Garda de Mediu a găsit sursele poluării din București: sobele

Râdem noi, dar nenea ăsta de la Garda de Mediu nu pare să glumească. A găsit el în spate la Piața Obor zeci de sobe care ardeau nu lemn clasic, ci PFL, OSB, mobilă și alt lemn toxic.

După care, la 0:50 apare un alt nene care spune că și la țară e la fel, de la lemn și de la cărbune aerul devine irespirabil. Arde vreascuri, frunze, se degajă foarte mult fum, se poluează mult. La țară. De la frunze.

Mi-a dat un cititor un mail cu faza asta. Am crezut că aberează. Serios. Zic, bă, n-are cum, a pus audio aiurea peste filmare și încearcă să mă facă. Dar nu, emisiunea de la EuropaFM e aici. A trebuit să ascult de câteva ori ca să îmi cred urechilor.

Pe Gigel care s-a mutat la țară și e deranjat că se dă foc la frunze n-am ce să îl întreb, dar pe nenea de la Garda de Mediu l-aș întreba cât PAL și OSB poate arde o singură persoană ca să se încălzească și de unde face rost de el. Că e la mintea cocoșului că nu există atâta PAL și OSB de ars de o singură casă, nu mai vorbesc de zeci, cum zice el.

Dar el a zis-o, e clar că nu minte, doar e șeful Gărzii de Mediu, oamenii care nu judecă au de ce să se agațe acum. Ard civilii OSB și PAL non stop în București, nene!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. si de la gratarele romanilor de 1 mai.

    00
  2. Ar zice orice doar sa iasa bine rahatu’ ala de institutie unde presteaza el, doar ca adevarul e altul… Si eu stau intr-un oras unde inca sunt strazi intrebi care se incalzesc cu sobe pe lemne sau centrale pe lemne/carbuni/peleti si iarna aceasta cel putin nu am simtit deloc poluare de genul, poate pe alocuri, in schimb de la autoturisme si autobuze poluare la greu.

    00
    • Ciorile care ard cabluri pt fer si cupru dau minusuri

      00
    • Suedejii au fost amendat si cam atat. Nu le-a confiscat nimeni nimic. Bussines as usual, oamenii nu platesc amenzile si isi vad de topit fiare linistit. Iar flacaul asta ne zice ca sobele sunt de vină. Gizaz Christ.

      Sa va uitati la SeasPiracy pe netflix, noapte mintii. Cam asa si aici

      00
    • Nu rîdeți, că Moș Teacă de Constanța a pus botul la d-astea și vrea să interzică centralele de apartament. Cum pentru alea de cvartal e cam greu de obținut autorizații ISU, rămîne varianta ”captiv la Radet” ca să mînce și gura lor ceva…

      00
  3. Aerul e poluat pt ca ard saracii OSB in sobe, mor oamenii in spitale pt ca se duc saracii la mega seara, luam noi 170832 ron anual pensie anticipat partiala pentru ca saracii … Stai, ce ?

    https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-04-2-24708702-0-declaratie-avere-irina-alexe.pdf

    Stati linistiti in case, comandati-va electrozi sa aveti cand vine organu sa va sudeze usa, noi ne ocupam de pandemie si la sfarsit drept rasplata vom primi 170000 ron pensie la 42 de anisori. Cat o sa ia Ararat si cu Gheorghitza pensie ITistii de aici pot doar sa viseze sa faca din Bitcoini. 🚀🚀🚀🚀

    00
  4. Tot parlitul sufera auzi bre tupeu sa se incalzeasca cu combusibil solid.
    In fine pentru bani mananci cacat.
    Problema e cine mai digera cacatul ala.
    Prostul alalalt numai respira aerul de la tara.Pai daca are plamani formati dupa noxele din capitala.
    Asa e cand aia de la oras se muta la tara si descoperă wow nu exista gaz ? Va incalziti cu lemne vai ce primitivi.
    Cretini.

    00
    • Acelasi parlit va suferi, nu peste mult timp, si pentru ca se incalzeste cu gaz (probabil n-au gasit calea legala inca, ca sa puna „taxa de poluare” pe centrala de apartament).
      Pai fmm de jigodii infecte, faceti ma termoficare centralizata eficienta si renunt maine la centrala!
      Oh wait, termoficare in orasele provinciale (in cazul meu, Buftea) my ass!
      Altfel, de sute de ani se incalzesc oamenii cu lemne si fix de 2 ani incoace ale dreacu lemne polueaza de pute de seara de la 19 pana dimineata la 9 (cel putin asa se intampla din ce in ce mai des la provincia mai sus amintita).
      „Autoritatile” atat stiu: minciuni, minciuni si iar minciuni!

      00
    • @Ciprian Deci ala e platit sa mananace cacat.Si prostul ala care a sunat la fel.
      Dar uite cate comentarii sunt pe blog unde le dau astia dreptate jur pe astia nu ii mai inteleg.

      00
    • Eu sunt tare curios care e explicatia lor pentru fumul din timpul verii, cand nu cred ca face cineva focul in soba. Nu e numai iarna fum in Buftea, e cam tot timpul anului, de vreo 2 ani incoace.
      Ne iau de prosti si bine fac. Nu le face absolut nimeni nimic si ei stiu asta.

      00
  5. Eu stau in Bucurestii Noi si la noi e ca ceasul sa vina miros de sulf si de gunoi ars vineri sau sambata seara. Asta si vara, sa ma scuteasca cu sobele lor, ca nu ii mai crede nimeni. Ne otravim singuri, oare ei nu isi dau seama ca si ei si copiii lor respira acelasi aer? Oare cati bani trebuie ca sa ajunga la concluzia ca merita sa faca asta?

    00
    • Da, și dimineața asta când am deschis geamul m-a lovit mirosul. Și e pe intervale orare, se lasă seară, încep băieții, mai ales în weekend. Amuzant cum toate instituțiile se prefac că nu văd.

      00
    • Plozii lor sunt, de obicei, prin Elvetia la studii sau prin Dubai ori alte zone d-astea frecventate de bugetarii care au muncit prea mult si au nevoie de relaxare.

      00
    • pai mirosul de sulf vine ca pun astia pe foc butoaie de vin. si cum termina cu alea, urmeaza butoaiele de bourbon, ca ce sa si faci. „cum, nu stiati?” :D

      00
    • @Claudiu astia de la institutii au covid n-au miros deci nu simt.

      00
  6. Noroc cu Berceanu la garda de mediu că altfel am fi vai mama noastră.

    00
  7. Ai fi surprins dar și în Cracovia, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, cauza e aceeași (bine, e și o centrală uriașă pe cărbune la câteva zeci de kilometri de oraș).

    De ceva vreme guvernul încearcă prin tot felul de subvenții să-i facă pe polonezi să renunțe în a mai băga în sobe mizerii, dar se mișcă greu treaba…

    Desigur, pe lângă sursa asta de poluare mai sunt și altele însă din toate analizele făcute de polonezi ea e însă sursa primară.

    00
    • Cracovia e inconjurata de dealuri, cam ca si Clujul. Sunt perioade cand nu bate vantul sau si daca bate n-are cum sa scoata noxele de acolo. Plus ca polonezii inca sunt fideli carbunelui. E mult si relativ ieftin. Dar da, rar am vazut un oras mai poluat ca si Cracovia, mai ales iarna. Si e mare pacat, e un oras superb, plin de zone verzi.

      00
  8. daca inchide groapa de la rudeni, unde mai aduc gunoiul aia din valcea?

    00
  9. Teapa. poluarea e de la aia care isi ard mastile in piata victoriei.

    00
  10. Comanda de la IKEA, vin frumos ambalat, bun de pus pe foc.

    Trecem peste aberatiile astea ridicola ca poluarea din bucuresti e de la 2 sobe si unii care ard cabluri. Groapa de gunoi de la Rudeni or fi inchis-o?

    In fine, trecem peste.

    Prin iarna cand m-am plimbat mai mult prin tara am observat, mai ales in zona dej/ cluj printre dealuri unde aveai curenti de aer care tineau blocat fumul un fum puturos/ inecacios in majoritatea satelor. Nu ma indoiesc ca baietii ard in soba toate cacaturile.

    Pt ca de degeaba avem internet si wifi pana la coada vacii, au uitat si ce stia bunicu si acum pun pe foc polistiren/cauciuc si ce mai gasesc prin curte.

    00
    • Pentru că sărăcie și educație lipsă. O combinație magică. Pe lângă pal și osb, mai avem lemnul din construcții vopsit și kilogramul de haine de la second hand.

      00
    • in unele sate nu primeste la gunoi incaltaminte veche. ce faci cu ea? ce fac si suedezii: o ard. vorbesc de suedezii din suedia care au fabrici de ars gunoiul. diferenta e ca ei au niste filtre pe iesire.

