E criză? Hai să facem nişte greve!

Aproape 800.000 şomeri erau înregistraţi la începutul lui februarie 2010. Oricât ar spune guvernanţii că se caculează altfel, asta înseamna aproape 20% din forţa de muncă a României. Mai adăugăm aici şi muncitorii la negru, şi alte hibe ale sistemului, şi vedem că de fapt economia privată nu funcţionează aproape deloc. Nu se produc lucruri bune şi dorite în ţară sau în afară.

Ce fac totuşi ăia care au serviciu şi, teoretic, ar trebui să tragă mai tare pentru a scoate ţara din noroi? Greve. Funcţionarii publici, ăia de la metrou, ăia de la spălat geamuri la Guvern, toţi fac greve pentru că, şi aici e partea amuzantă, vor salarii mai mari. Nu contează că ţara e în rahat, ei vor salarii mărite, nene! Da, dar, ştiţi, nu numai că nu avem de unde, dar munca voastră nu valorează atât! Nu ne pasă! Noi vrem salarii mai mari! Da, dar… Nu ştim, e vina lu’ patronu’!

În curand dialogul ăsta o să aibă loc şi în privat. Dacia deja lucrează la asta, deşi cererea a scăzut. Nokia a scăpat cu o mărire de 9%, că a avut un an bun şi mâna de lucru din România e de 10 ori mai ieftină decât cea din Germania. Dar oriunde va exista un sindicat, va exista şi ideea de “hai să cerem o mărire de salariu, dă-o-ncolo de criză”. Că aşa suntem noi, trăim pe altă lume şi mereu merităm mai mulţi bani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. știi cum se spune, vinovat nu e cel care cere, ci acela care dă :)

  2. Cand vezi ca banii is impartiti de un fraier gen Boc, mi se pare absolut firesc sa ceri mai mult. Adica ce, lui Ridzi sau Udrea de ce i s-a dat si mie, sindicalistul, nu?

  3. vorbiti de parca oamenii astia ar fi distrus economia, de parca ei ar fi furat. isi cer drepturile, si asta e normal. plus ca e o gura de aer, daca te gandesti ca nu avem societate civila.

  4. NOU
    #4

    nu numai la noi este asa – vezi aici ce s-a intamplat la americani in ultimii 60 de ani.
    Cu cat sindicatele sunt mai puternice, cu atat conflictele de munca sunt mai numeroase. In plus, trebuie sa isi justifice si liderii de sindicat salariile :-)

    • @Cristian Orgonas: nu salariile trebuie ei sa isi justifice. ci pozitia. nimeni nu alege un lider de sindicat care le explica oamenilor, rational, ca traim vremuri grele.

  5. chestiile astea nu sunt decat efecte ale unei mentalitati bolnavicioase, invechite, care ne sopteste de generatii ca meritam doar pentru ca existam, ca cineva( statul, patronul,etc.) trebuie sa ne dea, sa ne vegheze si sa ne asigure.
    este intr-adevar din ce in ce mai dificil sa traiesti decent in ziua de azi, in Romania, dar asa va fi atata vreme cat nu se vor face schimbari fundamentale in optica noastra vis-a-vis de viata.

  6. Sa astepti sa ti se dea de la magazie e gresit…La munca, nu la intins mana..

  7. e dreptul angajaților să intre în grevă (acolo unde legea nu stipulează altfel – vezi cazul magistraților) la fel cum e și dreptul statului/patronatelor să nu le satisfacă doleanțele.

  8. @camil: numai magsitratii au facut cateva greve pe salarii imense anul trecut

  9. Pai bine, dar aia din privat macar muncesc. Aia acolo pot sa ceara mariri daca firma merge bine, chit ca economia merge prost. De ce sa fie platiti unii care muncesc cum trebuie la fel cu unii care nu muncesc?

  10. Sa nu iti urez sa lucrezi intr-un loc fara sindicat si sa ti-o traga patronul cum vrea -si mai ales salarial- pentru ca nu e nimeni sa i se opuna :). Mai e un lucru – daca inflatia e superioara indicelui de indexare a salariilor – de ce sa nu ceara bani in plus? S-a nascut patronul ala cu angajati in dotare? Scrie cumva ‘idiot’ pe fruntea angajatului care de cele mai multe ori munceste 9-10 ore pentru un salariu echivalent la 4 ore de munca, spre bunastarea patronului sau multinationalei nesimtite? Nu cred. Atunci? Din pacate internetul suporta orice aberatii sa le pui in pagina.

  11. pai daca salariile cresc, nu e normal sa creasca si salariile lor? se vede ca nu ai muncit deloc la viata ta. chestia asta ca stai cu curu in scaun si bati tastatura nu se numeste munca. incearca sa traiesti o luna cu un salar de bugetar. sa vezi.

  12. @web nu-ti convine roiu la alt patron care apreciaza munca ta pretioasa cu un salariu mai bun, cine plm te pune sa stai sa induri puli in cur?

    aaaa, n-ai unde sa te angajezi? stai si-nghite, asta-i piata, fii mai bun ca sa dea patronu vecin afara unu de-al lui sa te cheme pe tine.

  13. Pleci de la 3 premise false: ca sindicatele si grevele sunt ceva ilegal si ca a lucra la stat este cel putin imoral
    Guvernul este vinovat pentru ca:
    -a tolerat nepotismul la bugetari si s-a umflat schema pana la 800 000
    -a tolerat pensionarile frauduloase pe caz de lene (cica o forma mascata de somaj sau protectie sociala), inclusiv in cazul militarilor care halesc pensie la varste fragede
    – a tolerat privilegii la pensii pentru niste paraziti care nu au platit niciodata contributii dar care vor la li se pupe mana si sa ne adresam nevestelelor lor cu „doamna supt-locotenent”
    -si-a batut joc si de nucleul bun in invatamant si sanatate, mai ales de absolventi. Acum sa faca performanta cu retardatii angajati pe pile.
    – a declarat toate grevele ilegale si a incurajat campanii de demonizare impotriva a tot ce inseamna sindicalism.
    In Romania nu a mai existat o greva reala de 10-12 ani, deci psihoza grevelor este un fasaiala de presa.
    Si da, sunt sindicate (de stat sau private) care au dreptul sa ceara mariri de salarii. Asta e rostul sindicatelor.
    Nu o sa vedem sindicate care sa ceara munca voluntara. Ar fi cel putin ilogic.
    Cu sau fara lideri de federatii/confederatii corupti.

  14. Ba zoso eu is curios de o treaba ma. Cand stateai pe un salariu decent la orlando in Mpi si sforaaaai pe birou de iti tremurau coaiele, atunci nu o leneveai ma „stalpule moralist” care te crezi…

    • @Alice Ioana: nu uite de data cand am infundat veceul!!
      cand veneam primul si plecam la 22 nu tii minte? ah, pardon, esti doar unul dintre curajosii anonimi.

  15. Aia a fost facatura PSD-ista ca majoritatea grevelor. Dar au fost si greve facute fara interes politic, fara urma de presiune „la comanda”.
    O sa-ti dau un exemplu: o fabrica de soda, luata pe 2 lei de doi derbedei din Timisoara, vanduta la fier vechi, plus 600 insi trimisi acasa si unde 2 baieti de 30 de ani au reusit sa dovedeasca o frauda mare si s-o salveze de la AVAS.
    Azi aceeasi fabrica are un patron serios din Polonia, plateste salarii medii, dar corect negociate.
    Evident ca exemplele astea nu ajung in presa si asta face ca lumea sa creada ca tot ce e greva este de fapt o tentativa de furt din buzunarul patronului.
    Pe cei doi ii cunosc personal si greva lor a fost una corecta si reala.

    • @culaie: ai si n-ai dreptate. in multe cazuri cam asta e. cand invatamantul e la pamant, tu nu faci greva ca vrei salarii mai mari. intai arati ce poti si dupa aia…

  16. Intrebarea este: De ce mana de lucru in Romania e mai ieftina ca in Germania cand mare parte din preturi sunt la fel sau tot pe acolo?Sau o alta intrebare: De ce se plateste mai putin romanului decat neamtului daca produsul finit e la fel calitativ si se vinde cu acelasi pret?

  17. @ anticalofilul – tocma de aceea e util să citești și parantezele ;)

  18. Nu spun ca am dreptate. Doar subliniam cateva exceptii fata de opinia generala.
    In invataman fac greva „elefantii” care uita sa mai plece la pensie. Aia care abia au terminat facultatea n-au nici macar sansa asta. La fel la CFR sau Tarom.
    Vorbesc ca individ care a inceput sa munceasca in ’93 si care a vazut „la cald” multe nazbatii. Inclusiv „pacea de la Cozia”.
    Ca sa nu-ti spun ca locuiesc intr-un oras care a desavarsit coruptia si a dus-o la ridicat-o la rang de arta. Chiar as fi ultimul care sa incurajez miloaga sub presiune.

  19. Propun sindicate si in multi-nationale :))

  20. o chestie tare pe care am patit=o eu zilele trecute.
    Deci te apuca groaza cu bugetarii astia

  21. da’ cand o incepe sa o ii zboare pe aia care se cred prea valorosi? dupa ce ca prea multi o freaca aiurea la munca mai si lucreaza cu atata scarba, ca „vai, ei merita mai mult”. mars afara ca altii poate ar lucra pe banii aia.

  22. Hai mai lasa-ne cu discursuri din astea comuniste. Tu ai vazut noua grila de salarizare unica? E o bataie de joc… o sa murim de foame si cu servicii. Se munceste pe rupte, pentru aia de au fost dati afara si nu conteaza ca sunt mai putini angajati, trebuie sa se respecte norma. Sa puna mna sa faca ceva guvernantii, nu sa dea din gura si sa dea oameni afara. Sa construiasca fabrici si uzine, sa produca ceva, sa exporte, ca avem de unde etc.

  23. @Alex Daca ai sange in tubulatura strange 15 oameni si poti face sindicat si la multinationala.
    In Belgia, o firma de incaltari sportive (americana) i-a dat afara pe initiatorii unui sindicat. Astia s-au plans parlamentului din Flandra si raspunsul catre patron a fost scurt: daca vrei afaceri in Belgia, respecti legea nationala. Daca nu, iti urci pravalia pe vapor si te duci la tine in Texas. Sindicatul facea parte din ACV Kempen. O banda de derbedei dupa „standardele” noastre.
    In Romania nu se poate asa ceva: urla Guvernul daca superi investitorul.

    • @culaie: de curiozitate, exista sindicate in europa care cer bani mai multi cand tara lor se afla in faliment si somajul e de 10%?

  24. ca debutant la buget ai 650 ron in mana. mult?
    dupa 1 an de experienta ai 820. prea mult? bine ca stau cu parintii.
    cei care au salarii prea mari si nejustificate nu sunt multi. multi sunt aia cu salari mici.

  25. Noua smecherie acuma e sa intre in concediu medical ! Macar sa fie platiti cu niste bani putin mai multi decat sa traiasca cu ce le da de la somaj

  26. zoso a scris pe 15 Februarie 2010, 9:00 pm Reply to this comment

    @Zany: sunt curios, de ce, daca se plateste asa prost, toata lumea alearga sa lucreze in sistem?

    Pentru ca decat sa stai acasa si sa nu produci nimic ci doar mai multe datorii la curent si internet mai bine incerci sa faci ceva..Mie unul mi se pare normal ca bietii oameni sa ceara frate.Guvernantii au salarii de zeci si sute de milioane,pe cand altii au cet 7,8 milioane.Ti se pare corect?iar despre faptul ca tara se afla in faliment si somajul este 10% e un lucru vechi numai ca acum a trebuit sa fie recunoscut si numai bine o dau pe cauza crizei..In curand tara noastra o sa ajunga ca Grecia in imposibilitate de plata a salariilor…

  27. @Zoso: Orice angajat are dreptul sa ceara marire de salariu. Moticul e simplu: preturile cresc. Daca 10 mil imi ajungeau acum 5 ani sa platesc intretinerea, chiria si facturile, acum banii astia nu mai ajung. E normal sa cer marire. Adica preturile urca dar salariul meu ramane la fel?

  28. Exista. Foarte putine. E in firea sindicatelor de oriunde sa ceara salarii mai mari.
    Din ce stiu despre Belgia, sindicatele de acolo cunosc si recunosc cifrele de afaceri ale firmei/statului. De aici si intelegerea lor mai mare fata de situatie. La noi datele economice reale sunt confidentiale.
    As mari salariile doar medicilor si profesorilor debutanti sau care lucreaza in zone izolate. Fara greva.
    La popi si casierite de Fisc nu. Nici la CFR, Metrorex, functionari sau magistrati, securisti si militieni. Astia traiesc din spaga.

  29. 800.000 se face statul ca-i vede, ca doar pe aia ii numara. in realitate sunt peste un sfert din forta de munca, dar nu s-au grabit sa isi declare oficial falimentul pentru ca spera ca vor gasi o smecherie sa se mai invarta…(iar cu somajul, ehei, cum spunea nea matache, nu-i asa simplu cum crede lumea..) uite-un exemplu – din cei peste 4000 de ziaristi care-au fost aruncati in strada de cand a inceput „criza presei”, de cati ai auzit tu ca s-au prezentat sa-si ia ajutorul de somaj? n-ar da bine la cv, pt. ca majoritatea mai spera si-ncearca sa se invarta… asa ca mai bine tin coada sus, o ard trendy pe bloguri si platforme online unde se vand pe nimic, poate le pica ceva, pt. ca „succesul vinde succes” iar paguba dar inmulteste cioburile… asta cu invartitul e cea mai grea boala a romanilor :D pentru ca tinem cu totii batista pe tamal nu s-au prabusit inca preturile la chirii si apartamente cum s-a-ntamplat in state cu criza creditelor subprime… desi stam chiar mai rau, iar colapsul e inevitabil. toti lungesc pelteaua si spera intr-un miracol.. si tocmai de-aia o sa fie mai rau… uite-un pont: in orasul lui mazare gasesti acum garsoniere si cu 8.000 de coco…cu toata caterinca asta de prima casa revopsita, care va salta iarasi artificial preturile in bucuresti, cine da mai mult de 20.000 de euro pe un apartament cu doua camere mai bine i-ar arunca direct la toaleta. in our country, toilets are the obly valuable assets for the momment…

  30. Avem o tara infloritoare pacat ca e poplata de lenesi care cersesc din ce in ce mai mult… Inca odata se vede integritatea oamenilor de ne conduc.
    Meritam totul cu varf si indesat.

  31. Nu am nimic impotrica ne-maririi salariilor insa preturile……….sa platim un pui(drept ex.) de la 2 euro in sus Kilu si in Germania e doar 50de centi !!!Kilu(si ce salarii au ei!)

  32. Inca un motiv sa-i respecti pe-aia care pleaca „dincolo” (a se citi „in alta tara”) si muncesc (cel putin) 15 ore pe zi. Daca nu tre` sa dai bani pe cazare si iei si 800 de euro te-ai scos.
    3 luni „dincolo” si poti supravietui in Romania cel putin 2 luni cu banii economisiti. Asta in cazu in care de-asta mergi, sa strangi bani ca sa ai sa-ti intretii familia din Romania.

  33. ma,intr-un fel au si ei dreptate.Atata timp cat muncesti pe maxim 12 milioane…sunt cheltuieli mari si e normal sa vrei marire.vin gazele 6-7 milioane poate mai mult,vine apa 3-4,mai si mananci de 5 milioane pe luna…ai de plata telefon,curent etc…daca mai ai si copil…pai nu mai ai bani de nimic…
    dar si punctul vostru de vedere e ok,daca tara e in cacat incearca sa nu o afunzi si mai rau:)

  34. Zoso problema nu sunt grevele sau somajul. Astea sunt efectele guvernarii celor pe care-i tii tu in brate si pe care i-ai votat. Nici altii mai breji poate nu se gasesc la prima privire, insa macar dupa un an de guvernare pdl ai fi putut sa-ti dai seama ce votezi.
    Oare Polonia e un exemplu pentru tine ca sa-ti dai seama ca o guvernare in regula poate trece o tara printr-o criza mondiala fara o scadera a PIB-ului si intrarii in recesiune?

  35. @add, ce bine ca ai solutii din fata tastaturii… Ce bine.

  36. @Compromisuri: nu contesta nimeni dreptul la greva sau la salarii mai mari. absolut nimeni niciodata nu are cum sa faca asta. discutia este despre timing si merit.

    meriti tu mai multi bani? pe vreme asta?

  37. Auzi la tine~! A scazut cererea la Dacia~! Pune mana si mai citeste si ai sa vezi ca anul trecut Dacia a vandut de 2.4 miliarde fata de 2.0 miliarde in 2008.

    • @tyty: unde s-a vandut dacia? in zonele unde aia au inteles ca e criza si e mai bine sa isi ia o masina ieftina? gata, robinetul ala s-a inchis.

  38. ai perfecta dreptate! si cand spun asta ma refer la dacia. liderul de sindicat zice ca salariul mediu de baza de acolo este 1500 lei. ei vor sa mai creasca cu 520 lei, patronatul le-a oferit doar jumate, sindicatul nu si nu, intra in greva. acum, pe praful asta!!!! deci nu mai poate astepta greva cateva luni si nici jumate din ce-au cerut nu e ok… :). sry dar asta e prostie amestecata cu rea-vointa. si cu un pic de masochism daca ma gandesc mai bine.

    • @andu: nu e numai dacia in situatia asta. ma rog, la ei e organziata treaba. imi spunea un prieten saptamana trecuta ca ei au facut o minigreva in firma (care are in jur de 30 de angajati) pentru a li se mari salariile. ca stiu ei ca au facut profit in ianuarie.

  39. @tyty:

    mda… insa avand in vedere ca treaba cu programul ,,rabla” s-a cam varsat deja in germania, pe unde au vandut ei mai mult, eu zic ca nu te poti baza pe asta cand faci planul de afaceri.
    si daca nu mai tine cu exportul… te scormonesti tu prin buzunare si cumperi 10 dacii in loc de una :)?

  40. @Alice Ioana: poti sa ii spui si colegului de refulari ca nu e cazul. am inteles problema voastra, dar nu ne-am nascut egali si e normal sa nu fim egali. stiu ca e greu de inghitit, dar asa e.

  41. @camil: tocmai de aia am citit parantezele ;)

  42. Cand stai cu curu’ pe un scaun si scrii un blog si nu faci altceva,normal ca ti se pare ceva ciudat.Poate explici tu mai bine de ce in conditii de criza,preturile cresc,totul se scumpeste,facturile sunt tot mai mari ca valoare..ca doar e criza.Amaratii aia fac greva pentru ca partea din venitul lor adresata consumului este din ce in ce mai mare,in conditiile in care venitul a ramas acelasi.Iar pentru multi dintre noi,cheltuielile de subzistenta depasesc venitul,lucru care e anormal intr-o economie aflata in recesiune.Asta pentru ca suntem nevoiti sa platim pentru preturi si taxe mai mari.

    • @neo: de curiozitate, cand avea salariile mari nu au facut o greva ca sunt nejustificat de mari? asa, de control. bai vasile, noi producem doar 3 masini pe zi, asta o fi de ajuns sa ne plateasca noua astea 15 milioane pe luna?

      sau mergem la sacrificiu, ca grecii?

    • @neo: si bonus, ultima oara cand am verificat, eu fac ceva munca intelectuala. as vrea ca si tu, si restul anonimilor curajosi, sa incercat sa faceti asta, macar o saptamana.

  43. bah, nush cum drac se face ca toata lumea se da ca munceste in tara asta de isi rupe cocoasa in doua, da` nu se vede fir-as eu sa fiu. n-ai loc pe strada, in restaurante, magazine, fast-food, pe forumuri, bloguri, mess samd, la ore de-astea la care toata lumea zice ca munceste pe branci

    pe urma, dacia si nokia… munca nu mai e ce-a fost odata. totul e automatizat, ori asta costa. si costa din profit, ca nu vad de unde altundeva se scot bani.

  44. As vrea sa semnalez o problema grava a economiei romanesti.Eu lucrez in comertul cu mancare…en gros. As dori ca Biserica Ortodoxa Romana sa fie condamnata pentru subminarea economiei nationale deoarece 80 de zile pe an(cat e post…acum e cel al pastelui) baga in faliment multi vanzatori sau producatori de alimente,sau macar sa plateasca jumi-juma cu acestia cheltuielile.
    PS BOR e finantata de stat din impozitele acestor firme carora BOR le produce pierderi.

  45. pe la mine pe aici nu se inghesuie lumea sa se angajeze. anul trecut au plecat cam 8-9 oameni din institutie. anul asta, pana acum inca 2. si nu suntem nici jumate din cati ar trebui sa fim.

  46. @zoso – asa e peste tot in lume cu sindicatele. Culmea, sectoarele cu sindicate puternice sunt cele mai ‘cu chilotii in vine’ in fata crizei – industria auto americana, transporturile aeriene … De ce era cat pe ce sa dea GM faliment? Din cauza grevelor din anii 70-80, cand s-au facut la presiunea sindicatelor niste fonduri de pensii nesimtite (cei care au iesit la pensie de la GM sunt milionari in $), bani care trebuie scosi de undeva (mai scumpi decat japonezii) dar nu se reflecta de loc in calitatea produselor.

    Asa ca boala asta ‘socialista’ este peste tot. Nu doar la noi.

  47. Pai da, asta e mentalitatea tipic romaneasca – hai sa mai facem o greva. Nu conteaza ca se pierde mai mult cu greva, ca uneori tocmai greva poate sa duca la pierderea de locuri de munca. In general la noi sindicatele fac exact pe dos – in niciun caz nu se fac grevele pentru interesele sindicalistilor ci pentru jocurile liderilor de sindicat – si toate astea duc spre politica. O multime de lideri de sindicat sunt acum mari smecheri prin mai toate partidele. Si uite asa fraierii sufera ca smecherii sa ajunga in diverse functii.

  48. toate aceste cereri de marire a salariului sunt de fapt subterfugii romanesti putin gandite…romanasul cand cere o marire de salariu e convins ca pana a fi dat afara de la locul de munca intai trebuie sa ii fie refuzata cererea de marire a salariului…deci practic amana sentinta brutala spre care se merge…

    astea sunt romanisme deja bine intiparite…

    cum bine zicea cineva „editorialist, caut ţară pentru câteva zile, să îmi revin…!”

    o zi frumoasa la toti

  49. Neo, si eu iau pe un site cat iei tu poate salariu intr-o luna de munca. Si il termin in 2-3 zile. Care e problema ta? Ti-e ciuda? INVATA. Asa cum mi-am rupt eu timpul liber in ultimii 8 ani, asa fa si tu. Invata singur ceva ce iti poate aduce bani. Apuca-te de tinut un blog si adu-l la un nivel suficient de mare, incat sa traiesti din el. Ah, nu esti in stare? Atunci taci si da la sapa si nu mai jigni indivizii care au reusit mai mult in viata decat tine. Ca niciun blogger nu ti-a furat banii din buzunar si nici nu iti rupe tie scaunul ca sta la comp toata ziua.

    Uneori am impresia ca unii romani isi merita si salariile de 200 de euro si toate problemele. E mai usor sa batjocoresti un om care castiga mai bine decat tine pe o munca pe care probabil nici nu o prea intelegi, decat sa incerci sa iesi din rahat.

    Dar, bagati greve si faceti mitinguri si sperati ca vor sari patronii sa va creasca salariile numai pentru ca existati. Si cand veti fi dati afara pe capete, veti realiza ca nimeni nu e de neinlocuit.

    La faza cu somajul .. adevarat ca multi nu ne-am inscris, imediat ce am fost dati afara din media. Nu din mandrie proasta, cum sustine un alt cap patrat de aici, doar pentru ca nu asta este solutia. Sa stai cu dosul in sus si sa astepti de la stat. Sa vad cum era situatia daca toti somerii bagau pentru ajutor. Hm? Judecati, sau doar scrieti ca proastele comentarii?

    Multi am ales „invarteli”. Ne-am facut firme si platim sute de euro taxe si minuni LA STAT. Sa poata sta desteptii in somaj, aia care au impresia ca li se cuvin salarii de 2000 de euro pentru ca le-a zis mama ca sunt destepti. Aveti oua? Piata europeana de munca e deschisa. Faceti un ban cinstit si traiti ca regii. Problema este ca acolo nu primesti salariu pe jucat solitaire.

  50. E o mare tampenie sa faci greva, pentru ca tu, ca amarastean – nu castigi absolut nimic. De exemplu -in toamna au fost greve pe banda rulanta si ce s-a obtinut? NIMIC! Si totdeauna s-a intamplat asa. Au avut de castigat doar alde Croitoru – ala care se agita pe la sindicatele profesorilor si acum e mare mahar in PDL si deputat. asta e un singur exemplu. dar mai sunt si alde Mitrea, Sarbu si imbuibatul ala de pe la metrou, i-am uitat numele.

  51. Discuţii de genul ăsta au loc şi-n mediul privat, de vreun an deja. Justificate sau nu, habar n-am. Mă întreb, totuşi, dacă firma face profit, or fi cererile astea justificate?

  52. Stai sa vezi ce o sa vina pentru ca deja se vorbeste prin toata lumea de cresterea varstei de pensionare. Sa vezi cati lideri sindicali or sa inteleaga ca acum 30 de ani te pensionai la 60 de ani si mureai la 65, iar acum tre’ sa iti plateasca altii pensie 25-30 de ani.

  53. @Zoso: Ok. Deci eu nu merit mai multi bani. Eu sunt intelegator si nu fac greva. Ma gandesc ca e criza. Dar de ce vanzatorii maresc preturile in continuare. Ei de ce nu inteleg?

    • @Compromisuri: nu mai spune la nimeni, e din cauza ca astia 2-3 ani am luat salarii prea mari pentru cat valora munca noastra. si cineva trebuie sa traga ponoasele.

  54. @gezus lasa-l mah, el e zeu, tu esti un om prost care-si pierde zilele prin meetinguri si intalniri cu clientii, munca de fraier (template monster anyone?).

  55. Gezus, e treaba ta ca stai 3 zile la troci cu clientul. Atat timp cat stiu exact ce doreste si pot sa ii fac proiectul, nu vad de ce sa frec discutiile. Daca are nevoie de serviciile mele si stiu ca i le pot oferi, am nevoie de niste date si sunt in stare sa ii fac proiectul. In ceea ce priveste 10 certificari, astea nu tin loc de talent si experienta. Te felicit ca le-ai facut.

    Nu confunda un site cu un script facut de la zero. Nu toti doresc sa foloseasca un CMS pe care stii numai tu sa il administrezi, ca l-ai creat. Si, daca clientul doreste un blog (asta e mai nou specializarea mea), nu vad de ce nu e bun un WordPress. Si un design nu presupune numai instalarea de CMS, mancati-as, daca ai impresia ca numai un site codat de la zero e site.

    Asa ca scuteste-ma si tu de comentarii idioate, daca nu stii ce presupune munca in cauza si nu esti in stare sa respecti si ce fac altii. Nu toti doresc sa plateasca mii de dolari pe un CMS, cand o solutie gratis si dezvoltata de o echipa de zeci de oameni isi face treaba. Ca nu toti clientii sunt Vodafone sau Orange, sa le poti factura 30.000 de euro pe site.

  56. mybrainquit, template monster poate folosesti tu, ca nu esti in stare nici sa iti faci un design de blog. Cand intelegi cum se face treaba asta, baga-te in seama.

    Nu e chestia de zeu aici, este vorba despre un business care poate functiona si mai ales despre ideea ca, daca unul stie sa faca ceva serios (chiar si gezuz, care face proiecte mult mai mari decat mine) pe bani frumosi, nu vad atitudinea de la care am plecat eu initial, aia ca nu ai cuvant pentru ca nu dai la sapa.

  57. @disneyland – intrebare, fara a intra in alte chestii: de ce, dupa ce contribui la stat 40 de ani, adica dupa ce platesc eu pensia altora 40 de ani, nu e ok sa-mi plateasca altii pensia 20 de ani? Asta chiar nu inteleg. Ideea e ca, dupa o viata de munca, te bucuri de ultimii ani fara sa muncesti. Ideea asta cade daca vita de munca = 40 de ani si ultimii ani in care te bucuri = ultimii 3 ani.

  58. „ăia de la spălat geamuri la Guvern” fac greva, dar aia CHIAR de la guvern ce fac? unde e strategia de dezvoltare? unde e planul de restructurare al economiei? unde e incurajarea productiei? unde sunt mecanismele de stopare criza/relansare economica?

    pleci de la o ipoteza gresita = „economia privată nu funcţionează aproape deloc. Nu se produc lucruri bune şi dorite în ţară sau în afară”, zic eu, economia privata a ajuns la o saturatie de taxe si impozite, NU MAI poate functiona, este garbovita de cotizatii la stat. in loc ca productia sa fie incurajata (scutita de o parte din darile la stat) a fost impovarata pana la limita si acum a cazut in genunchi. asa am ajuns doar piata de desfacere pt ue.

    toate marile „producatoare” gen 23 august, tractorul bv, umt, semanatoarea, calarasi, ior, vulcan, imgb, aro, etc acum sunt fier vechi, aceasta a fost strategia de dezvoltare a guvernului nostru?

    sincer, in 20 de ani n-am vazut O SINGURA initiativa a guvernului pt incurajarea productiei si atunci ajungem la partea a2-a de motivare cu ce sa-i motivezi pe oameni, cu vorbe? cu intrebari de anul trecut gen: care criza, noi n-avem criza!! cu pensionarea la 65 de ani, cand eu stiu cel putin 3 oameni pensionati mapn la 43 de ani (cu pensie buna) si acum lucreaza in spania+pensie in ro? unde sunt promisiunile din campanie?

    pe lideriide sindicat ii „inteleg” foarte bine, orice greva=posibilitatea de a accede in structurile politice prin negocieri directe, vezi luca de la petrom, vezi mitrea de la soferi, vezi ciorbea de la cnsrl, vezi radoi de la metrou, vezi , vezi, vezi este o alta politica „buna” impamantenita de bravele noastre guverne

  59. Mai fratilor, care mai aveti pe unde munci, tineti-va frate de treaba si de salariul lunar, ca voi faceti parte din categoria celor fericiti. Mama are 52 de ani si peste tot i se spune ca e prea batrana. Si nebunii astia deja au marit varsta de pensionare pana la 65 de ani. Pai daca mama e deja batrana la 52 de ani, cum o sa fie la 60? Nu se intreaba nimeni ce va face un om vreo 10-15 ani daca e considerat prea batran ca sa fie angajat? Din ce sa traiasca? Asa ca, revin – faceti orice sa va pastrati locul de munca pentru ca nu se stie daca veti mai prinde altul, mai ales de la o anumita varsta.

  60. @dojo :)))) da, visul meu in viata e sa fac design de bloguri. Si sa-i pun floricele si un contrast misto maro-negru. Yup. Ma apuc acum.

    Inapoi la lucruri serioase, 2 zile , chiar si cu un template disponibil (nu, nu de pe template monster, iti vine sa crezi oare ca i can makes templates?) nu ai cum sa ai site-ul gata. Clientul e mult prea selectiv. Asta daca nu e vreun amic cu „hai ba, fa-mi si mie ceva si-ti dau atat. Nu conteaza, tu doar fa-mi”.

  61. @dojo,o lume in care tu faci un site in 2-3 zile si iei pe el cat ia neo intr-o luna este o lume bolnava, una a superglue-ului ca solutie profesionala( vorbeste frustrarea din mine ,am invatat 10 ani sa iau 8 certificari ,la mine2-3 zile dureaza numai convorbirile preliminare cu clientul referitoare la structura site-ului ,din care 2 ore stabilim daca are nevoie de mine sau de un instalator de cemeseuri mankatziash)

  62. Dacia mergea bine din cate stiu. Se cumpara si la noi si in strainatate. Cumva i-a veni la vreun destept ideea sa strice lucrurile si acolo? Ca asa se incepe, cu zovnuri, greve… Clasic romanesc.

  63. acum nu poti sa stii, poate la pitesti (dacia) n-o fi ajuns criza.
    ca la cluj (nokia) n-a ajuns sigur nicio criza. daca n-a ajuns ea in ograda mamei lui boc ar fi aiurea sa bata taman la poarta nokia.

  64. @Jordan: „de ce, dupa ce contribui la stat 40 de ani, adica dupa ce platesc eu pensia altora 40 de ani, nu e ok sa-mi plateasca altii pensia 20 de ani? ”
    Pentru ca din salariul tau brut, angajatorul iti plateste pentru fondul de pensie 20%, iar tu inca 0,5%. Deci tu trebuie sa primesti timp de 20 ani, cei 21% din banii pe i-ai platit tu in cei 40 ani de munca. Normal ca iti iese mai putin, unde mai pui ca apare inflatia, si alte porcarii, gen somaj, poplatia in scadere, etc.

  65. 800.001 cu mine…pai ce eu intru cu toti prostii…?

  66. Nimeni numai face nimic,doar este democratie

  67. Mybrainquit nu folosesti template, unde te-am pierdut? Faci de la zero un layout pe baza materialelor /ideilor de la client, plus ce iti fata tie mintea. Dupa aia il pui in HTML/CSS, dupa care pui la cale tema de wordpress, adica tag-urile alea misto si faci ultima parte de styling. Si da, dupa ce ai facut vreo 30 in 6 luni, sa vezi ce repede te misti :)

    Hai sa revenim insa la discutia omului, ca i-am dat peste cap tot articolul.

  68. Pai e simplu. Tu in 40 de ani ai platit pensia a x milioane. Aia care ar trebui sa iti plateasca tie pensia ar mai avea de platit pensia a inca y milioane, unde y >> x. Asta e situatia, traim mai mult, trebuie sa si muncim mai mult.
    Lasand la o parte faptul ca e o prostie sa astepti sa te bucuri de viata cand o sa iesi la pensie, asa era inainte: te „bucurai” de pensie 5 maxim 10 ani. Acum mai traiesti inca 20 de ani (barbatii) sau 30 de ani (femeile). Calculul se face foarte simplu: 40 de ani de munca acopera 20 de ani de pensie? Da, daca platesti o treime din salariu. Tu cat platesti? 10% (de fapt 9,5%). E ca la caritas, ii platesti pe unii din ce iti dau altii. Cand nu o sa mai ai suficienti „altii” o sa inchizi sandramaua.

  69. Hehe,ador sa fiu pus la punct in nemernicia mea ca un caine turbat care este de catre crema hantreprenoriatului bastinas ( care este).
    Ideea era alta:
    1.Se printeaza „eu iau pe un site cat iei tu poate salariu intr-o luna de munca. Si il termin in 2-3 zile” , eventual si pe cartile pe vizita,antete,etc;
    2.Spumegam feminin si spastic dar gratios la outsourcing-ul indian.
    3.Revenim cu un oftat la locul nostru dragut si cald unde pe bune ni se plateste un „sait” facut in „2-3 zile”.
    4.Vedem ce vulnerabilitati mai are rc-ul.

  70. Cetateni, munca e bratara de aur !

  71. hai ca iar i-ai incins! :))

  72. @dojo:
    Ce inteligenti sunteti voi care ati stat 2-3 ani si ati citit site-uri/templete-uri/teme/etc. facute de altii si acuma faceti un copy&paste de bucatele si gata site-ul. Bineinteles doar un site de prezentare in niciun caz o aplicatie, fereasca sfantul o aplicatie web.
    O sa vina vremea cand nici dracu nu o sa va mai dea 1000 de euro pe faptul ca puneti 3 floricele si 5 poze intr-un div cu marginea cacaniu-roscata cu bastonase inclinate la 33 de grade si 14 minute.
    Apropo de faptul ca nu-s bani de salarii tu ai firma si tai facturi (implicit platesti impozit) pentru banii facuti din site-uri? Dar pentru banii facuti din blogging?

  73. forta de munca a romaniei = peste 10 mil. persoane, nu?. oricum ai socoti-o, la 800mii someri, rata somajului e sub 10%, de fapt chiar sub 8% si nicidecum aproape de 20%.

    din europa, doar despre spania si latvia poti sa zici ca sunt in jur de 20%.
    https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teilm020&plugin=1

    cheers.

  74. Off topic
    Hei, baieti, linistiti-va, nu o luati chiar de buna… daca te uiti la cata reclama are dojo pe blogul ei, mi se pare putin probabil sa scoata atatia iepuroi in 2-3 zile :-) Dar si lauda e o meteahna a romanilor…

    On topic
    In firma in care lucrez, primul lucru pe care l-a facut patronul cand a cumparat pachetul majoritar de actiuni a fost sa desfiinteze sindicatul. Si de atunci mareste an de an salariile cu cat vrea muschii lui (cam 50 ron pe an), in conditiile in care ne chinuim sa tinem firma pe picioare, cu tot felul de improvizatii in productie si calitate ca, deh, nu au fost bani de investitii decat pentru un X5 si un BMW520 noi-noute si pentru bursele copchilor la studii in elvetia…
    de asta ar trebui unii luati la intrebari despre cum au facut averile…

  75. @cristi, disneyland – bai frate, de aia pensia nu e egala cu salariul.. :) ca nu platesti destul ca sa fie egala cu salariul. Re diferentele mentionate de voi, adica somaj, inflatie, scaderea natalitatii, etc, alea trebuie suportate de TOTI, si de aia care muncesc si de aia care sunt pensionati, sunt riscuri impartite.

    Mai mult, in Romania speranta de viata e tot pe la 65, asta asa, de control :).

  76. offtopic: am trecut pe la diverta: BAI CE PRETURI NESIMTITE AU,,,

  77. n-as zice previzibil. doar misto.

  78. Zoso, responsabilitatea pentru criza nu apartine unui amarit care lucreaza pe 9 milioane pe luna, desi el plateste pentru ea. Aia responsabili nu fac greve, pentru ca s-au scos deja, pe banii statului american, britanic, olandez, etc. Ca nationalizarea bancilor nu inseamna decit a transfera pierderile unor privati catre sectorul public, adica inspre amaritii aia care lucreaza pe 9 milioane pe luna si acum nu mai au poate nici alea 9, au 8, -stii oare ca s-au taiat salariile in sectorul bugetar? nu cred,- eu sunt bugetar, si in loc de 9 milioane am 8,5, da , fa-ma lenes, ca numai astia de pe bloguri is destepti, astia care nu le au cu netul si cu blogareala is prosti da-i in ma-sa- apropo, cu ce difera atitudinea asta de cea a comunistilorcare ii trimiteau pe intelectuali la sapat santuri? imi poti explica? Asa, deci in ce sens e gresit sa faci greva, deoarece guvernul te penalizeaza pentru o vina care nu iti apartine, e gresit sa protestezi? a, e greu , e tara in pericol, ok, acceptam, ne gasim altceva de lucru, ca nu se moare asa usor, dar … dar stii ce nu accept eul? sa mi se nege dreptul de a protesta, pentru ca mi se pare anormal sa platesc oalele sparte de altii, si in plus, sa fiu facut lenes si imoral pe bloguri, asta nu accept. Si oare astia din sectorul privat care umfla preturile, cum sunt, aia nu is imorali, pai nu , tata, ca comertul e sufletul economiei, da?

    zoso, mi-ai dat cumva ban? daca nu, imi cer scuze. daca da, nu ti se pare normal sa imi trimiti si mie un email, sa nu mai tastez ca boul pe aici?

  79. Louie, I think this is the beginning of beautiful friedship.

  80. eu nu vreau sa fac acum pe profetul sau sa exagerez, da’ criza asta a fost ceva previzibil si prezis, nu de mama omida, ci de marii afaceristi ai lumii…cititi si voi Donald Trump, sua Warren Buffet, si veti vedea ca in lumea economica nimic nu e la intamplare…pentru dumnezeu, vorbim de cifre, deci e o stiinta exacta

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile