În ziua în care mi-am luat ăsta Google a anunţat că va afişa date despre traficul din Bucureşti şi alte zone de unde are informaţii. Bucurie maximă, până aflăm de unde sunt luate aceste date:
Informaţiile "în timp real" furnizate de Google în ce priveşte starea traficului auto din Bucureşti şi unele porţiuni ale drumului european E81 nu se bazează pe date furnizate de autorităţi, sau printr-o prelucrare a datelor generate printr-o monitorizare video – ci exclusiv pe baza datelor colectate şi prelucrate de companie de la smartphone-urile utilizatorilor care se află în locaţiile respective – şi care au modulul GPS activ şi aplicaţia Google Maps pornită. (sursa)
Eu văd aici nişte probleme:
- Ce facem cu porţiunile din drum unde nu este semnal 3G? Întâmpin problema asta frecvent cu Trapster prin ţară, oricât aş vrea să fiu util, abia e semnal la telefon.
- De ce aş trimite date la GMaps? Adică, beneficiul meu direct care este? Îi anunţ pe cei din spate? De ce? De ce nu m-au anunţat pe mine cei din faţă? Fiţi siguri că vor fi destui români care vor gândi aşa, pentru că…
- Abonamentele de date sunt scumpe în România. Sau, mă rog, puţini români îşi permit să stea pe 3G non-stop, cel puţin din ce văd pe forumuri, unde e plin de meseriaşi cu telefoane de 500€ şi abonamente cu 100mb date.
- Ştiţi pe cineva care stă cu Google Maps pornit printr-un oraş pe care îl cunoaşte?
Cam asta e cu Google Maps şi traficul. E bun, dar momentan nu prea.
Telefoanele Android nu trebuie sa stea musai cu Maps pornit, atata timp cat
a) e activat Latitude
sau
b) e activata gasirea locatiei pe telefon prin A-GPS si bifata aia implicita de la activarea telefonului cu „share anonymous data with google” (most likely ca-i asta).
Acu’ totul tine de disponibilitatea conexiunii de date.
Datele legate de pozitie ajungeau si pana acum la Google fara sa isi bata nimeni capul in legatura cu utilitatea lor. Aparitia layer-ului „traffic” in Bucuresti si in alte zone izolate de pe autostrazi a fost posibila in clipa in care s-a atins „masa critica”, adica un numar minim de oameni se plimba aiurea prin oras sau prin tara cu telefonul cu Android si cu anumite functii sau aplicatii activate. Asta e stirea reala, nu faptul ca Google a decis sa ne arate cum ne aglomeram in orasul in care traim.
Dom’ zoso, nu prea intelegeti cum e cu tehnologioaiele astea. Google nu face treaba dupa ureche si chiar cel mai prostovan inginer de acolo e totusi destul de istet. Dupa cum zice ovi sirb, datele se culeg automat, telefoanele avand setat by default sa trimita la google informatii ca coordonatele gps, anonim (evident daca exista conexiune la net).
Se cheama crowd-sourcing, apple tocmai si-au facut app de harti cu info despre trafic pe acelasi sistem (v. wwdc).
In retrospectiva: i) nu stie nimeni unde esti *tu* ii) ei pot aproxima traficul folosind ceva statistica si praf magic.
Numai bine,
Gigi
Mă gîndeam şi eu să caut o aplicaţie precum iGO (habar n-aveam că există pentru iPhone), pînă au făcut anunţul că bagă turn-by-turn nav in Maps din iOS6. Da, ştiu, sînt ca ăia cu opţiunea de 100 megi, cu amendamentul că eu nu conduc :))
Ideea este buna dar cred ca o sa se sperie si aia de la google de traficul din Bucuresti, cred ca o sa fie ireale informatiile , cel putin la inceput …
https://www.flickr.com/photos/lambo8/4838468443/in/photostream/
E vezi de ce mai e bun un CB in masina omului!
Fa-te MELTEAN !
rateu, nu e aceeași poză. Asta e:
offtopic: nu’ş dacă e de la mine, dar de ceva vreme blogul tău se mişcă încet de tot. Acum câteva zile i-am dat un refresh, şi am plecat la ţigară până a terminat el de încarcat. Dau pe link să văd next article, şi durează 100 de ani până se încarcă. Ştii cumva din ce cauză?
@Cata: habar n-am. la mine se incarcă trapid, şi pe rds, şi pe vdfn.
Si eu am aceeasi problema, de pe doua IP-uri diferite.
De ce aş sta cu Latitude pornit? Ca să-mi mănânce bateria telefonului mai repede pentru că face trafic de date? Ca să mă vadă Google pe History pe unde am fost?
> Latitude pe android functioneaza si fara GPS, este adevarat ca nu atat de precis. Din nefericire iPhone nu are asa ceva ca urmare intreaga masa de iphoneri sunt de umplutura aici (probabil insa ca vor folosi sistemul prin google maps)
> Serviciul are algoritmi de invatare ceea ce il face sa poata realiza predictii si cu foate putin input. Nu stiu care este numarul dar sistemul va deveni in timp din ce in ce mai bun. Teoretic, ar fi bine ca sa existe si alte metode de input (de ex. sistem de semafoare inteligente)
> Pentru cazurile in care nu ai semnal, well nu poti avea acoperire 100%.
> Datele nu sunt relevante, Latitude nu foloseste extrem de multe date pentru ca nu ai nevoie ca aplicatia sa fie deschisa (cel putin la android).Ca urmare nu cred ca se pune problema asa.
Eu, gasesc aceasta functie fiind extrem de importanta mai ales in contextul in care serviciul de navigatie poate sa iti calculeze rute alternative, decongestionand traficul.
Bravo google.
E un serviciu care poate fi util, in masura prezentei semnalului 3G sau macar GPRS. E nevoie de putin trafic ca sa vada unde esti si sa trimita locatia.
Eu folosesc ocazional Lattitude ca sa ma vada ai mei unde sunt, pe unde misun prin tara.
„e excelent, dar nu e relevant”?
Am testat azi in drum spre birou – Stefan cel Mare -> Nicolae Titulescu -> Pasaj Basarab. Informatiile sunt reale.
Eu nu stau cu datele pornite pentru ca mi se duce bateria in 12h si ma enerveaza sa-l tot incarc. Daca am nevoie de ceva deschid datele, fac o sincronizare sau browsing sau plm si dupa le inchid la loc.
cititi „little brother” de cory doctorow si mai vorbim despre viitorul luminos al tehnologiei si al societatii. iar inainte de asta puteti vedea un film tare, cred ca bad boys cu will smith.
io sunt nitel paranoic, dar imi place din ce in ce mai putin directia in care am luat-o. scanere, plati cu telefonul, gps, online banking, chatting, everything. in momentul in care cineva chiar vrea sa stie unde sunt si ce fac (well, nu sunt ATAT de paranoic incat sa ma stresez prea tare, nu inca) o sa stie in timp real.
Exista Google Latitude si pentru iPhone. E drept, trebuie sa il instalezi separat, nu vine in Maps ca pe Android. De ce ai sta cu Latitude deschis? Pai de-asta il folosesti, el cu asta se ocupa
@Alex Mihăileanu si Google Maps stie asta si e free
@gabi: dupa logica ta putem turna linistiti la secu pentru ca, nu-i asa?, ea cu asta se ocupa.
Nu cred ca e nevoie sa ai vreo aplicatie pornita, desi nu stiu sigur. Cat despre 3G, nu imi fac griji despre abonamentul de date, ci despre baterie, de aceea nu il tin pornit. Tin netul pe 2G pentru ca asftfel rezista bateria aproape 2 zile si pornesc 3G doar cand am nevoie de internet in mod activ.