Fii mai bun pe caniculă(serial): Cum să dormi bine vara

Mai ştiţi nopţile acelea de vară călduroase, umede, grele, în care vă era imposibil să dormiţi pentru că simţeaţi cum căldura curge jilavă pe corpurile umede, epuizate de lipsa de somn şi imposibilitatea de a transpira?

Erau aşa din cauză că încă nu citiserăţi incă recoamndările noastre despre un somn bun chiar şi pe caniculă.

  • Ţineţi jaluzele şi ferestrele închise ziua şi deschise noaptea. Chiar dacă e cald, aerul de afară are o temperatură redusă, iar prin recirculare se produce curent, deci rezultatul va fi putin mai multă răcoare.
  • Alegeti  camera cea mai răcoroasă din casă. Nu e musai să dormiţi în dormitor, dacă de exemplu în sufragerie sunt cu 3 grade mai puţin.
  • Luaţi în considerare, ca măsură extremă, o tavă cu gheaţă pusă în faţa geamului. Prin evaporare, va răci atmosfera din cameră. Totuşi, nu trebuie exagerat, pentru a nu umidifica prea tare atmosfera.
  • Faceţi duşuri reci. Astfel vă veţi scădea temperatura corpului. Din păcate, dezavantajul este că la scurt timp de la încheierea duşului, senzaţia de căldură va reveni mai puternic. Lasaţi apa să se evapore de pe corp, dacă aerul nu este prea umed.
  • Fiţi chinezi peste noapte. Beţi ceaiuri fierbinţi, chiar dacă tentaţia este de a bea lichide reci ca gheaţa. Ceaiul, pe lângă proprietăţile sale de a facilita somnul, când este fierbinte ajută la răcorirea externă a corpului. Dimpotrivă, lichidele reci nu fac decât să scadă temperatura internă a corpului, facându-vă să simţiţi şi mai tare căldura exterioară.
  • Nu lăsaţi ventilatorul să exercite o acţiune constantă asupra locului unde dormiţi. Deci nu-l lăsaţi să functioneze continuu peste voi. Pentru că mecanismul de autoreglare a temperaturii corporale se va obişnui cu el şi veţi simţi căldura chiar şi aşa. De preferat este să fie lăsat să aibă o acţiune de baleiere, pentru a răcori camera în general şi pentru a vă oferi în mod regulat un suflu de aer rece.
  • Închideţi toate sursele de căldură. Computere, televizoare, laptopuri, toate sunt generatoare mari decăldură.
  • Pe voi ce vă răcoreşte în nopţile fierbinţi?

    Citeşte şi episodul 2 al seriei: Evită transpiraţia excesivă

    Mulțumesc că ai citit acest articol.
    Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

    6 comentarii

    1. aeru conditionat …

      00
    2. O baie in piscina unor prieteni! :)
      Nu sunt de acord cu dusurile reci deoarece, dupa cum ai spus, efectul lor nu dureaza foarte mult. Le prefer pe cele fierbinti, iar dupa beau o cana cu lapte cald in care pun si putin mac. Desi va fi serial poate amintesti si de obligativitatea de a avea pijama din bumbac 100%.

      00
    3. Mie imi place sa fac un dus cald (nu fierbinte si in nici un caz baie) cand e foarte cald in casa.
      Dupa un dus potrivit de cald ma simt usurat, mai proaspat. Senzatia de cald nu revine asa de repede.
      Ventilatorul il las sa amestece aerul in toata camera, mai putin in directia mea, astfel scap de durerile de spate care apar daca sunt suflat de ventilator toata noaptea.

      00
    4. lipirea de folie de aluminiu pe geam (nu direct pe sticla) ajuta. am testat. temperatura se mentine mai mica cu 3-4 grade. lipind folia pe tocul geamului se creaza o bariera de aer („perna de aer”) intre folie si sticla.

      00

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
    2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
    3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
    4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

    Ultimele articole

    Susținere

    Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

    Pun clipuri pe Youtube

    Top articole

    7 zile

    Alte linkuri (mostly NSFW)