Faza cu toaletele în curte din școli, explicată pentru coconeți

Ministrul de Interne vrea să facă ceva cu toaletele din curtea scolilor: să dea niște bani ca să se rezolve problema și să nu mai cadă copiii în ele.

Situația școlilor fără apă potabilă și cu toaletele în curte din fiecare județ în parte se cunoștea încă din luna februarie. Într-un răspuns la o interpelare din Parlament, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, răspunde că sunt 1.489 de școli cu toalete în curte, fără apă caldă și fără canalizare, iar pentru toate acestea Ministerul Educației a alocat 65 de milioane de lei pentru 2019. (sursa)

OK. Hai să explicăm problema asta pentru oamenii de la oraș. Sunt două tipuri de toalete în curte: haznaua și tronul. De obicei problemele se întâmplă la hazna, care e acea groapă săpată în pământ și pusă deasupra o construcție de lemn, cu un scaun și un acoperiș. Problema e că gaura aia din scaun e făcută de adulți pentru adulți și nu pentru copii, de aia cad în ea.

Avantajul haznalei este că nu necesită apă. Dezavantajul e că, pe lângă miros, mai cad copii în ea.

Problema cu cele cu tron este că nu sunt făcute tip închisoare, adică cu tronuri și cu chiuvete de tablă. Prinse bine. Pentru că, dacă vă duceți în orice școală, dacă are 3 chiuvete sau 3 tronuri, 1 e spart. Și nu vin oameni din satul vecin să spargă chiuvetele din școli, copiii o fac. De aia e nevoie de tablă. Eventual turnate din beton direct.

De aia vedeți uneori toalete turcești prin școli, pentru că aia e singura soluție ca sălbaticii să nu le mai distrugă.

Dezavantajul la toaletele cu tron e că ai nevoie de apă, deci fie canalizare, fie fosă septică. Și aici PSD ar trebui să le explice primarilor loviți în cap că se pot sifona bani din întreținerea unor toalete cu tron.

Și da, singurul care e de vină în situația în care un copil cade în hazna e primarul. Nu președintele, nu ministrul, nu șeful consiliului județean. Primarul.

1.500 școli cu toalete în curte. 1.500 de accidente în așteptare. 13 milioane euro împărțit la 1.500 vin 8.000€ de școală. Un tron metalic e 1.000€, un pisoar e 500€. Fosa de săpat nu știu cât e, placa de turnat, gresia, faianța, nu prea sunt de ajuns…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

31 comentarii

 1. treaba aia cu wc ul turcesc cred ca e si cea mai igenica dintre toate. problema este cum sa faci tu wc-uri, cu bazin de apa si chiuvete cand nici unii profesori sau primari nu au asa ceva acasa? cum sa te lase inima sa faci asta?

  00
  • Hahaha, cea mai igienică dintre toate!Asta îi tare!Jumate din copii vor călca în kkt-ul lor și vor ajunge cu el prin clase/case.Ah, scuze au curățarea anvelopelor după ce termină lucrul.Nice man.

   00
 2. Campaniile electorale la sat se fac cu mici , bere , tuici , faina , zahar , samd . Unde ai vazut tu campanie electoral cu tronuri pentru scoli ? Ce interlop mai e primarul ala daca face asa ceva ?

  00
 3. “Un tron metalic e 1.000€” … Really ???

  00
 4. Cica erau ~ 2000 de scoli cu toalete in curte, iar acum sunt ~1100. PSD a omis sa zica ca nu a rezolvat problema toaletelor in 900 de scoli, ci majoritatea unitatilor de invatamant au fost inchise dupa ce s-a marit numarul minim de elevi la o clasa. Cunosc scoli care aveau 2-3 structuri, ramanand una singura acum.

  00
  • In viata mea am avut ocazia sa vad destule scoli rurale… scoli cu 10-15 copii din 4 clase dar care necesita profesori asa ca da, nu este fezabil(economic in primul rand) sa ai o scoala deschisa intr-un sat la 4 km de centrul comunei. Un autobuz de 10 locuri este mai ieftin de intretinut comparativ cu 6-7 salarii de profesori+intretinerea cladirii+cheltuieli curente(apa, electricitate, lapte si corn etc)

   10
 5. Nu cred că adevărata problemă e cu mărimea găurii, ci cred că mai degrabă unele sunt atât de vechi încât lemnul din care au fost făcute a putrezit și se rupe. Am avut veceu de-ăla la țară când eram mic și nu mi s-a părut niciodată gaura prea mare, dar mereu avem o oarecare frică să nu se rupă blanele de sub mine pentru că erau roase de timp.

  https://i.pinimg.com/originals/3a/7e/b8/3a7eb84c7e9ff320bce068baf4c63aa9.jpg

  00
 6. Scolile si lucrarile lor tin de bugetul local, nu de ministerul educatiei. Doar ca hipsterii urla ca de obicei la cine nu trebuie. Pe nici unul (nici de la tv nici de la partide) nu ii vad luandu-se de guler cu autoritatile locale.

  00
 7. Scolile care nu fac performanta, vezi note capacitate, trebuie inchise si copiii mutati la scoli performante. Un microbuz imposibil sa fie mai scump de intretinut comparativ cu o scoala.

  00
  • Stai putin vectra, de ce toti copii trebuie sa treaca cele 2 examene? Exista profesionala si seral. A da stiu, ia spune-mi, este ca altfel suna in cv: zugrav cu studii superioare dar agramat comparativ cu zugrav cu studii primare dar cu experienta(adica vreo 8 ani in plus fata de mucosul cu facultate de dat limbi la capre in relatii internationale).
   Pana una alta romania are nevoie de meseriasi, s-a terminat era cu studii superioare. Daca nu esti in IT/bugetar te caci in ele de studii superioare, castiga zugravul de 3-4 ori mai mult decat tine(bine, exceptie fac doreii cu studii superioare si aere in matz)

   00
  • @Verdenpom problema nu e că acei copii n-ar fi capabili (mental, ca iq sau ce vrei tu) să ia niște examene. problema e că n-au profesori suficient de bine pregătiți pt că satele lor sunt la mama dracului și foarte puțini profesori își permit naveta.
   taică-meu face naveta vreo 3 zile pe săptămână (în cazul lui, așa a ales el), nu-i plătește nimeni benzina, o verișoară face naveta zilnic, nu-i dă nimeni nimic.
   ca să nu mai zicem de lipsa transportului public, dotarea cu materiale didactice (taică-meu cumpără pe banii proprii, mama făcea la fel- a fost educatoare, vară-mea face la fel, din când în când, când văd câte o chestie care ar putea s-o ajute și nu-mi face gaură în portofel, îi iau eu), mobilier de pe vremea bunicii și alte drăgălășenii d-astea.
   să mă zicem și de faptul că unii dintre acei copii sunt puși la munci pe lângă casă, poate chiar în afara casei, cu ziua la alții, să nu moară familia de foame. sau fac km buni pe jos până la școală.
   de ce ai îngropa în școla profesională un copil care, cu puțin ajutor în primii ani, ar putea deveni medic performant sau mai știu eu ce.

   00
  • A – dar de ce nu? Daca doreste copilul se descurca si de unul singur. A bun, vede profesorul potential? Bun, isi pica capacitatea si il trimiti la profesionala in camin. Daca nu reuseste sa faca 5 ani si sa isi ia bacul inseamna ca nu are iq de doctor.
   PS: asa si ce? Te plangi in locul ca isi aleg meseria respectiva? I-a fortat cineva? Nu. Nu le convine asta este, pleci din sistem. Profesorii sunt exact ca militienii, toti se plang de x si y dar nu ii vad sa vada greve adevarate ci doar feisbuci.

   00
  • profesorii nu se plâng! ei își găsesc posturi la oraș sau în alte părți unde se ajunge uman. și-n sate nu se mai duce nimeni sau se duc 2-3 și predau toate materiile.
   spune-mi, te rog, câți oameni cunoști care se pot descurca singuri să învețe matematică (sau orice). de la început, de la 1+1, fără un minim de explicații, fără o minimă bază.

   00
  • Si atunci de ce ies atat de multe rebuturi? Iti zic eu de ce. Pentru ca toti profesorii tin cu curul de orice post, nu conteaza ce face doar sa fie in acel post. Am mai scris, scolile cu 10 copii din 4 clase nu au ce cauta in romania. S-a inventat microbus scolar

   00
  • @verdenpom – un sambure de adevar ai acolo. Cand un copil nu vrea sa invete, sa faca teme, poti fi tu profesorul MINUNE, ca nu il vei ridica absolut deloc. Nici o metoda dumnezeiasca (ca toti pun accent pe metode) nu il va ridica pe elev. La scoala elevul vine plictisit, sta doar ca sa treaca orele, se duce acasa, unde ma-sa sau tac-su il pun la treaba / sau il lasa de izbeliste, uneori zicandu-i ca “ce atata scoala”, la TV vede doar prostii.

   Am avut de-a face cu mii de elevi, de toate felurile (needucati, alcoolici, drogati, cu ces, olimpici etc.). Absenteism la greu, unii se imbatau in fata scolii, altii se drogau. Daca implicarea parintilor este 0, profesorii nu au ce sa le faca.

   Am avut elevi care mi-au spus ca vor sa faca 10 clase, motivand ca vor sa dea de permis. Le-am explicat ca e bine sa termine liceul, ca ii va ajuta in viata etc., insa cu cine sa vorbesc?!

   Toti viseaza Anglia, Germania … Le-am explicat ca viata nu e roz acolo si ca trebuie sa puna osul la munca. Elevi care intra cu note de 1-2-3 la liceu si care nu vor sa munceasca pe 1600-1700 in tara. Despre ce vorbim?

   Toti arata cu degetul spre profesori, dar parintii, autoritatile unde sunt in ecuatia asta?!

   00
 8. eu cred ca pb este ca acele toalete/haznale sunt facute la misto, de dorei, si receptionate din birou. nu cred ca se rupe nici lemnul sub copii si nici ca gaura e prea mare.
  ci pur si simplu cred ca, in purul stil romanesc “lasa ca merge si asa”, sunt lasate neacoperite sau acoperite cu un placaj sau foaie de tabla sau mai stiu eu ce capac improvizat si pusa o caramida deasupra sa nu-l ia vantul, sau nu e pus nici macar un scaun pe care sa te asezi cand te caci ci doar ditai gaura si un maner sa te tii, samd.
  daca iei un mester cu simt de raspundere ti le rezolva pe toate intr-o zi, dar nu se pot sifona bani

  00
 9. Primarii din satele cu hazna vă asigur că au o viloaca de neam prost + câteva apartamente la oraș.
  Oamenii ăia pur și simplu sunt prea nesimțiți ca să facă vreodată ceva.
  Am crescut cu o asemenea construcție, sincer îmi reglasem în așa fel organismul încât niciodată nu am făcut mai mult de treaba mică acolo.
  Cel mai enervant era că terenul de fotbal era lângă și dacă aveai ghinion mingea de fotbal se ducea în hazna.
  După-aia trebuia scoasă de cineva, de obicei cu bețe sau ce mai găseam.
  Norocul nostru că era și un pârâuaș lângă teren, spălam puțin mingea și dă-i înainte.
  Știți ce e cu adevărat trist, că oamenii din respectivul sat sunt super înstăriți, toți au case frumoase făcute cu bani din afară, băi etc.
  Dacă 1000 de părinți ar pune fiecare mână de la mână fiecare cu 100 de euro sau cu ce se pricepe, cred că intr-o săptămână maximă ar face o baie lux, normal asta dacă nesimțitul de primar s-ar ocupa că toate aprobările să fie ok.
  Asta cred că e singura soluție în România, spital oncologic făcut de oameni, băi la școli făcute de oameni, și bineînțeles stat minimal că oricum e inutil.

  00
 10. O sa dispara satele astea. Pt 10 ani nu merita sa mai faci cine stie ce acolo. Ar trebui inchise scolile fara X elevi si carati cu autobuzul la urmatoarea scoala.

  00
 11. 8000 de euro? Pai ce sa faci cu banii astia? Un WC de scoala costa pe la 80.000 de euro, si nici aia nu sunt destui ca sa fie dat in functionare. Auzi la el, 8000…

  https://observator.tv/eveniment/scoala-judetul-botosani-are-toalete-noi-care-au-costat-cat-o-vila-282264.html

  00
  • 8000 de euro pula ta. Ce plm nu se gasesc 10 parinti de sex masculin sa invarta niste beton cu pietris pe o folie? Nu sunt in stare sa sape 10 barbati o groapa de 1.5 metri adancime cu harlet si lopata? Nu sunt in stare sa cumpere 4 grinzi de lemn, 4 suporti stalpi pentru lemn(20 de lei bucata) si cherestea nerindeluita? O buda turceasca(fara apa ca mai mult ca sigur ca nici sediul scolii nu au apa curenta) te costa maxim 1000 de euro. Un sac de ciment costa 25 de lei. 5mc de pietris sa zicem 500 de lei(desi este mai ieftin), 4 stalpi 100 de lei, cheresteaua sa zicem 2000, un vas turcesc 80 de lei si dupa cum vezi ajungi la un pret de sub 1000 de euro.
   Toti vrem o tara ca afara dar nu ar pune unul umarul la lucru

   00
  • @verde, pai aici e durerea mare. toti stau cu mana in pantaloni la ultimu sou de la tv, o tigara si o bere la pet. si putini sunt cei care vor sa faca ceva.

   00
  • @ verdenpom – de ce sa faca parintii? Scoala nu are ingrijitori?! Primaria nu are asistati sociali?!

   00
  • Eu am crescut in era lui ceasca. La revolutie aveam 14 ani. Scoala unde am invatat in acea perioada nu avea toalete in incinta cladirii (si ganditiva ca nu era sat sau comuna). Toate toalete erau afara – cele turcesti. La un moment dat s-a luat decizia modernizarii acelor toalete, adica daramare constructie veche si construire una noua – de la zero. Avand in vedere ca nu exista canalizare, au fost construite aceleasi toalete turcesti. Insa, la constructia lor au participat toti parintii elevilor. S-a intamplat intr-o vacanta de vara. La sedintele cu parintii s-a facut anuntul. S-a stabilit un nr de zile de participare pentru fiecare parinte si asta a fost. Materialele au fost cumparate de stat – presupun ca primarie. Si anul urmator am avut toalete noi _una pentru baieti, una pentru fete si una pentru profesori.

   00
 12. Pe mine m-ai pierdut cu articolul de cand ai pus declaratia proastei cu “problema se cunoaste inca din februarie” .. Pai Februarie 1990 sau cand?

  In rest e simplu, toaletele se mai sparg, se mai murdaresc, etc… Ghici ce, totul necesita mentenanta si inlocuire.. E greu sa ai sute de copii in aceeasi cladire? Cine s-ar fi gandit

  00
 13. Minimum 1.500 de accidente în așteptare

  00
 14. se vede ca nu ati avut prea multe contacte cu universul rural. eu am si muncit la 3 primarii de sate. unul a reusit sa faca o scoala si o gradinita mai bune ca la oras, iar in celelate doua, copii erau dusi la oras, a caror parinti isi permiteau. dar adevarul adevarat e ca multor parinti nu le pasa de plozii lor. ei i-au facut ca au bagat pula-n pizda. daca moare, moare! daca traieste, mai au 2 maini in ograda. stiu ca partea asta e foarte greu de acceptat, dar daca familiile nu vor sa vanda cate un porc, o gaina, ca sa puna mana de la mana sa construaiasca o buda pentru progeniturile lor, poate ca nu ii considera asa importanti si vor doar sa se victimizeze.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.