„A furat, dar a și făcut”

Vă salut din zona roşie a ţării!
Intr-un mod amuzant, fix în perioada alegerilor, Kaufland-ul din oraş a decis să-și refacă parcarea. Ceva nu le-a convenit, poate au observat ceva infiltraţii, nu ştiu. Cert e că au reasfaltat peste jumătate din parcare.
Cum s-a întâmplat asta: într-o zi au apărut nişte utilaje, au decopertat rapid, au reasfaltat, au refăcut marcajele, au plecat.
Nu ştiu câte zile a durat, dar când am mers cam a treia oară la Kaufland, treaba era terminată. Parcare nouă.
Frumos. „Vest.”
Am mai văzut asta la Londra, pe o străduţă din Uxbridge: vineri după rush-hour au îngrădit-o, luni era deschisă circulaţiei. Nu se vedea nimic schimbat pe ea, dar bănuiesc că nişte ingineri au observat ei ceva, şi au decis reasfaltarea.
Că aşa se face, eşti atent şi întreţii.

La mine în oraş, centura ocolitoare e aia lăsată de Ceauşescu. Nimic nu s-a făcut în plus, cum au lăsat comuniştii centura, aia e şi azi.
De vreo 20 de ani cetăţenii tot cer administraţiei să o refacă… măcar să pună asfalt, că e betonată de comunişti. „Varianta ocolitoare” a unui oraş foarte mic are 2km. Atât.
Au pus comuniştii dale de beton pe centură, puneţi dom’le asfalt pe ele! Nimic.

Iar acum, fix de alegeri, vine Kaufland şi asfaltează ei parcarea lor… în câteva zile!

S-a deschis subiectul pe facebook (unde altundeva?!), pe o pagina unde sunt 45.000 de cetateni ai orasului, uite că ăia pot, şi cât de repede, iar administraţia nu poate. De 20 de ani nu poate.

Până aici ar fi ceva banal, dacă nu ar exista si oameni care apar în comentariile ataşate.

Spălare de bani.

Aici am ajuns, dacă unul face repede şi bine, sigur spală ceva bani.
Nu ca ăia „săraci și cinstiți”, cum sunt politicienii noștri.

Asta e „România de pe stradă”. Mulţi, foarte mulţi sunt aşa.

alt comentariu: Tu nu ai fost aici când a venit kakaufland să vezi cum au falimentat magazinele mici. Tu nu ai fost aici să vezi cum se îmbulzesc pensionarii să cumpere salam la ofertă. Tu nu ai fost aici să vezi cum producătorii locali sunt forțați să vândă la preț foarte mic din cauza conglomeratelor. Pupă-i în fund în continuare, nu înțeleg ce tot îi perii pe ăștia de la supermarket.

 

Ultimele doua poze sunt niste meme-uri „de alegeri”, gasite pe net.

 

 


Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. e adevarat si ca primaria ta a fost delasatoare, e adevarat si ca Kaufland e balaur pentru producatorii autohtoni, astea doua nu se exclud.

    mai e o chestie: lucrarile pe teren privat, din bani privati, sunt mai putin reglementate decat cele publice, pe bani publici, mai ales unde sunt (poate) mai multe entitati.

    00
    • Anii 90, vecinul de la parter vine cu miloaga la ai mei sa isi dea acordul sa isi deschida butic in apartament. Ai mei semneaza ca na, vecini. Sticla de cola la 2l dublu la pret fata de supermarketul de la 200m distanta, vecinul isi facea aprovizionarea de acolo, nici macar nu se ducea in metro ca sa ia angro. I-am urat un faliment cu spor. Cam asa e si cu micii producatori, produse proaste, scumpe,l si fara dovada ca ar fi bio in afara de cuvantul lor

      00
    • asa e si in polonia, cristian? tot asa, dureaza 20 de ani pina pun o galeata de smoala pe un drum de beton?

      00
    • „sunt mai putin reglementate decat cele publice, pe bani publici” ORLY, si daca ar fi asa, vina cui e?

      Mi-a ramas buba asta cu kaufland de cand canta vali de jale astora de la ciucas.

      M-am gandit la asta si am zis ca retin cand mai trec pe acolo. Bai, la mine in comuna in Kaufland am un raft mare de beri “craft” autohtone. O gramada! De la alea jenante la unele chair bune. Da nu e vorba de calitatea berilor ci faptul ca producatorii astia au loc la raft in kaufland si chiar pozitie premium.

      Ca isi da Asahi Breweries la gioale cu Kaufland chiar nu e problema mea.
      Eu stiu ca in kaufland am bors Danila, coaste de la contec, si tot asa pot face cosul de cumparaturi doar din produse romanesti.

      Acum ii ascult si pe producatori, stiu ca plang la toate usile, inclusive patronate intregi, o fi ceva acolo… da nu e romanii buni si vs capitalistii rai care spala bani asflatand parcari.

      00
  2. ,,Tu nu ai fost aici când a venit kakaufland să vezi cum au falimentat magazinele mici. Tu nu ai fost aici să vezi cum se îmbulzesc pensionarii să cumpere salam la ofertă. Tu nu ai fost aici să vezi cum producătorii locali sunt forțați să vândă la preț foarte mic din cauza conglomeratelor. Pupă-i în fund în continuare, nu înțeleg ce tot îi perii pe ăștia de la supermarket.,,
    Răspunsul corect la acest comentariu
    Nu ai fost acolo
    sa auzi ce am auzit
    Nu ai fost acolo
    Sa vezi tot ce am vazut
    Nu ai fost acolo
    sa vezi tot ce am facut
    Nu ai fost acolo
    sa vezi prin tot ce am trecut.
    Io, io,io,io
    Semnat
    Costel B.,Merchandiser Kaufland

    00
  3. nu cred ca se poate pune asfalt peste beton, trebuie spart tot betonul si pusa baza de pietris compactat (balast), cel putin asa era acum cateva zeci de ani, n-as crede sa se fi schimbat ceva

    00
    • Nu cred ca ai dreptate. Uita-te la A2 primii 20-30 km de la iesire din Bucuresti spre mare. Peste betonul vechi s-a turnat asfalt. Asta e doar un exemplu.

      00
    • Eu daca nu ma pricep la un subiect, am obiceiul sa-mi tin gura. Ai dreacu’ nemti, cum au ei autostrazi din al doilea razboi mondial, cu asfalt turnat direct pe beton. De acum cateva zeci de ani, n-as crede sa se fi schimbat ceva.

      00
    • Nu sunt convins ca A2 este un exemplu de bune practici in domeniu.

      00
    • Am vazut DJ uri unde s-a turnat asfalt peste beton….de la dilatarea si contractarea betonul asfaltu e plin de „praguri” crescute, valuri .o placere sa conduci, la 50kmh iti sar dintii (pe langa roti, bucse, brate)

      00
    • Astia nu sunt in stare sa toarne 1km de smoala pe an si voi dezbateti daca pot ateriza submarine in siguranta pe ea.

      00
  4. 1. Nu inteleg cum unii desi vad ca o duc naspa, ii voteaza tot pe aceeasi oameni.
    De exemplu, la socri in comuna primarul e ales de vreo 3 mandate (cel putin).
    Omu nu are decat un GLC si o casoaie cu vreo 10 camere cel putin (prima data am crezut ca-i primaria acolo). Asta asa, doar ce am vazut io.
    Locuitorii aia din comuna cum de nu se prind ca ceva nu e ok?

    2. O alta idee ar fi asa: e ca atunci cand iei un mester si ti-a facut lucrarea de-ampulea, pai data viitoare iei altu, nu faci tot cu acelasi, nu?

    00
    • E simplu, la socrii tai la tara lumea nu stie ca se poate si mai bine. Oamenii nu au vazut altceva decit satul ala mic al lor, fara lumina, fara asfalt, fara apa, fara canalizare sau un orasel mai apropiat care sufera de aceleasi neajunsuri. De unde sa stie ei ca au dreptul la o viata mai buna daca nu stiu ca viata aia exista cu adevarat?

      00
    • @Martha Logu
      Nu stiu cum sa-ti zic, dar comuna aia e cam cea mai dezvoltata din judet.
      Adica ai toate utilitatile: apa curenta, canalizare, gaz, gunoiu se culege o data pe saptamana.
      Spre exemplu eu la tara la mine n-am avut parte de asa conditii de lux :)

      00
    • Păi și asta nu înseamnă că primarul e cam cel mai bun primar din județ? Nu înțeleg de ce te plângi.
      Sau tu vrei să te compari cu o comună din vestul Europei? Asta nu ține doar de primărie.

      00
    • Pai daca e cea mai dezvoltata comuna din tot judetul, de ce te mai intrebi de ce il voteaza oamenii?

      00
    • E o comuna din Moldova, nu va imaginati ca e uau. Are utilitati, ca in rest totul pare banal si nerenovat .
      Ideea e ca se muleaza perfect pe „A furat dar a si facut”.
      Ce am vrut sa zic e ca: oamenii cand ar vedea discrepanta asta dintre ei si el (masina de 100k, casa de neam prost cu peaste 10 camere, etc.) ar trebui din prima sa-si puna niste semne de intrebare, cum de a putut sa faca atatia bani cinstit?
      Mare parte din ce are ala trebuiau sa fie investitii in acea comuna, dar asa, banii au ajuns la el si la alti colaboratori ai lui.

      00
    • Aderentiu, ce spui tu aici este exemplul ideal de ”a furat dar a facut”. Lumea stie ca are vila, masina, etc. Dar vede chestii concrete, necesare, pe care ei le au si alte comune nu viseaza. Lasa-l sa isi cumpere masina de 100 de mii de euro, daca suta aia e luata din alea 5 milioane cu care mi-a asfaltat drumul. Sau gaz. Sau etc.
      Hai sa o mai lasam pe aia cu ”sarac si cinstiti” a lu tov Iliescu, sa nu ne mai uitam prima data la masina primarului, ci la comuna.
      PS: Mai nou, e un curent intre primari. Fa coae proiecte, baga asfalt, pune becuri, fa ceva, ca de acolo iese paralutza. Nu faci nimic, nu castigi nimic,nu dai nimic la partid, de ce sa te sustinem. Problema este ca sunt multi, foarte multi, care nu sunt in stare sa faca proiecte si sa fure din ele. Va urma schimbarea asta de generatii, mai sunt cateva zile, rabdare.

      00
    • Nimeni nu intră în politică pentru salariu aferent funcției (primar, consilier, parlamentar, etc.).
      Problema e dacă iei comision doar 1-2% din asfaltat, tras apa, renovat complet școala sau iei 50% doar pntru că ai vopsit gardul primăriei.
      În cazul ăsta oamenii văd că viața lor se îmbunătațește, de ce l-ar schimba cu altcineva?

      00
    • @Aderentiu
      Pentru ca oamenii-s imbecili cu spume. In alta comuna un fost primar (a fost intre 2006 – 2012) candideaza din nou; pe vremea lui nu s-a facut absolut nimic; in schimb, in ultimii 8 ani cu un primar nou s-au asfaltat toate drumurile, apa curenta, canalizare, serviciu de salubrizare, masini de curatat zapada iarna, ce mai, conditii de Germania. E, ai zice ca ala de acu 8 ani – care apropo, a si incasat o condamnare pentru deturnare de fonduri – n-ar avea absolut nici un sustinator, pentru ca e diferenta de cer la pamant intre ultimii 8 ani si perioada dinainte de 2012… dar ai gresi, are o gramada de sustinatori, pentru ca – asa cum am scris la inceput – oamenii sunt cretini cu spume.

      00
  5. In capitala duamnei, Sector 1, au venit si au sapat din cauza ca nu mai este apa calda. Ma uit acum la ei pe fereastra si treaba a decurs in felul urmator:
    1. Vineri imprejmuita zona cu gardul (loc unde stateau parcate ilegal 10-15 masini).
    2. Sambata, duminica pauza.
    3. Luni dimineata ???? nimic. Pe la pranz incep sa sparga 2-3 ore. ???? S-a facut seara, au disparut de pe santier.
    4. Marti dimineata sapat, inceput la ora ~9:40 dimineata.
    5. Azi utilaje pe santier, inca nu se vede nici o teava veche sau noua.

    Mega bonus, s-a spart o teava cu 2 metri mai in spate fata de unde sapasera acum 2 luni. Nu mai am apa calda de 2 zile. Am inceput sa ma uit de chirie cu centrala, pentru ca nu vad bine iarna asta pt. Bucuresti.

    00
    • Inchiriez la porumb. Centrală proprie, loc de parcare, aere cu fitze, apa cutenta, canalizare, linistee, 2 minute pe jos pana in București ;))

      00
    • Recomand instant de la Atmor (poate mai sunt si alte branduri, eu pe asta il am). Se gaseste in dedeman, pe emag etc. Am suferit anul asta de cel putin 5 ori pe Brancoveanu ca nu am avut apa calda si mi-am luat instantul ala. I-am montat cordon pt priza si il am in caz de nevoie. Stiu, nu e tocmai ok, conform instructiunilor de montare si folosire, dar in caz de nevoie eu si familia avem apa calda. Ultima data a fost apa oprita o saptamana in august asa ca ne-am facut treaba cu el.

      00
    • @zidanne 2 minute pana la indicatorul cu Bucuresti? :))

      @Shack de acu probabil sezonul viitor urmeaza si obligativitatea contorizarii individuale la agent termic (repartitoarele vietii sau contor separat), erau niste articole recente pe subiect. De montat centrala parca nu imi vine a investi 1500-2000Eur la o garsoniera… parca nu are sens dpdvd economic.

      00
  6. Vand golf 4

    00
  7. Dacă zici de Vaslui, aia nu mai e centura atâta timp cât blocurile sunt pe margine.

    00
  8. Aici in municipiul Roman s-a intamplat acelasi lucru. Singurul Kaufland a reasfaltat jumatate de parcare in 2 zile. Nu stiu exact de ce. Probabil s-a lasat asfaltul si statea apa… Habar n-am.

    00
  9. @Paco ,oare o fi stat si cu tarsa in cur cand a vandut marijuana?

    00
  10. plm, de ce nu au votat cu altcineva oamenii? e vina lor (asta in caz ca nu au ales pe altcineva la fiecare 4 ani si au trecut prin toti candidatii, atunci da, nu ai cu cine :))

    00
  11. Eu tot repet a proasta ca multe primarii sunt falimentare si cel mai grav este ca bugetul public national se duce tot in pensii si salarii. Atat ne-a dus capul, in 2020 suntem un stat mega social.

    00
  12. Culmea e ca aceleasi firme specializate in lucrari de asfaltare sunt chemate sa lucreze si pentru primarii, si pentru Ministerul transporturilor, dar si pentru Kaufland. Ramane un mister cum in unele cazuri nu-si fac treaba.

    00
    • Daca vrei sa risipesti misterul, contracteaza o firma din asta si zi ca ai doua lucrari de facut. Unu, sa iti asfalteze curtea si doi, sa iti asfalteze un kilometru de drum national din fata casei. Spoiler: vei invata multa legislatie.

      00
    • nu sunt aceleasi firme

      00
  13. Kaufland primar!

    00
  14. Pai daca candideaza domnu’ asta kaufland gmbh la primarie eu zic sa fie votat.Unde nu sunt candidati credibili… pac candidatura kaufland.Am auzit ca oricum dau faina si ulei.

    00
  15. Kaufland for president! Sau măcar primar.

    00
  16. Poate trebuie cineva sa explice unor oameni ca spalarea de bani este atunci cand cumperi produse sau servicii imaginare pentru a baga banii in buzunarul propriu, nu atunci cand cumperi un produs real. Banii nu puteau fi spalati pentru ca s-au dus in … asfalt.

    00
    • Banuiesc, presupun ca oamenii cred ca s-a supraevaluat costul reasfaltarii. Acum… ce bani sa spele, banii de impozite pe profit?
      Adica, sa fie Kaufland destepti?
      – 1 milion de euro reasfaltarea parcarii. Vrem scadere de impozite pe chestia asta.
      – Cum, dom’le, 1 milion de euro o parcare!?
      – Pai, pe dvs. la primarie cat va costa?
      – A!… Corect.
      – Si luati in calcul ca e lucrare facuta in 3 zile, nu in 4 ani.
      – Corect! Scrie acolo, 3 milioane de euro, sa nu picam noi mai fraieri.

      :D :)

  17. Oh da, varianta de la Vaslui. Buzatu are alte preocupari….

    00
  18. Daca asa s ar spala si la noi banii, bucurestiul ar depasi tokio in 2 ani :))

    Am auzit ca si magazinele dedeman tot intr-un an se ridica cap coada. Sa fie tot mana ocultei?

    00
  19. In locul meu de bastina, oras mic de provincie, s-a deschis un Kaufland destul de recent desi magazinul era ridicat de cel putin 3-4 luni. Kaufland a tot asteptat ca primaria sa termine de asfaltat drumul catre magazin, lucru care dura de cel putin juma de an. Pana la urma a asfalta Kaufland drumul pentru ca pierdeau bani daca stateau cu magazinul inchis.

    Si sa nu mai zic ca primarul se lauda acum in campanie ca el a finalizat lucrarile.
    Sunt curios sa vad cine iese primar.

    00
  20. acum 2 ani au reasfaltat strada pe portiuni de cate 1 km, au pus semne sa nu parchezi sambata duminica si ca strada e inchisa. Sambata dimineata ridicau masinile lasale pe strada, pe la amiaza toata strada era decopertata si intr-o ora cu ceva solutie de protetie la infiltratii, apoi au plecat toti, duminica dimineata la 8 toti muncitorii erau prezenti pe la 11 era gata , pe la 2 au dechis strada, dupa 2 zile au marcat strada. Strada are 5 benzi dupa strandardele din Romania, dar de fapt are o banda pe sens, pe laturi cate o banda de poti parca masina si una pe mijloc pentru curieri, manevre de facut stanga sau intors.
    Firma care a asfaltat apartine de primarie.
    Hai sa ne uitam in Romania sa sunt sutesau mii de comune prin care trece un drum european cu trafic mult, dar primarul in 30 de ani nu a fost in stare sa faca o centura, dar locuitorii trebuie sa traiasca in praf, poluare, galagie, pentru ca nu au o nenorocita de centura.

    00
  21. A fumat, dar a si baut…

    00
  22. @CRISTICI (autor) Nu inteleg lasitatea asta tipic romaneasca de a „anonimiza” orice referinte exacte la problema pe care o discutam. Adica de ce nu poti sa zici mai nene numele orasului ala din care esti? Ce dracu’, va e frica? De ce?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile