa cresti, iara e dificil. Practic dinozaurii au pus conditii ca sa isi conserve privilegiile (ei au ajuns ‘sus’ pe criterii mai usoare), asadar ei nu vor schimbare.

      Chestia e ca treaba o fac cei de jos, care sunt hartaniti, in vreme ce directorii si profii plini profita. Dar din afara nu aveti cum sa vedeti lucrurile astea. O eventuala reforma va lovi tot in ‘talpa tarii’, aia cu salariile mici care tin o carla de ore, asa cum s-a intamplat la fiecare ‘reformare’.

      154
    • Pe cuvant, una vorbim, basca ne înțelegem. Taman genul acesta de pus cu fundul în drum este ceea ce critic în postare. Dacă nu e perfect, sa nu se mai schimbe nimic. Între timp, copii merg la un cacat de școală, unde li se preda pe un cacat de salariu.

      „Sa crească salariile dar” este fix genul de mentalitate lașa și mioapa în virtutea careia sistemul de educație este folosit drept hârtie igienica de guvern si atrage mereu cei mai slab pregatiti oameni, si va tine la distanta o masa critica de profesioniști care vor insista sa schimbe lucruri.

      Nu exista sunt de acord dar. Exista sunt de acord, sunt de acord și curluntrismul „dar” de se răsucește Caragiale în mormânt.

      Cu poți atrage oameni noi și competenți într-o organizatie cu salarii de rahat? Tu ai lucra orice meserie calificata pe banii aia?

      Fix pe asta se bazează toți politicienii, anume ca romanului ii place sa isi fure semidoct căciula.

      Salariile sunt principalul motiv prin care atragi un număr mai mare de oameni competenti, oameni fără de care oricum nu poți implementa cu succes nicio reforma.

      137
    • Ioane, Ioane, Ioane…. Crezi tu cu adevărat că salariile sunt motivul principal pentru care avem lepre de profesori și inevitabil lepre de elevi? Crezi tu că d-aia nu vin tineri în sistem?
      Pentru o „meserie calificată” ca cea de profesor nu este îndeajuns doar latura economică, pentru că dacă nu îți place ce faci, nicio o sumă de bani nu te va mulțumi…. Asta doar dacă nu te complaci într-o situație de „căcat”, ca să te citez….

      86
    • @Ioan C, zici ca in Sanatate, dupa ce s-au dublat salariile, s-a schimbat ceva?
      Efectiv o crestere a salariilor, fara implementarea altor masuri de ameliorare a problemelor din sistem, nu va ajuta la absolut nimic.

      41
    • duma asta romaneasca cu ”titularizarea” trebuie sa dispara.

      10
  16. Salariile profesorilor este ok sa fie mari dar daca ne trezim ca in cazul medicilor, le marim salariile si situatia ramane la fel de mizerabila.Credeti ca daca se vor mari salariile profesorilor va creste calitatea invatamantului si se va renunta la meditatii !?

    Indecis. Tu ce zici?288
    • Calitatea invatamantului nu tine de profesori, ci de programa stabilita de catre minister.

      Prin urmare nivelul salarial nu reflecta calitatea sau lipsa de calitate a invatamantului, ci un nivel demn de trai, corespunzator pregatirii lor profesionale.

      E ca si cum ai da vina pe angajati pentru prostul mers al firmei, in loc de comitetul de conducere, management, etc.

      179
    • Daca e asa, cum dracu’ se face ca rata de primovabilitate la BAC e constant mare la unele licee ( fara sa ma refer neaparat la cele frecventate de copii cu posibilitati) si constant proasta la altele. Mi se pare incredibil ca separi complet calitatea actului de invatamant de prestatia profesorilor, in conditiile in care sunt convins ca si tu ai avut in scoala profesori mizerabili si profesori foarte ok. Ambele tipologii angajate de acelasi sistem si supuse aceleiasi programe. Las-o dracu’, chiar nu mai avem deloc notiunea de responsabilitatr individuala??

      167
    • @Igor Asta “profesorul nu este responsabil de rezultatele la invatatura ale elevilor, nici nu a fost vreodata, nici nu va fi, nici nu trebuie sa fie” și cu asta “Calitatea invatamantului nu tine de profesori, ci de programa stabilita de catre minister” ar fi adevărate într-un sistem total robotizat. Omul bagă datele și robotul execută. Dar dacă reducem un sistem de învățământ la așa ceva e cam nasol. Sau ai vrut să spui altceva.

      113
    • W Chiar nu e greu de explicat cum e cu rata de promovabilitate la bac. Este constant mare la liceele unde se intra cu medii decente. Și e foarte scazuta la liceele unde se intra cu medii foarte mici. Chiar sub cinci, aceasta tâmpenie a sistemului actual. E simplu!
      Chiar nu au cum sa facă profesorii… bici!

      51
    • Pai da, cam acolo suntem, sunt ramasitele sistemului comunist de delegare a functiilor si indeplinirea orbeste a sarcinilor de partid, sarcinile aici fiind programa la fiecare materie.

      A nu se intelege de aici ca sunt de acord cu starea lucrurilor, incerc doar sa pastrez o privire obiectiva si realista vizavi de cei care culpabilizeaza profii de rezultatele elevilor.

      Intr un sistem ideal am avea plin de domni si doamne Trandafir, dar dascalii aia cu ochi albastri si privire calda nu exista decat in romanele lui Sadoveanu.

      63
    • Florin: Incredibil :))). Bine, hai sa ne mutam un pas mai in spate; cum se face ca la unele scoli mediile sunt mai mari in mod constant decat la altele.

      01
  17. Andrei G, exact asa sunt salariile, în funcție de gradul didactic! Mai informează-te! Și nu amesteca titularizarea cu gradele didactice!

    11
  18. Pentru o informare corecta a celor ce prezintă din neștiință sau răutate rezultatele din educație ca fiind foarte proaste, am scris care este realitatea. O creștere a procentului de promovabilitate la bac de la 56% la 75 % în ultimii 10 ani. Se pare ca nu vrei sa să știe asta… Doar lucruri negative!
    Sunt multe comentarii în care apare cuvântul căcat! Mă cac pe blogul tău!
    Poate asa postezi și comentariul meu!

    26
  19. a avut loc o marire de 20%-25% anul acesta, in urma grevei generale din invatamant si trebuia ca de la 1 ianuarie sa aiba loc inca o majorare. Care va fi doar de 13 in loc de 20, urmand inca o crestere in vara. Observ ca cei mai multi cititori au uitat de prima crestere si pleaca de la premisa ca din 40% promisi in urma protestelor profesorii vor primi doar 13%+7%. Practic doar din cresterea de asta vara din iunie si cea din ianuarie de 13% (aplicata la o baza mai mare decat ce aveau profesorii in mai 2023) se fac acei 40% negociati in urma grevei.

    63
  20. E cumva deficit de profesori? Daca e viata asa greu m-as astepta sa se migreze masiv din invatamant.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile