O chestie despre feminism și joburi

Am impresia uneori, citind unele articole și întâmplări, că feminismul împinge femeile spre joburi care nu le aduc satisfacție/împlinire, doar din dorința de a cuceri acel domeniu. Nu sunt femei în programare la firma cutare! Să băgăm niște femei acolo! Nu sunt femei cercetătoare în zona aia! Să băgăm niște femei acolo!

Și cred că femeile se păcălesc singure că ar trebui să facă X și Y, fac, și apoi realizează că au fost păcălite și cucerirea acelui domeniu nu le-a adus nici o satisfacție și împlinire. Sunt femeie șofer de TIR, sunt femei sudor, sunt femei pilot, dar femeile alea au făcut asta pentru că le plăcea și simțeau chemare spre zona aia.

Schema cu „și femeile pot face asta” e o păcăleală. Nu e nevoie să dovedească nimeni nimănui nimic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. adica ai vrut sa spui ca firea nu avea ce cauta la primarie?

    00
  2. Eu zic mai degraba ca „feminismul” incearca sa cucereasca domeniile in care se fac multi bani.

    00
    • La fel vad si eu vad situatia. La prima vedere as zice ca e intr-un fel orchestrat, dar cred ca e mai mult o coincidenta.
      Mai mult, mama care se streseaza cu munca si performanta, nu mai are mult timp pentru copii -> ceea ce duce la nevoi relativ noi de a tine copilul in diverse institutii (chiar si private), deci un efort financiar mai mare pe familie, fara un castig serios. In acelasi timp se ajunge mai repede la dorinta marxistilor ca statul sa-si creasca dupa bunul plac copii.

      00
    • Multi bani castigati comod, ca nu se bat pe joburile de pe platformele petroliere.

      00
    • Videochatul produce foarte multi bani.

      00
    • Ba mai rau. Feminismul radical (nu feminismul clasic: sanse egale) este despre bani castigati comod, cu putina munca, preferabil sub forma e ajutor social sub pretextul oprimarii.

      00
    • Feminismul in SUA e in cea mai mare parte format din femei albe din clasa de mijloc.

      WIA (Women In Animation) a fost implicata intr-un scandal unde scopul final era inlocuirea animatorilor barbati (nu din aia) cu animatoare femei (nu din alea).

      Si inlocuirile care s-au facut inainte sa explodeze in presa au fost mai mult pe pile, nu pe merit.

      Ca si Vali, nu prea vad comploturi de a inlocui barbatii cu femei in minerit, instalatii de baie sau electrice, constructii, sau orice alta profesie care are riscuri neneglijabile.

      00
    • @vosidit98 Dar cu instalatiile electrice ce ai avut?

      00
  3. bill burr: they don’t want equality, they only want the good shit

    00
  4. adevarul e ca multi dintre noi punem botul la cate o manipulare de genul asta:
    -ca exista un singur sortit pt fiecare
    -ca toti oamenii au dreptul la diverse si sunt egali in fata judecatii
    -ca poti face orice in viata
    etc.

    00
    • 1. Nu crede nimeni ca exista un singur sortit pentru fiecare. In general alegi sa iti petreci viata cu ala care iti suporta defectele.
      Dar si asa, lumea mai divorteaza (si din ce in ce mai mult).
      2. Teoretic oamenii sunt egali in fata justitiei, doar ca mai intervin banii. Si atunci, cei cu bani sunt „mai egali” decat ceilalti.
      3. Poti face orice in viata, sunt nenumarate exemple. Doar ca unul dintr-un milion are suficienta motivatie sa isi urmeze visurile indiferent de situatie si de greutati.

      00
  5. Si feminismul este doar o mica parte a rahatului numit ”stiinte sociale” . https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/computerele-si-ideologia–266176.html

    00
  6. despre feminim si femaxim

    00
  7. In before : „Femeia de ce nu poate fi motostivuitor?!”

    00
  8. Regi sa nu fie, ca in rest pot fi de toate.

    00
  9. De cate femei e nevoie sa insurubezi un bec?
    De 2, una sa l invarta si a 2a sa mi suga p**a.

    00
  10. Feminismul e iarasi o isterie importata fara a cunoaste contextul local: la noi exista fete programator, la ei nu; la noi exista egalitate indiferent de gen în constitutie si în fata legii, la ei nu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Equal_Rights_Amendment

    00
    • Faza asta cu comunismul care a ridicat femeile e cu 2 tăișuri.

      https://www.youtube.com/watch?v=Hwn37m7qo-U

      Practic atâta doar că le-a pus la lucru în fabrici, dar în rest tot femeia era la cratiță. Pe lângă munca de acasă și creșterea copiilor, acuma trebuiau să bage și la fabrică în 3 schimburi, nu s-au exclus astea două.

      A fost o mare țeapă din punctul meu de vedere.

      10
    • @Manu144x, ai extrem de mare dreptate, dar s-a obișnuit societatea cu femeile la muncă, cu femei care câștigă bani, cu femei care fac și munci care până acum 50-60-70 de ani erau considerate aproape exclusiv pt bărbați.
      și s-au obișnuit bărbații cu femei la muncă.

      în ultimii 10, poate chiar 20 de ani se lucrează încetuc și la partea a doua: mergem amândoi la muncă, aducem amândoi bani în casă, atunci muncim amândoi în casă zilnic, nu doar tu- bărbatul la reparat o priză (o dată pe an), dat cu var (o dată la 5-10 ani) și altele de genul, și eu-femeia la gătit (sunt unii, mai ales bărbați care vor mâncare nouă/proaspătă zilnic; din punctul meu de vedere, dacă vrea, să-și facă), spălat rufe și vase, văzut de copii zilnic/aproape zilnic. încet-încet se schimbă și asta.

      poate d-asta feminismul ăla dement n-a prins foarte tare la noi.

      00
  11. De parcă bărbații își aleg o carieră care le aduce numai satisfacții :)

    Să sară cineva cu un studiu să vedem cine e mai mulțumit la job și pe urmă discutăm.

    Ideea e ca origine (bărbat, femeie, non binary) să poată să facă pe propria răspundere greșeli în alegerea jobului. Și să învețe din ele. Și să nu i se spună din exterior „nu e de tine asta maică, mai bine te faci asistentă”

    00
    • Ai pus punctul pe i. Daca barbatii au un job nasol: pacat, tu ti-ai ales, stop being a pussy
      Daca femeile au un job nasola/prost platit: ea n-are nicio vina, societatea misogina e de vina, barbatii sunt porci

      00
    • si in plus, barbatii se pot angaja in mina oricand sau sa curete canael sau sa pune prize sau sa faca IT sau sa toarne betoane sau sa cook crabs… wink

      00
  12. Si oricum sunt si proaste

    10
  13. „Sunt femei pilot…”. Da, de exemplu e si cazul ei, se vede ca se simte mizerabil in acel post: https://www.instagram.com/pilot_sim/

    00
  14. Doua idei:

    1. Feminismul asta american pare ciudat si exagerat pentru ca la noi (romani) anumite chestii sunt ceva mai normalizate in urma comunismului, la ei sunt niste probleme de egalitate sociala pe care trebuie sa le discute explicit, noi am avut cel putin o generatie care a fost educata din start cu idei gen „toti cetatenii sunt egali” (nu discut de cat de realist era, doar ca e o idee ceva mai fundamentala in psihicul oamenilor).

    2. E o oarecare distanta intre „femeile nu se baga in domeniul X pentru ca nu le place meseria X” si „femeile nu se baga in domeniul X pentru ca nu le place atitudinea din domeniul X”. Asta e destul de greu de masurat din afara. Aia cu „more women in STEM” se expandeaza in „posibil sa nu avem acces la 50% din forta de munca pentru ca suntem assholes – putem incerca sa nu mai fim assholes”. Ca sa iau alta analogie draga autorului blogului, poti spune cuiva ca nu se fut femeile cu el ca nu se spala pe dinti dar asta nu inseamna ca daca se spala pe dinti si tot nu se fute cineva cu el, s-a spalat degeaba.

    00
  15. Feminismul e un fals subiect.
    Imi place citatul asta din Jordan Peterson: aprox. „Cei de Stanga cred ca pot invata pe oricine, orice. Cei de Dreapta cred ca oricine pot face orice, daca depune suficient efort. Ambele sunt gresite.”

    Feminismul (al 3lea val) se va prabusi sub greutatea propriei prostii.
    Nu poti sa angajezi pe baza de alte criterii decat de competenta si de potential.

    Corporate America angajeaza pe criterii de diversitate, incluziune si activism social.
    Cat va dura pana dintr-o echipa de 10 persoane, 3 fac activism, 3 sunt incompetenti, iar 4 lucreaza efectiv?
    Intr-o economie de piata cat va dura pana pleaca cei 4 productivi?
    Hai sa aplicam modelul de mai sus in constructii.
    Cine vrea sa plateasca pentru o echipa de 10 persoane care iti renoveaza casa, din care 3 te bat la cap cu idei politice, iar 3 iti fac peretii strambi si acoperisul de ploua prin el?

    00
    • – cei 4 pleaca intr-o alta intreprindere unde situatia e la fel – exista legi care dicteaza asta
      – ca antreprenor esti obligat sa ii platesti pe toti fie ca sunt productivi sau mai putini productivi – exista legi deja care fac aproape imposibila concedierea cuiva si chiar daca sa zicem ca reusesti..sansele sa iei pe cineva similar in loc sunt maricele
      – nu se va prabusi nici un feminism ci va exista si valul 4 valul 5 si asa mai departe

      00
    • @Mishu05 d’asta tata Soljenitin avea dreptate, parafrazand: „ba, nu futeti America, noi unde dracu mai emigram?”
      pe urma aia de dreapta viseaza la o societate cum au citit ei in Atlas Shrugged, aia de stanga fumeaza pe Star Trek replicatoare de mancare si bautura si realitatea e o plasa anti-suicid la Foxconn

      00
  16. Pe lângă blogger și bricoler mai ești și femeie șofer de TIR! Cum reușești? Care e secretul tău?

    00
  17. Aia cu “more women in STEM”

    De fapt, toată treaba asta cu inegalitatea pornește din fragedă pruncie. Uită-te ce jucării sunt disponibile „pentru fetițe” și ce jucării sunt „pentru băieței”.

    Pentru fetițe ai păpuși, seturi de bucătărie, de curățenie, de make up. Maximum de creativitate la jucăriile pentru fetițe constă în puzzle-uri.

    Pentru băieți ai mașini, seturi de construcție, de asamblat, de șurubărit etc. Puzzle-urile sunt cele mai banale chestii disponibile pentru băieți!

    Chiar și seturile „neutre” (gen telescoape, microscoape, seturi de chimie etc) au majoritar băieți pe cutii.

    Să pomenesc și de cărți sau filme, unde femeile au nevoie de fiecare dată de câte un prinț salvator?

    Fetele cresc cu ideea că au un anumit loc în societate (și în casă) și că nesupunere înseamnă excludere din grupurile de copii.

    Că unele reușesc să treacă de educația asta e o altă poveste, dar majoritatea …

    00
    • Când va vad atat de proști cu „jucării pentru fetițe, jucării pentru băieți”… Unde dracu’ scrie pe jucării „pentru fetițe”? Scrie „pentru copii”.
      Apoi, cine te oprește sa-i cumperi lu’ fiica-ta niște seturi de traforaj?
      Eu la 10 ani taiam lemne cu securea. Cine oprește părinții sa pună copchilele de 10 ani la săpat grădina?
      De fapt, la țară se întâmplă asta. Aia nu știu de femisim, dar au niște drepturi foarte egale între femei si bărbați. TOȚI LA MUNCĂ, astea sunt „drepturile egale”.
      Auzi, nu-i poate cumpăra copchilei ciocan pneumatic și trusă de chei…

      00
    • Băi Cristi, te văd înțelept, ajuta-mă cu o treabă: ai încercat să explici vreodată unui copil „uite tati, joacă-te cu asta, nu cu ce se joacă ABSOLUT TOATE CELELALTE FETIȚE de vârsta ta și ignoră-le când râd de tine”?

      Cum a mers?

      00
    • Băi Ionut, ca te văd înțelept, tu ce exact vrei, ca nu ma prind. Ai un plod care se joaca cu altceva dcat se joaca plozii ca el, si tu vrei ca toti plozii sa se joace cu e ce vrea plodul tau? Ce excat vrei tu, inteleptule?
      Am o prietena la bloc, ii placea karate. Ghici ce, a facut karate, si se juca cu baietii. In mintea ta de om intelept, ce te astepti, ca toate fetele de la bloc sa faca arte martialem, ca-i place lu’ fiica-ta arte martiale?
      Terminati-va cu cacatule astea de retarzi.
      „nu cu ce se joacă ABSOLUT TOATE CELELALTE FETIȚE de vârsta ta” – ai o fetita cu potential de LGBTQ „alpghabet people” si vrei ca toate fetitele din jurul ei sa… sa ce? Daca mie nu-mi place sa ma rujez, tu vrei sa ma rujez pentru faptul ca tu te rujezi?Înțeleptule.
      Cacat.
      Ia-i copchilei tale ciocan, cuie si patent, si da-o la clubul de reparat acoperisuri, daca asta vrea ea. E ok, nu o marginalizeaza nimeni, stai tu linistit.
      Uite aici, „Roofer girl”: https://www.youtube.com/channel/UCdZW0CWjxnvRhWcsNixaCPA
      Nu am auzit-o ca e „marginalizata”, ca ei ii place sa bata cuie si nu gaseste fete cu care sa bata cuie.
      Si chiar e super-buna pe ce face!
      ––––
      ai încercat să explici vreodată unui copil „uite tati, joacă-te cu asta, nu cu ce se joacă ABSOLUT TOATE CELELALTE FETIȚE de vârsta ta și ignoră-le când râd de tine”?

      Nu, ca nu sunt prost ca altii. Cand voi avea copchil nu am sa-i dau eu cu ce sa se joace. Sa aleaga el cu ce sa se joace. Ii place rochie, dar el e baiat? Foarte bine, ca uite, Gucci a scos rochii de baieti: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8800927/Gucci-selling-1-700-tartan-dress-satin-bow-MEN.html

      cacat. Hai sa cream niste probleme unde nu sunt, poate suntem bagati in seama.

      00
    • „Maximum de creativitate la jucăriile pentru fetițe constă în puzzle-uri.”
      Tu cum ai definit „jucarii pentru fetite” in capul tau de intelept? Cum de ti-ai dat tu seama care sunt „jucării pentru fetițe”?
      Pare ca esti foarte intelept, de poti tu defini care sunt jucariile pentru fetite si care pentru baieti. „Intelept in cap”. Eu ma uit prin magazine si vad generic, jucarii. Nu pot diferentia jucariile in functie de gen. Ai intrat tu in Noriel, sa zicem, si ai vazut diferente?
      Hai sa inventam cacaturi unde nu sunt, ca poate atragem atentia.
      Apropo, azi am fost la un croitor. Iti dai seama, croitor! Se joaca cu ata si ac, taie materiale!
      Cacat.

      00
    • O fi fost acum ceva ani. Acum sunt toti pe Playstation cot la cot.
      Pina la urma, parintii pun in mainile copiilor jucarii. Tu, daca ai un baiat, ii cumperi in mod voluntar papusi sa ii schimbi perceptia despre societate? Daca ai o fata, o iei cu tine sa faci un schimb de ulei? Pina la urma fiecare copil alege ce ii trebuie. Copil, adolescent, jucam fotbal si aveam vreo trei fete care jucau cot la cot cu noi. Singurul loc unde se uita lumea stramb la ele era grupul lor de fete.

      00
    • Cristi, nu știu dacă te faci că nu înțelegi situația sau chiar nu o înțelegi.

      Nu e vorba despre cum îmi cresc eu copiii, e vorba despre cum își crește societatea copiii. Ai auzit de „it takes a village to raise a child”? Eh, aia e.

      Și avem două probleme, una de marketing, alta cu societatea:

      – Du-te la hypermarket și uită-te la raftul de jucării. Caută niște jucării cu oale, bucătării, păpuși. Vezi ce sex au copiii de pe ambalaje. Apoi caută niște jucării de îndemânare și creativitate. Vezi ce sex au copiii de pe ambalajele astea. Un copil de 4 ani de ce crezi că va fi atras? De o jucărie ce are pe un ambalaj un copil de același sex? Sau de sex opus? (hint: în jurul vârstei de 3-4 ani copiii încep să se joace separat).
      – Adițional, ce crezi că se întâmplă cu un copil care are jucării „pentru sexul opus”? Simplu, va fi marginalizat într-un fel sau altul de ceilalți copii. Nu o zic că așa am visat, du-te în parc, observă copiii cum se joacă.
      – Societatea e tâmpită. Mămicile nu cumpără păpuși băieților. Nu cumpără mașinuțe fetițelor. Să nu care cumva să se pângărească inocența, iar cercul vicios e complet.

      Și până să se dezmeticească prin (pre)adolescență, fetele sunt „îndoctrinate” că jucăriile potrivite lor sunt oalele, mopurile și bebelușii.

      Din nou, că sunt câteva care au trecut de treaba asta? Ia în considerare că pentru fiecare „roofer girl” sunt alți 500 „roofer boys”. Cel puțin.

      PS: Înainte să te bășici aiurea că am definit jucării pentru un sex sau altul, poate acorzi un pic mai multă atenție faptului că am evidențiat într-un fel sau altul că sunt jucării „de fetițe”.

      00
    • @Ionuț Staicu
      Primul lucru legat de joc: Nu functioneaza asa. Stiu, avem o varsta, credem ca avem habar de ceva, nu, nu functioneaza asa. (Stuart Brown)
      Al doilea lucru: Cand mesteresti ceva prin casa care e reactia: nu te apropia, e periculos sau vrei sa ma ajuti? + depinde de varsta (Erik Erikson)
      Ceea ce vrei tu si ceea ce vrea copilul sunt lucruri diferite. Nasol, o sa trecem si peste asta.
      Ce vrea societatea de la barbati si ce vrea de la femei, iarasi lucruri diferite.
      Daca la problemele astea mai adaugam si „inegalitatea” si „culoarea jucariilor” feminism made in US of A , atunci: „ciudata maimuta turbata la gratii”
      Eu de fapt vroiam sa particip la dezbaterea foarte argumentata asupra jucarilor: BYGGLEK mofos

      00
    • @Ionut Staicu: caz concret, fetita cu frate mai mare, zici ca poti recicla jucariile si, ce sa vezi, ii fugeau ochii dupa printese Disney, arunca masinutele si tractorasele. Si la fel se intampla si la baieti cu surori mai mari. Si nu e vorba de anturaj, ca la varste foarte mici copiii se joaca mai mult singuri si au aceleasi preferinte si atunci.
      Nu stiu daca poti face experimente (etice, evident) care sa demonstreze ca tendinta e genetica sau nu, dar sigur sigur are cauze mult mai profunde decat simplul conformism.

      00
    • Asta e doar o scuză, fetele aici discutăm de biologie. Nu e 100%, dar în principiu, fetele trag spre interacțiunea cu alte persoane, iar băieții trag spre interacțiunea cu obiecte.

      De asta fetelor le plac păpușile, și băieților macaralele. Nu pentru că îi obligă părinții.

      Toate astea s-au dezvoltat cumva natural, companiile de jucării au făcut cercetări de piață, și au văzut că asta se vinde.

      Evident că sunt și părinți care forțează lucrurile pe chestii de genul la băieți le iau mașinuțe și la fete păpuși, nu neg realitatea, dar asta nu înseamnă că totul e doar o forțare nenaturală.

      Eu am avut 2 frați mai mici, vârste apropiate, unul din fiecare. Aveau jucăriile la comun. Peer pressure fix zero. Și ghici ce? Tot așa își alegeau jucăriile, conform stereotipurilor.

      Jordan Peterson a explicat cel mai bine studiul ăla făcut de scandinavi: cu cât societatea oferă mai multă egalitate de alegere, cu atât mai mult fetele trag spre discipline cu stereotip feminin. Deși s-au chinuit la greu să nu fie așa, la final tot așa a ieșit. Fetele au mers la discipline umane, băieții la tehnice.

      Ne-am trezit noi după milioane de ani să schimbăm niște chestii fundamentale fiindcă am făcut 4 ani de gender studies…

      00
    • @manu144: aproape toate domeniile au fost, la un moment dat in timp, considerate ca exclusiv masculine. Ca tot ziceai tu de studii umane – in sec XVIII, chiar si XIX, de ex, era destul de inacceptabil ca femeile sa fie scriitoare, si sa publice in nume propriu. Scriitoare ca Jane Austin sau Emily Bronte au publicat sub pesudonim. Sau poate ai citit ceva de George Sand – plot twist, nu era un barbat. Ca sa nu mai zic de medicina sau drept, unde nici nu se punea problema ca femeile ar putea profesa. Dupa cum s-a dovedit, pot, foarte bine, si la fel e cu orice domeniu – un barbat si o femeie pot in aceeasi masura sa fie IT-ist, fizician, biolog sau mai stiu eu ce. Daca mai exista inca un decalaj, o disproportie de reprezentare, e tocmai din cauza asta, din cauza tiparelor din societate, care inca mai imping femeile catre anumite domenii, si pe barbati catre alte domenii.

      00
    • @deea

      M-ai înțeles greșit. Nu am zis că nu pot sau că nu ar fi în stare. Am zis că nu vor într-o proporție similară cu bărbații.

      Evident că și femeile pot să fie ingineri, dar întreabă-le câte vor? Și dacă le dai toate condițiile din lume, pur și simplu nu vor.

      Abia aștept sincer cotele obligatorii, că aveam la colege 1-12 care nici nu vroiau s-audă de matematică, fizică și din astea. Nici măcar cele care erau învățau bine la ele și aveau note mari.

      Să vedem cât de fericite vor fi dacă vor fi forțate să intre în STEM, că vor, că nu vor, de dragul egalității. Nu am negat niciodată capacitatea, ci dorința de a profesa în unele meserii.

      Nici nu vreau să duc discuția în chestii mai sensibile gen meserii cu risc mare, sau chiar periculoase, că acolo nu se înghesuie nici atâta.

      00
    • @manu144, si tu m-ai inteles gresit. Acum 100 de ani, discutia era ca femeile cu siguranta nu doresc sa voteze, sau sa fie doctori, sau avocati, sau judecatori. De ce-ar vrea femeile, se spunea atunci, sa fie implicate in asmenea chestiuni murdare si ne-feminine, cand vocatia lor e alta, familia, copiii? Aia era conversatia la momentul respectiv, si istoria a dovedit ca nu era deloc asa, ca femeile isi doresc si sa voteze, si sa fie doctori or whatever.
      Acum e alta discutie, e drept, la un nivel muuuult redus – dar exista inca prejudecata asta ca femeile isi doresc sa fie ingineri sau sa aiba profesii tehnice intr-o masura mai mica decat barbatii. Si pentru ca exista prejudecata asta, inca din copilarie fetele sunt stimulate si directionate sa-si dezvolte respectivele abilitati mult mai putin decat baietii. Ceea ce cauzeaza un gap, care, inevitabil, se va inchide in deceniile viitoare. Cum s-a inchis si in alte sectoare.
      Toata chestia asta – fetele se joaca cu papusi, baietii cu macarale – e invatata de copii din frageda pruncie, nu e innascuta. Pt ca baietii ar fi la fel de interesati ca si fetele de papusi, de ex, daca nu ar fi invatati de mici ca „e rusine” si „is de fete”. Da, e adevarat, baietii se joaca in general mai energetic si mai dinamic fizic decat fetele, dar cam asta-i singura diferenta innascuta. Restul, is toate preluate din mediul in care sunt crescuti.

      00
    • @manu144 – si inca o chestie. Nu stiu de unde obsesia asta cu cote obligatorii. Nu e vorba nicaieri de cote obligatorii, e vorba de egalitate de sanse. Nu impune nimeni procente de elevi fete in licee, sau procente de un anumit fel de angajati in companii. Vorbea aici cineva despre California, unde cica e obligatoriu sa ai 50% femei peste tot, in orice companie – fals, gender diversity law din California, cea mai recenta, impune doar ca publicly traded companies registered in the state sa aiba cel putin un board member care sa fie femeie. aparent, multe au boards formate exclusiv din barbati – si permite-mi sa ma indoiesc ca intr-o companie mare nu ai gasit o singura femeie competenta sa o pui in board.

      00
  18. Îmi povestea un polițist sef de post de la țară că are o colega aflată în concediu de maternitate. Când o să termine concediul ar vrea sa se transfere că nu face față golanilor din mediul rural. Egalitate dar doar când vor ele.

    00
  19. Chestia nu e ca femeile ar trebui, sau nu, sa cucereasca anumite sectoare. Problema e sa nu exista piedici pentru femei sa urmeze ce cariera doresc. Cum era, pana de curand, interdictia pt fete de a face liceul militar. De cand s-a ridicat, s-a dovedit ca si femeile isi doresc o cariera comoda, usoara, platita bine, de unde poti iesi la 45 de ani la pensie, asa ca aproape jumatate din elevii de la liceele militare is acum fete. La fel a fost, in trecut, cu alte domenii – medicina, de exemplu, unde abia prin anii 40, 50, a devenit comun pt fete sa o studieze. Si in ziua de astazi probabil ca sunt mai multe femei decat barbati in domeniul respectiv. Idem cu dreptul.
    Femeile nu se orienteaza spre un domeniu sau altul pt ca „acolo sunt multi barbati, si vreau el sa cuceresc”. Femeile iau deciziile astea pragmatic, bazat pe multi factori – ce imi place sa fac (sau, ma rog, nu m-ar deranja foarte tare sa fac) si care in acelasi timp imi va oferi un job bun si un venit decent.
    Din experienta mea personala, femeile din Romania, spre deosebire de cele din alte tari (US, UK, unde are compania la care lucrez filiale) sunt mult mai concentrate pe job si am fost cumva educate ca trebuie sa fim capabile sa ne intretinem singure, si pe noi, si pe copiii nostri, ca nu se stie niciodata… De ex, in dept IT de la compania unde lucrez, minim 40% is tipe, ceea ce nu e nici pe departe asa in US sau UK. La fel, middle management, cam 70% femei, deasemenea nu se intampla in US sau UK.

    00
    • La judecatoria din buftea 2 gagici de de o schioapa si 50 de kilograme cu tot cu haine pazeau zilele trecute intrarea (recunosc, bune). Mai era cu ele jandarmul tipic cu pix/caiet care statea si lua datele. In spatele meu 2 conationali burtosi de intrau pe usa la limita si cu chef de cearta.
      De cate gagici din astea e nevoie sa tina pe cei de mai sus?
      Mie mi se pare ca diveristatea fortata in anumite domenii e o gluma, si nu as vrea sa se intample la public gluma asta ca si asa sunt prea multe lipitori acolo.

      00
    • Daaa, ca domnii politisti asa de bine tin piept golanilor, cunoastem cu totii. tot ce au nevoie tipele e un baton din ala cu socuri electrice.

      00
    • @Alxzen, având în vedere că cele două gagici cât piticii de grădină aveau armă și pulan, plus exercițiul și conștiința autorității, plus permisiunea legii, cred că erau suficiente să opreasă burtosul.

      00
    • Incep sa am dubii de facultatile mintale ale consatenilor mei.
      Vad ca va luptati cu rationalul si tot justificati tampenia.

      Arme de foc nu au. Ce plm face o gagica cu un pulan gros cat bratul ei?
      Voi constientizati ca jandarmeria e structura militara, da?

      In caz de doamne fereste o sa va uitati la pizdulitele astea sa restabilesca ordinea si sa va scoata de sub daramaturi.

      00
    • @Alxzen, pe la țară, dar și în alte medii femei mărunțele își adună de prin șanțuri și-i cară-n cârcă bărbații morți de beți. or fi și ”dulapuri” printre ei. :)

      00
  20. Am vazut saptamana trecuta cand am trecut pe langa un bloc femei pe schela cum faceau izolatia cu polistiren. Se vedea pe ele ca erau mai de la taranoaia dar e un pas inainte. Sigur erau implinite sa care galeti pe schela, sa gaureasca, sa tencuiasca, etc. :D

    00
  21. In primul rând angajatorul trebuie sa învețe sa scoată capul din nisip: nu elimin pe cineva pe baza genului.

    Apoi, colegii trebuie sa fie relaxați și sa nu agreseze pe cineva doar pentru ca e singura de alt gen din echipa – nu de alta, dar poate nu toți gustă mârlănii.

    Familia și prietenii trebuie și ei să accepte că dacă un bărbat este asistent(de exemplu) nu înseamnă că e „mai puțin bărbat”.

    Știu, toate astea se rezolva în timp, cu bun simț. Durează însă mult, prea mult, dacă bunul simt nu are și niște norme ajutătoare – și societatea are de pierdut de pe urma tiparelor la fel de mult, dacă nu mai mult decât câțiva indivizi.

    Sa ne gândim doar cât a luat ca femeile sa aibă drept de vot.

    00
  22. S-a strigat click-bait?!

    00
  23. Am facut facultate cu profil tehnic si lucrez in IT de 10 ani ( not great, not terrible ). Am fost in echipe in care eram singura femeie si am fost si in echipe cu un echilibru aproape perfect intre masculin si feminin. Am o singura observatie de facut: n-am avut nici o colega care sa se fi angajat pentru ca era pasionata de IT/tehnologie. Toate, absolut toate voiau banii mai multi care veneau cu pozitia respectiva.
    Sunt convinsa ca nu e o regula, este doar observatia mea. Mi-am dorit mereu sa am o colega cu care sa pot barfi la o cafea despre prostii diverse, dar si despre QoS si VXLAN. Never had one.

    00
    • 1. Nu cunosti femeile potrivite
      2. Nu …

      00
    • ce e așa rău ca o femeie să vrea bani mai mulți de vreme ce chiar e dispusă să muncească pt ei?!

      crezi că nu există și bărbați care s-au dus „la IT” că voiau bani mai mulți?!

      00
    • Cei care nu sunteti de acord cu ce a postat Alexandra, sunt doar curios, se poate, va rog, sa detaliati un pic, motivul?

      00
    • @AB am zis eu ca e gresit sa vrei mai multi bani? Problema e ca nu sunt dispuse sa munceasca pentru ei si se gaseste mereu un fatalau care sa le faca treaba, daca ele zambesc frumos si mai accepta cate-o manuta pe picior. La final de luna, totul arata bine, dar nimeni nu vede ca munca nu e dispusa egal intre membrii echipei.
      Si nu, eu n-am cunoscut pana acum colegi de sex masculin veniti pe pozitia asta doar pentru bani. Am cunoscut barbati realmente pasionati de tot ce inseamna networking/SDN. Probabil ca pe undeva prin IT se aplica treaba cu “ma fac programator ca sa fac bani”, dar nu aici.

      10
    • Alexandra, da’ cum puneti mai mana pe picior prin ecran? Ca in IT se lucreaza de juma’ de an de acasa, cum au trecut colegele evaluarea?

      Este cel putin jignitoare atitudinea ta fata de femeile care practica meseria asta. Si nu te face mai breaza faptul ca arati cu degetul.

      00
    • @F. Bai aparatorul dreptatii, pandemia e aici de cateva luni, am mentionat ca lucrez in domeniu de un deceniu. Cred ca am avut suficient timp sa observ comportamentul persoanelor din jurul meu, live. Am si zis ca e observatia mea personala, mai usor cu atitudinea asta defensiva, ca nu m-am luat de mamele voastre.

      00
    • Tot nu ai impartasit cu noi cum au trecut colegele evaluarea. Oricum e frumoasa atitudinea asta feminina tipica, de barfit colegele (curvele dreacului, cum indraznesc ele sa faca glumite la birou), noroc ca a venit sfanta aparatoare a dreptatii sa le critice proletar. Poate nu vor sa iasa la cafea si tigare cu tine tocmai de asta, ce zici, ti-a trecut prin cap?
      Ca sa ne masuram – tot IT, dar de 20 de ani. Nu ca „a mea” ar fi mai mare decat „a ta”.

      00
    • Oare sunt singurul care stie ce e VXLAN si L2GRE/NVGRE?
      Nu cred!
      Dar cred ca sunt singurul care le-a implementat.
      Nu configurat, implementat, hihi!

      00
    • daca in 10 ani n-ai gasit nicio femeie care sa-ti satisfaca exigentele inalte, cel mai probabil problema e la tine.

      00
  24. Pt imaginea a doua, se putea da un reply mult mai scurt ca text – ‘papusi gonflabile. make a case for women’

    00
  25. Stii, la sfarsit ai scris ca nimeni nu trebuie sa demonstreze nimic. Din nefericire, unele categorii sociale, fie ca e vorba de femei, tigani sau altele chiar trebuie să demonstreze ceva. Imi pare rau de cei care se sacrifică, dar fără cei care au muncit pe brânci pentru a demonstra ceva, poate ca nu as fi avut dreptul sa votez, sa conduc sau sa castig un salariu

    00
  26. Femeia – vreau să fac de toate
    Bărbatul – ok, stau io acas’ cu plozii
    Femeia – ăăă…de ce?
    Femeia vrea și cu pula-n cur și cu sufletu-n rai. 🤣🤣🤣

    00
    • am un cuplu în cercul de cunoștințe în care el a stat acasă în concediu de creștere copil. Ea a stat 6 luni, că alăptat și chestii, apoi a stat el.
      Partea cea mai nasoală era că deși el era cu copilul 24/7 și copilul era bine, când se duceau în vizită la părinți și mama lui și mama ei îl dădeau la o parte că „tu ești bărbat, nu te pricepi la copii”, deși știau cum stă treaba la ei în casă.

      00
    • 95% din pensionarii români de azi sunt cretini. Ar trebui închiși într-un azil și aruncată cheia.

      00
  27. rolul femeii e să aibă grijă de copii și de casă și de ea. rolul bărbatului e să se ducă la muncă și să câștige suficient cât să întrețină familia și casa( știm cât de mult costă îngrijirea femeii, vacanțele, mașina, casa, educația copiilor, viitorul lor, pensia, etc), iar daca se ajunge la divorț să îi plătească și femeii pensie alimentară până se recăsătorește…e ok așa? Nu. Atunci fuck off…O femeie poate lucra ce vrea și e la fel de competentă ca un bărbat… restul e cancan

    00
    • Bine punctat!

      As mai adauga si faptul ca multe femei se orienteaza catre programare deoarece nu suporta mancatoria, falsitatea, aroganta nejustificata, nepotismul, promovabilitatea pe criterii subiective si calcatul pe cadrave, care se regasesc din plin in mediile corporatiste unde nu trebuie prea multa carte.

      Macar programarea este una dintre putinele cariere, unde exista un dram de meritocratie. Stii sa faci asta? Ok, primesti respectul meu si esti si rasplatit cu bani. Nu? Atunci du-te si lucreaza in vinzari sau publicitate sau HR sau… etc, iar bani primesti putin peste minimul de economie, cit sa iti poti plati chiria, facturile, mincarea si un epilat lunar. Bani de rochii si cosmetice o sa ai dupa ce o sa calci si tu pe suficiente cadrave ca sa primesti o marire de salariu.

      Si sa-mi aratati mie ce barbat se uita dupa o fata modesta, ca toti viseaza bombe sexi, dar ei nu inteleg ca sa arati ca o femeie cit de cit atragatoare, fizic vorbind, trebuie sa si investesti ceva bani in tine.

      Dar na, voi continuati sa traiti in bula voastra misogina. Poate cind o sa ajungeti sa aveti fete, o sa intelegeti si voi femeile si dorinta lor de a face performanta si de a cistiga pe masura muncii si talentului lor. Sau poate ca nu.

      00
    • Dacă femeia e femeie și știe ce are de făcut, nu se ajunge la divorț. Doar proastele „plictisite” și cu fumuri în cap au doar pretenții, fără obligații.

      10
    • cred că s-ar ajunge la mai multe divorțuri dacă femeile ar fi femei și ar ști ce au de făcut. :)

      @John Temple, auzi, da’ nu cumva tu ne trolezi?!

      00
  28. Mda, interesant. 44.000 de romani au peste 100.000 economii.
    Depozitele populatiei sunt de peste 30 miliarde de euro (daca imi aduc bine aminte). Pe scurt, o parte din populatie o duce foarte bine.

    00
  29. They took our joooobss!
    took r jooobs!
    tuk r jaaabs!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.