Garantarea economiilor românilor

Ia să spicuim din presă:

Guvernul a ridicat marti plafonul de garantare a economiilor din banci de la 20.000 la 50.000 de euro, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, adaugand ca autoritatile romane sunt pregatite sa majoreze suma garantata sau chiar sa o elimine, daca UE va lua o decizie in acest sens.

14 octombrie 2008, Business Standard

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat in aceasta saptamana ca plafonul anterior de garantare, de 20.000 euro, acoperea 99,2% din depozite…

Din acelaşi articol.

Pe de altă parte, fondul nu poate acoperi din resursele sale financiare sumele garantate pentru depozitele acumulate de oricare din primele 7 instituţii de credit înregistrate în România. Din datele furnizate de FGDSB rezultă că primele 7 instituţii bancare, după volumele depozitelor atrase, sunt, fiecare, mai mari decât 14 instituţii financiare mai mici la un loc. Suma garantată este de maximum 20.000 de euro sau echivalent. Această sumă poate fi accesată doar în cazul declarării falimentului unei instituţii de credit.

Adevărul, 7 august 2008

Eu sunt mai prost aşa, nu am decât banii ăia din poză, dar dacă Fondul de Garantare a Depozitelor nu putea garanta economiile la 20.000€ bucata, cum o să poată garanta la 50.000€? Poate garanta totuşi ceva, dincolo de banii celor cu bani?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. zoso, vezi daca ai plecat la berlin, nu te-au gasit astia cand au facut articolul

    00
  2. @canadianu’: stiu. hari e prietenul meu, polizez acum un articol despre el.

  3. E un acord UE de acum 1-2 saptamani ca minimul garantat de statele din Uniune sa fie 50K, noi doar ne-am aliniat.

    00
  4. Guvernantii doar s-au conformat deciziei luate la nivel de UE. Doar o parte infima e influentata de cresterea plafonului de la 20.000 la 50.000 EUR. Si, atentie, se refera EXCLUSIV la depozitele poplatiei, nu si la cele ale srl-urilor s.a.m.d. (companii), din banci!…

    Oricum am da-o, Isarescu a jonglat cum trebuie…anul asta si, cu ceva sprijin si de la Base (care l-a tot tras de maneca, nu zic…guler! pe Tariceanu privind „paparea” banului public…), iata ca a reusit ca Romania sa aiba cele mai putine probleme din spatiul comunitar in zona financiar-bancara. Evident, nu ma refer la lacomie, nesimtire si capatuiala (camatarie), cu comisioane ascunse s.a. , caracteristici tipice astora ce au dat credite (ipotecare, mai cu seama) in Romania ultimilor ani…

    00
  5. Isarescu se referea la 99,2% ca procent din numarul depozitelor, nu din valoarea lor. Toti bunicii nostri au cate-un depozit pe la CEC sau BCR pentru haine de inmormantare, dar trebuie multe conturi de-ale lor de 2000 RON ca sa egaleze conturile cu multe zerouri ale companiilor sau afaceristilor din Romania. Asadar, aia 0,8% reprezinta depozite mari si foarte mari.

    In plus, daca o banca falimenteaza nu inseamna ca dispare cu totul. Din ea se pot vinde portofoliile de clienti, cladirele etc.

    00
  6. Probabil cei 0,8 % contează! Pentru ei a fost ridicat plafonul de garantare bancară!

    00
  7. Se depune la BNR un procent din depozitele la banci. NU 100% ci doar x%.
    Se presupune ca NU intra TOATE bancile comerciale in imposibilitate de plata/faliment si pt asta e acel fond de garantare.

    00
  8. Da, ne-am conformat de dragul conformării, la fel cum am modernizat şi justiţia, agricultura, şamd. Sunt curios totuşi: de unde bani? Că nu aveau toate depozitele acoperite când era 20,000, ce să mai spun acum când o fi 50,000…

    00
  9. Resursele Fondului
    d. alte resurse – donaţii, sponsorizări, asistenţă financiară;

    deci, cine se baga la o sponsorizare ? =))))))))))))))))))
    @Robintel
    cum de unde ? pai tehnologia imprimantelor e intr-un progres continuu

    00
  10. pe langa resursele financiare existente, la care se facea referire, fondul are linii de credit netrase (overdrafturi neutilizate) la toate bancile comerciale.

    00
  11. Garantarea e in principiu un mijloc de a intari increderea in sistemul bancar. Sa nu uitam ca alte tari (serioase) au garantat 100% depozitele.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)