Fir pentru coasa electrică

Anul trecut mi-am luat o coasă electrică pentru iarba din curte. Decentă ca preț (140 lei) și își face treaba bine. M-a speriat un pic prețul firului pentru ea, fir care se rupe dacă dă de iarbă mai supărată sau altceva. Un mosor costă 34 de lei și, la 400m de curte, am consumat cam un mosor și jumătate pe an.

Azi am găsit în Real fir mai gros și mai ieftin: 6 lei pentru 10 metri. Nu e de marcă și sunt curios cât de rezistent este.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. numai ca exista riscul sa nu se potriveasca

  2. Nu merge cu un cablu de otel impletit, de diametru apropiat?

  3. Nu exista fir metalic ? :D Intreb si eu… sau daca e metalic se oxideaza iarba ?

  4. Firul metalic e periculos mai. Dacă dai de-o piatră, o bucată de sticlă ceva, e ca dracu’. Nasol cu firul fără mosor e că tre’ să-l infasori tu şi, dacă n-o faci bine, o faci degeaba.

  5. Fain topicul asta. Sa vezi acum toti corporatistii care si-au terminat a doua cafea cum iti vor da sfaturi sau isi vor da cu pararea. Ce sa mai vorbesc de aia care se vor opri din nu stiu ce Game of Thrones ca sa zica si ei ceva, ca, na, e democratie :-)

  6. Cu coasă clasică, 400mp îi termini într-o după-masă, hai două.

  7. Fir mai gros = taie mai greu = soliciţi mai tare motorul = rişti să se strice cositoarea ( a costat totuşi puţin, deci mare lucru de capul ei nu e ).
    Gândeşte-te cu câtă uşurinţă ai tăia un salam cu un cuţit cu grosime dublă.
    Poţi să gândeşti la chestie şi aplicând fizica ( tot acolo ajungi ).
    Concluzie : cu cât e mai subţire firul vei tăia mai uşor iarba. E drept că se va consuma mai repede, dar asta e.
    Hint 1 : nu te apropria de betoane, pietre, cărămizi, chestii abrazive cu firul, că se consumă instantaneu.
    Hint 2 : nu băga coasa mult în iarba mare, mai încet că aşa vei reuşi să o tai şi pe aia.
    Hint 3 : nu lăsa să crească iarba foarte mare ( mai mare de 10-15 cm ), că se încâlceşte şi apoi e mai greu.

  8. va tine la fel de bine ca si celalat, sau chiar mai bine daca e mai gros.
    10m -34 ron, am motocoasa de 3 ani dar n-am dat niciodata atat de mult pentru fir.
    nu incerca sa pui fir metalic pentru ca se incalzeste foarte tare si spre deosebire de plastic care nu e asa periculos, se poate rupe transformandu-se in niste schije de toata frumusetea si evident iti distruge si capul de plastic al motocoasei.

  9. coasa electrica bosch la sellgros 105 ron – cumparata saptamana trecuta:D

  10. Fir de 2,5 , 3 mm e cel mai bun.
    ps.
    Am fost 2 ani de zile grădinar, am tăiat hectare de iarbă, deci nu vorbesc din poveşti.

  11. Şi încă ceva :
    – firul să nu depăşească în lungime scutul, că se rupe în scut, şi practic e ca şi cum l-ai tăia cu foarfeca bucăţele, îl risipeşti.

  12. NOU
    #16

    zoso, eu am de anul trecut o motocoasa bosh care si-a facut treaba foarte bine. Foloseam tot fir subtire insa ma enerva ca se rupea la balariile cu tulpina mai groasa si am schimbat cu unul la cam aceeasi grosime ca cel arata de tine(luat din obor la 10 lei vreo 20m parca). Acum pot taia orice balarie, se mai rupe si asta dar nu mi-a dat niciodata peste picioare pentru ca nu il las lung afara si are si protectia aia la picioare.

    La mine s-a potrivit pe gaurile alea, singurul incovenient este acela ca nu se prea „deruleaza” singur mereu ci trebuie sa il tragi tu afara cand se rupe sau toceste

  13. @ vali.
    Păi atunci … dacă-i dai prea mult fir, se taie singur, dă-i fir prea mult de 50 de ori şi într-un minut ai păpat câţiva metri de fir fără să tai nici 10 cm de iarbă.
    ps.
    Fir subţire şi răbdare, asta e nevoie.

  14. conteaza mult si calitatea firului. cel la 34 lei cati metri avea? tot 10?

  15. la motocoasa pe benzina se poate pune disc metalic in loc de fir. poate merge si la asta

  16. Vali, ce grosime are firul original ? … poate te pot ajuta.

  17. Poti incerca varianta cu lama de plastic, eu am un Bosch Easytrim 23 care foloseste asa ceva. Anul trecut mi-a ajuns o singura lama dar n-am taiat decat vreo 50 mp de iarba. Avantajul e ca nu se incurca, nu se rupe, n-ai treaba cu mosorul… Dezavantajul e ca nu gasesti intotdeauna lame, dar cum se consuma greu, nu e un capat de drum.

  18. @zoso, 1.5mm e grosimea firului original. cica daca pui mai gros futi motorul.

  19. intreb si eu… ala nu-i trimmer? ca la descriere numa motocoasa nu-i.
    ps: am rupt vreo 400mp de buruieni (in unele zone nici n-aveam tupeul sa ma bag inainte sa dau jos buruienile) in vreo 2 ore (cu tot cu pauze de tigara). si buruieni cu tulpina lemnoasa.
    vs

  20. fortezi axul de transmisie -> fortezi motorul. firul ala-i pus sa se rupa la o anumita tensiune tocmai pentru a poteja motorul. cel putin asta-i explicata data de un nene din dedeman cand am vrut sa-mi iau un fir mai gros pentru trimmer.

  21. ps: de ce n-ai incercat cu o masina de tuns iarba? trimmerul e doar pentru zonele in care nu poti ajunge cu masina (pe langa borduri, ziduri, garduri…). scapi odata de hatisuri cu o motocoasa si dupa aia intretii cu masina. da in cazul tau cred ca puteai intra direct cu masina. e mai scumpa da timpul castigat si usurinta cu care lucrezi compenseaza.

  22. Duse sunt zilele in care se baga coasa clasica prin iarba. Chiar acum sunt la birou si o armata de cosasi cu coase pe benzina fac un zgomot infernal in parcul de vizavi… De acord, e mai economic, dar e o poluare fonica execrabila in centrul orasului! Vad ca nici in curti nu se mai foloseste coasa clasica.

  23. NOU
    #32

    @Golby: alea zgomotoase sunt pe benzina, cele electrice sunt mai silentioase!

  24. Este bun pretul, sotul meu a cumparat de la Dedeman acum cateva zile cu 21.19 ron fir de 15 m, grosimea de 2 mm. Mai erau niste variante pe acolo mai ieftine dar nu toate se potriveau la trimmer-ul nostru.

  25. breee, tie iti trebe asa ceva, nu partaitoarea aia :)))

  26. Nu tine de fir, ci de utilizator.

  27. NOU
    #36

    astea sunt strict pentru gazon? am niste iarba de aia ca la tara in curte, mai incalcita, mai cu buruieni, mai o palamida, Cumpar degeaba de asta sau merge?

  28. @vali petcu:

    Asta e varianta cu acumulator, de care am si eu. Nu stiu daca exista si cu alimentare pe fir, dar ma indoiesc ca e singurul model care foloseste cutite de plastic… Se gaseste la Praktiker / Dedeman.

    • @Andy: am notat. deși e destul de evident că nu imi iau alt trimmer, o să dau un ochi pe la dedeman.

  29. sunt tot din plastic si alea. se pun 3 triunghiuri de plastic care cu forta de centrifuga taie iarba dar se pot si plia daca dai de piatre sau ceva.

  30. @zoso

    uita-te in linkul lui Andy, sunt lame de plastic.

  31. ok. dar hai să presupunem că nu arunc brusc trimmerul meu ca să imi iau altul. mă gândesc că, totuși, unii dintre voi înțeleg că ceream link la lamelă de plastic, nu la un alt trimmer.

  32. La o motocoasă (pe benzină) ce avea și fir și lamă (separate, binențeles), pentru că i-am pus fir mai gros am distrus-o. Asta se întâmpla acum vreo 4 ani când nu găseam deloc fir de schimb … A fost o lecție scumpă

  33. Eu am ales un Bosch Combitrim 30. Aparatul vine cu 2 tipuri de fire. La curte am incercat prima data firul subtire, dar se rupea foarte usor. Cu firul gros, nu sunt probleme, taie si arbusti :) daca nu esti atent.

    https://www.amazon.co.uk/Extra-Strong-Line-10pk-Bosch-COMBITRIM/dp/B004UK4M9Q/ref=pd_sim_diy_3

    Daca iarba si buruienile sunt proaspete, un fir gros tine toata gradna ( 700 m2 ). Dupa ce se usuca tulpinele, se mai rup si din firele groase. Pana acum nu m-a dezamagit deloc.

  34. Conceput initial ca un monofilament de forta, destinat ca înaintas pentru monturile dedicate somnilor ce depasesc zeci de kg, firul fabricat în grosimi de ordinul milimetrilor si-a gasit cu usurinta utilitatea, inclusiv în echiparea utilajelor pentru întretinerea gradinii. Transparent si extrem de rezistent la abraziune, este ambalat la role de 50m;http://www.energofish.ro/product.php/Fir-Monofilament-50m/842/

  35. In general trimmer.ul cadou este low end, gen care nu are rost sa-l cumperi ca il iei degeaba. Din cate am vazut pachetele cu masina si trimmer au trimmer cu fir subtire, so useless. Masina se merita daca ai peluza, si o tunzi tot timpul. Trimmer.ul il folosesti la buruieni si in locuri mai greu accesibile.

  36. Vali, cu masina nu faci ce faci cu trimmer-ul si invers. Stiu ca e voluminoasa, dar pentru 400 mp merita o masina de tuns iarba. Eu am luat una Bosch si trimerul era cadou. N-o sa tunzi niciodata la fel de frumos un gazon cu trimerul, ca atunci cand il tunzi cu masina! 300-400 ron cam pe aici se invart preturile la masini.

  37. Masina de tuns gazon este pentru suprafete mari, rezultatul fiind mult mai bun (inaltime uniforma, reglabila plus ca aduna si ce-a taiat) Trimmerul este pentru colturi, margini sau in jurul copacilor/obiectelor unde masina nu ajunge. Masina taie iarba, trimmerul mai mult o zdrobeste. In plus, cu masina merge mult mai repede. Dezavantajul e ca la o piatra la masina se cam buleste cutitul (eu indrept ciobitura cu ciocanul) si va necesita si ascutire din cand in cand, la mine cam la 12-15 ture de 150 mp. Daca nu e ascutit va merge ca un trimmer, rezultatul fiind niste varfuri care se vor usca si vor arata rau (dupa standardul meu). Meseriasii recomanda 2 treceri la o tundere, a doua trecere avand sensul perpendicular.

  38. -folositi fir mai subtire, patratos nu rotund si o sa vedeti diferenta. cel mai bine este sa te apuci sa cosesti iarba din primavara cand este mai frageda, apoi la 30-45 de zile sa o mentineti. se vede si diferenta de timp si usurinta cu care cositi, pentru ca dupa o luna iarba creste tot frageda peste masura cu care ati taiat data anterioara.
    daca va apucati in mijlocul verii sa taiati la ea o sa vedeti chin si fir consumat….
    -daca iarba are 15-20 cm, incercati sa o stropiti cu apa inainte de taiere (forta de frecare a firului este mai intensa si iarba se taie mai cu usurinta). sau sa o taiati dimineata cand este iarba umeda.
    -eu firul il infasor pe butuc in sensul invers al rotirii. nu iese singur din locasul lui si nici nu se prapadeste singur. daca nu ati observat, sub butuc are o clapeta (clapeta sustinuta de arc, care se freaca de pamant), dupa ce s-a terminat firul mergeti pe o portiune dreapta, de obicei pe beton, apasati cu trimmer ul pana clapeta se afunda, porniti-l pentru a iesi singur firul (pana loveste de cutitul de taiere) apoi o ridicati. firul nu se deruleaza singur pentru ca are un opritor la clapeta aceea jos, pana nu o apesi firul nu iese. numai bine!

  39. sper ca v-am fost de folos

  40. Am o motocoasă pe benzină, cu fir, am următoarea problemă: după ce o pornesc, merge atâta timp cât e „pe orizontală”, dacă o înclin spre poziţia de lucru, sau dimpotrivă, o ridic cu partea de lucru spre 45 de grade, se opreşte! Ştie cineva ce poate avea? (nu cunosc alte date „istorice”, e împrumutată, şi destul de uzată…

  41. Buna ziua am și eu o întrebare dacă mă poate ajuta cineva.Vreau să știu de ce când soțul taie iarba in curte i se rupe firul în bucăți.Pana acum n-am avut probleme cu ea.Am schimbat 3 capuri până acum și toate au rupt firul.Nu mai știm ce să facem.A și am observat că doar când dă să iasă firul atunci se rupe.Multumesc frumos

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile