De ce sunt germanii chiriași…

Dați la minutul 9.40. Fata asta explică, rapid și superficial, că o lege puternică a chiriilor protejează și chiriașul, și proprietarul. Pe amândoi, pe unul de altul, pe fiecare de prostia proprie.

Credeți că le vine și alor noștri vreo idee să convingă poporul că nu sunt în buzunarul agențiilor și dezvoltatorilor imobiliari? Să ajute un pic mobilitatea muncii? Să le ia tinerilor o grijă de pe cap?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

136 comentarii

  1. Nu te interesează să cumperi o casă când poți plăti mereu o chirie dintr-un salariu sau dintr-o pensie.

    00
  2. Am vrut sa inchiriez un apartament gasit pe imobiliare.ro. A venit proprietarul însoțit de agentul imobiliar. Agentul cerea 500 de euro comision. L-am întrebat pentru ce? El a zis că pentru prestare de servicii. I-am transmis ca mie personal nu mi-a făcut nici un serviciu, iar înțelegerea pe care o are cu proprietarul e problema lor. El nu, că asa se face în imobiliare. I-am transmis proprietarului că nu plătesc nici un comision și dacă vrea să semnăm. A ridicat din umeri, a zis ca are contract cu cei de la agenție, ne-am strâns mâna și am plecat.

    00
    • fix asa am facut si eu. El e angajat de propietar care vrea sa imprya costul cu tine. Daca nu merge cu tine, ii cauta pe altcineva. Este ilogic sa l platesti tu.

      00
    • Asta e din categ. „Prost e ala care da”
      Trebuie sa fi prost sa platesti tu un om care are interesul ca negocierea sa fie cat mai sus (de obicei comisionul = o luna de chirie) Dar na, e o „traditie” izvorata din disperarea unor chiriasi.

      00
    • Cei care au dat cu minus, sunt agenti imobiliari…

      00
    • Cand am cumparat apartamentul, l-am gasit prin agentie imobiliara, care incasa comision si de la vanzator si de la cumparator.
      I-am spus vanzatorului de fata cu agentul imobiliar ca tot el plateste si comisionul meu, pentru ca eu consider costul total de achizitie si nu ma intereseaza apoi cum se impart banii platiti.

      00
    • Eu cand am cumparat cerea 3% (adica aprox 3 k Euro). Am negociat la 1.5 k… Deci incearca sa te faca cum pot.
      Ce-i drept ne-a mai ajutat un pic cu actele.

      00
    • dar nu era si ilegal sa-i „reprezinte” pe amandoi acelasi agent? pana la urma ale cui interese le apara daca ia bani si de la vanzator si de la cumparator?

      00
    • @maxp – tu presupui ca agentul reprezinta pe cineva insa genul ala de munca este denumita de fapt intermediere – practic agentul nu reprezinta nici una din parti.
      Exista intermediere – cand agentul doar sta intre parti ca un fel de martor – fara sa faca nimic si exista reprezentare – atunci cand reprezinta una din parti. In general in Ro este doar intermediere.

      00
    • @maxp E clar conflict de interese, dar nu stiu cum este legea in romania.

      Oricum este un conflict de interese intre agent imobiliar si client datorita sistemului de procent fix din valoarea tranzactiei.
      1/ Daca sunt cumparator, interesul meu este sa cumpar la un pret mai mic, dar asta ar insemna un comision mai mic pt agent, deci el nu are interes sa traga de pret in jos
      2/ Daca sunt vanzator – sa zicem ca un pret OK este 100 kEUR si as avea sanse la 110 kEUR daca mai cautam/asteptam cateva luni; eu as castiga 97% din cei extra 10 kEUR (3% parca este practicat in RO) dar agentul ar castiga doar 3% (adica 300 EUR) pentru care ar trebui sa munceasca/astepte acele cateva luni; interesul agentului este sa incaseze 3% din 100 kEUR si apoi sa treaca la urmatorul client, de la care sa incaseze (alti) 3 kEUR.

      00
    • MihaiC, nu e nici un conflict, agentul nu negociaza in numele tau si nici invers. El vrea X% de la tine ca ti-a raspuns la telefon si a stabilit intalnirea. Si eventual ca se ocupa de acte (gen contract de inchiriere). Sigur ca tu poti sa ii zici cum ai zis tu, ca tu consideri costul total de achizitie, numa’ ca atunci poti sa mai pui vreo 1.5k taxele notariale, pe care sa spui ca tie moral ti se pare sa le plateasca vanzatorul (desi na, e prin lege cine tre’ sa le plateasca).

      00
    • Deci nimeni n-a cumparat un imobil de curand, nu? Legea ii da voie agentului sa ia bani de la amandoi. Daca o vreti altfel, votati altceva la alegeri.
      Bineinteles ca poti sa refuzi, dar daca chiar iti place apartamentul ala atunci tre sa scoti banu.
      La taxele notariale nici nu se pune problema, notarul e de fata cand le platesti si trebuie sa le plateasca cine scrie in lege ca le plateste (cumparatorul o parte, vanzatorul alta parte). Ca faceti voi intelegeri inafara cladirii notariatului, asta e alta poveste.

      00
    • Ion, mai conteaza ce zice legea, nu vezi ca cumparatorul ” considera costul total de achizitie „, ma mir ca nu vrea sa i se scada si costurile cu mutatul. Ma rog, in timp ce el tot considera si negociaza, apt. mai creste 10k :)

      00
    • @Boris
      Sa zicem ca eu cumpar un apartament cu 100 kEUR (maxim cat consider ca face). Taxele notariale nu ai cum le eviti, de aceea nu le-am inclus in disctutie.

      Daca proprietarul vinde direct, fara agent si eu ajung la el prin anuntul facut de el, nu trebuie sa mai platesc un comision unui agent imobiliar
      Daca insa proprietarul vinde prin agent si eu nu pot sa dau de el decat prin agent, crezi ca eu voi plati 103 kEUR pentru un apartament pe care eu il evaluez la maxim 100 kEUR? Voi oferi 97 kEUR + 3 kEUR pt comisionul agentului ales de proprietar.

      00
  3. Ce nu spune „tinerica” e ca sunt scumpe ca naiba proprietatile in Germania, trebuie sa strangi mult din buci sa iti iei ceva, majoritatea nu au nici o sansa. Pe langa asta sunt si niste taxe obscene gen zeci de mii cerute de guvern la tranzactii. Dar da… legea protejeaza chiriasii de salturi obscene in chirii dar si chiriile chiar cresc cu aia 20% la 2-3 ani. Multi ajung sa stea in pizdeea si sa faca naveta cu trenul de la 50 de km la lucru pt ca un ap de 2-3 camere intr-o zona buna/decenta e intre 1500 si 2000 de euro in conditiile in care un salar mediu se invarte la 3000 de euro. Nemtii nu sunt un popor de vaitatori dar nu e chiar lapte si miere pe piata chiriilor. In plus la ei se inchireaza apartamente goale, cel mult ai bucataria mobilata. Il gasesti zugravit, il lasi zugravit sau platesti zugraveala cand pleci. Ai clauze in contract ca si chirias si nu pleci chiar usor. Deci mai sari de niste bani, niste garantii, niste etc. Nu e chiar asa simplu sa iti faci bagajul si sa pleci in alta zona din tara ca esti tinar si nelinistit.

    10
    • ti-a scapat un lucru: pretul chiriei e cu toate utilitatile incluse.

      00
    • Poate ai dreptate dar de la mine ai minus pentru „salar”.
      Ce plm o fi ala „salar” și cine a inventat cuvântul asta ???

      10
    • @Robert, cuvântul „salar” a fost inventat de pula mea, primind astfel și un Nobel pentru literatură.
      Pe voi ăștia, onaniștii limbistici, v-aș da să mestecați urzici.

      00
    • Alegi varianta chiriei atunci cand costurile cu achizitia unei locuinte sunt mult mai mari decat chiria lunara. Dar daca iti permiti achizitia unei locuinte, nu ai niciun motiv sa nu faci asta.

      Argumentul 1: daca iti gasesti un loc de munca in alta zona, te poti muta oricand.
      – poti sa te muti si daca detii o locuinta; o inchiriezi si cauti altceva tot cu chirie pana decizi daca mutarea este temporara sau permanenta.

      Argumentul 2: daca treci printr-o perioada financiara proasta poti sa renunti la chirie si sa te muti la parinti.
      – poti face asta si daca detii o locuinta; o inchiriezi si te muti la parinti sau in cel mai rau caz profiti de legea darii in plata si asta este.

      Argumentul 3: daca este nevoie de reparatii costisitoare, se ocupa proprietarul.
      – logica ne spune ca aceste reparatii il costa si pe proprietar, dar el le face din profitul ala rezultat din chirie minus costul de achizitie; pui si tu deoparte 50 de euro pe luna si cand este nevoie de lucrarea aia de 2000 de euro, o sa ai de unde sa dai banii.

      Argumentul 4: daca peste 10 ani castigi mai mult (sau o sa faci copii) si vrei o locuinta mai mare.
      – vinzi sau inchiriezi locuinta actuala si cumperi o locuinta mai mare.

      00
    • Chiria in DE nu e cu toate utilitatile incluse. Platesti separat energia electrica, internet, telefon. Ai chiria ‘la rece’ si apoi valoarea totala ‘la cald’ care include caldura, gunoi, curatenie, gradinarit, reparatii. Platesti o suma lunara pentru caldura (pausal) si la inceputul anului viitor se recalculeaza in functie de consum si poate trebuie sa mai completezi sau sa primesti inapoi (rar primesti 50-100 euro inapoi). Se sta in chirie din cauza preturilor foarte mari la locuinte si a cartelurilor formate pe piata imobiliara, listate la bursa, care imping preturile din ce in ce mai sus pentru profitul actionarilor. Sunt companii cu sute de mii de locuinte in portofoliu.

      10
    • @Paco, te crezi mai deștept pentru că folosești „salar”? Mai șmecher? Mai special? Nu, ești doar mai prost. :))

      00
    • @Ciuby, prost e ăla care în lipsă de argumente sau păreri se simte ofensat vizual de lipsa unui ,,i,, de ,,salar,, și alte lucruri similare. Genul ala de bou care umblă cu DEX-ul la purtător și face scandal în autobuz că i-a zis cineva că mă-sa e o vacă, dar fără cratimă.

      00
    • ^dacă un cuvânt e folosit de îndeajuns de multă lume, devine corect. că altfel acuma vorbeam toți latină.

      00
    • Andrei G – evident. Nu inteleg de ce e atat de complicat. „vai, daca iau apartament sunt blocat”. Esti blocat o pula.
      Bine, poti pierde (stiu de la un prieten :D) niste bani daca faci tranzactiile aiurea. Sau daca vinzi apartamentu cand e razboi pe afara. Dar sunt cazuri extreme

      00
    • @Paco ești cam agitat in dimineața asta băiețel
      Pare ca-ți foarte lipsește ceva, poate sex, poate câțiva ani de școală…..

      00
    • Salar vine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (pe care o primeau soldaţii ca plată suplimentară la soldă. Acuma, că tai un „m” sau un „ium”, tot cam așa sună. Poate fi o simplă scurtătură lexicală, sau o țărănie, depinde cât de nervos ești pe interlocutor.

      00
    • @Robert, mie nu îmi lipseşte nimic păpuşă, că sunt bazat. Poate ceva timp de la tine, că văd că ai destul să o arzi doct.

      00
    • AndreiG, vezi ca prin orasele mai mari cam 50% (unii zic spre 70%) din tranzactii se fac cu banii jos. Deci nu exista comparatie directa chirie vs rata.

      00
    • @Boris, este simplu de ce avem atatea tranzactii cu banii jos.
      Tot o statistica spunea ca fiecare tranzactie intre persoane fizice prin credit bancar, genereaza inca 2 tranzactii cash. Adica tu faci credit si cumperi apartamentul de la mine, iar eu, cu banii primiti, cumpar alt apartament. Si mai departe, cel care mi-a vandut mie, mai adauga ceva si isi cumpara alt apartament mai mare.

      Dar oricum, daca nu luam in calcul dobanda bancara si presupunem ca oamenii au disponibile sumele necesare pentru achizitionarea unei locuinte, deja devine si mai rentabil sa fii proprietar decat chirias.

      00
  4. As plati un agent jumatate de chirie daca ar face ceva de banii aia.
    Plateste el sa puna anunturi online? Vine sa faca poze? Imi da sfaturi despre chirie, suma, ce ar trebui sa imbunatatesc? Nu, nu face nimic. Atunci nici eu nu vreau sa ii dau nimic pentru acest „serviciu”.

    00
    • Sunt si din astia dar rar, am dat eu de unul. Era platit doar de vanzator dar a fost super de treaba si cu mine. S-a ocupat de anunturi dar mai important ca avea toate actele vanzatorului in ordine, a mai facut el niste drumuri pe la primarie si unde mai trebuie sa usureze peocesul. Mie nu mi-a cerut comision si nici nu avea de ce dar mi-a placut de el si l-am recomandat altorq care au vandut si toata lumea a avut de castigat pe bune. Dar e greu asa, trebuie sa fii muncitor, serios, profesionist. Mai usor e sa scobesti in fund si sa ceri 500e “ca asa se face”.

      00
    • Ev21 la vanzare poate mai fac ceva dara inchiriere nu fac absolut nimic

      00
    • @Kat de la chirias sau cumparator nu ar trebui sa ia deloc, sau mai bine zis ar trebui sa ia comision doar de la cel care il contracteaza. Daca eu vreau sa dau spre inchiriere si nu vreau sa ma ocup, sunt plecat din tara etc un agent ma poate ajuta si il platesesc eu pentru asta, nu si chiriasul care a dat click pe un link.

      00
    • @ev21, lucrurile sunt discutabile si fiecare isi estimeaza munca la o anumita valoare.
      Problema la noi este ca „piata” s-a obisnuit asa si este greu sa gasesti un agent imobiliar care sa fie de acord sa primeasca comision doar de la proprietar. Majoritatea cer comision si de la chirias si atunci nu prea ai decat optiunea sa cauti acele proprietati care au fost scoase la inchiriere fara implicarea unei agentii.

      00
    • aici. pt 2.5% din valoare
      – mi-au facut poze. Profesionist, nu glume. Au iesit niste poze de nu credeam ca e apartamentu meu
      – mi-au facut anuntul si mi l-au pus pe siteuri. Aici am mai dat 30e pentru site
      – au fost la vizionari, au negociat cu cumparatorul pentru mine
      – sunt asimilati si notarilor din Romania. Ei fac foile, ei or sa dea si cheile, ca io nu sunt prezent in ziua aia
      – ei discuta cu bancile, ei discuta cu asociatia

      00
    • Domnule,eu am platit jumate de chirie comision.Am dat agentului cheia si el a adus clientii.El mi-a zis care i se pare cel mai ok si cuala am semnat.
      Banii pe acte. Toti.

      00
  5. Bagi rent control la noi si taxe serioase incepand de la a doua proprietate si s-a terminat visul umed cu investitiile in imobiliare in tara cu 90% proprietari, sau cat era peocentul. La noi merge bine afacerea ca e o relatie abuziva si se face evaziune fiscala si “investitorii” vor sa-si recupereze investitia in 10 ani.

    Ascult un podcast cu un tip din SF care sta in aceeasi chirie de 30 de ani, casa a fost vanduta de cateva ori de atunci si el a ramas acolo.

    Nemtii (vesticii in general) stau in chirie linistiti unde au nevoie si la pensie se muta undeva ieftin la tara, in sudul Frantei, Grecia etc. Romanii trebuie sa “se aseze la casa lor” si se gandesc din prima ca la batranete vor fi bolnavi si neputinciosi cu probleme “de glanda” asa ca e bun un apartament in Berceni la care ai platit 30 de ani.

    00
    • Momentan un ap de 80k-90k produce o chirie de 300 euro dupa taxe, din care trebuie sa schimbi mobila si electrocasnicele o data la cativa ani. Fix in 10 ani iti platesti apartamentul din chiria primita.. sau nu ?

      10
    • Germanii (cuvantul neamt e cam slav) se muta la pensie unde e mai ieftin,dar in mod clar nu in sudul Frantei,unde e oricum,dar nu ieftin (asta daca nu vrei sa stai intr-o enclava arabo-africana).
      Se muta la soare cei ce au bani,si au platit 30 de ani o proprietate in strainatate,insa ce preturi erau acum 20 de ani,si ce scoruri sunt acum…

      00
    • Rent control nu functioneaza, uita-te ce dezastru a facut in Berlin unde a fost incercat.
      Nu a functionat nicaieri unde a fost incercat pana acum. Nu a facut decat sa dea lumea pe hartie cu maximul stabilit si sa se dea la negru „diferenta”.

      00
    • O pensie standard in Romania este in jur de 2000-2500 de lei. Unde in sudul Frantei sau Grecia poti sa te muti cu banii astia si sa-ti mai ramana si pentru cheltuielile zilnice?

      Este bine sa-ti faci planuri ca la batranete te vei muta intr-o alta tara mai calda, atata timp cat pensia ta este mai mare decat salariile din tara respectiva. Dar romanii care au salarii si pensii mai mici decat aproape toata tarile europene nu prea au posibilitati de a visa la asa ceva.

      00
    • Si africa centrala contine multe tari calde.

      00
    • Te muti tu in sudul Frantei cu o pensie de 2000 de lei cat e media in RO? Sa-mi lasi aici te rog adresa peste niste ani sa vin vizita

      00
  6. A uitat să zică cum a luat tot Berlinul muie că stăteau toți în chirii și aveau impresia că vor avea aceleași chirii din 89′ până azi.

    00
    • Și încă o chestie. Poți să ai tu câte legi vrei dar la urma urmei magnații imobiliari își permit un departament legal care lucrează non-stop să găsească chichițe în legile astea super.

      Procentual tot companiile au câștig de cauză până la urmă. Pentru tine să te lupți în mod legal e un stres, o chestie care o faci pe lângă muncă, familie, viață; pentru ei e doar un dosar și un cost/profit ratio.

      00
    • @Marsten
      Toata povestea o sa se intinda pana cand o sa faca poc. Si la cum se misca lucrurile este doar o chestiune de timp pana cand va aparea un omulet care sa declare razboi proprietarilor care altereaza pretul. Insa nu prin rent-control ci prin nationalizare directa un fel de comunism, dar mai soft.

      00
    • @Asdad2005 – Partea cu chiriile este o problema simpla insa oamenii vor sa creada altceva decat realitatea.
      Hai sa spunem ca ai 100 de proprietari care au 100 de case de inchiriat si ai 100 de familii care stau in chirie, da? Daca pui prea multe reguli si taxe 50 din aia 100 vor vinde si atunci ramai cu 50 de case de inchiriat si 100 de familii care trebuie sa inchirieze – evident ca pretul o sa creasca pentru ca acum exista concurenta si proprietarii fac pretul.

      Toti aia care sunt fericiti sa vada noi taxe sau reguli pt proprietari omit un lucru – in piata ai proprietari, cumparatori si chiriasi iar foarte multi din chiriasi fac asta pentru ca nu sunt in stare azi sa cumpere – ori nu au venit destul de mare, ori creditul e scazut ori pur si simplu nu au destui bani pentru avans si taxele de tranzactie.

      Daca un proprietar care inchiriaza un imobil vede ca incepe sa fie prea greu sa faca asta sau ca poate castiga aceeasi bani cu mai putina bataie de cap in alt domeniu de investit o sa vanda iar chiriasul o sa ramana fara acea casa care se duce la un cumparator – si asta e realitatea, cei care sustin taxe mai mari au senzatia ca proprietarul o sa accepte conditii mai dure ca nu are de ales ceea ce e gresit.

      Insa da, varianta celalalta este subventia – luam taxe si impozite de la toti si dam subventii la cei ce nu au destui bani.

      00
    • @Bigbear In exemplul tau a vinde un imobil este egal cu disparitia acelui imobil de pe piata. Cui vinde proprietarul actual si ce face cu imobilul noul proprietar?

      00
    • @MihaiC – disparut de pe piata de chirii, intra in cea de proprietari. Hai sa spunem ca au am un apartament care este inchiriat la o familie si azi vine statul si imi pune nu stiu ce taxe sau conditii care mie nu imi convin – azi pun apartamentul pe piata la vanzare, in functie de pret si piata se vinde intr-o saptamana, o luna, 3 luni – si chiriasul este dat afara (cu acel preaviz legal) iar in apartament se muta o familie (tanara daca vrei tu, care stateau cu parintii la tara si acum se muta in oras, deci nu au avut alt imobil)

      Eu imi iau banii si ii bag in actiuni, fonduri de investitii, o afacere, sub saltea sau in imobile in alta tara, familia tanara se bucura de un nou apartament iar chiriasul se trezeste in strada.

      Chiriasul nu are bani de avans asa ca nu poate cumpara azi apartamentul meu sau alt imobil – cu el ce faci daca inventarul de locuinte de inchiriat se reduce?

      00
    • @Bigbear Se face rocada – noul proprietar nu mai sta cu parintii iar fostul chirias se muta inapoi cu parintii. Printr-o coincidenta ca-n filme, poate sunt aceeasi parinti :)

      Serios acum, miscarile astea nu sunt unu la unu, dar daca inchiriatul devine mai putin profitabil datorita taxelor marite nu o sa se vanda 50% din imobile la persoane care nu erau chiriasi inainte sau la persoane care nu intentioneaza sa le inchirieze.

      Brainstorming – cum ar fi ca pentru imobilele care stau goale sa se plateasca impozit marit – daca este ocupat mai putin de 6 luni pe an impozitul este dublu; daca este ocupat mai putin de 3 luni pe an impozitul este de 4 ori mai mare. Vorbim de un impozit de baza mai semnificativ decat gluma de acum din Romania.

      00
    • @MihaiC – nu inteleg logica ta – daca eu ca investitor vand apartamentul ca nu mai merita bataia de cap tu zici ca il cumpara altul sa se chinuie?
      Si solutia ta la problema chiriasului ramas fara casa este sa se mute inapoi cu parintii? Credeam ca discutam serios, nu doar la nivel de ipoteze utopice.

      00
  7. Bullshit de la A la O cu domnișoara din München legat de chirie si nu proprietate. Looserspruch.

    00
  8. de ce sunt germanii chiriași..
    să răspund ca un român: de nevoie și de proști

    00
    • Mai sunt si fraieri ca ne vand noua dizelurile alea bune care consuma putin si sunt ideale pentru oras, nu stiu ei ce-i bun.

      00
  9. Ce aberatie, majoritatea nu isi permit sa-si cumpere de aia stau chirie, am cunoscut destui germani/austrieci si cam toti se visau proprietari, dar foarte putin stiau ca pot ajunge din motive foarte simple de multe ori aveai nevoie de un avans de cel putin 100k euro, ca sa ajungi sa platesti minim 1500euro rata timp de 30 de ani.

    00
  10. Nu gasesti un tanara frumos si liber, un nomad digital ceva toti pe burghezie! Huo

    00
  11. NOU
    #61

    Vă prezint situația din teren din Austria, poate e interesat cineva să știe:
    Chiria pentur 3 camere in Viena este de 1200-1300 euro / lună pentru zonele decente. Când te muți, ai de platit chiria pe prima luna + 3*chiria garantie și, dacă nu ai noroc, incă 2*chiria pentru comisionul agentiei. Chiria de mai sus include betriebskosten (adica apa rece, gunoiul, apa menajera, canalizarea, etc). Trebuie platite separat curentul si caldura (curentul costa cam 75 de euro pe luna, caldura tot cam atat)

    După toate astea te muti intr-un apartament gol, care trebuie mobilat. Contractul e standard, durează 3-5 ani si toate partile sunt protejate: proprietarul te poate da afara, de exemplu, doar ca trebuie sa anunte asta cu 3 luni inainte si sa existe un motiv solid (urgenta in familie, vrea sa vanda apartamentul, vrea sa-l renoveze). Cand pleci, preavizul dureaza tot 3 luni si poate fi scurtat daca gasesti tu un chirias care sa se mute mai devreme.

    Chiriile sunt indexate cu inflatia plus ca exista preturi maxime per zona, proprietarul nu creste chiria cum i se scoala lui.

    Pe langa asta, exista chirii subventionate, care functioneaza asa: platesti o garantie mai mare, dar de banii astia primesti chirie nelimitata si mai mica. In apartamentul in care stau am dat 7k avans, dar chiria este 900 euro pentru 120mp. Am toate cheile de la apartament, nu pot fi dat afara decat daca nu mai platesc chiria.

    Exista si chirii cu optiunea de cumparare. Functioneaza ca pasul anterior (dar cu garantie si mai mare), doar ca ti se ofera optiunea sa-l cumperi dupa 10 si dupa 15 ani. Daca te hotarasti sa-l cumperi, garantia se considera avans si constructorul trebuie sa-ti faca un pret adaptat zonei. Daca nu vrei sa-l cumperi, nu se intampla nimic intrucat nu poate fi vandut altcuiva pentru ca stai tu cu chirie nelimitata in el.

    Pe de alta parte, daca vrei sa cumperi un apartament, ai asa: te costa ~400.000 euro un apartament de 3 camere. Avansul e minim 10% (mai nou am auzit ca ar cere 20%), dupa care se face credit pentru restul sumei. Dobanda era ~1% pana de curand si primii 10 ani de obicei sunt cu dobanda fixa. Problema mare sunt costurile aditionale, pentru ca la 10-15 ani se fac upgrade-uri (se schimba instalatia electrica in tot blocul, se schimba acoperisul, se reface fatada) si fiecare din astea vin cu costuri de 10-15.000 euro de apartament care trebuie platite. Exista si o lege care e menita sa previna specula: daca vinzi apartamentul mai repede de 10 ani de la achizitie si faci profit, trebuie sa platesti 50% din profit impozit.

    00
    • Pai si vienejii ce le lasa copiilor la batranete? 😀 jk.

      Dar da, frumos la civilizatie, ne place asa de la distanta. In esenta asta e ideea, ca daca esti fortat de imprejurari sa stai in chirie trebuie sa fie intr-un mod civilizat, nu ca ar fi mai bine sa stai in chirie decat sa iti cumperi.

      00
    • Niste rude plecate in Viena mi-au spus aceleasi chestii, dar in plus ziceau ca atunci cand intri la pensie si clar vei avea venituri mai mici, chiria scade simtitor, mai ales daca ai stat multi ani in acelasi loc. Mi s-a parut foarte decent si de bun simt, asta eliminand teama noasta ca „ce faci la pensie?!”.
      Este adevarat?

      00
    • NOU
      #64

      @Robert, exista tot felul de protectii sociale care sa te ajute sa nu ajungi pe strada. In principiu, plateste statul chiria partial si, in unele cazuri, total daca e nevoie: ti-ai pierdut locul de munca, daca esti unicul intretinator al familiei, daca ti-au scazut veniturile, etc.

      Au facut asta inclusiv in pandemie, cand angajatii din horeca au fost nevoiti sa intre in somaj.

      00
    • Ma poti ajuta cu raspunsuri al cateva intrebari referitor la Viena, sunt in discutii de mutare si nu am ff date de la cineva care sta acolo.
      – Ce zone sunt OK/poti recomanda si se incadreaza in 1200-1300 EUR/luna 3 camere?
      Tot in zona de intrebari locative, reusesc cu greu sa gasesc pe immobilienscout24 si willhaben apartamente de 3-4 camere cu 2 bai sau o baie si un asa zis WC de serviciu, chiar nu sunt populare baile multiple intr-un apartament?
      – Poti recomanda zone de langa Viena usor accesibile catre oras cu S-Bahn mai pitoresti si totusi umane la pretul chiriilor?
      – Unde se pot gasi listate aceste apartamente sau cum se pot accesa aceste chirii subventionate?
      – In jurul carei sume poate fi considerat un salariu bun pt. Austria in special Viena?
      Detin copil mic si sotie in concediu cretere copil (nu am studiat cum si daca se poate transfera beneficiul)?
      Multumesc anticipat :)

      00
    • @Bogdan my man, nu stiu ce ai semnat tu la Starea Civila dar nu detii sotia, si nici copilul 😀

      00
    • NOU
      #67

      @Bogdan:

      – Orice zona care are metrou mai putin Favoriten. Am stat in 14, am prieteni care au stat in 13, ambele au fost foarte ok.
      – De obicei ai baie cu cada & chiuveta si un WC care e separat. Doua bai (aka 2 wc-uri) nu gasesti decat in unele apartamente de 4 camere, de obicei nou-construite)
      – Poti incerca in Seestadt, care e inca in oras si ai metrou fix acolo. Se construiesc blocuri noi tot timpul, ai aici un link cu toti constructorii, trebuie sa vezi la fiecare pe site ce au disponibil: https://www.aspern-seestadt.at/lebenswelt/wohnen-arbeiten/miet-_und_eigentumswohnungen.
      – Site-ul care centralizeaza chiriile subventionalte il poti gasi cautand dupa „wohnticket”, dar de obicei sunt liste de asteptare plus conditii aditionale, gen stat 3/5 ani in viena. Pe site-ul de mai sus / wilhaben mai ai noroc si gasesti d-astea subventionate fara conditiile aditionale
      – Mi-e foarte greu sa-ti raspund pentru ca nu stiu ce cheltuieli ai. Pot sa-ti zic zic sumar cat costa lucrurile si-ti faci tu un buget: ~1300 chiria, 150 pentru curent si caldura, gradinita o sa te coste intre 0-250 de euro pe luna, internetul e 50 euro, transportul 30e, mancarea e 5-600 de euro daca gatiti si mancati acasa 3 mese pe zi toata familia. O masa in oras la restaurant costa cam 20-25 de euro de persoana. Vezi ca mai primesti si alocatia pentru copil care e vreo 200 euro pe luna.

      00
    • @ev21 „detin”, my bad, rog nu interpretati gresit :D

      00
    • Viena e totusi alt caz. Din ce stiu sunt multe imobile care aparțin unui fond imobiliar de stat. Astfel sunt pensionari care plătesc sume modice, sub pretul pietei. Acest lucru stabilizează piata atat timp cat programul social e transparent si sunt ajutați cei care chiar sunt cu venituri sub medie. În Berlin proprietarii sunt instituții private si fonduri de investitii care au o filosofie „profit above everything”. E cam greu sa mai fii in favoarea chiriei cand analizezi pretul chiriei in ultimii 10 ani. Problema e ca nici sa cumperi un imobil nu te califici si atunci alegi varianta cea mai ieftina la sfarsit de luna.

      00
    • @Bogdan
      Nu detii, ai in leasing :P

      00
    • Pavel: orașul Viena a cumpărat și cumpără apartamente/ blocuri pe care le interferon și le închiriază la prețuri modice.

      Berlin a vândut mii și mii de apartamente acum 10-15 ani, au făcut tot felul de public-private-partnerships-uri dubioase. Pe case au primit câteva sute de milioane. Acum vor să le cumpere înapoi cu miliarde. Problema este și in mentalitatea ciudată de mână întinsă a berlinezilor. Toți cred ca au dreptul sa stea in buricul târgului cu chirii din vremea RDGului sau a anilor ‘90. Suprareglementarea Proprietăților private, de expl cum și ce ai voie sa faci când renoveze locuința in anumite zone, este mai mult decât comunistă. Un prieten are 50 de locuințe in care in marea majoritate nu mai investește nimic – recuperarea investițiilor este foarte dificilă.

      Cam asta este diferența dintre un oraș care funcționează (Viena) și un oraș falimentar financiar și social precum Berlinul.

      00
  12. Chiriile exista pentru ca nu poti sa-ti cumperi o locuinta cu bani de seminte. Iar cei care aleg sa fac asta o fac pentru ca nu au alte alternative si cauta sa economiseasca pana vor deveni si ei proprietari. Desigur exista categoria investitorilor/antrepenori care privesc lucrurile altfel si aleg sa stea in chirie deoarece sunt mai mobili si nu-si blocheaza banii, insa astia sunt minoritari.
    Acum problema prin mai toate tarile din vest este faptul ca pretul imobiliarelor a crescut enorm de mult in ultimii 30-40 de ani si asta se reflecta si in chirii. Majoritatea legilor ce au legatura cu inchiriatul au fost scrise prin anii 80-90 si adaptate realitatilor de atunci. Mai mult in anumite orase principalii proprietari de cladiri rezidentiale nu sunt persoane fizice ci niste firme private. Si cand te uiti la povestea asta parca jungla din Romania ti se pare ceva mai acceptabil.

    00
  13. Cred ca principala motivate ar fi: de ce sa dau 300 chirie cand pot da 300 rata si raman cu apartamentul pentru copii/nepoti dupa 25-30 de ani?

    Pareri?

    00
    • copii/nepoti să pună osul la muncă și să-și cumpere singuri, cum am făcut și noi.

      01
    • Daca compari asa simplisit evident ca e mai bine sa ai bani decat sa n-ai bani, duuh. In viata reala sunt mai multe aspecte dar nu fac subiectul emisiunii.

      00
    • nu te contrazic, dar am impresia ca acum rata nu mai e 300, si nici in ultimii cativa ani. la apt ala la care e chiria 300

      00
    • @Paco, putem sa adaptam intrebarea:
      „De ce sa dau 300 chirie, in loc sa dau 300 rata si la batranete raman cu o proprietate in valoare de 80-90k ?” SAU
      „De ce sa dau 300 chirie timp de 50 de ani, in loc sa dau 300 rata timp de 30 de ani si apoi sa raman cu o prorietate in valoare de 80-90k?”

      Proprietate pe care nu trebuie neaparat sa o las copiilor/nepotilor. Pot sa o vand oricand si apoi sa stau in chirie, iar aia 80k sa il cheltui pe vacante.

      00
    • @Dan
      Gandirea asta este un pic gresita si o sa-ti explic si de ce. Prima si cea mai importanta chestie este faptul ca nimeni nu stie ce-ti poate rezerva viitorul. 300 chirie sau 300 rata reprezinta o valoare la momentul asta, s-ar putea ca peste x ani sumele sa fie un pic schimbate. Mai mult veniturile tale nu au vreo garantie ca vor creste intotdeauna si nu vor suferi si niste scaderi.
      Foarte simplist spus cu cat perioada de creditare creste cu atat mai mult esti expus la niste riscuri mai mari. Daca ai norocul ca acel credit sa fie cu o dobanda variabila(cum mai toate sunt cel putin la nivel de Romania) o sa treci printr-un rollercoaster emotional. Si brusc rata o sa fie mai mare decat chiria, iar pentru a scadea rata trebuie cumva sa rambursezi anticipat ori sa refinantezi. Pe cand in situatia in care stai in chirie poti sa te muti in alta parte unde sa-ti poti permite si nu esti indatorat. Acum ca nu toata lumea priveste lucrurile asta este o alta discutie.

      00
    • te muti in alta parte daca chiriile stau pe loc, wltfel mutatul in alta parte este o problema la fel de serioasa.

      00
    • hai sa va mai zic io o chestie.
      Consideram ca rata = chirie. Ca nu ne doare mana sa consideram asta.
      Atat ca
      rata are doua bucati. O parte este amortizarea creditului si o parte este dobanda. Practic, o parte este economie fortata, ailalta e cheltuiala.
      Deci, la final comparatia o faci intre dobanda si chirie. Bine, unde chiria include si costurile lunare, calculul il faci intre dobanda+intretinere si chirie

      peste 30 de ani chiria creste sigur. Dobanda poate creste sau nu. Ce e sigur este ca peste 30 de ani apartamentul tau de 80 de mii o sa fie cateva sute de mii. Absolut irelevanta suma aia (Daca nu ai macar 2 apartamente), dar daca vrei sa vinzi si sa te muti in franta, spania, pizdia…
      chirie – ai 0 lei
      rata – ai cateva sute de mii

      Dileme dileme

      00
    • Hai sa facem o simulare reala totusi
      40 de ani de chirie de 400-500 euro cu 0 griji
      SAU
      30 de ani credit cu rata 600 euro si cu avans 20.000 euro plus impozite si schimbat mobila de cateva ore

      00
    • daca ai o dobanda fixa mica (posibila in unele tari din vest) deja din inflatie iti poti recupera din pretul ratei vs chirie, in general daca stai in acelasi loc dupa 3-4 ani deja esti pe plus ca proprietar, insa daca ai dobana astronomica asa cum e in romania si aia mai si variaza deja nu mai vad sensul sa cumperi intr-o tara de lumea a3a ca romania, e drept cel mai important e sa cumperi cat mai subevaluat raportat la restul preturilor din zona, apoi poti sa iesi pe plus si in tari unde dobanzile sunt mari si fluctueaza.

      partea amuzanta e ca bancile sunt cockblokers fix cand nu ar trebui sa fie, incetinesc creditele si practic impulsioneaza recesiunile, dar plm asa se joaca miliardarii cu pulimea

      00
    • @Paolo, haide sa discutam despre realitate totusi. Tu cat platesti chirie acum si cam care este valoarea de piata a apartamentului in care locuiesti?

      00
    • @AndreiG
      Calculul ratei a fost facut la BT la dobanda fixa pe 5 ani la 5.6% pa cu valoare imobil 600k lei si avans 100k lei. Credit pe 30 ani

      La un 1600e/mp la Brasov de 600k lei cumperi un 3 camere de 65-70 mp cu loc de parcare (calculam totusi ca esti la tva 5% ca sa poti sa cumperi 3 camere)

      Cat ai cere tu chirie pe acest apartament nemobilat? Apoi scade 10% pt taxe si spune-mi cati bani castigi pe luna

      00
    • Rata la un imprumut imobiliar poate sa fie egala sau chiar mai mica decat chiria, dar pentru a cumpara un imobil cu credit iti trebuie un avans.
      Si daca nu ai sprijin de la parinti sau un dar de la nunta baban, nu ai bani de avans si ca atare varianta cumpararii nu exista.

      00
    • @Pablo, eu intrebasem cat platesti tu chirie pe apartamentul/casa in care locuiesti acum, ca sa vedem o situatie reala. Si mi-ai raspuns total pe langa.

      @MihaiC, discutia era daca este mai convenabil sa stai in chirie sau sa cumperi o locuinta, presupunand ca iti permiti sa faci aceasta achizitie.
      Normal ca daca nu ai bani sa platesti avansul, o sa stai in chirie. Dar aici nu mai poti spune ca a fost o alegere, ai fost nevoit sa faci asta.

      00
    • @AndreiG, răspund eu în locul lui Paco, că n-am ce face în momentul ăsta.
      Am cumpărat acum 12 ani apartament cu 2 camere în București, zonă ok (STB, metrou, grădiniță, școală, liceu, magazine la 5-15 minute de mers pe jos, loc de joacă pt copii în fața blocului, chestii, socoteli), am dat 53.000 euro. Credit prima casa, am avut cash banii de avans, taxe, mobilat și utilat și un pic de renovare la început.
      Primii 2 ani rata a fost 280 e, apoi a scăzut la 250, ultimii vreo 4-5 ani a fost 230, de 2 luni e 225.
      M-am uitat în desfășurător și de anul trecut, deja un procent mai mare din rată se duce la soldul creditului, față de cât se duce la dobânzi.
      Ultima oară m-am uitat la prețurile zonei, ceva similar (nu tocmai a murit bunica, apartament nerenovat de când s-a construit blocul) acum 6 luni-1 an. 55-56.000 e.
      De câte ori am verificat în anii ăștia niciodată n-a scăzut sub 52-53.000 e.
      Chiria zonei e pe la 300 e/lună pt ceva cam ca al meu, sau 250 e/lună, nerenovat de la construcție, mobilă de cca 50 de ani.
      Între timp blocul a fost reabilitat de primărie, iar asociația a înlocuit țevile de apă din bucătării. M-am mutat de 2,5 ani, dar am văzut că există decizie a asociației și pt țevile de apă din băi și pt cele pt agentul termic.

      00
    • @AB, din calculele tale pare ca esti putin pe plus cu achizitia locuintei fata de varianta chiriei: valoarea apartamentului a crescut putin + rata lunara este mai mica decat chiria.
      Presupun ca esti multumit/multumita de decizia luata acum 12 ani si ai face la fel daca te-ai mai afla in aceeasi situatie.

      00
    • chirie 40 de ani fara grija? unde e asta? In Romania?

      00
    • @AndreiG, da și da.
      La fiecare 2-3 ani verific ofertele și la vânzări și la închirieri. În cel mai rău caz, pt puțină vreme a fost cam egal.

      Și când scrie Vali de problemele cu care se confruntă cartierele rezidențiale, mă felicit de-a dreptul fierbinte și mă pup în oglindă că am ales bloc vechi. :)

      00
  14. Recent am reinchiriat o garsoniera de 40 mp in Militari pe langa teatru Masca. O am inchiriata de 12 ani cu o pauza de 2 saptamani intre chiriasi.
    Am pus anuntul pe un site si pe un grup de FB. Au sunat cativa oameni, printre care si agenti imobiliari sa ma intrebe daca vreau colaborare. Am intebat ce inseamna colaborare, iar raspunul aproape direct era daca platesc comision :)), fara alte servicii, gen promovare sau doamne fereste sa ia cheile de la apartament si sa se ocupe de vizionari (aici nu era cazul pentru ca inca locuia fostul chirias si nu eram eu de acord sa fie deranjat). Am spus ca daca vor sa vina cu clientii lor nu am nimic impotriva sa ii comisioneze pe ei, din moment ce au apelat la serviciile lor.
    Daca doi agenti au inteles si si-au vazut de treaba unul din ei chiar a dorit sa insiste si sa imi explice ca sunt de porc si nu decid eu cum e mersul lucrurilor. In fine a fost amuzanta discutia. El insistand ca eu o sa-l sun inapoi dupa termenul la care stipulasem eu ca locatia va fi libera, ca toti facem asa.
    Garsoniera e inchiriata cu contract inregistrat in declaratia unica, cu taxele platite tot timpul, cu incurajarea chiriasilor sa isi faca viza de flotant daca doresc, fara niciun fel de vizita inoportuna, cu plata chiriei si a utilitatilor prin transfer bancar.
    Si asta trebuie sa fie normalitatea!

    10
  15. Sa ma scuteasca pe mine nemtalaii cu chiriile lor pentru ca nu sunt un exemplu de dat sau de urmat. Nu au bani sa si cumpere locuinte, ce mai! Sincer, mai bine proprietar, daca poti, decat chirias toata viata.
    Poate parea surprinzator pentru unii, dar sasalaii nu au inventat ei chiar totul si nici toate chestiile care sunt „din germanea” nu sunt de clasa mondiala.

    00
    • Tipa zice pe la 6:22 ca in Germania 50% dintre proprietari platesc ipoteca (restul mostenesc locuinta), in timp ce in Romania doar 1% platesc ipoteca (restul au mostenit). 50% vs. 1% indica destul de bine cine are bani si cine nu prea are, dar e falnic nevoie mare.

      00
    • Da, nemtalaii sunt visu’ curului! Plini de bani si destepti dar chiriasi. Lasa eu ma descurc cu bordeiul meu, deci mai prost.

      00
    • Domnu,mergeti sa vedeti cum arata ultima comuna de la saracii de nemti si dupa aia vizitati rezidentele unde se muta corporatistii romani.

      00
    • @caposu are dreptate. Mergi in ultima comuna din Bavaria si o sa vezi case de o sa te opresti sa plangi.

      00
    • @mac gregor casele alea dupa care plangi din bavaria vezi ca nu-s locuite de chiriasi, ci de niste multimilionari proprietari.

      00
    • @Carmen

      cu siguranta sunt peste 500.000 de euro una.

      Intrebarea mea e cum de erau asa de multe?

      00
    • Mac gregor
      Am o virsta si am batut cam toata Europa civilizata.
      Raport calitate-pret mai prost ca in Romania nu exista,dupa parerea mea.
      Dar imi dau muie tot felul de intelectuali,cei mai de succes oameni din tara asta.
      Eu vreau doar niste argumente,nu lozinci comuniste.

      00
  16. Da, dar nu prea. Pana la urma, chiriile in ultimii 3 ani ai crescut semnificativ. Sunt argumente pro chirie destule dar, problema este pretul lor urias, care creste necontrolat. In BW, in Dreiländereck, chiriile sunt uriase. Daca in urma cu 3-4 ani inchiriam un apartament cu 2 camere la 500-600 euro warm, acum e aproximativ 900-1000 warm.

    00
  17. Vindeț proprietatile si mutati-va in chirie. O sa fiti „ca afara”

    00
  18. Acum câțiva ani, pranz cu colegii dintr-un proiect internațional, în Germania. Le-am arătat o poza cu o floare, in care se vedea in background panorama de pe balconul meu din București. Au presupus ca e chirie, le-am spus ca nu, e cumpărat și achitat. În afara de colegii din Noua Zeelanda care voiau mobilitate mai presus de orice, toți (germani, francezi, maghiari) au spus ca ar prefera sa cumpere, dar e foarte greu.

    00
    • Cred ca ai uitat sa le povestesti despre vecini,locuri de parcare,apa calda,caldura ,etc.
      Pot sa fac si eu o poza cu apartamentul meu din Zimnicea ,3 camere decomandat 80 de metri patrati utili,se vede Dunarea si nu iau 15000 de euro pe el.

      00
    • NOU
      #104

      Vor sa cumpere in Germania, Franta sau Ungaria. Nu in Bucuresti.

      00
  19. Lumea stă în chirie pentru că există o mega-mafie de imobiliare care cumpără tot. Sunt mai spălați că sunt mai vechi, dar când peste 50% din fondul de locuințe dintr-un oraș e deținut de corporații, ai o problemă părerea. Se face business pe spinarea oamenilor și asta îi laudă.

    Sunt protejați și asta e mult exagerat, pentru că sunt multe motive pentru care te poate da afară dacă chiar vrea, în special cu departamentul de ‘legal’ ce-l au în spate. Da, nu se-ntâmplă țigănii ca-n România că te dă afară și-ți aruncă lucrurile în stradă, te anunță frumos că până la data x și aia e.

    Chiria are foarte puține contexte în care e ok, doar în cazul în care e suficient de mică cât să nu conteze. Dar la ce prețuri sunt acum, când dai peste 50% din salariu pe chirie, părerea mea că sunt niște dezechilibre economice serioase acolo. Dacă ai salariu de 3-4k și chirie e sub 1k n-are rost neaparat să te bagi la rate.

    Dar dacă chirie e 2k și ai 3k salariu, cu cât o duci mai bine decât țăranul iobag pe feuda boierului, muncești pentru proprietar mai mult de 50% din timp, iar ăla dacă deține toate apartamentele din cartier, e feuda lui practic.

    00
  20. De fapt era de 01.15.01
    Scuze!

    Am urmărit până la final.

    Ești mare!
    Deocamdată

    00
  21. Văd că sunt mulți experți în ”Jermăni” pe aici.
    Și toți ignoră ceva simplu: când ești chiriaș, te muți ușor dintr-o locuință/ oraș în alta/ altul.
    Prietenă: job și locuință la Munchen. Găsit ceva mai bun la Berlin. Simplu.
    Coleg de job: mutat de la Wurzburg la Munchen. No problem.
    Coleg de job: găsit job mai bun în estul orașului. S-a mutat și cu apartamentul, să nu facă așa multă navetă.
    Prieten emigrat de curând în Ruhrgebiet. Chirie în casă. Nici nu se gândește să cumpere ceva. Chiria e mai ieftină decât rata + obligații de întreținere. Plus felxibilitate.
    Nemții sunt orice, dar nu proști, cum insinuează unii pe aici. Sunt oameni extrem de calculați, practici și fără nevoia de a epata.

    00
    • Pai noi nu avem nevoie de flexibilitate ca te muti langa Clouge sau Bucuresti si aia e viata ta, nu-i ca si cum apar oportunitati mai bune in Pitesti iar daca pleci din tara dai in chirie apartamentul.

      00
    • „Nemții sunt orice, dar nu proști” totusi consuma gazul lui putin si carbuni, sigur nu-s prosti ? oricum dupa dictionarul meu nici destepti sigur nu-s.

      00
    • @NIX pe când românii exportă gaz ieftin la preț de vară și îl cumpără inapoi mai scump la preț de iarnă.

      00
    • @Levorius, nu fac apologia romanilor, idc man, daca ai mai citit din comentariile mele vechi stii ca idee mea despre romani e ca’s niste crabi fara coaie, gata sa te pietruiasca dar niciodata dispusi sa arunce molotoave.

      00
    • Adevarul ca e nevoie de flexibilitate in RO…. In domeniul meu sunt cred 4 orase in care ma pot muta si munci.
      Ma mut din orasul A in orasul B sa ce? Sa circul pe aceleasi drumuri, sa ma duc in aceleasi spitale, sa duc copiul/copiii la acelasi tip de scoli sau dascali?

      00
    • Dacă propria casă e în oraș/zonă ok, o închiriezi și cu banii de chirie îți plătești propria chirie în altă parte.
      Poți să mai pui în plus sau să-ți mai rămână, în funcție de situație.
      Am plecat din orașul în care aveam propriul apartament și locuiesc cu chirie.
      Angajatorul plătește jumătate din chirie, iar plusul la salariu rezolvă plata concomitentă a ratei și restului de chirie, plus utilități pt ambele apartamente.
      Din motive personale am ales să nu închiriez propriul apartament. Dacă l-aș fi închiriat chiar m-ar fi durut la patină, chiriașul ar fi achitat utilitățile, iar chiria mi-ar fi acoperit rata, impozitul pt venitul din chirie și poate mici economii pt înlocuirea unor chestii la intervale oarecare.

      Ești legat de glie (casa proprietate) atunci când proprietate este intr-o zonă necautată de chiriași sau te muți undeva unde chiriile sunt muuuuult mai mari decât de unde pleci, iar plusul la salariu nu acoperă diferența de chirie și o minimă creștere a standardului de viață (că în definitiv d-aia pleci pe un salariu mai bun, nu ca să locuiești în altă parte).

      00
  22. Să mi bag pula în el de algoritm

    Da poate faci un live cu str3su sau response live sau plm

    Am urmărit 7 ore , că eram la muncă, și cred că omul îți dă dreptate

    Bag link https://youtu.be/srNvrxHhe-Y
    01.23.00

    Dacă și la gameri ai ajuns…

    00
  23. Stati mai in chirie….ca va inchiriaza baiatu…..si va da afara cand vrea el…..si la pensie o sa fiti fiii ploii…

    00
    • La raportul preturi vs salarii existent acum, multi romani vor termina de platit apartamentul pe la 55-60 de ani. Macar de era rata aproape la fel cat e chiria, dar pentru acelasi tip de apartament chiria e ~1800 lei si rata e ~2600 lei.

      00
    • Si cresterile de preturi si dobanzi nu crezi ca se vor duce si in chirii…..? Nu face nimeni caritate….stai linistit in …..chirie…..

      00
  24. Am stat in chirie 2 ani, intr-o tara unde chiriasaul are o groaza de beneficii / protectii. Nu ma plang de proprietara, am vazut-o de 2 ori in astia 2 ani, de fiecare data se programa sa vina, cerea permisiunea etc.

    Am platit 1500 de dolari pe luna (jumatate de chirie, ca eram 2 familii in 5 camere), se reinnoia contractul anual. In general se merge pe o usoara indexare, pentru ca inflatie.

    Dupa 2 ani am aplicat sa ne luam casa. Rata lunara ar fi 1400 de dolari (am acum spatiu mai mare decat intregul apartament / condo in care am trait 5 insi in aia 2 ani).

    Am avut 40 de mii de dolari de pus jos (trebuia 10%, deci 22 de mii, dar am preferat sa punem o idee mai mult). 11 mii au fost taxele, closing, avocat etc. Am incheiat la un DAE de 2.85.

    Ratele sunt FIXE, pe 30 de ani. Am ales deja sa platim 250 de dolari extra pe luna, ceea ce duce creditul la 22 de ani in loc de 30.

    Nu merita sa platesc mai repede, am o groaza de tax deductions care-mi permit sa nu ma cojeasca statul de taxe in fiecare an. Am LLC-ul pus acasa (ca acolo si lucrez), asa ca deduc jumate de curent, gunoi, incalzire etc. Costul cu masinile si o groaza de alte chestii. Ca si idee, cand am facut taxele acum cateva luni si am inserat veniturile, la 100 de mii ar fi trebuit sa platesc 13 mii de dolari la stat ca si taxe. Odata ce am pus deductions, mi-a dat statul 1800 de dolari.

    Deci nu ma grabesc sa platesc ipoteca maine, ca pierd apoi bani.

    Ce nu e sexy: platesc taxe de proprietate (impozit pe locuinta) 6000 de dolari pe an (si creste cum doreste statul New Jersey sa creasca). Partea buna este ca toti banii astia ii deduc la taxe.

    Mai platesc 1300 de dolari pe an HOA (Homeowner’s Association), pentru ca locuiesc intr-o comunitate privata, care e un mic stat in stat. Pe banii astia am acces la 5 lacuri cu plaje de nisip, lifeguards, o groaza de cursuri pentru copii, curatenie in comunitate, security, access gratis la terenurile de tenis (la 55 de dolari pe ora, cat platesti in mod normal altundeva, numa de aici imi scot parleala), jumatate de pret la skipass la statiunea de ski din zona etc.

    Pe langa faptult ca nu platesc ipoteca altuia si chiar ii las copilului ceva (sa nu intre si ea in datorii), rata fixa inseamna ca am platit 1700 de dolari anul trecut, cand galonul de benzina (3.8 litri) era 3 si ceva dolarul, si tot atat in primavara asta, cand a costat aproape 5 dolari galonul (si restul de preturi au urcat si ele).

    Facem noi misto de romani, ca s-au nascut proprietari, dar cred ca pentru noi este mai OK asa. Am casa mea, fac ce vreau acolo, o vand, daca trebuie, inchiriez etc. (daca e nevoie de mobilitate). Dar nu depind de nimeni.

    PS: din seria ‘nici chiriasii nu e fericiti’ – la mine in pizderia au crescut preturile caselor cu aproape 100 de mii de dolari intr-un an si jumatate (vin aia din NYC sa cumpere la tara in disperare si arunca bani in stanga si dreapta). Am cunoscuti pe care i-a trimis proprietarul la plimbare (legal, nu cu cacaturi), pentru ca vinde casa la supra-pret. Sau s-au trezit ca o chirie de o mie si ceva de dolari acum e 2 mii si ceva, ca asta e pretul acum.

    • Desi pare cumva scump pentru romani, chiar si asa, cel mai ok e sa fii proprietar, oricum o dai!
      Si foarte bine ai explicat de ce! Dar, una e sa fii proprietar in america, ceea ce din exemplul tau este excelent, si alta sa fii chirias in jermanea, ceea ce e megapenal, dar, csf, n ai csf.
      Deci decat chirias pe model nemtesc mai bine proprietar pe model romanesc sau, ideal, pe model american.

      00
    • In sfarsit un comentariu rational……

      00
    • 220.000 usd e pret foarte bun pt US, nu vorbesc de ce poti lua in porumb in ro de banii astia…Felicitari!

      00
    • @Geo – casa in sine este 260 de mii, am pus 40 de mii jos si banca a scos 220. Ai dreptate, este un pret bun oricum o iei. 2 etaje, 3 dormitoare, 2 bai, 1000 de metri patrati de proprietate, desi cam jumate nu se foloseste ca e un deal impadurit.

      In NYC nu te poti apropia de nimic, ceva de genul (ca si numar de camere, ca teren asa mare oricum nu pupi) era de la 1 milion in sus. Si nu iti da banca banii astia la veniturile noastre si numa’ 2 ani de cand eram acolo.

      Asa ca solutia este sa te indepartezi un pic de oras (1 ora de condus in cazul nostru) si acolo prinzi preturi mai de bun simt.

      Noi suntem multumiti de casa, e o casa normala, nu de fite. Am tot ce imi trebuie si, foarte important, copilul s-a adaptat perfect, am niste vecini senzationali, locul in sine e frumos. Asta inseamna naveta (sotul facea 100 de km dus, 100 intors pana in Manhattan, acum a gasit ceva mai aproape la 50 de km distanta de casa). Sportul fetei inseamna tot naveta, dar ne mutam catre un club mai aproape (macar nu mai platim poduri si tunel – am dat pe Ezpass vreo cateva mii de dolari intr-un an, cu drumuri NYC si inapoi aproape zilnice).

      Nu mi-a placut in chirie (desi proprietara a fost absolut oK), prefer oricand sa am casa mea. Daca simt nevoia sa ma mut, inchiriez sau vand (chestie valabila daca e zona decenta, si in cazul nostru chiar este).

    • Doamna Dojo,dumneavoastra platiti de fapt 2000 de dolari pe luna(luind in calcul si cele 2 taxe obligatorii).In plus presupun ca stiti ca impozitul pe proprietate e procent din valoarea proprietatii,adica creste valoarea casei,creste si taxa pe proprietate.Altfel spus in Jersey cam in 30 de ani mai platiti inca o data casa din taxe de proprietate.

      00
    • D-l @caposu, ai citit si partea aceea in care spunea ca impozitul pe locuinta il deduce din taxe?
      Si chiar daca ar fi asa cum spui tu, ca plateste 2000 de dolari pe luna, tot in comentariul initiala este specificat faptul ca spatiul actual este mai mare decat intreg apartamentul unde locuia inainte si la care chiria totala era de 3000 de dolari.

      00
    • Andrei g
      A deduce banii la taxe nu inseamna ca ii deduci integral.
      Sint uluit de lipsa de educatie financiara a intelectualilor de pe acest blog.

      00
    • @caposu, da mister educatie financiara. Nu inseamna ca ii deduci in totalitate, dar nici nu trebuie sa faci asta ca sa iesi pe plus.
      Chirie: 1500 de dolari nedeductibili
      Rata + impozit anual: 2000 de dolari deductibili

      Chiar daca deduci doar 500 dolari din impozitele anuale (adica 25% din suma cheltuita), ajungi la acelasi cost final. Asta fara sa iei in calcul faptul ca ai un spatiu locuibil mai mare si ca la final ramai cu o proprietate care cel mai probabil se va aprecia pana cand termini rata.

      00
    • Andrei G,
      Este adevarat ca preturile urca si ca atunci cind achiti se poate dubla valoarea casei.
      Problema este ca in Canada si US daca vinzi,diferenta e profit si se impoziteaza.
      Cu 50 la suta,avind in vedere ca vorbim de sume mari.

      00
    • @caposu
      1. Taxele se invart in jurul valorii de 15-20%, in niciun caz nu discutam de 50%.
      2. Poti beneficia de o scutire de la taxe daca profitul este mai mic de 250.000 dolari (sau 500.000 dolari in cazul cuplurilor). Daca pastrezi bonurile si facturile, la aceste sume se mai adauga si toate cheltuielile pe care le-ai facut cu imbunatatiri ale casei.
      3. Chiar si platind taxe pe diferenta de valoarea a casei, tot exista un profit.

      Exemplu – un cuplu cumpara o casa si dupa 30 de ani aceasta se apreciaza cu:
      – 500.000 dolari – nu platesc nici o taxa;
      – 600.000 dolari – platesc 15-20% din 100.000, adica 15k sau 20k;
      – 1 milion dolari – platesc 15-20% din 500.000, adica 75k sau 100k.

      00
  25. chiria e varianta ideală pt. un hitman, te poți reloca când dorești în cel mai scurt timp și cu cheltuieli minime, nu ai nevoie nici de acte reale, proprietatea e visul omului leneș care nu apreciază adrenalina de calitate.

    00
  26. La final de Iulie plec si eu acolo unde umbla cainii cu covrigi in coada. Bine ca are firma agentie de relocare sa ma ajute sa navighez birocratia necesara la chirii.
    Mi se parea ciudat ca ei se muta cu mobila dupa ei si poti gasi apartamente care nu au nici bucatarie montata, dar afland mai multe despre cum functioneaza sistemul, are logica.

    00
    • Am stat in Bucuresti in 3 chirii, doar prima era mobilata, restul doar utilate. Cele nemobilitate erau si putin mai ieftine si mi-am rezolvat problema cu vreo 3500-4000 ron de la IKEA pe vremea aia, in timp. Am preferat sa am mobila mea decat sa dorm in patul in care au f#t_t cinspe generatii si apoi sa se planga proprietarul ca i-am stricat mobila lui „moderna” de la Dedeman, colectia 2000 vara.

      00
  27. Salariul mediu in Germania e undeva la 51k euro. Brut. Asta inseamna undeva pe la 2600 net pe luna. Pretul unui apartament incepe de la 300k euro. Dar asta nu neaparat acolo unde se fac banii (oras mai maricel, ci intr-un satuc langa oras), ca in oras, mai realist preturile sunt de la 500k in sus. Astfel, aia 500k de euro inseamna 192 de salarii medii, adica 16 ani.

    Asa ca, e mult mai convenabil ca atunci cand esti tanar sa inchiriezi ceva aproape de locul de munca care iti aduce bani (in oras, ca deh, mergi zilnic la munca), urmand ca odata ce nu mai trebuie sa mergi zilnic la munca (pensie, pandemie) sa iti cumperi ceva la 20 de km de oras, sau chiar mai departe.

    In Romania, salariul mediu net e pe la 4000 de lei in orasele mari, sau chiar 5000 in Bucuresti. Un apartament cu 3 camere in Timisoara costa undeva la 60k de euro. Asta inseamna 75 de salarii medii in Timisoara (4000 de lei net) pentru un apartament IN ORAS. Comparat cu alea 192 de salarii medii, e mult mai usor.

    D-aia nu-si cumpara nemtii case/apartamente si prefera sa inchirieze.

    00
  28. NOU
    #136

    Vand Golf 5

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube