Glovo strânge rândurile

Delivery Hero, grupul care deține și Glovo, a vândut cu pierdere de 200 milioane participația pe care o avea la Deliveroo, o platformă cumpărată în urmă cu doi ani. Între timp, capitalizarea firmei a scăzut cu 2 miliarde.

Glovo sunt pe piață de 10 ani și nu au reușit prea multe. În ultimii ani, când banii investitorilor au mai secat, au început să ofere servicii din ce în ce mai proaste și să jupoaie și mai tare restaurantele, ca să țină prețurile jos. Prin urmare, curierilor nu le păsa, restaurantelor nu le păsa, lucrurile au mers pe urmele altor companii care au acaparat repede cotă de piață și s-au confruntat apoi cu concurență și cu imposibilitatea de a păstra prețurile oferite inițial (care, în cazul lor, erau subvenționate și de ei, și de restaurante).

 

curier-mancare-glovo-tazz

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Sau au mai pus snobii mîna pe cratiță, că la prețurile astea…

    Comentariu apreciat.31021
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2876
    • @ev21mai pune mana, mama, pe cratita ;))

      Comentariu apreciat.658
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 41143
    • Pe cratiță nu cred, mai degrabă pe semipreparate congelate gen cordon bleu sau creveți pane.

      Comentariu apreciat.488
    • Gatesc cand am timp si chef, niciodata semipreparate congelate.

      Indecis. Tu ce zici?2931
    • si sa ti gatesti pierzi un timp.
      Cat plm de timp pierzi sa faci niste snitele, un pireu si o salata ? Parca sunteti platiti la mia de euro pe ora, jur.

      Comentariu apreciat.13840
    • Pai poate nu vreau sa mananc snitzele si pireu in fiecare zi :)

      Fiecare stie cel mai bine cat valoreaza timpul sau si unde e investit mai bine. Al meu clar nu e in fiecare zi la cratita.

      Indecis. Tu ce zici?3349
    • @ev21, daca esti holtei, e de inteles ca nu stai la cratita non stop. Crypto, bursa, fonduri, WFH. iti mananca timpul.;))

      Indecis. Tu ce zici?2232
    • Stiu multi oameni care factureaza 40-50 e/h. Cativa au inclusiv oale tip “MultiCooker”, dar de cele mai multe ori tot comanda.

      100 lei sau 20e pentru cineva care face 2-300 euro pe zi inseamna comfort… acum ca pentru unii ca si astia de mai sus pare “figuri”, “lene” sau “snobism”…

      Fiecare face ce vrea cu banii lui.

      Comentariu apreciat.5319
    • @Hermin m-ai cam nimerit, am si eu InstantPot :)

      Cum ziceam. gatesc uneori si gateste si sotia mult mai des in special pentru copil dar asta nu inseamna ca nu comandam de 2-3 ori pe saptamana sau mai iesim si in oras.

      1314
    • eu prefer să iau de la cei care au delivery propriu.

      Comentariu apreciat.260
    • @Andrei la mine asa e ordinea:

      1. comanda cu ridicare daca e aproape de mers pe jos
      2. de la cei care au ei livrare
      3. yellow menu
      4. bolt sau tazz in functie de unde e oferta mai buna

      97
  2. Pur și simplu e un model de business păcătos. Point-to-point delivery nu scalează, trebuie să plătești pe cineva X lei ca să ducă ceva de la restaurantul A la adresa B, și asta e adevărat indiferent dacă ai 20 de curieri sau 2000.

    Singura soluție e să mărești prețurile, dar e destul de simplu și pentru restaurant și pentru client să se mute pe altă aplicație. De asta cam toți operează în pierdere, că nu vor să piardă cotă de piață, dar nu poate merge așa la nesfârșit.

    Mai degrabă merge modelul de supermarket online (gen Sezamo sau Freshful), acolo măcar ai o listă foarte scurtă de locații din care aprovizionezi și mai poți optimiza chestii atunci când volumul de comenzi crește.

    Comentariu apreciat.1055
    • se fac optimizari de genul deja si in zona de resaurante. cei ce au multe comenzi au deschis locatii in oras unde au doar bucatarie pentru livrare.fara servire.
      deasemnea au astfel de bucatarii care deservesc 2-3 restaurate.

      Comentariu apreciat.291
  3. Oh, nuuu… gig economy este un model falimentar pe termen lung… cine ar fi crezut….

    Comentariu apreciat.1644
    • Economia mondială, așa cum e ea gândită acum are nevoie permanent de sclavi și fraieri care să înghită pierderile.

      Comentariu apreciat.636
    • Gig economy e de criticat doar cand ai burta plina, poti sa te lasi in spate pe ergohuman, sa-ti pui picioarele pe birou si sa dai zoom out, ca-ti permiti.

      Gig economy e vazut putin altfel de oamenii care oricand pot castiga un ban (si n-au ce le trebuie sa se duca la onlydans). Daca stii sa tii covrigul in mana, maine conduci pentru 2-3 aplicatii. Daca stii sa dai la pedale, maine livrezi pentru 3-4 aplicatii. Nu exista joburi unde intrarea e atat de usoara, azi. Pur si simplu nu exista.

      E usor sa te afli intr-o situatie a vietii in care ai optiuni. Poti sa dai zoom out si sa zici ba, asta e exploitative. Dar daca nu esti in situatia aia, sunt buni si banii aia de la livrat sau condus prin oras.

      Comentariu apreciat.4915
    • @Andrei, ce anume e „gig economy” în activitatea serviciilor de genul Glovo?

      021
    • curierii. care nu sunt tocmai angajați.

    • @vali, munca la negru sau la gri nu e „gig economy”, nu prin asta se definește. Acolo e altă problemă și autoritățile stau cu mâna în cur…

      714
    • @Andrei – perfect de acord cu tine insa oamenii refuza sa admita conceptul de baza – este o varianta de urgenta sau de suplimentat veniturile, nu varianta de baza, nu o cariera, nu sa traiesti decent din asa ceva.

      Si uite asa vezi apoi oameni care nu vor sa inteleaga ca nu este destul sa munceasca si mai conteaza si ce anume stiu si fac in cele 8 ore de program si cati sunt care pot face acelasi lucru.

      163
  4. Deci sa ne asteptam la mai putini sinucigasi in trafic ?

    Comentariu apreciat.693
    • Și ce o să facă ciuciunghezii daca nu mai au de munca pe aici ? Pleacă ?
      Doamne cum era anul trecut în Atena la Piata Omonia, într-o zi libera …erau toții ieșiți pe strada, pe acolo, (probabil nu poți sta, unde dorm) , unii se drogau pe străzile mai lăturalnice..cei care nu se drogau, arătau că niste zombi flămânzi și abrutizați..
      Ceva gen apocaliptic..

      Indecis. Tu ce zici?5333
    • @ car

      Zona adiacenta pietei omonia e printre cele mai rau famate zone din atena.

      Parere personala: Probabil vor gasi alte joburi exact la fel ca romanii care au ramas in spania dupa ce au cules capsuni.

      Sau isi vor deschide buticuri si mici afaceri ca in occident . Societatea romaneasca e plina de melteni care ii numesc ciuciunghezi si ii desconsidera pt ca vin sa faca niste joburi pe care nimeni nu le vrea, si dar de care foarte multi oameni se folosesc. ..

      Indecis. Tu ce zici?3613
    • Ce joburi man ? Că la lopată la autostrada pare că nu sunt luați….nici la sudat sine de tramvai sau asfaltat prin București nu ii vad …nici măcar la pus pavele,i borduri , garduri a la neacoita..
      ai văzut declarațiile oamenilor din Horeca, că nu ii mai iau pentru că nu se spala ?
      Hai sa nu ne visăm vreo țară dezvoltată că au venit pe aici…
      văd câțiva că stau într-un bloc de vis-a-vis , cred ca stau 10 in 2 camere confort doi..asta nu e economie de piață, e sclavie modernă ; ei doar contribuie sa le facă plua mare unor jigodii care nu mai găseau români de care să isi bata joc și să le dea 2 lei că mai sunt 100 la ușă. Asta-i tot.

      Comentariu apreciat.459
    • dane, pe langa ciuciunghezii aia ai vazut cumva si ceata de vreo 6-7 politai inarmati pana in dinti si cu motociclete, stand asa la o cafea prin piata? :D

      00
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1180
    • Si dupa ce ii bate tazz ce crezi ca o sa faca tazz cu preturile?

      Comentariu apreciat.982
    • Normal ca Tazz va trebuii sa eficientizeze/ sa creasca preturi… modelul actual nu e unul sustenabil pentru companiile din domniu. Toate promotiile de acum sunt legate doar de acapararea pietei si fidelizarea clientilor, dar altfel companiile sunt pe minus.

      Indecis. Tu ce zici?2324
    • Mie tazz mi se par la fel ca glovo. Bolt food devine din ce in ce mai frecventabil

      Comentariu apreciat.469
    • la Tazz timpii de livrare sunt enormi fata de Glovo si de multe ori nu exista curieri
      *ma refer la Bucuresti si chair zone semi centrale
      *acelasi lucru si cu Bolt

      Indecis. Tu ce zici?265
    • In bucuresti glovo inca are cea mai mare parte din piata. are mult de reuperat Tazz… dar in alte orase stau mult mai bine

      132
    • Fun fact: Delivery Hero e detinut vreo 30% de Prosus(Naspers), care e actionar majoritar la Tazz via emag.

      Comentariu apreciat.461
    • dada sus de tot sug de la aceasi tzatza :))

      Comentariu apreciat.303
    • Tazz e la fel de abject ca Glovo. Dupa ce au dat chix de 4 ori in 2 saptamani, le-am urat de bine si m-am intors pe Bolt Food.

      Ca fapt divers: 2 comenzi anulate pe motiv ca “partenerul a avut probleme tehnice”, o comanda livrata incomplet iar o comanda “vine acum” timp de 2 ore si pe urma “nu mai vine ca a avut partenerul probleme tehnice”.

      Mai au si tupeul sa ceara “taxa de servicii operationale”.

      Comentariu apreciat.374
    • De fapt Tazz e cea mai mare mizerie dintre toate. Timp de livrare imens, taxe de livrare nesimțite, mult prea nesimțite. Business românesc, dacic, vorba aia, pentru naționaliști proști.
      Cei mai buni în materie calitate/preț la ora asta sunt Bolt Foods. Glovo nu sunt nici ei departe de Tazz ca mizerie, însă momentan sunt de preferat ălora.

      1210
    • @Sorin
      Tot prosus detine si OLX

      10
  6. O shaorma mare de pui la lipie de la Dristor 38 de lei, la Glovo poate ajunge si 57-60!!!!
    Scalezi un astfel de biznis daca ai un deal cu „producatorul” care iti da shaorma la 30 de lei si tu o vinzi cu 40 in cel mai nefericit caz sau tu Glovo ajungi doar un agregator de delivery ale fiecarui restaurant si atat. doar aplicatie si atat.
    Altfel nu prea ai cum sa cumperi la acleasi pret si sa mai si revinzi avantajos si pentru client si pentru tine.
    *exista totusi resaturante la care pe Glovo este la acelasi pret ca in locatie la care mai adaugi un transport de 5-9 lei

    Comentariu apreciat.453
  7. Hai sa nu uitam si de vanzarea de pacanea prin Notificare de la aplicatia Glovo. Ca asa se face: promiti livrare de mancare, dai rotiri gratis.

    Comentariu apreciat.326
    • dar de aplicatia „Am Parcat” care este o capusa a aplicatiei oficiale si care apartine unor baieti apropiati ai „sarbului” Ghita si care face reclama Loteriei Roamne si care ciordeste baze de date si iti da notificari ca-ti expira RCA ul masinilor inregistrate in aplicatie ce sa mai spunem?

      Indecis. Tu ce zici?2814
    • @AlexAndru, zi-mi numarul tau de inmatriculare si-ti zic cand iti expira RCA-ul, gratis!

      Bonus, iti zic si la ce firma ai asigurarea!

      Comentariu apreciat.294
    • @George:

      UTILIZAREA FACILITAȚILOR DE TIP REMINDER

      „Atenționările vor fi strict legate de autovehicolul pentru care ați introdus datele de expirare. Vă rugam sa va asigurați ca datele introduse sunt corect.”

      ai prins-o?
      declararea numarului de inmatriuculare e una, declararea altor date = altceva
      daca declari altceva => ca te notifica
      daca nu delcari insa, de ce te notifica?

      *nu, nu am aflat acum ca se cumpaora si se vand baze de date ca la balamuc ci subliniam ilegalitatea acelor notificari in cazul nedeclararii datelor care fac obiectul notificarii

      73
    • Aplicatia AmParcat a functionat intotdeauna impecabil, mai ales in anii in care aplicatia oficiala era o mizerie sinistra (am inteles ca s-a mai reparat in ultimele 6-8 luni).
      Nu am nici o problema cu acel comision, daca atat costa ca sa imi ia 3 secunde sa platesc, e acceptabil. Am zeci (sute?) de tranzactii fara nici o eroare, normal ca m-au fidelizat.
      Apreciez si integrarea cu Loto, am folosit-o de 2-3 ori la ocazii in care cu siguranta nu aveam timp/chef/de unde sa iau biletele.
      Apreciez si aia cu RCA-ul, desi m-a luat un pic prin surprindere, pana la urma au numarul de inmatriculare si informatia e publica. Am dezactivat notificarile la toate masinile si aia e fost.

      Mai respira un pic si mai usor cu pianul pe scari.

      910
    • Aplicatia oficiala era o mizerie de nefolosit.
      Am larcat merge si mergea impecabil.
      Intre timp, au facut o versiune noua pentru app “Bucuresti Parking”, care merge, DAR si cea veche mergea si nu te anunta ca exista una noua.
      Incredibil!

      Am descoperit ca e una noua, cu acelasi nume din greseala, care acum merge…

      20
  8. Vali, nu stiu unde ai vazut tu ca tine glovo preturile jos. De unde mananac eu, preturile pe glovo sunt cu minim 20% mai mari, minim. M am uitat acum sa ti dau un exemplu simplu. Calif militari unde mananc de 2-3 ori pe luna. La locatie ma costa un dil+combo cartofi si suc = 28 de lei. Pe glovo acum m am uitat exact acelasi lucru 45 de lei + 8 lei livrare

    244
  9. NOU
    #56

    „au început să ofere servicii din ce în ce mai proaste și să jupoaie și mai tare restaurantele, ca să țină prețurile jos.”
    Suna cunoscut, cc: tazz
    Initial aveai transport gratuit cu genius, indiferent valoarea comenzii.
    Apoi au bagat prag minim 30, apoi 50 lei.
    Apoi restaurantele au inceput sa mareasca preturile din tazz – ca sa acopere acel transport „gratuit”
    Apoi tazz a pus taxa 2 lei pe plata cu cardul „costuri operationale”
    Acum taxa se aplica pentru orice comanda.
    Muisti mai mari nu am vazut.

    Comentariu apreciat.841
    • „Apoi au bagat prag minim 30, apoi 50 lei.”

      Noroc ca a ajuns o pizza cu un sos peste 50 de lei, deci vine gratis 🥲

      Comentariu apreciat.520
    • NOU
      #58

      Am uitat sa precizez si ultima teapa tazz: taxa pe ambalaj. Cand adaugi produsul in cos nu zice nimic, la checkout nu este specificat separat, precum „servicii operationale”. (nota: la Glovo esti obligat sa bifezi ambalaj, cand adaugi produsul in cos, deci esti constient de cost)
      Evident ca la checkout suma finala nu bate nici cum cu suma produselor, asa ca apesi pe (i) si se dezvaluie teapa: 4 lei taxa de ambalaj. 2 produse in cos – 2 lei/produs ambalajul.

      Intrebarea retorica e, de ce nu este inclus acest cost cu ambalajul, in costul produsului ? sau macar pe pagina sa fie clar defalcat costul, ca doar nu trece pakistanezul pe la mine sa-i dau sufertasul personal.

      20
  10. la ce adaos au companiile astea, e bine sa moara.
    nu e sustenabil sa faci business din birouri ultra moderne cu pakistaneji pe care ii platesti cu 4 lei.
    gatim acasa, mai sanatos si mai convenabil.
    ultimele experiente cu comandat mancare au fost dezamagitoare.

    tazz e si mai execrabil.
    bolt limitat la variante, nu prea am luat.

    deci tot Golvo ramane cel mai ok.

    Comentariu apreciat.472
  11. Salariul minim pe economie 3300, asta inseamna 20 lei/ora. Cat ar trebui sa incaseze un curier pe ora ca businessul sa fie viabil? 40-50 de lei?

    Daca ar plati 50/lei pe ora curierul cati oameni ar mai folosi aplicatiile astea?

    Din start acest business a fost gandit sa traiasca in principal din marja de profit a restaurantelor si din exploatarea curierilor si mai putin din taxa.

    E un echilibru foarte instabil intre astea 3 elemente, eu unul nu ma mir ca au probleme si ca trebuie sa bage bani in ele din alte parti.

    Comentariu apreciat.280
  12. La inceputul food panda mai comandam uneori c prin platforme de genul, acum prefer sa merg sa cumpar personal sau sa gatesc, dar decat sa dau pe niste racituri aduse dupa doua ore o caruta de bani mai bine nu mananc …

    Comentariu apreciat.261
  13. Poate că odată cu pandemia ar trebui să plece și livratorii de mâncare în țările lor. La noi, la porumb, nu livrează, așa că ne descurcăm fără glovo, tazz si alții ca ei. Îi mulțumim totuși lui Emag că ne-a făcut easybox relativ aproape.

    206
  14. Îmi aduc aminte când Glovo a cumpărat Foodpanda. După ce pe mail mi s-a comunicat cât de mișto e această veste proastă pentru consumator, lovit de foame și stresat de timp am zis într-una din zile sa lansez o comandă. De la 5.99 cât era taxa de livrare la Foodpanda (probabil nesustenabil) s-a ajuns la ceva gen 23 – 25 de lei, nu mai știu sigur. Taxă de livrare, taxa de ambalaj, taxa de procesare, taxa că bate vântul, taxă pentru cămătarul de la colț, taxă că-i Mercur în retrograd șamd. Peidatenmortiitei, Glovo! După ce m-au mai spamat câteva zile pe mail am făcut cerere la suport să mă șteargă din baza de date și așa s-a încheiat subit și definitiv această relație comercială.

    Comentariu apreciat.391
  15. Las’ sa se duca – am renuntat la ei dupa ce a trebuit sa amenint cu politia ca sa-mi recuperez banii pe o comanda care s-a rupt in fata mea si pe care curierul a luat-o inapoi.

    162
    • Ce treabă are poliția? 🥺

      111
    • @Gany – cand platesti pentru un produs / serviciu de care nu beneficiezi, si nu ti se dau banii inapoi, cum se numeste?

      Mai pe lung: curierul a ajuns cu ceva varsat in punga si cand sa mi-o inmaneze, i s-a rupt fundul si s-a imprastiat mancarea pe jos in fata curtii. Curierul a sunat si pozat, si mi-a dat-o si mie la telefon pe tipa de la Glovo, care mi-a zis sa refac comanda si sa cer anulare pentru cea curenta in aplicatie.
      Dar cand sa cer refund, am inceput sa primesc mesaje „copy / paste” cu „ne pare rau de experienta ta, da’.. nu rambursam” – si dupa vreo 5 mailuri am incheiat cu „maine dimineata sun la banca sa-mi anuleze ei tranzactia, apoi merg la politie sa depun plangere pentru furt si la final ANPC, sa fie bine” – si in 15 minute am primit un voucher.
      I-am porcait peste tot, si a doua zi (la ora 22!) m-a sunat o speriata ca-si cere scuze, bla bla, ca cine mi-a raspuns n-avea drepturi sa-mi dea refund, bla bla..

      Ei bine, am renuntat la abonament si la a mai face comenzi de la ei, si acum ma bucur ca se duc pe copca.

      Tot asa ma bucur cand vad ce amenzi isi ia Selgros, ca am avut meciuri si cu ei.. Karma’s a bitch!

      70
  16. Motivul pentru care companiile de tip glovo,uber, etc nu sunt profitabile țin de faptul ca nu au propriile lor servicii pentru a calcula distante. Din nefericire aceste date sunt greu de casat si sunt oricum incomplete.
    ex pentru uber https://www.trefis.com/no-login-required/Lnu6SlSX
    Marea problema la platforme nu sunt costurile cu curierii. De exemplu daca un curier ar face 30 min pentru preluare comanda dus întors asta înseamnă cam 10 lei per comanda. Din ce am văzut sumele extra fata de restaurant depășesc aceasta marja.
    Problema apare la celelalte costuri, mai precis costurile de a tine aplicația funcțională.
    Pe lângă maps, un alt cost ridicat sunt cele cu serverele. Majoritatea companiilor folosesc microservicii, pentru niște sisteme relativ simple asta face ca in loc de 10 servere cu tot cu back up si customer service, sa aibă nevoie 100-200 poate si mai mult.
    O alta problema sunt sistemele de procesare a plății, si de aici se mai pierd niște bani.
    Un alt cost extra pe care il plates este costul de marketing, reclamele si bonusurile de la o comanda se iau de la alte comenzi.

    Daca aduni toate deciziile de mai sus vezi ca o cursa care costa 10 lei sa facă 25 de lei pentru a acoperi tot ce este extra făcut pe parcurs.

    52
    • NOU
      #69

      De ce nu isi iau proprii curieri ? sau mai bine zis, de ce unele restaurante isi permit sa aiba proprii curieri, iar altele se plang ca asa si pe dincolo ?
      Chiar si acum pe platformele de livrare sunt restaurante serioase care au proprii curieri.
      Nu pot sa zic ca sunt la curent, dar inainte de 2020 aproape orice bar-pizzerie avea curierii proprii.

      61
  17. pai se pregatesc sa bage ads, sa vezi atunci distractie :)
    si uber a bagat, deci pare ca asta e viitorul…nu si pentru netflix

    41
  18. Daca nu poti si trebuie sa mananci neaparat la pranz si nu ai o covrigarie aproape, i-ati frate 2 sanviciuri cu salam si cascaval. Te costa 10 lei

    72

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube