Un pic de GDPR cu Ministerul Educației

Dacă cineva are chef de un mic scandal, întrebați toate editurile de unde au listele cu cadrele didactice, cu nume, prenume, telefon și adresă de acasă, de știu să le sune și să le propună mici cadouașe dacă aleg manualele de la editura aia.

Așa, de amorul artei. Că nu au de ce și de unde să le aibă. Dar le au. De unde oare? Cine are listele cu toate cadrele didactice? Ministerul Educației.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Nevasta-mea fiind invatatoare iti pot spune ca procesul la scoala ei e mult mai simplu : vine un baiat cu o sarsana de manuale, materiale, plm. |
    Un comis voiajor. Si bate clasele in pauze : e 20j de lei manualu/materialu. Cate suflete aveti in clasa ? 15 zice nevasta-mea. Bun, luati 13 manuale,doua sunt gratis . Sanchi gratis, adica spaga.

    Nevasta-mea colecteaza bani de la 15 suflete, si face 40j de lei profit.

    Ma gandeam sa o dau pe goarna la DNA; alaltaieri am carat un znop de flori, jumate le-am aruncat azi la gunoi.

    Pai noi suntem ierbivori ?

    Comentariu apreciat.2439
    • Florile se vand.

      Indecis. Tu ce zici?269
    • @cd, de amorul artei
      Eu inteleg ca nu te deranjeaza ca sotia ta primeste, te deranjeaza ca primeste chestii pe care le consideri inutile.
      Am o idee inovatoare: sa refuze sa primeasca. Orice. Daca vrea, cu cateva zile inainte de fiecare ” eveniment”, ( incepe scoala, craciun, 1 martie, ziua ei, etc), poate sa posteze pe grupul de wassup al clasei un mesaj de genul: ” Dragi parinti, se apropie ziua X. Va rog sa nu imi trimiteti cadouri, nu am nevoie, va asigur ca toti copii sunt tratati corect indiferent daca vin cu cadouri sau nu. Daca totusi doriti sa imi faceti o bucurie, puteti dona o suma de bani la alegerea dvs pentru Asociatia care se ocupa de salvarea bufnitelor albe. Contul mai jos. Va multumesc anticipat, astept toti copii cu drag la fel ca in orice zi.”
      Referitor manuale, e mai simplu: le face poze, si recomanda sa fie cumparate de parinti de unde o fi, ca librarii sunt destule.

      Comentariu apreciat.7936
    • plot twist, invatatoarea e administrator la ONGul ce salveaza bufnitele albe.

      Comentariu apreciat.1332
    • Pune panou cu „Nu beau flori sau bomboane!”

      Comentariu apreciat.983
    • Nu donezi? Ia zii, vrei cucuvele [albe] pa casa?

      Hai, ca stim unde stai!

      Comentariu apreciat.325
    • băbăieți, jur, când vă citesc încep să am o părere mai bună despre mine. :)

      pot să pun pariu pe ce vreți voi că @Cd era nițel sarcastic/ironic (oricum, numa’ serios nu) la faza cu florile și ierbivorii.

      mama a fost educatoare. florile erau singurele chestii pe care le accepta/primea.
      la evenimente d-astea, lăsa 1-2 buchete femeii de serviciu (care nu primea aproape niciodată nimic, deși ea ștergea plozii la cur), mai făcea cadou 1-2 buchete dacă intra pe undeva pe drum spre casă și-n rest umplea casa de flori. câteva zile bune aveam flori oriunde numa-n baie nu.
      n-a vândut în viața ei o floare, nici măcar alea care nu-i plăceau. bine, nu sunt sigură că există o floare care să nu-i placă, dar ziceam și eu așa, pentru efect artistic. :)

      Comentariu apreciat.1570
    • NOU
      #8

      Mă scuzaț’, da’ manualele sunt gratuite. Din clasa 0 până acum când a intrat în a 6-a nu am dat un ban pe manuale. Altfel, când a fost vorba de culegeri ni s-a spus că X culegere ar fi cea mai bună. Că la 25 de copii ar fi făcut o șpagă de 3 culegeri, adică vreo 60 de lei într-un an, mă doare fix în cot.

      La lb. română (clasa a 5-a) când să se discute pe o anumită carte, vreo 10 copii au venit cu varianta lui de acasă (erau vreo 5 tipuri), evident că nu corespundeau paginile când era vorba de un text anume. Restul nu aveau cartea. Profesoara ne-a rugat să cumpărăm o carte de la o editură pe care o alegem noi, părinții, și să dăm noi comandă pentru că ea nu are voie să strângă bani. Ne-a dat bani să îi luăm și ei un exemplar.

      Comentariu apreciat.504
    • @Remington Steel, sunt curioasă, la partea cu cartea pt limba română era un manual/culegere/ceva de genul sau o carte de beletristică și cei 10 copii au venit cu ediții diferite ale aceleiași cărți (aceluiași titlu) și textul căutat era la pagini diferite?

      pur și simplu curioasă. :)

      130
    • Da, nu bem flori !

      61
    • De acord cu @AB… mama a fost profesoară și pot confirma. Dar nicio persoană nu este la fel cu cealaltă… așa că este simplu de înțeles că există și alte cazuri/experiențe

      170
    • NOU
      #12

      @AB Era beletristică. Se lucra pe text.

      120
    • @AB – oamenii glumesc si mai scurt, fara sa explice gluma.

      Glumeam in contextul in care colegul de comentarii explica modul in care se castiga 40 de lei la casa si subliniam faptul ca aruncand florile de fapt rateaza o oportunitate.

      Insa eu sunt nevinovat, el a inceput.

      62
    • Confirm, si la gradinita e la fel. Vine un agent de vanzari de la o editura oarecare cu caiete, auxiliare si alte materiale. Trece prin fiecare clasa si isi prezinta oferta. La un numar de 20-25 bucati, cateva sunt gratis iar banii respectivi (40-50 lei in cele mai multe cazuri, 100 lei rareori) raman la grupa. Din ei se cumpara de obicei cerneala la imprimanta.

      160
    • @Remington Steel, mulțumesc!

      30
    • chris06: Cumpărarea auxiliarelor prin agentul editurii înseamnă automat un preț cu 10-40% mai mic. Si scutește mulți părinți de goana prin librării.

      140
  2. Acum sunt la sedinta cu parinti. Grupa pregatitoare. Happy me. Nu imi vine sa cred cat de neorganizati sunt oamneii. Haos total. Discutii aiurea si multe intrebari stupide. Ma doare capul. Cati ani mai trebuie sa merg la sedinte?

    Comentariu apreciat.7617
    • Poti sa nu te duci, nu pierzi nimic important,
      Daca este cazul, oricum informatiile importante vor fi anuntate pe grupurile de WhatsApp.

      Comentariu apreciat.371
    • strict vorbind nu era necesar sa te duci nici macar azi.

      Comentariu apreciat.412
    • Stai sa vezi când vine un mesaj de genul „cine nu merge la circ / teatru să trimită mesaj”… De obicei întreabă așa că să aibă lista mai scurtă. Și încep toți cu: „și al meu merge”.

      Comentariu apreciat.750
    • Si 20 de mesaje cu „multumim Doamna Diriginta :inimioara: :floricele: :ok: :rugaciune: :trandafir: :trifoi: :imbratisare:”

      Comentariu apreciat.950
    • Și încă un sfat: fă un grup de whatsapp doar cu tine și soția unde să dai forward la mesajele importante de pe grupul clasei… că nu o să le mai găsești între celelalte 30 de mesaje cu mulțumim, pupici și alte chestii.

      Comentariu apreciat.443
    • @Florin, aș zice că măcar până-n clasa a iv-a. după aia mai vezi tu, în funcție de cât de descurcăreț e copilul și de cât de multe ”uită” să-ți spună. :)

      240
    • Eu am iesit de pe toate grupurile de parinti si mamiki, respectiv am fost data afara. Daca e ceva important, mi se transmite de educatoare in particular. Grupurile de parinti sunt cancer, le urasc visceral. Zeci/sute de mesaje imbecile trimise zilnic, discutii absolut stupide si haotice, prostie multa.

      Comentariu apreciat.6211
    • Florin, depinde de câți și la ce interval îi faci.

      160
    • Multumesc tuturor pentru raspunsuri, sfaturi
      A trebuit sa merg eu pentru a atrage atentia aspura scaunelor si bancilor care sunt nepotrivite. M-am bucurat sa vad ca exista deschidere si acum ca am sesizat problema trebuie sa caut solutii 😀

      231
    • ‘Ai de capul meu, Deea, esti ciufuta clasei?

      Pan-acum am vazut 2 dati afara:
      1) Aproape 8ani la intrarea-n pregatitoare se batea cu oricine-i submina dreptul de-a fi alpha. O injura pe invatatoare, se uita sub fusta fetelor (in clasa 3-a).
      Maica-sa credea ca are cineva ceva cu ea si toti ii surghiunesc plodul si se certa cu toti ca ce-au cu copilul ei. Cum nu te mai puteai intelege pe grup, „a fost data afara”. Adica s-a mai facut un grup paralel Clasa 2-a X fara Doamna Y.

      2) A doua insista sa-si trimita copilul fara masca la scoala. Pandemie, restrictii, paravane de plastic intre ei si aia mica era cu mucii pana-n brau. Ma-sa, nu si nu! Copilul n-are nimic, nu o trimiteti acasa. Pana la urma au chemat doctorul unitatii, au amenintat-o cu DSP-ul ca n-are/nu poarta copilul masca.

      S-a auto-exilat ca ea nu vorbeste cu aia care-i restrictioneaza lu fi-sa si implicit ei accesul la educatie.

      Mie-mi plac astea. Imi iau popcorn si ma uit cat de prosti sunt unii.

      Comentariu apreciat.4211
    • Invatatoarea posteaza pe grup:

      – Invatatoarea: „Nu se mai tine sedinta de astazi, o amanam pe ….”
      – […] inserati X mesaje de multumiri, pupici, etc.
      – O mamica: „La cat e sedinta?”

      Comentariu apreciat.421
    • Inca minim 10 ani. Si incearca sa te relaxezi si sa te si distrezi. Asa or sa fie toate.

      20
  3. Dacă tot e despre învățământ: profesorii nu au voie să-și mediteze proprii elevi, dar învățătoarele au voie să facă after-school cu o parte din copiii de la clasa care predă. E moral sau nu?

    Indecis. Tu ce zici?2310
    • Nu stiu daca e moral sau nu,dar nevasta.mea incepe de saptamana viitoare sa predea la after.

      Avand in vedere ca e primul an in care isi permite si ea sa puna si ea un ban la concediu….

      Indecis. Tu ce zici?285
    • Diferența e ca la after school Nu primește bani de la elevi, spre deosebire de meditații.

      1215
    • Afterschool-ul ăla se face cu copii mici 6-9 ani. Ăștia în general se atașează de învățător și e mai ok pentru ei să rămână în același colectiv cu care și-au petrecut dimineața, decât să fii plimbați cu microbuzul prin tot orașul până la un alt afterschool.
      Deci n-am neapărat o problemă cu învățătorii care fac și after.

      Și spun asta, ca om care a suferit în liceu că am refuzat să merg la meditații la matematică cu proful de la clasă (explica prost și la clasă, de ce să-i mai dau bani să-mi explice prost în particular).

      71
    • „Afterschool-ul ăla se face cu copii mici 6-9 ani. Ăștia în general se atașează de învățător și e mai ok pentru ei să rămână în același colectiv cu care și-au petrecut dimineața,”

      Acum sa discutam si din partea cealalta.

      Stiu pe cineva care s-a luptat 10 ani sa aiba un after-school la care muncea in draci. A cedat intre timp. Fara sa aiba absolut nicio legatura directa cu scolile din zona, cauta copii numai si numai prin reclame, fluturasi, recomandari, etc

      Ai idee ce procent din copii ii plecau anual dupa doar 2-3 luni de scoala, pentru ca invatatoarele lor ii faceau la cap pe parinti saptamani in sir cu caiete rosite si observatii de genul „aia isi bat joc de el”? Dupa ce copilul trecea la after-schoolul „potrivit”, redevenea un copil bun, fara greseala. Au fost parinti care au inteles repede manevra, dar au cedat – „intelegeti-ne, ne trebuie si noua si lui un pic de liniste, ca nu mai putem”. E drept, au fost si unii mai coiosi care au ignorat „mesajele” doamnei, care a devenit cam acra in relatia cu parintii, dar macar s-a mai calmat in relatia cu copilul, vazand ca nu are sanse.

      Dar sa nu generalizez. Nu toti invatatorii erau asa. Cei mai rai invatatori erau tocmai cel de la scolile de fitze, aia care primsesera gustul banilor. Cei mai normali erau cei de la scolile de cartier, unii atat de normali incat scriau chiar note pentru persoanele de la after, ca sa le spuna cum sa lucreze cu un copil.

      After-school facut cu invatatorul de la clasa nu mi se pare ok. E si conflict de interese, care va afecta tot copilul in final. Controlul invatatorului nu va mai fi real. Copilul va putea sa trateze toate lectiile cu spatele. La fel si invatoarea. Evident, nimic nu ajunge la parinti. Invatatoare nu ii va putea spune parintelor ca ala micu e cum e, ca doar ea face cu el si scoala si temele. Si are nevoie de banii lui si de un parinte „multumit”. Informarea corecta a parintilor despre copil dispare, in cele mai multe cazuri.

      De obicei, trezirea se face in clasa a V-a, uneori chiar spre finalul clasei a IV-a, pentru parintii care vor sa isi duca copiii la licee in Bucuresti unde se dau examene chiar grele pentru admitere. Si de abia atunci vad in mod real ce invatat copiul la „afterul doamnei”

      Vorbesc strict de Bucuresti, ca atat stiu.

      P.S. Nu mai vorbesc ca mare parte din aceste after-uri de acest gen lucrau 100% la negru acum 7-8 ani. Casa inchiriata pe persoana fizica langa scoala, catering la negru, toti banii in buzunar. Dap, chiar in buricul Bucurestiului. Acum s-or mai fi albit lucrurile, nu mai stiu.

      130
    • @silicon_v deci cam ca experiența mea din liceu, doar că aplicată copiilor mici.
      Deci o dată în viață am avut și eu noroc cu ceva, măcar la învățători am prins oameni decenți, care nu le-au făcut viața grea copiilor care merg în altă parte, cam o treime din clasă nu servește after și nu s-a întâmplat nimic.
      Dar ai dreptate, cumva nu m-am gândit la aspectele astea.

      00
  4. Problema nu e de unde au datele (știm toți că GDPR-ul e o glumă proastă la noi în țară), problema nu e nici că încearcă prin orice mijloace (inclusiv unele considerate ilegale sau imorale) să-și vândă manualele, problema este că manualele alea sunt niște mizerii din care nu reușești să înțelegi nimic. Și, pentru ca elevii să înțeleagă ceva, totuși, cadrul didactic care a primit cadouașul ca să ia manualul respectiv, trebuie să muncească serios la clasă ca să nu iasă copiii de acolo mai bâte decât au intrat. Dar nu toate cadrele didactice fac asta. Și atunci ăia ies bâtă din clasă. Și acasă, dacă părintele are bunăvoința să încerce să-l ajute pe copil (lucru rar întâlnit), și încearcă să înțeleagă ceva din manual ca să poată explica mai departe, nu reușește și se enervează.
    Dacă manualele ar fi ok, nu s-ar enerva nici părintele, nu ar fi nici copilul bâtă, nici profesorii (ăia care o fac) nu ar trebui să muncească în plus și pe nimeni nu ar mai interesa cine își promovează manualele și prin ce mijloace.
    Vă provoc să găsiți o logică în manualul de clasa a V-a de matematică (de exemplu), definiții, exemple pentru tipuri de probleme și exerciții, ceva…. Nimic. Dacă nu fac la clasă, doar cu ajutorul manualului nu pot rezolva nici măcar 10% din problemele și exercițiile de la o anumită lecție.
    Strict pe GDPR, instituțiile statului și băncile sunt cei mai fideli și exacți furnizori de baze de date.

    Comentariu apreciat.281
    • Dacă aș avea copii de vârstă școlară cred că m-aș apuca să caut manualele „de pe vremea mea”.
      Eu mi le amintesc rezonabil de logice.

      S-a postat cândva aici un link unde puteau fi găsite.

      110
    • @AB, de acord.
      Eu i-am arătat copilului abecedarul de pe vremea mea și manualul de matematică.
      Comparat cu ce are acum, cele de pe vremuri erau mult mai puțin încărcate. Ca dovadă că și 25-30 de ani mai târziu încă mai țin minte anumite lecții de acolo.
      La matematică nu a fost impresionat, dar abecedarul vechi chiar l-a ajutat să înțeleagă niște litere și să le facă corect.

      31
    • @Bea, dar nu se mai fac la grădiniță/clasa pregătitoare/clasa I semnele grafice?

      sunt mai mult de 35 de ani de când am fost în clasa I și chiar și mai mult de când am făcut grădinița, dar îmi amintesc destul de sigur că în clasa I am mai făcut o scurtă perioadă de timp semne grafice și eram nedumerită de ce mai pierdem vremea cu ele, că le-am făcut la grădiniță.

      liniuțe- verticale, orizontale, oblice- , bastonașe, ovale, cerculețe, semnul ăla ca un bici, care e de fapt prima parte din ”r” mic de mână.

      întreb pentru că ulterior, învățătoarea ne-a învățat să scriem (literele de mână) cu ajutorul semnelor grafice.
      gen: ”a” mic de mână: o liniuță mică oblică (o jumătate de liniuță/ o liniuță doar pe spațiul de jos al caietului tip I), apoi un oval pe tot spațiul sprijinit de liniuță și lipit de oval un bastonaș cu mânerul în jos orientat spre dreapta.

      chiar și caietul practic din clasa I avea câteva litere de model desenate prin descompunerea spațiată a semnelor grafice componente.

      chiar dacă la vremea grănidiniței mi se acrise de liniuțe, bastonașe, când înveți literele în felul ăsta pare destul de logic și de simplu.

      40
    • Aici eu n-am fost chiar părintele anului la grădiniță. M-a preocupat mai mult să-i învăț limbi străine, să mergem în excursii etc. Cu educatoarele am comunicat puțin, mai întrebam una alta, dar n-am urmărit ce activități didactice fac. Eu la grădiniță țin minte că doar mă jucam, de asta nici nu mi-am bătut capul cu ce învață copii (e fericit? e bine).

      Abia la pregătitoare m-am trezit că era confuz cu niște chestii și am scos abecedarul că altă idee mai bună n-am avut. Și a mers destul de ușor.

      21
  5. Se procedează pe etape. Dacă ești printre câștigătorii licitației privind manualele nu înseamă că vei primi comenzi. Și începi cu telefoanele și întâlnirile cu profesorii sau directorii de școală. Dar de multe ori am pățit sa îmi spună da , comand de la tine și sa nu primesc comenzi ! Când am întrebat profesorul îmi spune că ordinul pe școală a venit de la inspectorul școlar! Litera și Art au cele mai multe relații.
    Banii se fac vânzând pe lângă manual cât mai multe auxiliare .

    Comentariu apreciat.260
  6. Mesaj primit de mine, parinte, membru in comitetul de parinti pe scoala:
    „Buna ziua!
    Vă trimitem oferta (blabla).ro pentru anul școlar 2023-2024:
    – auxiliare și caiete de lucru avizate compatibile cu manualele Ministerului Educației;
    – manuale școlare;
    În ofertă aveți auxiliarele editurilor Carminis, Elicart, Arslibri, Aramis, Sinapsis, Intuitext, Booklet, Corint, Cdpress, Joy, Paralela 45, Litera, Akademos, ArtKlett, Roxel Cart, Cartographia, Crepuscul, EDP, Gimnasium, Mistral, Puisor, Sigma, Tamar, Campion.
    Se acordă discount suplimentar de volum 5 % și 10% pentru 15 respectiv 20 bucăți comandate/titlu.
    Lucrările se pot răsfoi pe site accesând butonul din partea dreapta a titlului.
    Ne puteți contacta la 031 428 XX XX, 0752 4XX XXX, 0740 94 XX XX sau email comenzi@(blabla).ro
    Va rugăm să trimiteți mesajul colegilor interesați!
    Succes în noul an școlar!
    https://www.(blabla).ro/auxiliare-scolare”

    82
  7. Alegerea manualelor nu stiu daca este doar la latitudinea invatatorului, sau daca este peste tot la fel. Ce stiu este ca eu nu tin minte ca „pe vremea mea maica” sa gasesc atatea erori gramaticale, de logica, de formulare a enunturilor si cerintelor ca in manualele de acum. De la greseli gramaticale si de exprimare din manualul de comunicare in limba romana pana la greseli de logica si formulare a cerintei, erori matematice (semn gresit al operatiei matematice din exercitiu) la cel de matematica, este jale. Auxiliarele sunt la latitudinea invatatorului si acolo poate fi un smen, de obicei sunt si mai putine dude gasite (nu deloc). Ce ma mai scoate din sarite sunt multitudinea de concursuri mai mult sau mai putin optionale, comper, momper, cangurasu, iepurasu, socatele de uscat si marmota de apa sarata, toate combinatii care au inlocuit cu succes evaluarile, lucrarile de control testarile. Nu stiu cum am supravietuit si am trecut prin scoala fara ele. Zici ca nu mai pot profesorii sa dea un test in care sa puna 5 probleme dintr-o culegere sau sa inventeze 5 exercitii…”Concursuri” optionale care se transforma in calificative. Cum o veni asta nu stiu.

    192
  8. democratie facuta prost fix unde nu trebuie…. brrr

    20
  9. Nu are nicio treabă ministerul. Umblă agenți de vânzări prin școli, lasă mostre si își notează datele profesorilor/învățătorilor. Se mai mută pe la altă editură, ia cu el si agenda. In câțiva ani, bazele de date sunt complete. Personal, mă îndoiesc că ministerul are datele profesorilor centralizate pe undeva.

    36
    • Confirm, se intra in scoli ca in piata Obor. Eu trebuie sa las copilul la intrarea in scoala, normal de altfel, dar in timpul orelor e de asemenea perfect normal sa mai bata cate cineva la usa sa intrerupa ora ca sa lase o „revistuta” poate sunt interesati parintii de Micul Olimpic. Asa ca la piata. Ala nu intra de capul lui in scoala, intra cu acordul directiunii.

      90
  10. 25% din încasările manualelor alternative revin profesorilor. La școala noastră a fost o domniță de la editură. Drept urmare fiecare părinte a fost obligat să plătească între 65-108 ron pentru fiecare copil, de restul înțelegerii nu știu. Dacă nu accepți nu ești văzut bine de ceilalți profesori și director. Nu mă întrebați de unde știu.

    55
  11. acelasi lucru cu alegerea furnizorului de catering ptr step-by-step.
    la prima sedinta cu parintii s-au infiintat si si-au prezentat ofertele.
    cum erau mai multe mamici la sedinta, a castigat tipul misto care a facut discount de 1leu pt doua meniuri comandate.

    50
    • dacă n-a fost niciuna vegană care să insiste pt meniu vegan pt copilul ei și niciuna care să vrea bio-tradițional-natural- sănătos (cu semințe de chia și lacrimi de unicon roz), înseamnă că a fost chiar rapid și plicticos. :)

      60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube