Frica #1 a politicienilor

A luat foc ceva la un spital. OK. O să se facă niște controale, o să le interzică pacienților să își aducă aeroterme, să nu mai moară de frig în saloane, o să se pună cruce și problemei ăsteia. Temporar.

Logic ar fi să se apuce  de investigat toate instalațiile la toate spitalele. După care să se întrebe de ce e frig în saloane. După care să evite discuția despre cum sunt prea mulți care beneficiază și prea puțini care plătesc și alte probleme grave. După care ar trebui să caute bani să le rezolve. Nu, construirea de noi spitale nu e o soluție general valabilă, mai opriți-vă din construit atâtea spitale.

Bun. Si avem aici frica principală a politicienilor: dacă mă apuc eu de construit ceva și nu apuc să îl termin și îl inaugurează ăia care vin după mine?! De asta nu se apucă de nimic. Bă, dar de nimic. A promis Firea 128 spitale, avea Guvernul sau Parlamentul, îi era ușor să obțină aprobări, a construit fix pix. Știa ea ceva.

Asta e tot. Noapte bună.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. primiti ce meritati!

    • Stai linistit, toata lumea primeste ceea ce merita, nu numai unii.

    • Verificările PRAM ale instalațiilor sunt la zi.
      Se fac din pix, de către firme de partid sau agreate de către primării.
      Nu vine nimeni să verifice real prize, siguranțe, legături, să măsoare impedanța buclei de defect, să verifice împământările.
      Pă hârtie tot e bine și banu se încasează cu paraîndărăt.

    • Ionut M, am dat thumbs up, dar sa apreciez ce ai spus si in scris…hai sa nu o mai dam doar pe ‘politicieni’ ,ca nu sunt adusi de extratereștri..sunt dintre noi, rumanasi sadea…si ,asa stau lucrurile pt ca astia suntem, mare parte din entepreneuri balesc la contracte cu statul…ca acolo sunt banii buni si siguri si efortul e doar parandaratul…’PSD suntem noi’…

    • Ionut M

      asta cu PRAM-ul e o consecinta a birocratiei
      cand statul te obliga sa faci pram-ul de 1-2 ori pe an normal sa ajungi sa nu-l mai faci deloc.
      si la mine PRAM-ul se face din pix.
      doar o data la cativa ani ii fac o verificare pe bune si se mai gasesc ici colo probleme care se rezolva.

      dar asta e statul asta politienesc unde toti se acopera cu hartii pentru a scapa de vina unei raspunderi ipotetici.

      iar pentru cine nu cunoaste scorurile
      un pram din pix costa 150 pe an (toate cele trei verificari) un pram pe bune costa aproape 1000 de lei (x2 = 2000 lei). iar asta sa o implementezi pentru fiecare institutie din oras.
      ai 100 de institutii in subordine? asta inseamna 200.000 lei aruncati pe geam anual doar pentru a verifica un sistem, NU si pentru a-l repara, aia sunt bani separati.

      realitatea ne arata ca suntem si saraci si prosti.
      noi pentru ca ii votam, ei pentru ca legifereaza.

    • Nu PRAM a fost problema… desi isi are si el rolul lui intr-o institutie/birou/plm…
      Intr-un spatiu inchis in care se administreaza oxigen nu trebuie sa existe nicio sursa de foc… Prizele/intrerupatoarele etc – trebuiau sa fie antiex ( sa nu faca scanteie de loc) si , in mod evident, incalzirea nu se face cu aeroterme de uz caznic…
      Oxigenul – ce sa vezi – se aprinde foarte usor…

    • @wtf : e bine ca cel puțin recunoști.
      Banii aia nu ar fi aruncați pe geam, ar salva vieți. Prevenția are și ea rolul ei.

    • Maniak

      Parca ai fi copilul din flori al Birocratiei facut cu Politia.

