Giudecata lui Covaci

Am citit ieri în tren partea a doua a biografiei lui Nicu Covaci, “Giudecata înțelepților”, unde detaliază perioada fugii din Românii (1977), perioada trupei din străinătate și întoarcerea în România după căderea comunismului. Cartea a fost lansată în 2014, la 20 de ani după primul volum, pe care l-am citit la vremea lui. Scriitura este mai proastă ca la prima parte, faptele sunt tratate prea pe fugă, multe evenimente și persoane neexplicate…

Dar e ceva acolo.

Trec peste părerile lui despre suedeji, despre neamul românesc, despre cine avea dreptate în cazul X sau Y și ajung la capitolul cu managerii. Dacă la părerile personale ale omului nu ai ce-i face, sunt ale lui, cartea e din perspectiva lui, la capitolul ăsta stau un pic pe gânduri. Pentru că tot capitolul (sunt vreo 5 pagini) povestește cum absolut toți managerii pe care i-a avut din 1990 încoace l-au furat.

Ori, eu nu îmi dau seama cum se întâmplă asta. OK, ești un artist, nu te pricepi la afaceri, ai trăit 13 ani în Vest, dar nu se poate să te fure toți managerii. Chiar toți toți. Și nu la o ciupeală, ci managerii lui îi luau toți banii și îi dădeau lui, marelui artist și șef de trupă, firmituri.

Undeva ceva nu se leagă.

După care stai și te gândești că ăia care au plecat toți din trupă poate n-au plecat de nebuni sau de tâmpiți sau de nerecunoscători. OK, te-a furat Nicolaescu cu coloana sonoră a filmului, te-a furat Electrecord că nu erai în țară, dar după aia toată lumea să aibă ceva cu tine, tu fiind îngeraș nevinovat?

Și, apropo de cât de isteț e tipul, zice de Țăndărică Lipan că e țigan și că e împins de la spate de mafia suedejilor, care are ca scop acapararea României, dar cântă cu Zamfir, care e un mare artist. Sigur că e, doar că și ăla e țigan.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

11 comentarii

 1. Hai ma, altceva mai bun de citit nu ai gasit?
  După ce ca apare foarte des la TV și in presa, acum citești și carti despre nenea ăsta?
  Din trei articole de ziar iți dai seama imediat ce fel de om e.
  Apropo, Nicolaescu a greșit când a luat piesa aia pentru „Nemuritorii”. Îmi aduc aminte ca ramasesem dezamăgit in sala de cinema: un film istoric vechi ce avea coloana sonora o piesa nouă? Nu ma mai „transporta in trecut” filmul. 🙁 Păcat, că filmul nu e prost.

  00
  • Sergiu Nicolaescu folosea aproape mereu coloana sonora anacronica, si cred ca nu numai el in vremea aceea. S-a inspirat din genul „Spaghetti Western”.
   Dar da, si mie imi displace asocierea, cum ar fi sa o vedem pe Ioana D’arc pe coloana sonora Jean- Michel Jarre?

   00
 2. P.S.: Nu e amuzant cum „toată lumea îl fură”, el avand istorie despre cum a facut smenuri cu trupa; adică, ar cunoaste combinațiile prin care se fură?
  Tigan… nu știu cine exact e țiganul din povestea Phoenix.

  00
 3. Nu am citit decât prima parte , de vreo doua ori. Am fost și sunt fan Phoenix dar omul asta e infect.
  A făcut tot ce a putut ca sa distrugă trupa. De la marginalizarea lui Baniciu, bătaia lui Kappl, foamea lui de bani, etc
  A avut în ograda unii din cei mai buni artiști, muzicieni, poeți, dar orgoliul lui prostesc a distrus tot. A avut găina care face oua de aur dar s-a îmbătat și a făcut-o la frigare.
  În loc sa aibă o bătrânețe glorioasă și indestulata a ajuns sărac și nebăgat în seama de nimeni.
  Haiducia și spiritul rebel sunt frumoase la tinerețe. La 60+ e doar penibil.

  00
  • Sărac în căsuța lui din Spania cu vedere la mare unde, când se plictisește, se duce în garaj să-și aleagă cu ce motor se plimbă.

   00
  • Casuta in curtea careia isi tinea jaguarul facut praf era a unei tipe pe care probabil acum 10 ani cand a fost filmarea mai putea sa o tufa.

   00
 4. Cum sa nu se lege, incearca sa intelegi si o sa vezi ca poti. Tu cum de reusesti sa iti alegi weekend dupa weekend filme de rahat si apoi te superi si ne spui si noua. Ba mai mult, acum si carti.

  00
 5. Mai sunt si de aia care nu suporta prostul care isi pastreza banii. Deci omul o fi si foarte usor de furat 🙂

  00
 6. Apropo de filmele de weekend, lasa vrajeala si uita-te la „Ziua libera a lui Ferris Bueler”, e de pe vremea cand americani stiau sa faca comedii fara prosti.

  00
 7. covaci (cu litera mica) e un cretin afon si paranoic. Atat. Restul au fost compozitori si instrumentisti buni si foarte buni, si inainte de toate oameni.

  00
 8. Omul e un geniu si un leader. Nu stiu ce ati facut voi in viata si pentru ce vorbeste lumea de voi cei care va ascundeti in spatele tastaturii dar Covaci a ramas pentru ceva in istorie. Si eu cred ca nu e sincer tot timpul si se contrazice in interviuri cu ce scrie in carte dar ce-a reusit omul in viata lui ca artist ramane si nu i se poate lua.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube