Guvernul face orice numai să nu avem o economie normală!

Dau bani la companii, vor o taxă de solidaritate pe salariile mai mari de 3.200 lei, orice numai să nu avem o economie civilizată.

Nu, colegu, nu vreau să salvez turismul românesc. 99% din pensiunile de pe Valea Prahovei au nevoie de un faliment sau de un proprietar nou. Zona aia n-are nevoie de stimuli, are nevoie de cineva care să vină și să zică “da, avem 20.000 șomeri aici, o parte nu prea putem să îi folosim, că sunt femei, dar cu bărbații avem un plan, împărțim autostrada pe bucăți și o dăm la lucru unora care promit că, în 6 luni de zile, fac 45 kilometri; 0,5km pe zi”. Merge?

Sighișoara, altă zonă unde s-au închis fabricile de confecții. Arad și Oradea, zone unde s-au închis fabricile italienilor.

Toate babele din aparatul de stat la scanat acte pentru digitalizarea României.

Singura modalitate pentru a scoate economia din rahat e pornirea de lucrări publice. Oameni angajați, salarii, să îi cheltuie pe ce vor ei, că sunt ai lor. Nu pachete de bani pentru bănci și afaceri. Nu. Afacerile se vor repara singure când vor vedea că sunt oameni cu bani care vor să cumpere și nu au ce.

Pe de altă parte, hai să reparăm și sistemul de autorizații pentru afaceri. Nu produc nimic comestibil, nu am nevoie de autorizație sanitară.

Ah, da, și hai să tragem un pic intrările și ieșirile cu cardul din birourile companiilor, să vedem dacă oamenii au stat mai mult de 8 ore la birou. De aia sunt făcute, nu? Dacă angajatorul se poate uita la ele, se poate uita și statul.

Ați văzut vreo bancă dând un comunicat prin care spunea cât la sută din credite sunt date pentru companii și cât la sută poporului? Hai să facem un 50/50 split, că poate vor să finanțeze producția și aveau nevoie de un imbold.

Sute de mii de amenzi date de poliție? Hai să facem asta și în mod normal. Hai cu reținut talonul pentru anvelope tocite. Hai cu confiscat mașina când îl prinzi beat la volan.

A fost o iarnă blândă. Nu am văzut prețul la gaze scăzând. Nu am văzut prețul la curent scăzând.

Vrei să te voteze lumea? Ajută-i să o facă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Las aici un comentariu citit pe cetin a userului ursu:

    ” ….Vad din ce in ce mai des: sa stam in casa, vai nenorocitilor care iesiti!
    Da ba, iesim ca nu toti traim pe internet, 90% din populatia asta are activitati offline. Bani din aia reali pe care voi nu ii vedeti, munci din alea prestate offline. Nu suntem toti influenceri si piarizde si forward manageri la corporatii sa muncim de acasa sa comandam pizza satisfacuti si sa rumegam in fata laptopului sa judecam ca unii ies din casa.
    Avem angajati, avem rate la banci ( app nu mai haliti vrajeala cu va ajuta statu, se plateste dobanda la dobanda pe fiecare zi de amanare a platii).
    Iar cata vreme nu exista solutii reale si concrete de sustinere a economiei sau mediului privat (app, nu am avea nevoie de asta daca nu ne ar inchide in case, suntem multi cu afaceri sustenabile. Ps2: sa n aud argumente cu : daca nu ti permiti sa stai 2 luni degeaba nu faci bine ca ti iau familia in pula, ori esti bugetar, ori esti prost, ori sugi pula, nu zic ca nu intelegi ce inseamna cashflow sau economie reala de piata ca nu intelegi) eu o sa ies din casa, o sa ma protejez cat pot si o sa incerc sa mi salvez munca, sa dau o paine familiei, angajatilor mei carora statul le a impus doar sa nu mai munceasca, nu si sa nu manance si o sa imi continui activitatea.
    P. S : posesor deja de amenda de 2000 de lei.
    P.s 2. : mi se rupe pula.
    Nu am investit ultimii ani din viata, munca si bani, nervi si par alb, rate la banci si credite ca sa mi se balbaie unii la tv si sa suga pula unii pe net iar eu sa stau sa ma uit cum se darama tot.
    Sanatate!
    N o mai sugeti moca”

    • Altul care urla la luna. Pai sa faca ce vrea, il oprim noi de pe internet? El de fapt se cearta cu virusul.

    • Contextul era cel in care micii întreprinzători erau înjurați de influenceri și piarizde pt că încearcă să-și mențină afacerile în viața pe periodă situatiei de urgenta.

    • Daca ai o afacere si te deplasezi ininteres de serviciu nu te opreste nimeni, faci adeverinta si iti vezi de treaba. Pentru ce ti-ai lua amenda? Omu’ o cam suge un pic.

    • Până dai peste un militian scos la produs care-ți dă amenda pt că nu ai basca.

    • Omul e un pic incins si exagereaza pe ici, pe colo.

      Dar e cumva de inteles, probabil primeste zilele astea o tona de „sfaturi, indemnuri si povete” despre criza de covid-19, despre cashflow sau despre cum sa se „reinventeze” . Si asta de la oameni care nu au facut in viata lor vreo afacere. Sau, daca au facut, a crapat rapid. Si, cand ii intrebi de ce a crapat, nu spun sincer „pentru ca sunt prost” sau „pentru ca nu aveam chef de atata munca si de atat stres”, ci o ard cu „mi-am dat seama ca sunt chestii mai importante in viata” sau „am fost o victima politica, mi-au inchis afacerea aia de la partid, nu se poate face nimic in tara asta”.

    • Nebunilor nu mai repostati elocubratiile astuia pentru ca „problema e complexa si are multe aspecte”, vorba poetului.

      Persoane ca Ursu sunt poate 1 la 10000 – cei care umbla sa-si tina afacerea in picioare. In schimb sunt foarte, foarte multe persoane care umbla AIUREA pe strada, adica nu fac minimul de efort sa-si limiteze iesirile. Am astfel de persoane inclusiv in familie. Am incercat discutii nenumarate cu persoanele in cauza, fara nici un efect.

      Hateul este pentru persoanele care ar putea sa-si limiteze iesirile dar nu o fac. Nu am auzit pe nimeni sa atace un om care se deplaseaza in interes de munca, fie el patron sau simplu angajat.

      E incredibila atractia romanului pentru un „Vadim Tudor” d-asta. Cum apare unul cu un discurs usor mai violent si extremist, incep sa se gaseasca aplaudacii sa il aprobe.

  2. Dau bani la companii, chiar la cele foarte mari, deoarece de acolo vin si banii extra in campania electorala – sa nu uitam ca avem alegeri in acest an. Cum s-ar zice „win-win”.

  3. „Sute de mii de amenzi date de poliție? Hai să facem asta și în mod normal.”

    Ieri undeva in Bucuresti mergand pe strada aveam in fata mea un Audi a4 model cocalar si aveam cu totii cam 45 la ora. In fata apare un merga filtru de politie cu 3 masini si vreo 10-12 politisti si baieti din aia imbracati in negru de la ceva divizie de interventii speciale.

    Unul din politisti ii face semn cocalarului din fata mea sa opreasca. Asta vede o strada la dreapta si intra pe ea fara semnal fara nimic desi era la 15 metri de politistul care tocmai ii facea semn sa opreasca.

    In tot acest timp aveam un soi de contact vizual cu politistul care parea usor frustrat ca ala „l-a facut” dar nu avea nicio reactie alta decat o grimasa de disconfort.

    Nicio reactie … Politistul imi face semn mie sa opresc. Opresc si incepe urmatorul dialog:

    Eu: Buna ziua
    Politist: Buna ziua, actele la control … etc
    Eu: Da nu i-ati facut semn aluia din fata mea sa opreasca? De ce nu va duceti dupa el? (din nou erau 3 echipaje acolo)
    Politist: Pai ce vreti sa alerg acuma dupa el?
    Eu: Nu, ca de aia aveti masina.
    Politist: Pai unde sa ma mai duc acuma dupa el …

    Apoi discutia si-a continuat cursul firesc cu acte si intrebari tipice.

    So daca imi perioada asta cand lucrurile ar trebuie sa fie un pic mai alerte se intampla asta nu vreau sa stiu ce se intampla in rest. Nu cred ca e rea vointa, prostie sau altceva … e lene. Lenea ne omoara pe toti.

    Imi pare rau ca nu am dashcam sa fi filmat toata treaba asta si dialogul ca era aur curat.

  4. Propunerea colegului e, totuși, una decentă. Nu trebuie să salvezi toate pensiunile, doar alea care merită, no?

    • iata, un coleg cu viziune:)

    • bine, hai, fie, alea decente.

      dar am mâncat cu colegu de câteva ori la niște pensiuni când eram pe drumuri de ne-a făcut să ne îndoim pe puterile nostre de a ne controla sfincterul.

      plus, MOARTE LOCALURILOR CARE VÂND MICII NEFĂCUȚI!!!

    • Da colegu, dar eu am specificat, ceri bon, adica sa sustii business legit. Acum, ca vorbesc degeaba si o sa mearga la o pensiune unde stie el de la un prretenas ca e bine…

    • Alea care merita o duceau bine si inainte, or sa o duca bine si acum, indiferent de apelul la mobilizare.
      Aproape jumate dintre romani isi fac concediile in tara, in schimb 9 din 10 pensiuni/hoteluri merita sa se inchida. Avem aproape 360000 de locuri de cazare in Romania (deci 36000 ok) si un potential de 8 milioane de romani care isi fac an de an concedii in Romania. Ce ziceti, o duc rau alea bune?

    • suedezii sunt hoți!

      „Stai așa, coaie! Nu generaliza, există și suedeji decenți, muncitori, corecți. E de căcat să generalizezi.” Vor sări unii să mă corecteze.

      De acord, poate că sunt și băieți ca lumea, printre ei, dar e mai sigur pentru mine să traversez pe trotuarul celălalt, când văd 3 colorați seara venind în direcția mea.

      Pe banii mei, prefer să merg în zone unde pensiunile nașpa sunt excepția, nu regula.

