E frumos în țările cu legislații relaxate

Au venit niște amici din germania prin Brașov și se mirau de preturile de la Șapte Scări. După asta, povesteau cum unul i-a dat cu piciorul în cap altuia pe tiroliană, din greșeală. Nu a făcut legătura între cele două. În țările cu reguli relaxate prețurile sunt mai mici, dar și pericolele mai mari.

Un video ilustrativ.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Ce locație este în filmare ? Vrea soacra la munte !

    00
  2. Citisem undeva (era si un link catre stire) ca au supravietuit cu cateva zagarieturi.

    00
  3. Asta mi-a adus aminte.

    In padure, leul strange toate animalele:
    – Dragilor, m-am saturat ca toata lumea sa alerge dupa fiica-mea. Sunt prea batran sa mai fac pe politistul. Asa ca o sa o dau de nevasta celui care sare de bunavoie in prapastia asta.

    Liniste.

    – Nimeni?

    Trec 5 secunde, se aude ursul:

    – Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa……..

    5 ore mai tarziu, toate animalele il vad pe urs cum iese inapoi din prapastie, cu ghearele rupte, o laba lipsa, urechea dislocata si plin de zgarieturi.

    Leul: – Bai ursule, sincer nu credeam sa fie cineva atat de nebuneste indragostit. Promisiunea e promisiune, ti-o dau pe fiica mea!
    Ursul: mi-o dai tu pe fiica-ta, dar sa vezi ce ii dau eu in gura lu’ ala care m-a impins…

    00
  4. Nu intotdeauna costul mai ridicat inseamna siguranta mai buna.
    Am facut scuba diving de 2 ori prin funduri de Asie.
    Prima data a fost complet la negru, o excursie de grup de 50 de dolari la nustiuce insula, pe vapor te intreba un baiat daca vrei scuba in recif. Inca 50 de de dolari la baiatu’. A strans vreo 10 oameni, doar 2 sau 3 aveau experienta. Un instructaj sumar pe punte, 15 minute, n-am semnat nimic. Daca crapam dracu pe acolo nu stia nimeni ce s-a intamplat. Am avut 1 „instructor” local la 2 oameni, nici engleza nu rupea prea bine, dar a stat cu noi in apa sa ne invete sa respiram, ne-a ghidat, a fost totul ok, desi eram prima oara in apa.

    A doua oara am dat vreo 250-de dolari pe un curs de initiere unor europeni care aveau business in Malaezia. Instructor ceh, centru certificat PADI, cred ca mi-au si dat ceva hartie la sfarsit. Teorie la inceput, vreo ora in bazin sa invatam tehnica, apoi mers in larg la recif. Erau 2 oameni la 6 cursanti, am crezut ca intra amandoi in apa dar a fost unul singur. Mi-am prins piciorul in niste stanci, am ramas in urma grupului, apoi agitandu-ma sa ies m-am ridicat 3-4 metri spre suprafata si nu mai reuseam sa cobor. Instructorul se panicase, ma cauta prin boscheti, prietena mea ii facea semne disperate, eu ma uitam calm de undeva de deasupra la toata agitatia, neavand cum sa strig. Nu-mi dau seama cat a durat, probabil 2-3 minute, dar omul se cacase pe el. Ne-a scos pe toti din apa, m-a intrebat de 20 de ori daca sunt bine, desi eu eram perfect calm si mai voiam la pestisori.

    00
    • Duude, suna sinistru ce povestesti acolo, poti sa te consideri norocos ca esti viu.

      Eu am certificare NAUI (care e total diferita de PADI), cand ne scufundam avem mereu un „buddy”, de obicei unul mai experimentat si fiecare stie ce are de facut in caz ca unul din doi are o problema sub apa. Faptul ca ala nu se uita dupa voi (si mai era si instructor) spune multe despre ce nivel practica el (nivelul financiar). Am intalnit diveri din grupuri de fancezi, ei au o abordare la nivel de „sef de scufundare”, adica se scufunda 10 si unul e responsabil pentru toti, dar inainte de dive ai instructaj clar, stii exact ce o sa faci in apa, ce traseu ai, ce repere, la cate minute te intorci, ce semnale folosesti, langa cine esti, cat aer mai ai cand trebuie sa incepi urcarea, etc, etc.

      E fain sa faci in concediu un curs rapid, de obicei PADI are centre in statiuni, dar trebuie sa vezi un pic cu cine te bagi, pentru ca e viata ta in joc. Scuba Diving-ul este considerat un „sport” extrem. Nici asigurare nu iti face oricine, si asigurarile standard de calatorie nu acopera asa ceva.

      Daca ai citit pana aici, uite si un banc cu diveri (ne place noua, astora de la NAUI):

      Pe un yacht de scufundari sunt doua grupuri de scufundatori: un grup NAUI si un grup PADI.
      La un moment dat, capitanul anunta:
      – Alarma! Vasul se scufunda salvati-va!
      Liderul grupului NAUI:
      – Atentie, avem o urgenta, toata lumea echiparea, verificati-va aerul, echipamentul, buddy-ul, ne vedem in 30 de secunde in apa.
      Liderul grupului PADI:
      – Dragii mei, pentru 100 Eur/persoana, puteti participa la un „wreck-dive” in cateva minute.

      00
    • conceptul de „buddy” inseamna sa nu te scufunzi de unul singur, nu musai 1:1.
      te poti scufunda in 2, 3 sau mai multi.

      apoi, cat timp grupul e format din „brevetati” nu este musai sa fie un divemaster sau instructor in apa cu tine: ai brevet inseamna ca ai facut cursul si ai dat examenul, deci cunosti ca ai voie si ce nu ai voie sa faci si care ti-e plafonul maxim de adancime. nici macar predive-ul nu trebuie tinut de un „membru profi”

      divemasterul/instructorul au rol de ghid turistic si „protectie anti-prost”: sa nu cumva sa se piarda turistul, sa uite ala se verifice aerul sau se duca la nu stiu ce adancime -> ca se strica faima, apar investigatii si se pieed bani

      asta cu mersul direct in apa, e simpla treaba: sa faci scufundarile alea in piscina te costa bani, ca centrele de dive n-au piscina…sunt majoritar niste baraci cat mai la mal pline doar cu echipament si atunci rezolvarea e simpla: faci o scufundare la mal, la apa mica si apoi in 5 in larg…si ai brevet

      plm….cine crede ca daca a facut 5 scufundari e scafandru amator…sau ca instructorul/dive masterul isi va risca viata pt el…sau ca „buddy-ul” ala de l-a intalnit prima oara in ziua aia il va salva
      ….nu are foarte multi ani de trait

      00
    • Ambele scufundari au fost undeva la 7-8 m, cer senin, mare linistita si super limpede. Erau putine sanse sa mor, cel mult ma alegeam cu simptome de decompresie daca ma panicam si ieseam la suprafata brusc.

      A fost nebunia tineretii, sunt aproape 10 ani de atunci. Acum nu m-as mai baga fara sa pun 100 de intrebari.
      Chiar, recomandati vreo scoala din Romania?

      00
    • @Sorin:probabil ca orice scola de scufundari din Romania e la fel de buna ca oricare alta din alta tara..dar fara scufundarile din mare in Romania

      e o apa infecta pentru a face primele 20-30 scufundari in ea: ai vizibilitate mica si e destul de rece astfel incat sa te scarbesti pe veci de distractia asta daca o incepi aici

      00
    • @Attila: Multumesc. Asta mi-e clar, dar ma gandesc ca e mai usor logistic (si mai ieftin) sa iau brevetul in Romania si sa ma duc apoi la distractie in mari mai albastre.

      00
    • mai ieftin…n-as baga mana-n foc: acum 2 ani era mai ieftina scufundarea in Creta decat in Romania; e vorba de cati turisti au pe sezon.

      plm….primul brevet PADI presupune 5 scufundari; asta inseamna 2 -3 zile de scufundari in concediu, cate 2 ore pe zi
      ….intr-un loc in care te si bucuri de experienta

      00
  5. E greu de spus care e compromisul cel mai bun între conformarea voluntara și statul polițienesc. Oricum o dai tot nu e bine.
    Sa luam exemplul drag lui vali: radare în boscheți. Pe de-o parte ne plângem de incompetenta politiei și de limite de viteza absurde, pe de alta parte ii dam talpa cu prima ocazie.
    Vina autorităților cel puțin în România e ca 90%din reguli par a fi făcute cu singurul scop de a îmbogăți pe ala care le-a făcut. Lumea nu vede absolut deloc beneficiul conformarii voluntare.

    00
  6. Trebuie sa fii tare special sa te dai in asa leagan. :D

    00
  7. mi se înmuiară genunchii

    00
  8. in 2014 m-am inscris la aeroclubul romaniei sa fac scoala de parasutism. Ce sa zic, avion din anii 60 antonov an-2, la decolare mai dadea rateuri motorul, instructorii serveau bere in timpul sariturilor cu toate ca e interzis de lege, de regulamentele aero…rahat. Am executat 4 salturi si am plecat instant. Siguranta maxima.

    00
  9. „Am executat 4 salturi si am plecat instant.” Instant cred ca are alt sens decat asta folosit de tine

    00
    • In primele zile pareau ca lucrurile sunt profi, dar nu. In 2 saptamani, cateva zile avionu a fost stricat, facusem 1 salt intr-o zi, dupa cateva zile alt salt, apoi intr-o vineri am facut 2 salturi unu dupa celalalt. Ajuns la sol, dezechipat de parasuta, luat rucsacu si plecat. Alt bosorog distrus ateriza cu elicopteru fix langa copaci si langa aleea pe unde se trece de la cladire la hangar, si veneam spre hangar de m-am cacat pe mine, am zis ca da cu elicele in copaci, aproape ma lua pe sus ca era la 15 metri de mine. Instructorii aia is genu de oameni…Gigel, ala de dupa ce pune 2 fainate trage 2 grenade de Neumarkt

      00
  10. Zboara jos, o sa ploua cu piatra….. :)

    00
  11. tarile cu legislatii relaxate sunt cele in care mergi la risc ca incerci chestii pe care deja nu le poti face in lumea civilizata.

    Plm elvetia, malta, cinque terre, malta le lasi pentru pensie si acum mergi sa profiti de lumea a treia. Ca dai niste dolari si faci o treaba.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)