Gusturi Boierești!

Dacă aveți chef să schimbați meniul, dar nu aveți suliță să mergeți la vânătoare, încercați GusturiBoierești.ro. Mi-a apărut o reclamă la Insta, am dat click, am văzut că sunt pe lângă mine, am dat o comandă.

Pastrama e senzațională. Cârnații de cerb sunt mai mult de curiozitate, sunt prea tari pentru gustul meu, ăia de mistreț sunt ce trebuie.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Au și de vegani??

    Comentariu apreciat.6122
  2. mancare de saraci.

    Indecis. Tu ce zici?3191
    • muist de la al patrulea comentariu aici. bravo.

    • Veltericule, să nu scapi cabanosul pe jos… :)

      189
    • era muist de la primul, dar a stat camuflat

    • Intrebare pentru un prieten, ca nu am gasit in regulamentul de functionare:
      „De la cate comentarii in sus e OK sa fii muist?”

      Comentariu apreciat.385
    • fuck around and find out.

    • @hiqued, nu prea te pricepi sa citesti, nu-i asa?
      Ca atunci cand postezi un comentariu, ai acolo cateva reguli/recomandari scrise cu rosu, printre care si aceasta:

      4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

      42
    • @Andrei G.: comentariul de la care s-a pornit mi s-a parut amuzant; in special contrastul intre „boieresc” si „sarac”. L-am perceput ca umor, nu mi s-a parut „prost, agramat sau agresiv”.
      Comentariul meu era ironic, nu mi se pare OK sa fii muist, indiferent de numarul de comentarii.

      41
  3. da ce scrie mare pe al doilea rand, ca nu inteleg

    233
  4. or fi bune, direct de la producator, cu pret identic ca peste tot..
    am luat recent din franta mezeluri de producator local la jumatate de pret fara de RO si sunt extraodinar de bune

    Indecis. Tu ce zici?308
    • Nu ne aduci si noua niste produse direct de la producator din Franta?
      Daca ai gasit preturi atat de mici pentru produse extraordinar de bune, poate deschizi un magazin in Romania. Un adaos de 100% cred ca acopera si costul de transport.

      102
  5. E prima data cand aud cuvantul Slanina la plural. Cine stie asta sigur care scoli mai multe ca mine.
    Apropo ce zic moldovenii cand dau click pe SLANINE si vad poze cu SUNCA acolo?

    510
  6. in obor se vand in ac magazin cu aia cu nume unguresc cred, imi scapa acum, de se lauda ca nu au nici un E. de la aia am luat salam feliat de cerb si n-a fost tare. poate erau carnatii aia mai vechi/prea uscati …

    62
  7. Bo§§, tu ai văzut ce otrăvuri au în mezelurile alea?

    Am luat primul salam de pe site, total la întâmplare:

    Ingrediente: carne de porc (83%), carne de vită(12%),sare, usturoi, stabilizator:trifosfați, condimente: piper negru, extracte de condimente, arome, antioxidant:ascorbat de sodiu, zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de aciditate: glucono-delta-lactonă, colorant: carmin, întăritor de gust: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, conservant: nitrit de sodiu, cultura starter.

    Comentariu apreciat.7424
    • ia zi tu grigore care din alea e otrava mai exact ?
      otravă, : Substanță care, introdusă în organism (în cantități relativ reduse), provoacă, prin acțiunea sa chimică, tulburări importante, leziuni grave etc. și uneori moartea.

      Indecis. Tu ce zici?2057
    • Și totuși, șefu’ la blog a trăit sa ne povestească:)))

      Indecis. Tu ce zici?3128
    • probabil ca mare parte din ce a enumerat Grigore sunt de fapt E uri ? Si probabil unele dintre ele nu tocmai sanatoase.
      OK, in cantitati gasite in alimente nu fac rau, ca sunt testate.
      Doar ca daca probabil aduni toate E urile pe care le consumi zilnic, un pic de colo, un pic de colo se face o cantitate care poate fi nociva ?

      Indecis. Tu ce zici?2319
    • Lista de otravuri , doar din salamul respectiv:

      1. E451 trifosfați (trifosfat pentasodic, trifosfat pentapotasic)
      2. E301 Ascorbat de Sodiu
      3. Zaharoză (Sucroza) si Dextroză – foarte bune pentru diabet si pentru crescut grasimea de pe ficat
      4. E575 Glucono-delta-lactonă
      5. E120 Carmin
      6. E621Monoglutamat de sodiu
      7. E635 – 5-ribonucleotide disodice
      8. E250 Nitrit de sodiu

      Comentariu apreciat.7318
    • grigore, votant de calin georgescu
      E-urile nu sunt otrava. E-uri gasesti in absolut ORICE si sunt legale. sunt testate si mega testate iar cantitatile sunt mici, foarte mici. orice in exces nu e sanatos. abosolut tot ce ai scris tu acolo e PERFECT legal, nu e nimic ilegal.
      nu sunt avocatul lor si nici nu vreau sa le iau apararea dar sa sari in sus ca o fata mare „vaiiii au E-uri”. habar n am cine esti dar pariez ca mananci E-uri in fiecare zi ……

      Indecis. Tu ce zici?2875
    • Or fi sau n-or fi otravuri, dar de ce sa fie nevoie sa pui glutamat in slanina?! (am vazut eticheta la alte linkuri saptamana trecuta…)

      Comentariu apreciat.453
    • @bebe, analfabetule functional si votant de Lasconi, unde am scris eu pe undeva cuvantul „ilegal” ???

      Indecis. Tu ce zici?3834
    • @grigore
      daca pui otrava in mancare e ilegal, e infractiune. boule votant de georgescu. ia zi, apa e apa ? e buna sau e cum zice georgescu
      hai sa avem in plm proprietatea termenilor. ti am pus si definitia la otrava

      Indecis. Tu ce zici?1550
    • fetelor, nu vă mai certați, e destulă pulă de cerb pentru toată lumea.

    • Ia bagati in chatgpt/copilot/deepseek „Chemical composition of apple as additive codes”

      O sa fiti socati :)

      183
    • 8- Nitrit de sodiu se pune ca sa impiedice aparitia bacteriei care produce toxina botulinica (letala). Ca sa preintampine potentialele efecte cancerigene, se adauga in plus de obicei Vitamina E.
      Sarea cu nitrit se vinde DOAR de catre distribuitori autorizati, nu ai voie in mod normal sa o prepari tu in fundul curtii.
      Bacteria respectiva nu apare daca lantul de frig este corecr si daca materia e dezinfectata cu UV. In realitate nu are nimeni control pe asta, mai ales micii producatori.

      Zaharul se pune pentru ca e cel mai inofensiv regulator de gust si are si rol in procesul de maturare/saramurare a carnii.In teorie si procentul lui trebuie sa fie destul de mic. Ideal ar fi sa nu se puna, intr-adevar.

      Cine are curiozitati poate sa caute, sunt multe resurse disponibile pe internet (sau in librarii) despre fabricarea mezelurilor “traditionale”

      Indecis. Tu ce zici?264
    • NOU
      #45

      E-uri boierești 🤌

      40
  8. Pas. Cand am vazut la sunca „fiarta si afumata” mi-a fost de ajuns, nu voi cumpara de la astia veci pururi.

    Indecis. Tu ce zici?1228
    • Dar ce te-a suparat asa de tare?

      Sincer, cand citesc comentariile de aici de pe blog, ma intreb cum de mai supravietuiesc toti producatorii de mezeluri, in conditiile in care nimeni nu cumpara decat produse 100% naturale.
      Poate romanii chiar nu cumpara mezeluri, doar isi fac ei acasa ca sa fie siguri ca sunt naturale.

      72
  9. @Vali, apropo de cerb, e o carciuma in BV, scumpa ce-i drept, dar care are un muschi de cerb asa de bun ca de 2 ori pe an vin special pt asa ceva.
    E drept ..nici nu am mancat in multe locuri muschi de cerb.

    617
  10. Votez si eu pentru Szekely Falat, pentru mine cel putin sunt the best cand vine vorba de mezeluri.

    Comentariu apreciat.363
  11. Pare un fork al lui szekely falat

    70
  12. A scris Radu despre ei acum cateva luni
    https://www.nwradu.ro/2024/09/mancaruri-dulciuri-bauturi-restaurante-incercat-septembrie-2024/ si am comentat si acolo.
    M-am uitat iar la ingredientele slăninii ardelenești speciale (care ar trebui sa fie slănina, sare, fum – eventual boia și usturoi).

    Ingrediente: slănină de piept de porc cu șorici(origine HU), apă, emulgatori: trifosfati,polifosfati; dextroza,amidon, agenți de îngroșare: Alga Eucheuma prelucrat, guma de caruba, guma xantan; arome, potențiator de gust : monoglutamat de sodiu; antioxidant : eritorbat de sodiu; extract de condimente,usturoi, sare nitrica (sare, conservant: nitrit de sodiu), fum natural. (…) Produs in Ungaria

    „Ardelenesc”, „covasnean”, dar fabricat in Ungaria, din slanina plus gunoi.

    Comentariu apreciat.474
  13. Nu-i neapărat comentariu la firma asta, habar n-am cum sunt, dar e o defulare generică (și zic eu, în general, adecvată realității)

    Anul ăsta, exasperat de toate scumpeturile cu pretenții și cu nume din alea gen ”de la mama acasă”, ”tradițional, ca la bunica”, ”dor din bucovina”, etc. mi-am făcut pentru prima dată afumăturile mele (mușchi). Sare, condimente, fum. ATÂT.

    Nu vreți să știți cum a ieșit, divină. Carnea luată la vreo 25lei/kg, hai cu ce am dat jos de pe ea, ce am mai dat pe condimente + muncă, să zicem EXAGERAT ieși la 40lei/kg. Și eu nu fac industrial, ca să-mi scadă prețul per bucată.

    Să-mi explice și mie toți producătorii tradiționali ai lui pește prăjit cum paștele mă-sii nu găsești nimic sub 60 lei, iar produsele sunt mai tot timpul umflate cu apă, și unele semi-cauciucate la mestecat?

    Comentariu apreciat.537
    • Prost nu e cine vinde asa ceva, prost e cine cumpara.

      196
    • Ne anunți cu bacteria botulinică. Acum trimite-o la Mega Image Rădăuți cu camion frigorific, unde îți lasă afumătura Mircea 2 ore la soare până termină cu restul depozitului, și apoi rezolvă cu direcția de sănătate publică când apar toți care au mâncat de la tine la spital. Acum nu o mai fă tu, ci angajează 3 minim pe economie, din care unu e in concediu medical, să le facă, dar tu semnezi că director economic. Și așa ajunge la +50%

      Indecis. Tu ce zici?2520
    • @Baliverne, poate m-am exprimat mai aiurea, problema mea după ani de încercări nu-i atât prețul (pot să înțeleg taxe, profit, costuri transport, stocare, șpagă, etc), mirarea mea e că la prețul ăsta reușesc să le facă și nașpa. Unul care n-a făcut în viața lui așa ceva, a scremut din prima ceva mult mai bun decât ce a luat de prin comerț.

      Comentariu apreciat.342
    • Tu nu ai avut cheluieli de marketing, de autorizatii, de respectat chestii cerute de DSV.
      Nu ai avut de platit taxe, impozite si salarii, eventuale echipamente.
      Nu ai platit ambalaje.
      Si mai ales, ai prezentat costul de productie, nu cel cu care o firma ar trebui sa vanda ca sa faca si profit.

      Comentariu apreciat.303
    • (Si pentru ca iar a disparut butonul de edit):
      Saramurarea/ maturarea carnii se face in 2 feluri: umeda si uscata.
      Umeda: tii carnea in apa cu sare si condimente x zile. Normal ca intra apa in ea.
      Uscata: doar cu sare si condimente si se deshidrateaza.

      Deshidratarea/ uscarea: se folosesc deshidratoare industriale, ca sa nu expui prea mult carnea cruda la factori de mediu ca iese cu buba si spitalizare

      Afumarea: se face la fum cald sau la fum rece. Si e extrem de legal sa folosesti “esenta de fum”, sau “fum lichid” o chestie cu care poti injecta carnea ca sa iti iasa produsele afumate constant. Cu esenta de fum si afumare la cald poti avea un lot de mezeluri in cateva zile.

      162
    • Eu de 4 ani fac din Hobby in fiecare iarna 4 piepti de pui si 4 muschiuleti de vita macerati, afumati si fierti in abur dupa o reteta de la Gina Bradea. Apoi le pun la congelator portionate si le scot cand am pofta. Toti care au mancat au zis ca sunt cele mai bune incercate vreodata. Pretul poate e mai mare decat ce gasesc sa cumpar dar merita. Stiu ce am folosit. Timpul nu se pune pt ca e pasiune
      O fac de placere

      172
  14. Ai mai pus de-un barter. Hai cu Decathlon sau Dedeman. :)

    152
  15. Cel de curcan e bun de la ei. Luat de la kaufland.

    In rest szekely falat all the way. Fara E uri si cu gust. Mult peste Benedek si restul.

    84
  16. Bricolerii adevărați își fac singuri cârnatul de cerb, cu ce le pică-n beci și și-l afumă la fumul de la aparatul de sudură.

    132
  17. NOU
    #67

    Nu am cumparat niciodata carnati, sunca sau slanina procesate industrial, prefer sa tai un porc sau sa iau din piata ceva natural.

    Daca nu ma insel, astea din supermarket sunt umflate cu tot felul de chestii legale dar dubioase ca sa reziste cat mai mult pe rafturi.

    418
  18. Ma bucur sa vad din comentariile de aici ca nu doar eu sunt ultimul obsedat care citeste eticheta chiar si la apa plata ca sa vada cat nitrati contine.

    Intr-adevar szekely falat sunt printre putinii care nu au pe eticheta conservanti si noi consumam mezeluri de la ei dar… apropo de asta, afumatura este cancerigena, nu-i neaparat mult mai sanatoasa decat alte chestii ce se baga in alimente.
    Daca nu are conservanti e clar ca trebuie sa fie ori afumat ori sarat (daca nu intram pe partea cu zahar).

    Ce vreau sa spun de fapt este ca da, e bine sa mancam fara conservanti dar sa nu exageram nici cu mezeluri de genul asta ca nu e neaparat foarte sanatos decat prin comparatie cu alte chestii mai nasoale. Un fel de dintre 2 rele alegi raul cel mai mic.

    Sotia mai face un fel de pastrama de pui, o lasa la baituit si apoi la cuptor, teoretic daca e carnea bio aia ar fi cea mai sanatoasa chestie, dar e un pic de munca acolo si e mai mult exceptie, tot ce luam din comert e baza.

    167
  19. Prefer sa imi fac singur – in 5 ore fac 4kg de cotlet + muschiulet, la cuptor, si ma tine doua saptamani. rezolv cu 100 lei ce m-ar costa vreo 300 cred.

    111
  20. Pentru cine e fiert pe din astea cu chimicale domnule si asa si pe dincolo. Monoglutamatul de sodiu se gaseste in rosii in concentratii de pana la 250mg pe 100g. Daca era asa periculos, cum de n-ati murit de cate rosii ati mancat?

    Prin comparație pragul superior al dozei maxime recomandate de cafeina pe zi pt un adult de 70kg este de 400mg. Deci daca ai mancat 200g de roșii depășești un prag superior al unei substanțe care este benefică pt. om cafeina. Hai arata-ți-mi ca iar nu înțelegeți nimic.

    716
    • N-am nimic că-s chimicale (toți suntem din chimicale), dar nu te pretinde „tradițional”, „ardelenesc”, „covăsnean” când ingredientele unei slănini produse de ei sunt „apă, emulgatori (trifosfati, polifosfati), dextroza, amidon, agenți de îngroșare (Alga Eucheuma prelucrata, guma de caruba, guma xantan)”, plus fabricată în afara Ardealului.
      Nu ai nevoie de agenți de îngroșare la slănină, dacă e slanină. Chestia a a e orice altceva.

      62
    • A, am uitat de „ceafa italiană” cu ingredient „fibră alimentară de babmbus” (bambus italian, probabil).

      31
    • Exista 1600 de E-uri, e bine ca ai ales tu una din aceasta mica lista si ai exemplificat pe ea.
      Da, nu a inventat nimeni nici un E, ele exista in mod natural sau sunt combinatii de elemente care exista deja in natura. Dar aia nu insemna ca toate sunt bune pentru sanatate.

      Cafeina nu e benefica pentru om, faptul ca aduce si beneficii nu inseamna ca per total iesi pe plus. Exemplific cu alcoolul, un pahar de vin reduce riscul de anumite boli de inima dar aia nu inseamna ca vreun cardiolog iti va recomanda sa bei vin zilnic.

      04
    • @stefanb: scriu din nou, cu litere mari, poate îți sare* în ochi: SĂ SE BAGE, DAR SĂ NU MAI ZICĂ „TRADIȚIONAL” ȘI „ARDELENESC”.
      * sare, de la verbul a sări, nu NaCl, că aia te ustură dacă ajunge în ochi.

      11
  21. cam neinspirat branding de mezel daca rimeaza cu „o belesti”

    62
  22. eu nu prea ma impac cu orice gras, trauma din copilarie dupa ce am halit niste sorici de pe porc proaspat ars si transat insa am gasit ceva care imi place maxim, nasol e ca gustul ala bun e strict in zona aia, ce vand altii nu se compara

    daca veniti cumva dinspre oradea pe drumul refacut prin munte si treceti prin zona brad, opriti la astia si cumpara virsli, puteti sa mancati si acolo. nu recomand sa umpleti masina ca au termen mic de valabilitate

    https://maps.app.goo.gl/orZJ6F7ZJL4JoT51A

    10
  23. sa iti dea D-zeu sanatate. :) m-am mutat din Brasov de niste ani. obisnuiam sa cumpar una alta din magazinul lor din piata Dacia. favoritul era salam pancetta. Nu am mai gasit in alte parti si imi era foarte incomod, peste mana sa ajung in Brasov, sau in zona doar pt atata lucru.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Decathlon.