Google va plăti ziarelor franțuzești pentru că le indexează

ziarS-a anunțat azi că Google a acceptat să plătească 60 milioane euro anual unui fond care să împartă această sumă publicațiilor din Franța.

Mișcarea e mascată delicat, dar toată lumea știe ce se întâmplă:

  1. Google nu poate funcționa cum trebuie dacă nu poate indexa tot internetul. Ar fi o lovitură de PR fantastică să se anunțe că nu are voie să indexeze știrile din Franța, la fel cum a fost când a salivat pe lângă imposibilitatea de a indexa ce se întâmplă pe Facebook (vă dați seama ce ar fi însemnat să poată indexa fiecare status, fiecare poză și fiecare comentariu al fiecăruia dintre cei 1 miliard de utilizatori?).
  2. Ziarele care nu ar fi permis indexarea nu ar fi pierdut mare lucru, și Google știe asta, de aceea a cedat. Dacă oamenii se obișnuiesc să nu mai intre pe Google pentru a căuta ceva, ci se duc direct pe siteul ziarului…Google dă faliment.

În final, rezistența ziarelor franceze deschide ușa altor ziare din alte țări, și nu e nimic anormal în asta. Google face bani de pe urma conținutului altora, iar când ai sub 50% din trafic trimis de motorul de căutare parcă nu se justifică să facă bani fără să dea mai departe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. O sa isi ia banii inapoi din ce o sa trebuiasca sa platim pentru cateva dintre canalele youtube

    00
  2. NOU
    #2

    sunt uimit totusi cand vad cata lume intra mai intai in google.com ca sa scrie in search imdb.com si apoi sa dea click pe primul rezultat.

    00
  3. Si ultimul update Google Images e funny.

    00
  4. Si mie mi s-a intamplat, i-am spus unui angajat de la banca sa intre pe un site, iar el a deschis google.ro si a tastat in search numele site-ului…

    00
  5. Pe ce ca le aduce vizitatori mai si comenteaza. Acuma o sa se apuce fiecare ziar sa ceara bani la google :|

    00
  6. NOU
    #6

    Se auzise de mult de stirea asta. Cel putin citisem eu nu stiu unde. P’astia nu-i mai satura Dumnezeu de bani. Toti vor bani, bani, bani si nu au alt ceva in cap. Si Facebook sa nu mai vorbesc. De cateva luni, parca nu mai poate respira din cauza banilor pe care trebuie sa-i faca cu orice pret. O sa puna curand si taxa daca vrei sa postezi.

    00
  7. Si zoso, iti spun din experienta, acel sub 50% e total ERONAT. Iti dau un exemplu:
    Eu vin prima data din google pe zoso.ro , dar imi place siteul si ii memorez adresa. A doua zi intru pe site direct, iar tu inregistrezi vizita ca a unui vizitator normal cand defapt eu nu aveam ce cauta pe zoso.ro daca nu era google deoarece nu ii stiam adresa.
    Multi uita cum au plecat si cat ia ajutat google sa ajunga unde sunt acum.

    00
  8. E bine ca sa creat un precedent . Sa castige toata lumea pentru continut. Urmeaza Cancan de romania.

    00
  9. Mihea, eu iti pun o cifra pe „cata lume”. La vanzarile pe camere de hotel de exemplu (intern) in Romania, circa 70% din userii din callcenter carora li se spune intrati pe X.ro, tasteaza X.ro in Google. Dintre acestia vreo 40% dau click pe primul rezultat de Adwords, si nu pe X.ro.

    00
  10. Terasa – Paris
    Un cetatean american se aseaza la masa si-i cere ospatarului:
    – Two cheeseburgers, please!
    – S’il vous plaît, le McDonald’s est à travers la vie!

    00
  11. O sa puna in curand lumea in robots.txt suma si contu bancar pentru motorele de cautare, sa cotizeze fiecare daca vrea sa indexeze :)

    00
  12. Cred ca o sa-i cer si eu bani lui Google sa ma indexeze.

    00
  13. Chiar bah, hai sa cerem bani de la Google..:))

    00
  14. @mihnea chirila, @LeGenDary-Boy,

    Câteodată se întâmplă să nu știi sigur numele unui site, de aceea unii intră pe mister google pentru a scrie acolo prima dată. În caz de greșeală, se corectează automat.

    00
  15. Ce face Google-ul cu Image Search mi se pare si mai josnica. Adica sa-i dea acces utilizatorilor la poze fara ca astia sa acceseze site-ul si sa te penalizeze daca pui pe site un script de eliminare a frame-urilor externe. Este aproape revoltator.

    00
  16. Si uite asa toate informatiile gratis de pe internet vor fi putin cate putin accesibile doar celor cu bani.Google ar fi trebuit sa ramana pe pozitii si sa nu indexeze ziare de rahat frantuzesti.Cand o sa de afaliment sa vezi atunci distractie pe ele

    00
  17. Destepti baietii de la google, nu stau degeaba, le mai fata mintea cate ceva.

    00
  18. Majoritatea covarsitoare a utilizatorilor de Internet nu au notiunea de „address bar” sau de „url”; pentru ei internet-ul este google si de-acolo incepe orice navigare.

    A fost celebru scandalul de acum cativa ani cu „facebook login”. Un mare site de tech din State a scris un articol legat de login-ul de pe facebook, si a ajuns pe primul loc in aceasta cautare pe google. Surpriza: s-au trezit peste noapte cu zeci de mii de vizitatori care vroiau sa se logheze pe facebook (asta fiind metoda lor de a accesa site-ul, scriind asta pe google), ajungeau la articolul lor, si ii mai si injurau prin comentarii, crezand ca s-a schimbat facebook-ul, sau intrebau unde le-au disparut profilele si pozele :))

    Cred ca ar fi buna o campanie de educare in masa a utilizatorului de internet si de calculator, in general. Pentru ca a ajuns un dispozitiv atat de mainstream incat lumea are aceleasi asteptari de la el ca de la TV sau cuptor cu microunde, doar ca de obicei vine fara instructiuni de folosire…

    (Parca asta era articolul):

    00
  19. Ziarele franceze sunt mai destepte decat alti prosti, nu spunem cine, si niciodata nu au pus pe net tot continutul ziarului ci doar 2-3 stiri. De asta in Franta se citesc ziarele pe hartie.

    00
  20. Si in toata afacerea ziarele au dat lovitura, si indexati si platiti :))

    00
  21. Numa’ ca nu le da banii ci de fapt le ofera un discount de 60 de milioane de euro in reteaua de publicitate a Google, de fapt in aceeasi retea care i-a suparat pe francezi ca afisa anunturi in SERP langa linkuri ce apartineau publicatiilor lor!
    E mai mult o incercare de aplanare a unui conflict care oricum da dreptate celor de la Google, dar de care ei nu aveau nevoie acum!
    Mi se pare o tampenie oricum sa ceri bani pentru ca-ti indexeaza linkurile Google, nu de alta dar nici robotel de pe motorul de indexare/cautare nu merge pe site-uri ce nu au fost introduse in sistem ori introducerea in sistem tot publicatiile respective au facut-o, la fel cum o face oricine doreste sa apara in paginile SERP ale motorului! Exemplele merg si spre DMOZ, Yahoo, Ask, Bing etc…!
    Cat despre Facebook acordul dintre ei a fost destul de clar, nu va fi indexat mai mult decat adresa url a profilului si o meta-descriere a utilizatorului, pentru ca altfel Facebook ar fi incalcat propriul regulament de functionare, deci practic Facebook a vrut sa apara in motorul de cautare numai ca nu integral plus ca astfel le-au facut si o mare favoare celor de la Google, miliardele de informatii inutile distribuite in fiecare secunda putand sabota acuratetea cautarilor! Si apoi, propriul motor de cautare lansat recent chiar nu si-ar mai avut rost! Stie Zuckerberg ce stie! :D

    00
  22. Ma gandesc daca bloggerii ar putea face un asemenea push si sa blocheze google sa le mai indexeze articolele. Cei care au deja un brand si sunt foarte cunoscuti.

    00
  23. Buna treaba, ma gandesc cum ar fi daca Google ar cere bani sa indexeze continut…cred ca s-ar ajunge undeva :)

    00
  24. Uitea asa in scurt timp o sa platim taxa sa cautam pe google

    00
  25. ce am face fara google daca ar da faliment? ceea ce e imposibil , dar totusi…?

    00
  26. Ma mir ca inca mai exista conceptul asta dispretuitor de „goana dupa bani”. Nimic nu se produce gratis, ce-o fi asa de greu de priceput?

    RVP, ce muncesti tu gratis?

    00
  27. Uite asa ce creeaza un precedent si vor aparea mai multe astfel de cazuri. Aici treaba este cu doua taisuri….noi avem nevoie de Google ca sa”vindem” iar Google are nevoie de vanzatori.

    00
  28. Si pe urma o sa planga de ce au link-urile pe pagina 2 sau 3. Pentru ca pe urma Google, ma gandesc, ca are tot dreptul sa arate primele rezultate a celor care platesc si apoi sa arate celelalte rezultate. Orice actiune are si o reactiune, goana asta dupa bani din orice nu cred ca e bine pentru internet. Pana la urma Google poate ca se folosea de continutul lor(de fapt un link), dar cred ca mai mult ii ajuta decat ii incurca.

    00
    • @RVP: da. abia au stins o investigație a comisiei europene, abia așteaptă lumea să calce strâmb și să ii execute.

  29. stia Voiculescu de ce abandonează Senatul, se așteaptă acum la o basculă de bani, nu ?

    #sarcasm

    00
  30. ce tare…. si pe tine? cat te plateste gogu?

    00
  31. Citesc si ma crucesc cata prostie…auzi la ei…”Ce ne facem daca da google faliment?” Pai ce sa facem…o sa folosim Bing.
    In plus o intrebare: Ce puma mea castiga un ziar francez care traieste din tirajul de 300.000 de exemplare zilnic, cum e Le Figaro, daca e indexat de Google?! Intelegeti oameni buni ca ziarele ca Le Figaro traiesc din vanzari de ziare pe hartie. Un exemplar e 1,5 euro si ei vand zilnic 300.000. Nu mai vorbesc ca in weekend pretul e 4,5 euro/exemplar. Voi credeti ca astea sunt Click si Can Can sa traiasca din click-uri si din „Soc…, da click sa vezi…, Nu poti sa crezi ce…”?!?

    00
  32. NOU
    #34

    @RVP: daca isi permit sa ceara bani lu’ Google, e clar ca nu-i intereseaza traficul care vine de acolo. n-au de ce sa planga din cauza afisarilor pe pagina 2-3. sunt constienti ca daca vor prima pagina in rezultate se plateste.

    00
  33. Ne mutam , ne mutam si iar ne mutam. Dar ce crezi ca bing are mai multi bani sa plateasca la ziare sau ce?

    00
  34. Problema se referea la platforma Google News, francezii spuneau ca Google indexeaza acolo fara a avea dreptul. Google a reactionat si a spus, ok, nu ne lasati sa facem ce vrem – va deindexam de tot din motor. Acum au ajuns la o intelegere prin care google plateste, insa este departe de concluzia trasa de presa ca google ar plati pentru a indexa. Google de fapt plateste un mic lobby, ca avea probleme la ceva consilii europene.

    00
  35. @Vali Petcu: jurnalismul de tip „VEZI AICI”, ce conţine în titlu cât mai multe cuvinte cheie, e făcut special pentru indexarea in google şi, de regulă, e bazat pe furtul conţinutului de la jurnalismul ălalalt, de care zicea Petreanu.

    De fapt, nu ţie îţi spun toate astea, că tu le ştii – am vrut să previn confuzia din capul lui RPV.

    00
  36. full of bullshit you are, zoso sir! ti-as sugera sa ii spui lui robots.txt sa nu te mai indexeze, you don’t need this. Daca ziarele franceze tot nu au nevoie de google, de ce se chinuie, robots.txt e oricand la dispozitia lor, n-au nevoie de lege in acest sens.
    urmatorii pe lista sunt nemtii, a inceput si la ei sa moara presa, s-au panicat iar springer face lobby puternic la cdu sa dea o lege de taxare google (ca, nu-i asa, e vina lor) pana in toamna, altfel spus sa le dea google bani ca-i indexeaza sau ca le difuzeaza linkuri fara aprobare. Ti-ar fi si tie utila o astfel de lege, dai prea multe linkuri aiurea.

    00
  37. S-a intamplat si-n belgia. :)

    00
  38. Situația este atipică. Franța are ziare bune și Google vrea informațiilor lor indexate și pentru că au nevoie de conținut pentru toate țările francofone, francezii fiind cunoscuți pentru faptul că nu prea o au cu engleza.

    Cei care salivează la gândul că Google va plăti în viitor tuturor ziarelor pentru așa ceva se înșeală. Surse de informare pentru engleză sunt multe. Iar de la români n-au ce indexa util.

    00
  39. Pai se spunea anul trecut ca googlele e folosit ca corector ortografic pe prim loc si apoi pentru cautare de porn.

    00
  40. nu sunt de acord ca google sa le dea francezilor bani

    00
  41. sa folosesti tu bing, baiatule…

    00
  42. NOU
    #44

    Daca vor sa vanda ziare de ce au site!

    00
  43. Se discuta si in Germania daca Google ar trebui sa plateasca pentru indexarea articolelor din ziarele online.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile