Fracturi logice cu locuitorii din Bragadiru

Pentru că am râs de câteva ori de protestele tembele din Prelungirea Ghencea am ajuns pe o lista de comunicate de presă din zonă. Nu sunt deranjante, ba chiar de cele mai multe ori mă amuză.

Cel mai nou e un deliciu.

Spiritul civic nu a murit…dar se zbate
Societatea de astazi este de multe ori blamata  pentru lipsa de initiative, de implicare, pentru nepasare sau indiferenta. Si da, asta se intampla de multe ori, insa mai exista si oameni carora le pasa, care vor sa transforme comunitatea lor, care isi doresc conditii mai bune pentru copii lor. Insa hatisul birocratiei si al intereselor personale din foarte multe administratii, de la cele mai mici, la cele mai mari… ingroapa orice zvac al spiritului civic. Si nu e de mirare ca usor usor, incepe sa se stinga aceste sclipiri civice…

Cred că soluția ar fi votarea unui primar care să nu fie corupt și care să vrea să facă lucruri pentru comunitate. Dar nu-mi dau seama de ce nu se întâmplă asta, dar vom afla mai jos.

Fapt: Cetățenii din Bragadiru, o urbe micuta, la periferia capitalei Romaniei, se mobilizeaza si solicita un Parc si o Scoala in proximitatea cariterelor noi, lasate de izbeliste din punct de vedere infrastructura si servicii publice. Primaria ii ignora pe motiv de lipsa de fonduri. Dar haideti sa vedem retrospectiva mai in detaliu…

Locuitorii vor parc! Nu vor străzi civilizate sau chestii care implică munca lor, vor ca primăria să muncească.

În toamna anului trecut, doi vecini din Bragadiru, am demarat doua Ințiative Cetățenesti în acord cu prevederile art.247 din OUG 57/2019, care dă dreptul cetățenilor sa inițieze proiecte de Hotărâre de Consiliu Local. Din informatiile pe care le avem este posibil ca acestea sa fie primele astfel de initiative de la nivel national. Aceste initiative vizau infiintarea unei scoli in Cartierul Independentei , un cartier nou, in dezvoltare, vaduvit de foarte multe la capitolul infrastructura si servicii publice, si un parc in zona Cartierului Latin, zona marcata de traficul greu aferent Prelungirii Ghencea, de asemenea un cartier nou, in dezvoltare, plin de familii tinere si implicit de copii. Parcul este absolut necesar pentru a Evita deplasari, pe o artera deja aglomerata, cu copii nerabdatori, in cautarea de spatii de joaca potrivite.

Copiii au loc de joacă în curte, că de aia s-au mutat părinții la casă la porumb, ca să se joace ăla micu în curte. Sau nu mai are loc de două mașini, de teren mic, de case construite pe tot lotul și de alte minuni?

La fel si scoala, intr-un Bragadiru care oficial are aproximativ 25.000 de locuitori dar neoficial (pentru ca multi locuitori inca isi au domiciliul declarat in Bucuresti- tocmai pentru ca ai lor copii sa poata merge la o scoala cat de cat in proximitate) ar fi undeva la peste 50.000 (chiar 70.000 conform unor declaratii ale unor oficiali din Primarie) si care are in prezent o singura scoala in oras. Dar sa revenim, fiecare dintre aceste cartiere are aprox 15.000 de locuitori, platitori de impozite la primaria Bragadiru.

Păi…dacă locuitorii au buletin pe București, semnăturile și petițiile lor nu au nici o valoare. La fel și școala, la fel și parcul. Sunt niște proprietăți ale unor locuitori din București. E ca și cum eu aș cere semafor nou pe strada Alta din Las Vegas pe motiv că am dublă cetățenie. Atâta timp cât nu locuiesc acolo, primarul nici nu se uită la mine.

Soluția e simplă: unul dintre soți se mută cu domiciliul acolo. De preferință, ăla pe al cărui nume e casa, ca să îi fie mai ușor cu buletinul. După care se apucă și plătește impozite acolo și abia după aia are pretenții. Dar e complicat, e cu acte la serviciu, e cu mutat mașini pe alte nume, e cu impozit mărit pe casa care acum e declarată de vacanță, nu vrea nimeni bătăi de cap suplimentare.

Mai bine proteste pe Prelungirea Ghencea în weekend. Că

În lunile ce au urmat, mai mulți vecini s-au mobilizat și am reușit să strângem mai mult decât cele 978 de semnături ce erau necesare pentru demararea proiectelor, iar in  luna Februarie au fost depuse. Din cauza pandemiei de COVID 19, validarea semnăturilor a întârziat, acestea fiind acceptate abia în data de 14.05.2020.

Deci au găsit 1000 semnături de la locatari.

Cu toate acestea, chiar si in ziua de azi, la mai mult de 4 luni de la depunerea semnaturilor, Primăria Orașului Bragadiru ignoră solicitările cetățenilor și refuză să ia in discutie cele 2 proiecte, motivand lipsa banilor din buget, dar in acelasi timp aloca peste 4 milioane de lei din acelasi buget pentru cumpararea total netransparenta a unor locuinte sociale, servindu-se de prevederile GDPR ca motiv pentru  ascunderea beneficiarilor acestora. Totusi, aceeasi Primarie a vandut anul trecut o serie de locuinte sociale, tot netransparent, fara indicarea pretului si a beneficarilor acestora, desi atat achizitiile cat si vanzarile implica bani publici.

Si da, aceasta reactie ne intristeaza, si ii face pe multi dintre tinerii locuitori sa isi piarda speranta, sa renunte la initiativa, la dorinta de a aduce o schimbare in jur…. Ar fi pacat. Cum putem ca simpli cetateni sa contribuim? Cred ca acest efort merita sustinut, si poate promovarea initiativelor cetatenesti incurajeaza si alti cetateni, pana cand ne vom inmulti, si vom fi suficient de multi astfel incat vocea noastra sa numai ramana neauzita.

Mi-a plăcut aia cu schimbarea. Serios. Mergeți prin Prelungirea Ghencea să vedeți ce ghetou frumos e acolo. Fiecare a făcut cum l-a tăiat capul, nu și-au lăsat loc să își bage mașinile în curte, strada nu e dreapta, sunt bariere pe străzi, ca să nu devină străzi de tranzit, casele sunt desenate de corigenți și tot așa. Și totul populat de, din nou, oameni care nu au domiciliul în Domnești, Giurgiu, ci în București.

Asta e tragedia generației noastre: vrea să schimbe lume fără să se schimbe ei întâi. Dacă faci acum un băț de 4 metri și mergi cu el pe străzile alea și apoi dai jos cu buldozerul tot ce s-a construit ilegal doar în materie de garduri, iese scandal sau nu? Atât, doar 4 metri, să aibă loc mașina de pompieri. Vrem parc, dar nu ne-a dus capul să lăsăm loc de mașina de pompieri. Dap.

imobiliare-2020-15

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Ca la alegeri, vedeam la stiri cucoana cu microfonul: care e problema nr 1 pt dvs in aceste alegeri?
    Raspuns: ‘climate change’.
    Si ma intrebam bre, cum e posibil sa existe pe lume oameni asa de cretini? Deci nu-i preocupa taxarea mare, scolile/educatia daca au copii, serviciile, nu-i preocupa preturile la benzina, biletele de avion cu preturi mari etc insa ii preocupa ‘climate change’.
    La fel si astia stau pe o gramada de rahat, nu-s sosele, nu e apa curenta, nu e caldura insa vor mot la rahatul asta.

    00
    • Pentru că întotdeauna e bine să ai un bau bau care e undeva departe, abstract, greu de definit și combătut. Așa, o ceață generalizată în care te faci că lupți și tu.

      Dacă bau bau-ul e la tine-n curte, trebuie să pui osul la treabă și să iei acțiune. Trebuie să votezi când trebuie. Trebuie să mergi la școală să te implici dacă vezi că sunt abuzuri. Dacă discutăm de alte măgării, depui plângere nu doar semnezi petiții online sau postezi pe facebook.

      Vrem să se schimbe lucruri dar cu 2 condiții mari și late (și asta nu e doar la români):
      1. să nu trebuiască să fac eu ceva
      2. să nu mă afecteze pe mine cu nimic

      Succes :)

      10
    • @manu: Monșer, you got me wrong („o ceață generalizată în care te faci că lupți și tu” + nu semnez petitii ever si nu postez pe FB).

      00
    • Nu am zis că faci tu asta, ci ziceam că asta e logica după care gândesc oamenii în masă. Se preocupă de problemele mari și inaccesibile, pentru care oricum nu pot face nimic, decât să se preocupe de cele unde pot face ceva, pentru că asta ar însemna pus osul la treabă.

      00
  2. Casele de vacanță se impozitează diferit?

    00
  3. apropo de bragadiru, exista 2 x bragadiru. Unu pana în centura (ala de care se tot vb), și ala de dupa centura (ala de care nu prea se vb, ala cu primărie, scoala, parc, etc). Vreau sa zic ca al 2 lea nu e asa rau.
    În rest subscriu la articol, e jale cu oamenii care și-au luat câmp și vor vegas facut de extratereștrii în timp ce scuipa semințe la geam.

    00
    • Cât ai avut la bac la română?
      Dacă ți-e jenă să răspunzi, sparg eu gheața: am avut 6.

      00
    • Tot ceva nota mica parca, dar hey, măcar îmi scriu numele corect, dan.

      00
    • Când am început să scriu pe blogul ăsta Dan exista deja, și, ca să evit eventualele confuzii…

      00
    • Pune si tu un DanZ sau ceva, sa-ti scrii numele cu litera mica denota lipsa de respect fata de propia persoana.

      00
    • Dacă ar fi să-ți dau crezare, îți dai cu seama că jumătate din cei care scriu pe aici denotă ce spui tu? inclusiv gazda blogului. Confuzi numele cu porecla (nick-name), cea din urmă fiind doar un element de identificare, un indicativ. Sau vrei să spui și ce denotă cei care își atribuie „nume de scenă” hazlii, ridicole sau asemănătoare cu numele odraslei lui Musk?
      Pune și tu niște diacritice ceva, Ionuțo, nu să-ți fie lene în a scrie corect limba maternă, care, la fel, se poate spune că denotă…
      Eu doar încercam să atrag atenția asupra unei scrieri îngălate, nu să vânez greșeli pardonabile. Dar, asta o fi tendința, de a accepta opinii exprimate defectuos doar pentru că-s cu atitudine.

      00
    • DanutO, scriu de pe telefon. Cred ca diacriticele sunt fix ultima problema a ta sau a mea. Si greselile lui Andrei nu sunt pardonabile? Doar danutza scris cu d mic?

      Va rog sa ma scuzati. Ieri si azi am avut doar sarcasm de proasta calitate la indemana. O seara frumoasa.

      00
    • @dan , eu zic ca daca nu te bagai precum ‘chilotul’ era mai bine. Nu mai ‘spamam’ toti aiurea pe aici ……..

      00
    • IonutzO, dacă ți se pare cool exprimarea „2 x bragadiru”, dacă e pardonabilă scrierea „unu” în loc de „unul”, extratereștri cu doi de i (excluzând ipostaza în care chiar ei sunt cei care sparg semințe), „vb” ca pe vremea sms-urilor și, ca să omit numeralul ordinar folosit la o enumerație, virgula dinainte de etc, atunci într-adevăr diacriticile sunt cea mai mică problemă, mai ales că Andrei le folosește.
      VuAd, vezi că nici numele tău nu denotă un prea mult respect de sine, deși începe cu majuscule :)

      00
    • Bossulica e adevarat ca sunt mult in zona care stau si scuipa seminte pe geam dar sunt si mai multi cei care sunt onesti si cer un parc in zona aia. Sunt sute de blocuri acolo fara un loc unde sa iesi sa iei aer. Nu sunt numai case asa cum zice Vali sa ai o curte unde sa-ti lasi copilul. Rolul unui primar este de a crea conditii civilizate de trai pentru toti locuitorii asta insemnand invatamant, sanatate, infrastructura. Atata timp cat oamenii aia isi platesc darile la stat e dreptul lor sa ceara. Ai inteles bossule?
      Boschetul ala de primar a zis ca nu face nimic ptr cartierele noi din oras

      00
  4. Cum adică dacă nu are carte de identitate acolo, nu are voie să emită pretenții? Are o proprietate pentru care plătește impozite. Suficient.

    00
    • Nu votează acolo, de aia nu poate să emită pretenții.

      00
    • Nu ai carte de identitate, nu ai dreptul sa emiti pretentii pentru scoli si locuri de joaca. Primaria primeste in fiecare an o anumita suma de bani de la buget, suma care este proportionala cu numarul de locuitori. Daca tu „locuiesti” in alta parte, Primaria va avea un buget mai mic din care sa construiasca scoli.

      Nu ai carte de identitate, inseamna ca nici masina nu este inregistrata pe localitatea respectiva, deci nu platesti impozite acolo. Asta inseamna ca nu trebuie sa ai pretentii sa se construiasca parcari sau sa se repare drumurile.

      00
    • Se pare că nu trăiești în România, sau nu citești presa. Banii se alocă discreționar, nu după numărul de locuitori.
      Iar dacă nu am mașina înmatriculată în acea localitate, însemnă că nu trebuie să-mi folosesc mașina când merg la proprietatea mea?
      Dacă nu votez la parlamentare nu am dreptul să mă plâng de nimic, deși plătesc impozite?

      00
    • 1.Esti sigur ca atunci cand se aloca banii nu se tine cont de numarul de locuitori? Atunci sa inteleg ca Bragadiru are sanse sa primeasca aceleasi sume ca Bucurestiul, doar ca nu stie primarul sa fie pupincurist cu cine trebuie?
      2. Masina poti sa o folosesti cand mergi la proprietatea ta, dar nu poti sa ai pretentia sa construiasca Primaria locuri de parcare publice.

      00
  5. ” Păi…dacă locuitorii au buletin pe București, semnăturile și petițiile lor nu au nici o valoare. La fel și școala, la fel și parcul. Sunt niște proprietăți ale unor locuitori din București. E ca și cum eu aș cere semafor nou pe strada Alta din Las Vegas pe motiv că am dublă cetățenie. Atâta timp cât nu locuiesc acolo, primarul nici nu se uită la mine. ”

    Fiind proprietar acolo platesti impozite si taxe pentru proprietate si poti porni initiative care sa duca la schimbari in zona respectiva. Esti indreptatit sa ceri un semafor sau cerere de pietoni acolo unde consideri si daca ai suficienta sustinere obtii aceste lucruri.

    Problema e ca multi s-au mutat acolo stiind clar ca nu au scoli si parcuri dar era ieftin si s-au lasat amagiti de vorbele agentilor imobiliari. Ai dreptate cu domiciliul din cartea de identitate pentru ca altfel se aloca investiile pentru 50k locuitori si altfel pt 200k. Cred ca ai 2 variante: 1. sustinere majora si presiune pe primarie+consiliul local.
    sau
    2. Ai noroc si se muta primarul la tine pe strada si se schimba zona…

    00
  6. Stiu eu solutia deja testata care functioneaza. Nationalizarea caselor de chiaburi, demolarea si construirea de blocuri muncitoresti, scoli, fabrici, canalizare, etc. Nu mi se pare un efort prea mare pentru tara, ca sa adunci niste oameni amarati inapoi in civilizatie.

    00
    • Si taierea accesului la internet, ca sa nu mai poata comenta nimeni prosti la adresa guvernului.

      00
    • @Andrei G Asta nu mi se pare corect. Corect e internet pe cartela, si pana la litera L au voie luni, miercuri si vineri, dupa litera L au voie marti, joi si sambata. Duminica se opreste internetul pentru a reduce poluarea.

      00
  7. Dar de ce își duc copiii la școală în București, de ce aglomerează la maximum străzile din jurul școlilor, făcând ca astfel să se ajungă la clase de 35 de copii în București și la aberații cu copiii de clasa a patra care trebuie să învețe după masă? De ce s-au mutat din București și au acum pretenții să vină zilnic cu mașina 15 sau 20 de km la școli de aici? Când au ales să se mute în Bragadiru sau Măgurele nu știau că acolo nu sunt școli bune?

    00
    • Da… Pentru ca viata unei familii întregi se învârte numai și doar în jurul scolii copilului… Nici nu te mai gândești la altceva când vrei sa iti iei casa. Plus ca nu stiu cum sa iti zic, da oamenii aia erau DEJA în București și au plecat DIN el. Nu s-au mutat întâi în București și-au făcut buletin și apoi s-au mutat lângă București… Adica oricum copilul lor ocupa acel loc în respectiva scoala. De aglomerat aglomerează aia care stau în if de x ani, vine vremea de școală și își duc plodul în capitala ca la tara nu le place.

      00
    • Deci, dupa logica lu’ Ioana, daca locuiai la Bucuresti si te muti la porumb, iti duci copilul la scoala tot la Bucuresti, ca esti de la oras cu stampila’n frunte, ce plm, ai prioritate.
      Daca stai la tara, tre sa duci copilul tot la tara, nu la Bucuresti, ca esti taran, ‘te dreku de sarak, vrei si tu la oras, sarakule, lasa-l pe vecinu’, ca el are dreptul, ca a LOCUIT la Bucuresti, bueeeiii, amaratule!

      00
    • nu, sunt multi care au venit la bucuresti din alta parte (de ex la facultate) si abia apoi se muta in ilfov

      00
    • @Ioana , Pai si de ce iti iei casa in balarii daca viata se invarte in jurul scolii copilului !???
      La o adica te muti acolo , duci copilul la scoala acolo.Nu ai scoala pentru pretentiile tale unde vrei sa te muti , nu te muti si stai in continuare in aglomeratia numita Bucuresti , simple as that.

      00
    • @Ioana: Ca unul care m-am mutat aici să-ţi spun eu cum este de fapt (după 2 ani de locuit aici, cred că pot vorbi în cunoştinţă de cauză). S-au mutat în Bucureşti fix din diverse părţi ale ţării, după care au virat spre Ilfov. Nu crezi? Ei bine, mai relaţionezi cu vecinii tăi şi afli că sunt de prin Teleorman, Olt, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Bihor, Cluj, Bacău, Braşov – îi recunoşti după grai, după numărul de înmatriculare a maşinii sau recunosc chiar ei. „Am stat câţiva ani în Bucureşti şi nu am mai vrut în aglomeraţie. M-am mutat aici pentru că am vândut un teren.” Sunt nemulţumiţi, dar încă au buletin de Bucureşti. „Întâi să-mi facă primarul [pune tu ce te gândeşti că vor ei] şi apoi îmi fac buletin.” Bine, bine, dar nu poţi vota. „Îmi fac flotant sau votez la Capitală, doar am feciorul acolo la grădiniţă/şcoală.” (Ca idee, copilul trebuia dus până la Piaţa Iancului.) Nu contează că dusul copilului la şcoala din Capitală presupune sculat odrasla la 5.30, ca să apuci să-l dezmeticeşti, să mănânce, să se îmbrace şi să parcurgă şi drumul care înseamnă trecut prin aglomeraţia de la intrarea în Bucureşti şi pe străzile păstorite de Firea & Co. Puteau să-şi dea copilul la şcoala de aici, dar „dacă nu se face şcoală ca lumea”? Le spun eu că se face, cel puţin la ciclul primar sunt nişte învăţători beton, a avut fi-miu o doamnă cum şi-ar dori orice copil. Le făcea orele frumoase şi când au mers la şcoală, şi când au făcut şcoala online. Ce avusese în Bucureşti? O învăţătoare (la pregătitoare) care mi-a spus „Copilul are o problemă, TREBUIE dus la psihiatru” (am fost şi la psiholog, şi la psihiatru – ne-au trimis la plimbare pentru că puştiul nu are nimic). Apoi în clasa I, când l-am mutat la altă clasă, am dat peste o analfabetă (încercase să ocupe un post şi luase 4,25 la română şi 3,85 la matematică).

      00
    • Fii tu sigur ca daca ar avea o scoala in proximitate jumate si-ar duce copiii acolo.

      00
    • @Bruta au şcoală, ba chiar există microbuz care ia elevii de clasele 0-4 şi-i duce la şcoală şi-i aduce înapoi. „Dar de unde ştiu eu că-i şcoală aşa bună ca-n Bucureşti?” a fost placa pe care deseori am auzit-o de la diverşi de prin zonă.

      00
  8. Ei sunt cetateni europeni si au DOAR drepturi. Impozitele pe casa adunate de pe orice strada abia acopera costul cu iluminatul public pe acea strada pe un an.

    00
  9. daca exista cineva care nu intelege ca fara drept de vot la alegerile locale din comuna/orasul in care locuieste comenteaza degeaba primarului, isi merita soarta. da, da, plateste impozite acolo. dar alea le plateste oricui ar fi la primarie. altfel se uita administratia locala la tine daca ii poti da si un vot in schimbul a ce face.

    00
    • Platesti acolo doar o mica parte din impozit. De exemplu impozitul pe masini il platesti in alta parte. Dar ai pretentia sa se asfalteze drumurile.

      00
    • primaria mai castiga si din taxe si impozite indirecte. daca te-ai mutat intr-o localitate si cumperi de la magazinele din localitate, mai mult tva colectat acolo, mai multi bani care raman acolo…

      00
  10. Eu, tinand seama ca voi fi din ce mai batran, am optat pentru o casa la alb, cu amprenta de 98 m2 pe un teren de 210 m2, la periferie, cu toate utilitatile de la bloc: apa, curent, canalizare, gaze, internet. Sotia are spatiu suficient pt flori, eu nu am garaj. Dar cel putin catelul nu sta in lant. Si nu-mi mai este frica ca-mi vin vecinii in casa prin tavan, dupa ce au tot daramat la ziduri prin apartament, etc.
    Si acum: cel mai mic teren pe care vreti sa-l cumparati trebuie sa fie de 250 m2. Casa sa fie cu amprenta de maxim 80 m2 si garaj separat, sau sa construiti o casa cu etaj/ mansarda locuita dar cu garaj incastrat, care sa fie cu camera tehnica.
    La casa trebuie sa ai spatii de depozitare in afara, acesta este motivul sa ai garaj, nu mai esti la bloc cu toate in balcon. Si nu-ti mai reproseaza nimeni ca-ti miros sculele.. de pescuit. Plus un spritz cu baietii dupa ,fara sa o deranjezi pe doamna. Parerea mea.
    Succes!

    00
  11. bragadiru, indpendentei si latin :)))))))))))))))))))) parc…. unde ba? unde? ca fiecare ulita din ghetoul ala nenorocit e construita la limita tolerantei si dincolo. si in realitate sunt vreo 2 3 parculete, da’ sunt d-alea de 10 m2. ultima oara cand am trecut pe acolo erau 1 balansoar si un topogan pe epocii parca, unnul tot asa topaz/safirului si unul un pic mai mare, adica avea si vreo 2 leagane dar era tot in nisip, intre mastodontii de pe nazuintei. ca sa faca unul mare ar insemna sa cumpere tarlaua dezvoltatorilor pe care i-au invatat onor locuitorii cu preturile alea de monte carlo.

    zice vali de 4 m. ia treceti voi pe maracineni, e zona aia la vreo 200 de metri de pr.ghencea, unde se trece cu randul, ca are ala gardul in drum si se trece cu randul ca nu au loc 2 autoturisme unul langa altul.

    to pe nazuintei sunt 2 blocuri care au balcoanele la vreo 2 metri unul de altul.

    pe diamantului 90, efectiv nu am avut loc sa intorc loganul. a trebuit sa ma duc pana in capat sa intorc pe camp.

    casa unde avusesem treab, evident ca avea 2 metri de curte si era in calcan cu cele de langa. masina era in strada.

    00
  12. NOU
    #46

    Când a fost retardul de viceprimar al Bucureștiului prin Prelungirea Ghencea cu Nicu Șordan și a stat o oră pe acolo, un singur cetățean revoltat a venit să îi bată obrazul lu’ ăla în direct. De atunci mi-am dat seama că își merită soarta locuitorii de pe acolo…

    00
  13. https://i.imgur.com/wWO6DdU.jpg: excuse me, what the fuck!? Astea sunt străzi!? Pai acolo numai cu artileria grea mai îndrepți situația!

    00
  14. Dar cu sensul giratoriu de la Cristalului ce facem? Am mers prin apa la fiecare ploicica. E un pericol pentru circulația pe drumurile publice. Apa a luat tot nisipul strâns lângă separatoare de sensuri. Dacă nu ești atent, derapezi pe mijlocul drumului. Nu mai spun de animalele moarte care se dezintegrează pe carosabil până la dispariție. Și în partea veche e o problemă cu străzile. Pe Griviței sunt mașini parcate pe trotuare de nu au loc două mașini. Copii, bătrânii, toată lumea pe carosabil. Am făcut sesizare și mi s-a răspuns că s-au luat măsuri… probabil au măsurat cu ruleta. Mașinile sunt la locul lor.

    00
  15. Au dreptate oamenii să vrea parc și e și extremely de simplu de făcut, doar cumperi terenul, plantezi copaci și faci alei.

    Dacă ați vedea câți bani cheltuie primăriile cu „amenajarea spatiilor verzi” anual, vă dați seama că cu banii aia vă faceți propriul Cișmigiu.

    Uitați de exemplu sectorul 5 care nu are niciun parc, cât cheltuie pe spatii verzi: https://newsweek.ro/actualitate/primaria-sectorului-5-vrea-sa-incheie-un-nou-acord-de-950-milioane-lei-pentru-amenajari-urbane

    00
  16. bine, bine au buletin de bucuresti, nu bragadiru, si totusi au votat-o pe firea.
    eu zic ca isi merita soarta.

    00
  17. Astia sunt ca cei din horeca… toti au pretentii dar oficial foarte multi nu exista sau nu fiscalizeaza.

    00
  18. primaru ar trebui să zică bine, impozite de 3% pe an și vă facem parc

    bucureștiul ar trebui închis, limitat nr de locuitori
    când pleacă unul mai intră altul de pe lista de așteptare și tot așa

    00
    • Hai poate nu la locuitori, dar la masini trebuia de prin 2005. Ca nu scrie in drepturile omului nimic despre masina.

      00
    • @Flat: cred ca gresesti.
      Daca de ex. Ploiestiul ar pretinde impozite marite bucurestenilor care lucreaza in Ploiesti?
      Cred ca atacam o problema inexistenta. Sau altfel spus nu atacam sursa problemei noastre.
      Sursa problemei expuse in articol este incompetenta autoritatilor de a dezvolta o zona- zona pe care o au in administrare si pentru care percep taxe si impozite.

      00
  19. Mi se pare anormal ca oamenii de la oras, mutati la porumb, isi lasa masinile pe strazile inguste in loc sa si le bage in curtile alea minuscule. Ori e lene ori e prostie si nesimtire.

    00
  20. Locuitorii din cartierele noi ale orașului Bragadiru nu sunt locatari ci…proprietari. Iar apartamentele în care locuiesc nu sunt case de vacanță, ca Bragadiru nu este stațiune turistică, ci locuințe pentru care proprietarii plătesc impozite ca orice cetățean cu domiciliu stabil în Bragadiru. Dacă multi au ales să nu-și schimbe domiciliul din București sau alte orașe din țară, din motive personale, nu vad unde este problema. Primaria trebuie să se implice și în aceste cartiere deoarece impozitele plătite de locuitorii acestor cartiere sunt încasate de primaria Bragadiru. Deci indiferent daca omul are sau nu mutație în Bragadiru, plătește impozitele pentru ca detine un apartament cu oc de parcare sau o casă în proprietate.

    00
    • care impozite? ăia 2-3-500 lei pe an? cum zicea cineva mai sus, de banii ăia nu se acoperă nici iluminatul stradal.

  21. „e cu impozit mărit pe casa care acum e declarată de vacanță, nu vrea nimeni bătăi de cap suplimentare.”

    Se poate declara o proprietate casa de vacanta? Si daca da, implica asta impozit redus?

    00
    • eu așa știam.

    • Se pare ca nu. In plus intr-o perioada din cate am citit se achita impozit majorat pentru a doua proprietate… apoi o noua majorare pentru a treia proprietate/a patra proprietate.

      @Daniela: are dreptate. Nu conteaza unde ai resedinta. De exemplu, detin casa in Pasadena. Nu am rezidenta acolo. Platesc impozite acolo. Cam nu prea ar fi normal ca primarul sa ma ignore doar pentru ca nu locuiesc acolo, nu? :-)

      00
  22. La cata dezinformare e, Zoso adauga si mai multa. Plus ceva balacareala balcanica, de aia care le rezolva pe toate dar fara a schimba nimic. Curat Caragiale.

    Mr. Zoso face misto ca oamenii cer parc ca si cum numai drumurile asfaltate „e civilizatie” pe el. Parca am fi pe vremea PCR-ului in care oamenilor muncii nu le trebuie decat un acoperis deasupra capului si nutrienti ieftini sa umple matul. Ce tot atatea mofturi tovarasi!?
    In chestiunea buletinelor iarasi e perdea de fum. Oamenii, in marea lor majoritate tineri, sunt fortati sa stea pe buletin de Bucuresti pentru a-si putea inscrie copiii la gradinite si scoli pentru ca in Bragadiru sunt mii de solicitari pe vreo doua, trei sute de locuri.
    Primaria a dormit decade in privinta unui plan de dezvoltare urbana si intr-adevar s-a construit haotic(ce noutate!) asa cum de altfel s-a facut in toata Romania. Important e ca Zoso crede ca e detoria cetateanului X ori Y sa faca design de strazi, parcuri, scoli, spitale si nu a celor de la butoane care au in job description fix treaba asta. Nu, oamenii sunt de vina, ai dreaq de neasumati plini de fite!

    Dar deh, e usor a spune vorbe cand nimic nu ai a spune ca sa parafrazam „poetul nepereche”. Sa dam niste lectii de responsabilitate idiotilor din Bragadiru ce-or sa faca sa curga clickurile pe bannere ca altceva de fapt nu mai conteaza.

    00
    • „s-a construit”. nu „am construit”. s-a construit. aham. alții e de vină pentru situația noastră, nu noi.

      sa curga clickurile pe bannere

      care bannere?

  23. „Ai n-ai subiect trebuie sa scrii.” – Gica Hagi, blogger roman.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile