Greenwashing adorabil cu H&M și haine reciclate

Un articol nasol pe care nici unul din influencerii cărora H&M le-a umplut buzunarele nu îl vor vedea sau citi. Altă categorie de oameni care nu vor citi articolul sunt cei care cumpără haine constant, pentru că sunt ieftine și pentru că trebuie să fie mereu îmbrăcat nou, că altfel se prăbușește cerul.

Altfel, da, cine se aștepta să se întâmple ceva decent cu hainele alea? Costă mult prea mult, se poate face, dar profiturile alea imense nu merită sacrificate, mai bine le arzi.

Dar oamenii vor să se simtă bine, companiile s-au prins de asta și vor să le dea oamenilor ideea că au făcut un bine.

green-greenwashing

Tot pe tema asta, câștigă teren ideea de deinfluencing. Adică de cumpărat mai puțin și arătat cu degetul influencerii disperați care cumpără constant. Link.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Facem paralela (poate fortata) cu unii care susțin și pe aici, că prețurile actuale ale autoturismelor și caselor sunt corecte ? Ce kkt, dai 50 000 pe o mașină, o tii 5 ani si după o dai…deci nu trebuie sa fie prea fiabilă, ce dracu suntem decrepiti sa vrem sa mai tina o mașină 20 de ani…

    Comentariu apreciat.11410
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1152
    • Nu exista pret “corect”. Uite ca si bloggerii vand si cumpara apartamente in timp ce altii se mira zilnic de preturile “incorecte” :)

      Comentariu apreciat.512
    • toate statisticile de masini, incep cu varsta parcului auto. Practic prin politici (taxe, restrictii) esti obligat sa schimbi masina dupa 6 ani.
      UE in loc sa oblige masinile electrice sa aiba baterii usor de schimbat, ei au avut o problema cu mufa de la iphone.
      In plus, pot obliga producatorii de masini sa faca motoarele usor upgradat. Pana la urma motorul polueaza.

      Indecis. Tu ce zici?1733
    • @car – eu sunt ala si nu inteleg de ce refuzi tu (si altii) sa acceptati un truism. Orice produs se vinde la pretul care il dicteaza si permite piata.

      O masina e scumpa la 50 de mii? Asta inseamna ca nu o cumpara nimeni, nu? Le vezi pe sosea? Cumpara unii? Inseamna ca altii sunt dispusi si platesc acel pret pentru masina, unde este nedumerirea ta?

      Tu chiar crezi ca o firma ar produce masini, papuci, telefoane etc daca nu s-ar cumpara?

      Indecis. Tu ce zici?3117
    • @Bigbear sunt de acord de asta e cringe rau cand vezi articole ca piata auto eu se duce la cale si ca trebuie sa impunem 100% taxa pe chinezesti, pai ori vrem fri marchet ori vrem dictatura

      97
    • preturile actuale la case/apartamente sunt ‘corecte’ pentru cine are bani de la Banca ‘Mami si tati’ sau pentru cine spala o spaga de la 500K in sus. De eg: cate apartamente ‘ies’ dintr-un proiect de de modernizare care costa real (daca nu ar fi facut pentru stat din bani europeni) 500K Euro dar pe el se deconteaza 5-6 meleone de la uniune?

      213
    • @nick- hai sa facem o diferenta la faza cu „banca lui mami si tati” – unii au facut smecherii si munti de bani insa foarte multi au muncit si economisit ca niste caini, fara masini noi, iesit in oras, city break si alte idei asemanatoare.

      Si da, dupa 20-30 de ani au lasat ceva copiilor care pornesc mai usor in viata pentru ca o alta generatie s-a sacrificat pentru ei. Insa nu vad exact care este problema aici, sunt alegeri personale insa nu inseamna ca aia ai caror parinti s-au sacrificat nu au dreptul la acei bani sau ca le-au venit usor.

      1313
  2. Haine nu mai cumpărăm, bem din paie de hârtie, mașinile țin 5 ani si după trebuie alta și la fel și la majoritatea electronicelor, deci care ar fi soluția?
    Eu zic sa raționalizam tot ce poluează și aia e, ne mai auzim peste 1000 de ani și vedem cum stam.

    Indecis. Tu ce zici?3416
    • mașinile țin 5 ani si după trebuie alta și la fel și la majoritatea electronicelor

      Gresesti. Cu exceptia telefoanelor (iar in cazul telefoanelor e doar din cauza bateriei, ca daca ai schimba bateria i-ai prelungi viata cu inca cativa ani buni) toate electronicele/electrocasnicele pot fi folosite mult si bine dincolo de aia 5 ani de care zici tu. Am un televizor cam no-name (Blaupunkt) cumparat acum… 10 ani sau mai bine, merge fara probleme. Alte 2 televizoare (astea mai de marca, LG si Samsung) de 12-13 ani, n-au nici o problema. Frigider de 9 ani, 0 probleme. Cuptor cu microunde, 7 ani, 0 probleme. Aspirator cumparat atunci cand UE a limitat puterea aspiratoarelor la 1600 de W, reducere ca deh, era de 2000, inca functioneaza ca-n prima zi. Si mai am o gramada de alte exemple.

      Cat despre masini…. Am avut un Audi din 2009. Inca functioneaza fara probleme, are 15 ani si pe la 300k km deja. Bun, s-au mai schimbat niste chestii la el, dar nimic deosebit – cu o exceptie – galeria de admisie. Alta masina, mai noua ce-i drept – din 2014, deci are 10 ani si peste 220k km, functioneaza si n-a avut ABSOLUT nici o problema.

      Insa oamenii isi schimba/vor sa schimbe electronicele sau masinile pentru ca le pute daca n-au cel mai nou model, de prosti ce sunt. Si apoi inventeaza povesti cu „nu tin mai mult de 5 ani, dom’le” ca sa-si justifice cumva prostia si cheltuielile alea absolut inutile.

      Comentariu apreciat.9613
    • @sabotor: inteleg ce zici, dar și producătorii sunt bagabonti cu plante absolence, daia zic…

      Indecis. Tu ce zici?1715
    • Lucrurile tin mai mult de 5 ani cat timp sunt „proaste”(a se citi non-smart). De cand cu moda de a face orice cacat de electrocasnic smart nu o sa mai vedem noi electrocasnice ce tin 10+ ani.

      @Sabotor „(iar in cazul telefoanelor e doar din cauza bateriei, ca daca ai schimba bateria i-ai prelungi viata cu inca cativa ani buni)”. Pai si cu Apple (doar ei au fost prinsi) care au fost prinsi ca iti faceau telefoanele mai vechi sa se miste mai prost ce facem?

      184
    • @Irpx
      Pai nu mai cumpera mizerii. Si-n aceeasi categorie mizerabila bag si Samsung, ca cel putin acu 8-9 ani aveau exact aceeasi strategie – de obicei ultimul update suportat de device il incetinea. Vezi ca sunt si alti producatori de telefoane bune, gen HMD („noul” Nokia), Sony, LG, Asus.

      45
    • Trebuiesc luati in calcul si cei mai tineri, respectiv cei care tocmai si-au intemeiat o familie, deci cumpara toate aceste lucruri pentru prima data.

      80
    • NOU
      #15

      La tilifoane nu e bateria problema ci cat primesc updateuri de OS. Am un Samsung 2021 an, am inteles ca gata nu mai primeste Android nou, desi de configuratie buna 256gb stocare 12gb RAM bateria tine o zi gata trebuie si Samsung sa vanda altul. La fel si Apple, i-am dat maicamii acum cativa ani un iphone 6, i-am schimbat doar bateria ca era varza si merge la fel de bine video calluri, whatup doar ca nu-i pot instala aplicatia de lidl ca cere IoS nou. Adica sa nu il sparga vreun hacker sa-i fure reducerile de la lidl.

      62
    • @CosminO
      Tu realizezi ca aici discutia nu e DELOC despre aia care-si cumpara pentru prima data ceva, sau trebuie sa-ti desenam?

      72
    • @danny, ia vezi ca Apple nu e tocmai ‘la fel’. iPhone XR, XS si XS Max sunt compatibile cu ultimul iOS (18), aceste modele fiind lansate in 2018.
      2021 ce spui tu de Samsung vs 2018, e un pic de diferența. Si am luat in calcul capacitate de update la ultimul iOS.

      34
    • @Danny

      nu e bateria problema ci cat primesc updateuri de OS

      niste chestii:

      Am un Samsung

      1. Nu mai cumpara mizerii.
      2. Google da updateuri timp de 7 ani la telefoanele lor (Pixel).
      3. Chiar si Samsung a anuntat ca telefoanele vor primi updateuri pentru intre 4 si 7 ani, depinzand de model (cele mai ieftine 4 ani, flashipuri 7 ani).

      12
  3. Am facut si eu niste deinfluencing in weekend cand mi-am scos gecile (una de 8 si una de 5 ani) din dulap si le-am pus in cuier. End of tiktok.

    Comentariu apreciat.773
  4. H&M vine de la Haine&Mizerie!
    #amzis

    Comentariu apreciat.4417
  5. Sa vezi ce deinfluencing fac eu daca slabesc 5 kg si revin la vechea garderoba :)))

    Comentariu apreciat.582
  6. E frumos sa dai 100 lei pe un tricou, il porti de 5 ori si dupa il dai gratis aceleasi firme care il vinde din nou la kilogram. Si dupa eventual ne plangem ca o ducem rau.

    Comentariu apreciat.484
    • Eu am fost sarac si chiar si acum cand am bani tot mentalitate de sarac am. Mi-am cumparat un tricou cu 130 de lei. Doar ca nu prea sta bine pe mine. Aia e, il port pana se rupe: 5-6 ani minim.

      Mai am niste tricouri de la primark de alea ce erau 2 euro prin 2018. Cam se imput repede dar le dau cu spray si nu se mai simte.

      In schimb imi place sa imi schimb masina anual. Si sa fie noua.

      Indecis. Tu ce zici?730
  7. Oamenii care duc haine la reciclat în magazinele mari de fast fashion au încredere că aceste branduri își respectă propriile politici, implementând strategii pentru un viitor sustenabil

    Haha. E 100% sustenabil cat timp exista Bangladesh sau alte tari de desculti care sa lucreze pentru 3 centi pe zi. Hai, ca avem probleme mai importante in Europa, plus ca daca reciclam sustenabil descultul din Bangladesh nu va mai face nici aia 3 centi. Si nici vanzatorul din magazinele de aici nu se va simti mai bine cu mai multe haine reciclate.

    215
  8. 1. Ma intreb oare nu se pot face interioare de canapele sau alte materiale textile noi? Sau poate utilizat ca termoizolatie sau altcumva in constructii? Din ce research am mai facut nu se recicleaza pentru ca economic nu face sens. Tehnologii sunt mult prea noi si necesita inca o gramada de bani pt. R&D si e mai ieftin sa produci din resursa virgina decat din resursa reciclata.
    2. Totusi chiar daca se plimba atat, exista o oarecare reciclare, adica se vand ca haine S&H, deci cineva le cumpara si le reutilizeaza. Economic face sens sa le plimbi atat pentru ca pe lantul de distributie toata lumea face bani.
    3. Problema e ca lumea s-a obisnuit ca lucrurile sa fie ieftine si disponibile. Acum daca vi si le iei asta, o sa faca urat.

    217
  9. Probabil sunt eu mai prost, dar eu ma asteptam ca toate hainele alea sa ajunga prin vreo groapa de gunoi din Asia de sud est. Cand colo vad ca se vand la SH unele din ele, ceea ce m-a surprins in mod pozitiv.

    Comentariu apreciat.346
    • Cauta White dead’s man clothes pe youtube si vezi unde ajung muntii de haine. In Ghana. A pus si Vali link la stirile zilei in comments.

      119
    • Își iau hainele pe care le-au confecționat înapoi.

      Mă distruge psihic chestia asta, daca adidas iau plastic din ocean si il transforma in haine si încălțări, oare astora de ce le e greu sa ia hainele vechi si sa le recicleze? doar trebuie sa le destrame tesaturile si au materie prima relativ ieftina.

      617
    • @Caranthir probabil e prea scump sa le recicleze si sa refoloseasca materialele. Adidas nu face ce zici tu cu toate perechile de adidasi ci doar cu anumite modele cel mai probabil din acelasi motiv.

      101
    • @Caranthir, presupun ca a fost o gluma asta cu desfacut tesaturile si materie prima ieftina,nu?

      132
    • Da Andrei era o gluma, majoritatea sunt plastic, il topeste si il trage din nou in filament si il foloseste la prime knituri. E mai bine acum? Functioneaza cognitia cu noua informatie?

      153
  10. Mașinile rezistă și astăzi 20 de ani, poate și mai mult, fiindcă nu se aruncă după 5 ani, se vând, se revând. Își schimbă mașina după doar 5 ani (poate și mai repede) foarte puțini.

    193
    • Cele mai noi parcuri de autoturisme din Uniunea Europeană se înregistrau (în 2021) în:

      Luxemburg: vechime medie de 7,6 ani;
      Danemarca: 8,5 ani;
      Austria: 8,7 ani;
      Irlanda: 8,8 ani;
      Belgia: 9,5 ani.

      Unde crezi ca polueaza dupa ce sunt vandute?

      Comentariu apreciat.281
    • @ strutu
      Eu am vrut să subliniez că bunurile (cel puțin autoturismele) nu-s aruncate după 5 ani și că toți am fi devenit snobi.

      131
  11. Cum era aia? Nu mai cumparati de pe temu, luati de la noi ca facem aceleasi lucruri, in acelasi loc, doar ca la fel de prost si mai scump. Dar facem marketing sa para totu’ frumos.

    Indecis. Tu ce zici?3012
  12. Acum mai bine de 10 ani am cumparat un laptop Samsung N Series, din ala subtire, cu carcasa de aluminiu, destul de ok. I-am facut upgrade de RAM (puteam maxim 10GB).
    Dupa vreo 3 ani se fvtu incarcatorul. Am comandat altul, totul ok. Dupa alte cateva luni, se fvtu mufa de incarcare. Duc la un baiat aparatul, il desface, imi comanda ( de pe Aliexpress) mufa noua, o lipeste, imi arata la mufa veche cum era facuta sa se arda dupa „n” utilizari. Mufa avea 6 picioruse cu care era lipta de placa de baza. unul din picioruse era facut special mai subtire, ca in timp sa treaca mai mult curent prin el si sa cedeze la un mom dat placa.
    Am inlocuit mufa „la timp”, ca oricum se largise si nu mai facea contact ca lumea cu conectorul de la incarcator. A mai tinut o vreme, pana a inceput sa ma lase bateria. Tinea can 20 de minute si apoi pica fara avertisment.
    Luat alta baterie de pe aliexpress, tine si acum.
    Problema dupa atatia ani e ca nu mai pot pune alt Windows pe el, ca nu mai fac drivere pentru laptopul asta. Cred ca am pe el windows 8.1. Abia anul asta l-am pus pe raft, ca nu mai vreau sa ii cumpar alt SSD.
    Dar da, totul e facut sa se strice la un moment dat.

    Daca la partea de electronice, IT, etc. inteleg schimbarile de la un an la altul pentru ca evolueaza tehnologia, nu inteleg, de exemplu, de ce nu pot sa gasesc cap cu lame la trimmer-ul meu vechi philips, care isi facea treaba f bine, si trebuie sa cumpar noul aparat, care e jalnic, un plastic de 2 lei si nu taie nimic…

    Sau de ce nu se dau legi ca producatorii sa includa componenta de reciclare din faza de design. Adica sa faca materiale usor de reciclat, sa nu faca materiale compuse, greu de demontat, incapsulate, etc. Sa poti schimba bateriile la un produs fara sa fii nevoit sa il inlocuiesti cu totul.

    Comentariu apreciat.415
    • >> de ce nu pot sa gasesc cap cu lame la trimmer-ul meu vechi philips, care isi facea treaba f bine

      In cazul asta particular, si probabil aplicat si la alte dispozitive, tehnologia e in lame, nu in aparat. Am avut aceiasi problema (scapat trimerul, stricat lamele) si lamele noi erau 30 de euro, aparat nou mai modern decat ce aveam era 40, dar lamele erau fix la fel. Aparatul e un motoras cu baterie, componente off the shelf. Lamele necesita prelucrare de precizie in fabrica dedicata.
      Sunt si eu 100% pro right to repair dar in multe cazuri in piesa de schimb e mai toata valoarea produsului complet.

      142
    • Am avut aspirator Samsung, mi s-a rupt dupa vreo 7-8 ani furtunul. Furtun nou „compatibil” 250 de lei, aspirator nou Samsung 399 lei.
      Doar ca aspiratorul nou e de 800W si ala vechi de 2000W, pentru ca norme de poluare
      Nu era ala vechi de 2.5 ori mai bun, dar diferenta de putere e sesizabila. L-am mai folosit pe ala vechi inca 3 ani pana a cedat de tot(nu mai pornea).
      Acum am trecut la cel „nou”, dar ma astept din moment in moment sa cedeze furtunul :)

      204
  13. Hainele de la H&M si C&A sunt urate cu crengi si depasite rau. Au pierderi peste pierderi an de an dar nu vad elefantul din camera. Decat sa faci asemenea campanii penibile mai bine ar angaja niste designeri cu idei si ar mai schimba dracului carpele alea de acum 20 de ani.
    Grupul Zara, Bershka, Stradivarius au inteles nevoia de designeri si fac bani cu lopata.
    PS: hanoracul ala din povestea de la H&M s-a plimbat prin multe locuri ca era naspa ca nu dorea nimeni sa dea nici 2 lei pe el.

    1512
    • Inseamna ca n-ai intrat niciodata in Bershka sau Trage&Urs

      163
    • Nu am intrat Bershka ca nu sunt haine pt varsta noastra, intra fiica-mea de 12 ani si aia pana in 25. La restul din grup sunt mai de 30-40-50. La C & A si H&M sunt de 70+, pijamale si haine de stat in casa. Acum o saptamana am intrat la C & A ca am vrut sa-mi iau un sacou simplu pt birou, sa par mai manager. Acelasi porcarii le au de ani de zile, niste sacouri cu un croi naspa si din ceva panza de sac. Tricouri simpleton cu o poza gen Coca Cola sau New York ce le dai la bunica-ta la tara sa umble prin curte ca nu stii de ce l-ai luat. O sa gasesti genul asta de haine si la pepco sau magazine de chinezarii dar mai ieftin. Dar ei inca au pretentii si se tanguie ca lumea e rea. Nu sunt rau, sunt realist.

      164
  14. Afara de ‘pose-fluencing’ nu inteleg de ce ai dona ceva orice inapoi la magazinul de la care l-ai cumparat, mai bine ajunge direct la tomberon decat donat înapoi la cei ce ți l-au vandut

    814
    • Pentru ca vrei sa scapi de ele si nu vrei sa le arunci la tomberon sa ajunga pe rampa. Ba mai mult, iti mai dau si ceva bani pe ele(pe cont gen). Asa ca tu oricum ai vrut sa le arunci deci le arunci la ei si mai si castigi ceva.

      123
  15. Și după ce a terminat de postat articolul, autorul a recuperat toate Air Tag-urile montate?
    Întreb și eu, că nu îmi pică obrazul să îmi cumpăr haine de la second-hand. Am boarfe cumpărate acu’ mulți ani.
    Dar parcă totuși să îmi bată un agarici la ușa că vrea să își recupereze dispozitivul de urmărire de la mine din chiloți, parcă nu e confortabil.
    Sau ?
    Nu de alta, dar poate fur chiloții înainte să apară Pantera Roz a textilelor.

    715
    • Pentru anonimizare completa le iei de la second hand si te opresti cu ele la laundromat inainte sa le duci acasa. Asa ultima adresa aratata de airtag nu va fi la tine acasa.
      Sigur, tocmai ai triplat pretul boarfelor, dar privacy costa.

      31
    • Nu cred ca e boomer, le-a recuperat pe alea de le-a putut recumpara sh, restu e cost of doing biznis

      81
    • Nu a fost pe modul Gică Contra, în definitiv inițiativa e de apreciat la modul general.
      Dar asta cu sisteme de urmărit bârfe e un pic așa și așa.
      Nu cred că se simte nimeni comod cu faptul că are în guler ceva care îl poate localiza oriunde.
      Da, știu, telefon, ceas, etc. Sunt mulți fanatici de tehnologie, eu nu sunt.
      Poate iau o geacă impermeabilă și o spală doar ploaia.
      La mine hainele și mergătorii pensionați ajung direct în tomberonul de gunoi. Mă doare sufletul pentru oamenii care sortează gunoiul și pentru Greta Thuringer, dar asta e viața.
      Îmi scăpa două lacrimi din ochiul maro, suspin scurt și mă urc pe bicicleta 3.0 diesel.
      Și la prima biserică mă opresc să atașez o moliftă pentru cei doi pui de veveriță sahariană morți din cauza mea.

      711
    • De acord dar.. „Nu cred că se simte nimeni comod cu faptul că are în guler ceva care îl poate localiza oriunde.” E irelevanta, majoritatea merg cu telefonu dupa ei oriunde, nu isi anonimizeaza viata, cred ca e cazul sa o bagi si pe asta la alea cu greta, ignorance is bliss

      12
    • NOU
      #49

      Si asa o sa apara o stire peste cateva lunii cu unii ca sunt urmariti de extrateresti, FBI, SRI ptr ca au gasit niste airtag-uri in chiloti. N-o sa recunoasca nimeni ca erau luati de la SH.

      80
  16. Sunt si imobile reciclate pentru cine doreste sa miroase bashinile lui Charlie

    https://www.bizbrasov.ro/2024/09/24/o-proprietate-din-viscri-scoasa-la-vanzare/

    13
  17. eu o sa fac oneup la comentariile colegilor. eu faceam deinfluencing inainte sa existe influenceri.

    60
  18. Ma gândeam…cat de greu este sa finanțezi un ong care sa ofere aceste haine unor oameni din comunități sarace?
    Cat poate sa te coste? Este mai ieftin sa le trimiți la mii de km? Asa cum arată articolul Snoop?

    32
  19. În magazin este afiș cu descrierea.
    https://imgur.com/a/aDzJQLp

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile