Harta este de aici, cu primăriile falite.
Am fost curios și am luat de pe topfirme județele cu roșu. Nu arată bine deloc.
Am putea spune că e o coincidență că toate județele astea, nu doar cele cu roșu, ci și cele cu portocaliu sunt județe cu tătuc. Ani de zile au votat bine.
Alte două statistici. PIB-ul pe județe în 2019
PIB-ul pe județe în 2012
Din 2012 au mai fost două runde de alegeri. Oamenii au ales și am rămas așa.
Reiau aici o idee de-a mea: dat lege cu 2 ani timp să iei in proprietate terenurile și casele rudelor decedate, după aia intră în proprietatea statului, care ori le vinde, ori le dărâmă. Dacă nu le cumpără nimeni nu valorează nimic și stau în calea progresului. Veșnicia s-a născut la sat, dar e cazul și să mai moară.
de pus articolul
si tradus la fiecare sectie de votare. pentru unii cu : vedeti care e riscul , pentru ceilalti : cat mai aveti de gand sa stati capra ? pe de alta parte, sa fim seriosi – totul pleaca de la educatie
Ce vor intelege cei care il citesc?
„Tenesi noi am, blugi noi am, oleaca de cafteala cunosc, … ma duc la Brasov!”
Și sutele de mii de tocători de frunză la câini din primăriile respective vrei sa se angajeze pe la vreo firmă unde trebuie sa muncească????
Ce firma?
Sunt sate/comune intregi unde singura firma din zona e reprezentata de buticul local, care e al primarului.
Cu fonduri UE la mine in satul parintilor s-a tras apa curenta si canalizare.
Cand au auzit romanii cat costa racordarea si ca apoi trebuie sa platesti lunar ce consumi, canalizare si apa meteorica, nu s-a mai racordat nimeni, deci reteaua nu poate functiona.
Este obligatoriu prin lege sa se branseze daca exista in zona retea de apa si canalizare.
S-a tras gaz in comuna vecina de vreo 15 ani, racordarea era atunci 4600 lei. Sunt conectati la gazi cei cu case noi si cele cateva blocuri la care au pus toti bani. Yeh, succes cu racordarea obligatorie prin lege la tarifele alea.
‘Om bun’ ești IT-ist sau corporatist ?
Racordarea la apa si canalizare 3500 lei, peoblema e ca baia nu exista, wc in fundul curtii.
https://www.catd.ro/index.php/acasa/270-racordare-canalizare
Am observat că județul Tulcea e în top 3 din coadă la PIB ,dar are doar două primării falite ( tata e născut în Tulcea). Lidl,prima firmă de comerț are sediul în comuna unde s-a născut mama. Nici habar nu am cine a condus sau conduce în zonă,sau mai bine zis ,câtă corupție și dezinteres e pe acolo.
La propunerea cu legea proprietăților celor decedați,vorba lui Patraulea(Jean Constantin) din BD, Gogule doi ani și ceva😊
Păcat de relieful și natura din Tulcea, locurile sunt unice în Europa: munții Măcinului și delta Dunării. Potențialul de turism este enorm dar cineva undeva nu vrea dezvoltarea infrastructurii din zonă.
Mă mir totuși că a apărut podul ala de la Brăila cu o întârziere de multe zeci de ani dar mai e foarte mult până departe.
”cineva” sau cei care au condus si conduc judetul si municipiul? s-au tocat fonduri de ordinul miliardelor de euro degeaba. tulcea, ”poarta deltei”, e o darapanatura cum nu prea mai gasesti nici in romania. judetul nu se va schimba de la sine, este depopulat, iar cei au ramas sunt la limita de jos sau sub.
Până nu se trage o autostradă și cale ferată, județul Tulcea nu se va dezvolta. Calea ferată actuală este o glumă sinistră, până și mocanita din Maramureș circula mai des și cu viteză mai mare. Nu mai zic de drumuri și șosele care au rămas la nivelul anilor 60.
Parere egoista: mie imi place Tulcea si Dobrogea in general (vorbesc de partea continentala, fara delta si mare) asa cum sunt, linistite si cu drumuri inguste si domoale. O autostrada ar fi buna pentru economie, dar ar omori farmecul locurilor.
@Sorin bravo cumetre! Dar nu mai bine facem toata Romania linistita si cu drumuri inguste si domoale.. omoram economia dar o sa vina o groaza de sorinache asa ca tine din afara pentru farmecul locurilor!
Am facut liceul in Tulcea la sfarsitul anilor 90′, profu de geografie ne spunea ca la ce relief avem judetul ar putea trai bine-mersi doar din turism. Slugarnicia si lacomia „alesilor” au facut ca judetul si orasul sa arate in halul acesta. Un mic exemplu, sunt comune unde nici dupa 30 ani de la revolutie nu au un amarat de trotuar macar pe o parte a DJ/DN-ului… asta spune multe despre administratiile locale respective.
@gponline: stai tu liniștit că aleșii au și ei stăpânii lor mai departe. Nu face nimeni nimic de capul lui în politică. Dacă nu ai scheleti în dulap, nici nu ai cum să te apropii de politică. Cel mai elocvent exemplu este Băsescu, acel om „curat” care voia sa salveze România de comuniștii PSD. După ce stăpânii lui din vest l-au aruncat la gunoi ca pe-o măsea stricată, i-au căzut și scheletii din șifonier.
Așa că nu mai spera tu la salvarea județului Tulcea de către nu știu cine ales local neica-nimeni. Nu are nicio putere.
Covasna 7.5 PIB banuiesc ca si astia facuti cu investitii Maghiare ca altfel doar din Kürtőskalács e greu
E din 2019. In ultimii 5 ani zona s-a dezvoltat(mai ales Sf. Gheorghe). Si da… din pacate se pare ca celor de la Budapesta le pasa mai mult de zona respectiva decat le pasa celor de la Bucuresti.
Si mai am ceva de adaugat. De fiecare data cand un prieten imi spune: mi-am construit/renovat casa, si au fost meseriasii seriosi, intrebarea mea standard e: „unguri, nu?”, invariabil raspunsul a fost „da”.
daca nu vand mici la romani, sa-si ridice pib-ul… sa le fie de bine.
Ar trebui tinut cont totusi ca in harta asta nici macar nu intra firmele din Suceava, Botosani sau zone din sud care au de fapt puncte de lucru in Arad, Timisoara sau Oradea..
Harta e chiar mai rea in realitate si diferenta intre judete se poate observa cu ochiul liber de oricine petrece cate 3 zile intr-un judet „sarac” si 3 intr-un judet mai putin „sarac”.
Ce sa faci, asa e cand visul e sa ai un politician „jucator”, cand votezi oameni deja condamnati, cand ai pareri impamantate adanc desi umblii cu chiloti rupti.
Eu am avut noroc si m-am nascut intr-un judet „bogat”. Cand nivelul de nemultumire creste prea mult, ma duc intr-un judet „sarac” cateva zile. Si ma vindec.
Nu mi-ar placea sa stau in Teleorman sau Botosani nici macar cu salariul ce il am in judetul „bogat”. Dar admite sa traiesc cu salariile de bastinasi. Sau sa fac smecheriile ce le fac uni bastinasi.
Nascut, educat si amploait in judet bogat, ma duc in judetul mai putin bogat de langa pentru cumparaturi sezoniere, pentru muraturi, pentru mecanici, la fel de buni dar la minim 30% mai ieftini, pentru tot felul de alte lucruri mai ieftine cu 10-20% cate un pic si se aduna, cand trag linie ies pe plus chiar si cu motorina consumata.
@weeq, ca să faci cinste județului tău „bogat”:
2x pe care în loc de ce
Darămite
Unii
Nu stiu ce vorbesti si nici nu cred ca m-ar ajuta in viata pe bune sa stiu despre ce vorbesti.
Bah, macar „darămite” ala te ajuta, altfel mai bine scrii cu LOL, IMHO etc. ….cu restul mai scapi, poti sa dai vina pe graba.
Lăsați omul în pace, întrebarea corectă e, când vreodată’n viața asta legea aia?
Ati putea crede ca e o coincidenta….dar voi chiar mai credeti in coincidente??
Je juis sărac.
Mee too sărac.
By România năroadă.
Inteleg de ce vrei ca dupa 2 ani sa intre in proprietatea statului ce e nerevendicat, dar nu uita ca traiesti in Romania, si ca unii primari au 3000 de hectare. Nu crezi ca s-ar face invarteli masive?
Prima data sa facem justitia sa functioneze si apoi sa ne gandim la asa ceva.
De cate ori nu ai auzit de invarteli cu oameni din aparatu bugetar prinsi in combinatii de genul?
se vor face învârteli, deci hai să nu mai facem nimic? bună tactică.
Mi-ar place sa-mi fac firma, dar e cineva interesat de serviciile mele (programare)? Nu. Am eu chef de convins lumea si lucrat noptile sa vina lumea la mine? Nu.
Am eu chef de luptat prin instante cu entitatile Statului care imi vor pune bete in roate, amenzi aiurea si taxe inventate? Nu.
Q.E.D.
Rezumat partea I: sunt cam lenes si nu am chef de prea multa munca si prea mult stres, ca fac ulcer.
Rezumat partea II: realizez ca partea I nu suna prea bine. Nu dau eu mai bine vina pe statul roman si m-am scos?
Când pleci de la linia de start la proba de 100 metri garduri cu un handicap de 20 metri este greu sa ajungi la finish odată cu ceilalți competitori.
În plus și potentialii pariori ( investitorii) vor paria pe cei care pleacă cu avantaj în cursa.
Context:
https://www.reddit.com/r/Romania/comments/olz2fq/harta_economica_a_romaniei_inainte_de_1989/
Foarte bune hartile si foarte buna legatura intre judetele bogate si orasele de top. E clar ca niste centre putrnice economic ridica in sus judetele sau zonele din jur.
Am sa fac un comentariu insa pe care l-am incercat si la post-ul cu top orase dar cred ca a fost inteles gresit: un UAT trebuie sa asigure din veniturile proprii mai mult decat salariile angajatilor. UAT trebuie sa asigure toate serviciile de baza (apa si canalizare, sanatate si educatie, siguranta si salubritate etc.) si sa mai ramana si niste bani de investitii, la care sa se adauge si investitiile regionale (de la CJ) sau centrale (de la guvern). Daca s-ar lua si acestea in calcul, nu s-ar schimba prea mult “harta saraciei” dar n-am mai avea in niciun judet acele zero UAT care nu se autosustin.
Din pacate, uneori ne imbatam cu apa rece si ignoram ca nici in judetele care o duc mai bine lucrurile inca nu merg asa cum trebuie si exista UAT-uri mari si “bogate” (de exemplu: Otopeni, Balotesti, Snagov) care nu pot sustine niste servicii elementare (altfel de ce s-ar ingramadi lumea dimineata sa-si care copiii la scoala in Bucuresti)
Bucureștiul nu are cadastru complet. Vezi ca e reportaj de la România Te iubesc cu dezastrul de la cadastrul gratuit oferit de stat. Tata si matusa mea au stat vreo 2 luni sa rezolve moștenirea după bunici si erau acte si totul in regulă. E o combinație între prostie si rea voință in cam toate primăriile din țară. Dacă ar veni toată lumea deodată să își rezolve cu moștenirea efectiv s-ar bloca tara. Pe fondul asta de haos o grămadă de primari sunt milionari in terenuri. Au ei si familiile lor sute de hectare.
Ideea ta e buna in sine dar executia ar fi pur romaneasca:
1) S-ar crea o noua Agentie Nationala: „Administrarea mostenirilor nerevendicate”
2) S-ar incepe cu un consiliu de administratie babana si platiti regeste din bugetul de stat.
3) S-ar crea filiale in toate judetele cu sedii, cu portari, cu pompieri la sedii, cu directori, cu secretariat, cu soferi, cu etc. O tona de angajati.
4) S-ar cumpara in fiecare judet o flota de masini. Masini pt pulime si masini separate pt directori. O tona de bani.
5) Dupa 2-3 ani de angajari si organizari ar incepe „munca”. Astia ar lua la rand strazile si vagaunile cu case dintr-astea pierdute in spatiu.
6) Interesul ar fi banui sa le dea mai departe, sa le valorifice/execute: tot ce ar fi valoare nici macar nu ai afla de ele, le-ar prelua camarila de partid.
7) Rahaturile fara valoare gen case prin pizdeea sau terenuri in panta greu lucrabile nu le-ar vrea nimeni poate nici gratis dar ar fi bune ca ai putea tine Agentia in picioare multi ani de acum incolo sa poti suge bani de la contribuabili.
Până la punctul 6 previziunile tale sunt corecte. La punctul 6 trebuie să ții cont că „camarila” are deja proprietăți valoroase de care nu se ocupă dar nici nu vrea să le cedeze sau să-i fie luate.
A propos de topul oraselor, am trecut azi in drum spre Sambata de Sus pe langa Ploiesti. O avea orasul PIB mare si oportunitati, dar *pute* de la rafinariile alea ingrozitor de la 10 km.
De cealalata parte, misto la Fagaras, piste de biciclete in tot orasul, cetatea e superba, orasul e in constructie, dar se vede ca cineva se agita, omul sfiinteste locul. Preturi decente la restaurante, portii mari, se pare ca shrinkflationul n-a ajuns inca pe aici.
Plus atitudinea oamenilor, e altceva.
nu te-a deranjat asfaltul? sau că trebuie să treci prin oraș? o centură acolo se cerea de acum 20 de ani și abia acum pornesc studiile.
N-am fost pentru asfalt, dimpotriva, am fost la Lisa pentru o aventura offroad, au facut baietii acolo niste treburi foarte misto din fonduri europene. O sa revin la pensiunea aia in forma de dom. In Fagaras am fost doar sa mananc si sa vad cetatea.
Aaaass falt?
Ce e ala si ce legatura are cu Fagaras?
Harta asta cu PIB-ul nu reflecta realitatea tocmai cum trebuie. Unele judete au populatie semnificativ mai mare decat altele. Pe langa asta au si profil diferit, nu poti sa compari agricultura cu programarea sprite-urilor la FIFA ’25.
Harta cu PIB per capita este cea care conteaza.
Daca luam PIB per capita, diferenta dintre Cluj si Covasna este doar dubla, nu de 15 ori mai mare, ca in cazul PIB total.
Nu zic ca nu e nasol, dar nu atat de nasol pe cat se poate picta imaginea cu date cherrypicked.
Pe 2023, PIB-ul per capita a fost 24826 in Cluj si 12297 in Covasna. Cel mai nasol e in Botosani, unde nu numai ca e mic, 7594, dar este un judet cu o populatie foarte mare, aproape la fel de mare ca a Clujului.
Si tot nu ajunge. Pe langa ce ai spus nu inteleg de ce se compara Bucuresti care este oras cu judete ??? Bucuresti il compari cu alte orase, mereu se amesteca mere cu pere. Oricum ar trebui reorganizare pe regiuni si desfiintate judetele.
Pfiuu, ce bine e că nu sunt pe roșu.
Se înțelege sper ca nu restul României subventioneaza Bucureștiul, ci invers, prin modul în care este gândită structura fiscală a României. Respectiv orașele nu pot reține ce colectează și banii sunt redistribuiți pentru a fi șifonați aiurea. Astfel, intreaga tara persistă într-o stare permanentă de subdezvoltare.
Marii contributori varsă impozitele la Bucale, chiar dacă toată producția e prin țară…
Dacă tot vorbim de bani, alegeri, efect și cauză.
Am intrat în Schengen?
Ar mai fi distanta de Bucureșteni. Bucurestiul a canibalizat județele limitrofe. Toată spuma județelor respective e la București.
PIB per capita orice altceva e aiurea. La gramada poti zice ca Wasluy are PIB mai mare decat Lichtenstein… Saracii de ei sa le trimitem niste bani, cand colo aia sunt top dogs in Europe