Va fi o iarnă interesantă

Borzești is down. Cine urmează?

Criza energetică se acutizează, după Alro și Azomureș a venit și timpul combinatului de la Borzești. Aparent Chimcomplex este un colos industrial, care avea alte planuri acum 1 an, dar care aparent i-au fost date peste cap de proasta gestionare de către stat a începutului celei mai grele crize energetice (și economice). Spun începutul pentru că este doar începutul, atât pentru România, cât și pentru Europa.

Unii dintre voi poate vă întrebați cum de aceste combinate și fabrici au fost lovite de prețurile aberante ale energiei electrice, când aceste prețuri sunt compensate de stat. Răspunsul este simplu, consumatorii foarte mari de energie electrică din România nu sunt participanți la schemele de compensare pentru IMM, ci au alte scheme de sprijin, de pildă schema pentru certificate de carbon, însă d.p.v. financiar aceste valori sunt nesemnificative raportat la prețul curentului din ziua de astăzi. Erau totuși semnificative până acum 1 an.

Ce se poate face?

A început să se vehiculeze în presă nevoia de a reglementa prețurile de la producător la consumator, adică pe tot lanțul energetic financiar. Este o idee corectă, pentru că “such big problems require desperate solutions”. O aplicare bună a acestei reglementări ar însemna că statul va “bloca” prețurile la anumite valori care includ marjă de profit. Spre exemplu, un producător Fotovoltaic, eolian (și chiar și hidro) nu are motiv să vândă la același preț sau la preț apropiat cu un producător pe bază de gaz, cărbune sau nuclear.

Costurile cu materia primă, mentenanța etc. nu sunt egale, și spre deosebire de producătorul pe regenerabil, cel pe gaz/cărbune/nuclear este considerat producție securitară, în sensul că poate asigura producția în mod constant, 24/7 365 (dacă plecăm de la ideea că cel nuclear are suficientă apă pentru a răci reactorul, cel pe cărbune că are stoc suficient pe cărbune, iar cel pe gaz că are suficient gaz. Producția din regenerabile (hidro, foto, eolian) am putea spune că este ocazională, după cum ai ocazia: să fie soare și nu nori, să bată vântul, să nu fie secetă.

Deși ideea este bună, avem toate șansele ca implementarea să fie românească, anume ca statul român să seteze niște valori nerealiste ale acestor reglementări, care să pună “în cap” la propriu anumiți producători sau furnizori. De dragul populismului valorile pot fi foarte mici și atunci anumiți producători vor refuza să pornească producția de energie electrică, riscând să ajungă pe pierdere. De aici și până la penurie tehnică nu mai este decât un pas.

Ce ne arată viitorul însă?

Momentan este o criză cu repercusiuni economice, dar sunt toate șansele și premisele să se transforme într-o criză tehnică, în speță penuria de energie și “setea” continentului European de a trece de pe surse de încălzire pe gaz, pe surse de încălzire electrice. În Germania multe stocuri de calorifere electrice sunt demult epuizate. Germania va arde la iarnă cărbune cât n-a ars în ultimii 3 ani pentru a se încălzi. Și nu doar Germania, ci și alte țări vor lua exemplul, pentru că altfel “stingi lumina” și te trezești în Evul Mediu.

România este NET importatoare de energie electrică, de mulți ani. Când nu bate vântul și când avem vârfuri de consum din diverse motive (ger sau caniculă), importăm chiar și 2500 MW, ceea ce reprezintă peste 30% din consumul țării.

Ați spune că nu e mult și nu tot timpul se merge pe această capacitate. Corect, însă atunci când va fi ger la noi, va fi ger pe tot continentul și toate țările vor proceda la fel. Multe din țările europene se bazează pe gazul lui Putin pentru a produce energie electrică. Ori dacă acest gaz va lipsi, problema economică va deveni brusc una tehnică. Nu va exista suficient de mult curent electric în rețeaua europeană pentru a putea funcționa în parametri corecți: voltaj, frecvență etc.

Am zis să pun o listă de scenarii perfect posibile, și perfect probabile:

Temperatura afară -20 grade. Ora 20, într-o zi oarecare, Romania importă 2.300 MW de energie electrică pentru a satisface vârful de consum de aproape 9.000 MW.

Scenariul 1:

Un reactor de la Cernavodă se decuplează automat de la Sistemul Energetic Național dintr-un motiv oarecare (s-a mai întâmplat de câteva ori în ultimii ani).

Din SEN lipsesc brusc 700 MW de energie. Interconectarea României cu țările din jur este de 2.750 MW. Se importă 2.300, dispar din SEN 700, este nevoie de 3.000 MW pentru a satisface în mod instantaneu consumul. Risc de blackout.

Sigur, cârcotașii ar putea spune că “Hidroelectrica ar putea da drumul la robinet”, dar acest lucru nu se poate întâmpla instantaneu, iar frecvența trebuie ajustată la nivel de milisecundă.

Scenariul 2:

Interconectorul cu Bulgaria suferă o avarie. Brusc dispar din SEN 1.250 MW. Risc de Blackout.

Scenariul 3:

Guvernul maghiar refuză să exporte către România 800 MW de energie electrică, având și ei problemele lor și ne și pregătesc în acest sens, recent au afirmat că vor bloca exporturile energetice către vecini în cursul iernii. Risc de blackout.

Care sunt alternativele?

Considerând faptul că 70% din gazele consumate de România provin de pe meleagurile noastre, România ar putea implementa forțat decuplarea prețurilor la energia electrică de cele ale gazului metan. Da, dacă nu știați, prețul pentru ziua următoare (PZU) este calculat de un algoritm pe nume “Euphemia”, care “dă” prețul curentului în funcție de mai mulți factori (daca țara este exportatoare/importatoare de energie, dacă are nevoie de energie în vârf / bandă sau gol, dacă vecinii au surplus de curent, dacă se anunță vânturi puternice etc.). Spania și Portugalia au reușit recent acest lucru, iar din momentul realizării acestei modificări, prețul curentului electric este chiar de 4-5 ori mai mic decât al celorlalte țări europene.

Astfel, cele două țări au introdus o componentă fixă a prețului gazului, anume costul pe care îl plătesc furnizorilor lor (50 euro/Mwh gaz). De acum înainte, cele două țări nu mai iau în calcul prețul gazelor de pe bursele europene. Dar aceste lucruri le vom discuta într-un articol viitor, pentru că este important să știm ce ne influențează viața, iar pe digi24 nu se vorbește nici despre Euphemia, nici despre riscul de blackout.

Va fi o iarnă interesantă, sper că ați pregătit sacii de dormit.

day-ahead-electricity-prices-for-2022-08-18

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

103 comentarii

  1. La Bloc in Drumul Taberei mă aștept la ce e mai rau iarna asta.

    00
  2. Hidroelectrica ar da drumul la robinet, daca ar avea la ce.
    Cu seceta asta, ma intreb daca sunt suficiente debitele actuale pentru…”robinet”.

    00
  3. Aș vrea ca distribuitorii să fie obligați să publice zilnic numărul și puterea instalată a prosumatorilor bransati la rețea cu o zi înainte. Ăla n-avea bască, ăla n-avea dosar cu șină… Și măsuri, amenzi, orice, până la punerea în pericol a securității naționale, pentru durerea asta în pl.

    00
    • Ce treaba au prosumatorii cu lipsa capacitatii de productie a furnizorilor?

      00
    • Ce legătură au producătorii mici, și mulți, cu manevrele samsariilor de energie? Nici una…. Îhîm… Și marmota invelea ciocolata….

      00
    • Legea spune ca in 15 zile de la depunerea actelor, ar trebui sa devii prosumator, apoi inca max 10 zile pt a semna contractul de furnizare.
      Problema e ca cele 15 zile se transforma in luni multe si nu exista nicio comunicare cu operatorul de distributie (OD) si tot ce poti face e o petitie ANRE la care raspund in 30 de zile si le da termen de rezolvare inca 15 zile.

      ANRE tot da legi stranii, iar OD isi rad in barba, pt ca amenzile sunt mai mici decat costurile angajarii oamenilor care sa se ocupe cu birocratia aberanta.

      Productia fotovoltaice tip prosumator este in special pt autoconsum, apoi pentru injectie in retea, iar vara merge excelent, adica imi merg AC-urile din plin si mai ramane si pentru retea ceva.

      Problema e ca atunci cand vine norul (si la noi sunt nori 8 luni/an), productia fotovoltaica ajunge la 10-20% din puterea instalata si deodata toti prosumatorii trag din retea.

      00
    • @Fisherman,am spus eu că are vreo legătură? Pușcărie și unii și alții, din punctul meu de vedere. A, și ăia de la AFM, unde pe calculele mele blocajul înseamnă cam 100 MWh putere instalată, adică foarte foarte mult. Orice kwh adus în rețea ajută, pe praful ăsta.

      00
  4. Țin minte că, înainte de revoluție, vreo doi vecini aveau sobe în apartamente. Sper să nu fie nevoie să ardă din nou lemne.

    00
    • De une lemne? Te pomenesti ca umbla cainii cu lemne in coada.

      00
    • Doar 2 vecini? La noi tot blocul avea soba in casa. In general burlanele erau scoase pe geamul de la baie, pana sus pe bloc ca sa nu afumi tot blocul pe exterior. Era o „priveliste” sa privesti zona din exterior.

      Noi aveam un godin, lemne in casa, topor, secure, toate cele necesare. Omul face tot ce poate pentru familie.

      00
    • @Ioan faci turul ghenelor de gunoi. Gasesti mobilier pentru iarna.

      00
    • La mine blocul e prevazut cu horn de jos pana sus, in gheu. Ai mei aveau soba, am daramat-o si am pus un semineu de fonta. Daca fac foc, nu mai e nevoie sa pornesc centrala. Iarna asta ard lemne, slava domnului ca am de unde..

      00
    • De la 100-150 de lei metru ster de lemne, cat era acum cativa ani, acum e 400-450 de lei, asta in dricu verii. Pe iarna va sari de 500 de lei. Asta cu trecem pe lemne mi se pare amuzanta rau. Nu de alta, dar pe un prieten in costa vreo 12.000 de lei sa incalzeasca o casa de 120 m2 cu peleti. Asta la 2.200 de lei tona de peleti cat e acum. Tona de peleti care acum 1 luna era 1.700.

      00
    • Vezi ca la Toplita inca se urca cu lemne in apartamente si cam toate au sobe, putini pe curent :)) ei nu au gaz

      00
  5. -20 in aceeasi zi cu o alta problema majora in sistemul energetic? Probabilitate mica.
    Cand a fost ultima data -20 in Romania?

    Treaba cu preturile la energie, gaze, petrol e o alta discutie. Si nu cred ca se poate purta fara a vorbi de profiturile record din domeniu. Si se poate da vina pe Putin pana la un punct.

    Poate’s eu comunist dar nu mi se pare OK sa faci mega profit pe energie.

    00
    • eu prind cu regularitate -20C. na, în unele ierni sunt mai multe zile, în altele mai puține; nu am o statistică, dar nu cred să fi prins vreo iarnă fără cel puțin o săptămână cap-coadă cu -20C (la 4-5 dimineața).

      00
    • mega-profitul din energie este o problemă (dacă este una) adresabilă. o alta, ceva mai serioasă, mi-i se pare riscul de blackout (eu îl consider încă minim). realist vorbind, nu am cum să-mi încălzesc casa dacă și gazul și energia sunt tăiate în același timp, Texas-style. nu că aș muri de frig, dar…

      00
    • in ianuarie au fost cateva zile cu -11…-14 in Iasi. Si in fiecare iarna vine minim 1 saptamana cu temperaturi din astea. Noapte poate sa scada si la -16..-18 pentru cateva ore. Si in general in nordul Moldovei sunt perioade din astea.

      00
    • @sradu Romania nu este alcatuit numai din Bucuresti si zonele sudice… hai in Ardeal, la Brasov, Sibiu, Miercurea Ciur si ai sa vezi -20 in fiecare iarna.

      00
    • Cel mai mare profit il face statul.
      Toti producatorii non-fosili platesc suprataxa de 80 la suta peste pretul de 300 ron/Mwh.
      Iar producatorii fosili sint larg majoritar companii de stat.
      Deci marele cistigator al preturilor imense e statul.

      00
    • În 09 02 2012 au fost -24 de grade la 06:10. La 7 km de Ploiesti.

      00
    • Domnule sradu, nu e mai bine sa cautati un google inainte sa va exprimati parerea?

      https://www.europafm.ro/consum-record-de-electricitate-luni-dimineata-in-contextul-temperaturilor-scazute/amp/

      România a înregistrat în această dimineață un consum record de electricitate pentru ultimul an, aproape 9.500 de MW, valoarea înregistrată la ora 9, notează Economica.net.

      Nivelul, în condițiile în care este ger în aproape toată țara.

      Au fost temperaturi și de -20 de grade noaptea trecută în centrul țării, iar în sudul țării temperaturile au coborât până la -12 grade.

      00
    • Era vorba de probabilitatea de a avea un eveniment in retea tocmai cand bagam toti resourile-n priza.
      Ca sunt -20 la Miercurea Ciuc, asa e. Ca e o saptamana cu -10, corect. Dar nu toaata iarna, in toaata tara. D-aia probabilitatea de blackout e totusi mica.

      00
  6. păi, și care ar fi logica diferențelor de preț între BG+GR, PL și restul plutonului? nici principiul vaselor comunicante nu mai funcționează vara asta?

    00
  7. Se carotează prete exterior. Se instalează sobă pe lemne. Se taie parcul cel mai apropiat. Când se termină, se merge mai departe…

    00
    • Mai departe, adică parcul următor?

      00
    • Lemn ud? Nea…mai bine bagi pet-uri.

      00
    • Anda, când a zis să tai parcul, cred că se gândea la bănci. Și toboganele alea din plastic sunt bune. Și tartanul arde. O să iasă ceva fum, dar îl folosim la afumat hrana, că frigiderele vor fi scoase din priză.

      E suficient de apocaliptică imaginea sau invocăm și un accident nuclear, o bombă atomică la Odessa, d’astea…? Sau Ciucă președinte, tot aia e. :P

      00
  8. In primul link, la Chimcomplex Borzesti, profit NET aproape 25% ! Enorm. Mi-aduc aminte acum niste ani buni cand mastodontii astia bagau pierderi la greu, gazele erau ieftine ieftine si nu ma duce gandul decat la cate averi de multimilionari la stat au produs. Ma rog, exprimare de inginer dar intelegeti voi.

    00
    • Normal, ”pierderile” au fost făcute cu ”ajutorul” căpușelor băieților dăștepți care acum trăiesc prin Elveția sau Italia, la adăpost de justiția română (nu că asta s-ar obosi prea tare să-i prindă)…

      00
    • Cum, pierderile au fost făcute? Nu era din cauza tehnologiei învechite și a pieței libere pe care nu puteam concura? Parcă astea erau gogoșile vândute la vremea aia.

      00
    • Iti bate lantul. 25% nu este in nici un caz un profit enorm in industria chimica. Daca ti se pare mult atunci apuca-te tu sa vezi ce inseamna productie vs o shaormarie. Ma enerveaza maxim astia care numără profitul oricui. Daca vrei sa numeri profitul numara-l pe al firmelor din energie.

      00
    • Imi plac astia care se uita la profiturile companiilor din energie. Daca firmele astea nu sunt lasate cativa ani sa faca profit si sa extinda capacitatile de productie / retehnologizare o sa cumparam 0 energie dar la pret mic.

      Sunt proiecte urgente mari incepute de hidroelectrica, proiecte pt care este nevoie de bani. Nu vrem sa platim in plus 2-3 ani, o sa stam cu pene de curent 10 de acu incolo

      00
    • Jesus,vezi daca stii cu ce se maninca iti iei minusuri la greu.

      00
  9. O sa fie mai nasol ca si anii 80?
    Daca raspunsul e nu atunci nu imi este frica.
    Eu(nu vreau sa vb in numele tuturor) care am prins putin din acei ani sunt calit. Vor suferi cei care iarna sunt obisnuiti cu 24 de grade in casa si vara cu 18. Vor suferi si cei din vest care n-au prins niciodata in viata lor vremuri grele.
    Am un mesaj pt Dzeu daca exista : „Hit me! I’m not afraid!”

    00
    • Puștiului deja i-am povestit despre:

      – stat în casă iarna cu două rânduri de haine plus halat gros
      – făcut teme la lumina lumânării sau a lanternei
      – igrasie pe pereții care dădeau spre exterior, culmea, cei cu caloriferele (aproape mereu reci)
      – apă caldă rar spre deloc. Și, când se dădea drumul, ghinion, pentru că etaj 9…

      Cum eu – și mulți alții din vremea aia – am supraviețuit, o să treacă și el peste asta. Și, ca regulă, iernile de acum 30+ ani erau mult mai dure.

