Am o idee cum să îmbunătățesc lucrul cu acte online

Fac o treabă pe care trebuie să o declar, îmi pune în vedere aparatcikul. Bun, dar știți, o puteți declara online, la noi pe portal, merge ca focul. Mă duc pe portal, mă chinui un pic, urmez toți pașii, nu e ușor, dar răzbesc. Apăs „trimite acte”, îmi apare un OK, zic OK, aia e.

Trece niște timp, m-am luat cu altele, am uitat, îmi aduc aminte peste 2-3 luni. Intru să verific, nimic depus. Sun la dispecerat, stau 20 minute în așteptare, „nu știm, la noi nu e”.

OK. Mă duc la ei cu actele, aștept o oră să-mi vină rândul, formularul de completat pe loc e ca să îl scrii cu litere de 8 sau de 6, completez, mă chinui, scriu „conform cu originalul” pe 36 pagini, mă duc la ghișeu, totul ok. La plezneală, întreb, „auziți, câte din astea se depun online”. Ah, nu știu, cred că nici una, oamenii vin în continuare la ghișeu.

Mă gândesc, nu mă pricep. Oare dacă în 2 ani nu depune nimeni prin „portalul online”, n-ar trebui verificat dacă funcționează? Și nu de băiatul de la IT, dacă e spațiu pe server, dacă merge procedura de upload. Nu. Să punem un aparatcik să folosească. Să nu mai vină la ghișeu și să fie preluat de un coleguț peste rând. Să folosească el „portalul online”. Credeți că ar dura mai mult de 3 zile să se repare?

Dar, repet, faci o ceva și 2 ani o folosește nimeni, nu e un semnal de alarmă? Nu? Nimic? Sub nici o formă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Vali, ai uitat ca traiesti in tara unde declaratiile online se depun la etajul 2 ?

    Comentariu apreciat.2047
  2. mă chinui, scriu „conform cu originalul” pe 36 pagini

    Pe față sau pe spate?

    Comentariu apreciat.561
  3. >> nu e un semnal de alarmă?

    Pentru cine?

    Comentariu apreciat.520
  4. Ce e aparatcik

    Comentariu apreciat.4412
  5. Portalul s-a facut, banii s-au incasat. Nu exista niciun criteriu de performanta legat de cati fraieri incearca/reusesc sa il foloseasca.

    Comentariu apreciat.1021
  6. eu am constatat de un romanism feroce.

    la ocpi merge online, bine, extrem de neintuitiv, greoi, complicat, cu pasi inutili, atat logic cat si tehnic, cu explicatii minimale despre ce si cum ar trebui sa faci, pe un site care arata si functioneaza ca in ’94, dar merge.

    eh, surpriza vine cand afli ca desi dosarul e rezolvat din a treia zi cand ai depus si platit, de eliberat ti-l elibereaza doar la termen.

    afica 3 săptămâni stai si te uiti ca prostul 3
    la randul ala unde zice „soluționat”, „admis”, „documente eliberate” si le vezi acolo doar ca butonul de download da un mesaj de eroare de genul „f5hj67-jkltdg8-grib655-kjgui87-ot57ffjk”.

    practic un om se uita la ce ai urcat tu acolo, le analizeaza, trage concluzia ca e ok, genereaza documentatia si o urca la randul lui acolo. asta in 3 zile. partea pe care o face exclusiv o masina, download-ul tau insa mai așteaptă 3 săptămâni. pentru ca….

    Comentariu apreciat.636
    • probabil ca nu e rezolvat, ci doar e bifat (rezolvat) ca un om a printat chestii. Care trebuie trimise prin fax, semnate, scanate, trimise prin email, printate, semnate si indosariate.

      125
    • …pentru că dacă s-ar rezolva mai repede de termen ar exista șansa ca următoarea cerere de majorare de schemă de personal să nu fie ușor de aprobat. Or cum aparatul bugetar are ca unic scop autoprocreerea, se elimină dim start acest risc

      Comentariu apreciat.291
    • Se intampla asta pt ca exista termene de solutionare in regim normal si in regim de urgenta. Chiar daca este solutionata cererea, nu se poate elibera mai devreme de termenul de urgenta (la care taxa este de 5 ori mai mare decat la termen normal). In plus, daca s-ar elibera cererea imediat ce este solutionata, dispar schemele cu eliberare a doua zi pt cei mai egali decat restul iar daca ar micsora termenele, ar disparea spatiul de manevra pt schemele cu aia care nu au actele in regula si trebuie sa vina in „audienta” la registrator pentru „lamuriri”.

      80
    • walle, ok, de acord cu taxa de urgenta.

      dar daca la ‘normal’ dureaza 3 zile, dami-le in 3 zile… la ‘urgenta fa-le in 24 de ore, sau pe lic, ca e clar ca nu aglomeratia e vinovata.

      da, i-ati marja de eroare si da termen 30, respectiv 5, fa-le prioritare pe alea de urgență dar da-le drumul atunci cand sunt gata daca nu ai altceva de facut.ca si noi avem treaba…

      01
  7. Fii atent la alta patita de mine, vroiam sa radiez o masina deja casata. Si am vazut ca pe site-ul directiei de permise/inmatriculari au sectiune de Radiere Online – am zis perfect, scap de un drum la ghiseu. Dar ghici ce, ca sa poti face radiere online, trebuie sa mergi la ghiseu ca sa ti se faca cont. Adica la ghiseul unde te poti duce sa faci radierea oricum. Noaptea mintii.

    Comentariu apreciat.590
    • Mi-am facut cont de curiozitate cand am fost la ei.
      Chiar mi-au facut pe loc. Problema este ca functionalitatea este groaznic de inutila in 99% din timp.

      Comentariu apreciat.280
  8. „Oamenii vor sa vina la ghiseu”.

    Comentariu apreciat.501
  9. Voi nu intelegeti cum merg multe din aceste sisteme „online”. Sunt un calvar.

    Ele nu au la baza un backend, ci ajung pe un email, de unde cineva le scoate la imprimanta si le baga intr-un dosar.

    Desigur, asta e munca pe care nu o vrea nimeni, mai ales cand nu e toner si hartie la imprimanta, dar mai ales cand ce e acolo nu e trecut in REGISTRU de intrare/iesire si e ignorat.

    Mai mult, baiatul de la IT e prost platit, trebuie sa rezolve o multime de rahaturi cauzate de achiziti proaste la suprapret si mai e o mare problema, multe sisteme au fost de fapt externalizate, iar perioada de mentenanta e de multa vreme expirata.

    Comentariu apreciat.433
  10. suntem niste soareci intr-un labirint.
    tot aparatul de stat ii facut sa dea de lucru/ocupatie la alti soareci.

    degeaba, greva fiscala ii solutia – oricat am vrea sa amanam , altfel nu se poate.
    Din pacate, lumea are de depus acte, de rezolvat una alta, nu poate sa astepte o revolutie. Si statul stie asta .

    Comentariu apreciat.442
    • Cand se pronunta cuvantul „austeritate” deja devine reflex pentru aparatul bugetar sa se pregateasca de greva.

      Singurii bugetari ignorabili sunt cei din invatamant.
      Daca se supara astia din primarii, agentii, justitie… orice masura de optimizare intepeneste instant.

      E ca in bancul cu cel mai important organ din corp.

      Concluzia e ca de departe cel mai important organ din corp e anusul

      Cautati pe google „Organele omului hotarasc sa-si aleaga un sef”

      Comentariu apreciat.301
    • @brosky & alții

      Va fi eseu, citiți când aveți timp…

      Degeaba, greva fiscală e soluția – oricât am vrea să amânăm, altfel nu se poate.

      Greva fiscală, această versiune „upgradată” a grevei japoneze…

      Din păcate, lumea are de depus acte, de rezolvat una alta, nu poate să aștepte o revoluție. Și statul știe asta.

      Nu. Exact cum ai spus la început, e un labirint. Depusul de acte, „conform legii”, e formalitatea echivalentă cu „voluntariat obligatoriu”.

      Ce știe statul și știi și tu, știu și eu, știe restul pulimii(±) sunt trei lucruri existențiale:

      1. În țara unde parcările sunt cu plată, TVA-ul de consum (bunuri, servicii) este inclus în preț/indexarea contabilității, amenzile sunt absolute, cheltuielile (taxe, impozite, plata la administrație, colectarea gunoiului…) sunt non-negociabile + cei care consideră că penalizările pecuniare (amenzi, comisioane, dobândă simplă/adunată sau compusă) civilizează pentru că lovește „unde doare cel mai tare, în portofel”, GREVA FISCALĂ E O GARGARĂ & HARNEALĂ DE PROSTIT PROȘTII, CARE NU SE VA ÎNTÂMPLA VREODATĂ FIINDCĂ NU COMUNICĂM TELEKINETIC PENTRU O ASEMENEA UNIDIRECȚIONARE SPONTANĂ UNIFORMĂ (nu sporadică).

      Multora nu le va plăcea ce voi scrie așa că țineți-vă bine de creierașe fiindcă va trebui să gândiți multilateral multidimensional…

      a) Principiul tandem-ului – cum vine să ceri altora grevă fiscală în timp ce tu te faci cât un șoricel mic mic miiiiic, când treci frontiera și te duci în alte țări, dând peste polițiștii&jandarmii/funcționarii/contabilii/administratorii altora?
      „Apăi, sunt civilizați, țara lor regulile lor, au apă caldă, sunt înaintea noastră, au fost imperii, fiecare la scara să se joacă, nu vreau să fiu bun de plată, nu vreau să ajung la închisoare + dosar penal + interdicții, mă doare când ne lovesc cu pulanul sau ne bagă șprei cu piper la ochi etc etc.”
      Aham, ooookkk. Dacă cetățenii lor nu fac grevă fiscală – preferabil toți la unison, la nivel continental – din diverse motive, de ce s-ar face în România?
      De ce să respecți regimul fiscal & ordinea publică în Doicilend și Frahnts și restul din banana albastră, „de frică”, dacă tot nu vrei să respecți regimul fiscal & ordinea publică aici? Șoricel mic mic miiiiic…

      b) Grevă fiscală înseamnă întrerupere, deranjament operațional. Pentru efectele nocive, nici nu trebuie să iasă Isărescu-Manole&Co, vin direct FMI & Banca Mondială alături cu niște ambasadori, cu epoleți ascunși sub sacou, și vă felicită: bravo românilor, acum trebuie să reparați ce ați stricat, iată niște alte împrumuturi cu dobândă, ați fost foarte deștepți cu voi înșivă.

      c) Noi suntem în UE. Argumentele pentru care suntem în UE, și alții în UE, țin de o sumedenie de motive, printre care și stabilitate/sustenabilitate/reziliență economică.
      Dacă voi faceți grevă fiscală, de ce le-ar conveni celorlalți asta, din uniune? „Păi suntem victime” le veți zice – ok, dar de ce „ne băgați/forțați în căcat cu voi?”, adică se vor referi la perturbările economico-financiare. Greva asta fiscală, la care visați voi din imposibilismul vostru de șoricei și/sau amibe castrate, îi afectează și pe ei [in]direct – că d-aia suntem în UE, legați unii de alții. Pricepi șpilul?
      Degeaba respectați regulile & legile din țările lor dacă prin acțiunile voastre aici riscă să-i sugă pe restul în vid apocaliptic, și deci, paradoxal, voi punându-i în pericol pe aceiași inși pentru care spuneți că au apă caldă & lucrurile funcționează. Încă o dată, pricepi șpilul?

