Bun. Dacă fermierii din Ukraina nu plantează nimic, al doilea cel mai mare exportator de cereale din Europa nu o să aibă ce vinde.
Iar arabii care cumpără vor căuta în altă parte. Ori, pământul tocmai s-a micșorat, nu au de unde să găsească alte surse, așadar va fi o presiune pe preț, că arabii au bani, vor oferi oricât ca să nu moară de foame. Așadar, prin toamnă o să ne întrebăm de ce crește prețul pâinii.
Vorbeam de asta cu cineva și îmi zicea că acum e șansa noastră să producem mai mult. Nope. În condițiile în care între 50 și 80% din terenul agricol e deținut de privați care fac pe el agricultură de subzistență nu ai cum să mărești producția. Poate doar în detrimentul altor culturi. Plantezi mai puțină rapiță și mai mult grâu.
Sugerezi sa facem provizii de paine de pe acum?!?!???
Mai bine facem de BigMac-uri, ca nu se stie.
BigMac-uri, ca nu se strica :))
Se poate. Facem aluat si il congelam!
In birouriile Apple. Cum se va chema noul mac, ala mare? La care unu de la marketing: Big mac. Gtfo ca ti-e foame…
sugerez sa trecem pe dieta ketogenica, alta solutie nu vad
Painea ingrasa.
Am citit katatonică. Dar ceea ce m-a suprins e că nu mi s-a părut o idee rea.
In Rusia cheeseburgerul se vinde pe net (gen olx)
Rezerve de materii prime. Faina, drojdie..
vali n. sigur ca da, toti avem cate un siloz in curte sa ne facem provizii de faina pentru 2 3 ani.
cata faina poti sa tii? 100 de kg? cat te tine? o luna, doua? ce economie faci in final? 100 de lei? 2?
exact ca ieri cu benzina. panica sa fie! provizii! provizii!
eu am ceva provizii, un pic acolo, pentru o saptamana doua, dar nu din cauza ca mie frica de pretul de la vara sau ca vin rusii sau vreun cutremur/meteorit.
cin ca mie frica de reactiile tembele ale romanilor panicarzi si te trezesti ca ai nevoie si tu de un sul de hartie igienica sau o caserola de carne sau o aspirina si NU gasesti ca s-au dus cretinii si au golit rafturile.
Cerealele se seamana toamna. Deci, inca mai sunt sanse sa aiba recolta.
Dupa ce terenul ala a fost „prasit” de tancuri, nu cred ca mai creste ceva. Si cine va recolta?
Sa aiba ce, dar nu si cu ce. Sau cu cine.
Grâul, orzul, secara și plantele înrudite trebuie semănate toamna. Porumbul trebuie semănat primăvara.
Tancurile ca tancurile, dar crezi ca rusnacii, dragutzi cum sunt ei, nu lasa in urma si Putin de amintire buna AKA niste mine frumoase?
Nu stiu, nu doresc asta, dar zic si eu, ca vad ca le cam place sa mineze… asta, sa planteze mine
Grâul din Ucraina, semănat astă toamnă, tocmai a fost călcat de tancurile sau de obuzele ruseşti. Ce credeţi, mai iese recolta de anul trecut?
Vorbeam cu cineva din agricultură şi îmi spunea că e groasă: combustibilii sunt mai scumpi ca anul trecut, precipitaţii în RO iarna aceasta mai deloc, războiul de lângă noi…
Faceţi acum o poză cu preţul pâinii pe care o consumaţi de obicei…Şi apoi o altă poză la toamnă.
Grâul trebuia pus toamna trecută, dacă plantezi acum e degeaba.
Mai rămâne porumbul și aici e altă problemă: e mai ușor de furat și de asta în unele zone cultivatorii preferă plante tehnice (rapiță, floarea sooarelui) în apropierea localităților.
Ai nostri tocmai au declarat dezastru pe grau din cauza secetei de iarna. Poate porumbul… Rapita a fost si ea plantata in septembrie, nu stiu cat de afectata e de lipsa ploii. Poate porumbul sa ne ajute anul asta?
Anul acesta va deveni exportatorul #1 de ‘fer’ vechi din Europa.
Vroiam sa las un comment despre asociere, construirea de canale pentru irigare – mai fun mi s-a parut replica de mai sus.
Ma bag de acum la coada la paine.
Sunt si eu aicea, las sacosa cu borcanelele de iaurt
Uite stateam si ma gandeam ce sa fac cu niste bani in spatiul actiunilor.Am gandit asa : daca iau la ceva cu footprint fizic mare : OMV..terraplast…fabrica, si vine racheta s-a dus pe pla fabrica. Ia probabil 4-5-6 10 ani sa o refaca timp in care nu produce nimic.
In schimb daca iau la ceva agri : vine rusu, da racheta, farama silozul, distruge holdele.
Vine tractorul, da bomba la o parte, ara, sapa, praseste, seamana.. (ma rog, in ordinea care trebuie) si daca ploua in ceva luni ai grau.
Nu sunt toti de subzistenta : exista la BVB o companie care e pe agri.
încearcă să intuiești cine vor fi câștigătorii/perdanții șocului inflaționist care o să măture Europa&USA. tradițional, se consideră că big pharma și raw materials (extremitățile spectrului) sunt industriile cel mai bine plasate să se adapteze în vremuri de turbulențe. dacă vrei o sugestie, gândește.te la Roche (ROG.ZU). sunt pe lista mea scurtă.
BITCOI!!!!
too fancy. ca și facebook sau tesla – astea nu sunt afaceri tradiționale, este comerț cu emoțiile oamenilor. cine se pricepe să cuantifice așa ceva, tot respectul meu.
Isterie la coadă la mălai în 3…2…1
nici nu e asa sanatos sa mananci paine. eu daca mananc 3 franzele pe an e bine.
Mai naspa e ca nu voi avea cele cuvenite pe masa de paste si craciun fara faina.
Nu e sanatos sa mananci franzela mizerabila si feliata la punga de plastic
liniste, vorbeste Bruta, sufletul petrecerii
@Lucifer, grâul și porumbul sunt mâncare pentru mâncarea mea. Dacă nu ai furaje, n-ai nici steak în farfurie.
nici vodka nu e ce trebuie fara cereale. uite un om care stie treaba.
Agricultura de subzistenta se cheama? Cand ai parcare de Mercedes (pe firma,ca te dare noada) si gard de marmura si intrebi la primarie cat e ajutorul de inmormantare pt muncitorul tinut ani de zile la negru ?
Da, stiu, nici eu nu credeam ca se mai prctica. Da i-ai dat o paine sa manance, meriti un loc chiar printre ingeri…
Agricultura in EU e subventionata masiv, inclusiv la noi. Daca vinzi cereale brute, nu faci altceva decat sa vinzi subventia statului peste granita, practic subventionezi mancarea in tarile arabe.
Ca sa facem profit real, trebuie tinute toata materia prima in tara si facute produse primare: ulei, faina, malai, zahar, muraturi, sucuri, bulion. Sau si mai bine, produse cu valoare mare adaugata: semipreparate.
e mai simplu sa completez aici: cea mai importanta cultura pentru ucraina e floarea soarelui. iar ei sunt cei mai mari procesatori de floarea soarelui, uleiul e cel pe care il vand. grau, orz si porumb le dau ca materie prima, nu proceseaza.
de pilda pretul uleiului de palmier a ajuns la un nivel record asa ca presiunea pe culturile de floarea soarelui, rapita si soia e foarte mare. preturile se duc in sus pe rapita pentru ca si biodiesel. cand zic sus adica au trecut de dublu
china anunta cel mai prost an de productie grau ever.
asa ca pana la painea de la toamna o sa usture curul de la ulei. sa urmariti pretul uleiului prin magazine
am luat la intamplare o explicatie
https://time.com/6155095/sunflower-oil-russia-ukraine/
Subvențiile nu le dai doar pentru un preț mic ci și pentru a menține producătorul pe linia de plutire: sa aibă utilajele în ordine, pământul să fie muncit.
Un exemplu din istorie care nu se predă la școală: Anglia în perioada interbelică și al doilea război mondial. Deoarece era mai ieftin să imporți cereale mulți producători locali au renunțat în a mai lucra pământul, nu au mai investit în utilaje (tocmai apăreau tractoarele), ogoarele s-au transformat în pășuni. În momentul în care a început războiul mâncarea a devenit o problemă pentru că nu aveau cu ce produce și din import sosea mai greu din cauza submarinelor. Învățătura a fost că uneori trebuie să îți menții anumite industrii pe linia de plutire doar în caz că…
Problema e că 8-10% din benzina pe care o bagi in rezervor se face din porumb.