    • „MOARTE LOCALURILOR CARE VÂND MICII NEFĂCUȚI!!!” – latrau sau ce? :-)

    • atat de simplu ar putea selecta clientii pensiunile. vi (mergi) in Maramures …pai nu mai veni in pensiuni cu inox , colorate care servesc pizza si paste carbonara . alege alea ce respecta traditia , piatra , lemn …..

    • @george – acuma chiar că ai de unde alege și în România, poți găsi condiții foarte bune la preturi decente numai că rumanu adevărat înjură tot ce e românesc și lauda Occidentul de parcă acolo merg câinii pe strada cu covrigii in coada, am fost in hoteluri și de 3-4 stele in franța, Spania și Italia de-ți venea să plângi – mizerie pe holuri, în camera și in sala de mese, mâncare necomestibila, fara incalzire respectiv vara cu aer condiționat stricat….și culmea aveau toate comentarii bune pe booking asta fiind unul dintre criteriile de alegere.

  5. „Hai cu reținut talonul pentru anvelope tocite”. Iar esti obraznic, vrei ca politia rutiera sa munceasca

    • Eu n-am vazut in viata mea pe aia de la filtrele de RAR pe drumurile judetene sa opreasca altceva decat tiruri. Restu gioarselor … las ca merge.

    • Eu n-am vazut in viata mea pe aia de la filtrele de RAR pe drumurile judetene sa opreasca altceva decat tiruri. Restu gioarselor

      în 99% din situații opresc gioarse. apoi dau comunicate că 70% din mașinile de pe șosele au probleme.

    • Eu nu am vazut in viata mea filtre RAR :))

    • Eu nu am vazut in viata mea filtre RAR :))

      m-au oprit pe mine o dată când prinsesem 150km/h pe la ikea. credeam că imi vor permisul, dar mi-au măsurat noxele, s-au uitat la plăcuțe și m-au lăsat să plec.

    • Pe mine m-au oprit intre Sibiu si Brasov. Mi-au verificat actele, mi-au facut vreo 2 poze la masina si pa. Masina avea atunci 5 ani.

  6. Nu sunt idei rele deloc.
    Ar trebui aplicate si in estul tarii, pe care si tu si guvernantii l-ati uitat.

    • estul țării are nevoie să nu mai voteze în masă cu PSD, ăsta ar fi primul semn că vrea schimbare.

    • La ultimele alegerile europarlamentare PNL a câștigat în Suceava, Vrancea, Bacău, Tulcea și constanta iar USR în Iași.

    • Completare: …in timp ce Bucurestiul a votat cu PSD!

    • @Razvan
      Ca sa il parafrazam pe marele Eftimie: de ce minti? La o simpla cautare de 3 cuvinte pe google aflam ca

      PNL: 15.78% (144,696 voturi)

      PSD: 16.68% (152,952 voturi)

      USR-PLUS: 40.59% (372,206 voturi)

      ProRomânia: 6.89% (63,175 voturi)

      PMP: 8.74% (74,598 voturi)

      UDMR: 0.38% (3,385 voturi)

      Dar e mai simplu sa vorbesti prostii

  7. total de acord.
    singurul mod de a reporni cat de cat economia cu banii imprimati e inceperea lucrarilor de infrastructura mari in regim PPP si resetarile totale ale unor zone tot prin lucrari de infrastructura.

    sa dai bani oamenilor ca sa stea acasa inseamna sa-i condamni la saracie. din nefericire in US se intampla la fel fiind si an electoral.
    practic, americanul de rand care lucra pe salariu minim inainte o va duce mai bine stand acasa si primind unemployment+bani de la fed decat daca s-ar duce la munca.

    de ce ar incepe cineva munca in conditiile astea? mai ales ca mai poti lua si un virus ceva.

    plus ca un alt efect pervers asteapta la usa, daca nimeni nu mai lucreaza caci sta pe social security, atunci va fi o criza de productie care coroborata cu cerere constanta sau crescuta ca urmare a triliardelor aruncate in piata va duce la explozia preturilor la mancare si altele. adaugati inflatia prin cresterea masei monetare si putem vedea cum tot occidentul galopeaza cu inflatie cu doua cifre si mariri salariale de 0% sau descresteri.

    • In general te mai urmaresc ca uneori ai idei bune. Alteori aberezi. Ma rog, avem opinii diferite asupra multor lucruri da’ macar inteleg de unde vi.

      Dar bre, acum nu crezi ca tu cam le sti mai bine cu SUA decat cu Romania!? Si noi totusi discutam aici de Romania. Lasa cea mai puternica economie din lume sa-si vada de treaba ei si hai sa ne gandim ce facem si ce se intampla aici la noi. Te asigur ca ce functioneaza aici nu functioneaza acolo si nici invers.

    • pai spune tu, Cosmine, ce functioneaza in US/Vest si n-ar functiona in Romania? mentionez US nu ca exemplu pozitiv ci negativ care contravine tuturor teoriilor de „bien-etre” economic.

    • Și pana acum americanul de rând la fel că occidentalul de rând mai bine stătea acasa decât să lucreze pe salariu minim, din ajutorul social, utilitățile plătite de primăria locala, daca avea copii alte ajutoare toate astea împreună se apropiau de salariu minim. De aia în occident și america muncile de rahat le fac auslanderii – romani, bulgari, chinezi, africani, polonezi etc.

    • Americanii o pot duce bine mersi stând acasă, având chinezii care produc pentru dolarii lor, și imigranții ilegali care prestează servicii pentru dolarii lor.

      America e susținută destul de artificial din cauză că moneda lor e monedă de rezervă mondială și nimeni nu are interesul să-i scadă valoarea, că le scade și lor valoarea rezervelor. Plus saudiții și alții care acceptă plata pentru petrol doar în dolari, pe care trebuie cumva să-i obții tot de pe piața americană până la urmă.

      Așa că da, americanul de rând poate sta lejer acasă să frece menta.

      În schimb românul cu leul lui va muri de foame pentru că mâncarea se importă pe EUR, și dacă nu repunem exporturile pe picioare, canci euroi.

  8. Total off-topic dar vreau și eu să refulez. Mi-e lehamite de reclamele siropoase și melodramatice din perioada asta. Am primit acum 2 minute mail de la Samsung. Citez:
    „În această perioadă dificilă, cel mai important este să fim alături unii de ceilalți, chiar dacă ne aflăm la distanță. De aceea, ca parte din demersurile pe care le facem pentru a ne susține clienții și întreaga comunitate, am decis să îți luăm o grijă de pe listă.
    Astfel, fiecare garanție ce urma să expire între 15 martie și 15 iunie 2020, va fi extinsă până pe 15 iulie 2020. Nu trebuie să faci absolut nimic. Stai acasă și relaxează-te. Produsele tale sunt asigurate.”
    Pe bune? Asta era? Sînteți alături de mine? Prelungind garanția unui căcat de telefon cu… o lună. Wooooow! O, pașă, cît de darnic ești! Nu vreau nimic de la voi și de la nimeni. Nu-mi mai băgați dragoste cu forța pe gît. Vaaaai! Ce frumos din partea lor!

    Ma cac în toate campaniile astea și mă cac în reclama asta mascată.

    P.S. – soția mea e medic din linia 1, acum e internată, pozitivă de covid. Eu sînt în izolare la domiciliu. Mă piș pe garanții extinse, pe „să bem o bere, […] orice bere îți place ție”, pe „lumea s-a schimbat” și pe toți ceilalți pe care îmi e și lehamite să-i mai reproduc sau i-am uitat. Marketing penibil, de 2 lei.

  9. Si eu am zis la fel. Încă de acu vreo 2 saptamani au apărut patriotii pe grupurile cu romani stabiliți în alte tari cu „Mergeți în vacanta în tara!”. Și eu am zis ca nu mersi, de ce sa fac asta?? Și am înșiruit cam aceleași motive. Condiții de rahat, preturi mult prea mari, patroni basiti care în loc sa investească în afacere merg pe principiul „las ca merge și un TV cu tub”, drumuri de rahat samd.
    E drept, totuși, cum a zis cineva, mergând la un hotel din tara ii susții pe aia de sunt angajați acolo, nu te mai gândești la patron…
    Dar chiar și asa, îndemnurile astea „salvați economia, salvați tara!! ” ma scârbesc maxim. Pe mine cine naiba m-a ajutat când lucram pentru doi da luam o mizerie de bani? Nimeni, de aia am și plecat din tara. Și acum ca sunt ei în rahat, hai sa ii ajutam, ca uite săracii…
    Da eu când sunam și aveam nevoie de doar o noapte de cazare și mi se răspundea ca se dau minim 3, cum era? Da când ajungeam și gaseam mucegai în camera cum era? Da pe angajații aia munciți 12 ore și plătiți cu nimic, pentru ca erau tineri și deh, pe aia cine i-a ajutat??
    Nu zic, or fi și oameni ok printre astia din turism, dar sunt convinsa ca aia mulți de bocesc acum ca dau faliment, sunt fix astia, astia pe care ii doare în cur de clienți și când vorbesc de ei spun „da ba, dă-i drecu sa plătească, vor munte de Crăciun, sa scoată banu gros… ” ori aia care spun „meniu tradițional” și pun șuncă de la Metro pe fund de lemn sa ia ochii fraierilor crescuti la oraș…

    • ori aia care spun “meniu tradițional” și pun șuncă de la Metro pe fund de lemn sa ia ochii fraierilor crescuti la oraș…

      top top sunt ăia care vând cu 10 lei zmeura de la kaufland pe marginea străzii.

    • Clar că aceștia sunt, care își băteau joc de turiști, sau marea lor majoritate. Nu există pensiune, sau hotel unde oamenii să facă un turism corect și să nu dea țepe, care să nu fie pline ochi mereu, rezervate complet. Aceștia nu mai zic să îi salveze nimeni să le dea turiști cu forța, că îi aduc ei, prin faptul că sunt ok, nici măcar fantastici nu trebuie să fie. Doar cât de cât serioși și au pensiunile pline.

    • Nu stiu de zmeură…insa ultima data văzusem ca a evoluat în „zmeurică de pădure”, cred ca aia sigur e ce trebuie…

      @Mirela, sunt vreo doua pensiuni, ambele în Dâmbovița..trebuie sa suni din ianuarie ca să prinzi liber de Paște, trebuie sa suni din Martie ca să prinzi în Iulie… Si tot asa.
      La una din ele efectiv am încercat trei ani la rand sa rezerv în diferite perioade, niciodată nu am găsit liber. Știe cineva de ele? Oficial, nici naiba, sunt în niște sătuce de care garantez ca nu ai auzit până acum. Da încearcă numai sa prinzi vreun weekend liber.
      Cea de care zic, are sistem audio în tavan și doua subwoofere, la mansarda masa de biliard, fooseball, jocuri de societate etc. Ai bicle la dispoziție, ping ping și sac de box.
      Ești pe barba ta, vine o tanti sa iti lase cheile, tanti de la care poți cumpăra oua și lapte pentru micul dejun sau…pur și simplu ca să bagi în tine ceva bun. Bineînțeles oamenii au camere de filmat. Nu stiu și dacă or funcționa,dar cert e ca nu au probleme. Eu știu de pensiune de cel puțin cinci, sase ani, iar în dosarul cu construcția ei, pus la dispoziția turiștilor, scria ca functioneaza din 2005 sau cam asa…astia ca ei sigur nu dispar

  10. Eu nu mai merg în România de ceva ani, de ce aș începe acum? Excepție face doar minunata stațiune montană Durău, unde n-au fost în stare acum un an să-mi facă niște cartofi fierți. Atât am cerut, cartofi simpli fierți. Au venit semi-cruzi după juma de oră. Deci, da, visit Romania, land of the țeapă.

  11. Ok zic, hai sa sustin turismul romanesc. Fac calcule pentru sejur la mare, anul asta, pe scurt, aprox 1400 euro, doar cazare si cheltuieli cu mancarea.
    Fac calcule pentru Grecia, aprox 1600 euro pe insula, inclusiv transport, inchiriat masina 7 zile + cheltuieli cu mancarea & stuff.
    Deci da, o sa sustin turismul romanesc de la distanta.

    Ps. Oricum turismul romanesc de lux este sustinut de bugetari prin voucherele de vacanta.

    • Ai calculat si pasaportul de sanatate pentru Grecia?

    • @cineva
      https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559

      Bine, in tarile civilizate, cardul de sanatate pe care-l primesti in mod normal e automat card european. In Romania statul, din prea multa dragoste pentru tine – cetateanul – te pune sa mergi sa-l vizitezi ca sa-ti elibereze un card european, valabil un an.

      TL;DR
      E in UE, nu ai nevoie de asigurare medicala suplimentara, esti acoperit de asigurarea din Romania.

    • Ai vrut să fii elegant cu turismul românesc, probabil ca să compari ai pus ceva mai de top din GR. Eu dau ~1100E pe 30 de zile în condiții mai mult decât decente, nu stau ca sardinele la plajă (de fapt, între 9 și 11 suntem cam singuri) și nu mai zic de haleală că mă apucă leșinul.

    • @adyzah

      Unde stai tu cu 1100 eur 30 de zile, și dacă da, este internet? :))

      Că așa mă pot muta peste vară la undeva la plajă (după ce trece nebunia, probabil următoarea vară).

    • Da, ma rog, da’ cineva se referea la modul daca ai inclus costurile cu pasaportul ala (d-aia am dedus eu ca se refera la asigurare medicala) care, oricum, conteaza aproape deloc la bugetul pentru vacanta…

    • @manu, Lemnos, e mai greu de ajuns așa că e mai puțin populat (deși de la an la an s-a mai aglomerat, cam așa a fost și cu Thassos). Prețul este cu un discount, poate oficial ieși pe la 1300-1400. Da, e și internet, asta e și ideea, câteva ore pe zi mai și lucrez, așa ies cam tanda pe manda. Plus, dacă ai copii, o lună de soare și înot fac minuni. Anul ăsta … suntem la mâna domnului nostru covid.

    • @adyzah

      Dacă poți ajunge și cu mașina, e chiar o opțiune interesantă. Aș sta și 3 luni, dacă pot lucra nu ar fi problemă, ar fi chiar ok până-n 1500k pe lună.

      Internet cât de cât ok au? Mă refer ceva gen minim 10-15 mbps ar fi destul cât să meargă conferințele bine.

  12. Ar fi frumos sa bagam toata tara in santier si sa repornim cu adevarat economia tarii…

    DAR cine mai plateste bugetarii? Cine mai plateste sporurile de antene, sateliti si ce mai au aia? Cine mai iese la pensie la 45 de ani? Cine mai plateste pensiile speciale? Cine isi mai ia comisioane de 50% din lucrari sau chiar mai mult? Cine mai angajeaza sotii, sotiile, copiii, amantele, finii, nepotii la stat pe salarii de mii de euro?

  13. In principiu de acord cu o observatie: „Ați văzut vreo bancă dând un comunicat prin care spunea cât la sută din credite sunt date pentru companii și cât la sută poporului? Hai să facem un 50/50 split, că poate vor să finanțeze producția și aveau nevoie de un imbold.”

    Fiecare banca anunta asta, ce portofoliu de credite retail are si ce portofoliu de corporate. Si sunt centralizate pe site la BNR https://www.bnr.ro/Statistica-monetara-si-financiara-6380-Mobile.aspx

  14. De acord, 99% din turismul romanesc merita faliment, sa faca loc altora care stiu sa faca turism. Pentru ca:
    Mamaia, 2015, restaurant/terasa langa mare:
    – 10 oameni comandat fiecare cate ceva
    – dupa 30 de minute vine cu o cafea si o apa minerala
    – dupa alte 30 de minute ii amintim de comanda (fiecare comandase mancare + bauturi) ca n-adusese decat cafeaua si apa aia nenorocita. Raspuns: la colega. Intrebam de colega, ca n-o vedem. Nu stie
    – dupa inca 30 de minute zicem ca plecam, hai in MM sa-ti platim cafeaua si apa ca plecam. La colega. Unde e colega? Nu stie. Mergem dupa ea sa-i dam banii si tot ea ne ia la rost ca pula mea, ca nu stiu ce. Okkkkk…

    Pe plaja oamenii folosesc „cabinele” alea de schimb pe post de WC. Plaja e plina de gunoaie si chistoace. Plaja rasuna de muzica pusa la niste megafoane de la ceva radio, probabil ca sa acopere manelele ce se aud de la boxe portabile. Seara cauti o terasa la care sa bei o bere si sa vezi ceva meci de fotbal, te intreaba direct, da’ si mancati? Pai nu stiu, in pastele ma-tii, ca habar n-am ce ai in meniu. Pai daca nu mancati, nu. Terasa goala, apropo.

    • Subscriu și eu. De vreo 5-6 ani am mai fost în Ro doar în ieșiri de maxim 2-3 zile și chiar și astea din ce în ce mai puține.
      De exemplu, acum vreo 3 ani am plecat spontan cu niște prieteni la mare cu gândul că găsim cazare la fața locului (1 noapte sâmbătă). Și uită-ne pe noi ce cautam cazare la 7 seara și nimeni nu voia pt o singura noapte, minim 3/4 nopți. Și astăzi ma gândesc la o explicație logica de ce nu ai vrea niște bani care poate sunt putini dar mai mulți decât nimic ținând cont ca sunt șanse foarte mici să-ți mai vina unii sâmbăta seara să-ți închirieze camere pe 4 nopți. În final, unul din prieteni și-a adus aminte ca în urma cu ceva ani fusese la un nene care avea pensiune, ne-am dus la el și cu toate ca avea aproape full în 30 min ne-a făcut rost de 1 camera unde sa facem un duș, sa ne schimbam și sa dormim câteva ore – plecasem pe distracție :)). Pe lângă asta, a avut și preț rezonabil și ne-a dat și mic dejun din partea casei.
      – Aia care nu închiriază decât pe 15 de nopți și eventual nu faci nici gura când prețul nu reflecta realitatea se vor duce aproape toți în cap. – dpmdv ăștia sunt taximetriștii jegoși care mor de foame acum.
      – Aia care au grija de business-ul lor, sunt atenți cu clienții și oferă condiții bune vor supraviețui și vor profita de pe urma celorlați

    • Poate imi explica si mie cineva cu argumente de ce se mai duce lumea pe litoralul romanesc? Care sunt plusurile fata de Grecia/Turcia, asta ca sa nu ne ducem mai spre vest.

    • @Tudor, o mare parte sunt cei care nu au ieșit încă din țară mai mult de un City break, se duc in Ro pt ca e in zona de confort. Știi cum e treaba cu distracția, cu drumul, cu cazarea, cu mâncarea etc. Ceilalți care au fost în vacante în străinătate, majoritatea nu mai vin în Ro pt ca se vad diferențele uriașe.

    • @Tudor
      Multi au impresia ca e mai scump in strainatate, ca deh, strainatate, ai preturi in euro/kuna/leva, nu-n lei. Iar cand le spui ca ma, in strainatate poate sa fie si mai ieftin si mai bun, nu te prea cred (depinde UNDE, evident, de exemplu, preturile-n Dubrovnik sunt de 2-3 ori mai mari decat Zadar, de exemplu). Alta ar fi distanta, daca se duc cu masina (din X motive). Bun, toti aia din vestul tarii ajung mai usor in Croatia, da’ aia din Iasi, nu prea au alternative, ca le ia o zi sa ajunga la granita de vest (pentru Croatia/Muntenegru/Italia) sau aia de sud (pentru Grecia). Asa ca aia se cam opresc la noi. Nu stiu de ce nu se duc spre Bulgaria, am inteles (eu n-am fost acolo) c-ar fi peste litoralul romanesc.

      Altii sunt speriati ca nu vorbesc limba si nici cu engleza nu stau prea bine. Si atunci tot la Mamaia ajung, la o cura de toxiinfectie alimentara.

    • Nu sunt de acord deloc. Nu 99% dintre pensiunile si hotelurile romanesti trebuie sa crape, ci 99,46%. Am facut eu calculele exacte. Bai, cand vad atata fundamentalism pe aici…

      @tudor
      „Poate imi explica si mie cineva cu argumente de ce se mai duce lumea pe litoralul romanesc?”

      Distanta mai mica (2 ore din Bucuresti pana in Constanta, cu masina), ceva mai multa comoditate (toata lumea vorbeste romaneste), locuri de fitze unde esti vazut de cine vrei tu sa fii vazut (Mamaia) sau, din contra, locuri unde te poti ascunde si sta pe bani foarte putini (gen pensiuni prin sat Costinesti, combinat cu shaorma zilnica „cu de toate” la 3 euro bucata, cu meniuri pe la impinge tava si cu bere la bax luata de la alimentara)

      Dar, nu ma intelege gresit, ce am descris eu mai sus e departe de idea mea de vacanta, eu nu mai calc de multa vreme pe acolo, incercam doar sa gasesc ceva explicatii.

      A, si inca ceva: voucherele bugetarilor. Care nu se pot consuma decat in tara, la hoteluri ce taie facturi. Stiu cuplu format din doi bugetari care a stat in Mangalia in august 2019 si care a platit cam 160 de euro/noapte/camera dubla. Asa au vrut ei sa isi faca de cap :)

  15. Rusia a oprit exportul de grau pana la 1 iulie, ghiciti ce alt actor din regiune e super tare pe grau? ghiciti cum ar putea fi negociata la masa aia de smecheri exportul de grau din Ro spre UE ? de aia ne-a uns UE cu „ajutor” atat de mare.
    Doi, forta de munca romaneasca. Germania si Franta sunt absolut DEPENDENTE de aproximativ 500-600k de romani care sa vina sa munceasca in agricultura.
    Asta e al doilea AS din maneca romanilor pentru a negocia un viitor luminos.

    Well? guess what? nimeni nu va face asta pentru ca un viitor luminos pentru romani inseamna disparitia cryptocomunistilor din politica pe termen lung iar interesul e ca si copiii lu’ EBA cu SIDA sa ajunga stapani peste romani.

    tocmai de aia, Presedintele Nostru va pleca la o partida de golf decat sa suceasca mana europenilor la spate si sa ceara avantaje pt cetatenii romani (fonduri, shengen, etc)

    • Zici aici frumos de negocieri, lobby si diplomatie.
      Sper sa nu gresesc cu mult, dar nu cred ca suntem in stare de asa ceva.
      Cum zicea careva: nu da vina pe rea vointa cand e vorba doar de incompetenta.

    • in Ro sunt diplomati de cariera excelenti doar ca nu e nevoie de ei, se ocupa Sica cu Turcanu si cu cel mai bronzat presedinte din istoria Romaniei de diplomatie. Mai exact isi negociaza propriile avantaje pentru a vinde sclavii romani europenilor.
      Sunt 101% convins ca policianul roman ar prefera sa trimita graul la export in UE ca sa se evite penuria acolo decat sa faca stocuri pentru romani, oups, asta s-a intamplat deja acum 30 de ani….

    • Nu e nimic de negociat in exportul de grau spre UE… Piata unica nu e de negociat.

      De negociat e exportul in afara UE.

    • Cosmin, fiecare tara UE poate sa aleaga sa exporte sau nu in UE. Ca in general din cauza absentei taxelor vamale e mai avantajos sa exporti in UE asta e partea a doua altfel iti reamintesc ca tari precum Franta si Germania au rapoarte cordiale de import/export cu tari non-EU precum Rusia, Algeria, Maroc sau China.

      Romania poate sa aleaga sa tina tot graul pentru a avea stocuri anul asta care e secetos sau poate sa aleaga sa-l vanda Chinei la un pret dublu. Mai putin conteaza, important e cu ce te asezi la masa greilor si impresia mea e ca niciun politician roman nu mentioneaza ca Vestul e dependent de forta de munca romaneasca si de graul romanesc.

    • Nu. Nu poti negocia si interzice exportul catre UE.

      Daca cineva vrea sa vanda acolo si cineva vrea sa cumpere de acolo (si invers) nu poti face nimic. Asta e fundamentul pietei unice.

    • Si faptul ca sunt oameni ce chiar sunt de acord cu tine si cred ca noi putem pune interdictie spre/dinspre UE e dezamagitor rau.

    • @cosmin – pai daca nu se poate atunci cum a interzis germania exportul de măști și echipamente medicale imediat după izbucnirea epidemiei în europa ?

    • Nu trebuie sa sucesti mana „europenilor” (de parca noi nu tot europeni suntem, da’ ma rog) la spate. Trebuie doar sa produci graul, si se va cumpara. Dar cine sa se ocupe de agricultura, de sosele/cai ferate ca sa-l poti transporta? Spagarii din parlament? Neah, pentru ei e mult mai importanta o mica spaga, un carnat, ceva…

    • @Tiberiu: exact cum am oprit si noi si confiscat un transport de 300k masti inspre Germania gasite in 2 autoutilitare acum 4 zile. Sunt interzise exporturile paralele (revanzarea produselor de pe teritoriul Romaniei, Germaniei, in afara). Nu sunt si n-au fost interzise materialele produse sau ce aveau direct de la intare destinatie europeana (au si existat incidente pe tema asta care au fost rezolvate). Ca presa e de cacat e partea a doua.

      Si la fel sunt interzise exporturile paralele de medicamente, etc. Masuri partial ilegale, partial legale (sanatatea si masurile extraordinare pentru sanatate sunt exceptii in acordurile UE, exportul paralel de medicamente a fost exceptat in teorie de multi ani de la regulile pietei unice) pe care le practica mult prea multi sa fie o problema de discutie tocmai acum.

      Din nou, nici macar acum nu au fost vreodata interzise exporturile produselor fabricate in Romania ce au destinatie finala o tara din piata unica europeana. La fel si-n Germania. Niciodata n-au interzis exportul a ceea ce ei produc sau cu destinatie direct europeana.

      Cautati sa vedeti ca noi avem problema exportului paralel al medicamentelor de cativa ani si, mai important, a fost inteles de cativa ani ca fiind exceptat de la regulile pietei unice.

      Si uite de aia ce spuneti voi cu blocarea graului spre export in piata unica e imposibila (ar insemna efectiv iesirea din UE). Ba mai mult, la grau nici macar tertipurile astea cu export/import paralel nu sunt acceptate.

      Si din nou.. faptul ca multi credeti ca ar fi posibil asa ceva arata deziluzia si lipsa de intelegere a ceea ce inseamna UE si puterea pietei unice. E chiar trist.

    • Sa nu ziceti ca aberez si pentru clarificari, asta e decizia pentrubcare e posibilia blocarea exportului paralel de farmaceutice in caz de e strict necesar: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_18_3459

  16. Litoralul romanesc, statiunile montane sunt o caterinca maxima, nu trebuia sa te mai ia nervii sau ceva, doar sa mergi asa gen de caterinca. Ultima patanie la Sinaia, noiembrie 2019, am cautat ceva placut la un pret ok, gasesc o vila/hotel, 5 stele ziceau ca are, desi nu prea imi parea mie. In fine, rezerv ma duc, platesc, urc in camera, frig, balcon lipsa. Ma duc la receptie ii spun domnitei, raspunde sec, temperatura se seteaza de la receptie, maxim 24 grade sa-i arate ei, nu ca ar fi real in camera atat. Dotarile, amenajarile execrabile, cele mai ieftine chestii posibile, tv minuscul, aer conditionat lipsa, repet asta la 5 STELE. Iar Mamaia, m-a pierdus de cand mi-au cerut 40 lei pe sezlong, i-am zis ok. Il intreb pe flacaul ala bronzat, unde ma schimb bosule, el zambind, pai acolo dupa zid sefule. Dupa, vine salteaua aia jegoasa pentru care am achitat 40 lei. Povestile despre restaurante…, pot scrie cu orele. In concluzie, sa suga pula toti bisnitarii din turism, scopul lor in viata e sa isi pacaleasca angajatii si aibe bemve x6 alb. PS: doar eu ma intreb de ce in zona montana, litoral nu exista marile lanturi hoteliere internationale?

  17. NOU
    #78

    Treaba asta cu restricții și pompat bani etc NU vine niciodată de la statul român că așa s a gandit el. Sunt sarcini clare trasate din altă parte. Ăștia (ai noștri) măcar asta să facă cum trebuie. Adică, cum li se spune. Nu mă credeți? O să vedeți!

    • Merita da cu alti patroni. Chemical brothers trebuiau legati de mult.

    • Legați ar fi puțin spus.

      Pe orice au pus mâna, doar au distrus. Pe cuvânt că personal nu mă interesează prin ce combinații au pus mâna pe diverse active ale statului. Știu, securiști, oameni potriviți, cu relațiile potrivite la momentul potrivit al istoriei. Asta e, norocul lor.

      Dar măcar să nu își bată joc, să le dezvolte, să dea locuri de muncă, să facă ceva. Cele mai infecte hoteluri la mare, ale lor. Cele mai infecte în Oradea, ale lor. Au pus mâna cumva pe stâna de vale, au încercat acolo ceva, la fel de infect și bătaie de joc.

      Efectiv cred că oamenii de genul dacă nu le pică un contract în poală, nu-s în stare de nimic concret, doar să distrugă. Când aud că ceva e al lor, îmi vine să fug deja.

  18. turismul romanesc sa fie salvat (si este) de cei care il mentin in starea maronie: de bugetari si de vaucherele lor. Porcii cu porcii, oamenii cu oamenii!

  19. Poti sa stai si in cap, si tu si bula ta. Situatia e in felul urmator:
    -pensionari 5 milioane, angajati la stat aprox 1.5 milioane, particulari aprox 3.5 milioane din care aprox 2 milioane cu salar minim pe economie (la mila statului). La vot vorbim de 8.5 milioane contra 1.5 milioane. Sau 3.5 milioane sustin 6.5 milioane, iti dai seama ce productivitate fantastica avem?
    – ne-am lamurit ca PNL, PSD, USR etc e tot aia. Iar ei stiu asta, dar nu ii intereseaza pentru ca e tot aia si oricum nu ai cu cine.
    Imediat dupa revolutie s-a dat pe post Ferma Animalelor, merita de revazut odata pe an….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile