Cred cu tărie că magazinele online au nevoie de filtre adiționale pentru a ajuta cumpărătorii să se decidă mai ușor și mai repede în a face o achiziție. Și mă refer în principal la eMag, PcGarage, Evomag, F64 și alte câteva importante, pe care le folosesc frecvent.
Laptopuri:
- tipul ecranului: mat sau lucios. am tot scris pe tema ecranului anti-glare.
- tipul tastaturii: fullsize sau cu săgețile mici.
- dimensiunea încărcătorului: mare, foarte mare și “încărcător HP”.
- gradul de curbare: 90, 110 sau 150. ultrabookul meu ar trebui să se deschidă mai mult, dar un deștept s-a gândit că nu e necesar.
Camere foto compacte și mirrorless:
- tipul alimentării: cu baterie proprietară sau cu baterii AA sau AAA.
- dimensiunea senzorului: minuscul, mititel sau aps-c.
Mouse:
- dimensiunea: fullsize sau mini. îmi place tare mult Wedge Touch, dar nu îl pot folosi la birou, e mouse de călătorie.
Telefoane:
- dimensiunea ecranului: normal, mare și tabletă.
- puterea bateriei.
Căști:
- rezistența firului: moderată, deloc sau rugged.
- tip: doape, normale, pe ureche și peste ureche.
Harduri externe
- alimentare prin USB sau la priză
Lista este deschisă…
La laptopuri nu prea au viteza HDD (5400/7200) si dimensiune cache procesor.
Am laptop cu grad de curbare 180 … traiasca asus
Tot pentru laptopuri – tipul ecranului: LCD, LED, IPS
doape wtf??
O alta chestie care mi-am dorit-o la magazinele online, cand te hotarasti sa-ti iei un calculator desktop si alegi o placa de baza atunci sa-ti arate doar tipul de procesoare si placi video compatibile cu socket-urile de pe placa respectiva.
@Cosmin Spinu: pentru ca majoritatea sunt 5400rpm si pentru dimensiunea cache conteaza mai putin atunci cand compari un Celeron cu un i5.
Apropo, pcgarage are la casti tipul de casca. Nu e perfect, dar e ceva.
La laptopuri sa mai specifice:
– daca merge cu SSD (unele au o prindere metalica lipita de hard disk)
– cate sloturi de RAM sunt libere din nr total
– difuzoare sunet stereo DA / NU (spun asta pentru ca un prieten si-a cumparat un „Acer” si m-am chinuit 1 ora sa vad de ce nu se aude sunetul decat dintr-o boxa ….era mono)
– si un link catre suport pentru drivere (tinand cont ca nu toti stiu unde sa le caute, si daca laptopul nu vine cu windows 8 vine de obicei cu freedos sau linux)
Pentru asta ar trebui ca fiecare produs sa aiba muuult mai multe campuri in fisa de specificatii de pe site, iar chestia asta inseamna mai multa munca din partea celor care se ocupa cu asta. Si pe langa asta, ma gandesc ca de multe ori se gasesc produse care nu au nici pe pagina producatorului o fisa de specificatii completa. Si de aici si mai multe probleme…
Sunt de acord cu tine, si eu m-am lovit de asemenea situatii in care cautam ceva specific si trebuia sa iau liste intregi cap coada, tocmai din lipsa acelui filtru, dar mi se pare o problema destul de greu de rezolvat.
Cosmin, n-ai inteles nimic
Intradevar, gradul de curbare ar trebui sa fie mentionat. Am un laptop Toshiba cumparat din MediaGalaxy si trebuie sa las display-ul foarte mult pe spate pentru o calitate buna a culorilor, si cum e normal sa se vada. Acest lucru ma dezavantajeaza deoarece am un birou mic care este lipit de perete. Curand imi voi lua altul …… alb birou, sau laptop. Eu unul nu voi mai face cumparaturi online, pozele sunt facute sa iti fure ochii.
eMag: Casti –> „cu fir”, „fara fir”
cu fir? jack sau usb… pt. jocuri chiar vreau doar cu USB.
Filtre bune? De ce ar face? Nu cumva ‘relevanta’ pe google creste direct proportional cu ‘durata sesiunii’? Asa ca, nu au niciun interes direct sa gasesti item-ul mult prea usor. Daca vrei, e ca la hypermarket-uri. Haleul (ce se cumpara cel mai des) e cel mai in spate …
Cu hardurile externe trollezi aiurea, nu exista 3.5″ alimentat doar din USB asa cum nu exista 2.5″ alimentat la priza.
@Catalin – Un difuzor nu are cum sa se auda stereo. Daca te uitai mai intai sa vezi cate difuzoare are nu mai pierdeai o ora.
Fiecare cu ce-l doare. Si eu vreau la laptopuri sa apara daca are sau nu s/pdif optical out incorporat in jackul de output audio
La laptopuri:
* carcasă: metal, plastic, ambele…
La tastaturi (noi, ăștia de ne-am învățat pe computer de pe vremea lu’ conu’ 286 ne-am învățat cu două taste mari: Backspace și CR (Control Return) zis și Enter):
* Multimedia: Da/ Nu
* Enter mare: Da/ Nu
* Backspace mare: Da/ Nu
@Valentin Vesa: ce n-am inteles ? domnul proprietar de blog a spus la final ca lista e deschisa. Si mi-am pus si eu dorintele mele. Sa fie pentru laptopuri filtru dupa viteza HDD (5400/7200 RPM) si filtru dupa dimensiunea cache a procesorului (nu doar tip sau frecventa). Simplu.
@Danaila Iulian Nicu : eu am spus ce m-ar interesa pe mine ca si cumparator. Nu e mare lucru sa introduci astfel de filtre. Trebuie doar sa semnaleze cineva ca sunt necesare. Pe mine ma intereseaza dimensiunea cache a unui procesor din aceeasi generatie. De la 4MB la 6MB se simte diferenta bine de tot, in acceasi situatie aflandu-se HDDurile de 5400 fata de cele de 7200. SSDul nu il bag in discutie ca nu are rost comparatia. Acestea sunt niste criterii pe care le am in vedere. Simplu si de data asta.
Radu Apostolescu nu zice nimic?
Sunt curios daca cei 20 de comentatori de mai sus au vazut vreodata cum arata o fisa de specificatii de la producator. Detaliile de genul asta lipsesc cu desavarsire. Nu e vina magazinelor online, documentarea incompleta pleaca de la producator. Si chiar daca unii o fac, ceilalti nu se supun si apare o problema sincronizare a tuturor brandurilor de pe site, la documentare…
La hardurile externe, „alimentare prin USB sau la priză” poate fi o alegere doar in cazul hardurilor de laptop. Un hard extern „mare” (3.5″) nu poate porni fara alimentare separata. Filtrul asta l-am vazut la PCgarage.
La telefoane pe emag
Tipul procesorului: single, dual, quad core.
Ei se mulțumesc de cele mai multe ori cu ”altele”
@Vaultboy
Adica: TN, IPS, PVA, TN LED, IPS LED, PVA LED, PLS etc, da?
Ia: https://www.youtube.com/watch?v=FKzPhn9T6Do&hd=1
căutarea unui rewiew pe google is too mainstream? :)) oricum înainte să dai o căruţă de bani pe un gadget te informezi bine din cel puţin 3-4 surse diferite doar mergând pe ideea că cele de pe site-ul de unde urmează să îl achizitionezi ar putea fi eronate
Dacă pui prea multe filtre devine greu de găsit cel care te interesează. Sunt câteva magazine cu prea multe filtre și e confuz.
Dacă te interesează detalii precum cache-ul la procesor eu zic ca te duce mintea și să le cauți direct pe site-ul Intel, iar pentru cum arată tastele există fotografii cu produsul.
@Vali: la mouse sunt niște magazine (PC Garage, eMAG) care întâi le împart în mouse de notebook sau normal. Eu am un G700 Logitech, mare, cu 13 butoane (am pus si copy/paste/select all/next tab/previous tab șamd pe ele), dar consumă o baterie la câteva zile, de l-am trecut deja pe acumulatori.
La telefoanele mobile: cu tastatură sau fără, şi tipul tastaturii QWERTY sau clasic. (Nu cu touchscreen sau fără, pentru că există şi modele hibride.)
Problema filtrelor e că de multe ori există, dar nu funcţionează, pentru că editorii site-ului nu au bifat tot ce trebuie. Uneori sunt luate caracteristici tehnice cu copy paste şi nu încap în câmpurile respective la compararea mai multor produse.
Dar cea mai mare problemă e că peste jumătate din produsele de pe anumite site-uri, deşi sunt găsite cu ajutorul filtrelor interne de căutare, nu mai există pe stoc şi nici nu vor mai reveni vreodată la vânzare, dar sunt păstrate acolo din motive de SEO.
eu cand caut ceva ma uit pe pcgarbage iar apoi price.ro
@brosky – cea mai buna chestie de pana acum
pe mine la site-urile astea romanesti ma enerveaza modul de aranjare al produselor. cel mai greu de gasit sunt stick-urile USB si cardurile de memorie foto. la unele sunt intr-o parte, la altele in alta, etc, asa ca sa traisca google „model cautat emag.ro / price.ro si gasesc produsul.
partea proasta de la ultimul refresh de site este ca si-au stricat interfata ( din punctul meu de vedere), iar ca exemplu folosesc produsul gasit prin google de care ziceam mai sus. caut sa zicem stick A-Data 32 Gb dar cum nu stiu care e de viteza mare trebuie sa ajung pe categorie, pe aia nu o gasesc pe site asa ca vin din google pe orice produs de acolo, si de obicei dadeam click deasupra produsului pe arborescenta ( cu ocazia asta vedeam si unde e pus emag\papuci\papuci cu usb\a-data\ ) mai nou a disparut categoria de acolo si au aparut produse similare. sa ma *** eu pe site-ul lor :D, a trebuit sa fac sortarile pe alte site-uri iar astia aveau cele mai multe produse si era mai simplu
pcgarage stau cel mai bine la filtre. Se pot adauga si altele, insa de departe sunt cei mai tari! De ex., sunt singurii cu filtru pentru perioada de garantie.
tip cumparator: cu pretentii/fara pretentii
financiar: cu bani / fara bani
Salut,
Asa cum spunea si Andrei Basoc, pagina producatorului nu cuprinde in totalitate informatiile pe care le dorim. Un operator documentare foloseste exact datele pe care le primeste, in special de pe pagina oficiala, a producatorului. Nu putem afisa informatii doar de dragul documentarii unui produs. Nu putem improviza, deoarece fiecare eroare conteaza ! In primul rand pierzi un client, daca nu-l multumesti. Iar acel client pierde timp si energie achizitionand un produs pe care nu l-a dorit.
Ati abordat totusi un subiect interesant. Filtrele sunt importante, iar cu cat sunt mai multe si mai bine puse la punct, cu atat un client isi gaseste mai repede produsul. Si hai sa fim seriosi, suntem in epoca vitezei ! Nu degeaba exista zicala „Timpul inseamna bani”.
Daca aveti sugestii cu privire la filtrele site-ului nostru, evoMAG.ro, puteti sa ma contactati. Feedback-ul vostru este deosebit de important.
Barbu Cosmin,
cosmin@evomag.ro
aici le-ai oferit si un pic de consultanta gratis…. dar ei tot nu se prind