Relax, o sa lucreze pamanturile cu IFV-urile salvate de la rusi.
Ca să ne luminăm:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=485109663267018&id=125895557433232&m_entstream_source=feed_mobile
Datorita climei la noi… rapita si graul nu se poate pune oriunde.. noi producem mult porumb.. nush cum e la altii da in zona Moldovei culturile de rapita sunt in proportie de 70% compromise si asta datorita iernilor care nu mai sunt cum au fost odata… si la grau e cam la fel.. acum campurile cu grau ar trebui sa aiba verdele ala crud… ar trebui… clima din Ucraina e mult mai agro friendly decat e la noi din pacate… au de 3 ori mai multa suprafata agro… Anul ce a trecut Romania a stat super bine pe zona AGRO si speram si anul asta sa fie ok.. dar daca Ucraina nu produce nimic anul asta.. care este granarul europei.. se va resimti in preturi mai mult ca sigur.
Recomand sa facem diferenta dintre „din cauza” si „datorita”. Din cauza climei de la noi… din cauza iernilor… etc.
La noi se face recolta in functie de cum ne livreaza ploaia Doamne-Doamne.
Sistemul de irigatii a fost furat dupa 1989 si vandut la fier vechi.
eronezi. uită-te prin curți, toate boltele și construcțiile sunt făcute cu țeavă de irigații
Gresesti. Se investeste masiv in irigatii… iar irigatiile nu tin in loc de stratul de zapada de peste culturile de toamna. Se dau si subventii masive pentru cei care vor sa isi faca sisteme de irigatii… Lucrezi in domeniu? sau doar iti dai cu parerea ca sa te afli in treaba?
asta e clickbait sa vezi cat de repede se golesc rafturile de malai?
o masura preventiva din mintea mea de neinitiat: eliminat % de etanol obligatoriu din combustibil.
Toata lumea stie ca preturile uriase la cereale din 2011 au dus la primavra araba. Anul asta va fi furtuna perfecta, pret oil sus si foarte sus, inflatie si mai mare, lanturi aprovizionare intrerupte distruse incercari pe alte rute. Lipseste ca tembelul ala botoxat sa dea o nucleara tactica (din aia mica cu pagube nu foarte intinse).
note de pe margine la nivel macro:
1) Perioada propice semanarii rapitei: 5-15 septembrie, pentru sudul tarii, si 10 septembrie pentru restul teritoriului. Adica trenul a cam trecut. Nu are sens acum sa renunti la o cultura si sa pui grau.
2) Perioada propice semanarii graului: pentru zonele de câmpie din sudul și vestul țării și pentru câmpia Transilvaniei concordă cu intervalul 25 septembrie-15 octombrie iar pentru zonele colinare între 15-20 septembrie și 1 octombrie. În teritoriile din preajma zonei montane, semănatul trebuie încheiat până la data de 25 septembrie.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.
Da, mai exista grau de primavara – semanatul in perioada asta sau urmatoare, dar nu ai asa productie la hectar cu el.
3) provocarile maxime, indiferent de ce cultivi sunt 2:
– pretul motorinei (tractoare/cultovatoare electrice nu sunt si nu vor fi prea curand); Deci creste petrolul > creste carburantul > creste pretul cerealelor > creste costul vietii
– pretul ingrasamintelor/tratamentelor culturilor. Majorita totul depinde de gaz metan (si rept mare). Agricultorii au de ales acum:
– fie sa investeasca bani multi in ingrasaminte mai scumpe ca sa-si asigure productii ca in anii trecuti.
– fie sa o lasa mai moale cu ingrasamintele ==> productii mai mici la hectar, deci oricum pretul crrste;
TLDR – pretul cerealelor va creste inevitabil, posibil sa urmeze un conflict ulterior prin toamna pe resurse (arabii);
Corect ce spui dar vezi ca cultura de toamna s-a decalat tare de tot din pacate.. iar fermierii au subventie la motorina https://agrointel.ro/212092/madr-a-anuntat-ce-subventie-primesc-fermierii-in-acest-an-pentru-un-litru-de-motorina/
@eBogdan
– s-au decalat, corect, dar ce se planta in toamna deja e plantat acum in primavara.
– subventia aia de motorina este o gluma. Cunosc vreo 2 agricultori care cultiva (ordin de marime ~50-80ha) si nu s-au bagat la ea din cauza de birocratie.
1-2-3 să facem coadă la făinăăăăăă
„Nu mai spuneți la nimeni”!!!
https://pregatiri.ro/spuneti-nimeni/
Nu mai zic că e nevoie și de drojdie ca să faci pâine, nu doar făină.
Merge făcută şi fără.
Protip: daca nu aveti paine mancati cozonac.
randem glumim da combo de ninsoare de acum + seceta in primavara.
Bagam conserve de sardine tot anu.
Am vazut mai multe filme cu cosmonauti care pleaca in spatiu si calatoresc vreo sase luni sau mai mult (ani?) fiind intr-o stare de inhibitie generalizata pana ajung acolo si cand ajung acolo nava le creste atmosfera din capsula lor si ii trezeste complet. In tot acest timp cica ei nu mai au nevoie de apa si mancare ca cia sa cari o sticluta de 0.5L in spatiu costa ~50.000Euro in echivalentul de combustibil. Si nici de sex ca asta ar face pofta de mancare si de sete si iar nu e bine. Plus ca s-ar vedea pe camera.
Astea fiind spuse, stie cineva cum s-ar putea reproduce aceste conditii speciale pentru cosmonauti ca ma gandesc ca nu ar fi greu?
Calm!
Cat suntem in UE, nu crapam de foame.
Dar asa presimt ca se va ieftini petrolul ala.
Oare arabii pot sa mance nisip si sa bea petrol?
Poate le-ar trebui o cura.
Sau sa facem preturi ca in India: pretul pentru indieni: x, pretul pentru straini 10x.
Asa sa faca UE preturile pentru mancare.
Pretul pentru mancare pentru UE: x, pretul pentru mancare pentru nonUE: 10x.
Sau si mai frumos: nonUE: 20x, si cu 10x subventionam pretul pentru UE ca sa fie x/2.
Partea frumoasa e ca asta e abia inceputul.
Am auzit de la Peter Zeihan ca intre 1 si 1,5 miliarde de oameni vor fi afectati de foamete.
eu ma intreb daca starea aia de urgenta/necesitate sau cum rahatt o mai botezasera astia, care era numai bunna sa ne oblige la toate prostiile, purtati masca, nu iesiti din case, faceti aia, nu faceti ailalta, culoare prin magazine de erau mai ceva ca labirintul lui minos, n-o fi buna oare si sa ii oblige pe agircultorii aia de subzistenta sa cultive grau in loc de rapita? cu subventii evident si tot sprijinul, da’ grau, porumb, orz si ce mai trebuie pentru burtica natiei.
vrei dar nu poti sau nu ai cu ce? la asociatie sau in arenda la firmele care au.
nu vrei, amenda sa ii usture curu si pe stranepoti. tot nu vrei, se confisca, ca nu mai e vorba de fite si discutii filosofice despre dreptul de proprietate, ci chiar de siguranta alimentara a natiei. dupa ce trece criza poate chiar ti-l dam si inapoi. poate.
de ce n-as fi mirat ca manutele rosii de aici sa fie verzi la postarea donsoarei din post-ul urmator?
S-a rezolvat cu graul: „O recoltă peste așteptări în Australia echilibrează stocurile mondiale de grâu, iar prețul pe bursă scade” https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/o-recolta-peste-asteptari-in-australia-echilibreaza-stocurile-mondiale-de-grau-iar-pretul-pe-bursa-scade-bloomberg-1866379
Ma duc sa imi fac provizii de malai…
Prețurile vor crește sigur pentru că toate cheltuielile fermierului (îngrășămintele au crescut cu 2-300% față de campania trecută, motorina, pesticide, semințe) se vor regăsi în prețul final.
Din 100 de kg de floarea soarelui ies aproximativ 40 de litri de ulei. Floarea soarelui se cumpără cu 4,9 lei/kg. In aprilie cel mai ieftin ulei la raft va sari de 15 lei.
My 2 cents
1. Siloz de cereale
2. Fabrica si depozit frigorofic de aluat congelat.
Afacerile viitorului in agricultura, din categoria grea.
Cam 80% din terenul agricol din Romania e detinut de firme care cumpara tractoare de 100+k euro fara sa faca credit sau leasing. Mie nu prea mi se pare subzistenta asta.
„În condițiile în care între 50 și 80% din terenul agricol e deținut de privați care fac pe el agricultură de subzistență….” Pe ce surse te bazezi cand afirmi asta? Poate crezi ca daca ar fi detinut de stat s-ar face agricultura mai bine? :)) A! Daca prin „privati” intelegi „ne-firme” e adevarat, dar din aia 90% (nu-s atatia oricum), cei mai multi au terenurile date in arenda la societati comerciale (mai mari sau mai mici).
Fun fact: Romania se afla in top 10 exportatori de grau la nivel mondial.
Si topul tocmai s-a „scurtat” cu doua pozitii (Rusia si Ucraina) deci am mai urcat putin.
Se face inca (multa) agricultura de subzistenta in Romania, dar avem si multi fermieri care lucreaza mii de hectare. Agricultura e un business profitabil in Romania – pentru cei care stiu sa il faca cu cap, ca orice alt business, desigur. Producem mult peste necesarul de consum al tarii. Nu o sa crapam curand de foame!
Inca nu e cazul sa ne panicam si sa facem rezerve de faina. Cu productia de anul acesta suntem destul de safe. Ingrasaminte pentru primavara sunt vreo 60% din necesar (extrem de scumpe, dar fermierii mari le vor avea). Motorina e scumpa, dar avem. Productiile de anul trecut s-au vandut la preturi bune si cei care au avut conditii de depozitare si au acum ce sa vanda au preturi record, deci s-au facut si se fac bani faini din agricultura (au ce sa investeasca in inputuri). E adevarat, e seceta prin Moldova si prin sud dar a nins zilele astea si au sanse sa isi revina culturile. Oricum de cativa ani a devenit ceva obisnuit sa avem seceta la iesirea din iarna.
Baiul mare e anul viitor. Daca lucrurile nu se schimba in curand nu avem ingrasaminte pentru campania de semanat din toamna – singurul producator roman e inchis din decembrie din cauza preturilor mari la gaz, singurul producator maghiar care mai aducea si la noi a anuntat ieri ca se inchide din aceleasi motive, din Rusia si Ucraina nu putem aduce pentru ca niciun transportator nu se incumeta sa traverseze zonele de conflict, din Maroc si Egipt e destul de riscant din cauza potentialelor conflicte din Marea Neagra. Europenii (care mai produc) isi vor pastra probabil ingrasamintele pentru agricultura tarii lor.
Si daca cineva avea de gand sa lase la partea asta vreun comentariu legat de eco/bio/balegar ii raspund de pe-acuma: „Da-ti o palma.”
Moving on. Dincolo de faptul ca Ucraina era un mare producator de cereale pentru alimentatia umana, aproape toata zootehnia europeana se bazeaza pe cereale pentru furaje pe Ucraina. Deci automat va creste si pretul carnii de porc si pui.
In Ucraina culturile nu sunt compromise pentru ca sunt bombardate. Se bombardeaza orase nu terenuri agricole. Culturile sunt compromise pentru ca nu au motorina pentru lucrari – informatia vine de la o asociatie de fermieri urcainieni, nu dau cu presupusul.
Situatia e nasoala, dar nu intr-atat de nasoala incat sa facem coada la Mega ca la Petrom. In loc sa ne consumam energia pe panica, mai bine am incerca sa vedem cum putem sustine agricultura romaneasca care ne aduce, in primul rand, securitate alimentara nationala, dare poate contribui si la securitatea alimentara a regiunii, si, cu maxim cinism, poate ajuta major economia tarii – sa producem si sa exportam la preturi foarte bune cand cererea va fi imensa.
Dar pentru asta guvernantii nostri ar trebui sa inteleaga ce se intampla, sa vada situatia pe termen lung, nu doar sa iasa si sa zica sa stam linistiti, ca este (mancare, gaz, combustibil, etc.). Dar din pacate in spatele declaratiilor e aceeasi relaxare.
Asta-i trist. :/