    • geretus

      realizezi ca toata lumea stie treburile astea? chiar si portarul semi-retard care e la intrarea in spital.
      doar ca toata lumea se gandeste la propriul stomac.
      90% din bani se duc pe salarii. toata lumea vrea sa traiasca visul european al bunastarii, acum nu maine. sindicatele sunt in greva pentru ca au nevoie de mariri de salarii.

      apoi cei 10% impartei la restul nevoilor, vezi cat iti mai raman pentru renovari sau teste periodice.

    • Întrerupătoarele, becurile, prizele, toate trebuie sa fie speciale, antiex; vorbesc de spații unde concentrația de oxigen o depășește pe cea normală. Personalul trebuie sa fie instruit aferent. Orice se bagă in priza trebuie sa fie autorizat.
      Sunt doar câteva lucruri care nu se respectă in sectoarele ATI.
      Se vor repeta accidentele dacă nu se vor respecta normele specifice acestor locuri de munca, norme care de fapt exista doar ca nu au fost aplicate și implementate.

    • Antiex pui cind ai gaze inflamabile. Oxigenul nu arde, ci intretine arderea. Deci îți trebuiesc cabluri și prize supradimensionate iar protecțiile să fie individual, nu la 6-8 prize și să fie calculate la fix, să nu se încălzească nimic.

  2. Se vor mai face spitale oare in Romania? Oricum oamenii merg la privat si noi platim ca dobitocii asigurare de sanatate ca oricum nu ne baga nici dracu in seama cand mergem la spital.

    • Reformuleaza: „…ca oricum nu ne baga nici dracu in seama cand mergem la spitalELE DE STAT.”

    • Oamenii merg la privat si animalele la stat?

    • Se fac stadioane în draci. Care stau goale că n-avem fotbal.

    • @Vasi: exact. se modernizeaza stadioane, de pilda cel de la arcul de triumf si muistii aia de la MTS si cu muistii aia de la fotbal se gandesc ce bine ca pot sa ii faca un cadou muistilor de la steaua. asta in conditiile in care cei de la rugby nu au alta varianta.

    • @Ender: cei de la steaua nu au stadion in Ghencea abia inaugurat?

    • @punKreas – Ăla este stadionul Stelei armatei, adică CSA Steaua, echipa de partid și de stat. Arcul de Triumf se dorește a fi făcut cadou Stelei lui Becali, adică FCSB, echipa de circ și mizerie :))

  3. De ce in spitale nu sunt duze ce sa pulverizeze apa in caz de incendiu sau gaz inert, cum sunt in unele magazine?

    • Daca ai fi stat in fund ca la Hamangia si te-ai fi gandit putin ti-ai fi raspuns singur. Apa peste echipamente electrice merge perfect, gaz inert peste persoane imobilizate la pat iar ideal.

    • NOU
      #21

      „gaz inert peste persoane imobilizate la pat iar ideal.” La asta ma gandeam si eu. Una e arhiva, alta un salon de spital.
      Sau mergem pe principiu sacrificam 10 ca sa salvam 1000?

    • Gazul inert folosit in instalatiile alea nu e toxic ca altfel nu se mai folosea deloc. Search gugal. Iar cu instalatiile electrice, cred ca e la mintea cocosului ca atunci cand e alarma de incendiu se deconecteaza instalatiile electrice automat. Si e vorba de timpi de reactie, una e sa intre gaz de ala sau apa si intre timp sa se poata intra pentru scoaterea bolnavilor, una e fum gros unde nu mai intra decat pompierii.
      Te invit la hamangia.

    • @Robert

      „Gazul nu e toxic… Search gugal”

      Asa apar avertismentele pe canile de cafea de la Mc. Cum ar veni, „atentie, ca sa traiti aveti nevoie de oxigen. Nu respirati gaze inerte sau apa. Ambele sunt toxice daca sunt respirate in exces”.

      Ca sa respiri ai nevoie de oxigen. Gazele inerte reduc concentratia de oxigen, de asta sting focul (consuma oxigen pana ramane fara). Si noi avem nevoie de oxigen ca sa traim. O persoana sanatoasa s-ar putea sa aiba probleme in asemenea situatie, daramite una imobilizata la pat cu probleme de respiratie.

      Apropo de gugal: „An extinguishing system which is primarily based on inert gases in enclosed spaces presents a risk of suffocation. Some incidents have occurred where individuals in these spaces have been killed by carbon dioxide agent release (only in the case of CO2 carbon dioxide systems). When installed according to fire codes the systems have an excellent safety record. To prevent such occurrences, additional life safety systems are typically installed with a warning alarm that precedes the agent release. The warning, usually an audible and visible alert, advises the immediate evacuation of the enclosed space. After a preset time, the agent starts to discharge. This can be paused by activating an abort switch, which pauses the countdown as long as it is activated, allowing everyone to evacuate the area. Accidents have also occurred during maintenance of these systems, so proper safety precautions must be taken beforehand” (wiki, nu google)

      „immediate evacuation”: Ioane, ia-ti patul si umbla…

      Este teribil de amuzant sa vezi oamnei care le spun altora sa caute pe google dar nu fac ei asta. Sau citesc printre randuri.

    • S-au scos halonii din instructiunile PSI.

  4. Las și eu un link cu Basaksehir City Hospital din Istanbul. E cel mai mare spital din Europa și cel mai modern. Toate echipamentele sunt noi-nouțe, iar spitalul are 90 de săli de operație. Pentru români, Istanbulul poate fi o soluție bună, mai ales atunci când nu au bani să meargă la AKH în Viena.

    https://www.youtube.com/watch?v=ngpsKuguccY&ab_channel=YAZGANDESIGNARCHITECTURE

    Medicina nu se mai poate face în clădiri construite la sfârșitul anilor 1800. Avem spitale care cad pe noi, care nu pot funcționa nici ca gogoșerii.

    • Subscriu complet.

      In cazul mamei, soluția cea mai profesionista și echilibrata financiar a fost o clinica privata din Turcia, partenera John Hopkins.

      Preturi mai bune comparativ cu privatul din România, dar acolo am ajuns pentru profesionalism și calitatea a serviciilor, caci mizerii ăștia erau depășiți din toate punctele de vedere, dar nici măcar nu ne-au spus lucrul asta. Norocul nostru a fost ca treaba romanească oricât de urgenta este, incepe cu o pauza/amânare/ducere cu vorba și am reușit în câteva zile sa ne revenim din socul diagnosticului și am putut gândi rațional și lua o decizie de viata și moarte.

      Am cunoscut zeci de romani acolo, veniți fără speranța ca și noi, cu rezultate pe care în România doar în dr House le vezi.

      Peste 70.000 euro cheltuiți.

      Standardul este similar AKH doar ca preturile sunt mult mai bune in Turcia.

    • @Vlad Nu cumva sa ii zici numele, nu trebuie sa stim si noi. Clinica aia e doar pentru cei abili in cautari sa gaseasca toate clinicle partenere John Hopkins in Turcia.

    • @Baliverne: printr-un simplu search se afla, este doar o singura clinica. Anadolu.

    • @vlad
      Care e clinica aia? Spital, clinica in afara ro pe parte de neurochirurgie stie cineva?

    • johns…. johns…. johns. multumesc.

    • @Vlad: ai fost prin Clinica Ensar Duman, sau direct?

    • ok, am inteles mesajul. stanford sa fie.

    • @Corco au si neurochirurgie, lucreaza cu tehnologia CyberKnife. Mai multe detalii nu cunosc, noi nu am avut probleme pe partea asta.

      @varucu direct, cu reprezentati roman (ei sunt turci) dar vorbesc la perfectie romana, angajati ai clinicii, insa stiu ca exista mai multe cai prin a ajunge acolo, dar nu cunosc detalii.

      Nu se percep comisioane sau alte chestii dubioase, totul este transparent si iti asigura absolut toate serviciile.

      Ti se ofera inclusiv second opinion GRATUIT, online, pe baza documentelor medicale pe care le ai, in 48 de ore si asta e pe bune, nu gogosi cum e plin internetul.
      Cazul este repartizat unui medic, insa deciziile generale se iau intr-un consiliu format din mai multi medici oncologi, chirurgi, radiologi, etc.

      Daca cineva are nevoie de ajutor ii poate cere adresa mea de mail lui Vali si eu va pun in legatura cu reprezentantul cu care eu tin legatura.

  5. O sa se faca controale de ochii lumii, nu pentru ca vor sa faca mai bine. O sa se gaseasca iar o asistenta de 58 de ani tap ispasitor si gata, a trecut problema.

    Conditii si caldura tot ioc, ii lasa pe oameni la rece, sa nu iasa nocosomialele din pereti.

  6. ND a anunțat că pune la cale un audit al sistemelor electrice din spitalele din București. Deci se întâmplă ce zici tu că e logic sa se întâmple. E drept, vine târziu și după ce au murit deja oameni, dar omul e de 2-3 luni primar.

  7. Daca iesea dan barna presedinte asa ceva nu se intampla

  8. Se vor face spitale cand politicienii si familiile lor vor fi nevoiti sa le foloseasca.
    Momentan clinica AKH Vienna e spitalul oficial al guvernantilor si apropiatilor lor.

  9. Am verificat putin pe social media si constat ca “coruptia ucide” e valabil doar cand e psd la putere. Psd =pnl = in curand is usr+

    • Inca astept Holocaustul PSD-ist. Asa tamtam a facut presa de dreapta ca nu o lasa pe Kovesi sa ajunga procuror european de ziceai ca ii baga la cuptor pe pesedei daca ajunge la Bruxelles. Intre timp liniste si pace.

    • Eu n-am inteles ce a cautat Strainu Cercel azi dimineata acolo…

    • @punKreas Isi cauta bricheta.

    • Problema e dubla masura a tuturor politicienilor. Toti la orice tragedie cauta sa si protejeze oamenii de partid. Pur si simplu nu inteleg ca lumea nu mai e proasta ca acum 20 de ani, s au tot adunat si tragediile sunt la fel. A vorbit iohannis acum 30 de minute, a laudat pe toata lumea, vrajeala peste vrajeala. Tragedia de la giulesti si cazul asta, au trecut atatia ani, ministrii peste ministrii, aceeasi tragedie….. iohannis i a cerut azi ministrului sanatatii o reforma !!!! De asta are tara asta nevoie de o reforma!
      Daca analizati ce a spus iohannis la colectiv, piatra neamt si azi o sa vedeti a comentat numai politic, abureli pt prosti.
      Din pct meu de vedere un incendiu intr un spital public e MULT mai grav fata de un incendiu intr un club privat !

    • Normal, cand e PSD la guvernare, si se intampla asa ceva, toata presa, influencerii, #-ul, toti in in cor: Crimnalii, vinovatii, puscarie, puscarieeeeee. Acum, desi e al doilea caz dupa Piatra Neamt, toti, dar toti sunt pe burta: Pai, sa vedem, sa asteptam rezultatul anchetei… Ma uitam de dimineata la ProTv, prezenta Cristian Leonte si adormita aia care se balbaie din trei in trei cuvinte. Nici macar o data nu au spus: Vinovatii sa fie trasi la raspundere. Nu, doar: incendiu, tragedie, accident… bla, bla, nu pomenit primar, ministrul sanatatii, premier, nimiiiiic. Da, ca de obicei, desi nu vad ce vina are in cazul asta, vinovat este Arafat. Continuati voi laba in cerc, in bula voastra, si apoi mirati-va de ascensiunea partidelor gen AUR.

    • NOU
      #48

      @Dex: am ras… mai amar asa, dar am ras.
      @punkreas: pai cine a fost pana de foarte curand manager la M.Bals si cred ca este in continuare mare sef la pavilionul 5?

  10. Va fac eu acum audit/evaluare a instalațiilor electrice din spitale.

    1.Cand a fost construit spitalul? Acum mai mult de 10 ani?

    Atunci instalația electrica este subdimensiunata.

    2. Instalațiile de la ATI sunt independente/pacient?

    Schimbati sistemele daca sunt pt mai mulți pacienți si fac schimb de infecții intre ei.

    3. Aveți minim o baie la 10 pacienti?

    Faceti.

    4. Pe instalația de scurgere sunt mai multe instalatii fata de cand a fost proiectat?

    Schimbati/modificați.

    5. Aveti instalație de climatizare cu pompe de caldura, dacă aveți curte?

    Faceți.

    Concluzia e ca vor face un studiu de 2 ani pe x milioane de lei și vor concluziona ca nu merita inchis spitalul. Apoi vor face alt studiu, după alti 2 ani…

    Functioneaza toti, dar toți numai după zicala „lasa ca merge”. Daca prostul semnează, e responsabil. Daca nu semnează, e vinovat ca nu merg lucrurile.

    În mocirla ori intri cu porcii, ori pleci. Nu exista varianta intermediara.

  11. Ma bucur ca nu sunt singurul caruia construirea de noi si noi spitale i se pare cel putin 30% din rezolvarea problemei. Construiesti spitalul si trebuie cumparat mobilier, aparatura si inca 1001 de chestii si apoi angajat personal medical. In conditiile in care la numarul actual de spitale nu ai suficient personal medical

    • Personalul îl iei de la un spital vechi pe care ÎL DĂRÎMI că e plin de bacterii și uzat moral ca instalatii (sanitare, electrice, medicale, climatizare, cazare).

  12. Construirea de spitale, o sa fie o chestie necesara in cativa ani din cauza acelor microbi ce stau prin ele. Ca nu vrem sa acceptam asta, este alta discutie. Dupa ce ne vom apuca de daramat si apoi construit spitale, vom descoperi ca nu prea avem persoanl medical, dar macar avem cladiri noi si frumoase.

    • Construirea de spitale este o chestie necesara de acum cativa ani. Exemplu: la Judeteanul de la Craiova infectiile nosocomiale sunt un secret al lui Polichinelle, practic nu prea ai cum sa scapi daca te internezi acolo, si se spune ca microbul este in pereti. Deci, o solutie ar fi daramarea actualului spital si construirea altuia. Doar ca daramarea este un act de sinucidere politica pentru orice politician aproba asta

  13. O cladire de birouri din Pipera: detectoare de fum in fiecare birou/ zona, sistem de management pentru aceste sisteme, 3 persoane prezente (personal de interventie incediu) tot timpul la parterul cladirii care monitorizeaza panoul de detectoare, stingatoare prezente la fiecare colt. Nu stiu, se pare ca pentru unii, prioritatile sunt altele.

    • Sa nu exageram. Sunt si cladiri in Pipera care au fost ridicate cu nspe lifturi pentru uz zilnic, dar scarile sunt cat sa aiba loc cam 1,5 persoane pe treapta. Daca luam in considerare si scarile de la iesirea de incendiu ajungem la 3 persoane, adica 2 scari (cea din fata + cea de incendiu) *1.5 persoane (ca sunt la fel de late) :D . Asta intr-o cladire cu vreo 8 etaje si sute de angajati. Daca e vreo defectiune la stingatoarele de incendiu, mori ca sobolanul. Cand am facut un exercitiu de evacuare a durat o gramada sa iasa toata lumea.

  14. cum, adică în București caloriferele sunt reci?

  15. Salut, cristici aici.
    Nu se cunosc cauzele incendiului (inca), dar „preventiv”, cautati pe acest blog doua din articolele mele despre prize. Cititi si comentariile, ca unele sunt scrise de electricieni de meserie.

  16. Eu zic ca poti sa faci multe in 4 ani, o cladire de birouri de 10 etaje s-a facut in pana in 2 ani langa fosta mea firma (cu tot cu mobilat).

    La Firea a fost coruptie si cinism, a preferat sa arunce banii in toate activitatile culturale posibile cu toate fostele vedete de mana a treia, actori, cantarete etc din care probabil si ea isi lua comision. O data ma plimbam in parc cu sotia si dau peste nu stiu ce piesa de teatru in aer liber cu un afis mare: Sponsorizat de Primaria Bucuresti.

    • Repeta dupa mine: caldura si transport. Aici sunt banii dvs. Caldura moca prin instalatii subrede si transport gratis la tot boborul.

    • Voiam sa fac zilele trecute un articol despre caldura centralizata din Torino, dar mi-a fost putina teama ca vor veni unii sa ma muiasca ca o tot ard cu italienii si Torino.
      456km de conducte au ei, investiția in modernizare a fost de 500 de milioane de euro. Adica, aprpximativ 1 milion de euro pe km de conducta.
      40% din apartamentele torineze sunt comectate la retea.
      Un milion de euro pe km, salarii italiene. PMB e buget are? In 10 ani, sa zic, cu chef de munca, unde era capitala europeană București?

    • @Ciocanul

      Eu as repeta dupa tine, dar m-am uitat pe ultimul buget al Doamnei:
      https://api.pmb.ro/storage/Bugetul2020/1/1.1_buget_general.pdf

      Din ce vad bugetul e de peste 10 mld de lei , subventiile sunt 1.64 mld, iar „cheltuielile curente” sunt de peste 7 mld de lei(adica 1.4 mld euro) . Pare ca Doamna citise comentariul lui @Cristi de dinainte si alocase deja banii pentru cumparat conducte + spaga

    • Foarte util link-ul pus de Adi.
      Municipalitatea Bucuresti are un buget total de 10.044.192 mii lei, adica 2.060.660.337 euro (2 miliarde de euro). Ce dracului fac astia cu banii astia?
      Ca o comparatie, Paris are un buget de 3.8 miliarde euro, Lyon are un buget de 0.68 miliarde euro pe an, iar Toulouse 0.68 miliarde euro.
      Merita comparatia Bucuresti-Paris?

    • Nu e clar Adi acolo documentul ala scris pe genunchi. Uite aici: https://www.economica.net/top-cheltuieli-facute-de-primaria-capitalei-in-2020-pana-la-alegerile-din-septembrie-execu-ia-bugetara-document_191116.html Transport, caldura, datorii, salarii, medicamente.

    • Nu e relevant bugetul facut de zdreamta aia de firea pt ca e fantezist, dovada fiind toate rectificarile facute in minus. Bugetul realist e ceea ce prezinta ND anul asta

  17. Nu sunt bani. Cum avem o bruma de bani cum hop cu mariri de pensii si salarii. Da stiu, repet asta ca o moara stricata dar poate asa se va intelege. Primaria/guvernul/judetul nu pune decat spatiul si fonduri la dispozitie. Se pune purcoiul de bani jos, se face licitatie, se executa, se taie panglica, e simplu. Nu avem purcoiul de bani pt ca sunt prea multe „alte” cheltuieli(stim noi care). Nu ai ce sa mai verifici la niste instalatii din 60.

    • Nu mai tine nici asta. Ani de zile salariile au fost pe sponci si tot degeaba, nu s-a facut nimic. Se fura in draci din orice pozitie, de 30 de ani nu se mai opresc. Prima grija la guvernare este umplutul buzunarelor fara fund. Si-s multe al dracu, partide noi, fomisti noi, partide vechi fomistii tineri si multi nesatui. Nu zic aia degeaba ca suntem pe primul loc la coruptie. Se vede, si se vede in fiecare zi.

  18. Solutia este sa daramam spitalele si sa construm blocuri, ba! Nu mai fiti saraci!

  19. ca inceput poate nu mai promit 128 de spitale, 400km de autostrada, +40% pensii, +200% alocatii etc.
    hai sa incepem un spital si sa-l terminam, hai sa nu mai inauguram 2km de autostrada si sa facem 50km odata
    evident ca la sfarsitul mandatului nu poti sa te lauzi decat cu alte promisiuni

  20. Bine ca aseara amendat un doctor in Radauti.
    https://recorder.ro/condamnati-la-subdezvoltare-un-primar-din-moldova-refuza-sa-aprobe-construirea-unui-spital-finantat-din-donatii/
    Si asta ca cireasa de pe tort.
    Astia intrec si psd la prostie….

  21. Au sunat stiristii la Termoelectrica, sa intrebe DE CE era frig. Si zice „centrala lor nu o administram noi, dar verifica cineva zilnic situatia, aseara la ora 21:30, in calorifere apa avea 43 de grade, era in parametri.”
    Repet: 43 grade, in parametri.
    Pai ce plm parametri sunt astia? Ca la mine sub 57 de grade in calorifere, nu incalzeste. Si am 30 de metri patrati, 3 calorifere. Sunt femeie, nu am cunostinte tehnice, dar CUM PLM sa faca ala caldura?

    • Minim 55 de grade ca sa se dezmorteasca cat de cat.

    • Nu mi se pare asa de exagerat. Centrala de apartament baga undeva la 60, dar aia se opreste cand creste temperatura. Termoficarea centralizata merge 24 de ore, teoretic. Daca nu vorbesc prostii la incalzirea in pardoseala temperatura este pe la 30.
      Asa, cu fizica elementara, in cazul ideal, daca ai ceva care e in permanenta la 43 de grade, ar trebui ca si restul sistemului sa ajunga la 43 de grade. Evident ca asta nu se poate pentru ca exista pierderi in exterior. Deci se ajunge la un echilibru termic la un moment dat si o temperatura constanta, care e aia nu stiu fara calcule.
      Pe scurt, poate fi ok 43 de grade.

  22. Nouă meşteri mari, cu Vasile zece,
    De care se zice că-i şi întrece,
    S-au apucat să facă o mănăstire.
    Termenu-i scurt, că-mpăratul
    Se cam grăbea cu predatul,
    Ca duşmanul de clasă să nu prindă de ştire…
    Materiale, deh, ca pe-atuncea!
    Cu toate-acestea se muncea…
    Fundaţiile fură gata în trei zile!
    Apoi veni Vasile şi zise:
    „Planurile n-au fost admise,
    Am observaţiile pe 48 de file”.

    Se săpă din nou la alte fundaţii,
    După noile indicaţii.
    Împăratul însuşi veni să vadă cum merge treaba…
    El fu mulţumit, dar avu o obiecţie:
    „Aţi pus-o greşit ca loc şi direcţie,
    O mutăm mai la vale, aici aţi săpat degeaba! ”
    Nouă meşteri mari, cu Vasile zece,
    De care se zice că-i şi întrece,
    Aşteptau mortarul să se-usuce la soare,
    Împăratul veni şi le zise „Tovarăşi,
    Aţi muncit foarte bine, dar iarăşi
    O mutăm din motive strict militare”.

  23. Zic si eu una. Spitalele romanesti (majoritatea) sunt foarte vechi, multe in cladiri vechi ce nu au fost gandite ca spital. Altele sunt facute prin anii 70-80 cu materiale si manopera de mantuiala. La asta adaugam mentenanta derizorie in cei 40-50 de ani de exploatare.
    Instalatiile sunt varza, circuitele interne pentru fluxul pacientilor nu pot fi adaptate corespunzator, toate anexele sunt gandite si dimensionate pentru nevoile de acum 50 de ani. Ajungi sa carpesti un spital si sa coste mai mult decat unul nou facut de la zero.
    Macar 4-5 spitale noi si mari, cate unul in fiecare regiune si unul pentru Bucuresti, si tot ar fi un pas. Dar e greu, e de munca, ai nevoie de specialisti nu de gargaristi.

    Mama a iesit la pensie in decembrie, a lucrat 40 de ani doar terapie intensiva reanimare cardiologie si imi spunea recent ca nu e zi sa nu se bucure ca a iesit la pensie si ca a scapat de haosul din sistem si de stresul generat de conditiile de munca si de lipsa de orice. Spital judetean ce inca foloseste echipamente medicale primite ajutoare in anii 90 cand au infiintat sectia de cardiologie si echipamente si mobilier din anii 80, asta gasesti intr-un spital din uniunea europeana in 2021 in plina pandemie.
    Ai o sectie cu 10 paturi, personal pe un sfert, in loc sa fie 3 pe tura e doar o asistenta. Daca are o urgenta pe sector si pleaca din terapie sa acorde asistenta de urgenta pe specialitate cardiologie si unul din reanimare moare sau se intampla ceva ea raspunde, si cazuri au fost cacalau. E foarte sexi sa fii chemat la procuratura sa explici de ce nu ai putut fi simultan in doua locuri.

  24. Frica nr. 1 a dregatorilor de secole? Furci si topoare. Altceva nu a mai ramas. Dar au cam ruginit si alea, mai ales in pandemie.
    De ce le-ar mai fi frica?
    In Dumnezeu ei nu cred, presa a ajuns un bichonul puterii, DNA are volanul pe partea stanga de ani de zile, votul e un joc de pacanele patronat de STS.
    Trai pe vatrai, nici un stres.

    • „DNA are volanul pe partea stanga de ani de zile”. Interesant, da’ io nu am văzut în ultimii ani dezbateri pe la televiziunile „dă stânga” spectacole TV cu acuzaţi „dă dreapta” în nuştiu care dosare aduşi cu cătuşe la sediile DNA la două noaptea cu toate televiziunile care transmiteau live. Este posibil să le fi ratat eu.

    • o eroare ai acolo…ei cred intr-un dumnezeu pt care daca lingi icoane si popi in gaoz esti iertat de toate hotiile. toti interlopii sunt credinciosi…asa cum cred ei ca e credinta…

  25. O noua indicație terapeutica în prospect:
    „vaccinul împotriva covid 19 îți scade cu 0,000001% sansele de a muri în incendiu”

  26. E bine ca avem catedrala, spitalul nu e importat.

    • Din banii papati de cacatul ala de siloz aveam macar un spital nou si macar un sfert din circuitul de termoficare refacut. Dar da, daniile catre preafericitul Dany sunt mult mai vizibile decat niste tevi in pamant.

  27. La rece dupa rage-ul initial:
    1. Era frig in saloane, deci oamenii aia au vrut caldura.
    2. Cineva a montat un radiator, stiti restul.
    3. Cum p*m in secolul 21 un spital nu are incalzire secundara? Atât.

    Punctul 3 contează mai mult ca detalii tehnice de incarcare circuite etc.

  28. … pai le pornesti in al 2-3 lea an de mandat si dupa esti convins ca si de nu iesi tu, PSD cu AUR sigur nu-l termina in 4 ani… win-win.

    PS: Guvernarea actuala daca ar reusi sa creasca pensiile la inceput de an, conform legii cu cat e nevoie + taxe zero pe salariu minim + alocatiile 300 de lei + scos directorasii si tot felul de functionari premium care nu fac nimic (gen dat afara 10% din personalul de la stat , cei care iau 40% din bani, oamenii aia care oricum iau salarii de 4-5 ori peste medie, dar nu fac nimic si oricum ii uraste lumea prin institutii, ca altfel risti sa nu mai iesi peste 4 ani) + optimizat de bun simt lucrurile… in 8 ani PSD dispare total.

  29. La cat de infecte si pline de bacterii / virusi sunt spitalele romanesti, majoritatea ar trebui daramate. Dar cine sa faca asta? Cate spitale noi s-au construit in Romania in ultimii 30 de ani (ma refer la spitale construite de statul roman)?
    Nobody cares. Bogatii se duc la spitalele din strainatate, saracii mor.

  30. Nu asta e cauza. Nu construiesc pentru că au nevoie de supuși proști și bolnavi, nicidecum educați și sănătoși.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile