Ghid pentru HR pe IT: cum să fii util

Ai de angajat niște oameni. Te ocupi tu, că ai ceva experiență în domeniu, nu mai chemi oamenii care vor lucra cu viitori angajați. După ce termini de angajat, ești nervos că team leaderul a trimis un email nervos, cu CC la șefi, că 50% dintre cei recrutați sunt praf și pulbere și e nevoie de 2 săptămâni să fie învățați să folosească calculatorul cu noțiuni de bază și apoi să fie învățați ce au de făcut. Și nu e nimeni dispus sau plătit să îi învețe.

În alte știri, pe la colțuri a început să bată un vânt rece, care aduce vești neplăcute: mai mulți oameni se întreabă de ce sunt atât de mari salariul din domeniu în raport cu valoarea produsă. Și prin București, și prin Cluj, și pe afară. Știți faza, goana după angajați a dus la salarii din ce în ce mai mari, care se justificau până la un punct.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Sunt developer C++17 (high frequency trading, latente de ordinul nanosecundelor) si am participat la 30 de interviuri tehnice ca observator. Nu-mi fac nici o grija.

    00
  2. Apropo de asta, o firma de recrutare a postat recent un ghid al salariilor.
    Discutand despre cele din IT, cei care lucrati in domeniu, cum vi se par limitele de la paginile 37+41 ?

    https://easyupload.io/ssckyg

    De mentionat ca salariile minime din IT sunt cele oferite pentru o experienta de minim 2 ani si sunt trecute sumele la gross;

    00
    • Pentru un studiu ce releva situatia din piata actuala, par destul de precise.

      Mic rant:
      Cel mai bun randament la capitolul venit/(efort+cunostinte) e de departe la Manual QA.

      00
    • In mare par destul de corecte.

      00
    • Pe ce fac eu, ca si contractor, sunt peste max din ce e acolo, plus stock. Ani de zile am simtit un plafon, dar cred ca spargerea plafonului tine de business skills (pe langa cele tehnice) si posibilitatea de a lucra remote peste granite. Si stiu doua cazuri concrete de banci care se chinuie de ceva vreme sa isi ia cate un arhitect si nu reusesc. Pe baza studiului ala pot astepta mult si bine.

      00
    • mi se par sf-uri. cel putin eu ma uit la pagina 37.
      dar ce mi se pare ciudat e ca deja 2 zic ca-s normale. nu cred ca se vorbeste ce salarii au 2-3 oameni, sau ce salatii aveti vo, ci in generali.

      @MD ai pfa sau srl?

      00
    • De când cu pandemia se pot depăși limitele alea cu ceva experiență chiar și într-un oraș ca Sibiu

      00
    • @heming: ce vezi la pagina 37 sunt chiar bine reprezentate, in special pentru cei cu 5+.

      00
    • @Emil

      javascript sau php adica un front end primeste cat un QA manual sau chiar mai mult, adica 5 ani de javascript(care nu stii doar javascript) primeste la fel de multi bani ca si un QA manual? in ce firme lucrati bro? la fel si QA automation, vad ca e mai mult decat frontend.

      nu mai zic de SCRUM Master vs Project Manager. dar sa zicem ca aici sunt foarte multe variable

      00
    • @heming e ca acum te intrebi ce ai facut toti anii astia?

      00
    • Salariile din pdf nu mi se par prea accurate. Cunosc Java dev care au mult mai mult decat maximul din tabele, la fel si pentru alte pozitii. Minimul mi se pare foarte umflat, mai ales pentru QA manual.

      00
    • @ Raul

      sincer multumesc lui Dumnezeu pentru tot. sunt foarte bine unde sunt pe o pozitie unde am si legatura cu salariile (mai mult sau mai putin). la o companie cu peste 200+ de oameni unde suntem destul de competivi cand este vorba de bani. suntem doar scrum team, nu callcenter, nu suport. si nu, nu-s hr sau qa (nu ca asta ar fi ceva de rau) ci dev.

      ma bucur ca am facut cunostinta

      00
    • @herming: pe partea de QA Automation iti spun ca se cautare in prostie si nu se gasesc oameni. Efectiv un om care sa iti faca arhitectura unui framework de testare serios si o integrare buna in CI/CD e foarte greu sa gasesti, mai ales ca pe postul acela trebuie sa stii programare, testare si devops. E normal sa se castige bine, cand toti care stiu testare automata sunt satui sa faca munca de 2-3 oameni pe pufuleti. Si da, e usor sa castigi peste cineva care stie doar JS, in special la nivel de frontend, cand vine vorba de fullstack ar fi alta poveste.
      Trecand la Scrum Master vs PM, mai nou in toate firmele aceste 2 posturi sunt interschimbabile, in general SM fiind PM in agile, iar diferenta de salariu fiind in toate partile, mai ales ca am interactionat cu PM carora le curgea scuipatul de la gura si in afara de a baga bete in roate echipei de development nu stiau altceva, la PM/SM care stiau sa coordoneze foarte bine un proiect, inclusiv de la resurse si estimari si bugetul alocat, la a zice NU clientului pentru orice gaselnita visata de aceasta si argumentand tehnic si business de ce nu e viabil.

      00
    • @Emil dar cum, nu sunt bune toate serviciile SaaS de low/no code test automation ?
      Lasand gluma la o parte, da e foame extrem de mare pe test automation. Ai nevoie de cineva cu mentalitate de QA dar cunostinte de dev. Multi care ajung sa se descurce mai bine fac trecerea la dev. Sa nu mai zic sa gasesti oameni care sunt in stare sa gandeasca cum e cel mai eficient de automatizat, ce merita si ce nu si nu doar da-i inainte si scris teste grupa mare.
      Seniori pe TA am incetat sa mai caut ca-s mai rari ca unicornii, mai bine un mid/junior cu potential pe care il cresti.

      00
    • @Emil

      mi se pare ca vorbesti de niste usecase-uri care nu prea au sens intr-o companie cat de cat intreaga la cap. ma refer la o companie mare sau medie nu la 2-3 baeti care fac un alt olx sau revolutioneaza crypto. e greu in primul rand sa ai acces la resurse (acces de a facut deploy pe prod de ex), rolurile sunt foare bine definite.
      pentru a face CI/CD ai nevoie de acces de devops (acces pe o masina, de configurare si de menite acea configurare – update-uri, instalat/schimbat tool-uri). apoi, ce QA automation i se cere sa faca CI/CD si de ce? procesul de CI/CD e facut si implementat de devops sau in cel mai rau de dev. sa intri pe un jenkins si sa dai run sau sa schimbi 2 parametri la niste teste automate nu e CI/CD.

      discutia cu Scrum Master vs PM n-are niciun sens daca ambele sunt acelasi lucru pentru unii.

      cred ca d-asta ti se pare ca salariile sunt corecte pentru ca mediul in care esti nu e deloc healthy

      00
    • @heming nu-i vorba de facut procesul de CI/CD.
      E vorba de scris si gandit testele in asa fel incat sa se integreze cu si sa functioneze in CI/CD, e vorba de optimizat testele alea sa-ti ruleze rapid, e vorba de gasit tool-urile necesare si stiut ce sa ceri sa-ti fie configurat.
      Una e sa scrii 20 de teste pe care le rulezi local, alta e can ai suite de 2-3000 de test care vrei sa le rulezi la fiecare deploy.
      In data creation, preconditions, flaky tests nici n-are rost sa intru.
      Sa ajungi sa ai un pipeline in care dev-u face merge la feature branch si apoi codu ala se plimba prin dev, QA, staging , se ruleaa testele pe el si in final daca totul trece ajunge singur in prod e EXTREM de complicat.

      00
    • Cred ca totusi sunt umflate cele de pe Manual QA. Stiu pe cineva cu 2 ani XP si oferta a fost in jur de 1000e net (Bucuresti).

      00
    • De acord cu MD.
      Ca si guideline, par ok, dar max nu prea se aplica. Ca si contractor pe SRL, backend + ops/cloud, as zice ca 35 EUR/h e doar inceput de negociere pentru clienti locali. Cu clienti din afara, mergi pana spre 100.

      00
    • A expirat linkul. Mirror?

      00
  3. Pe la coturile IT-istilor, au inceput sa bata alte vanturi… din Vest.
    Bani mai multi, posibilitate de a lucra full remote, fara relocare.
    Fiecare cu bula lui.

    00
    • Fix acum le da si guvernul un impuls… bye bye reduceri de impozit.

      00
    • Exact. Să ne pi*ăm împrăștiat pe beneficiile oferite de recruterițele corporatiste din Ro care în continuare nu știu să vorbească, să abordeze, să trimită un job description.

      00
    • Ministru finantelor, locuri de munca:

      2004 – Economist – SC Trefo SRL
      2006 – Director Economic – SC Rominex Mining Engineering SA
      2016 – Director Economic – SC Trefo SRL

      ce sa zic, el ia decizii :))

      00
    • @spirtasul: deci pe bune, am impresia ca pentru astia de la HR, CV-ul e trimis ca formalitate si atat. Deja sunt satul sa tot fiu sunat si de fiecare data „ia zi-mi de experienta ta profesionala”. Pai citeste in puii mei CV-ul ala, ca de aia il ai si de aceea m-ai sunat, ca deja am ajuns in punctul in care am zis ca ma inregistrez si le dau inregistrarea citind din CV ce experienta profesionala am.

      00
  4. LoL, e atat de mare nevoie de asa numitii IT-isti ca tot ce trebuie sa faci sa primesti un job e sa nu fii complet imbecil. La nivelul asta s-a ajuns.

    00
    • da, e nevoie, s-au angajat mulți incompetenți, care sunt cărați în spate de ăia care se pricep.

    • Depinde de firmă, mai sunt unele cu un pic de pretenții și nu angajează orice om de pe strada care știe să scrie 2 linii de cod. Iar dacă trece cineva incompetent de interviuri, pleacă singur in 1-2 ani că nu se poate integra într-o echipă în care lumea chiar se pricepe.

      00
    • dacă trece cineva incompetent de interviuri, pleacă singur in 1-2 ani că nu se poate integra într-o echipă în care lumea chiar se pricepe.

      pleacă în altă parte, că deja are experiență!!!

    • Inseamna ca eu sunt pârjoală rău, ca de cam 1 an am inceput sa invat javascript si python, dar cand incerc sa ma angajez ma sperii de cerinte, habar n-am sa fac nimic din ce se cere !

      00
  5. Ai de angajat niște oameni. (cu beruf sau fără????) oamenii fără beruf vor deveni din ce în ce mai scumpi, până vin auslenderii și egalizeaza piața… și în același timp creează tensiuni sociale… Multe succesuri… eu capul jos și muncă (orientare)…

    00
  6. IT-ul e încă în faza în care se arunca cu banii fără creier pentru ca multi se așteaptă la profit imens în câțiva ani. Bineînțeles ca majoritatea celor care lucrează în domeniu sunt plătiți bine, deocamdată încă e suportabil overhead-ul, mai ales la firmele mari. Însă vin din urma niște instrumente care sunt făcute de cei cu adevărat valoroși din domeniu și care vor înlocui multe din maimuțele care nu știu decât sa scuipe cod care trebuie corectat și ras-corectat. Ai de asemenea problema cu cei care scriu cod care ar fi mult prea dificil și costisitor de descifrat de altcineva, așa ca devin greu de înlocuit și desi se plafoneaza ca salariu rămân ca un fel de pietre la rinichi în companii.

    Multe dintre salariile astea se vor mai contracta în timp, mai ales ca se produc mult prea multe platforme, aplicații, și servicii, și inevitabil multe dintre ele vor muri sau vor fi cumparate și omorâte de giganți, care nu doresc competiție de la purici. Iar pe partea de digitalizare se face progres rapid, unele ocupații din IT vor face implozie mai devreme sau mai târziu. Multi din domeniu trăiesc în negare în momentul de fata, au impresia ca vor ajunge milionari din asta sau ca vor putea sta cuminți pe poziții ca la un job de la stat pana le creste barba de 10 metri.

    00
    • Ora 21 ora Romaniei. 12 Aitisti la care le-a crescut barba, pe langa burta imensa de bărgări si bere, ti-au apreciat negativ comentariul realist! Nu-i bai, nimeni nu e profet in tara lui si adevarul doaaareeeee de ustura.

      00
    • Ce acri sunt strugurii…

      00
    • Comentariul este foarte realist si obiectiv. Ceea ce tu oarecum omiti sa spui este faptul ca si uneltele care vor aparea sa-i inlocuiasca pe acei oameni, vor trebui sa fie intretinute de cineva.
      Ca sa-ti dau un exemplu binecunoscut in ziua azi: Se tot vorbeste de platformele no-code, low-code care vor revolutiona lumea. Daca te uiti in toate brosurile si in toate povestile de succes, vei observa ca problemele pe care le rezolva sunt oarecum simple si fara prea mari batai de cap. In momentul in care vorbesti de un scenariu mai complicat si iesi din gandirea in care au fost concepute lucrurile nu mai sunt asa de frumoase si sfarsesti prin a face dezvoltare pe platforma respectiva cu oamenii ce cunosc cat de cat platforma respectiva. Sa nu mai spun ca multe dintre lucrurile dezvoltate peste aceste platforme prezinta niste serioase brese de securitate ce vor trebui cumva rezolvate. Practic inlocuiesti niste oameni cu alti oameni, mai platesti accesul la platforma si scoti ceva, cat de cat functional. Pe scurt inlocuiesti un drac un alt drac. Sigur vei face niste economii la nivel de salariu, dar nu stiu cat de castigat iesi pe termen lung.
      Clar toata nebunia ce se intampla acum o sa se mai calmeze si o sa se faca diferente intre cei care stiu si cei care nu, dar in mare oamenii care nu-si vor mai gasi locul vor migra catre alte platforme si alte chestii. Este foarte amuzant, ca daca te uiti in istorie povestea asta s-a mai intamplat si nimeni nu a murit, din contra cunosc niste cazuri de oameni ce stiu COBOL si care castiga bine spre foarte bine chiar si acum.

      00
    • @Asdad2005 Bine punctat. Chiar cred ca cei care știu sa lucreze la compilatoare, cei care știu limbaje mai vechi dar care încă sunt întrebuințate pentru chestiuni cum ar fi mainframe-uri în sistemul bancar, sau sisteme de ghidaj pentru rachete, avioane, etc., plus multe aplicații care cer fiabilitate maxima sau care nu au nevoie de o sacoșa de dependente, vor putea să-și croiască o cariera frumoasa și răsplătită cât de cât corect pentru valoarea pe care o aduc. Însă ăștia sunt putini, e vorba de cei cu adevărat pasionați care nu si-ar îngădui sa lipească cod cu scoci și sarma. Mai ai și pe rețelistică niște chestiuni care vor cere ingineri de sistem buni, dar în rest cam va fi prăpăd.

      00
    • „Se tot vorbeste de platformele no-code, low-code care vor revolutiona lumea. ”

      De chestiile astea se vorbeste cel putin din anii 90 daca nu mai devreme.
      Sint aiureli.

      00
  7. :) Daca stii ce faci, nu mi-as face griji ca nu gasesti de lucru, chiar pe bani mai multi decat primesti actual… exact pe motivul expus de tine.

    S-au cam saturat firmele sa „te invete” ca sa fugi repede la 500 de lei in plus la salariu.

    A zis cineva mai sus, mai nou vin direct clientii directi sa te angajeze, ca s-au saturat de middle men care mai mult incurca decat ajuta uneori, plus de asta mai umfla si costurile masiv. De ce sa dai X lei pe ora ca sa caute middle men-ul cel mai ieftin programator care poate sa livreze produsul, scris mediocru de cele mai multe ori… cu intarzieri pe care tot tu le platesti? … Nu prea are sens.

    Am lucrat pe proiecte de genul, veneau clientii sa facem orice numai sa rezolvam … de cele mai multe ori sunt blocate la 80%+ 90%+ si nu prea mai ai ce mare lucru sa faci.
    Probabil de asta l-au abandonat cei care au lucrat pe el, pentru ca nu puteau sa-l inchida cum trebuie. Majoritatea tepelor vin din tari asiatice India preponderent, China chiara Pakistan… deci nici macar asta nu prea e o alternativa sa pleci din Romania daca esti client in IT.

    00
    • tu confunzi problem solvers cu average joe.

    • Ro e ca o picatura intr-un ocean pe langa India. Pana si Polonia e o piata mai mare.

      00
    • @Vali … pai da, nu ma referam la average Joe, ma refeream cum s-a cam saturat lumea de ei, dar de multe ori n-au ce sa faca … ca nu au alternative, tu de ce crezi ca sunt companii super mari care tin zeci de oameni 4-5 ore in sedinta pe zi, ca la sedinta trece timpul si nu tre sa fie competent Average Joe, acolo poate sa stea pe mute sa spuna ca n-a avut pareri… bugetele trebuie topite, sa para ca s-a lucrat… si asa mai departe. E moartea pasiunii in multe „corporatii”. Aveam estimari x 5 din oficiu la chestii… gen ai de facut 2 form-uri, iti ia 2-3 zile sa le termini sa ti le intoarca la testare sa-ti mai ia 2 zile sa repari… ce n-ai facut bine in 2-3 zile… cand tu aveai de lucru max jumate de zi cu tot cu pauzele de cafea sa termini totul si daca erai putin atent nici nu aveau ce sa-ti intoarca la testare.

      Sunt foarte multe discutii, adevarul este ca se arunca cu bani de foarte multe ori… dar tot nu-i asa grav ca-n tarile mai dezvoltate, unde ne explica un client ce frumos este la noi ca putem sa angajam femei in IT, ca la ei nu gasesti si e bataie mare ca sunt scutiti de unele taxe daca au nu stiu ce procent de femei in firma si practic sunt obligati sa angajeze femei care nu stiu sa faca nimic… pe salarii mari, ca tot e mai ok decat sa nu fie scutiti de taxe…. deci poate sa fie si mai complicat.

      00
  8. In IT e criza mare de oameni (inca). E un domeniu in care paradigmele si limbajele se schimba des si destul de dinamic. Aproape in fiecare an apare cate un game changer in domeniul asta si trebuie sa ti pasul, sa inveti permanent. Si problema mare e ca cei care sunt noi in bransa, au un munte de informatii pe care trebuie sa le proceseze, exereseze si intelege, dureaza cel putin 6-12 luni pana cand ajung la un nivel in care sa fie un raport cat de cat egal intre ce produc si cat sunt platiti. Adaugi asta la o piata in continua crestere si rezulta o masa amorfa de oameni inghitita pe nemestecate pentru ca e nevoie de ei. Din pacate pentru multi e o palarie prea mare, ajung doar niste mediocri cu pretentii, pititi bine in organigramele stufoase de prin corporatii. Ii stiti, sunt aia cu pareri „inteligente” pe reddit care vor sa-si afirme superioritatea in fata plebei. Sunt in domeniu de 20 de ani dar niciodata nu am vazut o calitate umana si profesionala atat de slaba ca in ultimii 2-3 ani.

    00
    • „Aproape in fiecare an apare cate un game changer in domeniul asta si trebuie sa ti pasul, sa inveti permanent.”

      Sanchi. Toate-s cam la fel, inveti repede un framework daca ai experienta cu altul. Plus ca ce prinde popularitate, prinde tocmai fiindca e un tool cu care poti livra mai repede decat tool-ul precedent.

      Problema reala e legata de ce ti se cere ca sa obtii un job. Toata lumea vrea Ceva cunostinte de backend, frontend, devops, sysadmin. Cunostinte din 4 departamente diferite intr-un singur JD a devenit practica comuna.

      00
    • „Si problema mare e ca cei care sunt noi in bransa, au un munte de informatii pe care trebuie sa le proceseze, exereseze si intelege, dureaza cel putin 6-12 luni pana cand ajung la un nivel in care sa fie un raport cat de cat egal intre ce produc si cat sunt platiti.”

      Am schimbat domeniul de aproape 3 ani, fiind acum în IT. Nu am recuperat destulă informație. Mă descurc cu ce am de făcut, dar e clar că am lacune.

      00
    • @ubercool: calmeaza-te, daca nu simti ca ai lacune, nu esti in locul potrivit. Cel mai bun programator cu care am avut onoarea sa lucrez(20 de ani de experienta, cand lucram cu el aveam impresia ca lucrez cu asta: https://www.youtube.com/watch?v=JL6NAIVpl54 , doar ca el desena in cod) zicea „nu stiu” de cateva ori(daca nu zeci de ori) pe zi. Ceilalti doar nu au curajul sa recunoasca.

      00
  9. salariile in it vor scădea la nivel global in următorii 5-10 ani
    va deveni o muncă banala pt ca se lucrează conștient la crearea unei inflații de forță de munca in domeniu

    doar cei super specializați vor avea salarii mari

    00
  10. In mare piata IT din Romania este profund dependenta de ce se intampla in vest. Cu cateva mici exceptii notabile(UiPath,Bitdefender,Fintechos) restul sunt doar o extensie insignifianta a companiei mama. La toate astea mai adauga faptul ca foarte multi din piata nu prea inteleg ce inseamna sa livreze la timp ceva decent si care sa si functioneaza, iar imaginea este dezolanta.
    Cu toate acestea salariile au tot crescut in ultima perioada din cateva motive:
    1. Incepand cu primavara acestui an toate companiile au reluat proiectele amanate anul trecut cu un calendar foarte strans. Cum resursa umana calificata in domeniu este mai rara a inceput o cursa nebuna in atargerea acesteia. Mai mult pandemia i-a facut pe multi sa caute si in alte zone ale lumii si asta s-a tradus intr-o crestere accelerata a salariilor.
    2. Romania a avut bulanul sa gazduiasca centrul de securitate al UE. Chestia asta s-a tradus prin faptul ca toate firmele din domeniul sa ia in calcul deschiderea unui birou in Romania. Foarte multe companii din acest domeniu au bugete maricele si cauta talente reale, iarasi au mai urcat salariile in anumite zone.
    3. Odata cu listarea la bursa a UiPath, foarte multi investitori din zona se uita la ce se intampla aici si orice idee interesanta primeste o finantare. Daca in trecut finantarile erau de tipul apartament de 2 camere in Berceni, acum sunt intr-o alta liga si multi cocheteaza cu un startup. Chestia asta fiind inca un factor care a mai pus un pic presiune pe salarii.
    Nu stiu cand se va intampla corectia in piata si mai ales cum o sa fie. Personal salariile nu mi se par mari raportate la nivelul occidentului, insa sunt uriase la nivel de Romania. Pe langa asta tendinta este sa se caute oameni nu mega-specializati pe o tehnologie ci mai degraba mega-specializati in rezolvarea diferitelor probleme cu anumite unelte. Daca mai punem si faptul ca Github Copilot o sa devina ceva foarte comun intr-un an, maxim 2, corectia este previzibila si multi gigei care copiau cod de pe StackOverflow si nu le iesea, vor fi fara loc de munca.
    Pentru oricine lucreaza in domeniu sau doreste sa lucreze in domeniu am un singur sfat: Cautati sa va antrenati rezolvand diferite probleme atat din viata reala cat si de la diferite concursuri folosind unelte de care dispuneti. Daca nu aveti unelte creati unu si poate deveniti bogati.

    00
  11. Este și va fi nevoie în contiunare de ITști, chiar și mediocri.

    Dacă într-o echipă de 10 ai 3 grozavi, 3 buni și 4 medioctri, tot ești pe plus. Și e OK, nici clienții nu vor doar super-specialiști (că atunci cine ar mai face lucrurile plictisitoare), și nici mulți ITiști nu vor decât să-și facă jobul și apoi să-și vadă de viață, și e OK așa.

    Cât despre viitor, cererea crește în continuare, iar numărul celor care intră în industrie este mai mic decât cererea, pentru că a învăța este greu, iar a reînvăța este și mai greu.

    00
    • Doar ca in general ai:
      1 grozav – capabil sa genereze solutii corecte si sa indrume in majoritatea cazurilor
      2 buni – se descurca singuri sa isi faca treaba, cateodata ajuta, o mai dau in bara rar
      3 mediocri – fac treaba sub supervision. Unii au nevoie de mai multa indrumare altii de mai putina indrumare, dar in general nu-s capabili sa conceapa o solutie. Pot totusi sa implementeze daca li se zice ce sa faca.
      4 lemn-tanase – Ii zici ce trebuie sa faca, il pui sa repete, reproduce cu succes. Intrebi peste 1 zi, declara ca totul merge bine. Verifici peste inca o zi: ah, pai mi-a mancat catelul tema, n-am stiut sa fac, n-am vrut sa intreb. Ieri n-ai zis ca merge bine? Asa credeam ca merge. Plm, daca era pe credinta ma faceam popa!

      De obicei ala grozav coordoneaza treaba si se asigura ca toti sapa in aceeasi directie.
      Aia buni pot sa delege/verifice taskurile a 1-2 mediocri/ing.
      Mediocri = code-monkeys
      Lemn-tanase scad productivitatea alora buni care trebuie sa isi piarda timpul cu explicatiile.

      Daca gasesti buni, faci pe dracu-n patru sa-i pastrezi si daca vezi vreunul grozav te-oferi sa te-ncuscresti sau sa-l/o adopti.

      PS: Asta e experienta mea, your mileage may vary!
      PS2: Nu-s grozav, nici macar bun.

      00
    • da-mi 3 buni, dar buni pe team work vs orice grozav din lume.

      Ah. Imagineaza-ti socul cand ai 2 grozavi in echipa.

      io is mediocru-bun

      00
    • acum 10 ani eram in echipa la un joc bazat pe multe cifre/calcule, fara grafica (utopia swirve) cu niste programatori si unul din ei imi zicea ca ideal in regat ar fi sa aiba drone (oameni fara idei, eventual chiar slabi dar care sa asculte ce le zice) vs sa aiba jucatori slabi sau decenti care in momente critice pot sa vina cu idei personale (proaste) si sa nu vada ansamblul si modul de atac.

      ps. jocul presupunea cooperarea unui regat in lupta cu alte regate, in razboaie varianta cea mai usoara de invins era ca 7-8 persoane sa atace 1 inamic pana l-au facut praf, si sa repete figura cu toti 15 din regate vs varianta in care atacau 3-4 si il duceau pe inamic destul de jos dar cu noroc putea sa-si revina.

      00
  12. eu pe unde ma uit, in industrie, pe toti ii aud vorbind doar de bani. Pe niciunul nu aud sa zica: „sa vezi ce chestie faina am facut”. N-au trecut nici 20 de ani de la dot com bubble. Lumea uita prea repede. N-are cum sa tina, au intrat mult prea multi oameni in industrie doar pentru bani. E un domeniu greu, pe care-l faci in primul rand din pasiune. Daca nu castigam suficient din programare si trebuia sa fac altceva pentru bani, programam ca hobby 1-2 zile pe saptamana.

    00
    • pai, poate ai tu gresiti oamenii. Eu cu prietenii aia programatori stim ca facem banu bun, asa ca mai discutam si despre ce cacaturi facem

      00
    • In ultimii 8-9 ani, de cand am trecut exclusiv pe mobile, am facut in proportie de 90% doar chestii faine. Aplicatii folosite de milioane de utilizatori, pentru clienti uriasi, cu challenge-uri reale si provocatoare. Dar da, ai dreptate, pasiunea e importanta. Merge mana in mana cu provocarea nr. 1 din IT, cea pe care multi „din afara” nu o vad si nu o inteleg: neverending learning.

      00
    • Cipri: never ending learning e peste tot tati. Daca vrei sa treci de nivelul de jos.
      In programare, cel mult, e faptul ca nu prea ai ce sa faci fara invatat cacaturi noi

      00
  13. E criza de oameni cu bagaj de cunoștințe generale bogat, peste alea de specialitate. De multe ori, cunoștințele generale fac diferența între un inginer bun, capabil să găsească soluția pentru o problemă nemaiîntâlnită pină atunci (și să și învețe în proces), respectiv un roboțel ce nu știe unde să caute informația. A dispărut curiozitatea, dorința de a afla chestii ce aparent nu au o aplicabilitate practică imediată, dar care se cristalizează la un moment dat. Pentru că electronică înseamnă un bagaj din ăla greu de cunoștințe, fizică, matematică, fizică solidului, chiar și ceva termodinamică, optică, ei bine, tot mai puțini absolvenți de politehnică înțeleg electronică analogică. Cam toți se axează pe software, care înseamnă pînă la un punct scrierea de logică cu ajutorul unei sintaxe date. Și culmea e că oamenii nu prea au logică fixată în creier, darămite ceva cunoștințe generale despre lume și viață. Știu softisti ce nu au nici măcar idee de Legile lui Kirchoff sau Ohm, dar scriu cod și cîștigă cam ce vedeți în fișierul ăla la paginile descrise. Evident că fără un arhitect sau concept engineer nu pot face nimic.
    Am văzut oameni ce nu știu să caute o informație simplă. Nu au idee ce și cum să caute, nici nu știu că există informația aia pe undeva la îndemînă.
    Chinezii vin cu memoria fotografică, data și de scrierea ideografică. Indienii vin cu statistica, foarte mulți indieni, mulți softisti, dar putini cu creier, important că sunt ieftini. Cam toți de prin Asia nu știu să spună „nu știu”, „nu am înțeles”, „am greșit, e greșeala și vina mea”. Groaznic să lucrezi cu oameni care te mint in față că nu au făcut ceva pentru că le-a ros pisica cablul de la laptop înainte să dea save. Sau că așa a înțeles el din email, e o chestie de comunicare, nu are vreo vină, nu că e idiot patentat care nu înțelege chestii logice și nu spune „nu am înțeles, te rog sa repeți”. Deja sunt obișnuit să scriu trei email-uri pină înțelege un indian sau chinez ce vreau și începe să miște un direcția corectă. Sau mai grav, nu vor să facă chestii decit dacă le spune șeful direct, inițiativă și disponibilitate de a face ceva din proprie inițiativă pentru atingerea rezultatului final nu există.

    Un trend se pare că începe să prindă și la noi, importat din Valea cu Silicoane: fake it ‘till you make it. Tot mai mulți IT-isti mint cu nerușinare despre ce au făcut sau știu să facă. Deja e nevoie de teste pe bune la interviuri, cu pixul pe hîrtie, chestii triviale, să vezi dacă își prind urechile in fizica de clasa a XI-a. Energie, sarcină electrică, capacitate, curent, tensiune, putere, inductanță, impedanță, chestii banale. Cei pe software aburesc și aberează grav pe chestii de care au auzit, dar nu au făcut vreodată. Ia bagă boss ce este comutativitatea in algebra booleană. DeMorgan? Pauză.

    Eu sunt leat ’73, prin 1983 citeam „Start spre viitor” și „Cutezătorii”. Apoi „Tehnium”, „Modelism”, „Electronica”, pina au dispărut toate in negura anilor ’90. Din „Start spre viitor” aflam chestii generale adunate de Alexandru Mironov de prin presa străină, gen cum e cu noile baterii cu litiu sau cu sulf, care e trendul cu mașinile, eficientizarea motoarelor cu combustie internă si electrificarea (încă din anii ’80 se vorbea de mașină electrică). Din „Tehnium” și „Modelism” construiam chestii, electronică și evident modele, navomodele, aeromodele și zmee. Orice informație era în cărți sau reviste. Trebuia să știi ce carte, să o cauți, să absorbi informația, că eventual cartea nu era disponibilă decit împrumutată pentru un timp limitat, nu puteai copia.

    In 1988 am construit doua aprinderi electronice pentru Dacie, una cu stocare inductivă și una capacitivă (cu descarcarea condensatorului pe bobina de inducție cu un tiristor), schemele din Tehnium, publicate de ingineri electroniști ce lucrau în întreprinderile de produse electronice, gen Tehnoton Iași sau IPRS Băneasa, Electromagnetica, ICE Felix. A mers mai bine cea inductivă și de atunci Dacia familiei nu a mai avut probleme de aprindere. Cum se tot oprea curentul în anii de final de comunism, am făcut un convertor pentru alimentarea unui tub cu neon de la bateria mașinii, să pot învăța seara fără să descarc bateria de tot, că plumbul nu suporta descărcare totală. Totul făcut cu componente recuperate de prin alte aparate sau furate de careva de prin întreprinderi. Ce fericit am fost cînd am obținut primul 2N3055 de 60V, a fost actorul principal în acel generator pentru neon. In facultate mi-am luat un Cobra SH fără sursa de alimentare, am făcut eu una de la zero, dintr-un drosel de neon. Era incredibil să vezi că ai calculat niste ecuații, ai scos valori de rezistente, condensatoare, ai pus cap la cap niste inductanțe, condensatoare, rezistente, diode, tranzistoare și eventual un circuit integrat, apoi știința a funcționat și ansamblul funcționează. Miracol.
    Scuzați nostalgia!

    00
    • Una e programarea, alta e fizica. Inteleg ca firma X cauta un programator care le are cu electronica, dar din perspectiva unui programator ce rost are sa invete un domeniu intreg cand nu stie daca va lucra pe proiectul ala mai mult de 2 saptamani?

      Adica un fizician, chimist, contabil, etc. e ok ca el sa-si stie domeniul lui si doar atat, dar programatorul… Cum nu stie el de aeronautica, de Lagrange, de grafica 3D, de mixajul cimentului si asa mai departe.

      00
    • „ce este comutativitatea in algebra booleană”

      Minunat. Business-ul intreaba cand o sa functioneze integrarea aia cu Salesforce ca se termina contractul de suport cu ce aveau inainte si n-au e gand sa prelungeasca.

      00
    • @red: mare chestie mixajul cimentului. Pun cimentu, pun 9 lopeti de nisip, 9 de pietris, pun iar ciment, iar 9 cu 9 dupa care reglez restul din apa.

      Sa vezi cand esti team lead si te bagi sub chiuveta sa repari teava sparta. Sau la pranz mergi repede in curte sa o pui de un gratar ca e ziua de nastere a unuia din echipa. Start up things :)

      00
    • Hai sa ma dau si eu rotund: am publicat o schema cu microcontroller pentru un releu care sa baleieze la dorinta stergatoarele de Logan; erau coforumisti care ziceau ca e greu sa programeze microcontroller-ul, ca de ce nu l-am facut cu potentiometru si BE555 ! Oare cati stiu sa alimenteze un LED de la 220 fara sa incinga o rezistenta ? :p

      00
  14. Vali a „bagat batul”, urmeaza 100 de comentarii minim…

    00
  15. Eu altceva ma mir. IT-ul e pe val, avem o groaza de facultati dar nu inteleg unde au disparut oamenii aia pasionati. Toate firmele se canibalizeaza intre ele pe veterani sau semi-veterani si e un race to the bottom. Cum de nu mai apar tinere sperante ?

    00
    • păi budișteanu ce e? stai să vezi revoluția ITiștilor antrenați de wellcode și dascălu, o să fie omor de tineret cu gândire nouă. ai un pic de răbdare.

    • …problema nu e ca nu apar „tinere sperante”. Cei de la recrutare(HR + Tehnic) de cele mai multe ori nu sunt capabili sa recunoasca potentialul in tineri. Ca sa scape de povara asta, cer ani de experienta cu tehnologia X. Sunt la fel de multi, daca nu mai multi oameni capabili in generatiile tinere decat in generatia 80istilor(sau 70istilor). Nu prea stim sa deschidem ochii sa-i vedem, de obicei sunt sub nasul nostru.

      00
    • @Vali: deja prind prin interviuri si generatia wellcode/dascalau, si isi cer drepturile la salariu de 3-4000Euro/luna mai ceva ca antivaxxeri cu drepturile lor imaginare. Inteleg, ceri acolo un 15-20000 RON net/luna, dar ce stii? Sa vezi pauza si tacere de se rusineaza si greierii din fundal de prostia lor.

      00
  16. Trista zona asta a ITului de care vorbiti voi aici, e un fel de YouTube romanesc unde Buhnici si Selly sunt zei. Ma bucur ca reusesc in continuare sa stau departe de ea 😀 dar e bine ca e acolo, e nevoie de ea.

    00
  17. Un amic de al meu,cu ceva ani pe la RDS pe rețelistică, are o rudă cu 8 clase. Ca să-l ajute a vorbit cu alt prieten de al lui și acum mândrul posesor de 8 clase este administrator de rețea la Vital(apă+canal) într-un oraș cu aproximativ 150 mii locuitori. Cam așa sunt ocupate posturile libere prin zona noastră.

    00
    • știu două exemple de oameni, unul șofer, altul instalator, care au învățat să sertizeze în timpul liber, apoi au făcut câte un curs și s-au angajat cabliști. deci se poate.

  18. Atât timp cât există companii unde singurul criteriu de selecție a contractorilor sau a angajaților este cel mai mic preț și atât timp cât vor exista mediocri, vor exista și vor câștiga foarte bine cei care vor repara după ei.

    Practic, ai nevoie de unul prost ca să-ți dai seama de cei cu adevărat buni de pe lângă tine.

    PS: Da, sunt și excepții în care sunt și mediocri și te și costă o gramadă de bani! (Doar ce am renovat un apartament și am trecut fix prin asta. Nu știu dacă erau IT-ști, dar cert zugravi nu erau… și nici skill-uri de „15 ani de Italea” nu aveau.)

    00
    • Am lucrat cativa ani freelancer si in breasla era o vorba:
      „You think hiring a professional is expensive? Wait until you hire an amateur.”
      Dar cumva „artistii” (aka programatorii – in special indieni – cu CV-uri de Hollywood, de ne faceam mici cand le citeam) primeau contracte dupa contracte. Bine, ii cam dadeau afara dupa 3-6 luni, cand isi dadeau seama cat (nu) stiu, insa pe urmatorul proiect iar dadeam de ei…
      Atata penurie e de oameni buni si seriosi.

      00
  19. My 2 cents: treaba hr-ului(la angajare) este sa caute, contacteze si sa filtreze pe cei care aplica pe un anumit post ca mai apoi sa fie testati tehnic de catre cei competenti, daca se doveste ca peste o luna nu stie puna o formula in excel sau nu stie programare e problema celor cu care a avut interviul tehnic, daca este bun pe ce face dar un om mizerabil e problema hr-ului
    Nu am auzit vantul rece de care zici si am impresia ca e doar frustrarea unora…mai ales din HR care stiu salariile din companie…acum 3-4 ani cand era zvonul anual cu eliminarea scutirii de impozit, cineva a intrebat pe o colega din HR ce o sa faca firma daca se scoate aceasta facilitate si raspunsul a fost: „Dar ce?…nu aveti deja salarii prea mari?”(stiu ca odata si-odata o sa se scoata scutirea de impozit).

    Stiu da unora li se pare ca le vorbesti de sus sau ca esti sarcastic cand le spui „De ce nu te bagi si tu in IT daca tot tanjesti dupa un salariu mare” dar asta e adevarul. Stiu atatea cazuri cu oameni care au pornit de la call center, suport si acum sunt qa sau chiar programatori. E adevarat ca nu e ceva pentru toata lumea dar nu trebuie sa-l urasti sau discreditezi doar pentru ca tu n-o poti face. Si eu as vrea sa-mi castig existenta din calatorii sau sa fac filmulete pe youtube cu review-uri de gadget-uri dar nu am carisma sau curajul necesar, asta nu inseamna ca trebuie sa-i urasc pe acei oameni sau le doresc ca afacerile sa pice doar pentru ca sunt invidios pe ei.

    00
  20. Salariile sunt mari pentru ca orasele cu o cerere mare de programatori sunt scumpe. Iar cand o chirie la garsoniera costa 300 de euro e cam de porc sa dai 600 de euro salariu.

    Sunt programator (cu facultate – dar cu licenta neluata, deci fara facultate) din 2009, C++ in cea mai mare parte. Am avut o combinatie de noroc, talent si intuitie pentru ca pe partea de teorie formala (demonstratii matematice clasice, cu pixul pe hartie) sunt praf.

    Recunosc ca salariul e mare (~9000 lei), raportat la mediul pe economie. Poate chiar nerusinat de mare comparat cu „talpa tarii” care abia isi duce existenta pe ~1400 lei sau ciar mai putin (pensie sociala).

    E adevarat si ca nu produc mare valoare. Toata cariera mea a constat in mentenanta pentru aplicatii de care s-au plictisit vesticii. Da, sunt prost, dar asa prost cum sunt vreau si eu sa-mi duc existenta.

    Ziceti mersi ca n-am dat la medicina; riscam sa betegesc naibii vreun om la cat de neindemanatic pot fi cateodata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube