Am auzit asta de câteva ori: noi nu facem grătar dacă suntem doar noi, că e prea mare deranjul, facem doar când suntem mai mulți, prieteni, invitați, familie extinsă.
Eu nu înțeleg asta. Care sunt cele mai importante persoane din ecuația asta, prietenii? Pentru ei te “deranjezi”, dar pentru tine și familia ta nu, că ei nu merită?
Gândiți-vă la asta când vreți să vă luați un grătar. Câți sunteți, cât de des vreți să îl folosiți și cum vă e vouă mai bine. Vouă. Nu prietenilor, nu invitaților. Da, ar fi frumos să aibă și ei loc, dar nu trăiți pentru a le face lor pe plac, nu?
Kaufl**nd banuiesc Pff ce pofta mi s-a facut…
De la gratar faci cancer, mai bine un broccoli si o salata.
de fapt asta e motivul pt care fac rar pt familie…
Daca ne luam dupa toate informatiile astea din studii nici nu mai respiram cand iesim pe strada . Trebuie sa ne mai facem si poftele , da l in balamuc de brocoli cu salata !
Tastatul de comentarii stupide pe internet îți dă cancer Mihail
Ia vezi ce cantitate de pesticide si alte chimicale ai in broccoli si salata si daca faci cancer de le ele sau nu.
doar mie mi se pare că omul e sarcastic/ironic?!
Cu toate ca nu va place sa auziti asta, carnea gatita pe gratar contine substante cancerigene:
https://www.aicr.org/press/press-releases/2018/five-steps-for-cancer-safe-grilling.html
” even small amounts of processed meat, when eaten regularly, increase risk for colorectal cancer”
Tot acolo aveti si cateva sfaturi pentru reducerea riscurilor.
Eu nu stiu sa fac gratar foarte putin. Cam cat carbune folosesti ? Daca pun putin dintr-un sac mi se pare prea putin jar si poate nu iese. Daca pun mult parca il irosesc pe 4-5 bucati de carne. Cum faci ?
2-3 bucăti de lemn pentru a aprinde cărbunele, 4-5 bucăti de cărbune. fix pentru o masă de 3 persoane. fix fix.
Astea-s finețuri. Se învață în timp.
Lemne? De ce? N-ai cana d-aia de aprins carbunii?
cu carbunele ramas faci cativa ardei grasi pe gratar pe care apoi ii transformi intr-o salata delicioasa.
in felul asata nu se iroseste nimic.
Dacă aveți lampă de gaz, nu mai folosiți lemne pentru a aprinde cărbunii.
Pui direct flacăra pe cărbuni și aia e.
și cât timp lemnele și cărbunele se ard să se facă jar, coci niște vinete. altă salată delicioasă.
Weber chimney starter e excelent. In 20 de minute ai jarul facut fara sa faci mare lucru.
Lemnele se pun pentru aroma nu pentru a aprinde carbunele! Fumul de Stejar are o aroma, fumul de Fag alta aroma, s.a.m.d.
150 grame de carbune pentru fiecare 80 de grame de carne (in crud). Depinde acum si ce carbuni folosesti. Daca iei din benzinarii, poti sa pui mai putin, cam 140 de grame, pentru ca in timp ce sunt depozitati absorb vaporii de benzina din aer si ard mai puternic.
In schimb daca sunt luati de la Constanta, pui cam 160 de grame, ca au absorbit vapori de apa marina si ard mai greu.
Daca tot faci reclama unui gratar, ce recomazi/ce recomandati pentru o familie compusa din doua persoane, care face gratar de maximum 3 ori pe luna?
(curtea e adaptata marimii familiei, adica e aproape inexistenta, daca pui doua biciclete in ea)
începe cu ăsta https://www.emag.ro/gratar-carbune-wagon-grillchef-landmann-50-x-26-cm-4000810005666/pd/DWR0R3BBM/
dacă ai nevoie de mai mult, urcă la nivelul superior. dacă nu, aia e.
eu îl am de doi ani, în afară că s-a cojit de tot vopseaua aia, n-am ce-i reproșa.
@Cristi – „Daca vrei sa faci gratar iei Mesterul Macelar”
Ia unul cu capac, e mai versatil, daca te duci pe stilul din linkul lui zoso si nu un monstru de beton.
Ceva gen : https://www.emag.ro/gratar-outsunny-rosu-negru-49x43x57-cm-01-0569/pd/DCS4HQBBM/
https://www.emag.ro/gratar-carbune-grillchef-landmann-35-cm-fonta-4000810006304/pd/DB50R3BBM/
Efectul zoso: „Grabeste-te! Inca 16 persoane se uita acum la acest produs”
S-a dat aia cu “ultimul produs in stoc ?”
Subscriu la partea cu gratar cu capac. Cauta sa aiba si balama la capac si neaparat termonetru. Nu mai vreau veci un gratar fara capac!
capacul e bun dacă ai curent in curte. dacă îl pui la perete, nu ai nevoie de capac.
Ai nevoie de capac pentru produsele care necesita expunere indirecta +/- convectie (peste, pui intreg, etc) sau daca vrei sa beneficiezi si de fum.
Capacul face convectie, obtii o friptura cu crusta si foarte suculenta in interior, un gratar cu capac poate fi vazut ca o combinatie intre gratar clasic si cuptor. Apropo de ce scria mai sus cineva de cancer: grasimea scursa ia foc, fumul produs ( hidrocarbura aromatica) intra in carne si uite asa creste riscul. Daca folosesti gratar cu capac din cauza oxigenului rarefiat grasimea nu ia foc, se scurge in cenusar.
Deci mergi in dedeman si cumperi grataru premium cu 258 lei. E din otel(nu se deformeaza daca pui si lemne).deci nu tabla cum sunt restul. E portabil.picioarele se monteaza si demonteaza usor fara scule.de cand l am luat il folosesc saptamanal.
https://www.dedeman.ro/ro/gratar-gradina-cu-carbuni-premium-3172-portabil-otel-58-x-30-cm/p/7053453
Am auzit si eu asta cu ni fac gratar singur, dar l-am trecut la mituri urbane. Adica eu fac mai des gratar pt mine decat pt prieteni, daia nu intelegeam. Deci e legit, vaiii, rad si acum.
cam ingramadeala acolo boss, mai rasfirat ca nu e STB.
Eu chiar mi l-am făcut singur
Niște cornier” găsit” pe undeva, niște fierbeton de 6 sau opt, o sudură pe la un prieten…
așa mi-am făcut și eu o Tesla Model S.
Daca-ti spui ca de fapt am plecat sa fac un bmw ursulet tunat cu sarme, cu volanul pe dreapta si inmatriculat in Bulgaria, nu ma crezi, dar cum n-am procurat decat putina tabla, din grila a iesit gratar si din tabla putina am facut cutia
Motorul l-am transformat in uruitor de porumb si din roti cu tot cu capace mi-am facut suportul, sa-l plimb prin toata curtea
Am auzit-o si eu pe asta…
Dar cu articolul asta, acum imi dau seama ca socrul meu se respecta. Are 3 gratare la tara. Unul miiic, pentru 2 persoane (el si soacra), unul mediu pentru atunci cand suntem noi 4 si unul mare, pentru atunci cand suntem mai mult de 4. Aluia ii zicem „gratarul de nunta” :))).
Le pune unul in altul, bine mersi, nu ocupa spatiu, scoate doar pe ala care ii trebuie. That simple. Bine, el si le-a confectionat singur.
La fel ca aia cu masina de spalat vase „noi nu luam, ca suntem doar 2 persoane si nu merita”.
De parca nu tot in aceleasi oale, tigai sau tavi gatesti si not tot la aceleasi tigai, oale si tavi stai sa freci de nebun dupa aia, chit ca faci 2 portii sau 5…
Problema e ca nu toti avem vecinii la min 200 de m ca tine. Si daca ai ceva sorici nu prea poti sa ii afumi in fiecare zi, doar ca iti iubesti familia.
construiești așa ceva, cu burlan înalt https://www.dedeman.ro/ro/gratar-gradina-cu-carbuni-bari-fix-din-beton/p/7049014
Ideea nu e rea, am vazut la altii, dar la mine nu se poate aplica. ghinionul de neșansa face ca sa am gradina spre spatele casei cu acoperisul in panta, deci teapa!
grătar cu fum nu fac nici eu decât dacă îl fac alții care au păr scurt și ușor de spălat, de-ăla de aragaz fac de 2-3 ori pe săptămână, suficient cât să-mi aducă familia aminte că nu toată lumea are chef de regim, că vor prăjeli, că s-au săturat de grătare, că nu mai vor să vadă somon la grătar, porc la grătar și nimic la grătar
mi-ai făcut poftă de păstrăv la grătar.
bagă, în 20-30 de minute e gata!
Ce treabă are o femeie cu gratarul autentic, cu carbuni ?
Aceeași treabă pe care o au locuitorii din Tanzania cu urșii polari
@Bula
Sa inteleg ca suntem prea proaste, sa aprindem un foc? Ma-ta marea cand gatea la plita, sau aprindea focul in soba, astepta dupa tac-tu mare sa aprinda focul??
Ia du-te tu pe’acolo, pe la Dedulesti, si zi-le chestia asta la toate muierile de acolo, care manuiesc 10- 12 ore pe zi gratarul ala, pentru toti soferii de tir. Ba chiar mai bine decat iti manuiesti tu propria putzulica.
In garantez ca te bat alea, cu o mana, de nu mai stii nici daca esti barbat sau femeie, in timp ce invart niste mici cu cealalta.
Haida sictir.
Sictir tu !
Alea la Dedulesti fac asta ca e meseria lor, ce treaba are gratarul autentic barbatesc cu plita, focul in soba sau mai stiu eu ce mama dracului ?
Pur si simplu n-am vazut pana la varsta de… femeie care cu o mana sa intoarca pe gratar, cu o mana sa tina berea si cu cealalta sa ragaie
SI nici nu cred ca am sa vad vreodata
De fapt sper sa nu vad vreodata
bos, dacă fac grătar autentic de 3 ori pe săptămână cât duce pipota mea grătar, mai bine m-apuc din nou de fumat, poate n-ai citit bine: am păr lung, de ce l-aș spăla de 3 ori pe săptămână după ce m-afumă grătarul cu cărbuni? asta ca să nu mai zic că europenii nu sunt singurii care știu să facă grătar, dacă simți nevoia de gust de fum pe carne se rezolvă cu un pic de ceai verde (de-ăla original, nu vreascurile de le vând ăștia la plic) ars mocit într-o șmecherie la capac :), da’ nu știi tu d-astea, nici nu e cazul să știi, mai ales că sunt puțini care-și dau seama după gust dacă ai ars fag sau stejar pentru grătar, te pomenești că tu faci grătare doar cu stejar vechi de 1000 de ani, de la notră dam
Opa !Ma sfasie miscarea feminizda .
Nu spune nimeni ca trebuie sa te bagi la gratarul autentic. Bine ar fi sa stai deoparte
Nu spune nimeni ca nu sunt si exemplare feminine care fac gratar autentic barbatesc, ca madamele alea de la dedulesti, branesti and shit. dar…
proportia cucuanelor respective in populatia feminina e aceeasi cu proportia femeilor mecanic de locomotiva, astronaut sau alpinist utilitar
Noi stim foarte bine ca femeile sunt in stare sa faca TOATE treburile facute de barbati, si chiar mai bine decat ei, problema lor mare e cand cade putina zapada pe masina sau apare un paianjen nustiudeunde
adevărata problemă e unde ții tu cuțitele de filetat
Gratar autentic barbatesc, auzi :))))
Da’ ce, il aprindeti cu pula?:)))))))))
In nici un caz. Creierul trebuie ferit de lovituri
„Pur si simplu n-am vazut pana la varsta de… femeie care cu o mana sa intoarca pe gratar, cu o mana sa tina berea si cu cealalta sa ragaie”
… daca vrei sa ne arati cat de superior esti, doar pentru ca plimbi bursucu, ai macar un pic de logica.
hahahaha….Si a venit Emma si practic a demonstrat ca Bula are dreptate
degeaba se chinuie pizzi si jupaneasa, vin Emele din lumea asta si fut tot
din lipsa spatiului unde as putea face gratar, mi-am luat un grill fain
insa, carnea nu are gustul ca ala de pe gratar. daca mananci imediat dupa ce e gata, are gust bun. dar daca lasi pentru mai tarziu sau a doua zi la munca, carnea e pur si simplu uscata, zici ca musti din coaja de copac. nu tare, dar asa fibra uscata. sa recunosc, n-am experienta, dar poate oferiti voi ceva ponturi in legatura cum sa faci carnea pe grill.
ps: nu dau cu nimic pe carne, si nici nu ung placile grill-ului.
pune ulei la baiț și las-o 3 sferturi de oră la asezonat, îți garantez că rămâne suculentă o săptămână după
Baga un ochi la tanti asta: https://savoriurbane.com/tag/la-gratar/
De la ea am invatat toate tips and tricks-urile, de imi ies niste fripturi la cuptor si la gratar de te lingi pe degete.
Pe scurt, secretul e sa marinezi carnea cu o seara inainte. Mereu. Si sa o lasi la temperatura camerei cand vrei sa o gatesti. Daca o pui rece, direct la gatit, o sa se contracte si se face talpa.
Dar uita-te acolo la diverse retete, ca le are tanti bine de tot.
Ca sa eviti uscarea, ai grija sa pui carnea intr-o craticioara sau ceva cu capac imediat dupa ce o scoti de pe gratar. Nu o lasa la aer.
https://altex.ro/placa-grill-plite-inductie-electrolux-infi-grill/cpd/ACCINFI-GRILL/
va multumesc pentru raspunsuri
gratarul pentru majoritatea este:
-copiii se joaca intre ei
-femeile pregatesc carnea
-barbatii fac focul
-barbatii beau bere
-barbatii prajesc carnea
-femeile fac salate
-barbatii beau bere
-unul din copii se loveste si barbatul tzipa pe femeie ca n-are grija de copil
-femeia tzipa pe copil ca de ce se vaita
-barbatii beau bere
-67%din carne e arsa
-barbatii beau bere
-femeile pregatesc masa
-muzica e tare, maneaua e pe sistem
-femeile aduna masa si fac curat
-copiii?… pe cine mai intereseaza?
-femeile vor acasa, barbatii nu, ei mai vor o bere si o tarie
-e tarziu, se pleaca acasa
gratar a la Zoso
-kaufland, foc, prajit, mancat, facut curat, desfacut o bere, scris articol
mane, eu am curte, ce ai descris tu e grătarul la iarbă verde.
-e tarziu, se pleaca acasa
-bărbații beau bere
-pe drum bărbații beau bere
-acasă bărbații după ce mai beau o bere se culcă iar femeile se enervează
…și intră pe blogul lui otravă, să citească despre iubire.
De ce e diferit gratarul la curte fatza de cel de la iarba verde?
Stereotipurile de mai sus nu sunt valabile in ambele locatii?
Vroiam sa scriu ca diferenta ar fi ca la iarba verde vine si ursu la petrecere, dar n-am mai scris ca nu se mai aplica de ceva vreme.
nu știu cu ce oameni umbli tu…
Daca mai si landmannul pe gaz iti recomand asta dimensiyne 40×49, merge perfect, nu mai curge nimic pe arzatoare si mentine caldura beton.
Lodge L410
fac o dată pe lună grătar în curte exclusiv pentru familie. de vreo două ierni, fac și iarna, iar senzația pe care ți-o dă focul în ger e fantastică (sunt singurele dăți când beau vin sau tărie). oricum, foc exclusiv cu lemne, de fag uscat măcar 2 ani, carne mai puțină (ieri am mâncat o bucată de ceafă și 2 frigărui, trei persoane), multe legume și, ce-am descoperit de vreun an, brânză specială pentru grătar. o minunăție.
iei mănușile astea, un hanorac, și te încălzești la grătar. mai miști ceva prin curte, mai te bați cu bulgări cu copilul…
exact
am luat ceva anul trecut https://www.instagram.com/p/BjZjcSIFhtB/
@berenger sa înțeleg ca sunt singurul care a făcut grătar in Oslo la -25 de grade?
Cu lemn de plop ca aia n-au auzit de cărbuni ;))
-15 https://www.instagram.com/p/BcxZ9MVF20O/
Sa incerci halloumi alambra, au la kaufland. Facuta la mama ei in cipru, fara sare in exces, o minunatie.
Pentru cine sa faci gratar daca nu pentru familie. Fac ceva pe asa zișii prieteni care dispar cand ai nevoie de ei precum umbrele in razele soarelui. Canci gratar for fake friends. Ajuta sa il cureti cu perie de sarma cand are prea multa grasime pe el.
niciodata n-o sa inteleg fascinatia mioriticului pt. gratar
Esti fraier, grătarul poate fi o arta ca orice altceva. Cand faci mici de 2 lei nu conteaza prea mult dar I-ati ca mine un t-bone de 50 de euro si pune-l pe gratar daca ai coae!
„i-ați”?
mobutu, grătarul e mișto. mie imi place mai mult o coastă sau un pui pe grătar la grătar decât la tigaie.
Iat-i?
„I-ați” „Iaț-i”
Mai dați-i o șansă…
Nu as zice că e fascinație mioritică. In Finlanda, de exemplu, sunt grătare intre blocuri special amenajate pentru rezidenți, mai ales în orașele mai mici unde e și spațiu, plus locuri amenajate prin păduri și parcuri.
Fascinatia asta este globala, mai iesi si tu din cartierul tau un pic.
I-a-ț-i. Problemă rezolvată. 😄
As zice ca romanii is chiar la grădiniță cu grătarul
Eu am gratar cu gaz. Nu e o problema sa-mi fac o singura ceafa, sau un burger… doar eu mananc carne, sotia o arde vegetariana, si copiii sunt inca mici. Stiu.. am auzit de o suta de ori.. nu iese ca ala cu carbuni. Tot de 100 de ori am ras.
cumpără niște vreascuri din alea de aprins focul. afumă friptura la final.
https://www.emag.ro/aschii-de-lemn-pentru-aprins-focul-uscate-25×2-5×2-5-cm-trm03/pd/DGY5J4BBM/?X-MB=0
https://www.grillmarket.ro/ustensile-pentru-gratar/1451-aschii-afumare-lemn-hickory-landmann-16300-4000810163007.html
Nu e nici o diferenta, la fel cum nu e nici o diferenta intre tigarile electronice si cele normale. Oricum clar ala pe gaz ar fi mai „sanatos”
Asta e un fel de vegeta pentru o mooe prost făcută.
@ zoso și offtopic
O pereche de mergători de alergat poți recomanda? 3 ori pe săptămână, cam 12-15 km per sesiune.
Bogdaproste anticipat.
începe cu ceva ieftin de la decathlon sau adidas. după ce se rup ăia, treci la salomon sau arcteryx.
@vali mersi.. o sa incerc.
@ValiTaifun habar n-am daca e mai sanatos sau nu. Nu de aia l-am ales… si nici tigara electronica
Pentru ca nu ai mancat barbecue. Alta poveste.
Da’ ăla zidit, combo de sobă, grătar şi cuptor de pâine se pune?
la muncă, orădene!!!
Sâmbătă am fost la țară eu cu soția că fata a fost plecata in tabăra. Nu prea am avut chef de grătar doar noi doi. In schimb am făcut o varză călită cu cârnați și o ciorbă de cartofi cu ciolan afumat. Și vinete coapte. Și cartofi prăjiți in ceaun.
Nu prea are farmec sa pornesc reverse flow offset smoker-ul pentru 2 oameni. Durează 8 ore sa coc niște coaste de vită.
Vali, mai am puțin de aranjat prin curte, după aceea poate facem un review la topare si la grătar. Am vreo 5 topoare și o macetă.
Bai nene, voi ramaneti singuri si gatiti toata ziua? :)))
Avantajul focului cu lemne și a unei plite de fontă groasa de 2 cm: nu trebuie sa stai sa păzești mâncarea, ai timp și de alte activități.
Slow-cooking-ul s-a inventat la sat : )
Scuze de offtopic: s-a întors în România madam Udrea. E ca o floricică, postează pe Facebook, este activă.
Tupeu maxim.
Și dacă tot vine vorba de grătar, aveți așa ceva? https://www.adcadou.ro/categorie-produs/sorturi-din-bumbac/
Vali, băiatul care ți-a adus resturile de fag, cu cat le dă? Sunt interesat.
Am găsit ceva asemănător la Stupini cu 600 lei / m ster, dar e cam scump. Vreau sa le folosesc la decorat un perete:
https://m.facebook.com/groups/740526862768545?view=permalink&id=1266319936855899&ref=m_notif¬if_t=feedback_reaction_generic
nu mai știu dacă am dat 200 sau 250 pentru jumătate de metru cum vezi in poză.
oricum, dacă cumperi vara, lemnul obișnuit (ce vezi acolo sunt resturi de la o fabrică de mobilă, din ce mi-a zis omul) e mai ieftin.
Păi dacă da la juma’ de metru sunt interesat.
Poți să-mi dai nr. băiatului?
Mulțumesc.
check ur mail.
românia e țara unde oamenii fac curat când au musafiri.