      Veți plânge, veți zbiera, veți pleda la nevinovăție, în timp ce Stavros din Grecia uitându-se la mucii plini de sânge curgându-vă pe piept cu scuipatul din gura ruptă, își readuce aminte cum tot UE-ul – printre care și românii – l-au sacrificat pe altar pentru soarta uniunii, toți rânjind când au făcut-o, pentru salvarea înseși a UE-ului. Cum Stavros n-a existat pentru români când Grecia cerea să nu fie sacrificată pentru prostiile lor grecești, nici Stavros nu va exista la efectele din urmă de pe urma grevei fiscale ale românilor, a prostiei lor aparte în democrația originală (și nu numai Stavros, toți din restul uniunii).
      Pentru ultima oară, pricepi șpilul?

      2. Ce grevă fiscală, dacă majoritatea oamenilor pe care-i întâlnești în drum aparțin de aparatul statal sau sunt căsătoriți cu cei care fac parte din aparatul statal sau sunt rude cu cei care fac parte din aparatul statal?
      Garcea și colegii săi abia așteaptă să-ți spargă craniul dacă îi pui în pericol leafa/pensia.
      Dacă supraviețuiești, judecătorii și procurorii abia așteaptă să te crucifice pentru că ai îndrăznit să le pui în pericol leafa & pensia.
      După ce ieși din închisoare, managerul din banca unde ai făcut împrumutul, abia așteaptă să-ți confiște totul și să te lase vagabond, pentru că ai îndrăznit să pui în pericol stabilitatea macroprudențială.
      Și așa mai departe (+ punctele a) b) și c) )

      3. Orice, bă, orice inutilitate, românii umblă cu toate gargarele inutile (plata la stațiile de benzină cu fise, proteste în weekend/vacanță seara în fața clădirilor goale protejate de jandarmi & băieții cu ochi albaștri, marșuri în zigzag, greve japoneze, greve fiscale…), bă orice altceva, fix exact nu măsurile care să producă schimbarea aia pe care o vreți de ±30 de ani și o așteptați că ultimii proști ca tac-tu & mă-ta.
      Vă intră frică de voi înșivă să nu cedați prostește sau să vă turnați unii pe alții dacă eșuează, că pe urmă consecințele sunt penale pe speță criminală, v-ar fi rușine să ajungeți subiect de discuție autodafe în talkshow-urile mogulilor cu glume pe urma voastră și vă mai e frică să nu cumva să ajungeți dracului cu morcov în cazan, nu la doamne-doamne cu inima.
      Acel fel de măsuri da’ voi nici măcar vilele, casele de vacanță, adresele greilor din urbea voastră nu le știți, darămite ceva mai serios precum cei care ocupă organigramele instituțiilor de forță publice, secrete.

      La mulțean de 1 decembrie, greviștilor visători…

      Foarte neglijabil din partea serviciilor și pesedeului, să-l lase pe haurist să pronunțe – darămite să îndemne – greva fiscală, chiar dacă nu se va materializa așa ceva. Funia din casa spânzuratului.

      154
    • Ia zi si mie cam cum ar trebui sa facem greva fiscala. Ca eu, in afara de a face declarațiile cu zero în prima luna, nu stiu. Si doar prima luna… Ca dupa aia ți-o furi.

      201
    • @daniel – iti dai seama ca esti prins in lanturi si apoi realizezi ca nu ai cum sa scapi de ele.
      Si faza ce-a mai nasoala ii ca nu exista nici un scop nobil la toata situatia – ii doar exploatarea omului de catre om. Un scavagism modern.
      Ok, referitor la greva fiscala – sistemul a fost gandit in asa fel incat sa nu poti sa faci mai nimic.
      Ce sa faci ? Sa nu-ti platesti impozitele ? Sa nu-ti platesti utilitatile ? De trait trebuie sa traiesti, sa te incalzesti, sa te hranesti – deci daca soarecele are de toate, de ce sa comenteze?

      52
    • @brosky deci tu scrii ca sa te auzi vorbind….
      ne zici ca doar greva fiscala este solutia, eu te intreb cam cum ar trebui sa o facem si tu… nimic.
      Daca pentru persoane fizice sa zicem ca e mai simplu, pentru firme este, cum sa zic, putin cam imposibil. Pentru ca, asa cum am zis, o luna o poti face, declari pe zero. Dar a doua luna nu te mai risti pentru ca te trezesti cu controlul pe cap si din ala nu scapi fara amenda si penalizari. Si dai mai mult decat ai fi dat initial.

      40
    • @brosky: tu crezi ca banii „tai”, sunt ai tai? Nu tata, sunt ai statului, si statul binevoieste sa te lase sa te folosesti de ei. La fel si cu o firma. Crezi ca firma e a t? Nu tata, e astatului, si statul te lasa sa pastrezi o parte din profit, daca te descurci bine. Crezi ca tu esti un om liber? nu tata, tu esti un sclav si lucrezi pentru stat si pentru cei care conduc statul. Cu cat realizezi mai bine care iti e conditia, cu atat e mai bine pentru tine.

      20
  11. Am fost functionar public in 3 primarii.
    Aici pe blog, sau in bula oamenilor yuppie, administratia publica ar trebui sa fie ceva foarte eficient, miscata de minim de resurse umane. Dar voi uitati un lucru: administratia publica in Romania exista in primul rand ca „sa deie” de lucru la cat mai multi oameni ca sa-i tina captivi in sistemul de voturi si coruptie. Sa fie plasa de sustinere a marilor corupti. Jobul meu putea fi automatizat. Nu e greu sa scoti niste certificate de urbanism si sa pui un AI sa citesca niste documente pentru autorizatii de construire. Nu zic de alte departamente, ca taxe si impozite. Digitalizarea e ingreunata in Romania tocmai din nevoia functionarilor de a-si apara stabilitatea slujbelor. Oamenii nu sunt prosti, ci doar ticalosi.
    Romania va avansa atunci cand va ramane fix nimic de furat.

    Comentariu apreciat.985
    • Problema este ca adesea noi uitam ca si bugetarii (mai ales birocratii) sunt si ei oameni.
      Oameni care de N ani au facut o munca cinstita, legala si au pus o paine pe masa.
      Adesea conditiile sunt de kkt, stresul degeaba si munca abrutizanta prin repetitie si inutilitate, dar pune… o paine curata pe masa.

      Acestor oameni le dorim de fapt… moartea, pentru ca sa fim seriosi, altceva nu stiu sa faca si nimeni nu are timp si nervi sa ii invete. Dupa o varsta, veti vedea ca deveniti rapid „obsolete” si aia tinerii dau roata in jurul vostru.

      Mai mult, alternativele IT s-au dovedit a fi groaznic de proaste, iar legislatia facuta in anii 50-60 mai mult incurca decat descurca.

      Zilele trecute mi-a trebuit un AVIZ de la un organ de stat si mi se cereau coordonatele stereo 70 !
      Nimeni nu se gandise ca pentru aceste avize (de obicei sunt terenuri) e o sansa de 1% ca sa fie vorba despre un spatiu comercial de la parterul unui bloc, bloc care nu avea nici el cadastru, ca e din anii 40!
      A fost nevoie sa falsific datele si sa aprobe manual cineva ca sa pot merge mai departe.
      Nu mai visati la digitalizare, pentru ca sincer e blocaj total in domeniu. Nici acum nu au reusit sa faca un punct central de autentificare oficiala.
      Ai:
      – ghiseul.ro
      – login pentru taxe locale
      – hub guvernamental
      – fiecare UAT are propria platforma software inchiriata (la cele mici e doar un Excel imens)

      Sa pui ordine in astea s-a dovedit a fi imposibil.

      Vreti sa vedeti cu se blocheaza economia romaneasca in 2024?
      In prima zi E-factura va pica, iar de vina nu vor fi hax0rii rusi, ci IT-istii romani.

      Eu folosesc acum E-factura pentru facturile catre unitatile de stat si nu exista luna in care sa nu primesc minim o eroare de la ANAF ca nu se valideaza tranzactiile, desi eu am confirmarea ca totul OK de la ei in momentul trimiterii! Cineva trebuie sa verifice la ei manual.

      183
  12. In plua calului si pe ghiseul.ro e cam nasol. Si cum spunea cineva mai sus aparatul asta birocratic e prea umflat.

    130
  13. Nu stiam ca trebuie sa mut mașina de la un sector la altul cand imi schimb domiciliul. Am aflat când vroiam sa o radiez pt vanzare. +2 zile de birocratie. L-am intrebat pe birocratul de la sectorul precedent de ce nu sunt notificat automat când ma mut in alt sector. A râs copios. Adica in timp ce facea copii xerox.

    De ce sa aiba el mai putin de lucru, erau o tona de funcționari acolo si plin la toate ghiseele. Dacă nu mai sunt acte de copiat poate mai trebuie dați afara din ei.

    Comentariu apreciat.312
    • Si mașina nu am radiat-o la sectorul precedent. Nu se poate ca sunt deja mutat in sectorul nou.
      Am mutat mașina de la un sector la altul si apoi la sectorul nou, odată mutată, am putut sa o radiez fiscal.

      Si a mers repede că era a mea de noua.
      Daca mașina a avut alti propietari inainte, mutarea intre sectoare se face doar intre direcții taxe impozite de la un sector la altul, poate sa dureze 30 zile.

      140
    • eu aveam masina pe BV inmatriculata.
      cand am facut CI de bucuresti, aia de la Bv s-au auto-sesizat si au trimis catre Bucuresti nush ce infomare si au scos-o de pe Bv.
      Eu fiind proprietar si pe locuinta din BV unde era inregistrata masina, nu m-am gandit ca are legatura cu domiciliul si nu am facut nimic.
      Vreo 5 ani s-a chinuit mama sa ii convinga ca e masina pe locuinta din bv si sa plateasca impozitul. Aia de la BV ca nu ai masina, aia de la Bucuresti…nu ai masina…nu am mai platit impozit pe masina aia de prin 2010 si ea e la un prieten prin BV de mai face comisioane cu ea… imi mai vin cate o amenda de rovignieta cand uita asta sa isi faca, dar o plateste. iar institutiile statului nu au problema ca unii stiu unde sa trimita amenda, ca masina exista si ailalti sunt vai steaua lor

      Comentariu apreciat.270
  14. Sa stii ca depinde de primar. La S1 Bucuresti cand am fost sa inmatriculez auto, fetili de la DGITL de la ghiseu au zis ” domle, daca depui online, iti da in 3 zile, la noi e 45!” . Si am fost la ghiseul „de online”, am despuse cerere etc .

    Si adevarul e ca a fost gata in 4 zile. Un sistem semi-folosibil, mai car mai mar, dar overall a mers.

    Pestele de la cap se-mpute.Solutii sunt cacalau, vointa/interestul lipseste. Parerea mea

    192
  15. Fa-le o cerere pe 544 sa zica cati au depus pe online si apoi o plangere ca nu merge.

    132
  16. Mi-am pierdut toate actele in Septembrie….

    In Bucuresti nu exista plastice pentru cardul de sanatate, nimeni nu stie cand vin urmatoarele carduri…

    Trebuie sa ma duc FIZIC, odata la 2 luni pentru adeverinta de asigurat, ca doar 2 luni este valabila, asta pana cand se gaseste plastic pentru carduri.

    Sfat aveti grija mare de cardul de sanatate !

    150
    • Vorbeam cu băiatul de la pașapoarte despre noile carti de identitate care tot întârzie sa apară, el zice ca nu e plastic sa le facă…

      Am propus ca fiecare cetățean sa vina cu un PET cand își face cererea de CI, si asa se strange ceva plastic…. :D

      100
  17. Nu depui actele și dacă vin să te tragă de mânecă le spui că le-ai depus online. De acolo nu mai este problema ta, ci a lor.

    111

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube