O idee pentru oamenii care stau la casă

Mă uit la o fază. Americanii sunt campioni la domesticit și schimbat natura după bunul plac. Nu mă refer neapărat la chestii complexe, mutat râuri, găurit munți, ci chestii simple în jurul casei.

Uitați-vă la nenea asta. A cumpărat o casă, în fața ei dezastru. A angajat un om care a nivelat, a adus niște pământ, a plantat niște iarbă. Acum arată frumos.

(sursă foto)

M-am lovit de problema asta când am cumpărat casa. Copaci lăsați să crească aiurea. Copaci lăsați să crească strâmb. Copaci inutili.

Și mă uit prin curțile vecinilor și vorbesc cu ei și mă miră abordarea acestei probleme. Ai 3 meri, toți sunt bătrâni și nu mai fac mere bune, dar nu îi tai. Ai vișini (în Brașov vișinii rezistă mai bine decât cireșii), dar sunt vișine mici, cu care nu faci nimic, că sunt greu de cules, le lași să cadă pe jos și să putrezească. Nu doar că îi lași pe cei pe care îi ai, dar îi lași și pe ăia care ies și care pot fi smulși ușor cu mâna.

Și nu vorbim de pomi lăsați să crească pentru umbră.

O altă chestie pe care o văd e dorința de a avea un anume tip de pom/plantă și 0 mișcare în direcția aia.

  • Vreau agățătoare din aia, să se cațere pe tot peretele! Mișto, du-te și cumpără. Păi, am cumpărat, dar nu s-a cățărat. I-ai pus o sfoară sau un arac pe care să se cațere? Păi nu…
  • Vreau umbrar din viță de vie, dar o las să crească cum vrea ea și apoi mă plâng că acum e greu să fac ce vreau eu din ea, pentru că…a crescut cum vrea ea.
  • Vreau 3 pomi într-o anume zonă a grădinii, unde pământul e de calitate dubioasă și nu cumpăr sau nu fac niște îngrășământ (tocătorul pentru asta e).
  • Plantez pomi și nu cumpăr și niște araci de 5 lei bucata pentru ei, cresc strâmb și mor în 5 ani.
  • Am lăsat să crească, a crescut înalt și nu mi-a dat prin cap că, dacă face asta, o să se rupă, pentru că trunchiul nu e destul de gros să se susțină. Da, am scară, aș fi putut să îi tai vârful…

Și tot așa…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Cele 2 principii de bază românești: munca e greu și să vină statul (sau cineva) să ne facă.

    00
    • Partea cea mai ciudata e ca romanul cel mai lenes are impresia ca romanul e cea mai muncitoare natie…

      00
    • Cluj. O strada la noi in cartier e destul de lată și încap trotuare pe ambele părți cu un metru jumate de verdeață în fața fiecărei case. Un copăcel, iarbă, flori. Jur, abia 5% din vecini au ieșit să taie iarba aia și să scoată buruienile care s-au făcut cât gardul cu ploiele astea.

      Pe o stradă paralelă sunt rigole transversale din 50 în 50 de metri și una e înfundată cu pământ și crengi de ceva vreme – nici dracu nu a pus mâna pe o lopată ca să scoată mizeria de acolo.

      Da de ce eu? De ce nu și vecinul? Da să vină primăria? Noi unde punem gunoiul pe care îl scoatem? Etc.. Tot felul de întrebări și justificări, numai muncă nu.

      00
  2. Sunt la curent cu toate clipurile lui Andrew si verific zilnic daca a mai incarcat ceva. Omul asta zici ca mananca baterii. Munceste cu asa o pofta de ma face si pe mine sa astept cu nerabdare a doua zi sa ma duc la munca sa aranjez alea chestiile pe acolo, sa fac curat.. la apartament nu prea ai ce. Si nu glumesc :))

    00
  3. Daca era in Romanistan omul asta tocmai a facut o lucrare neautorizata pe domeniul public. Amenda intre 500 si 1000 de lei si sa faca cum a fost ! :D Ai dreptate… suntem o natie cu multi puturosi, multi se extaziaza cand incep ceva dar nu duc pana la capat, autosuficienta de proasta calitate si ne ofensam imediat daca ne atragi atentia.

    00
    • De unde stii ca terenul nu este tot al proprietarului.
      Si la noi, pentru lucrarile de curatenie si plantare iarba verde nu sunt necesare autorizatii. Chiar, in rare cazuri, poti lua amenda daca nu faci curatenie pe terenul tau.
      Ceea ce ne lipseste noua este munca. Prea ne-am lenevit si asteptam altii sa faca in locul nostru.

      00
    • Dupa cum e pusa cutia postala, pare ca-i pe tarlaua lui.

      00
  4. Pai du-te intr-o vizita prin america sa vezi ce si cum au facut oamenii aia…

    00
  5. Suntem Wild Carpathia pentru ca am lasat natura sa fie natura. Daca eram americani nu avea ursi, lupi, rasi, pomi strambi, pomi uscati si asa analfabeti in guvern(putere&opozitie).

    00
    • NOU
      #16

      Te contrazic. Dupa o excursie in Apalasi, pot sa spun ca interventia lor asupra naturii este minimă spre inexistenta. Chiar si in afara parcului national vezi versanti intregi unde nu exista nici macar un luminis. Toate crengile si toti copacii cazuti sunt lasati acolo unde au cazut. Iar un ranger ii spunea unui copil ca trebuie sa arunce florile pe care tocmai le-a cules, pentru ca nici macar asta nu aveai voie. Si sunt suficiente animale salbatice. Lupi nu, dar au ursi negri suficienti. Chiar eu am vazut o ursoaica cu doi pui.

      00
    • Selfie with ursoaica or it didnt happen.

      00
    • Lupi mai au in Yellowstone. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_wolves_in_Yellowstone. Nu multi, dar mai au. Si poate si prin alte parti.
      Noi cica am avea 3000. Nu stiu cum s-a facut recensamintul, si nu stiu daca cifra chiar reflecta realitatea. Poate, nici nu pot sa spun ca ma pricep.

      00
    • Lupi au în Yellowstone pt că au adus din Canada. am văzut un trailler de documentar sau o reclamă sau ce era filmulețul ăla de 10-15 minute, se pare că aducerea lor a influențat serios ecosistemul în parc.

      00
    • @A: cred ca mai degraba exterminarea lor initiala a influentat in mod foarte serios ecosistemul.

      00
    • @Sitting duck Asta e mai nou, dar cu ceva ani in urma si americanii interveneau in natura, iar cand si-au dat seama ca au gresit s-au oprit. Acum cand mergi prin parcurile lor au anunturi sa nu te abati de pe poteci si sa nu hranesti animalele.

      00
  6. discuție cu un prieten care-și caută casă:
    el: vreau măcar 1500 de metri, ca să fac agricultură, să am roșiile, leușteanul și mărarul meu.
    eu: n-ai nevoie de atâta.
    el: da, dar vreau și câine, și copaci, și iarbă și flori. și vreau să fac și ceva experimente, cu zmeură, mure, lavandă și ce-o mai fi pe acolo.
    eu: și când faci asta, că vii acasă la 7, weekend nu prea ai și, când îl ai, rupi munții. plus, când ai făcut tu agricultură?
    el: niciodată, dar îmi place ideea.
    (va fi o curte goală, în cel mai fericit caz cu ceva iarbă, iarbă pe care va da vreo 50-70 de euro pe metrul pătrat)

    00
    • Eu m-am chinuit doi ani cu leusteanul ăsta nenorocit…
      Ce-mi plac mie agricultorii ăștia de duminică

      00
    • si cand te gandesti ca altii au inceput imperii cu 5000$

      00
    • Sau poate isi angajeaza 1 agricultor… ma gandesc ca isi permite sa il plateasca pe ala cu 500 de euro o data pe an sa ii puna gradina la punct

      00
    • Da, dar ce garaj incapator…

      00
    • 1. iarba o va cumpara la gram, nu la metru patrat
      2. daca va lucra putin mai mult de 7 seara isi va permite un gradinar care sa-i puna rosii, castraveti, petunii, gazon
      3. sa nu isi ia caine pentru ca daca sta mult la lucru s-ar putea sa-l muste cand vrea sa intre in curte

      00
    • ideea e nu că vrea grădinar, peisagist etc., ci că vrea să facă el, deși n-a mai făcut niciodată, habar nu are ce presupune îngrijirea a 1200-1300 mp de teren, foarte probabil nu va avea timp să facă ceva (decât, eventual, peste 30 de ani), dar lui îi place ideea, de muncit cu mâinile goale, de mâncat ce el a cultivat, de eliberat de stresul de peste zi, de a te împăca cu natura, dintra-astea. și am n exemple de oameni crescuți la etajul 10, care n-au făcut efort fizic în agricultură în viața lor și care și-au cumpărat case la porumb tocmai în ideea că își permit teren mai mult și vor revoluționa grădinăritul, iar acum nu reușesc să scape nici de buruienile din poartă pe cont propriu.

      00
    • Dacă a trăit la oraș și încearcă din prima să lucreze 1500m plus servici o să fie greu.
      Ar putea totuși să pună iarba de gazon pe toată suprafața și să lase o parcelă mică pentru grădinărit (maxim 150-200 metri) usor de întreținut muncind o oră pe zi seara plus 3-4 in weekend. Mai mult de atât nu se mai cheamă distracție. Dacă se descurcă, la anul mai sapă si mărește suprafața.
      Dacă nu merge cu pătrunjelul o curte mare plina cu iarba e utilă când ai copii și pot bate liniștiți mingea.

      00
    • Depinde de fiecare. Gradinaritul poate fi un hobby serios, poti sa-l consideri un mini sport pt ca o sa-ti haleasca multe ore saptamanal de activitate fizica moderata si iti ofera satisfactie si sanatate. Am colegi care sunt incantati de asta, mereu citesc de plante, au grija de ele din timp, experimenteaza, etc. Nu are nici o valoare economica, asta sa fie clar! Mie de ex nu imi place, am incercat cat mai simplu cu iarba si sistem de irigatie, asta la un platz mic de 500 mp cu tot cu casa si tot mie sila de tuns iarba. Nu e pt toata lumea.

      00
    • Agricultura ca hobby nu ia asa mult timp. Eu am pus pe 60 mp rosii, ceapa, ardei, castraveti, dovlecei si verdeata. De udat le uda singur sistemul de irigatii, o data la doua saptamani le stropesc, o data pe saptamana le mai ingrijesc (legat, copilit, curatat buruieni, etc). Am venit anul trecut de la bloc, nu stiam nimic despre agricultura, la plantare m-a ajutat un coleg mai priceput, mi-a adus rasaduri de la el de la tara. Rosiile puse in mai au deja 1,5m.

      Mai solicitante mi se par florile si alte plante decorative, necesita mai multa grija, la anul o sa reduc dramatic suprafetele pe care pun flori.

      00
    • @Ciocanul, nu eram sigură că mai știu și alții de ”plaț”, atât cuvântul, cât și stranspunerea în mp. :)

      @Berenger, spune-i omului să înceapă în balcon cu 2-3 ghiveche cu condimente, câteva cu flori, și dacă-l lasă nevasta, 2-3 saci mari, din folie groasă, plini pe jumătate cu pâmânt cu 1-2 răsaduri de roșii. dacă le ține în viață 6 luni și obține roșii/condimente poate să încerce și cu terenul.

      00
    • Pentru ce vrea el sa faca, nu ii trebuie mai mult de 700 – 800 mp – inclusiv curtea si amprenta casei. Pentru hobby nu cred ca iti trebuie mai mult de 4 – 5 pomi.
      @rumbu a zis bine – 60 – 70 mp cu verdeturi sunt suficienti.

      00
  7. Intre timp promotie cu topoare la mol
    http://imgur.com/gallery/hUpECax

    00
  8. Oamenii nu inteleg ca atunci cand vrei sa obtii x trebuie sa cheltui y ( nu bani).

    De exemplu ala cu vita el credea ca pune vita in pamanat si ca prin miracol se transforma singura in arcada chiar isi monteaza singura un cadru de metal pe care sa stea, cu tot cu mers la hornabch si sudura.

    Oamenii nu inteleg ca trebuie sa se intereseze, sa citeasca despre lucrul ala, sa investeasca timp si resurse.

    Sau cum zice cineva mai sus, o sa faca agricultura, ce o sa faci ma? Cand tu nici sosetele nu ti le speli singur? Sigur plateste o femeie sa-i curete apartamentul ca el e obosit.

    00
  9. Ce casa e aia bo$$ ? 3×4 ?
    Sunt in tratative pentru un teren de 20 ari, sper sa nu imi para rau ca o sa am de lucru cacalau.
    Zici ca is campioni americanii? sa stii ca nici cu romanii nu mi rusine cand se apuca de treaba la modul serios.

    00
  10. Deci care e ideea pentru oamenii care stau la casa?

    00
  11. eu cred ca pb vine de la bani. cati de la noi de la tara sau si de la oras, dar din case mostenite, isi permit sa contracteze utilajele alea sa faca ce a facut ala in clip? foarte fain ce a facut tipul ala, dar a cheltuit niste mii de dolari lejer acolo. stii cata palinca iei de banii aia?! du-te pe la tara sa vezi ce furtune au prin curte. tu vorbesti numai de gardena sau mai stiu eu ce marci, prin magazinele de specialitate vad tot felul de mufe rapide, instalatii de stropit samd. la tara au cel mai ieftin furtun, legat cu sarma cap la cap si aia e.
    iar merii aia batrani care nu mai dau mere bune, ok ii tai . si ce faci? plantezi altii care peste 5 ani abia o sa faca ceva umbra si mere calumea.
    as tine copaci in gradina pt umbra si oxigen, sa zici ca sunt inutili sau ca sunt strambi si trebuie taiati mi se pare exagerat. ducem lipsa de verdeata si tu vrei sa-i tai.
    as tunde iarba, as pune gazon, tufisuri, dar pomii as face tot posibilul sa-i pastrez. daca nu sta copacul sa cada pe casa nu l-as taia.

    00
    • Boss, poti sa schimbi merii aia pe rand nu toti o data. Si da, dureza 5 ani, care e problema, te grabesti undeva?Miorita, reloaded, lol

      00
    • nu vreau sa raman fara umbra aia 5 ani

      00
    • Cumpara-ti umbrar.

      00
    • ce tare, tai copacii, tund iarba si pun o musama deasupra sa-mi faca umbra :)

      00
    • după ce in prealabil asfaltezi curtea.

    • să pui 2 araci și niște sfori să se agațe plantele alea cățărătoare, sau să le pui lângă un gard nu costă o poală de bani.
      dacă tot ai pus un pom fructifer, taie o oră pe săptămână din porn și caută pe net cum să-l îngrijești, cum să-l uzi, cum să-l tai de rod și cum să-i formezi coroana în timp ce crește. și pt 1-2 pomi substanțele de stropit n-or costa o cârcă de bani.
      și un târn de nuiele să mături frunzele uscate chiar nu e scump.

      da, dacă vrei să ajungi de la zero la o grădină/livadă ca-n reviste costă, dar sunt lucruri mărunte care pot fi făcute cu bani puțini, spre deloc, dar cu ceva muncă și documentare care pot schimba o răgălie în ceva drăguț.

      00
    • M-am uitat. Nu peste tot se aplica si in plus nu e perfect adevarat pt toti posesorii de gazon/iarba. Eu de exemplu am iarba pe care o tund cam 2-3 ori pe luna, iar la 1000 mp folosesc aprox 1 l de benzina la fiecare tura de tuns. Dau ingrasaminte chimice de 1-2 ori pe an si cresc soiuri simple si nepretentioase, daca vrei acele seminte ieftine la 10 lei/kg si care culmea, cresc in draci la noi. Apoi partea cu udatul, ei aici ud cam 2 ori/sapt cu pompa submersibila cu apa scoasa local de la aprox 13 m adancime. Nu e acel gazon perfect, dar arata al naibii de bine si e invidia cam tuturor vecinilor din zona – desi nu o fac pt ei ci pt mine, recunosc ca imi place sa fie admirat spatiul verde intretinut de mine.

      00
  12. Baaa, ce lucru slab! … sa nu stie asta ca prima data trebuie facut GARDUL!

    00
  13. Prost americanul. In prima faza trebuiau montate borduri si semn de ”nu calcati iarba”.

    00
  14. Cred ca e vorba si de educatie, oamenii nu au simtul proprietatii f dezvoltat si de bani.

    00
  15. … n-au toti un Camarata…

    00
  16. lenea e mare domn pe la noi….In plus oamenii abia au bani de benzina, alcool si tigari, e greu sa bai bani pentru pamant sau un utilaj.

    00
  17. Filmarea exclude câteva detalii relevante – prima e că nu a pus acolo peste piatră „top soil” ci o arglă nisipoasă dintr-o săpătură. Nu mi-e clar dacă a aruncat ulterior compost sau îngrășăminte speciale de gazon, dacă a folosit ierbicide selective pentru buruieni etc. Oricum, chiar dacă a făcut prepararea substratului ca la carte, buruienile ies muuuult mai repede decât iarba care, de la natură, are o creștere neuniformă (în petice etc). Un gazon precum cel din poza de la sfârșit se face cu îngrășământ, ierbicid și cu cosire sistematică..

    00
  18. Păi, e ca la mîncare. Pentru român, ordinea priorităților e:
    1. Să fie multă
    2. Să fie gustoasă
    3. Să arate bine
    4. Să nu-ți afecteze sănătatea

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile