Topor Fiskars X7 review

Așadar, complet dezamăgit de topoarele convenționale, am zis să încerc noutăți. Am luat toporișca Bear Grylls, care e bună de scobit unghii și de tăiat surcele, pentru orice altceva necesitând prea mult timp (e foarte bună pentru tăiat carnea).

X7-le de la Fiskars părea un pas înainte. Am văzut unul la Doru, dar fiți atenți tactică de brăilean: omul are două topoare în mașină, eu am lucrat cu unul și la final, când m-am dus la portbagaj să îi fac poză să țin minte ce trebuie să cumpăr, am dat de al doilea, și am făcut poză la X7, nu la X11.

Așa că am luat X7-le. Mititel, dar solid, bine construit, bine balansat, ascuțit. Vopseaua de pe partea ascuțită s-a dus instant, după care a început să se ducă și de pe lamă spre coadă. Frumos negrul ăla, păcat că nu rezistă.

Lama are 7 cm lungime la vârf și e de ajuns pentru tăiat și despicat lemne de grosimea unui braț. Dacă aveți răbdare, chiar și mai groase.

Dacă la început voiam să îl returnez, acum l-aș păstra pentru junior (e amuzant să vezi oameni speriați că a pus mâna pe cuțit sau topor și trebuie să le explic că ăla e briceagul lui și știe să umble cu el) și mi-aș lua pentru mine X11-le.

Preț: ~200 lei.

fiskars x7 vs. bear grylls hatchet fiskars x7 vs. bear grylls hatchet fiskars x7 vs. fiskars x11

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. x7 era 50 lei azi in targ la vitan. nou nout si original.

    x11 era 70 lei acum ceva vreme. i-am luat eu lu’ taica-miu si e mega multumit de el (spart lemne si diverse trebusoare pe la tara).

    00
    • NOU
      #2

      Cuvintele „original” si „targul vitan” in aceeasi propozitie?

      10
    • nu te obosi.

    • @mofo e ala care comenta pe blogul lui senioru’ ca e absolut imposibil sa castigi legal si fara sprijin ceva bani seriosi (gen o masina de lux) pana in 30 ani, acum am inteles si de ce are mentalitatea asta. mofo, vezi frate ca sunt situri in China unde gasesti Iphone 6s cu 60 dolari, sa nu te apuci sa dai ca prostii ceilalti 800 euro. sunt la fel de originale ca si alea de la Apple doar ca se numesc mtk, dar astea deja sunt amanunte.

      10
    • E ok, luati voi din magazin cu 200 lei ca eu am luat cu 70 din targ. Cand s-o rupe va anunt :).

      10
    • PS: am uitat sa mentionez ca suedeju’ nu are profitshare :)…

      00
    • Razvan parintii tai sunt Oana si Tudy?

      00
    • Mi-am luat o toporișca de la fiskars și am tăiat o pulpa de porc. S-a îndoit k un drac in gura de la oase. Parca as fi tăiat cuie pe calea ferată O dezamagire foarte mare la 150 de lei

      00
    • ai tăiat oase? pe bune?

  2. Poate gresesc, dar fiind un principiu de parghie, la un topor nu este foarte importanta lungimea cozii?

    00
    • erm. nu.

    • La un topor e foarte importantă lungimea … cozii. Ținând cont că în articol/poze se discută despre o toporișcă (do check dexonline.ro), nu contează lungimea… cozii.

      P.S. – Sigur, dacă îți ții coada în față, atunci contează și lungimea.

      00
    • Cu cat coada este mai lunga cu atât este lovitura mai puternica.
      Forța * bratul forței.

      00
    • NOU
      #14

      Din experienta mea de taietor de lemne: daca il poti taia din prima cu un topor cu coada lunga, mai bine folosesti un topor cu coada scurta. E mai confortabil sa dai doua-trei lovituri usoare si e si mai sigur, pentru ca nu ramane prea multa energie dupa ce ai lovit si nu risti sa spargi capul cuiva cu un lemn ce a inceput sa zboare. Cand vrei sa spargi lemne atunci e de preferat sa folosesti unul cu coada lunga.

      00
    • Lungimea cozii e importanta doar la aia care nu au muschi. Zoso are muschi.

      00
    • Din experienta mea de viata dar si din discutiile cu reprezentante ale sexului frumos am ajuns la concluzia ca : LUNGIMEA CONTEAZA ! E valabil si cand vb despre coada toporului. Asa se zice acum?

      00
  3. Io-s mai dinozaur și prefer sculele primite de la bunica, de-au tăiat kilometri de lemne: coada aia de plastic de la Fiskas nu vibrează neplăcut ?

    00
    • Nu e plastic, și nu, nu vibrează. Deținător mulțumit here.

      00
    • Eu mi-am cumparat recent un X27 de care sunt indragostit de imi vine sa il iau cu mine in pat daca m-ar lasa nevasta. NU vibreaza DELOC neplacut. Eu sunt un super incepator in crapat de lemne, dar am avut (ne)placerea de a fi nevoit sa crap un camion de lemne. Prima jumatate l-am crapat in timpul liber in total in vreo 3 luni. A doua jumatate am crapat-o intr-o luna in acelasi ritm de lucru, dar de 3 ori mai eficient cu Fiskars. Daca la manerul toporului primit de la „meseriasi” in domeniu ma durea bratul de la atatea vibratii in manerul de lemn, manerul Fiskars preia o cantitate incredibila de vibratii, as putea spune ca undeva cam 80-90% din total si din intensitate.

      00
    • // offtopic
      strict pentru crăpat lemne, cred că mai potrivit e ăsta: https://www.youtube.com/watch?v=INTDudhTGHE

      00
    • @gupi: Nu e o idee rea, dar nu toti vrem sa avem in curte 1000 de utilaje care arata oribil… Am o curte destul de aerisita si am in general o problema cu curtile oamenilor din generatia crescuta in comunism care pastreaza orice tampenie „pentru ca nu stii niciodata cand ai nevoie”, folosesc tot felul de utilaje improvizate care mai si arata oribil si care troneaza cu maiestrie la intrare sau aproape de zona de circulatie zilnica.
      Nu sunt genul de om care respinge ideile noi pe principiul „il folosesc de 40 ani, nu vii tu cu plasticaraiele tale sa imi spui cum sa fac eu mai bine”. Totusi, mai evoluam, inginerii mai scot chestii noi sau imbunatatite…

      00
    • Arthur, de aia ziceam că-s mai dinozaur: parcă ma simt mai confortabil când lucrez cu unelte cât apropiate de natură. De exemplu nu pot folosi nicicum grebla cu dinți de plastic (deși e mai usoară, stiu) sau topoarele cu mânerul ăsta compozit.

      Cât despre unealta aaia de crăpat, e doar o idee ce poate fi adaptată și îmbunătățită.

      Noa, când ai drum prin Timișoara te aștept sa ne certăm la o bere rece.

      00
    • Și ce te faci dacă are noduri? Buturuga aia e perfectă, de făcut arșice, dar, dacă ai fost vreodată la tăiat lemne în pădure, ainfi văzut că trunchiurile de copac nu sunt toate perfecte.

      00
    • Gica, eu am crapat si cu noduri si exista tehnica si pt asta. Trb rabdare si un topor mai serios decat X7 sau X11 (eu am X27)… Aproape toate lemnele crapate de mine aveau noduri. Ori crapi pe langa ele, ori daca nodul e apropiat de unul din capete, dai puternic in capatul celalalt ca sa se despice inspre nod, iar de acolo din 2-3 lovituri ai scapat si de nod.

      00
  4. Daca vrei sa-ti pregatesti lemnele pentru iarna, ia-ti unul mai sanatos. Cu astea te prinde zapada si nu esti gata.

    00
  5. E un gadget bun de amenintat nevasta / soacra, sa-si bage mintile in cap ca… pui mana pe barda… Aceleasi functii le are orice barda de 30 lei din magazinele de bricolaj. Mai utila mi s-ar parea in masina o lopatzica de infanterie ca sa poti ingropa soacra dupa ce ai facut-o bucatzi cu barda…

    00
  6. gransfors bruks. garantie 20 de ani, sunt brici si coada nu se va misca mult timp (as in peste 10 ani)

    00
  7. Ma intreb cum a supraviețuit omenirea fara topoare Bear Cacat.
    La bunici am tăiat cel puțin un vagon de lemne cu topor neaos, romanesc (sau ce-o fi fost). Topor din fier, coada de fag. Nu scria nimic pe el, cumparat de la fierarie.
    Fiskars, Bear Cacat… CA SA CE? Iarna dai drumul la centrala, nu? :)
    Iar „supravietuire”… sa-mi trag palme, excursiile cu clasa de dinainte de revoluție faceau pipi pe „supraviețuirea” de azi din SUV. :)

    00
  8. Este un grup pe facebook : cutite si accesorii de vanzare. Vezi pe acolo ca iti fac baietii ce topor vrei la preturi decente.

    00
  9. Zoso a zis foarte clar ca ii trebuie pt surcele, lemne mici. Camping gen. Nu pt tăiat metrii cubi de lemne, sau lucrări mari. Și pt asa ceva este foarte bun. Recomand 100%.

    00
  10. barda personala : http://imgur.com/h3zRLJK

    ii schimb coada la cativa ani cu care ocazie o trec si prin tocila.

    00
    • Barda din asta imi imaginam cand citeam seria „Cavalerii” de Ioan Dan. :)
      Cautati cartile, sunt foarte bune.

      00
  11. Toporisca, bardita, toporul, sau ce ma-sa o fi, Fiskars X7 mie imi pare potrivit pentru exercitii gen Winnetou: http://static3.businessinsider.com/image/558958b7ecad04a86eaf4d50

    De preferat totusi sa nu stea nimeni in raza de actiune a toporului, nu ca la stupid people din giful de mai sus. Daca avea reporterul ala aruncatura mai puternica, tobosarul putea sa bata si cu capul in toba.

    00
  12. Cea mai buna toporisca a fost una cu lama din 2 metale: lama din foaie de arc forjata și inima (partea în care intra coada) dintr-un metal mai moale. Mi l-au furat într-o tabăra de corturi -și acum plâng după el. De astea din comerț nu ma pot pronunța, numai ca sunt frumoase…

    00
  13. Pentru despicat lemne comune de gratar, din an in paste, va recomand o barditza comuna de 25 de lei de la Dedeman.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.