Fereste-te cu succes de hotii de camere foto!

De când cu criza economică, trebuie să ai din ce în ce mai multă grijă de bunurile tale, fie că asta înseamnă portofelul, mașina, bicicleta, telefonul mobil și, în vacanțe, camera foto.

Azi îți povestesc despre câteva metode prin care poți să îți aperi camera foto de furturi. O camera foto este cu atat mai tentată, cu cât e mai ușor de vândut(aici te-ai fi gândit la DSLR-urile scumpe sau la alte camere hitech, dar, din potrivă, camerele care atrag cei mai mulți hoți sunt cele din clasa medie – 10-12 Megapixeli, da, megapixelu’ e rege, mai ales la camerele de furat).

În momentul în care vrei să te protejezi de hoți, trebuie să faci două lucruri:

  1. Să îți faci camera greu de vândut/valorificat
  2. Să împiedici pe cât posibil furtul ei

Cum îți faci camera greu de vândut? Uglify it! (urateste-o, ca-n poza alaturata!)

De obicei, camerele foto digitale, cele mai expuse la furt, vin din fabrică dotate cu o serie de autocolante sau zone imprimate în care sunt promovate caracteristicile aparatului.

Prima mișcare pe care trebuie să o faci este să încerci să acoperi/să dezlipești autocolantele respective.Cu cât o faci mai neglijent, cu atât e mai bine :D

Pentru acoperire folosește un autcolant din hârtie și lasă expus doar obiectivul, butoanele și ecranul LCD din spate. Dacă ecranul este protejat de o ușiță, cu atât mai bine, pentru că atrage și mai puțină atenție.În caz contrar, folosește cât mai puțin timp ecranul LCD și cât mai mult viziera din vârful aparatului. Ecranul LCD atrage cea mai multă atenție, deci trebuie folosit doar în momentul în care schimbi setările aparatului.

Dacă vrei să fii și mai sigur, gravează-ți ceva personal – o serie, un desen, numele tău și un mesaj – direct pe plasticul sau pe metalul camerei foto. Așa cu siguranță o să fie mult mai greu de vândut unui client de bună credință.

Mai știi și alte metode similare prin care să îți faci camera de nevândut? Dacă da, lasă-mi un comentariu cu metoda, ca să o încerce și alții.

Cum împiedici furtul camerei  tale foto?

E bine să te comporți preventiv cu aparatul tău foto, ca o măsură obligatorie împotriva furtului, indiferent că l-ai trecut prin etapele de mai sus sau nu. Vorbesc aici din experiență proprie, pentru că în 2008 mi s-a furat aparatul foto stând pe bancă, în parc, în Târgu Mureș.

De atunci am mare grijă cum îmi port camera la mine. Mai jos am făcut o listă de câteva sfaturi utile pentru a-ți ține aparatul foto în siguranță

  • nu îl lăsa nesupravegheat(pe masă, pe scaun, pe bancă sau pe jos)
  • toate aparatele foto au un fel de cordeluță/șnur de care să o ții. Folosește-l cu încredere, pentru că așa îi faci viața hoțului mult mai grea, atunci când vrea să te lase fără cameră pe nesimțite
  • rucsacul de călătorie are un buzunar special pentru aparatul foto. Folosește-l cu încredere, alături de un lacăt mic, pentru fermoar. Nu se știe niciodată când cineva se poate servi din buzunarul tău, mai ales dacă e plasat la spate/într-o zonă în care nu ai acces direct. Daca nu ai astfel de buzunar special, foloseste sau improvizeaza unul. Asigura-te ca pui mereu camera in acelasi loc.
  • dacă nu vrei să porți un rucsac după tine, asigură-te că ai cel puțin un buzunar spațios cu fermoar, în care să îți poți depozita camera. Tehnica asta e testată de mine la mare, când am umblat cu camera în buzunarul de la haină, protejată de un fermoar.

Dacă vrei să te asiguri că lucrurile tale sunt în siguranță, mai departe de regulile de prevenire de care am vorbit mai sus, atunci poți să investești în genți speciale antifurt. Noi am găsit site-ul www.pacsafe.com, care oferă toată gama de genti, destinate laptop-urilor, camerelor foto-video, călătoriilor de afaceri sau vacanțelor.

Știi alte metode de prevenire a furtului camerelor foto? Lasă-ne un comentariu. Poate salva o cameră și fotografiile de vacanță ale unui cititor :)

*sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

8 comentarii

  1. O imbecilitate mai mare decat sa „iti gravezi pe carcasa aparatului nume” si alte tampenii din astea prin care sa iti deteriorezi cu buna stiinta aparatul nu am mai auzit. Imbecilitate totala.
    Pun pariu ca tu pe aparatul pe care il detii cum nu ti-ai scrijelat cu un cui nici nume si nici nu ai lipit nimic pe el.
    Una e sa fii vigilent cu lucrurile tale si alte e sa iti strici lucrul. Ca sa nu mai zic ca un hot in alea 5 secunde cand iti ia un lucru nu o sa tina cont de aspect daca ti-l poate fura.
    Si sa nu folosesti lcd-ul. Pai de ce dracu iti mai cumperi aparat digital daca nu folosesti lcd ala? Pe el nu doar setezi aparatul ci poti vedea mai bine ce pozezi, poti face zoom pana la detaliile care iti convin, poti schimba iluminarea, poti sa vezi cum o sa arate poze.
    Cum poti sa dai sfaturi asa cretine? Cum naiba de ti-au permis sa faci aici pe sfatuitorul? Asta pentru ca ai fost tu cap in traista si ti-a furat aparatul nu inseamna sa ne stricam toti carcasele aparatelor si sa le folosim ca si cand sunt aparate de acum 20 ani. Oricine stie ca vigilenta e buna in orice moment. Dar nu deteriorarea lucrurilor….

  2. salut inca una din metode e ca de fiecare data cand folosesti aparatul foto deja uratit si facut cat mai naspa posibil este sa injuri aparatul ( morti matii de aparat naspa , hai odata epava , aparat naspa ce esti fa odata poza ertc) pe bune , fara vrajeala :)

  3. NOU
    #3

    Trebuie sa ai noroc sa te si auda hotii din zona :)

  4. Mai e o solutie – sa te muti intr-o tara civilizata
    2 saptamani in grecia a stat aparatul de fotografiat pe mal in timp ce eu stateam mai bine de o ora in apa, nepazit de nimeni, doar pe un sezlong, pe niste haine – se putea servi oricine cu el. Culmea, n-a facut-o nimeni.

  5. NOU
    #5

    Ehee…prea drastice metodele tale mai :))
    Mai bine esti atent si ii dai un picior in cap cand incearca sa ti-o fure :d

  6. Vrei sa faci si in Romania treaba asta? …….
    …… Asa de curiozitate cam pe unde faci tu baita , si in ce interval de timp?
    :)

  7. Mai exista si varianta „esti atent la lucrurile tale”. Daca o respecti vei putea chiar sa vezi pe cel care incearca (pentru ca intotdeauna se va nimeri unul mai curajos), ii f**i o smetie peste cap si restul… poti sa ii dai cate picioare doresti si unde doresti.
    Dar daca stai cu paranoia si cu frica de aia care ar indrazni sa te fure (scuza-ma dar sa ma apuc sa fac zgarieturi sau sa bag aparatul in nu stiu ce hartie pare cam mult)… pai te fura si-n miezul zilei pentru ca vor sti ca daca ridica putin tonul vocii te-ai pierdut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.