      00
  11. Eu tind sa cred pe nenea de la Garda de mediu. Am ascultat emisiunea cu casele afumatoare dintre blocuri in Bucuresti. Romanul baga orice pe foc, nu ca se spune in emisiune. Nu exista deocamdata constiinta in randul oamenilor ca bagand orice lemn sau o textila pe foc= noxe . La tara eu vad oameni care se debaraseaza de toale bagandu-le pe foc.
    Un lemn de foc cumparat oficial (nu scanduri sau pal sau deseuri) vandut cu + 25% umiditate devine exponential mai poluant. Aici e vina vanzatorului oricum nu exista control..
    Apoi urmeaza soba si modul ei de folosire. Reducerea aerului la ardere noaptea ca sa tina caldura, influenteaza emisiile de noxe. Tirajul. Intretinerea.
    Vegetale arse. Sa-i spui uni cetatean de la tara ca arzand 50 kg de vegetale mai ales umede, polueaza in particule fine cat 14000 km efectuati cu o masina pe benzina noua … omul te va privi la fel ca atunci cand i s-a spus ca nu mai poate taia porcul pe stil stramosesc. Fugi ba d-aicea!
    O solutie pentru incalzire, ar fi peletii, datorita alimentarii automate optime in aer si combustibil.

    00
    • Subscriu la opinia de mai sus, in zona de case din zona Vitan sunt cateva de genul acesta unde se arde absolut orice se poate arde, de multe ori iarna/seara intru in casa dupa un drum pe jos cu hainele mirosind a fum si nu doar o data am vazut hornuri din care iesea un fum negru care nu poate fi explicat de arderea unor lemne de foc. Sunt cativa cetateni care au acumulat cantitati impresionate de lemne vechi inclusiv PAL, OSB in curtile care seamana mai degraba cu niste depozite de gunoi. Eu zic ca parerea celor de la mediu e de discutat la modul serios pentru ca problema e reala.

      00
    • Voi 2 nici nu sunteți același trol!

      50kg de vegetale (iarbă?) umede fac cât una tonă de benzină? Bre, matale fumași vegetale, și nu d-alea bune……..

      00
    • Asta cu sobele e bascalie, vara-iana la noi in Bucuresti iti dai plamanii afara de la poluarea cu plastic, cauciuc si naiba stie ce alte chimicale. Si doar noaptea! cand cam toti stiu ca focul in soba arde ziua, maxim seara, noaptea nu dormi cu focul aprins ca risti sa vina pompierii peste tine (sambata seara 3.apr. in sectorul 3, trecut de miezul noptii, era de nerespirat afara..iar).

      Pe la tara unde de zeci de ani ard sobele cu lemn/carbuni nu e nici pe departe asa de rau. Doar in zilele cu ger serios se simte ceva. Nici macat focurile de Boboteaza unde se ard cauciucuri serioase nu produc asa belele.

      00
    • @Fisherman lol nu a durat mult si ai aparut cu „fugi ba de-aici”
      Ca sa fim corecti cele 50 kg vegetale si alte deseuri greblate si arse impreuna in afara de echivalentul a 14.000 km de noxe eliberate de o masina noua pe benzina mai este echivalent cu 13.000 km parcursi de o masina noua diesel, sau 3 luni de ardere la soba performanta.
      Vegetalele ard a mocnit, au o combustie incompleta, degajeaza un fum dens care poarta cu el particule fine nearse si molecule poluante care se vor localiza in plamani . In plus fumul creat irita caile respiratorii, irita vecinii, panza freatica, circulatia auto daca arderea e langa un drum. Lista de compusi chimici e lunga .cateva : dioxid de azot NOx, monoxid de carbon ,CO2, hidrocarburi aromatice …

      00
    • @Dorul
      Nu fi prost, oxidul de azot se formează la temperaturi și presiuni ridivcate, ceea ce nu e cazul la un foc de tabără în curtea din dos… ca să nu mai zic de hidrocarburi aromatice, că se ne tăvălim pe jos de rîs…

      00
    • Mersi la fel @marinel ! 7 ani de pe langa casa rulzz.
      Si totusi. Arderea vegetalelor frunze,iarba etc este toxica si da genereaza oxid de azot , monoxid de carbon …etc
      Inteleg ca e greu sa admitem ca nu e asa ca bunicu dadea foc si a trait 100 ani. Dar mai tineti minte ca se fuma in restaurante,in birouri, in tren? Acasa hainele miroseau a tutun dupa o ciorba de burta la restaurant. Nu mai e posibil. A fost greu la inceput ca : drepturile omului, ca libertate, dar acum e ok.
      Afara, generic vorbind, arderea de deseuri vegetale se amendeaza.Poate imposibil de imaginat in Ro dar oamenii strang in saci deseurile verzi si le duc cu masina in locuri de colectare.Sau fac compost.
      La fel ca fumatul se va ajunge si la interzicerea arderii miristilor si a deseurilor vegetale.
      Poti sa le faci compost daca te intrebi ce poti face cu acele deseuri vegetale in loc sa le arzi.

      00
    • Dorule, mai fă matale niște fizică bre. Că ești prost nu sunt dubii. Cum din 50 kg de iarbă udă, să zicem 80% umezeală, deși e mai mult, adică 4kg de făn uscat, să iasă mai mult carbon și azot( puii mei, decând iarba are azot în ea în asa cantitate?) decât dintr-o tonă de benzină, a cărei formulă este doar carbon și hidrogen?

      Avea dreptate fluture când zicea să nu asculți conspirații, că și dacă îi explici fizic prostului, tot ca el e!

      00
    • In primul rind who the fuck is Carol?

      Arderea sau combustia este o reacție chimică nu are treba cu fizica (!).
      Dar de la 50 kg deseuri verzi sa reducem totul la o tigara. Tutunul, o „iarba”, elimina la fel ca deseurile vegetale din discutie 3 compusi:
      monoxid de carbon, Hidrocarbura aromatica policiclica, oxid de azot si alti compusi nu are rost enumerati concluzia e tot: toxic, cancerigen.
      Monoxid de carbon : se gaseste in fumul de tutun, din cauza combustiei incomplete. El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi; inima, creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon.
      Hidrocarbura aromatica policiclica produsi secundari rezultați la arderea combustibililor.
      Oxizii de azot- se formează în procesul de combustie

      Din partea mea, poti sa dai foc la frunze in mijlocul casei.

      00
    • Băi prostăvane, arderea este o reacție chimică și nu are legătură cu fizica? Aruncă-te de pe un pod că respiri aer bun degeaba. De masă moleculară ai auzit în chimie? De masă ai auzit în fizică? Du-te ba și paște viermi de mătase că de altceva nu ești bun!

      Am auzit multe prostii, dar că arderea nu are legătură cu fizica e în top10!

      00
    • @Fisherman nu, nu suntem acelasi trol.

      Sunt cu siguranta si arderi multe ilegale, dar am spus doar ce-am observat. Opiniile sunt personale, nu intru in polemici.

      00
  12. @Dorul mai zi si la om ca incalzirea aia prin peleti il costa aproape 10k.
    E frumos sa citesti pe net si sa dai pareri.
    Urmeaza ca orasenii sa recomande pompele de caldura pentru sate.
    @alzeken vezi ca e un documentar filma pelanga București de astia de la recorder.
    Sa vezi ce frumos e la capitala.

    00
    • @vlad Mai degraba e util sa citesti pe net, decat frumos.
      Eu am scris ca peletii ar fi o solutie si nu te oblig sa cumperi soba pe peleti (spui ca costa mult).
      Dar altceva. Garda de mediu sa se duca la guvern sa impuna o actiune subventionata de stat anume „rabla pentru sobe”. Fara implicarea financiara a statului, degeaba vorbim.

      00
    • Eventual de ce sa nu se apuce taranii de minat bitcoin ca se incalzesc gratis.

      00
    • Nu găsesc plăci video! Altfel așa s-ar încălzi!

      00
  13. pai mobila aia de e pusa la marginea trotuarului din Bucuresti… e inepuizabil stocul.

    00
  14. L-aș întreba pe șeful mediului:
    Dacă s-ar basi toți bucureștenii odată, cât credeți că ar urca indicele de poluare? Mulțumesc

    00
  15. Si cand ne-am incalzit pe vremuri la tara doar cu lemn si carbune na fost poluare? Acuma vor spune ca poluam si cand punem porcul la afumat :))

    00
    • Atunci nu aveam Garda de Mediu ca să-și justifice salariile.

      00
    • Asa este, acel carbune pe care il ardeam a salvat multa padure, imi amintesc de pe vremea impuscatului ca mergeam la padure pentru lemne de afumat, facut palinca si pentru cuptorul de paine, pentru incalzit foloseam putin, anual intra in familie 5 tone de carbune, arhisuficient pentru doua focuri, era ca virgina padurea in jurul comunei(era mina de carbune si la noi in sat si in cel vecin), acuma as considera ca a fost aur ceea ce aveam atunci
      Inca un aspect destul de important, mergeam de la scoala si nu numai la plantat puieti, aduceam lemne de la padure si de cele mai multe ori plata era in mersul la plantat puieti

      00
  16. Tona de lemn costă 500 de lei la câmpie. Pentru o casă cu două sobe ai nevoie de 6-7 tone pe iarnă. Cei mai mulți cumpără jumătate din această cantitate. Restul de necesar e completat cu deșeuri, resturi vegetale și cam tot ce arde (în general).

    Toate celelalte alternative sunt scumpe și inaccesibile, fie că vorbim de pompe de căldură, rezervoare de gaz lichefiat + centrală, electricitate. În cele mai multe sate de la câmpie nu există rețea de gaze.

    Soba poluează în orice formă, iar dacă mai bagi și PAL, OSB, deșeuri plastice e cu atât mai poluantă.

    În România, sub pretextul reducerii poluării se încearcă jupuirea de bani a persoanelor și organizațiilor care dispun de bani!!! De la șoferi se încasează taxe, iar firmelor li se bagă tot felul de proceduri pe gât pentru două cutii de carton.

    După cum ați observat, posesorii de sobe, de centrale, sau suedejii care ard mașini întregi nu sunt întrebați de emisiile de CO2. În schimb, când ajungeți cu mașina Euro 6 la ITP, parcă, parcă i se pare respectivului că nu iese în noxele specificate de producător.

    00
    • @Green si tu de exemplu cu ce te incalzesti iarna de esti asa verde?Pompe de caldura ? Centrala electrica conectat la panourile solare ?
      Dus rece?

      00
  17. @zoso man acelasi nene in reportajul Recorder „De ce se înroșesc senzorii de poluare din București?” zicea ca oamenii baga plastice pe foc cand isi aprind sobele „ca sa dea un pic de vana focului si pun diferite materiale plastice, (..) un pic de cauciuc sau un pic de ulei sau de motorina”. Ok motorina inteleg, dar cu plastic si-a aprins cineva focul ? Omul e de pe alta planeta. Pt cine vrea sa auda cu urechile lui dati la min 11:40

    00
  18. Fabrica Continental din Timișoara ce bagă oare în sobele din hale, de pute un sfert de oraș a crematoriu?
    Răspuns probabil al Gărzii de Mediu Timiș.,, Am verificat. Se execută legal burnout-uri prin curte pentru verificarea anvelopelor. Mirosul vine de la asfaltul încins, nu are treabă cu cauciurucurile. Altă întrebare ?,,

    00
  19. Arderea ilegala a deseurilor este a doua ca profitabilitate dupa traficul de droguri. Si de cele mai multe ori gasim aceleasi personaje in ambele indeletniciri. Daca la droguri politicienii politia serviciile se mai feresc sa ia spaga la deseuri nu au nici o jena ca de putin fum nu moare nimeni, nu?

    00
  20. Stau intr-o zona de case mai veche din oras si nici prea bogata.
    Toamna si primavara sunt seri cand nu am cum sa stau afara din cauza fumului si mirosului in special.
    Fenomonul mi se pare ca a luat amploare in ultimii ani(5-7 ani). Cel mai probabil conationalii aduna tot felul de prostii si le folosesc pe post de combustibil toamna si primavara pentru ca nu e nevoie de prea mult foc pentru a incalzi casa.
    Nu zic ca de aici vine poluarea, dar clar e o problema fix langa noi.

    00
  21. Cateva idei de surse de poluare in Bucuresti, veridice, pentru nenea asta de la garda de mediu:
    – aia care aprind focu cu chibritul (mai ales cei care nu reusesc cu primul)
    – aia care o ard la fuga
    – alea care se ard pe unde apuca
    – cei care ard in iad ….

    00
  22. Toamna sunt frunzele iar iarna sunt sobele

    „Populația din câteva localități de la sud de București s-a confruntat, în weekendul trecut, cu un nou val de aer puternic poluat în jurul depozitului de gunoaie de la Sintești, însă un control al Gărzii de Mediu Ilfov a dus doar la amendarea câtorva localnici care ardeau frunze în curțile proprii.”
    https://www.google.com/amp/s/www.fanatik.ro/ireal-garda-de-mediu-a-gasit-sursa-poluarii-din-bucuresti-doua-babe-care-ard-frunze-la-periferie-19353708/amp

    00
  23. Cine zice că se bagă plastice și alte prostii în sobă, pentru încălzire, e un idiot care n-a folosit în viața lui o sobă. Ok, pot fi de acord cu argumentul că ăia sunt proști și nu-i duce capul. Dar dacă bagi un plastic într-o sobă vreo juma de oră nu mai poți sta în camera aia și oricât de idiot ai fi tot înțelegi că te sufocă fumul și mirous. Nu mai vorbesc de cauciuc.

    00
  24. N-as vrea sa va sochez prea tare, desi stiu ca unii chiar vor fi socati. Va cer iertare anticipat.

    suedejii din Sintesti si din alte localitati similare, ard chestii pe care le-am produs NOI. Da, noi, astia de comentam pe aici sau aiurea.

    Deseurile arse de oamenii aia nesabuiti, needucati, tâmpiti sunt produse de oamenii astia care suntem in spatele ecranului din care cititi chiar acum.

    Suntem fix aceleasi persoane care in 10 ani am schimbat 3 masini si i-am mai luat una si sotiei ca sa nu ne-o „strice” pe a noastra, 4 TV-uri OLED, 2 laptop-uri si 10 mouse-uri. Pe lânga cele 3 piscine de balacit copiii, 5000 de pet-uri, 1000 de pampersi etc.

    Stiu ca suntem din ce in ce mai atenti la mediu, la ecologie, la emisiile CO2, dar, in realitate, nu suntem atenti la nimic. Ne revoltam pe „suedejii care”, dar ne vine al dracu de greu sa intelegem ca suntem parte ACTIVA din problema. Si nu ma refer la produsele uzuale, la poluarea normala, ci la cea inutila, produsa doar pentru ca nu putem rezista gadget-urilor, cumparaturilor impulsive, celor 27 de cai in plus la masina etc si mersul cu masina la doi pasi ca sa cumparam alte lucruri care vor polua.

    Poluarea in Bucuresti e abia la inceput. Oamenii aia care si-au luat apartamente in Popesti, Domnesti sau Pantelimon, tocmai strâng bani sa-si schimbe sau sa-si ia inca o masina. Si tot ei, mergând in masina lor, vazând norul de poluare in fata lor, pe sosea, vor spune, mirati, „iar au dat suedejii din Sintesti foc la ceva”. Nu, in nici un caz ei cu motorul lor cu randament sub 20%, cu ardere incompleta, cu filtre neschimbate, cu uleiuri obosite etc.

    • Am schimbat in 10 ani 2 laptopuri dar pe cel vechi l-am reconditionat si donat unei organizatii pentru dotarea copiilor nevoiasi cu aparatura pentru scoala online.

      Si nu era chiar ultima gioarsa i3-3110M cu 16 GB RAM, placa video dedicata, webcam si SSD.
      Atat numai ca nu mai facea fata proiectelor de milioane de linii de cod pe care le am de compilat. Adica dadeam compile si ma duceam sa iau masa si tot nu termina pana ma intorceam.

      Masina nu detin si, sincer, una noua chiar nu stiu cati romani isi permit ca de ar fi asa piata samsarilor disparea de la sine si nu mai umblau romanii cu Mercedesuri luate cu 5000 de euro care ar fi trebuit sa fie nu doar casate ci deja reciclate.

      De telefoane, la fel, trag pana nu mai poate fi folosit fizic (nu mai porneste, nu se mai incarca) si nici reparat cu surubelnita + schimbat piesa defecta (acuma n-o sa dau 1500 de euro pe o statie de reballing ca sa-mi repar telefonul la nivel de componenta). Si multi romani, daca te uiti atent, umbla cu telefonul cu ecranul facut cioburi.

      Cei care consuma electronice in ritmul descris sunt, sincer, o minoritate. Iar suedejii, cand dau foc, tind sa arda lucrururi pentru a scoate fierul vechi/cuprul din ele. Nu prea cunosc romani care arunca la gunoi role industriale de cablu. Si nici nu cred ca ard baietii telefoane si TV-uri vechi.

      00
    • in mod evident, neechivoc:

      IF eu = 0 THEN toti = 0.

      Eu n-am masina, n-am copii, nu poluez, poluarea nu exista. Dealeri auto nu exista. Masini second-hand nu exista. Numarul de masini s-a multiplicat de CINCI ori din ’89 incoace, dar nimeni nu cumpara masini. Masinile SH nu polueaza. Nimeni nu cumpara nimic de BF. De fiecare BF. Nici in rest. eMag are o cifra de afaceri mizerabila. Mega Image, Auchan etc spala bani in RO, au vânzari spre zero. Nimeni nu cumpara nimic si nu polueaza nimic.

      In Bucuresti NU e trafic. Nu sunt 1.000.000 de masini zilnic + 500.000 care tranziteaza. E o minciuna.

      suedejii, in schimb…

      Groapa de gunoi de la Glina nu exista. E un scam, doar se sifoneaza bani. Bucurestenii nu arunca nimic, nu-si cumpara nimic. Nimeni nu polueaza. suedejii polueaza arzând ce fura.

      Sa curga like-urile.

    • nu am zis ca arunca pe foc ce fura. sunt sigur ca se ard gunoaie, o parte generate de noi, dar posibil o cantitate mult mai mare venita din import.

      nici n-am zis ca nu poluam, ca nu mai suntem in 89. peste 50% dintre romani au mers cu avionul macar o data. numarul de masini a crescut de asemenea, dar masinile SH sunt in general folosite pana se opresc in drum, nu prea vad oameni schimband masina la 3-4 ani decat, poate, daca o folosesc la transport de marfa.

      si aruncam foarte mult la gunoi, mai ales mancare. Dar nu prea vad mormane de electronice aproape functionale, care puteau fi usor reparate dar au fost aruncate.

      TV-uri aruncate am vazut des dar toate erau cu tub, modele vechi de minimum 10 ani. Monitoare flat panel aruncate am vazut extrem de rar. La fel si laptopuri sau telefoane.

      00
  25. Eu cred ca exista o presiune de la UE sa scadem noxele din Bucuresti(si din alte orase) altfel riscam amenzi. Acum poluarea ne facem ca nu vedem de unde vine desi stim exact. Este vorba de parcul auto vechi de 12 ani cu catalizatoarele anulate. Sa incepi un razboi social cu posesorii de parciuri auto este ceva faraonic si cu implicatii imense. Sa nu uitam ca multe masini de institutii vitale (salvari, dube de jandarmi, masini de pompieri, etc) nu mai au ce cauta pe sosele. Atunci o dai de gard si cu ochii umezi mergi la UE si spui ca multa lume arde pal in sobe(lol) si mobila din casa ca suntem saraci si sa ne mai pasuiasca de amenzi.

    00
  26. Bă, ce idioți. Cum căcat să compari arsul lemnului pentru încălzire sau arsul vreascurilor/frunzelor, cu arsul plasticului? M-am uitat la reportajul Recorder cu tipul ăsta de la Garda de Mediu și îmi făcusem speranțe, dar văd că-ncepe să-și dea arama pe față.

    00
  27. Aia cu, de la pârlitul porcului, s-a dat?

    00
  28. vecinu face mobila din pal si sa incalzeste cu rumegus si bucati de pal. Pute foarte tare de ma doare si capu. Culmea e ca si vara face foc o data pe saptamana pentru apa calda

    00
    • Laci, cand se mai intampla suna la Politie si Garda de Mediu. PAL-ul are 60% adeziv, ala e toxic, la modul real. Suna, mereu, de fiecare data. Fara remuscari, fara sa te gândesti ca o sa ai probleme cu vecinul! Nu lasa sa ti se degradeze sanatatea!

  29. de cand au inchis iridexul si au inceput sa patruleze campurile de la marginea bucurestiului s-a redus mult poluarea aia care ajungea sa inroseasca senzorii, da, tot nu ne incadram in normele impuse de europa si anume maxim 20Caqi/zi, asta ar insemna vehicule preponderent electrice, incalzire cu gaz sau electrica samd, dar macar e respirabil

    00
  30. Hai să-ți explic că sunt în temă. În zona Făgărașului sunt (erau, ca acum au luat calea inculpatului în mama Rusie) mulți procesatori de lemn ce produc cherestea, parchet și funduri de lemn pentru pizza sau Ikea.

    Producătorii ăștia au niște rebuturi pe care le valorifică și care sunt relativ căutate pentru că fiind vorba de lemn uscat chimic și încleiat arde mai tare și mai violent ca focul diavolului din iad. Plus că sunt mici deci nu trebuie să le crăpi cu toporul sau cu pana ca pe alea de la pădure. Partea proastă e că pe lângă că degajă un fum groaznic, produce și un fel de smoală pe pereții hornului dar de asta târziu s-a prins lumea.

    Și nu în ultimul rând în urmă cu 5-7 ani s-a mai strâns robinetul la „lemne aduse pe sub mână” și prețurile aproape s-au dublat în acel an. Probabil o parte din ăia care până atunci se încălzeau cu lemn s-au adaptat și bagă deșeuri în sobe.

    Berceanu e „one of the good guys”. Mă gândesc că nu te poți pune de unul singur cu o mafie industrializată dar să zicem mersi că îl avem pe el și nu un animal politic cu 5 ani de master.

    00
  31. „si totusi, jumatate de Bucuresti nu are incalzire pe gaze, in zonele de case.

    Pe strada mea, paralela cu sos Chitilei, pe o parte sunt gaze si pe cealalta nu sunt.
    Cand nu bate vantul si e frig, e dezastru cu poluare.
    Am si senzor uradmonitor si de un an urmaresc pm2.5.

    E de la sobe, oricat de ciudat vi se pare. Vecinii mei ard orice, mai nou sticle pet, pt ca lemnul si peletii sunt foarte scumpi.

    00
  32. Asta da in votantii USR. Toti au centrala

    00
  33. Pe la noi prin sat de când s-au închis exploatările miniere, surse de furturi din vagoane de cărbune, s-a mai redus din fumul groaznic emis de proprietarii de case din oraş care foloseau cărbune la 10 lei sacu’.

    00
  34. Pe astia ii mananca in locuri nepatrunse de soare si nu stiu cum sa o puna de o revolta?

    Cu ce sa ma incalzesc la tara 6 luni din an?
    Reteaua electrica pica atat de des, ca nu poti sa depinzi de ea sa te incalzesti. Iar costurile sunt absolut prohibitive.
    Gaz? Aud de 20 de ani de proiect de gaz. Nu stiu inca de ce nu au bagat gaz. Dar cand ma gandesc ca satul de langa Timisoara de unde e presedintele CJT, Alinica, a avut nevoie de 5 ani ca sa obtina aprobarea pentru reteaua de gaz… parca nu mai e asa o nebuloasa.

    Nu fiti asa siguri ca numa asta de la Zgarda de mediu are „idei”. Puneti doua/trei intrebari la ecologistii salvatori de planeta si veti afla ca in top 3 poluatori sunt masinile dizăl si sobele pe lemne de la tara.

    00
  35. Ce vă mirați? Lu’ unchi-meu îi bagă beton în șemineu dacă nu plătește. Nu schimbă nimic, nu pun filtre, nu pun nimic – dacă plătește 5mii de Coco este fum curat. Dacă nu, nu…

    00
  36. Ba, am mentionat sa nu mai accelerezi clipurile, ca este infect, enervant rau ?

    00
  37. Sunt cateva mii de sobe acolo, nici eu nu cred ca putem ignora sobele.
    Mai ales primavara cand oamenii mai fac curat prin curte, mai curata un pom si ard toate prostiile.
    Facusem un calcul, doar in Bucuresti sunt vreo 860 mii locuinte din care 560.000 legate la Radet, restul de 300.000 alta sursa de incalzire (preponderent gaze).
    daca din astea 300.000 10% sunt sobe, rezulta circa 30.000 de sobe, destul de mult totusi.
    daca din 30.000 sobe 1%, repet 1% ard prostii, tot raman 300 de sobe care ard prostii.
    pe o suprafata de 370 km2, cat e Bucurestiul in interiorul soselei de centura, inseamna 1 soba pe km2, e ceva.
    Va intreb direct: daca arde unul plastice la 500 de metri, va miroase? eu zic ac da, si asta e o problema.
    Ganditi-va ca Bucurestiul, in interiorul soselei de centura, inseamna si multe locuri unde n-au ajuns gazele, multe case construite in camp, multe vetre de sat, toate astea inconjurand orasul. Sunt o sursa de poluare, poate nu principala, dar sunt o sursa de poluare.
    Pe scurt, ar trebui facut mai mult pentru extinderea retelei de gaze si modernizarea termoficarii.

    00
  38. Revin si pun doua poze, facute din terasa unui amic, care sta la marginea orasului.
    In zare, in partea dreapta a pozei, e un sat.
    In vremuri normale, fumul de la sobe se imprastie (https://ibb.co/r4G6tVn).
    Cand vremea e „moale”, fumul se amesteca cu ceata si sta deasupra satului ore intregi (https://ibb.co/xqMgwKt).
    Cam asta e imaginea poluarii cu sobe, iar Bucurestiul e inconjurat de sobe.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile