Clădirile istorice vor putea fi reabilitate cu finanțare de la primării, în cotă de până la 50% din costuri, urmând ca autoritățile locale să își recupereze cheltuielile prin instituirea unei taxe speciale pentru proprietarii clădirilor respective. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege care a fost respins de senatori în toamna anului trecut, dar pe care Camera Deputaților l-a adoptat marți, în calitate de for decizional pentru această inițiativă. (sursa)
E o altă lege impotentă și inutilă.
Întâi, ce proprietar vrea să renoveze știind că apoi va plăti un impozit mai mare pentru ca statul să își recupereze banii? Cum va funcționa asta? Câți ani va impozita statul cu 100 sau 200 lei în plus ca să recupereze 10.000€, de pildă? Dacă statul uită să reducă impozitul după 10 ani?
Apoi, desigur, vor fi scutiți de la taxe săracii, adică fix ăia care au primit casele confiscate de comuniști pe de-a moaca și care oricum nu au bani să le renoveze.
Deci nimic. Fix nimic. Atâta timp cât nu se face un program de forțare a oamenilor să rezolve fațadele picate, foarte puțini o vor face din proprie inițiativă. Foarte foarte puțini, și orașele vor arăta în continuare ca după bombardament.
Articol sponsorizat de CaseDeVanzare.ro – Toti pentru Case | Case pentru toti.
Bucuresti – casa din 1880. Taxe pentru autorizatia de refacere a fatadei ~1000€.
Pe langa plata taxei e nevoie si de un munte de maculatura.
Alt capat de Europa, casa din 1887.
Taxe pentru autorizatia de refacere a fatadei – 0.
Suport din partea municipalitatii: un angajat al departamentului de urbanism a lucrat (free of charge) cu echipa de arhitecti angajati pentru lucrare.
Costuri totale (bugetat): sensibil egale.
Costuri neprevazute (alte autorizatii / acorduri / maculatura): doar in cazul RO, 50% crestere a costului total bugetat initial.
Lucrarile de refacere a fatadei nu necesita autorizatie daca nu se modifca calitatea si aspectul elementelor contructive.
Ce imi plac habarnistii astia inocenti gen kulcsy. Cate case ai renovat?
Ca eu astept de 1 an si 3 luni autorizatii ptr lucrari la fatada. Si iti trebuie inclusiv aviz de la min. Culturii ptr case din 1897 cum incercam noi sa renovam.
Mai pune faptul ca sunt 2 firme in tot bucurestiul capabile sa restaureze lemn, 0 gasite pana acum ptr restaurare sobe, de la 20k in sus un acoperis de tabla dublu faltuita cum se faceau atunci (nu click rosu) cu lucarne refacute manual si faptul ca in lege scrie ca la zona protejata nu poti schimba nici macar culoarea la interior fara autorizatie de constructie. Zona protejata, nu casa monument istoric ca acolo e alta distractie muuult mai misto.
Mai vrei? Ca am cam un an si 3 luni de hartii si regulamente de povestit.
Nu e adevarat, pt fatade si nu numai iti trebuie autorizatie.
pt demolat o debara fac aproape anul de cand ma lupt cu actele… da, am alergat eu dupa toate aprobarile altfel se putea mai rapid probabil si da am efectuat lucrarea cand a iesit autorizatia dupa 5 luni iar acum de inca 3-4 luni astept dovada pt finalizarea lucrarii ca sa ma duc la ISC unde nu mai stiu ce trebuie sa fac… o debara de bca de 8 cm !!
vara asta am vrut sa facem si o fatada undeva crezand la fel ca nu trebuie autorizatie dar nu, trebuie sau poate difera de la primarie la primarie, nu stiu, si cand am aflat ca ne trebuie am renuntat
@M: pt sobe am adus o echipa din Tg. Secuiesc.
@Paul – Cam asta e solutia care se contureaza si la noi. Mesteri din Transilvania pentru sobe. Din pacate ne-a secatuit si de bani si de nervi renovarea asta, asa ca probabil sobele vor fi amanate pentru o faza ulterioara. Momentan o sa curatam si refacem cosurile si sa depozitam calele de soba recuperate undeva pana avem bani si timp si nervi de ele
in Oradea din cate stiu eu se fac renovarile cu forta. si cine nu vrea sa plateasca, ramane dator. sau fara casa…
link util?
E vorba de cladirile monument istoric. https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/reabilitare-cu-forta-primaria-ii-va-amenda-pe-cei-care-nu-si-reabiliteaza-fatadele-cladirilor-istorice-287849
Also, this: http://arhitectsef.oradea.ro/reabfat.php
Putem astepta sa se aplica intai noua lege inainte de a arunca cu rahat?
>>”Clădirile istorice”
Asadar, nu blocurile.
>E o altă lege impotentă și inutilă.
Acum ca a cazut Oprescu, se incearca cu alternative legislative.
Sunt si cladiri de apartamente cu caracter istoric. Vezi toate blocurile de prin 1930 de pe calea victoriei care nu au nici o sansa sa fie reabilitate. Tocmai pentru ca se cer foarte multe acte si foarte multe prostii si nu poti pune de acord 30 de proprietari diferiti. Nu atita timp cat legea nu ii obliga la nimic si nu ofera nici o facilitate.
Reabilitarea e o prostie.
Exemplu, la cutremur când se crapă monolitul sau plăcile vezi fisurile. Cu scartaietoarea peste ce vezi.
Apoi la balcoane, unele au fiert beton rupt, crăpături în beton, ăia vin și astupă cu scartaietoarea, fără să repare nimic.
Problema e cu sutele de mii de gauri, date pe fatzada bolcului, pentru fixarea polistirenului, inclusiv in grinzi. Daca adaugi la ele alte sute de mii de gauri date de moldovenii de prin apartamente pentru amenajari interioare, iti cam dai seama cam care mai e rezistenta reala a blocului la cutremur. Grinzile nu sunt facute sa dai gauri in ele sa fixezi polistiren. La cutremur ele ar trebui sa fie integre.
pana la cutremur rezolva soarecii scartaietoarea aia. stiu deja 3 administratori de bloc care in ultimile 2 luni au dat jos izolatia de pe tavanul subsolurilor ca se umpluse de galerii de soareci in blocuri unde pana atunci nu fusese o problema asta. adica subsoluri curate….
Hai ca daca tot m-am pornit…..
Reabilitare nu inseamna neaparat polistiren. Aia e solutia ieftina si de multe ori proasta, dar pentru ca reabilitarile se fac in tandem cu primaria s-a mers pe principiul pretului cel mai mic.
Exista tencuieli hidro si/sau termo izolante care isi fac treaba foarte bine, dar care sunt foarte scumpe (gen 200+ RON sacul). Dar…. tencuiala necesita bani, un mester care stie ce face (pentru ca trebuie data intr-un strat de o anumita grosime), timp (pentru ca dureaza mai mult sa dai cu tencuiala decat sa pui o placa de polistiren, pentru ca trebuie sa o astepti sa se usuce si dupa aia sa o finisezi) si nimeni nu vrea sa isi asume toate astea. Multe din astea trebuie date si la interior si la exterior pentru maxima eficienta si ar trebui practic sa intervii si in casa.
Dar daca vrei sa reabilitezi si sa restaurezi cladire istorica, in mod normal nici nu primesti autorizatie daca mentionezi polistiren. Pentru ca ala blocheaza circuitul apei prin caramida (si cladirile vechi sunt gandite sa respire) pentru ca nu e ignifug, pentru ca strica volumetria fatadei si multe altele.
Fa-ma sa inteleg, e guvernul sau parlamentul, ca titlul spune una si textul alta. Sau incepi sa te molipsesti de pe la site-urile de TV unde articolul spune cu totul altceva decat titlul?
Problema este mult mai complexa.
O casa nationalizata imediat dupa razboi a intrat in proprietatea statului. Pentru vreo 50 ani. In tot acest timp statul ar fi trebuit sa intretina acele case. Acest lucru nu s-a intimplat. NU mai vorbim de calitatea chiriasilor care au locuit acolo, plus ca fiind chirias nu ai nici un interes sa renovezi casa care nu este a ta.
Intre timp proprietarii de case nationalizate au fost deposedati si de afacerile lor, tot de catre comunisti, deci sursa de venit a disparut. Deci ei nu au putut acumulat bani ca sa poata repara la un moment dat casa.
Acum, dupa ce statul a folosit casa aia pentru 50 ani, nu crezi ca si statul e dator catre fostul proprietar cu ceva bani la renovare?
Da ma de ce e guvernul las pentur o lege data de parlament?
La noi in tara nimic nu merge bine, in ritmul asta nu stiu unde vom ajunge.