Pentru că m-a panicat puțin cu ce se întâmplă în acest moment pe piața energiei și aveam bani de cheltuit, am decis că e un moment bun să instalez panouri fotovoltaice pe casă.
Este prea devreme să intru în detalii, va urma un articol după câteva luni de folosire a panourilor. Mă așteptam însă ca procesul de a deveni prosumator să fie unul rapid, ținând cont că au nevoie de producători și, cel puțin momentan, plătesc infim pe excedent.
Eh, nici pe departe, conform flow-ului, am de așteptat vreo 4-5 luni. Până atunci, panourile produc maximum 95% din consumul instant și nu pot da excesul în rețea.
Tu vrei sa te impaci cu George cel Verde.
Urmeaza un articol despre cum te-ai mutat intr-o casa pasiva.
Apoi unul in care ne spui cat de misto e noua ta Tesla.
Va recomand butonul ” I become a paton”!
Și eu încerc sa fac chestia asta prin programul statului (prima oara în viata când încerc o subvenție de-asta) si mi-a zis nenea de la firma agreată de stat ca poate sa dureze și un an. Eu as fi fost fericit cu 4 luni 😂.
pai tu stai cel putin un an pentru dosar, dupa x timp pentru montaj, si abia atunci ajungi in stadiul in care sunt eu. good luck
Ca sa inteleg, tu ai instalat panourile si le folosesti offgrid, acum? Ca, daca ma uit pe flow, nu ai avizul tehnic de racordare…
sunt on. invertorul nu da voie sa produc mai mult de 95% din consumul instant, restul se pierde, adica nu se produce de panouri.
Ce vrea sa spuna BipBip este ca e ilegal sa ai legat la retea echipament de productie fara aviz. Off-grid (UPS) e OK. On-grid sau hibrid cu injectie, nu e OK.
@Littlebro, pana la articol te rog da si tu niste detalii minime
– ce invertor ? (hibrid sau on-grid, ce producator)
– cate panouri (model, putere)
Multumesc
Invertor Fronius Primo 6 on grid
Fronius Smart Meter TS 100A-1
LONGI 455W 14 buc
Multumesc!
Poti spune si la cam ce suma ajunge investitia?
Sistemul meu a costat 43.000 lei:
Invertor Fronius 8.2.1, 24 panouri Candian Solar (375 w), Smart Meter, panou siguranțe, cabluri.
Adăugarea unui pachet de baterii va mai costa 35.000 lei (invertor Victron și echipamente adiționale, pachet baterii 10 kw de la Tesla)
De 20k de euro consumai curent fara economie pana in 2040
@Loft si dupa aia trebuie sa schimbi tot. Ca sa nu mai vorbim ca intre timp chiar si cu panouri tot mai platesti lunar aproape jumatate.
Ia stai sa scoata subventiile si sa mai creasca nitel preturile :).
7k euro cu ce am raspuns mai sus ca am pus, plus cabluri, instalare si toate actele
@Loft
Așa este la o prima vedere, dar fiecare iși face propriile calcule și are rațiuni diferite:
– lucrul de acasă: siguranța că nu ești afectat de o pană de curent, că mica afacere nu este pusă în pericol de lipsa alimentării cu energie electrică
– siguranța pentru posibilele situații de urgență când poți să te bazezi pe propia sursă de energie (firgider, încărcarea mașinii, telefoane, laptopuri)
– reducerea /eliminarea costurilor lunare, prin injectarea de energie în rețea
– reducerea costurilor pentru gazele naturale consumate, încălzirea electrică a apei fiind o soluție foarte simplă
– posibilitatea de a schimba modul de încălzire al casei, de la centrală termică pe gaz la pompa apă-aer
Culmea, ca se pare ca nu merge daca ai erori de tensiune. S-a intamplat la niste vecini, zilele trecute: am avut o faza cu 230 v si 2 dintre ele cu 80-100v cateva ore. A trecut offline tot sistemul, deci nu a mers in loc de grid.
In Decembrie mi-am instalat un sistem fotovoltaic de 8.8 kw prin fonduri proprii, nu am apelat la programul guvernamental.
Procesul de a deveni prosumator a durat 35 de zile din momentul depunerii cererii, nu mi se pare o perioada exagerata.
Din experienta personală, pentru a nu avea probleme de aprobare cu cei de la E-Distribuție (București- Ilfov) sau alt distribuitor din zona:
– cererea trebuie completată cu atentie și sa includă toate informațiile solicitate (in special informațiile detaliate despre echipamentele instalate)
– invertorul sa fie unul agreat/autorizat pentru utilizare in rețea
– instalarea – proiectul sa fie realizate de persoana fizica-juridică autorizată ANRE
– montarea echipamentelor (invertor, tablou siguranțe, Smart Meter etc) sa fie realizată conform cerințelor
După ce am analizat hățișul de documente și proceduri am apelat la o firma de consultanta care m-a sprijinit sa rezolv problema.
Acum completez sistemul cu baterii pentru a avea energie electrică și atunci când pică alimentarea cu energie din rețea. Da, sistemele on grid (panouri + racordarea la rețea), nu îți oferă acoperire la oprirea curentului electric, chiar și in situația in care este soare. Trebuie adăugat un invertor suplimentar și un pachet de baterii, dar și alte echipamente adiționale.
@sebastian – tu ce spui acolo ca „pentru a nu avea probleme de aprobare” sunt elemente necesare si obligatorii :))) daca instalarea nu e facuta de persoana autorizata ANRE – pica tot, daca nu ai pus echipamentele cu protectiile necesare – pica tot
sistemul respectiv ar trebui sa-ti acopere in caz de oprire curent necesarul, asta daca nu te apuci sa speli rufe in timp ce ai centrala electrica pe maxim si faci si pizza pt. toata familia la cuptorul electric.
un prieten si-a montat sistem de 10kw, a facut si demersurile sa primeasca si compensarea partiala de la agentia de mediu (sau cum se numeste) dar a acoperit el toate sumele in avans sa nu stea dupa birocratie. fiecare pas pentru a deveni prosumator a necesitat contactarea alora la fiecare expirare de termen pentru ca nu miscau de la sine. in timpul zilei isi acopera tot necesarul din panouri si spala alternativ cu facutul mancarii, acum e pe gaz dar vrea sa treaca pe centrala electrica sa foloseasca tot ce genereaza panourile.
Ai facut un calcul să vezi dacă cei 8.8 kW acoperă necesarul în cazul în care ai centrală electrică? La o casă de 100-120 mp, cu eficientă energetică buna, încălzire pardoseala. Plus ceilalți consumatori domestici (TV, frigider, plita, becuri)
Ar fi interesant să adăugăm la astea și încărcarea unei mașini electrice
Ma intereseaza o astfel de instalație, nu vreau sa fac afaceri cu statul ca nu-s băiat deștept, nu ma intereseaza (momentan) nici independența energetică ci doar un cost mai mic pentru acestea. Și de ce nu, să vad si dacă s-ar amortiza într-un timp rezonabil. La asta cu amortizarea, probabil ca în zilele astea nu pare prea eficientă soluția dar ma astept ca în 5 ani să sune din ce în ce mai bine
Ps nu ma pricep la calcule d-astea inginerești, nici nu stiu ce face amperul (am asa o idee) asa ca, decât să ma trimiteti la plimbare mai bine nu raspundeti.
@ Raul
Un invertor ongrid sau hibrid nu va functiona cand nu are reteaua tensiune ca o masura de siguranta pentru ala care vine sa lucreze pe stalp, decupleaza strada sau zona si te apuci tu sa ii injectezi din aval energie.
Plus ca pentru un varf de sracina (cand porneste un motor asincron de exemplu) iti trebuie ori accumulatori, ori reteaua care sa iti livreze pentru momentul ala varful de putere.
Pentru cei interesati de calcule si daca „se merita” in cazul meu, putere instalata de 10kw, consum anul trecut de 6Mw si produs 13,5 MW, factura la Enel inca e un pic cu minus.
Dar nu vei face profit si investitia se amortizeaza in 8-10 ani, functie de echipamente, ce sistem de fixare necesita acoperisul, etc.
Daca ai suma respectiva cand iti construiesti casa merita sa iei in calcul varianta de panouri.
Poti oferi te rog mai multe detalii in legatura cu echipamentele instalate, pretul total al lucrarii si firma cu care ai colaborat? Multumesc.
@misu
Nu am facut calcul pentru centrala electrică. Aici (https://www.youtube.com/watch?v=vl6IxFtJV4Q) gasesti informatii despre cineva care utilizeaza panouri pentru incalzirea in pardoseala.
Subiectul este putin mai complicat, puterea instalată a sistemului nu este singurul lucru important. Combinatia orientarea acoperisului – panourilor solare cu numarul de ore cu soare/cer senin este elementul cheie. Perioada de toamna tarzie/iarnă este puntea suspinelor, moment in care productia de energie este scazuta.
Trebuie calculat. Exemplu: in cazul meu, consumul maxim a fost de aprox. 5,5kw, atunci cand am fost in mod simultan, mai multi consumatori: cuptorul electric, masina pusă la încărcat (un plug in hybrid), becuri, laptouri, televizor, frigider, centrala. La acest consum, sistemul meu nu mi-a asigurat independenta energetic (am luat din 1,3 kw din retea) nefiind suficient soare.
Recomand o cercetare buna a situatiei înainte de achizitie, nu se poate pune un sablon, totul este individualizat: orientarea acoperișului, consumul real (de facut o analiză a consumului pentru o perioada de cateva luni), vecinatatea (poate să apară o umbrire data de cladirile-copacii din apropiere)
@sorin
am scris mai sus
„Sistemul meu a costat 43.000 lei:
Invertor Fronius 8.2.1, 24 panouri Candian Solar (375 w), Smart Meter, panou siguranțe, cabluri.
Adăugarea unui pachet de baterii va mai costa 35.000 lei (invertor Victron și echipamente adiționale, pachet baterii 10 kw de la Tesla)”
@Sebastian
Acum am observat ca ai scris mai sus, ai dreptate. Ce firma a realizat montajul si documentatia pentru prosumator?
@Sorin
Echipamente – montaj: ECOALTERNATIV SISTEM SRL
Dosar prosumator: THINK BLU SOLUTION SRL
„Procesul de a deveni prosumator a durat 35 de zile din momentul depunerii cererii, nu mi se pare o perioada exagerata.”
Sper sa fie asa, eu m-am luat dupa ce vezi in acea poza.
@sebastian – 43.000 lei cu tot cu TVA si montaj inclus?
Firma pe care ai angajat-o pentru a hârtiile de prosumator, cât te costa?
Multumesc.
@Fluture
Costul a inclus montajul si TVA
Dosarul pentur prosumator a costat 2.000 lei
@sebastian – deci cam tot pe acolo cu ce a platit @littlebro
Putem spune ca o instalatie on-grid costa cam 1000 EUR/kw, cu totul. Incepe sa devina rezonabil, mai ales daca se poate accesa si ajutorul de 20.000 lei de la AFM.
Chiar, daca ati instalat pe banii vostri, puteti sa solicitati cei 20.000 lei sau trebuie facut in amont si asteptat pâna isi dau ei acordul si abia apoi sa contractezi/instalezi?
din ce stiu eu, nu pot, ca am ipoteca pe imobil si nu ma incadrez. cineva mi-a spus ca nu e asa. nu am stat sa ma agit prea tare, ca e un mare haos cu programul ala.
Mda, si din ce am citit eu cam tot asa e, trebuie sa depui dosarul inainte, impreuna cu vânzatorul/instalatorul si abia dupa ce primesti acceptul sa instalezi.
Asta cu ipoteca n-am auzit-o, dar sunt sigur ca poti lua o hârtie de la banca in care sa-si dea acordul. Pâna la urma, instalatia valorizeaza imobilul, al carui PROPRIETAR esti.
@fluture
Un amănunt important pentru cei care iau în calcul sa beneficieze de subvenția de la Fondul de Mediu: nu este eligibil imobilul în care există sediul social/punctul de lucru al unei societăți comerciale.
@sebastian – practic, trebuie ca imobilul sa nu aiba nicio legatura cu vreo societate… daca ai sediul firmei acasa la tine trebuie sa-l muti temporar pana primesti subventia!?
@fluture – cam așa
Intrebare: le-ati pus prin intermediul eOn/Enel/cez/alti distribuitori, sau ati luat o firma de pe net? si firmele respective cu ce te ajuta, doar instalarea sau si alte hartzoage (proiectare, etc)?
firma recomandata de cineva care a lucrat cu ei si care se ocupa de toata hartogaria.
@LittleBro – 7kEuro cu tot cu montaj?
A trebuit sa mai cumperi si tu chestii separat (cabluri, sistem de prindere etc)?
Firma cu „hârtogaria” prespun ca e separat? Poti sa spui cât costa?
Multumesc.
@fluture tot, eu am dat un suc si-o masa cand au venit baietii la montaj. nu stiu cat costa firma cu actele ca e sub contractata si inclusa in 7k.
Rezonabil. Multumesc.
Pentru cei indrazneti, iata o altfel de solutie de stocare
https://pv-magazine-usa.com/2021/08/25/watch-gravity-based-renewable-energy-storage-tower-for-grid-scale-operations/
În țările cu apă caldă hidrocentralele au 2 lacuri de acumulare.
1 în amonte și 1 în aval.
Când trebuie curent …. deschizi robinetul.
Când este prea mult …. pompezi apa în lacul din amonte.
Subliniez – în țările cu apă caldă, că la noi au reușit să bage în insolvență Hidroelectrica.
@micro, nu contest ca sunt poate mai prostuț dar… Da-mi și mie un exemplu de astfel de hidrocentrala!
Ca să împingi apa aia înapoi în amonte (să te pisi cu bolta în spate, ca să fiu mai plastic) , cred ca ai nevoie de mai multă energie decât ai produs. Adică nema randament… Negativ mai exact!
Ca ai două hidrocentrale, în serie… E altceva!
In El Hierro, din Canare, au așa sistem, combinat cu cateva eoliene. Când au surplus din eoliene, împing apa sus, când nu prea bate vântul, ii dau drumul jos. Insula e mică, vorbim de o putere intre 8 si 12 MW.
@Misu: Hidrocentrala Coo, Belgia
@Mishu: Nu ai inteles! Cand e prea multa energie in sistem, doar atunci se foloseste. Energia electrica din sistemul national nu prea poate fi stocata. Deci daca produci in plus, se pierde, ca nu ai consumator pentru ea. Cand este o zi cu vant puternic, si produc eolienele mai mult decat reactoarele de la Cernavoda, de exemplu. Asemenea hidrocentrala a fost luata in calcul la Tarnita-Lapustesti, cu pompare (asa ii zice). Proiect de 1 miliard de euro. Care din pacate nu s-a mai facut. Dar a fost consiliu de administratie al proiectului si si-au tras aia undemnizatii de zeci de mii de euro, pe degeaba, adica nefacand nimic.
@Mishu: Ia si citeste de aici: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/exclusiv-statul-discuta-cu-4-companii-coreene-resuscitarea-proiectului-mamut-al-hidrocentralei-tarnita-idee-datand-din-regimul-ceausescu-si-declarata-ca-abandonata-anul-trecut-de-autoritati-20307150
din calcule asa generale la un consum de 150 de lei pe luna de curent-200, iti ia 30 de ani sa amortizezi on-gridu la 10000E si 50 de ani cu baterii si restu.
Intreb si eu daca merita…
probabil ca nu merita cu preturile actuale. stai, sa ajunga 10 lei kwh.
Poate merita daca iti stochezi energia si poti incarca masina electrica/hybrid? Sunt curios daca sunt cititori care au facut un calcul luand in considerare si incarcarea masinii. App. daca tot cresc preturile la curent, cat de rentabil mai devine o masina electrica/hybrid?
corect doar nu prea, 10 lei fata de 0.8 inseaman ca in loc de 200 de lei o sa platesti 2000, cam in ce univers os a se intample asta la noi? ok, 1.5 -2-3 lei kw poate, e „suportabil” la modu progresiv de crescut preturile, gen de la 200 la 400 de lei factura in 1-2 ani o o platesti ca nu simti asa brusc si apasat, dar la 2000 de lei cel putin la mien curentu se inchide frumos de la contoar si stam pe lumanari, ca sigur daca ajungem acolo os a avem alte probleme nu curentu.
Smecheria e sa investesti in sistem cand iti permiti ca sa-ti fie mai usor cand incepi sa castigi mai putin.
150 de lei pe luna inseamna vreo 250kWh la pretul hidroelectrica de azi, sau la pretul plafonat care e tot pe acolo. Deci vreo 8kWh pe zi.
Sistemul ala produce asta intr-o ora de soare. Nu stiu randamente, hai sa zicem 2-3 ore de soare in mod real.
Deci daca autorul a avut nevoie de panouri de 8kW putem presupune ca are si un consum „un pic” mai mare. Pune optimist 300 de lei la factura acum, si dubleaz-o incepand cu 1 aprilie.
150 de lei consum la apartament de 2 camere in buc, tare mi-e greu sa cred ca o casa consuma tot 150 de lei….
La mine acolada aia cu maxim 3 luni a durat vreo 5. Eu zic sa ii stresezi constant si sa nu te bazezi pe termenele maxime date.
Nu inteleg nedumerirea initiatorului,e mai simplu si popular sa furi curent.
Dacă îți pui sistemul pe banii tăi și devii prosumator, mai poți să îți recuperezi de la AFM cei 20.000 de lei, după? Sau aștepți să se aprobe dosarul la AFM, instalezi sistemul, apoi depui dosar la furnizorul de energie electrică, pentru a injecta în rețea?
La casa unde vad eu facturile este un consum de 226 kilowatti pe ZI. 21 de metri cubi de gaz consumati pe zi. Desigur, neizolata cu multi pereti inghetatati.
14 x 445 de watti = 6.23 x 5 ore de soare ar insemna vrea 31 de kilowatti pe zi ceea ce ar inseamna frigul de pe lume in casa asta :/
Si asta doar incalzirea, fara TV, lumini, frigider.
aia nu e casa, e conac!
Cel mai frumos e sa il furi nu sa il vinzi…
Dacă puteți recomanda o firma care să facă astfel de instalații, la cheie, in zona Timișoarei, dați și mie un semn.
eetim, chiar daca au site deplorabil
Eu totusi as vrea sa vad un calcul contabil panouri solare vs bani in banca pentru a plati curentul. Care aduce mai mare profit pe termen lung?
De exemplu nu vad nici o suma alocata pentru reparatii/ inlocuire de piese. Rezista componentele 20 de ani? Bateriile cu siguranta nu.
Acum nu renteaza, in 10 ani da.