Idee de cadou pentru băieții singuri

Pentru că gătitul e esențial în viață și nu are legătură cu rolurile de gen, haideți să vorbim un pic despre mântuitorul nostru multicooker.

N-aveți cum să nu știți ce e ăla, dar haideți totuși să trecem în revistă: e un fel de Ring of Power, dar pentru bucătărie. Înlocuiește o grămadă de electrocasnice și, implicit, salvează spațiu pentru noi, ăștia care nu deținem penthouse. Mai mult decât atât, e eficient energetic și salvează și timp (pentru că se face mâncarea repede și nici nu trebuie să speli 500 de tigăi, farfurii și alte asemenea).

Dintre funcțiile pe care le îndeplinește, amintim fierberea, fierberea la foc mic, coacerea, sotarea, fierberea la aburi, prăjirea și fierberea înăbușită. De asemenea, necesită foarte puțin lichid, face mâncarea rapid și păstrează mai mulți nutrienți decât alte metode de gătit – mai ales dacă vorbim despre cei solubili în apă (vitamina C, acidul folic). Ah, și elimină aproape complet uleiul din ecuație.

Pro-tip: dacă formați un cuplu și simțiți că instaurarea unui multicooker în gospodărie ar fi binevenită, nu îl faceți cadou de 8 martie. Nici de ziua ei, nici de Crăciun.

Dacă aveți deja unul, sunt curios care e cel mai interesant fel de mâncare pe care l-ați preparat cu el. Da, se pune și banana bread.

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 80131
    • Probabil nu ai fost in postura in care sa fii inselat de o persoana careia i-ai dat multi ani din viata. Nu-ti doresc. sa incurajam asa ceva, totusi….. arata foarte mult jeg interior.

      Comentariu apreciat.11210
    • ‘Aidi bre, Mos Matei.
      Jeg interior, jeg exterior! Nu vad unde e problema.

      721
  2. Eu fac de toate cu el. Il folosesc la orez simplu, supe sau ciorbe in 30 de minute, coaste, tocanite, etc. L-am luat initial ca sa facem mancare la bebe dar il folosim si noi zilnic.

    Cel mai interesant lucru pe care l-am facut a fost o tocanita coreana cu dovlecei si cartof dulce, ciuperci si tofu.

    Indecis. Tu ce zici?2922
  3. Ce e ring of power, ca mi-e frica sa gugal?

    Indecis. Tu ce zici?2714
  4. Idee de cadou pentru băieții singuri
    „Înlocuiește o grămadă de electrocasnice …”
    In acest context dai de inteles ca una din acele electrosnics e femeia?

    Baietii sa isi cumpere cooker minune, barbatii isi cumpara un cutit bun si o tigaie buna, alceva nu iti trebuie.
    Cand chemi la tine tipa, viitoarea mama la copii, cum o impresionezi? Gatind la multicooker?

    Totusi, daca esti baiat singur si esti multumit cu asta, vrei sa ramai asa, cea mai buna solutie e un multicooker. Iti mai iei si niste sandale cu ciorapi si garantat nicio fata n-o sa-i fure la mamisor nimeni printul.

    Comentariu apreciat.7448
    • Cand chemi la tine tipa

      Tu chiar crezi că mai vine cineva la băieții ăștia?
      O să avem o generație de oameni fututi în cap.
      Bărbați și femei care-l tot așteaptă pe „făt frumos” (varianta masculină sau feminină, după caz) până ajung să facă criza vârstei a doua.

      Hai că pentru introvertiți/autiști mai merge treaba, că au avut ani buni să se pregătească sufletește, deși nici ei nu-s complet imuni.
      Dar mă gândesc cum suportă un om relativ normal la cap situația asta?

      106
  5. Hehe. Am al doilea Tefal din lista. Pentru puturosii care nu duc gatitul la mare arta e perfect. De la ciorbe la coaste, cam toate se pot face. Singurul inconvenient este ca nu se recomanda curatarea in masina de spalat vase a recipientului de gatire. Totusi am prieteni care spala la masina si nu vad diferente de functionare.

    79
  6. Da’ de ce doar pt baietii singuri, ca prin reviewuri pe acolo doar gospodine posteaza.

    Comentariu apreciat.331
  7. De cand cu wfh e mai important pentru mine sa petrec putin timp la preparat, chiar daca dureaza pana se gateste. In ordinea prep time si a preferintelor, fac cam asa:

    – orez cu lapte (2min prep), 3 butoane, e gata in ~35min cu eliberare naturala a presiunii
    – orez simplu (2min prep), 3 butoane, iese perfect mereu (la modelul meu trebuie 500g+ o data, dar ce ramane merge perfect la fried rice a doua zi)
    – coaste (5min prep cu o seara inainte + 5 min prep in ziua gatirii), marinat, dat cu sos, pus pe grill de-a latul, 1/2 cana de apa + aromatice, 3 butoane, 35min low pressure. Cad oasele singure.
    – orice indian / mancare cu sos (5 minute prep pt marinat cu o seara inainte, 15-20 min prep time in ziua respectiva), proteina se face pe modul saute in timp ce pregatesc legumele, sos, aromatice, apa, 3 butoane.
    – fasole cu ciolan (5 min prep de vreo 3 ori, total 15min) totul intr-o singura oala, iese perfect, ne-arsa, ne-lipita. De schimbat cate ape se prefera la fasole.
    – supe (5 – 20 min prep, 1.5-2h gatit) salvat stock daca folositi.

    O am de ceva ani, cel mai mult o folosesc vara, cand e super cald si nu am chef de incins bucataria. Modelul cu capac care stie si convectie e mai bun, dar era prea scump kitul cand am luat eu. Am vazut la prieteni, daca gasiti o oferta buna merita, ca poate fi folosit ca air fryer intr-un singur device.

    Indecis. Tu ce zici?257
    • Iti trebuie multi cooker sa faci orez cu lapte si orez fiert?…

      Indecis. Tu ce zici?3431
    • Nu iti „trebuie”. Dar e cea mai simpla metoda, nu trebuie sa petreci timp in bucatarie. Apas 3 butoane si „se face”. Asta incercam sa spun, ca prioritizez timpul petrecut efectiv in bucatarie. Daca stii tu sa faci orez cu lapte fara sa-l pazesti, zi-mi si mie ;)

      Comentariu apreciat.686
    • Poate nu ar strica sa ne si spui ce model ai luat… ?

      72
    • @marius – multicooker crock-pot ceva. Modelul fara capac cu airfryer.

      52
    • Yep! Se poate orez cu lapte fără multicokker și fără să îl prăjești. Cuptorul simplu e perfect pentru asta.

      88
  8. Cartofi prăjiți știe?!?!

    101
  9. Îl recomand bărbaților însurați.

    132
  10. Am un multi cooker simplu și acum vreau sa trec la următorul nivel (cele care iei și toaca mâncarea). Problema este ca majoritatea aparatelor cu câteva execeptii nu au aplicații și pentru România :(

    12
  11. Am tefal one pot, luat de 3 ani cu 300 de lei. Acum vad ca e 600. Misto, ce sa zic.

    122
  12. eram chitit pe airfryer d-ala apoi am vz un clip cum ca nu e nici ala sanatos si am abandonat. inteleg ca asta e mai mult decat un fryer d-ala dar tot nu inteleg ce pot face rapid la el. gen vin seara la 19 acasa si n-as vrea sa bag sanvisuri si nici sa ma lungesc cu masa dupa ora 21, sau lucrez ziua de acasa si la 12 ma trezesc ca n-am nimic la pranz…
    pana acum din comentariile de mai sus inteleg ca pt orez cu lapte e ideal :) supe ciorbe pare cam overkill ca nici inainte nu ma chinuiam prea mult sa le fac. altceva?

    94
    • Poți încerca cu o femeie în casă care îți pregătește masa până când ajungi tu la ora 19…

      Indecis. Tu ce zici?822
    • Air fryer e un cuptor cu convectie mai mic, in fancy words. Ce ar putea sa nu fie sanatos la el?

      121
    • – bagi o bucată de carne de vită sau porc, ulei, vin, condimente și undeva in 30-40 de minute ai o friptură
      – orez și apă și în 15 minute poți mânca cu garnitura de zacuscă sau murături
      – cartofi cu ceva ulei și ierburi tot cam 20 de minute
      Marele avantaj e că nu trebuie să stai să păzești mâncarea și în timpul ăla faci alte chestii

      172
    • @babu este o diferenta fata de cuptorul electric? ca ce ai zis tu fac si acolo fix la fel, mai putin orezul :)

      mi-ar fi placut un review mai tehnic, vad ca au puteri diferite si capacitati diferite. in fctie de ce aleg puterea? la 150w pot face friptura?

      32
    • @Andrei
      Toata lumea care a baut apa, a murit sau va muri.
      In principiu o lingurita de ulei e mai toxica decat zero lingurite de ulei. Sunt o gramada de oameni care vad lucrurile numai in absolut, fara nici un fel de perspectiva asa ca, da, Air fryer-ul nu este sanatos. Cand il compari cu hranirea cu unde electromagnetice sau buruieni de pe camp.

      111
    • @maxp: eu sunt prea lenes sa fac altceva in afara de ce-am enumerat, plus salate si omleta.
      Dar i-am cumparat unui prieten de casa noua un Teffal ceva si in reviews pe emag erau comentarii de genul „am facut gulas” sau chestii de astea complicate.
      Deci banuiesc ca daca ai chef sa pierzi ceva timp poti gasi/inventa retete complicate.

      51
    • Ce naiba are airfryeru ala de e nesanatos?
      Cum ziceau colegii este un glorified cuptor electric dat pe ventilatie. Avantaj la airfrayer ca e compact si se mentine temperatura mai bine si uniform si nu folosesti ulei aproape deloc. Este gatit cu aer fierbinte. Atat. Si eventual gatire mai rapida fata de cuptor. In 15 min iti face niste pulpe de pui la gata.

      90
    • „masina e o caruta mai buna”. Cam asa si fraieru e un cuptor mai bun

      consuma mai putin. gateste mai repede. Mai constant. Io, pentru ca ma misc repede in bucatarie, am in 25 de minute mancarea in farfurie, de la momentu in care scot legumele din punga.
      evident, nu cu carne inghetata. Dar, cu carnati, mici, carne deja dezghetata

      30
    • pentru @babu: Gulas la crockpot e foarte simplu, se adauga carnea, legumele, cartofii, condimentele, bulionul si apoi Meat, 40m. Atat.

      11
    • am eu de amandoua.

      la air fryer singura chestie potential nesanatoasa e ce pui tu in el. urmatorul pas e raw vegan.
      in el eu fac predominant cartofi prajiti. mi-am luat din lisl in spray d-ala cu ulei picant si fasai 1 2 secunde peste ei pentru gust, sau alternativ mai folosesc cate jumate de borcanas de ulei pucant venit cu pizza,
      in rest pulpe de pui, intregi sau nu, mai rar porc. nu iese rau dar nu chiar pe gustul meu. avantajul este ca in functie de dimensiunea utilajului sau cantitatea gatita se pot face impreuna cu cartofii, chiar daca in timpi usor diferiti. poate fi deschis 7n timpul functionarii fara pericol majoe daca ai 2 neuroni functionali si pot fi adaugate sau scoase chestii. per total dureaza ~20 de minute + curatarea si taierea cartofilor.

      in multi cooker, tefal, seamana cu al doilea din link, fac chestii mai complexe si care necesita un pic mai multa implicare. gulasul, si in mare cam orice bucata de carne necesita un pic de prajire initial, cu un pic de ulei sau untura. nu deep fried, tot la nivel 1 2 lingurite. dupa aia se adauga restul ingredientelor si se lasa in plata domnului cam o ora. aia e.
      asemanator, dar doar friptura, muschiulet de porc sau vita, scufundata in vin rosu, si facuta ;a presiune. daca ai si rabdare sa scada presiunea natural….
      am facut si orez o data dar nu m-a impresionat.

      10
  13. Slow cookere: locul 4 si locul 6. Pentru ca nu puteam sa bag toat piciorul de porc o data.
    De obicei pun mancarea seara sau dimineata cand plec la munca. Ciorba / zeama sau carne scazuta, sarmale. Dupa cateva ore de gatit iese grozav.
    Plus o masina de facut paine!

    52
  14. Pt doua persoane care au o masa mare pe zi acasa merita cashul in aparat? Ca am mai investigat situatia acum cativa ani si n-am fost convins atunci ca se merita. Dar poate imi scapa ceva..

    61
    • Da, merita, noi tot 2 persoane suntem si facem cam 6 portii de mancare. Noi avem Tefal One Pot (care s-a hiper scumpit in ultimul an, dar exista si Moulinex One pot care e fix acelasi lucru).

      50
    • Eu am multicooker Tefal One Pot de aproape 3 ani deja.
      Am facut multe feluri de mancare in el:
      – mezeluri, de sarbatori, pun bucata de cotlet/ceafa/muschi condimentata cu o zi inainte si iese super buna
      – mamaliga – iese fara cocoloase si fara sa invarti in ea, decat atunci cand pui faina si cand se termina programul
      – varza a la Cluj
      – sarmale
      – supe/ciorbe
      – tocanite
      – fripturi
      – pilaf de orez cu carne/risotto/orez cu lapte
      – paste
      – musaca
      – iahnie de fasole
      – peste ca la cuptor
      Dar dintre toate, cel mai util lucru mi se pare ca pot pune in ea carne si legume congelate si ies extrem de bine facute.

      70
  15. Am tefal one pot de 2 ani si tot de atunci aproape am abandonat gatitul clasic. Timpul de gatire s-a redus considerabil, nu mai e abur, caldura in bucatarie, mancarea e delicioasa (riscul sa se arda e spre zero).
    Carne de tara fiarta la high pressure in 30 minute -> inca 12-15 min pt legume si aia e supa.
    Legume cu sos – 10-12 minute
    Carne cu sos ~ 40 min.
    Paste cu sos – 15 minute
    etc

    71
    • Da, da, da, one pot-ul este de departe cel mai folosit device de la mine din bucatarie. Fac niste tocanite de vita si niste ciorbe de iti sta mata in coada. Merita fiecare banut, dar trebuie putina rabdare la inceput pana intelegi cum functioneaza.

      70
    • Am si eu un crock-pot d’asta si nu prea l-am folosit fix din cauza ca nu inteleg cum functioneaza.

      Unde gasiti retete si respectivi timpii?

      50
    • @Vlad, simplu, cauta:
      -Jamilla crockpot
      -Teo’s kitchen crockpot
      -Prajiturela Crockpot
      -Taste Bazaar crockpot
      -[insert orice food blogger] crockpot
      Toti au avut campanii cu oala asta si au postate retete. Mai cauta grupuri de facebook sau pur si simplu gandeste-te ce ai face de mancare si da o cautare pe google dupa chestia aia, urmata de „crockpot” binenteles :)))

      110
    • @Vlad, recomand un search dupa ” mami zice tocanita de vita la multicooker”. E de departe cea mai buna chestie pe care am gatit-o in oala asta. Am incercat sa o postez intr-un comentariu, dar cred ca din cauza link-ului nu a ajuns aici.

      20
    • Mi-ai dat de lucru si diseara fac o tocanita de vita la multicooker. Te bagi?

      20
    • O să fiu naș?

  16. Eu cel mai des am gatit chestia asta:

    https://zicemami.ro/tocanita-de-vita-la-multicooker/

    Niciodata nu m-am priceput sa gatesc vita si cu oala asta iese super frageda. Mai fac o reteta de linte cu chorizo (eu care nici nu ma atingeam de linte pana sa dau de oala asta si sa gatesc in ea). Sunt intr-un grup de fb pt Tefal One Pot si de acolo imi iau inspiratia.

    20
  17. Avem tefal one pot. Evident, colegul de apartament nu se atinge la el, dar se bucura nespus de orez cu lapte facut fara sa mesteci in oala (doar pui orez+ lapte apesi niste butoane si magie s-a si facut orezul). Alte chestii gatite: budinca de tapioca, ciorba de linte (gata in 30 min fara sa stai sa o pazesti sau sa mesteci) sau pui de tara fiert in 30 min la multicooker in loc sa stai 2-3 ore cu el pe foc.

    21
  18. Pro-tip: dacă formați un cuplu și simțiți că instaurarea unui multicooker în gospodărie ar fi binevenită, nu îl faceți cadou de 8 martie. Nici de ziua ei, nici de Crăciun.

    Rochia de mireasă e albă ca să se asorteze cu electrocasnicele, nu ?

    /s

    71
  19. Ba e prost inceput articolul cu „pt baietii singuri”. Si-a dorit fata oala d-asta minune de la Tefal, am dat cu cardul, s-a infaptuit.
    De aproape 2 luni de cand o avem variatia meniului acasa a explodat. Am saptamani in care in frigider sunt 2 supe/ciorbe, 1-2 feluri principale, ceea ce inainte nu vedeam.
    Avantajele majore pe care le-am vazut pana acum sunt:
    1. faptul ca nu trebuie sa stai sa pazesti. Nu lucreaza cu foc deschis, e sigilata, are sigurante, pastreaza mancarea calda dupa ce termina gatitul.
    A fost minunat cand am dat drumul la niste pulled-beef, am plecat la o chermeza cateva ore si cand ne-am intors era gata.
    2. e destul de toleranta la retete, in sensul ca sub presiune si tinuta mult, orice mancare de genul asta iese ok chiar si cu erori de compozitie. Carnea e tot timpul moale, aromele ingredientelor sunt intotdeauna prezente etc.
    Practic e o oala sub presiune ceva mai desteapta.
    Downsides:
    1. Cata tocana si variatii sa mananci? :D
    2. Nu se spala oala la masina de spalat vase. De asemenea pare foarte sensibil stratul interior, e deja un pic ciobit intr-un loc, desi e tratat super delicat de utilizator.
    3. garnitura de sigilare de pe capac prinde foarte usor miros de la felul de mancare si scapi greu de el (nu afecteaza functionalitatea, doar ma enerveza pe mine ca faci o tocana si iti aduci aminte de ciorba de sapt. trecuta)
    4. cand deschizi capacul, umiditatea de pe el se scurge dubios si trebuie sa stergi imediat.

    60
    • ia doua recipiente, unul pt felurile principale, altul pt desert. la fel si cu garniturile. in felul acesta nu transferi mirosurile de la mancare la desert sau poti sa gatesti relativ repede doua feluri de mancare, fara sa faci transfer din recipeint in alta oala.

      10
    • Scoate garnitura si spal-o cu incredere la masina de vase. Noi am bagat si recipientul, cu grija sa nu se zgarie la interior.

      11
  20. NOU
    #56

    Luat acu vreo 10 ani Instant Pot (philip airfryer xl separat), trecut de vreo 3 ani la ninja foodi cu airfryer inclus.

    Bune.

    Mai am si un moulinex xl i companion ceva copie thermomix care complementeaza ninjaul la una alta (de exemplu risotto) si anova nano sous vide si accesoriile de rigoare pentru hartane de vita si nu numai.

    +alte prostii pe care le folosesc din ani in pasti, dar e bine sa fie prin dulapuri, ca nu se stie cand e nevoie.

    00
  21. Un penthouse e mai mare decât un house+garden? Pentru noi, ăștia care nu avem penthouse..

    31
  22. Avem un multicooker de la Tefal sau Moulinex (nu mai stiu). Il folosim pentru a fierbe carnea sub presiune cand avem nevoie si nu e timp. Are mai multe functii dar fix pentru partea de presiune l-am luat.

    00
  23. NOU
    #59

    OMG – a life saver! Pentru noi multicooker a venit odata cu diversificarea la puradel si nici ca am mai gatit altfel o perioada. A fost perfect pentru diversele supe, ciorbe si mancaruri gatite pentru copil. Abia acum dupa vreo 3 ani incepem sa ne intoarcem la gatitul normal in tigai si oale. :)

    10
  24. Termomix si ninja! Impreuna fac si pe dracu’ prajit/fiert/copt etc! Fara ele as fi un om mort, ca nevasta nu gateste(pleaca prima, vine ultima de la munca), iar baiatu’ are 3 ani.

    20
  25. Am cumparat si noi un Ninja 15 in 1 acum cateva luni, nu stiu cum mi-am trait viata pana acum fara el. Face practic orice mancare ti-ar putea trece prin minte, dar cel mai important e ca o face rapid si buna.
    Legume la steam pressure – 2 minute si gata de mancat. Am facut si supe, ciorbe, carne de toate felurile, dar cel mai important e ca pot face burgeri la grill in 8 minute si sunt la fel de buni ca pe gratar. Nu am incercat mici inca :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube