Pentru feisbucişti: ce transmit pozele tale?

Pentru feisbucişti: ce transmit pozele tale?Nu ştiu exact ce sau de ce se întâmplă, dar în ultimele zile e o invazie de poze cu apusuri pe facebook ceva de speriat. În weekendul ăsta cred că am văzut cel puţin cinci persoane care au pus poze cu apusul. Şi pentru că toţi fac nişte greşele elementare, depinde de mine să subliniez nişte chestii evidente.

Calitatea

Ideea e simplă: 99% din poze sug. Sunt proaste pentru că sunt făcute cu telefonul, sunt proaste pentru că ISOul e futut, sunt proaste pentru că nu interesează pe absolut nimeni. Serios. Unii pun câte 3, toate întunecate ca naiba. Nu trebuie să fii mare fotograf să îţi dai seama că, dacă are sub 5 megapixeli, camera telefonului suge cu graţie.

Poza de mai sus e făcută din maşină, cu custom styles. Nici nu m-am obosit să cobor, am apăsat două butoane pe aparatul foto şi a ieşit o poză mai bună decât 99% dintre pozele cu apusuri puse de toţi idioţii cu pocnitorile lor de telefoane.

Utilitatea

Ok, eşti atât de extaziat(ă) de un banal apus (se întâmplă unul în fiecare zi, serios) încât, în loc să savurezi mometul, simţi nevoia să îl împărtăşeşti lumii. Nu e nici o clădire importantă/interesantă în jur, nu se oglindeşte în paharul tău cu Sâmburel de Olt, dar totuşi o faci. What for? Să îi faci pe urmăritori geloşi că ei nu sunt acolo? Să arăţi că nu te pricepi la fotografie şi totuşi insişti să fii penibil?

Întreabă-te asta înainte de a pune o poză undeva pe net. Nu, a fi social media nu înseamnă să fii inutil.

Iată nişte poze mişto cu răsăritul, dacă apucaţi să vă treziţi la ora aia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

 1. Decat poze in WCeu, mai bine asa :-D

  00
 2. In afara de incadrare care e cam nasoala (linia orizontului fix in mijloc), poza e ok

  00
 3. Da Florin, ai dreptate!
  @zoso: de regula 2/3 n-ai auzit? :)
  desi daca zici ca ai facut-o din masina atunci ai o scuza. Oricum un crop mergea.

  00
 4. La sfarsitul lui iulie / inceputul lui august se pot poza cele mai frumoase apusuri in zona de lume in care traim; sa nu te mire excesul de poze. Nu de alta dar prin ianuarie sau prin noiembrie cu frig afara, nori pe cer sau tot felul de fenomene atmosferice nu prea e mare lucru de pozat. Oricum nu cred ca pot sa iasa poze frumoase fara un aparat cel putin mediu (de la bridge in sus), trepied si declansare cu telecomanda – adica sa nu induci tu cu degetul o vibratie suplimentara apasand butonul.

  00
 5. Adauga si : Sunt proaste pentru ca unii nu stiu ce-i aia compozitie, incadrare, lumina. Sunt proaste si pentru ca DOF nu e ecronimul pentru Da-te Oleaca mai in Fata.

  00
 6. @Florin si @vlad
  mai baieti ca va pricepeti voi, ma mir ca nu ati comentat ceva de diagonale… a inceput romanul sa se priceapa si la foto, nu doar la reparat Dacii si la fotbal.. minune!!
  zoso a dat exemplu o poza facuta din doua butoane cu calitate „mai bună decât 99% dintre pozele cu apusuri puse de toţi idioţii cu pocnitorilor lor de telefoane.”. Nu zicea nimic de tehnica sau incadrare.
  In plus, poate „artistul” a urmarit o simetrie a imaginii, o coliziune a doua medii (apa si aer) in urma carora au iesit „scatei”, etc..
  Dar daca pe tips&tricks-urile alea online voi nu ati citit decat de incadrare, asta ati vazut voi..

  00
 7. una facuta cu iTelefonu.

  00
 8. Apusul mi se pare cel mai ușor subiect de pozat și probabil de aceea sunt și multe persoane care n-au nicio tangență cu fotografia și care totuși obțin fotografii crepusculare ok. Fiecare aparat/cameră/telefon au în meniu setarea pentru ”apus” și nu e complicat mai deloc. Încadrezi și declanșezi și aparatul va expune bine automat soarele, restul va ieși întunecat, vei avea niște siluete pe alocuri și gata.

  00
 9. Ideea e că toţi avem parte de apus, unii aleg să imortalizeze,alţii nu.Dar, cum spuneai şi tu ce sens au pozele făcute la o rezoluţie nasoală a unui apus?Cea mai interesantă parte e descrierea filozofică sau lacrimogenă care clar nu are nimic de-a face cu un simplu apus.

  00
 10. „[…] sunt proaste pentru că nu interesează pe absolut nimeni” – si cam atat. Fotografia buna incepe cu subiectul, lumina, contextul… Instrumentele cu care se capteaza chestia asta vin dupa aia si sunt inutile fara un ochi si-o minte care sa le ghideze.

  @gepa – daca poza e mai buna decat „alea 99% puse pe FB” nu inseamna ca e buna; e doar mai sus de mediocru. Nu e vorba de incadrare, e vorba ca nu-i nimic interesant in ea.

  00
 11. @gepa: „poate “artistul” a urmarit o simetrie a imaginii”?, ma lasi cu de-astea? atunci cand te dai drept exemplu despre cum ar trebui sa iasa o fotografie, indiferent ce anume vrei sa punctezi din ea, exista niste reguli simple care ar trebui luate in seama.

  Nu zic ca nu e clara fotografia sau ca nu are WB corect setat sau mai stiu io ce.

  Tu oricum te pricepi mai bine la foto ca la dacii si fotbal ca ai mentionat si de ceva diagonale ;) (thumbs up)

  00
 12. @decoder
  nu vad EXIF, nu cred :)

  00
 13. @vlad pai am citit si io tutorialele pe net :)

  00
 14. La treaba asta cu utilitatea m-am gândit şi eu deja. Nu postez poze, ci numai linkuri interesante pentri cei care pot avea preocupări mai apropiate de domeniul meu. Imagini nu pun decât pe blog.

  00
 15. Da rasarituri nu mai baga nimeni?

  00
 16. Am tot incercat sa inteleg de ce toti isi dau prietenii unul altuia chiar daca nu se cunosc , si tot nu am reusit sa inteleg. Voi aveti idee de ce sa accept un prieten in lista pe care nu il cunosc?

  00
 17. @gepa pot sa dau drumul la EXIF. dar cum si EXIF-ul poate fi fake de ce sa ma deranjez?

  00
 18. Da frate şi care este problema ta că eu fac poze cu telefonul, dacă asta vreau asta fac. Treabuia neeapărat să apară pe pagina mea de facebook, articolul acesta sau aşa faci tu vizite?

  Nu sunt blogger, sunt doar un puşti care scrie şi el pe un site cu wordpress instalat, pentru că nu prea are cu ce să îşi omoare timpul. Ce vrei să mă bat cu lumea, să fur? Ţi-am zis, nu am nimic cu tine şi nu te cunosc aşa că lasă-mă în pace.

  PS: Pozele tale de pe facebook ce exprimă, un… mă abţin, dar dacă faci ceva fă cu cap!

  00
 19. Am încercat să vorbesc decent cu tine, te citesc, dar nu îţi comentez articolele, eşti bun nu am ce zice, dar nu se vorbeşte aşa, am avut un punct de vedere. Dacă eşti prost, fă bine şi ignoră-mă!

  00
 20. Ai dreptate aici, uite că ai vorbit frumos cu mine, bravo ;).

  00
 21. e bine ca nu te-ai prins. noi să fim sănătoşi.

 22. Stai parcata Adina ca nu este singura, ca ea sunt multe si multi…

  00

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.