Un copil, o grădiniță privată și o dușcă de clor

Un copil în vârstă de 2 ani a fost internat la Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi după ce a băut accidental dintr-o sticlă de lichid pentru curăţat. Incidentul a avut loc în cursul zilei de ieri la Grădiniţa particulară "Căsuţa Zânelor" din cartierul Păcurari. Medicii spun că este în afara oricărui pericol acum.

Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că, după primele verificări a constatat că grădiniţa nu are autorizaţie de funcţionare şi că ancheta declanşată ar putea duce până la închiderea unităţii de învăţământ. (sursa)

Hai să numărăm greșelile:

  • copil nesupravegheat. odată predat părintelui, nu mai e în grija grădiniței, chiar dacă se află pe teritoriul ei, deci mami e de vină.
  • cameră cu produse toxice nesecurizată. nu știu voi, dar pe mine asta mă sperie foarte tare. și nu cred că un zăvor pus la 2 metri înălțime e atât de scump.
  • grădiniță fără autorizație. aici vina e comună, și a părintelui care nu știe unde își duce copilul, și a autorităților. grădinița n-are nici o vină, proprietarii ei încearcă să facă niște bani, dacă nu îi controlează nimeni nu e vina lor.

Chestia asta cu educația e extrem de delicată. Părinților le place să își abandoneze copiii în brațele educatorilor, învățătorilor și profesorilor și să nu se mai intereseze deloc de soarta lor, ignorând complet toate știrile despre salariile mici ale cadrelor didactice sau nefăcând legătura între nepăsarea acestora și salariile lor mici.

dark-passage-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Atunci cand primesti lunar de la parinti pentru fiecare copil 200-300 de lei (sau chiar mai mult), nu prea mai incap discutii de genul ”salarii mici” pentru ca acele discutii isi au rostul doar in gradinitele de stat.
    Legal, atata timp cat copilul se afla in gradinita, si este invatacel acolo, cadrele didactice raspund de siguranta copilului, indiferent ca in preajma sunt parinti sau nu.
    Amuzanta e justificarea facuta de directoare si cum copilul ar fi confundat sticla de clor cu sticluta lui de apa, de unde rezulta ca in gradinita clorul este tinut in sticle ce au fost candva de apa sau de suc.
    De vina e doar femeia de servici pentru ca a lasat usa deschisa la camera unde-si tine produsele de curatenie. :)

    00
  2. Și ce a fost mai întâi? Oul sau găina? Nepăsarea sau salariile mici?

    00
  3. Generalizezi crunt si implicit de bagi in aceeasi oala :P

    00
  4. Niciodata nu am inteles cum functioneaza modelul de business al majoritatii gradinitelor. In medie costa cam 500-600 lei de copil insa dupa umila mea parere pretul asta nu poate acoperi niste servicii de calitate. Probabil le tin jos din cauza pietei si a concurentei, insa daca faci un calcul lunar sa zicem la 30 de copii iti dai seama ca nu prea ajung de salarii decente (ca sa-si dea interesul), utilitati, mancare de calitate, curatenie, jucarii si in general un mediu corespunzator. Asa ca, de undeva trebuie sa se renunte :(

    00
  5. Corect, salariile sunt mici. Corect, educația nu se face doar la școală, grădiniță, ci mai ales acasă.

    Totuși, ce ar trebui să facă părinții, să dea șpagă pentru că educatorii și profesorii au salarii mici?

    00
  6. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – adica nu avea autorizatie ca ce?

    00
  7. uiti: mama nu a vazut nimic in neregula ca sticla de „ceai” era diferita fata de cea de dimineata

    00
  8. Zoso, chiar exagerezi.
    Nu e relevant daca gradinita e privata sau de stat.
    Nu stiu ce expetiente ai avut tu, dar copilul meu a fost 5 ani in aceeasi gradinita (privata) si o recomand oricand, oricui. Nu a fost niciodata nici o problema.

    00
  9. @ady – Cum sa nu ajunga 600 RON/copil niste servicii de calitate? In definitiv ce servicii „de calitate” poate oferi o gradinita?

    00
  10. Nu reusesc sa inteleg. Eu nu am copii. Si musafiri primesc extrem de rar. Si musafiri cu copii poate de doua ori pe an.
    Prima regula cind sint copii e ca in camera unde tin produse toxice gen clor si diluant nu se intra.
    A doua regula e ca acele produse le tin puse undeva pe centrala. Adica fix linga tavan. Si o fac nu din cauza copiilor neaparat ci ca asa simt eu ca e corect. Sa nu le pun la indemina. E ceva instinctiv.
    Daca la o gradinita astfel de lucruri nu se intimpla, ceva pute rau. Dar rau de tot. Pacat!