      00
    • Eeehe….ce vremuri. Eram copchil si aduceam sacul de carbuni (brichete) cu sania de la un prieten de-al tatei care statea la casa si avea loc in beci sa ne tina si noua carbunii.
      Eram la ultimul etaj si la noi soba avea cos facut sa iasa direct prin acoperis.
      Dar erau ierni din alea de -25 si in care chiar daca trecea plugul tot ramanea totul alb.
      N-am mai vazut de multa vreme asa ierni…
      Lumina in casa de la baterie de masina cu becuri de 12V, nimeni?

      00
    • @seby
      Pai voi erati chiaburi cu iluminat la acumulatori. Nou nu aveam bani nici de aiia, mai ales ca nu aveam nici Dacie, ci pobeda cu urechi cu tractiune bàlegoasà. Serios.

      00
    • Daca pentru matale confort e 24 de grade iarna,te anunt ca vesticii au trait,traiesc si vor trai prost.24 de grade in casa nu s-a inventat in vest.

      00
    • Tu esti calit, ca esti batran. Dar multi nu au prin vremurile alea si o sa iasa ceva deranj. Care poate sa fie chiar mare…

      00
  10. God would reply: wait a minute, Sir… eu totuși cred că rușii blufează și iarna asta cel puțin îmi propun să nu dau bani pe sobe și alte minunății. am un generator de jucărie și cam atât; chiar dacă am pădurea la 200m în spatele grădinii, pot arde lemne de foc doar în grătarul pentru picnic. toată viața am făcut mișto de apocaliptici și prepperi. na, că s-a întors roata.

    00
  11. ”cel pe gaz/cărbune/nuclear este considerat producție securitară, în sensul că poate asigura producția în mod constant, 24/7 365 (dacă plecăm de la ideea că cel nuclear are suficientă apă pentru a răci reactorul„

    ”(hidro, foto, eolian) am putea spune că este ocazională, după cum ai ocazia: să fie soare și nu nori, să bată vântul, să nu fie secetă.”

    Hidro și nuclear sunt cam în aceeași oală. Dacă e secetă, îți pică și nuclearul, că nu ai apă să răcești reactoarele.

    https://www.bbc.com/news/science-environment-62524551

    Din punctul meu de vedere, nu există o singură sursă sigură (sau securitară) de energie. Trebuie să fie întodeauna o combinație. Solar + eolian sunt obligatorii în viitor.

    Valurile oceanelor sunt o altă sursă cvasi-permanentă de energie. Se fac lucruri în direcția asta:
    https://www.weforum.org/agenda/2022/03/wave-energy-ocean-electricity-renewables/

    Ok, iarna asta va fi grea, poate. Haine mai groase, pături. E ok. Asta putem suporta. Din punctul meu de vedere, problemele mai mari sunt vara, decât iarna. Dacă iarna mai pui o pătură, vara ce faci, când te coci? Apă de unde bei, când nu mai plouă?

    00
  12. Vodka. Solutia e vodka

    00
  13. Interesant e cum Polonia de exemplu nu are centrale nucleare, populatie dubla și totuși pretul e mult mai mic decat in România.

    00
  14. Am fi avut gazele din Marea Neagra de acum cativa ani dar rusii au avut si au oamenii bagati in structurile de decizie. Iulian Iancu, Calin Anton Cacat Tariceanu, Vosganian, etc

    00
    • Hahaha. Am ras. Ai gaze din productie interna si acum, vreo 70% din necesar il ai din productie interna. Doar ca platesti gazul ala mai scump decat un un cetatean dintr-o tara care n-are resurse de gaz, cum e Ungaria, dar il importam din Ungaria. Iar baietii aia despre care vorbesti tu, care buhuhu cica ar fi oamenii rusilor, au pus o chestie banala si simpla in legea off-shore, gen 50% din gazul extras din marea neagra sa fie livrat strict pe piata din Romania. Ce-ar fi facut asta? Pai treaba asta ar fi inundat piata romaneasca cu gaz, ceea ce-ar fi dus la un pret mic al gazului pentru romani si pentru industrie, ceea ce mai departe ar fi facut romania atractiva pentru investitorii din domenii in care se consuma cantitati mari de gaz. Dar hey, nu ne dorim asta, nu, doamne fereste, lasa, sa exportam. Btw, stii ca anul trecut am exportat gaz in Ungaria, vara, la un pret, si l-am importat iarna la alt pret? Evident mai mare. Altfel, continua cu retorica asta imbecila cu oamenii rusilor.

      00
    • ” Iar baietii aia despre care vorbesti tu, care buhuhu cica ar fi oamenii rusilor, au pus o chestie banala si simpla in legea off-shore, gen 50% din gazul extras din marea neagra sa fie livrat strict pe piata din Romania.”

      Baietii aia au pus in lege ceva care a blocat total orice investitie. Adica acele conditii au fost de neacceptat din punctul de vedere al investitorilor. Da, conditiile alea populiste te-au incalzit la suflet. Dar la corp, nu prea. Si nici nu o sa o faca prea curand, in conditiile actuale.

      Legea aia trebuia sa fie in primul rand pragmatica. Sa ceara cat se putea cere pentru statul roman in conditiile date. Dar pana la a goni investitorii. Ca altfel ajungem in situatia in care ne dusese „patriotul” Ceausescu: daduse flit tuturor corparatiilor occidentale si lichidase total datoria externa. Eram o natie mare, mandra si independenta. Natie care murea la propriu de frig si de foame.

      00
    • @silicon_v, care investitori? Aia de la OMV, care ne exploateaza resursele de titei, ne platesc 5% redeventa, si ne vand petrolul extras, petrolul nostru, la pretul de pe bursa? Ti se pare echitabila treaba asta? La fel se va-ntample si cu gazul. E absurd ce se-ntampla. Noi avem 70% din gazul consumat gaz din productie proprie. Ungurii n-au deloc resurse de gaz. Doar ca ai platesc gazul importat de la rusi la preturi mai mici decat platim noi pentru gazul nostru. E firesc? Inteleg sa castige si cei care exploateaza, desi de cand lumea firmele din energie au castigat bani seriosi, dar ce se-ntampla la noi a fost hotie la drumul mare. La fel cum hotie a fost si cu liberalizarea. Adica tu-n loc sa te lupti sa pastrezi ca avantaj faptul ca ai preturi bune la gaz si energie, ceea ce te face atractiv pentru investitori, si nu pentru ca le importi si le subventionezi, nu pentru ca le exploatezi din propria-ti ograda, tu te dai de ceasu mortii sa aduci pretul la gaz si energie cu preturile din europa. Asta-n timp ce Germani si-a ridicat intreaga economie important masiv gaz ieftin de la rusi. Nu gaz tranzactionat pe bursa vietii, din piata, sanchi, libera. Nu, gaz contractat prin contracte a la long, prin negocieri directe cu Putin. Deci despre ce discutam aici? E-n regula, s-a facut noua lege off-shore, si abia astept sa ne bucuram de rezultatele ei. Pana una alta, ce sa vezi, in Romania, pe piata Spot se tranzactioneaza cam cea mai scumpa energie din europa, la peste 500 de euro pe MW, in contextul in care ne producem singuri 90% din energie electrica si vreo 70% din gaz. Dar hey, aici am ajuns tocmai pe retorica asta a ta, in care ne-am asezat mereu in genunchi in fata investitorilor.

      00
  15. Poate ma lasa memoria, dar de ceva ani incoace, iernile in Bucuresti au fost un soi de toamna tarzie.

    00
    • Asa e dar uite ce vara atipica cu canicula si seceta in toata Europa avem, de ce iarna s-ar incadra in tiparul clasic (blanda) si nu tot extrema?

      00
    • A mai zis cineva mai sus ca Romania nu inseamna doar Bucuresti.

      Anul trecut, de exemplu, am pornit centrala in septembrie – ca era frig deja si am oprit-o in mai. Iarna blanda…

      00
  16. 2 reactoare în plus la Cernavodă + o hidrocentrala ar rezolva problema energiei din România.

    00
  17. In Aviatiei intre 1nov2021 – 31martie 2022 caldura/apa calda au fost intrerupte 70% din timp.
    Cred ca vom supravietui si cu 100%

    00
  18. Se ocupa preafericitii noștri și la iarnă va fi vară !

    00
  19. stai stai stai adica noi importam asa mult din Bulgaria?! Bulgaria?! wtf

    00
  20. 1. Stiu ca Hidroelectrica se lauda ca va construi langa Fagaras un parc fotovoltaic de 300 MW. N-am vazut urma de utilaj sa se apuce de nivelat sau ceva deci nu e chiar asa de mare graba.

    2. Stiu potential prosumator cu putere instalata 25 kW caruia nu ii este permisa racordarea la retea in zona industriala ca nu are sapca.

    Informatiile se bat cap in cap.

    00
  21. Sa aduca cat mai repede reactoarele noi nucleare si fara tam-tam si cacaturi ca si la Rosia Montana. Eu ce nu inteleg este de ce plm exista acum atatia intermediari ? Ce rost au ? Cu ce plm ajuta ei piata de consumatori ? Vrea Ciocanul sau Gigel sa distribuie energie ? Pai fa-ti centrala nucleara/pe gaz/pe porumbei galactici/etc, ingroapa cabluri si fa-ti reteaua si vin-o cu sarma de curent la mine in casa cu pret mai competitiv ca si Enel(care si acolo cacaturi ca au facut 3 companii, in fine). Altfel nu ai ce plm sa cauti in piata. La fel si cu gazul, si cu apa si cu ce o fi. Foarte usor ne-am lasat prostiti ca si societate civila sa acceptam o hotie nationala !

    00
    • Nu au nici un rost în afară de faptul că se produc bani pentru o rețea de băieți deștepți. Atât.

      Dar cum acum nu avem opoziție, conlucrează toți și nu se sabotează ca în vremurile bune și problema a explodat.

      Sistemul energetic al României e parazitat complet ceea ce duce la falimente în lanț. DNA și SRI nu fac nimic pentru că nu sunt conștienți că dacă nu avem economie n-avem nici bani de salarii mari.

      00
    • Intermediarii, adică furnizorii finali, au un rol foarte bine stabilit: realizează dpv economic și tehnic echilibrul dintre cerere și ofertă: se asigură că există suficientă energie pentru ei și clienții lor, suportă dezechilibrele și eventualele șocuri ale pieței.

      Problema sunt traderii de energie, adică cei care cumpără de la Hidroelectrica la 1000 lei / Mwh si vând la E.ON la 1500 lei / Mwh. Așa-zisele firme de apartament cu 1-2 angajați, cu marjă de profit imensă.

      00
  22. In principiu cam de vreo 2 ani incoace se tot anunta apocalipsa si cand e sa vina momentul ramanem cu un gust amar de dezamagire. Realistic toata criza energetica pe care o simte Europa isi are radacinile in faptul ca nimeni nu a avut o viziune pe termen lung alta decat profituri fara numar. Bineinteles toate au fost un pic alterate de agenda verde alaturi de diverse politici care in anumite momente faceau sens, doar ca acum nu mai fac. Si spun asta pentru ca atunci cand a venit vorba de energie Europa nu a avut o politica de diversificare a surselor ci efectiv a ales sa-si diminueze optiunile. Cand cea mai mare economie din Europa, recte Germania este profund dependenta de pretul ieftin al gazului rusesc si nimeni nu vede in asta o problema inseamna ca ne meritam ca europeni soarta. Bineinteles adauga aici si inteligenta profunda a elitei germane de a inchide tot ce inseamna nuclear tocmai pentru a reveni la carbune acum cand situatia o cere.
    Si asta este doar o parte din problema cand vine vorba de zona energetica a Europei. A doua problema este reprezentat de modul in care intregul mecanism de piata libera a fost implementat si mai ales cum decidentii si regulatorii au lasat speculantii sa-si faca mendrele. Nu stiu daca ceea ce au facut Spania si Portugalia este o solutie de viitor, dar este destul de clar ca pe undeva trebuie luata o decizie cu privire la modul in care lasam lucrurile sa mearga.
    Scenariile avansate de tine sunt plauzibile pana la un punct. Concret daca o sa fie o iarna blanda cum a mai fost in alti ani lucrurile vor fi dure, insa suportabile. Insa daca mergem pe scenariul cu o iarna friguroasa cum n-a mai fost in ultimii 20-30 de ani lucrurile se vor duce intr-o extrema urata in care nu-si doreste nimeni sa ajunga. Scenariul prin care Rusia opreste gazele pica deoarece inseamna sfarsitul pentru ei, pur si simplu nu mai au unde sa stocheze gazul, respectiv fie inchid sandramaua cu impact dur pentru ei sau ard gazul cu impact dur pentru ei si apoi pentru noi.

    00
  23. Autorul nu vorbeste nicaieri de liberalizarea pietei de energie, in schimb vorbeste fix de o masura care ne-ar aduce in situatia in care eram inainte de liberalizare.

    Altfel, ar fi bine de stiut ca odata cu liberalizarea traderii au inceput sa cumpere masiv energie de la producatori, la 200-300-400 lei MW. Energie pe care n-au vandut-o prin contracte incheiate pe termen lung, ci au mers cu aceasta energie pe piata Spot, o piata care e gandita pentru cantitati mici, astfel incat un furnizor sa aiba de unde sa cumpere pentru a doua zi o cantitate de 5-10% in cazul in care ramane descoperit din varii motive. Ori aceasta piata spot a ajuns sa tranzactioneze peste 50% din cantitatea de energie consumata in Romania, la preturi de 2.500 de lei pe MW. Asadar, sa recapitulam, traderii au cumparat la 300-500 de lei un MW, si ajung sa-l vanda la 2.500 MW. Slavita fie sfanta liberalizare!

    Toate distractia asta cu liberalizarea ne va costa undeva la 3% din PIB, vreao 40 de miliarde de euro. Asta e surplusul pe care statul va trebui sa-l basculeze spre piata de energie pentru compensarea si plafonarea preturilor. Asta-n timp ce cetatenii platesc preturi sensibil mai mari decat in trecut.

    Iar asta ca importam 30% din energia electrica e amuzanta, serios. Da, sunt putine momente in care se-ntample asta. Exista un site unde poti sa verifici la minut ce producem, ce consumam, si daca avem surplus sau necesar de-a importa. Se-ntampla de foarte multe ori sa exportam 10-15% din productie.

    00
    • S-a strecurat o greseala in text, e vorba de 40 de miliarde de lei, nu euro.

      00
    • Asta s-ar putea scoate simplu din ecuaţie, nu produci 70-80% din ce vinzi, nu intri pe piaţa de energie din România. Asta înseamnă liberalizare pe piaţa energiei, nu gluma de acum.

      00
    • Nu-i deloc amuzant. Chiar există astfel de momente, cu importuri care sar constant de 1700MW mergînd pînă la 2209MW, nu 2500MW cum afirmă autorul, cel puţin pe ultimii 3 ani. Am vrut mai sus să fac mişto de Flo cu datele care se bat cap în cap. Apoi mi-a picat fisa, trăiesc într-o ţara cu o populaţie în scădere constantă, unde ciclul de viaţă real al unui echipament electrocasnic este de 10 ani, sursele de iluminat energofage au dispărut încet dar sigur, electrocasnicele energofage dispar şi ele. Producţia medie zilnică este de 6400MW/h. Toate importurile au sărit brusc de la 800-900 la 1500-2200 în ultimii 2-3 ani. De ce ?

      00
    • In sfarsit primul comentariu pertinent. Datele cu productia si consumul de energie electrica se pot vedea in timp real pe site-ul de la Transelectrica
      https://www.transelectrica.ro/ro/web/tel/home
      De asemenea sunt grafice cu productie vs consum vs sold
      https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet
      Romania are in medie un consum de 7000-8000 MW/ora (varful de consum este in lunile de iarna). Productia este de 6000-7000 MW/ora si este ajustata in functie de consum. Astfel avem un deficit care variaza intre 5-15%. Si acest deficit ar putea sa fie compensat cu lejeritate daca s-ar da drumul la hidro. De ce nu se da drumul la energie hidro ? Nu stiu exact. Posibil din ratiuni tehnice (energia hidro este cel mai des folosita pentru echilibrarea sistemului). Posibil si din niste sobolanisme mioritice. De fapt Romania are o capacitate de productie cu mult peste nevoile de consum. Pe vremea cand functionau termocentralele la capacitate maxima puteam produce pana la 18000 MW/ora. Chiar si dupa inchiderea unor termocentrale avem o productie excedentara de energie. Atunci de ce ne plangem ca importam energie ? Pentru ca energia am vandut-o in perioada pandemiei cand cazuse megawatul la 300 lei la niste baieti destepti (companii energetice germane, franceze, austriece, probabil cu actionariat rus). Acestea si-au securizat relatia cu furnizorii prin contracte pe termen lung si au asteptat. In momentul in care a repornit consumul distribuitorii au incercat sa cumpere energie de la furnizori. Furnizorii vandusera deja energia la „baietii destepti”. Distribuitorii au inceput sa caute energie pe PZU (piata de ziua urmatoare) unde au inceput sa vanda „baietii destepti”. Binenteles ca s-a oferit energie in cantitate mai mica decat cererea. Acest lucru a dus la competitia intre diferiti distribuitori de energie si implicit la cresterea pretului per megawatt. In luna decembrie anul trecut au fost zile in care megawatt-ul a urcat pana la 2500 lei. In concluzie: fizic producem energie mai multa decat putem consuma pe care o exportam la preturi mici. Pentru ca sa ne acoperim nevoile de consum importam energie la preturi mari. Asta este toata povestea.

      00
  24. Sunt curios daca criza asta poate fi transformata si intr-o oportunitate prin cumparare de actiuni la bursa? Am vazut multi care vor sa cumpere pe BVB la Hidro Electrica etc.

    00
  25. Timing the market e mereu o idee buna… (hint: nu, nu e)

    00
  26. „Spre exemplu, un producător Fotovoltaic, eolian (și chiar și hidro) nu are motiv să vândă la același preț sau la preț apropiat cu un producător pe bază de gaz, cărbune sau nuclear.”

    pentru ca am facut scoala online si in componenta pretului intra doar costul cu materii prime.

    00
    • partea asta cu monetizarea kwh aș lăsa-o strict în grija „profesorilor”. mie îmi suficient să știu că nimeni n-o să-mi factureze vreodată un preț pe care să nu-l pot plăti fiindcă și Eon-ul, și Hidroelectrica trăiesc din facturi încasate, nu doar emise. mai departe, cine, ce, cât, cum compensează/plafonează/echivalează, that’s none of my business.

      cum spuneam și mai sus, dacă e să am ceva emoții, este că inteligenții vieții o să dea de gard cu sistemul exact în cel mai prost moment posibil.

      iar asta cu „verdele” cred că este pentru intelectuali mai deștepți decât mine. am văzut și pe viu cum funcționează (fotovoltaicele) și mi-e clar că 1) nu te poți baza pe așa ceva; și 2) ieși mai scump. nu cred că cineva ia în serios regenerabilele, decât în completarea rețelei clasice.

      00
    • Pentru un parc fotovoltaic, în afară de amortizarea investiției care include panourile, terenul, structura, invertoarele, racordarea, nu ai altceva de făcut. Pentru că totuși îți dai aiurea cu părerea, și încurci CAPEX cu OPEX, hai să le defalcăm:

      Panouri foto:
      CAPEX: panouri, invertor, structura, manopera, teren, racordare + post trafo
      OPEX: curățare panouri, impozit teren, dispecerizare parc foto, asigurare

      Hidro:
      CAPEX: zeci de autorizații, studii, teren, taxe, racordare + post trafo, manoperă, construcții etc
      OPEX: salarii personal operational, impozit teren, taxa de apă, taxa de curs de râu, costuri juridice pentru diferite procese cu ONG-uri

      Gaz:
      CAPEX: zeci de autorizații, studii, teren, taxe, racordare + post trafo, manoperă, construcții, instalții etc
      OEPX: salarii personal operational, impozit teren, COSTUL GAZULUI, COSTUL CERTIFICATELOR VERZI etc.

      Ai priceput acum sau desenez? Pentru că aparent ție ți se pare normal ca un parc fotovoltaic sau eolian care „stă și face bani” să vândă curentul cu același preț cu o centrală pe gaz sau hidro, care trebuiesc constant ajustate sau monitorizate pentru diverse probleme, cu personal on-the site preferabil 24/7.

      00
    • De acord cu tine Petru ci defalcareadaram.o.singura problema.si anume.cu „socializarea” pretului. In sensu ca daca eu produc mai.ieftin nu vand cu cat vrei.tu ci vand cu cat „cere” piata ca deaia senumeste cerere si oferta. Daca te deranjeaza asta apuca-te si investeste si tu fa ce fac si eu si voila ai pretu mai mic. Nu vrei? Ca tu ai costuri si tehnologii cu Opex mare? Nu e pr mea sa te salvez eu.
      Si apoi ca statu intra cu picioarele asta ealta discutie sau ca piata ecaptiva si baietii destepti fac profituri de 300-400% din nou ealta discutie si ca o minimala.reglementare ar trebui facuta iar da sunt deacord da nu pana acolo incat sa nu mai fie piata libera.

      00
    • @Octtavyan. De acord cu tine. Dar cand tu ai primit subvenții si ajutoare de stat plătite de toti ( inclusiv de ceilalți producatori) in facturi sau sub forma de certificate verzi, in momente excepționale se pot impune soluții excepționale. Fraza cu reglementarea e de Caragiale. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale

      00
  27. Am o senzatia ca marii consumatori din acest articol oricum aveau ceva combinatii cu energia electrica si gazul. Acum doar se aliniaza la pretul pietii (care e mare). Daca ies astia din schema, atunci scade si consumul de energie, deci suntem safe cu productia interna actuala. Pe de alta parte, productia e corelata cu consumul, daca e nevoie se poate produce mai mult (ce-i drept, nu se poate instant). Apoi, ar fi bine sa mai umblam si la reducerea consumului: cladiri/monumente iluminate aiurea noaptea; schimbarea becurilor cu unele de tip led; fara decoratiuni pe strazi de Craciun si Anul Nou; reducerea programului noaptea la supermarket-uri si alte mari magazine/fabrici; obligarea FRF sa organizeze toate meciurile ziua (o nocturna moderna consuma lejer 2 sau 3 MW, ba chiar mai mult); la fel si organizatorii de concerte, poate ar fi bine sa organizeze treburile ziua (fara lumini). Solutii exista!

    00
    • Păi nu aveau combinații, că dacă aveau, nu aveau marjă de 5% sau pierdere, ci aveau marjă de 80-90%. Însă curentul nu este totul, ai presiune pe curent, pe gaze, pe materie primă, pe salarii etc. Atunci mai bine închizi, trimiți în șomaj și aia e. Și nu, n-o sa fii safe cu producția internă dacă sunt mii de oameni fără locuri de muncă. Nu de alta, dar există riscul să crească criminalitatea, să fie presiune pe asistența socială a statului etc.

      Nu uita, că Romania are același consum de energie electrică ca în 2003, +/- 10%.

      Iar ALRO a scos din consum câteva sute de MW în ultimele luni. Prețurile tot mari sunt, România tot importă energie. Despre ce vorbim?

      PS: toate evenimentele de care vorbești tu nu se vor organiza pe ger sau caniculă extremă. Pe vârfurile de consum sunt cu adevărat probleme, nu neapărat în rest. Deci sunt aproape irelevante.

      00
  28. Parca izolarea aia mai top la casa nu mai e o asa fita. Parca mai bine nu mergeam in 3 concedii si 4 city-break-uri si investeam cu cap in geamuri mai bune, izolare mai calumea etc.
    Parca era o idee buna sa-ti iei centrala la apartament si sa nu mai depinzi ce infrastructura veche a Bucuresti-ului (sa ne amintim de un alt blogger care se plangea ca nu are apa calda, dar care nu si-a pus centrala fiindca citez „nu se mai intamplase pana atunci la mine in cartier” lol) – dar hei, e bine ca facem review-uri la gadget dupa gadget, cand traim ca-n Africa.

    00
  29. Un proiect blockchain / crypto ne ar ajuta probabil sa iesim din criza asta energetica…

    00
  30. cu toate astea inca n-avem cadru legislativ pentru eoliene offshore.

    00
  31. „Am zis să pun o listă de scenarii perfect posibile, și perfect probabile:” – in primul rand, ai dat niste exemple extreme, fix pe modelul stirilor bombastice. In al doilea rand, presupunand ca se va intampla (poate vii si cu ceva calcule de unde ai scos probabilitatile astea din c*r), tu crezi ca dureaza 1-2 saptamani pana se rezolva?? Maxim o zi. Au rezistat oamenii ani de zile in comunism cu caldura la minim, sunt cartiere in Bucuresti fara apa calda 1-2 saptamani sau chiar si fara gaz si ghici ce?? Nu s-a intamplat mare lucru. Asta e tara, asta e nivelul.

    00
    • După cum am spus și în articol, dacă impactul este mare (de ordinul sutelor de MW), măsurile trebuiesc luate cvasi-instantaneu, de ordinul secundelor. Însă tu vii și spui că nu va dura 1-2 săptămâni, ci maxim o zi. Scuze, dar pari a fi analfabet funcțional, eu îți spun că este nevoie de măsuri luate în interval de maxim câteva secunde, și tu vii și spui că este ok, că în maxim 1 zi se rezolvă.

      Apoi vii și spui că au rezistat oamenii din comunism fără căldură și curent. Dar ghici ce, în fabrici și în întreprinderi nu se întrerupea curentul, ălea mergeau non-stop în unele cazuri. Acum este risc de blackout național neprogramat, atunci era tăiat curentul în mod programat doar persoanelor fizice. Mă repet, ai semne evidente de analfabetism funcțional, citești dar nu înțelegi ce citești, de pus în perspectivă nici nu mai are rost să discutăm.

      00
    • „Dar ghici ce, în fabrici și în întreprinderi nu se întrerupea curentul, ălea mergeau non-stop în unele cazuri.” – De asta se inchideau cate o luna-doua, cica pentru revizii, nu pentru ca nu mai aveau materiile prime: eg. petrol/curent etc.

      Ori esti comunist, ori esti cel putin naiv/prost la faza cu fabricile care mergeau non stop.

      00
    • @Petru – si acum crezi ca nu exista plan ca daca deficitul e major sa dea blackout la cateva orase din tara? decat sa riste un blackout complet din care sa revina in cateva ore? exista masuri de siguranta arhaice ca nu prind oameni super isteti pe care sa-i lase sa gandeasca alte solutii, tot elefantii le stiu din tata in fiu

      daca era acum mercedes la arad, audi la sibiu, tesla la oradea ce mai faceam? aia ziceau ca au venit la noi in loc de ungaria pt. ca le-am garantat conditii bune si acum le taiem curentul? ehh uite cum un noroc de-asta ca au plecat in ungaria ne scapa pe noi de belele ca guvernantii erau pres pe jos si preferau sa taie judetele alea complet la populatie decat sa se atinga de corporatii

      nu sunt in domeniu, dar imi plec excel-urile,. poate un economist istet face un tabel sa intelegem mai clar restul cum se invart toti banii ca eu ramasesem cu ideea ca statul cam pierde la subventii si plateste toata diferenta pana la cer si mai departe ceruta de firmele unde au contractat oamenii electricitate, aici in articol am gasit ca de fapt statul castiga 80% peste nu stiu ce suma pe MWh si zici ca statul rupe tot, dar si aia se imprumuta de rup. unde sunt banii, cine ii face din criza asta cu adevarat. am remarcat baietii istetii care au devenit traderi de energie pe piata spot, dar am un deja vu care zice ca prin 2015 scandalul a fost identic, unii aveau contract pe X ani cu hidrolectrica la un anumit pret care daca era seceta hidroelectrica cumpara curent sa le vanda la astia in pierdere, de fapt traderi erau si atunci doar ca se numeau intermediari

      00
  32. Mai puneți o haină pe voi, tovarăși! :)

    00
  33. Eu cred ca pentru consumul nostru intern avem resurse, dar băieții deștepți exportă și importă pe de altă parte. În condițiile date sunt niste criminali…..rusine

    00
  34. Daca se ajunge la din astea si inca o sa fie legal sa minezi cripto, imi bag picioarele in guvernanti.

    00
  35. Solutia este sa vindem Hidroelectrica la straini.
    Cam asta se pare ca este planul UE-ului si al sclavilor care ne conduc.
    Asta ar rezolva toate problemele noastre energetice.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile