Fluture are dileme de sfârsit de an

Of, iara Fluture?! „Gura!, si baga niste Colebil”.

Am inceput, timid, cu niste seminte pe pervazul ferestrei. Banuiam ca erau niste pasarici frumoase in zona. Pitigoii au fost cei mai curajosi. Si, vreo 6 luni, singurii. Au incercat si alte pasari, mai mari, sa vina sa se infrupte. N-au reusit, pervazul e prea mic pentru ele. Sau poate ca sunt mai fricoase. Apoi a aparut un gusa-rosie. Apoi un sticlete inca neidentificat, pe care inca n-am reusit sa-l prind in fotografie. Cu ocazia asta am citit o gramada de pagini Wikipedia despre pasari. Va invit sa cautati paginile cu prigorii, dar versiunea engleza.

Am facut cunostinta cu tot familionul pitigoilor. I-am si fotografiat pe toti.

Intr-o zi in care n-am vrut sa scriu niste ineptii, am facut o platforma hexagonala din stejar, pe care am prins-o de pervaz. Am vrut sa fac si un „H” pe ea, dar mi-a fost teama sa nu induc in eroare elicopterele.

 

Apoi a aparut gusa-rosie asta. Timid nevoie mare. Doua luni mi-a luat pâna sa-l prind in fotografie. Mi-am cumparat chiar si o telecomanda pentru aparatul foto, pentru ca pasarelele astea vad orice miscare si m-am anchilozat stând câte 15 minute nemiscat si cu aparatul foto la ochi.

Va scriu toate astea ca sa intelegeti ca am o relatie speciala cu aceste animale. In fine, din partea mea, cred ca pe ele le intereseaza la fel de putin ca pe comentatorii mei de aici.

Le dau seminte de floarea soarelui si ele vin la mine la geam. Câteodata ma „cearta” ca nu mai sunt seminte, altadata le vad cum se fugaresc una pe cealalta ca sa-si fure semintele din cioc. Telenovela. Le fotografiez si de fiecare data se sperie de lumina de la focus, de lumina de la blitz sau de zgomotul declansatorului. Sau de mine.

Dilema mea, reala, este urmatoarea: oare e OK sa le bag eu lumina blitz-ului in ochi? Sa le sperii in felul asta? Gusa-rosie cel putin, a venit de mai multe ori pe platforma si n-a reusit sa ia nimic, pentru ca l-a speriat auto-focusul. Sau declansatorul. E OK, pentru placerea mea vizuala sa „traumatizez” aceste pasarele? Sau e o relatie acceptata? In sensul ca ele stiu ca au de mâncare cu conditia sa-si ia niste flash-uri in ochi?

In regula generala, nu sunt de acord cu documentarele in care sunt urmarite animale, mai ales cu coliere la gât sau gps-uri introduse in corp. Nu sunt de acord cu gradinile zoologice sau dresajul de animale la circ.

Care e parerea voastra? Daca aveti una. Reala, nu glumite de doi lei (thebblack, sere etc, nici macar nu incercati).

PS. Pentru cei interesati, am uleiat si am decorat cutia de la iPad. Pozele sunt aici: https://www.facebook.com/mibois.fr/posts/2177036369201519

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Sincer, mie îmi place ce citesc! Punct.

    00
  2. La fel ca relatia noastra cu tine. Noi comentam tu tot mai bagi material… Hai La multi ani!

    00
  3. Sa vezi cand lucram mai bine la ceva, pe la computadores, ma uit mai bine, pe geam, ce vad… o pasare. Nu bag de seama, cred ca e porumbel, lucrez mai departe… Cand trag perdeaua, era un frumis soim pitic… (am aflat mai multe despre el scriind la ceva asociatie). A fost un sentiment puternic deoarece amandoi ne-am arat barbatia 5 min. Nu a cedat niciunul, ba mint, eu… ca mi-am vazut de ale mele.

    00
    • Adică ți-ai arătat p**a unei păsări la geam?

      10
    • Comentariu de mare angajament. Presupun ca vine cu o forma de mândrie nemasurata.

    • Nemăsurată, da…
      Voi mă și provocați.
      Serios acum, pasăre cam cât o cioară, gri, ceva pene albastre pe la gât, am văzut-o o dată la boabele și pâinea puse pentru polițiști, vrăbii și pițigoi, ce animal e, că eu n-am mai văzut?

      00
    • Sincer nici eu nu inteleg cum @avu și un soim pitic si-au arătat bărbăția preț de 5 minute… inafara de varianta clasica, poate s-au prins la întrecere care glasuieste mai atractiv pentru femele.. Și dacă nu era mascul? :))

      00
  4. Presupunând că ai un DSLR („zgomot declanșator”) nu înțeleg de ce ai nevoie de bliț la focus. Sau te referi la led?
    Anyway. Poți opri autofocus – dacă faci poze la punct fix, cum e cazul acum, pui manual focusul pe centrul farfuriei.
    Referitor la speriat, dacă nu faci poze din exterior, sunt sceptic că păsările alea aud prin termopan.

    00
    • Da, ledul de la autofocus. De care am nevoie, pentru ca nu e punct fix, vreau sa le fotografiez si când isi iau zborul :-)
      Am nevoie de blitz, mai ales când e soare puternic afara.

      Fac poze si prin geam si cu geamul deschis. Prefer cu geamul deschis, sunt mai clare. Insa pasarile tresar si când vad obturatorul aparatului. Am doar un 18 – 135 mm, deci nu pot pune aparatul prea departe. De multe ori, pasarile se sperie doar de aparat, chiar daca e oprit.

    • Nu ai nevoie de blitz la ce incerci tu.
      Daca e soare puternic seteaza la f16 aparatul. La o distanta de 3 m fata de subiect, la 100mm, felia de focus la D80 va avea 0.56 m. Suficient sa le prinzi si cand isi iau zborul. Focus manual pe zona respectiva si minim 1/250s daca nu vrei blur. Poate chiar 1/500….Reglezi din Iso dupa expunerea.
      https://www.photopills.com/calculators/dof

      Sau asa ceva:
      https://toolstud.io/photo/light.php?aperturef=9&shutterspeed=0.002&isosensitivity=800&neutraldensity=0
      La cele cu pitigoiul nu era nevoie de 1/1600 ca sa-l surprinzi fara blur.

      In rest, uite un proiect fain:
      https://www.sor.ro/Romania-Prinde-Aripi

      00
    • Tocmai ce m-am uitat cate puncte de autofocus are aparatul tau.
      Cu 11 puncte nu prea e auto focus, eu ma chinui cateodata cu 399 si nu prea iese auto ce vreau :) Da-i cu manual.

      00
    • Selecteaza autofocusul pe AF-C, nu se mai aprinde ledul.

      00
    • Multumesc!

    • Poți sa calculezi profunzimea și sa faci focus înainte sa vina pasarea. apeși butonul pana la jumate, face focus ul pe platforma și apoi trecit pe manual(adică focus ul e făcut, nu mai ai treaba cu el). distanta de la aparat pana la platforma e aceeași cu distanta pana la lăsare ( plus minus 20 cm). Pentru o diafragma 3.5 la 5m distanta poți sa știi cât e profunzimea( adică ești în focus chiar dacă nu ești fix în planul acela). Apoi mai aI de precalculat iluminarea, care o faci la fel înainte.în punct. Nu se schimba 2 ore cât pândești

      00
    • Cici, ai dreptate, am mai facut si cu „totul pe manual”, dar, desi fotografiile sunt ok, imi spun ca tehnologia e mai tare ca ochiul meu. Pe de alta parte, am vrut sa las autofocusul pentru când isi iau zborul. In realitate, nu are timp de acel autofocus, deci o sa fac mai mult pe manual de acum incolo.

      Multumesc tuturor pentru sfaturi!

    • Ai destula lumină, nu înțeleg de ce ai nevoie de focus nou. Pune deschidere mai mica, iso mai mare si aia e. Oricum, o faci la ghici.

      00
    • total de acord cu comentariul lui cici
      Mai adaug ca „pe vremuri” cand fotografiam pe film, trebuia sa am in cap tot tabelul de expunere, trebuia sa setez timpul de expunere si diafragma in functie de sensibilitatea filmului si de lumina. Tu acum ai 1 milion de incercari gratuite, plus filtre posibile pentru corectii de expunere, atunci stiam ce am facut dupa cateva zile-saptamani.

      00
  5. nu gresesti nimic, in fond uita in sec doi… s-au facut niste studii pentru psihologia gambling-ului, s-a pus un soarec si un buton… apasa soarecul se curenta sau primea mancare… iar dupa ce s-a terminat experimentul, concluziile au fost. Daca s-a curentat din prima, n-a mai mers niciodata… insa daca prima data a picat mancare, a mai mers dupa de mai multe ori, chiar daca s-a curentat tot a mai incercat. :D PS: Sper ca am fost de folos, de asta castigi online la pacanele cand joci prima data :D

    00
  6. Nici lor nu le pasă mai mult de momentul respectiv. Nu au prea multă rațiune, nu acumulează traume sufletești, acționează majoritar pe bază de instincte. Deci, nu-ți bate capul, nu ai dat peste cap ecosistemul cu autofocusul!

    00
  7. Fluture:

    Te-ai gandit sa faci si un scaun/ fotoliu asemănător?

    https://www.etsy.com/de/listing/478391703/regal-eiche-massiv-wand-dekoration?ref=shop_home_active_9

    Cred ca ar merge… Doua variante: una din stejar si una dintr-un lemn mai „ieftin”…

    Frumoase lucruri. Bravo si succes!

    00
    • Exista o forma mai simpla de scaun in genul ala si are sute de ani, poti cauta „viking chair” pe google. Mi se pare suficient de minimalista ca sa vreau eu sa „inventez” un nou scaun :-)

      Multumesc!

    • Știu că e off topic, dar cam care e rezistența unui astfel de scaun viking? Nu sunt inginer, dar mi se pare că se face un fel de pârghie acolo, care ar amplifica apăsarea pe „piciorul” de sub fund.
      Am avut așa ceva în cameră, într-o pensiune, acum mulți ani. Am stat pe el, dar nu m-am hâțânat, deși aș fi fost foarte tentat sa fac asta, mai ales cu prietena mea de atunci.

      00
    • Cu brad masiv peste 30 mm grosime e ok. Din stejar poate fi mai subtire. Are rezistenta suficienta pentru cel putin 100 kg.

  8. Știu, am aceeași oroare cu poze făcute animalelor și-ți dai seama că au fost făcute cu lumină, cu blitz-ul.
    Cred că ajunge să setezi luminozitatea din aparat (sau telefon) și ajunge.

    Frumoase păsărele.

    00
  9. Ze gușă roșie thing e un măcăleandru.
    AF asist-ul, sau cum se numește la tine becul care se aprinde când focalizezi ar putea fi scos pentru a nu le deranja; ziua utilitatea lui este foarte scăzută.
    Blitz-ul este neplăcut și în plus o schimbare bruscă și foarte sesizabilă în peisaj – dacă nu e un motiv de a evita zona, cel puțin e un motiv de stres. Din când în când poate că sunt și condiții de iluminare naturală care să te mulțumească. What’s the rush? Dacă trebuie musai o lumină încercă un grid cu led-uri – e acolo tot timpul, nu e chestia aia potențial periculoasă care apare brusc în zonă, etc.
    Încearcă o focală un pic mai lungă și statul la o distanță un pic mai mare – tot pentru a scade factorul de stres. Un tele ‘scurt’ gen 55-200/250/300 din generațiile mai noi găsești cam pentru orice montură, ieftin, 2nd hand, relativ decent ca și optică. O să observi că sunt destul de nonșalante și își văd de mâncat liniștite cât timp te miști calm și nu intrii în spațiul lor de siguranță.
    Ehm, da, ajută-le să fie relaxate (o cădiță cu apă caldă, un masaj, o aromoterapie, alea-alea). Sunt unele exemplare foarte calme, care stau să analizeze situația și să se asigure că orice vag semn de potențial pericol este indiscutabil, într-adevăr, un pericol real. Tu ai de-a face cu cele care au rămas după ce primele au fost eliminate din fondul genetic.
    Pune și altceva decât semințe. Pițigoii, vrăbiile, etc. sunt semințare mai mult de nevoie decât de preferință. Vezi chestii gen: https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/advice/how-you-can-help-birds/feeding-birds/safe-food-for-birds/

    00
  10. ma mut la bloc, in doua luni, si ne-au zis ca nu e permisa hranirea pasarilor la geam. e pus in contract.

    apoi daca as fi pasare, un blitz in ochi mi-ar pica rau. s-asa mancarea aia gramada e suficient de suspicioasa s-o mananc cu cruci in ceru gurii, numa’ unu cu o chestie neagra mare in fata ochilor mai lipseste.

    00
  11. de speriat, nu cred că le sperii mai tare ca multe alte drăcii din oraș, eu m-aș întreba mai degrabă dacă nu le face rău lumina blitz-ului. fizic vorbind, dacă nu le strică vreun ceva la ochi.
    habar n-am dacă chiar e o problemă pentru ele, dar asta e cam singura problemă pe care mi-aș pune-o. dacă vin în continuare nu cred că se sperie așa de tare.
    și eu cred că gușă-roșie e un măcăleandru. citeam pe undeva că-s niște păsări tare prietenoase dacă le faci să aibă încredere în tine.

    00
  12. Nu mai hrani pasarile cu seminte de floarea soarelui. Le fu**te ficatu rau. Nici paine sau alte produse conexe.

    00
    • Și atunci cum îți explici că guguștiucul cu care am o relație specială(mănîncă din mînă și chiar intră pînă pe glaful interior al ferestrei de la bucătărie) de aproximativ patru ani, cu mix de semințe în față alege miezurile de dloarea soarelui, întîi? Gagică-sa, la fel.

      00
    • Cred ca Șerban are parțial dreptate, sunt pasari, cum este acest macaleandru, care cică ar prefera mai degrabă vietăți de genul insecte, melci etc., altele ar avea în meniu și semințe crude..

      Problema devine serioasa atunci când avem un animal de companie pe care noi îl hrănim exclusiv, atunci este esențial sa stim, cel mai bine de la un medic veterinar, ce are și ce nu are voie sa mănânce și sa fim foarte stricți în aceasta privința.
      Eu asa am pierdut un peruș și un prieten a pierdut un motan, din cauza mâncării nepotrivite speciei, în general mâncarea gătită este dăunătoare tuturor animalelor și ca observație personala, cu cat sunt mai mici animalele moartea survine mai rapid.

      00
    • Tocmai vin de pe http://www.sor.ro (multumesc @Chilia!) si ei spun ca hranitoarele din parcuri – pe care le instaleaza chiar ei – contin cel mai mult seminte de floarea soarelui.

      Mi se pare exagerat sa ma duc la veterinar sa-l intreb ce pot sa le dau vrabiutelor de mâncare. Atâta timp cât le dau chestii pe care le manânca ele singure din natura… Sunt o gramada de porumbei gasiti morti cu guma de mestecat in stomac, nu cred ca stric ficatul pitigoilor cu niste seminte. Recunosc ca le-am dat (o singura data!) si resturile dintr-o punga de cereale si le-au mâncat mai repede decât semintele. Cred ca le place zaharul :-)

    • Asta am vrut sa accentuez și eu când am zis ca Șerban are parțial dreptate, problema este când omul oferă el întreaga hrana animalului sau de companie..nu este cazul aici, acele pasarele nu sunt în cușcă, prin urmare tu le oferi doar o parte din hrana zilnica. Iar faptul ca te uiți pe net și le studiezi obiceiuri, hrana etc este mai mult decât suficient în cazul asta.

      00
    • Pai ele nu fac diferenta. Ma refeream la hranirea exclusiva cu paine si/sau floarea soarelui. In zona in care locuiesc se afla un lac plin de rate salbatice. Toti babacii le hranesc cu paine uscata nestiind ca este f toxica pt ele. Nu au sistem digestiv pt a digera cum trebuie acest aliment si le provoaca o boala, angel wing… La Multi Ani, tuturor!

      00
    • @Serban Ma gândesc ca fiind în libertate mai mănâncă și altceva, chestii potrivite speciei, o iarba, o omidă, viermi, rame etc, nu doar pâinea oferita de oameni. Dar ai dreptate, pâinea nu e buna pentru animale, ar trebui puse panouri cu avertismente clare în astfel de zone (poate unii oameni chiar nu știu ca nu e ok), eventual reglementate și niște amenzi ceva..

      00
  13. Daca ele se simt mai in siguranta cu geamul inchis poti incerca cu un filtru de polarizare sa mai elimini reflexiile care iti scad claritatea.
    Asta pe langa celelalte sugestii primite (focus manual, diafragma inchisa ca sa ai profunzime, lumina ajutatoare led etc).

    00
  14. LMA
    Gusa rosie e un macaleandru
    Pune ISO pe la 800 sau mai sus. depinde cat se confortabil te simti cu un pic de zgomot in imagine. Ca efect, flash-ul va avea nevoie de putere mai mica pentru a obtine o expunere corecta, si e mai putin deranjant pentru pasari.
    https://www.audubon.org/get-outside/audubons-guide-ethical-bird-photography

    00
  15. Imi place cum si ce scrii. Ai substanta.

    00
  16. NOU
    #51

    Păcat de bucata de lemn de stejar. Arăta bine dar cred ca trebuia protejată, nu? Pare afectată de apă/frig în ultima poză.
    Cutia de ipad arată super bine în forma finala.

    00
    • E o bucata de stejar lamelat, pentru interior. Dar n-am avut alta si oricum eram interesat sa vad cum se comporta in timp. Acum e gri spre neagra, adezivul a inceput sa cedeze. La un moment dat o s-o scot si o s-o rabotez, sa vad ce e „dedesubt”-ul primului strat. Sa vad cum „a lucrat”.

      Cutia e faina, sunt bucuros de rezultat, singura problema e ca am pus cam mult ulei si inca nu s-a uscat incât sa o pun in rucsac :-)

    • NOU
      #53

      Cum ai tăiat cutia? CNC?

      00
    • CNC? Are U … ing me? :-)

      Sunt doua fatete de stejar rindeluite pâna pe la 5mm grosime. Apoi o sipca tot din stejar, lipita in forma de cadru de fotografie, doar 3 parti. Apoi lipite fatetele pe „cadru”. Daca n-ai inteles, iti desenez :-)

  17. Ah, țin minte când eram mai tânăr și făceam și eu poze la păsărici…

    00
  18. Am o pornire puternica de a ma sinucide dupa ce citesc Fluture..

    00
  19. Părerea mea este ca dilema ta nu este chiar o dilema, fiindca dacă spui ca nu iti plac chestii de genul dresajul animalelor la circ, grădinile zoologice și urmărirea păsărilor prin atașarea de obiecte străine, sigur te simți vinovat într-o anumita măsură atunci când micii tai prieteni dau semne ca suferă din cauza blitului..
    Nici eu nu sunt de acord cu nici una din practicile de mai sus, iar în ceea ce privește fotografierea cu bliț lucrul acesta se poate extinde la orice animal, inclusiv la bebeluși și copii mici, pe care blițul ii deranjează în mod evident și care cred ca este și foarte nociv (dar poate mai puțin evident la multi părinți, bunici sau cunoștințe pe care le-am văzut ca nu se gândesc prea mult la aceste aspecte).

    Relația cu aceste animalute sigur exista și din partea lor, eu asa am simțit ca om care a copilărit cu gugustiuci în balcon fiindca își făcuseră mai multe cuiburi într-o vita (nici de vie nici iedera) și scoteau anual pui și care și acum da de mâncare la gugustiuci (uneori și la porumbei, dar prefer gugustiucii).

    Ps. Sfatul meu, dacă nu reușești sa faci poze fără sa le deranjezi, las-o balta, când ai timp și chef, când vrei sa te încarci emotional doar privește-le, ascultă-le, vorbește-le si bucură-te de viata..

    00
  20. Daca vrei mai multe informatii despre pasari incearca sor.ro

    00
  21. Flash-ul de pe aparat iti creeaza probleme pentru ca iti limiteaza timpul de expunere la 1/200. E prea putin pentru lighioanele tale. Daca iti trebuie neaparat flash, atunci incearca cu unul extern si high speed sync.

    Cateva consideratii:
    1. obiectivul e de kit, singurul punct tare e ca vine cu aparatul; nu focalizeaza nici repede, nici precis si nici nu da cea mai curata imagine – chiar si cand ai pasaroiul in focus, cu un timp de expunere potrivit, poza s-ar putea sa te dezamageasca
    2. poti sa salvezi in post-procesare o imagine cu ISO mare, nu insa si una prost focalizata sau tremurata

    Prin urmare:
    1. renunta la flash, iar pentru maxim de calitate trage in RAW si proceseaza in LR / C1
    2. trage in manual, minim 1/640, f/8, ISO corespunzator
    3. pre-focalizeaza manual pe zona cu probabilitatea maxima de prezenta a subiectului

    00
  22. Ca sa scapi de dilemele de sfârșit de an pune sub platforma hexagonala un formular de acord de prelucrare a datelor conform GDPR in care ceri explicit acord pentru fotografie si flash eventual descriind ce fel de mâncare pasareasca primesc contra a 3-4 blitzuri in mufa. Așa au scăpat de probleme multe firme „organizatoare de evenimente”!

    00
  23. Pui lipici pe locul de aterizare, faci cate poze doresti si la final cureti lipiciul cu diluant/benzina. Toata lumea e fericita

    00
  24. Salut Lăpușnene !

    00
  25. Foarte posibil ca sunt destule zgomote in oras mai stresante decat declansatorul tau de la aparat. Ma gandesc ca se vor obisnui oricum. Bu blitzul e cu dus-intors, probabil le-ar deranja lumina puternica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)