    00
  11. Care din comentatorii de mai sus (inclusiv autorul articolului) au copii sa ridice doua degete! Restul stati jos: nota doi!

    00
  12. E adevarat ca personalul gradinitei e vinovat pentru ca sticla de clor a fost la indemana copilului.
    Dar…
    Mama isi ia copilul de doi ani si ceva de la gradinita. Apoi tot ea il trimite pe copilul de doi ani si ceva sa mearga singur sa isi recupereze sticluta de apa. Tot ea il lasa sa ia o gura de apa din sticla neverificata.
    Totusi ea nu are nicio vina, pentru ca totul s-a intamplat in cladirea gradinitei…

    Daca il lovea o masina pe strada era de vina exclusiv primaria, fiindca era pe domeniul public, da?

    00
  13. e discutabil asta cu abandonu` in gradinite. nu prea ai incotro. nu intotdeauna bunicii sunt acolo sa te ajute, iar aceeasi discutie o putem deschide si in legatura cu bonele.
    eu spre exemplu am dat fata la cresa de stat, in bucuresti, sectoru` Piedone. arata excelent la prima vedere, educatoarele/asistentele par ok, curatenie, etc.
    cum controlezi insa astfel de evenimente, pt ca pleci de la ideea ca in fiecare padure exista uscaturi. si daca face vreuna o gafa si lasa niste clor pe hol, dupa ce a sters dusumeaua, iar ea se duce la baie si boracu` iese pe hol si ia o dusca…..
    cum?

    00
  14. ca parinte ce autorizatii trebuie sa-i ceri directoarei cand inscrii copilul la gradinita? stie cineva cu exactitate cate sunt,de unde se obtin si cum arata?

    00
  15. Azi ne povestesti de cum alegi o gradinita pentru copilul tau, maine ne spui in ce pozitie trebuie sa faci sex ca sa iasa baiat sau fata, poimaine ne spui cum sa-ti prelungesti orgasmul ca mascul, raspoimaine ne povestesti cum scapi de cosuri.
    Coaie, nu mai bine te limitezi sa ne povestesti de blogging, piscoturi, telefoane, cum e bine sa conduci doar pe prima banda. De astea macar te-ai lovit zilnic in viata. De restul … :D

    00
    • @D. Andrei: tu ai terminat poli, de ce te-ai insurat cu irina? ce știi tu de insurătoare și de copii, bă? treci la programare!

      eh, mișto logică, nu? :)

  16. Postul ăsta este unul dintre cele mai tembele pe care le-ai scris vreodată.
    Când îmi duc coplilul la grădiniță ar trebui să cer autorizația de funcționare? Când îmi duc copilul la grădiniță înseamnă că îl abandonez în mâinile unor canalii? Sunt un om rău? ar trebui să fiu decăzut din drepturile părintești?

    00
  17. Cum adica „dacă nu îi controlează nimeni nu e vina lor.” ???
    Dar constiinta noastra de buni cetateni unde este? Chiar trebuie sa fie cate un inspector sau politist la fundul fiecarui om pentru ca acesta sa respecte legile?
    Ce-ar fi daca asa ar procedeze si soferii, n-ar respecta regulile de circulatie decat in momentul in care vad un politist in strada?

    00
  18. @Garm, pai, ia uite aici:

    – 30 de copii, da? la 600RON / luna de copil = 18000 RON
    – ai macar 4 educatoare + o femeie de servici + ceva administrator? (minim, nu mai pun colaboratori pt diverse activitati). Ce zici, 1500 RON e un salariu ok ca sa fii cu ochii in patru sau sa freci podelele? daca da, asta inseamna 9000 RON
    – pt 10 lei/zi mancare, asta inseamna 30*30*10 = 9000 RON

    (apropos, deja au zburat cei 18000 RON)

    – mai ai intretinere, jucarii, materiale educationale, etc, de unde? Nu mai zic de bucatar/alimente daca au bucatarie proprie.

    Deci, ai depasit bugetul. De unde iei?
    – din salarii => educatori acri, ingrijitori delasatori
    – din calitatea mancarii => cufureala, salmonela, etc :)
    – …

    PS: nu am pronuntat cuvantul „profit” da? se stie, lumea deschide afaceri de placere si ca sa piarda bani…

    00
  19. Interesanta logica aia cu vina parintelui ca nu are gradinita autorizatie. De curiozitate zoso, ai verificat daca magazinul din care iti faci cumparaturile are autorizatiile ok? Sau cumva presupui ca daca este deschis statul isi face treaba si verifica acele autorizatii?

    00
  20. Dracul nu doarme. Asta este, a baut putin clor un borac, nu e primul si nici ultimul. Prea mult caz se face pt orice pishat. Nu prea se intampla mare branza in ultima vreme am impresia si din orice rahat se face caz.
    Iara o sa vedem pt a jdemia oara niste analisti de duminica vorbind despre aceleasi subiecte obosite: salariile dascalilor de 4 ore pe zi si 4 luni vacanta, gradinite si scoli cu pb, etc, etc.

    00
  21. Ok sa presupunem ca gradinita particulara nu avea autorizatie de functionare, deci e de porc si trebuie arsi pe rug, dar urmeaza intrebarea de baraj cate gradinite si scoli de stat nu au autorizatie de functionare????
    Ps: nu iti convine salariul nu prestezi munca respectiva si te duci si te angajezi pe un salariu pe care crezi ca il meriti.
    Ps 2: ca patron nu iti ajung incasarile sa asiguri niste servicii de calitate cresti pretul.
    Ps 3: ca parinte nu ai bani sa platesti cat iti cere patronul pentru niste servicii de calitate?? accepta serviciile de care ai bani sau daca nu doresti asta renunta la ele.

    00
  22. @garm
    „@ady – Cum sa nu ajunga 600 RON/copil niste servicii de calitate? In definitiv ce servicii “de calitate” poate oferi o gradinita?”

    Nu, nu ajung, nici pe departe. O gradinita privata trebuie sa plateasca chiria, salariile (educatoare, directoare, femeie de serviciu, part-time asistenta), mancarea si intretinerea cladirii. Cu 500-600 de lei/copil e imposibil ca serviciile de mai sus sa fie „de calitate”

    Ganditi doar la chirie: vreti sa duceti copilul intr-o casa batraneasca plina de mucegai sau intr-o vila noua, cu mobiier nou, cu parchet de lemn, cu centrala termica, etc? Ei, chiria aia chiar costa. Si costa mult. La fel la masa: daca gradinita va spune ca poate sa asigura 3 mese pe zi cu 10 lei, apoi cred ca e cazul sa fugiti mancand pamantul de acolo. E practic imposibil. Copilul o sa traiasca cu margarina pe paine si cu parizer. Chiar si cu 10 lei pe zi si s-au consumat mai mult de 30% din cei 500-600 de lei. Numai pe o mancare jalnica.

    Si asa mai departe. Nu are rost sa va pun pe hartie exact costurile, dar puteti sa faceti candva acest exercitiu. Iar apoi va puteti deschide cu success o gradinita particulara ;)

    00
  23. Ar trebui sa vorbesti de copii si educatia lor doar cand ai. Ai sa vezi ca teoria si practica sunt total diferite. Daca duc copii la gradinita inseamna ca ii abandonez?! Ce propui…. parintii sa ii lase acasa pana la 7 ani? ! Varza articolul.

    00
  24. „Părinților le place să își abandoneze copiii în brațele educatorilor, învățătorilor și profesorilor.” Pai, ce sa-i faca, sa le dea tzatza pana la adanci batraneti? Parintii au servicii, nu le pica bani din cer si sunt nevoiti sa dea copiii la gradinite/scoli/camine. Copilul meu e la gradinita cu program prelungit, singura din micul orasel de provincie in care stau. Crezi ca l-am dat de placere sau ca sa scap ziua de el? Nu crezi ca mi-ar fi placut sa-l iau la 12, sa fim cu totii acasa la masa de pranz? Dar, eu servici pana la 5, sotia pana la 4 si mai face si naveta la Spitalul cu pricina. Asta nu inseamna ca l-am abandonat, ci ca n-avem alternativa. Nimic nu e sigur in tara asta!

    00
  25. popp: tu iti aduci copilul la gradinita. Vii, il iei, iesi afara din gradinita, il trimiti, singur, inapoi.
    De vina e educatoarea pentru ce pateste sau parintele?

    00
  26. Ba chiar eu cred ca o gradinita/unitate scolara privata care n-are nimic de ascuns ar trebui sa afiseze cu mandrie autorizatiile/certificarile/etc undeva la intrare.

    Intrebarea este insa: cati dintre noi stim ca si gradinitele trebuie autorizate de ARACIS? Eu marturisesc ca pana sa vad aseara pe protv stirea despre acest caz, habar n-am avut…

    Povestea are, ca-ntotdeauna, si detalii… interpretabile. Parca tot pe pro am vazut ca sticla pe care copilul a pus mana in camera tehnica (aici bad gradinita, bad bad!) era o sticla de la apa de aia colorata de la tedi, marca waterrr. Sticla care la un moment dat fusese a unui copil, inca avea scris cu marker negru un nume de copil pe ea, iar personalul gradinitei a refolosit-o punand clor. Cata minte sa ai tu, om de serviciu, sa faci asa ceva si sa nu indepartezi eticheta de pe sticla sau macar numele scris cu marker?

    00
  27. Am ras de m-am cacat pe mine la comentarii. Probabil la dolhasca e 600 lei de copil, pentru ca altfel e minim 1000-1200 lei lunar. Iar replicile gen cand o sa ai copil, sa vorbesti, sunt geniale. Genial de tampe.

    • @Arhi: i-a durut aia cu abandonul. nimeni nu vrea să afle că trebuie să aibă grijă și să lucreze cu copilul și în afara școlii.

  28. Hehe, numa’ experti. :Garm a comentat:
    25 Septembrie 2013 at 11:05 am
    @ady – Cum sa nu ajunga 600 RON/copil niste servicii de calitate? In definitiv ce servicii “de calitate” poate oferi o gradinita?”
    Crezi ca la „calitate” ar intra mancarea buna si sanatoasa? La vreo 26 lei /zi? Adica 598 lei/luna. De 2 lei restu :)
    Si @ ady – apreciez intenţia, dar se vede ca nu ai auzit de CONTRIBUTII LA BUGETUL DE STAT. Dă tu 6 salarii de 1500 cu 9000 de lei. Şi 7000 de lei la stat?

    00
  29. Eu cred ca sunt multe 4 educatoare pentru 30 de copii, 2 ar trebui sa ajunga. 2 mese pe zi, ma gandesc ca juniorul va manca macar o data (seara) acasa, poate chiar si dimineata si seara, caz in care ramanem cu 1 masa. Cheltuielile pot fi reduse in continuare….

    Evident, cu cat serviciile sunt mai complexe si mai de calitate pretul creste, dar cred ca o gradinita privata poate oferi un pachet de servicii destul de competitiv pentru 600 de RON.

    Pentru comparatie – o cunostiinta si-a dus copilul (adolescent) la un liceu+internat in Belgia unde plateste 300 de euro pe luna. 300 de euro in conditiile in care un adolescent are nevoi mai mari decat un copil de gradinita, viata din Belgia este mai scumpa decat cea din Romania, copilul studiaza acolo (are mai multi profesori vs o educatoare), primeste 3 mese pe zi, este cazat de duminica seara pana vineri seara, sta singur in camera de camin, etc…

    00
  30. La stat/copil: mancarea 15lei/zi + 4-5lei/optional x 2 pe saptamana (unul minim obligatoriu, conform Ministerului). Inca 250 lei/an, dati la inceput de an pt rechizite, creioane, etc. la gradinita (nu acasa) si Iese cam un 500 lei/luna/copil LA STAT.

    Asta asa, ca tot am avut sedinta cu parintii ieri …si recunosc ca nu am stat sa cer avizul de functionare al gradinitei…

    00
  31. exemplu. Gradinita de stat. Fiecare părinte cotizează cu 300 ron. In sala sunt undeva la cca 20 de copii. Se duce mama unui din copii o data in gradinita si deschide usa : copiii erau singuri. Singuri ! A stat aproape doua ore sa astepte educatoarea. Dupa reclamatii la ministerul educatiei, copilul a fost exmatriculat pt ca nu ar fi platit taxa scolara, taxa pt care nu se dadeau chitante.
    Invatamantul din RO….

    00
  32. @tester, da, e buna asta cu contributiile, corect, ar fi trebuit sa stiu, doar de 10 ani imi dau salariul minim :)

    Oricum, calculul a fost grosier, si chiar daca ii dai oficial 700 RON sau jumate de norma, tot trebuie sa-i dai restul la negru, deci din „profitul” tau. Iar 26 RON / zi e „platou de lux”, la majoritatea gradinitelor pe care le studiez in prezent mancarea e cam 10-12 RON/zi

    00
  33. @arhi, nu e vorba de dolhasca, dar tot pe acolo: Iasi :)

    Bucuresti probabil ca face intr-adevar nota discordanta.

    00
  34. @Garm, sa inteleg ca nu esti calit la scoala vietii :D

    2 educatoare la 30 de copii? adica una la 15 ?!? Ai idee ce inseamna un titrez de 2-3 ani care nu sta locului si sare/tranteste/izbeste/alearga, toate astea fara prea mult spirit de conservare? Dar doi? Dar 15? Stii sper ca jucariile cele mai bune sunt EXACT cele pe care le are celalalt copil si ca iti trebuie ACUM, daca nu, e jale?

    00
  35. @zoso
    Relativ la comentariul lui „D. Andrei”: chiar nu ai facut diferenta intre a vorbi despre ceva (copii, in cazul tau) si a face sau a avea ceva (nevasta, in cazul lui)?
    „eh, mișto logică, nu?” => nu.

    00
  36. Doamne, cate aberatii… ce va mai place unora sa va dati cu parerea…

    00
  37. Care n-aveţi blog să nu comentaţi! Idiots.

    00
  38. ~600 e taxa la privat in cluj + mancare 12 lei pe zi + activitatie extra.

    ati uitat contract cu medic pediatru, la calculul ala de profit, ati uitat chiria, ati uitat materialele si multe altele…

    00
  39. Poate-s io mai prost… daca avea gradinita autorizatie nu mai era clor in sticla aia? Ce-are sula cu p….ura?

    00
  40. Socant cum stirile astea sunt toate din Moldova. Nu auzi de unul sa fi baut clor din Bucuresti, Timisoara sau Satu Mare.
    In primul rand, mai inteleg sa faca confuzie intre sticle, poate erau similare. Dar daca greseste camera in care isi cauta sticla de ceai, mare noroc sau chiar mare pacat ca selectia naturala n-a functionat mai bine.

    00
  41. ala mic cred ca voia nitica tuica

    00
  42. @Zoso: esti un tip care te documentezi f. bine, ai demonstrat-o de multe ori :)).

    00
  43. @Ady, pe vremea cand inca visam sa intru in invatamant, erau 30-35 de copii la o educatoare. Si nu si-a rupt niciunul gatul si nici nu s-a pornit al treilea razboi mondial. Nu zic ca-i normal, zic ca se poate si mai rau de o educatoare la 15 copii :D

  44. Nu boss, de ce sa fiu ironic. Ai luat adresa de mail, ai cautat profil facebook (desi nu apare in prima pagina google) si mi-ai gasit identitatea.
    Vizavi de comentariul meu – am fost rautacios, insa iti spun doar ca eu inainte de a ma casatori nu imi dadeam cu parerea despre casniciile altora si nici despre casnicii in general, nu mai vorbesc despre copii. Asta fusese remacra mea despre articol, ca iti dai cu parerea si nu zic neaparat ca vorbesti prostii, insa crede-ma ca realitatea de avea un copil e diferita de cea din carti si de pe interneti.
    Parca am citit ca ai un nepot/nepoata (poate gresesc), chiar daca ai petrecut timp cu ea/el, tot nu realizezi ce inseamna sa ai un copil, de care nu ai grija doar cand ai tu chef o juma de zi. Prin grija ma refer la supraveghere, joaca, educatie, alimentatie, etc. Meseria de parinte iti aduce satisfactii mari, insa vine cu sacrificii la fel de mari. Fara sa ma cac pe mine, am invatat multe de pe blogul asta, insa cateodata nu pot sa fiu deloc de acord cu tine.

    00
    • @D. Andrei: da, dar am mai scris articole pe tema copiilor, am făcut și pedagogicul, sunt mai in temă decât crezi, de aia „nu ai, nu vorbi” e puțin aiurea.

  45. Este o problema reala lipsa de atentie de care beneficiaza copii in gradinite. Pur si simplu, am asistat la anumite momente in care acestia erau pur si simplu ignorati de educatoare, iar acest lucru ma intriga complet. Trebuie sa recunosc faptul ca vina acopera ambele parti. In primul rand, ai dreptate atunci cand te raportezi la atitudinea pe care o abordeaza anumiti parinti. Pur si simplu se asteapta din partea educatoarelor sa reuseasca intr-un interval temporal limitat, tot ceea ce ei nu reusesc zilnic. Pe de alta parte, lipsa de supraveghere de datoreaza in mod concret faptului ca exista o lacuna de interes din partea personalului din invatamant. Nu vreau sa generalizez, dar devine foarte dificil sa gasim o institutie care sa le ofere celor mici cel putin strictul educational necesar…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile