Aș vrea să văd o statistică. De fapt mai multe:
- Câți profesori nu și-au ținut orele, dar și-au luat banii oricum.
- Câți profesori au fost sancționați la salariu că nu și-au ținut orele.
- Care e procentul de vaccinați în școli. Hai, că erau muncitori esențiali, s-au vaccinat primii, cu 2 luni înaintea noastră.
- Ce sancțiuni au primit leprele din minister care în primul an și jumătate al pandemiei au refuzat orice idee a profesorilor, promițându-le că ministerul va lansa o platformă și va fi foarte tare. Li s-a tăiat măcar un deget ălora care au amenințat profesorii să nu găsească singurii soluții să facă ceva cu elevii?
- Câți lideri de sindicat sunt și membri de partid roșu. Hai, nu membri, că asta e prea ușor, câți sunt simpatizanți.
- Câți dintre cei care conduc școlile sunt numiți și câți sunt acolo cu concurs. Câți sunt numiți de partid după ce au picat concursul?
Țineți minte, leprele astea ne educă copiii. Îi învață chestii. Și minim 25% sunt niște retardați conspiraționiști, care nu se vaccinează și dau pe grupurile claselor căcaturi panicarde cu „rog share”.
astept cu interes ziua cand un invatator/profesor va munci 8 ore pe zi (nu catedra de 15 ore pe saptamana) si va avea concediu 21 zile pe an (nu vacanta mare de vara, vacanta iarna, vacanta intersemestriala, vacanta de durere de cap)
E greu cu copiii, nu stii tu.
Oarecum gresit. Plata pe ora, nu salariu lunar.
Ai predat 10 ore toata luna? Poftim banii pe 10 ore.
Daca esti invidios, fa-te cadru didactic, nu de alta, dar cam asta e standardul in Europa la ore lucrate in clasa, pentru ca un cadru didactic mai are de lucru si in afara orelor fizice cu copii: sa pregateasca lectii, sa corecteze lucrari, etc…problema este modul in care isi fac meseria, si obscurantismul, incultura, prostia , slugarnicia care le transmit la copii.
Daca as avea copil si profesorul nu isi tine orele, cu tot riscul, as semnala la inspectorat situatia, iar daca ar fi cativa parinti care ar lua atitudine, nu si-ar permite nici sa neglijeze situatia, nici sa pedepseasca elevii.
@chris06
plata pe ora se ia la meditatii. sau alea se cheama overtime
Cumva ne dorim o piata liberă, dar tot de capra vecinului ne fute grijă. Daca sunt așa mulți bani și e ușor, de ce rahat nu merg cei nemulțumiți sa predea? La o adică e ușor: ai modul pedagogic făcut în facultate, titularizarea e ușoară, adică na, ne batem toți pula de notele pe care le obțin profesorii la examen, presupun că un cititor mediu de aici da rușine oricărui candidat la un post de profesor. Pe același principiu poate ar trebui platiti și cei de prin corporații la ore lucrate efectiv, nu la 8 ore.
4-5 ore la școală…cel puțin 2-3 ore acasă ca să pregătești ziua următoare. Și sa îl vad pe ala care are nervi sa învețe metodica de rahat pentru titularizare + materie pe partea de specialitate, pe care tu nu o predai veci în scoala/liceu. Sa vadă aia care cred ca profesorii muncesc prea mult, cu ii sa te duci la un examen de rahat a.k.a. titularizare în fiecare an(pentru ca posturibtitularizabile mumu), sa vezi cum la repartiții normele întregi sunt ținute pentru prietenii inspectorilor sau sunt sparte în bucăți și date la plata cu ora pensionarilor..de copii cei mai cuminți, finuți și cu bun simt sa nici nu mai zicem, ca nu este destulă apa pe Dunăre sa ma spele la ce mi-as auzi…
Hai ca nu or fi și prin privat lepre care numai se fac ca muncesc și îs ținute în spate asa cum se știe. Janghine îs peste tot. Și la buget si la patron. La fel si oameni care își fac treaba (deși din ce în ce mai putini)
Si corporatistii, si profesorii, si politistii sunt tot români…asa ca.. aceeasi labareala in cerc…
@ion – câte ore am pe săptămână? am o școală în vecinătate, 6.2 evaluarea națională 8.8 media la clasă. ce formulă implică cât mai puțină hârțogăraie? vin cu cafeaua de acasă.
@ion – teoretic ai dreptate, practic insa nu. Vorbim de joburi publice si acolo intra cine trebuie, nu e sat fara caini sa aplici si sa intri. Daca nu crezi ia incearca tu sa intri la protectia consumatorului, anaf, un post bun in orice spital si tot asa. Vezi cat de simplu este sa te titularizezi la o scoala buna intr-un oras mare, ma gandesc ca nu dureaza prea mult, nu?
>>Ai predat 10 ore toata luna? Poftim banii pe 10 ore.
Nu prea suport eu chestiile socialiste, dar in cazul asta, vrei ca copiii tai sa fie educati de unul platit asa? Cum ar fi sa-ti ceara el banii pe 10 ore, si nu mult, doar cat platesti ora de manopera la service.
Si tare sunt curios, cati dintre voi astia cu free market crypto revolut si-ar permite sa plateasca si scoala la copil si operatia lui de apendicita la costul real, fara subventii.
@Radu Cât e salariul suplinitor? Cât e salariul titular? Câte ore se lucrează pe săptămână? Diferă în funcție de județ, municipiu, oraș, sat? Să știm dacă iese de o manoperă la service.
Vezi că ai dat-o de gard apropo de vacanță de vară = concediu. Atunci se întâmplă multe chestii care nu te lasă să faci ce vrei.
Apoi, a preda înseamnă mult mai mult efort decât îți imaginezi tu că e. Pregătirea lecțiilor e cam jumătate, corectarea temelor intră până la 1/4 din timpul total de predat.
Lăsând la o parte leprele care nu-s în stare să deschidă Zoom, lepre care oricum se așezau la catedră și frecau pixul și-n regim normal, ai inclus din oficiu și niște profesori care chiar se chinuie să livreze. E de căcat.
Mos opinca, sunt atatea chestii pe care le pot invata si activa pe piata libera. Nu ii obliga nimeni sa invete metodologie. Pe de rost, o fac de bunavoie pentru un post relativ sigur.
Daca le-ar pasa cu adevarat de copii/scoala, nu ar mai preda nimeni si ar sta doar in greve. Dar dupa cum vedeti, li se arunca un os si se linistesc, semn ca de asta era nevoie si nu de reforma.
Noi, la unul dintre cele mai bune licee din Prahova la vremea respectiva, am avut cel putin doi profesori nebuni clinic. Doi. Plus multi altii cu probleme care mai de care, frustrari, etc. La alte licee nici nu vreau sa ma gandesc ce profesori sunt.
Noi ne-am pierdut cel putin un an de liceu in tot felul de lupte absurde cu profesorii pentru tot felul de aberatii care intr-o societate normala nu ar fi existat ( unui coleg i s-a spus ca are gene proaste, ca exemplu, la biologie). Iar exemplul asta e o gluma, oricum, am altele mult mai traumatice.
Profesorii aia sunt tot acolo, predau bine mersi, “modeleaza” alte generatii, asa ca sa nu mai visam, nu avem nicio scapare :)))
@raw, stai jos, ai nota 3
Chris06, 10 ore predate, fiecare oră la 25-30 de elevi. înmulțește și cu numărul de persoane pentru care este muncită ora aia.
am lucrat și eu la corporație și în același timp fizic nu munceam pentru 30 de clienți deoadată.
poți să-mi zici că tu azi, 18 ianuarie 2022, de la 10.10 la 11.10 ai muncit pentru 30 de clienți/task-uri, chestii, pt fiecare din cele 30 câte 50 de minute?!
eu am mai zis-o, faceți voi un experiment, adunați 10 copii de la prieteni, puneți-i pe toți în aceeași încăpere și încercați să le predați ceva, orice, să faceți cu ei orice fel de activitate preț de 45-50 de minute. (să pregătiți singuri materialele și tot ce vă mai trebuie). singuri, voi cu copiii, nimeni altcineva.
mai vorbim după despre munca de 8 ore la corporație (am munci 12 ani în una, știu cum e) și norma didactică de 15 ore pe săptămână.
@Ioane, tata, lucratorii din corporatii (aia care nu sunt manageri, adica grosul) sunt platiti pe munca effectiva. Se numeste occupancy rate, bo$$.
Cat hate si-au luat astia doi care au comentat primii pe o idee altfel rezonabila …
Lepre sunt peste tot, in procente variabile. Inclusiv in randul copiilor. Si al parintilor. Si al profesorilor. Si al bloggerilor. Samd. Asa cum eu nu pot emite pareri avizate despre criptomonede, ca nu am tangenta cu asa ceva, nici altii nu sunt indreptatiti sa comenteze pe seama profesorilor. Nici macar partenerii acestora.
Bai Yngwie Malmsteen, manca-te-ar tata pe tine, tu chiar crezi in prostia ta cu corporatiile? Asta era inca o retorica acceptabila in 2011 cand lumea inca credea in aceste totemuri de integritate si eficienta care cumva ar fi corporatiile; news alert: nu e deloc asa, am multiple exemple de frecangeli sinistre si in corporatii, care ghici ce sunt tot o copie fidela a multor institutii de stat si tu cumva ar trebui sa o lasi mai usor si sa iti chemi colegii de la tigareta ca pe balcoanele de la voi de acolo se vede totdeauna o masa critica de 5-10 persoane care freaca menta; si nu, nu sunt doar doamnele de la HR acolo.
3. stiu ca se daduse directiva sa puna pe site-ul scolii, actualizat periodic. la fimea la scoala cand s-a dat, prin noiembrie parca, erau 60%, acum au ajuns 62%
oh chiar 68.33% azi
Pe hârtie, la noi sunt 86% vaccinați.
Nu se discută nimic aiurea, online a fost ok mai puțin doamna de mate care avea cam des migrene dar știa că toți fac meditații.
vezi bos ca ai pus un i in plus la ‘gaseasca singurii’
Din meditatii se pot face bani de 6 case lejer. Iar daca faci meditatii gratuite la matematica, chiar daca nu te pricepi (ca de aia o fi fost gratuite) poti cu putin noroc sa devii presedinta (principalul sa nu candidezi impotriva cuiva care a facut meditatii pe bani).
Deci ca profesor te asteapta un viitor stralucit chiar daca nu „stralucesti”.
25…. Esti naiv :))
„Și minim 25% sunt niște retardați conspiraționiști, care nu se vaccinează și dau pe grupurile claselor căcaturi panicarde cu „rog share”.” Lejer 25%. La nepotul nostru la clasa, profa de desen i-a pus sa deseneze conturul tarii si pe Iohannis si sa scrie „Asa nu” pe foaie.
I mean…sunt inacceptabile mediul si circumstantele in care a ales sa se exprime dar nu pot sa zic ca nu inteleg sentimentul, fara legatura cu vaccinarea…
La punctul 3 pot sa-ti zic ca a fost in jur de 60% in orase la licee cand a inceput scoala in Sep 2021 dar asta depinde si de zona. In medie la oras 60%, de atunci a venit si a trecut delta deci acum probabil 65-70%
La punctul 6 la sat nu prea ca nu vrea nimeni acolo, la oras gasesti 1-2 la fiecare scoala, ori fosti profesori numiti directori, ori dinozauri comuniste de care nu scapi
Nu inteleg de ce se plang, stiu pe cineva care si-a luat vreo 4-5 case din salariu de profesor.
În baza cărui studiu statistic afirmați că 25 la sută sunt retardați?
Dar, în același timp, o lege (repet, o lege) spune că profesorii trebuiau să beneficieze de o mărire de salariu de 16 procente încă din 2020. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Deci, când nu te ții de cuvânt, esti tras de urechi.
Avem un procent de 20% dintre profesori care nu au reușit nici măcar să ia nota 5. Este la fel de trist că am avut 15 cadidați cu nota 1, dar și că am avut candidați eliminați din examen pentru fraudă.
Procentul notelor între 5 și 7 este de 35,49%, în creștere comparativ cu anul trecut (27,23%).
Gamblin, nepromovarea unui examen nu e sinonimă cu analfabetismul sau cu înapoierea mintală, ci cu lipsa de pregătire.
Ionuț, am făcut o facultate care, teoretic, m-ar fi putut pune în ipostaza de a preda dacă îmi doream. Modulul pedagogic rasfoit pe sărite, câteva recapitulari vreo 2-3 zile asa în mare și as lua mai mult de 7 și acum. La 20 de ani de când am terminat școala. Asa ca lasa-ne cu „vai, nu sunt prosti, doar nu s-au pregătit atunci, în rest sunt genii!” Nu, nu sunt, majoritatea au maxim doi neuroni viabili.
Daca tu ai citit
Și minim 25% sunt niște retardati […]
si ai inteles
Și minim 25% sunt niște oameni care au fost diagnosticati cu o forma de inapoiere mintala […]
iti urez mult noroc.
Exista o lege care spune ca invatamantului trebuie sa i se acorde 6% din PIB.
Nu i-am vazut sa rupa camasa de pe ei pentru altceva decat lefuri. Nu ies in strada pentru ca prin scoli bibliotecile nu au sali de lectura. Nu ies in strada pentru ca laboratoarele de fizica, chimie, biologie sau informatica au dotari de rahat. Nu ies in strada cand an de an boii de la minister o dau in bara cu manualele. Nu ies in strada cand sunt numiti directori si inspectori scolari tot felul de lepre al caror singur merit este ca stiu sa suga ciorapii politicienilor.
Bai, dar cand vine vorba de lefuri… E lege tata! Nu te joci.
la fel și polițiștii. nu ies pentru legi mai bune, proceduri mai clare, ore de sport, ore de tir, ei ies doar pentru ce le pasă. și după ce vor primi salarii mai mari tot la fel de puțin vor munci, tot vor proteja interlopi.
Vinerea trecuta baietii mei – clasa a II-a si a IV-a la aceeasi scoala – au terminat orele cu 2 ore mai devreme. Explicatia – invatatorii au facut sedinta si doar nu puteau sa faca asta inafara orelor de program. Da stiu, era ultima zi din primul semestru, dar in conditiile in care sunt cu programa in urma din cauza pandemiei, nu e normal sa utilizam fiecare unitate de timp disponibila?
Astept explicatii de la profesorii ce au comentat mai sus.
Poate e cazul sa intelegem toti ca scoala este pentru copii, nu pentru profesori si invatatori, pentru sindicat si pentru partidulet.
dacă-mi zici că plâgeai cu muci de jale că nu poți face orele când erai în clasa a vi-a și nu făceai matamatică pt că aveau profii ședință, dă-mi voie să nu te cred.
Hai că ție ți-a plăcut școala, cel mai mult îți plăceau la școală vacanțele și recreația mare :))
1. Sa fii profesor e greu si solicitant daca iti faci treaba cum trebuie. Daca te doare la basca si esti cel mult o mediocritate e destul de usor.
2. Problema sistemului de invatamant este ca nu se bazeaza pe performanta si evaluari corecte.
3. Cancerul sistemului de invatamant sunt inspectoratele si dependenta de politic si aici intra si inutilele sindicate.
Completez intrebarile:
– Cati dintre profesori au mai mult de o norma?
– Cati dintre profesorii folosesc timpul de 20 de ore (sau aprox) alocat pregatirii orelor de curs (40h/sapt – 18-20h norma)
– Cati dintre profesorii folosesc timpul alocat pregatirii pentru a medita elevi?
– Cati dintre profesori declara veniturile din meditatii?
La un 3500-4000RON salariu pt 18h/sapt + 1/2 norma suplimentara + meditatii neimpozitate, ia faceti socoteala cat de prost sunt platiti profesorii care fac greva?
Ăla e salariu brut,loază.
Foarte prost oricum. Într-o societate sănătoasă profesorii și medicii ar trebui să câștige cel mai mult.
Doza 3,4,5 – conspirație. S-a dovetit adevarata. Vaccinul nu impiedica transmiterea virusului – conspiratie. S-a dovetit adevarata. Miocardita- conspiratie. S-a dovedit adevarata. Probleme cu ciclului menstrual la femei -conspiratie. S-a dovedit adevarata. Umflarea nodulilor limfatici-conspirație. S-a dovedit adevarata. Boosterele mrna repetate pot afecta imunitatea si cauzeaza probleme necunoscute pe termen lung – conspiratie. S-a confirmat zilele trecute de Agentia Europeana a Medicamentelor. Faptic parca n-ar fi asa nebuni ăia 20%. Sa vedem ce se mai adevereste anul asta
:)))) sunt n vaccinuri care au 3 sau mai multe doze. In mod clar inutile ca 3 e mai mult de 1. Vaccinul impiedica crapatul. Good enough daca nu esti fan crapat bineinteles, altfel e nasol. Miocardita are incidenta mai mare post boala decat post vaccin. Aia cu umflarea nodulilor limfatici ti-o putea spune oricine are copil pe care ar vrea sa il pastreze si il vaccineaza. Nu e conspiratie, e doar ignoranta antivaccinistilor care au auzit prima oara de asa ceva si se mira ca vaca la televizor. Boosterele repetate afecteaza intradevar imunitatea in sensul ca o mareste. Chestie naspa care face din nou sa nu crapi, inteleg unde e problema ta…Faptic aia 20 % nu sunt nebuni, o parte sunt foarte prosti, o parte ticalosi si probabil mai toti frustrati de propria lipsa de relevanta. Anul asta se adeveresc urmatoarele: Ion Iliescu e vampir, Elodia a fugit cu Elvis si au o casa pe Marte iar iarna nu-i ca vara. La aia cu menstruatia nu ma bag ca expert in neputinte lunare e domnu Spagoveanu, sigur are el o parere, dar problemele hormonale ar explica multe din comportamentele antivaccinistilor romani de toate genurile.
Oameni care citesc și înțeleg ce vor ei, nu ce spune autorul – conspirație. Se dovedește adevărat!
Tot ce spui tu are maaare legatura cu subiectul profesori
kilroy Ce spune are legătură cu articolul lui Vali, unde este atinsă și tema vaccinării, să tragi concluzia că învățământul este la pământ fiindcă nu toți profesorii își bagă în venă este destul de deplasat. Bine că aș înțelege poziția asta din partea lui Câțu care era vaccinist din tinerețe :))
Bă jumătate din voi, ăștia care comentati aiurea nu rezistați jumătate de zi cu copilul vostru in casa da sa mai vorbim 4 ore pe zi cu 20.
Articol tipic zoso.
Când nu ai ideee ce înseamnă un șef și un program nu vorbi despre subiect e atât de simplu.
Tu dormi când vrei și te trezești când vrei și probabil asta e motivul ca vezi lucrurile altfel ai mintea odihnita.
Și e cu totul altceva când ai 20 de copii pe mâna.
Pe vremea lui basescu lucrau pe 15 milioane pe luna dar tu vrei performanța.
Era o vorbă, dacă pui o linguriță de miere într-un butoi de căcat, obții un butoi de căcat, și dacă pui o linguriță de căcat întrun butoi cu miere obții tot un butoi de căcat, la fel funcționează și în învățământ, a fost suficient să bagi puțină politică în sistem ca să îl faci de căcat, directorii de școli sunt numiți pe criterii politice, la fel și prin inspectorate, regula asta nu doar în învățământ se aplică, și în sistemul sanitar directorii de spitale sunt tot pe aceleași principii numiți.
Cea mai mare dezamăgire am avut-o când am dat accept pe facebook fostei învățătoare din clasele I-IV și am văzut ce opinii are.
eu am dat unfriend fostei diriginte din liceu, la 1 an după ce am dat accept sau request.
Nu sunt de acord cu „leprele astea ne educă copiii”. Copilul meu e educat de o învățătoare. Și îi place la școală, au tot felul de activități interesante, sunt încurajați să întrebe si să își argumenteze părerile. Școală de stat intr-un oraș de mărime medie, procent vaccinare 80%.
Ministerul, sindicatele si numirile pe post sunt atinse de cancer intr-adevar.
Da, domnule, ce lepre profesorii ăștia… Au uitat că ei trebuie să profeseze doar din vocație.
Gamblin, esti prost. Sa-ti explic de ce. A, esti și analfabet funcțional. Stai jos și fii atent.
Zoso a zis ca 25 la sută din „leprele” astea sunt retardați. Dacă vei consulta un dicționar, activitate pe care nu cred că o practici, vei vedea ca retard înseamnă înapoiere mintală.
Zoso, când duci copilul la școală sa-i spui doamnei diriginte că e o lepră retardată, că ea singură nu-și dă seama.
Doar e retardată, nu?
Retardat e folosit peiorativ, boss, nu mai fi imbecil. In general, nimeni nu ii spune unui om care sufera de inapoiere mintala ca e retardat, ci doar unor isteti ca tine. Tai-o la dex si vezi ce inseamna fiecare cuvant pe care l-ai citit acum.
Rogi share?
Va invit cu drag în sistem!Sa vedeți ce bine e!An de an, trebuie sa mergi la titularizare, fiindca posturile, nu se scot, asa ca…dacă vrei job, mergi la examen.Cu subiecte, care, da, parțial, ajuta, insa nu vei preda veci, asa ceva la clasa.
Apoi, intr-o clasa cu minim 25, elevi, e foarte ușor, sa predai!Nota…Am avut clase și de 36 de elevi, care parca erau veniți din jungla.Cei 7 ani de acasă, le lipseau cu desăvârșire, unora dintre ei.Elevi, care vin fără pix-uri, caiete, manuale.Elevi care nu vor sa scrie.Si eu ca profesor, pot doar sa-i dau o nota proasta, sau sa-l las repetent (daca e cazul).Asta dacă nu cumva vine părintele și amenință profesorul, ca de ce i-a dat 2?
Sau elevi care în online, nu au întrat deloc la ore, deși profesorii au întrat?
Vacanta aia de 3 luni, de fapt nu e vacanță.Se merge la scoala, pentru diverse activități în scoala, insa majoritatea merg la examenul, si repartizării lui peste prăjit, care se întind pana în luna august.Ca nu-i sigur ca prinzi post la prima repartizare.
Naveta nu se decontează peste tot.In unele locuri nu se decontează deloc.Daca vreau sa lucrez de pe fise, le fac pe banii mei, ca majoritatea școlilor, nu sunt dotate nici cu strictul necesar.
Sa mai zic și de faptul ca am vrut sa cer continuitate pe 5 ore?Și mi s-a zis ca nu e sigur ca se poate, fiindca eu am.primit orele doar fiindca a intervenit directorul, ca cealaltă colega a făcut gura, sa nu-mi dea orele.Asta în situația în care luasem orele în ședința publica
Așadar, haideți va rog, în sistem!E minunat, de-a dreptul dacă treci peste mizeriile astea.Eu sunt încă în sistem, fiindca îmi place mult sa lucrez cu copiii.
Bun, nu neg ca ai perfecta dreptate si asa stau lucrurile dar cazul tau se incadreaza in procentul ala mic al cadrelor didactice care isi fac treaba si le place sa lucreze cu copiii, restul sunt de umplutura fix ca la medici, nu toti sunt facuti pentru o meserie stresanta chiar daca au absolvit o scoala in domeniu.
Acum, meseria de cadru didactic implica niste avantaje si logic dezavantaje sau riscuri ca in orice meserie.Ideal ar fi sa va vina la clasa doar copii educati de guvernante particulare , copii care deja stiu materia si canta la pian sau vioara ca bonus dar nu se intampla asa ceva, logic. Nivelul scazut al scolii( aici este de vina politicul/inspectoratele ) si al cadrelor didactice( vina este evident a persoanei care vrea sa fie cadru didactic respectiv lipsa ei de pregatire profesionala) de cel putin 10 ani , se vede de pe Marte, iar de aici ies generatii de parinti tampiti apoi automat o sa ai copii tampiti la clasa in lipsa undei educatii elementare ,aia 7 ani de acasa, si uite asa rezulta un cerc vicios din care nu stiu cand vom putea iesi.
O solutie pentru cei care considera ca salariile din invatamant sunt prea mici in comparatie cu stresul este sa iasa din acest sistem, sa faca altceva, alta meserie si aia este. Probabil eu sunt de vina ca vad altfel lucrurile fiind in sistemul privat de munca , nefiind bugetar, dar simtind la impozit cum mi se iau sume frumusele din venituri pentru servicii publice gen sanatate sau invatamant sau altele.
andreea, sper că ești profă de sport, că la limba română ești praf.
Iti mai zic o chestie… stii ca in Romania 99.9% din profesori au an de an calificativ Foarte Bine… oare cum e chestia asta posibila?
Dupa 7 ani si 10 scoli, am auzit de un singur profesor care nu a avut calificativ FB acordat de scoala… 1 singur.