Ce ne face fericiți

Pe baza unui studiu lung făcut pe facebook luna trecută, am făcut o listă cu top 3 motive care ne face fericiți pe noi oamenii. În ordinea numerelor de pe tricou:

Nefericirea altora

Nimic nu se compară pe lume cu sentimentul că știm că alții sunt nefericiți. Nici dormitul pe un așternut nou, nici fututul unei gagici mișto de tot, nici o mărire, nimic. I s-a stricat mașina vecinului, a fost dat afară de la muncă, i-a luat banca mașina, a pierdut nevasta sarcina, nimic nimic nu se compară cu sentimentul ăla cald al nefericirii altora.

Cu cât mai mare nefericirea, cu atât mai mare bucuria noastră.

 

Bunuri mai bune

Pe locul doi, deținerea și achiziționarea de bunuri mai bune decât alții. Mașină mai scumpă, telefon mai scump, lucrare la dinți mai scumpă, haine mai de firmă.

Gândiți-vă câți își iau replici după iPhone tocmai din dorința de a le da peste nas ălora care au alte telefoane. Câți își cumpără ceasuri false și haine din Turcia tocmai din dorința de a defila cu logo-urile mari pe piept. Câți își aduc sedanuri premium din Germania, deși au mult peste 200.000km la bord și dotări minimale, doar ca să le arate prietenilor și dușmanilor că au valoare.

 

Împlinirea noastră

Ne-am cumpărat casă. Ne-am luat mașină. Haine. Telefon. E mișto de tot. Hai să ne uităm la vecinii de pe drum. Ei au? Au mai mare și mai scump decât noi? Nasol. Hai să fim fericiți cu ce avem. Da, dar parcă mergea o mașină mai scumpă. Sau o casă mai mare. Eh, e bine și așa, sunt ale noastre, măcar nu avem o fiică curvă și o nevastă urâtă. Da, dar uite ce X7 are ăla și ce Q8. Al dracu.

kitty-5

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Orice ai avea ( masina, casa, nevasta, telefon etc) tot se va gasi unul care sa le aiba mai misto decat ale tale :) Asa ca ce rost are? :)

    00
    • O, dar e valabilă și reciproca: oricât de nașpa ni s-ar părea ale noastre, e unu’ care le are și mai nașpa.
      Citat din Hannibal: „ne face plăcere să facem rău celor pe care noi îi considerăm răi”.
      Cine trece testu’ asta trebe angajat la DNA.

      00
  2. la primul loc de munca am avut ceva probleme: eram tanar, ma invarteam dupa soare, eram influentabil, eram suparat ca unii au salariul mai mare, ca firma ma muncea etc. Am avut insa parte de un coleg care pe parcrsul unui drum bucuresti-bistrita-bucuresti mi-a schimbat viziunile: atata timp cat pui capul pe perna fara remuscari sau frica si esti impacat cu tine ar trebui sa te simti implinit!

    00
    • NOU
      #4

      corect. si cu cat ai proiecte existentiale personale, foarte personale as putea spune. cand iei modele de viata cu imprumutu’ nu iese bine. si eu il respect pe henry miller sa zicem, dar daca ma apuc sa-mi iau costume de catfiea second-hand, sa stau pe la terase cu epictet si un coniac bun , sa fac turul caselor de toleranta si sa-mi dau ultimii bani pe cel mai bun vin si cea mai grasa ceafa de proc, apoi sa dorm pe laprieteni si curve, parca nu e ok. te inspira desigur ceea ce face colegu, vecinu, da’ cu cat incerci mai mult sa-l imiti si nu sa-ti construiesti propria cale, cu atat iese mai prost si mai emfatic (a nu se intelege nici exteama aia hipstereasca…”fii original-esti origina” si alte cacaturi – vorbim de echilibru intre model si sine)

      00
  3. fericirea meschina pura: lauda zilnica cu cat de ieftin au luat ei ceva, chiar si cu un leu mai ieftin – da ma, mi-am luat acelasi tv led, dar 2.099 in loc de 2.100, ca tine, fraiere :)
    am prins oferta, am mers la 20 de magazine, am alergat, am asteptat si am cautat oferte 6 luni, dar merita, tu ai luat teapa ca te-ai dus la primul magazin.

    00
  4. Neah, motivul nr.1 ar fi:

    ZOSO a dat-o-n bara cu ceva, best day ever…

    00
  5. Punctul 1 este foarte corect.
    Cata fericire era in mediul on-line cand se tăia salariile bugetarilor.

    00
  6. Banii aduc fericirea prin achizitii. Dar cumva s-a pierdut pe drum faptul ca bunurile sunt unelte. Conteaza ce faci cu ele, nu faptul ca le ai. Degeaba ai un Porsche daca nu te duci (ca nu-ti permiti, nu iti place, nu stii) sa-l omori pe circuit in weekend. Degeaba ai casau de 13 camere daca 12 sunt nemobilate si au caloriferele inchise iarna.

    00
  7. Ce hal de oameni ai studiat pe fcbk de ai ajuns la concluzia ca nefericirea altora (eg. „a pierdut nevasta sarcina” … WTF ?!? :( ) e PRIMUL motiv de fericire pt altii ?

    Trist rau …

    00
  8. Le-am aruncat unor colegi nordici acest subiect la o pauza de cafea, sa inteleg asa in big picture cum vad ce anume ii face pe ei fericiti. ca sa sumarizez in cateva cuvinte diferenta de mentalitate si cultura intre slavi/balcanici si cei mai fericiti oameni din lume e…”we don’t give a fuck about anything, why does it concerns me about someone’s misery? the most important is me, I am the one who counts, I am not comparing with other”

    00
  9. Standardul de viata mi-l fac eu, nu vecinii. Faza cu vecinii functioneaza in Romania, in vest, ca de la ei am invatat, mi se rupe si de vecini si de bogati.
    In afara de un salut, cu vecinii ma bag in seama daca s-a spart vreo teava de apa etc…, pentru ca suntem vecini si nu prieteni.
    La unii, fericirea este mai mare daca da share la un citat pe facebook de la un cretin. Li se rupe ceva daca a murit ma-sa la careva, important e sa vada altii cum se regasesc ei in citatele alea inteligente.

    00
  10. Cred că se aplică şi la credite, dacă unul îşi face credit pentru plasmă, vecinul îşi va face credit şi pentru plasmă şi pentru Iphone.

    00
    • NOU
      #15

      Foarte interesanta prelegerea. Mi-a placut mai ales partea cu invidia si cea cu raportarea la sine prin eliminarea credintei intr-o forta supranaturala/transcedentala. De fapt, cred ca toate problemele societatii de azi vin de aici. Nu mai veneram un (Dumne)zeu, ne veneram pe noi. Noi suntem cei mai importanti, noi suntem responsabili pentru tot, si reusita si esecul. Nu mai avem la ce sa ne raportam, ceea ce explica numarul mare de suiciduri in tarile puternic dezvoltate.

      Interesanta si explicatia „ghinionist” versus „ratat”.

      00
  11. – da’ cam cat faci pe lună?
    – X Euro
    – (poker face) pai iti permiti o masina, de ce nu-ti iei una si umbli cu bicicleta?
    – ca asa vrea plua mea.
    ===
    o tipa mai plinuta in liceu-facultate, nu shaormistă dar ne-conforma standardelor revistelor glossy ale vremurilor respective si care nu era prea bagata in seama de aia cool, ajunge la 30+ foarte buna si cu o situatie financiara si profesionala decenta. isi ia doza zilnica de fericire din pozele de pe fb ale colegelor cool care intre timp au puit, au facut colacei si varice de la stat in picioare toata ziua la mcdonalds sau magazine de haine din mall.

    00
  12. Articolul asta e perfect, ar trebui sa il imprastii si eu pe la niste „fericiti” dinastia, doar ca nu am s-o fac, nu o sa fiu mai fericita daca ii arat pe altii cu degetul. Raman eeu cu fericirea mea si restul cu fericirea lor.

    00
  13. Tu esti putin dual in articole. Ba e bine sa te multumesti cu ce ai, ba trebuie sa pui osul la treaba ca sa ai lucrurile pe care ti le doresti. Pana la urma daca nu vezi vacantele vecinului si nu auzi entuziasmul pe care l-a cuprins pe el, nu te-ai complica.

    Si e ok, crezurile oamenilor fluctueaza insa esti cam nasol cand esti atotstiutor si te iei de altii ca nu se aliniaza cu tine.

    00
    • Nu ştii ce e sarcasmul, este?

      00
    • ce vrea tndb să spună e că nu înțelege că diferența dintre a avea un megane și a munci pentru un megane mai nou nu e la fel cu diferența dintre a avea un megane și a dori un bentley.

    • „Sa te multumesti cu ce ai” si „trebuie sa pui osul la treaba ca sa ai lucrurile pe care ti le doresti” nu se exclud.
      Eu zic ca smecheria este sa nu-ti doresti ceva ce nu poti obtine sau ce nu poti sustine prin modul tau de viata. Si, mai ales, sa nu-ti setezi standardele in functie de ce vezi la altii.

      00
  14. Deci situatia ideala ar fi asta: Sa stai intr-o casa cu vreo 3 camere, sa ai un mondeo/passat/superb, un telefon decent, o nevasta frumoasa, desteapta si buna gospodina si un copil pe care toata lumea îl vorbeste de bine. Iar cele 2 cunostințe ale tale sa aibă:
    – apartament cu 2 camere, matiz, Nokia 3310, nevasta urata si 4 copii
    – vila la munte tocmai inundata, x6 tocmai făcut dauna totala, nevasta frumoasa, dar curva si un copil razgaiat pe care toata lumea îl vorbeste urat pe la spate

    00
    • x6 daună totală fără casco.

    • NOU
      #24

      Am retinut ca mai multi copii nu e motiv de fericire. Unul si bun. Costin, tu esti singur la parinti, sau ai tai au dat gres in viata?

      00
    • X6 cu explozie de la butelia de GPL …

      00
    • eu daca n-am 2 camere (n-am deloc casa), dar am matiz, iphone 5, nevasta frumoasa, ne-curva si un copil mega destept, unde draku ma incadrez…?

      00
    • NOU
      #27

      @ costin,
      Nu e deloc greu sa faci asocieri. Uite: Copilul Minune, una bucata fata, camere destule, fara numar fara numar, fericit. S-a vazut de curind si in presa.
      Eu as fi zis ca „fericirea” e nu numai o chestie personala, dar poate suferi transformari radicale si in functie de virsta. Adica aceeasi persoana sa aiba definitii diferite la 15 si 60 de ani.
      Da’ ce sa stiu eu, la virsta mea, care nici macar un telefon decent nu vrea sa-mi cumpere mama.

      00
    • @Copilu Minune
      mai multi copii nu sunt motiv de fericire cand stai intr-o cutie de chibrituri ;) e greu sa faci asocieri, este?

      00
    • Depinde ce cunostinte ai :))

      00
  15. asta cu comparatiile e de pe vremea comunistilor/socialistilor.
    inca un aspect al unui masiv „generation gap”.

    00
  16. Majoritatea oamenilor prefera sa castige mai putin cu conditia ca prietenii sau vecinii sa faca mai putini bani ca ei.E valabil si in vest si in SUA.Psihologi americani au aratat ca oamenii prefera sa castige 70000$ iar prieteni/vecini 60000$ decat 80000$ iar restul din jurul lor 90000$.

    00
  17. Dacă e vorba strict de „fericire” topul de sus e perfect valabil și pentru mine.
    Poate ca se mai completează cu una alta.
    Însă „noutățile” astea sunt la fel de banale ca și aerul pe care-l respirăm

    00
  18. fericirea e cand traiesti in prezent implinit si te bucuri la maxim de el, fara regrete din trecut si fara griji pt viitor

    00
  19. 1. Heitari
    2. Heitari
    3. Pseudo-heitari proto-motivati

    Fericirea e relativa, depinde de utilizatorul ei.
    Uneori cred ca e suficient sa constientizezi faptul ca doar ceea ce poti influenta numai prin fortele tale proprii te poate face sa fii mandru ca existi.

    00
  20. Fericirea e greu de atins pentru ca oamenii nu stiu ce isi doresc. E greu sa stii ce iti doresti (fara comparatie cu capra vecinului). Eu asociez asta cu serenitatea si sentimentul de libertate. Esti liber atunci cand stii ce vrei, cand nu depinzi de factori externi si lucrezi la asta, nu astepti sa iti cada din cer. Si, sanatos sau nu, la mine se aplica si un cliseu clasic: totul se poate termina maine. Nu neaparat „traieste clipa”, dar ceva care sa te faca multumit de prezent si de ce traiesti acum :)

    00
  21. Observ da tu si arhi atacati cam acelesi subiecte zilnic, adica ce citesc la tine vad intr o alta forma si la el. E vreo noua inginerie? :) sau doar mi se pare?

    00
  22. sa moara capra vecinului. poftim. am iesit din dulap … :(

    00
  23. Prima contează, celelalte două sunt derivate din ea. Vrei bunuri mai bune ca să le dai altora peste ochi. Iar „împlinirea” e relativă. Unu’ se simte împlinit când e singuru’ din bloc care are BMW, altu’ se simte împlinit când are nevastă mai frumoasă și mai bună la pat decât a vecinului…

    00
  24. Nici una din cele mentionate mai sus, niciodata. Eu nu ma uit in curtea vecinului ca sa stiu ce casa vreau, ce masina vreau sau cati bani. Fericirea consta in sanatate, prietenie, strictul necesar si timp liber

    00
  25. NOU
    #44

    Cred ca trebuie sa rescrii un pic introducerea in: „Pe baza unui studiu lung făcut pe facebook luna trecută, am făcut o listă cu top 3 motive care ii face fericiți pe oamenii de pe facebook.”
    Generalizarile astea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)