OK, fast food-ul e la fel de ieftin ca mâncarea sănătoasă, dar…

Un studiu despre obezitate, unu care spune că mâncarea sănătoasă e ieftină, o părere despre implicare și abstinență și una despre mișcare.

Faza e cam așa: fast food-ul e o soluție ușoară la o problemă apăsătoare. Ți-e foame, intri undeva, iei ceva, halești, arunci resturile, gata. Alternativa e cam așa: te duci la supermarket sau la piață, iei o bucată de carne, niște legume, niște condimente, le fierbi sau prăjești, amesteci în mâncare, adaugi condimente, nu pornești hota că nu ai aerisire de hotă în bucătăria ta deschisă din rezidențialul nou, mai amesteci un pic, la naiba, ai pierdut și finalul de la “bravo, ai stil”, lași să se răcească un pic, chemi familia la masă, așezi masa, mâncați, strângi masa, speli vasele. Deranj și multă muncă pentru ce? Ah, după 5 ani de halit merdenele uleioase ai descoperit că te-ai îngrășat ca porcul? Ghinion, dar cu o masă sănătoasă nu se face primăvară.

Acum 4 ani, în SUA, mergem la amicul nostru de acolo acasă. Casa nimic deosebit, 200mp pe nivel, 3 băi, vreo 300mp de curte, garaj de două mașini. Modest (mă-sa având ceva gen conac, două sufragerii, 4 mașini de 50.000+ în garaje, 6 dormitoare, două walk-in closets, din astea). Bucătăria era ca în filme: granit, incorporabile de top (frigider două uși, aragaz, spălător de vase, chivetă cu 2 compartimente), lemn, alte minuni. O groază de bani. OK, ce halim? Păi, am niște pizza și niște hot pockets. Pisici, ceva de mâncare nu ai, că nu mâncăm plm pizza congelată, că suntem adulți. Păi, nu prea. Deschid frigiderul, bere și porcării care se fac la microunde. Păi, putem să mergem la unde vreți voi, hamburgeri, Chipotle, Wendys.

Coisan, dar tu de ce ai ditai bucătăria dacă nu gătești nimic în ea? Păi, mai fac câte un grătar din când în când, dar nu prea des. De ce? Păi, multă muncă, mult deranj, multe vase de spălat. Ai fucking mașină de spălat vase! Da, dar totuși, mai bine conduc 5 minute și iau ceva fast food.

Asta e.

Am pus aseară niște coaste pe grătar (pe lângă ăla pe gaz, vara îl folosesc și pe ăsta). Minim jumătate de oră să fac focul, aranjat masa, chemat copiii, mâncat, 4 farfurii rămase, 2 blide, pahare, cuțite, tot felul de minuni de spălat. Deranj. Fast food is faster and better.

 

kitchen-bucatarie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Si daca mananci coaste zilnic sau gratarel s-ar putea sa ai surprize la analize, poti manca si mec ca sa dai jos dar asta nu inseamna ca e sanatos, cate putin din toate si niscaiva sport. Poti manca si dupa ora 18;00 dar depinde ce mananci si cand te culci.

    00
    • Păi e simplu, nu faci analize și atunci ești ferit de surprize! :-)

      00
    • Nu mai e valabilă teoria cu mâncatul după ora 18.

      Ora la care mănânci nu influențează greutatea poți să iei masa fix înainte de culcare dacă ăsta îți e obiceiul.

      00
    • Dacă mănânci zilnic coaste sau grătărel s-ar putea să fii surprins…în bine.
      Dar să nu uităm de mișcare. Că fără mișcare poți mânca super-para-flexa-dietetic, că tot ca un cozonac te umfli.

      00
  2. Bai pe bune, sunt singurul caruia i se pare dubios ca faci coastele la flacara deschisa? Nu poti sa le tii si tu 6-8 ore la afumat cu lemn de butoaie de whisky?
    Filthy casual.

    00
  3. Si ce ii opreste sa manance sanatos la fast food? Poti cumpara salata, poti cumpara o bucata de pui la gratar, etc, etc. Nu e oblogatoriu shaworma cu de toate.

    00
  4. FMM, am uitat sa cumpar coaste de la Kaufland. :D

    Eu stau la bloc, am hota + aerisire, iar a mea gateste odata la 3-4 zile. Si totusi, nu reusesc sa evit mancarea care ingrasa. Beau cola zero aproape de la egal la egal cu conu’, dulciuri odata la 2-3 saptamani, dar painea nu lipseste din meniu. Apoi, mai tot ce cumperi de la magazin (nu neaparat alimente produs finit, ci chiar si ingrediente) contine zahar: paine, rosii cuburi/sos tomat, muraturi, otet, mustar etc. Am tinut Dukan de 2 ori, cu efecte vizibile in scurt timp (20 kg in mai putin de 3 luni), dar pe termen lung nu este sustenabil. La Mc sau la KFC merg o data la 2 saptamani. La shaorma probabil o data pe luna. Munca de birou, de acasa. Ajuns aproape de 100 de kg, record personal. Mers pe jos aproape zilnic, cate 2-3 km. WTF?

    00
    • cumpăr 10kg, ieftin, nu bate, nu troncăne.

    • Îți dau și eu 10

      00
    • Incearca coastele de la Selgros. Alea rotisate. Mananci de da boala peste tine. Si ceafa. Deci asa ceva, cade carnea de pe coaste iar la ceafa desprinzi grasimea cu mana, de bine ce sunt facute.

      00
    • Dupa revolutie romanii s-au ingrasat 80kg

      00
    • calorie counter, gen myfitnesspal

      unele chestii au mai multe calorii decat iti dai seama si nici macar nu sunt bune la gust, folosesti mizeria aia de aplicatie si bagi acolo ce-ai mancat (are o functie de cautare, gasesti si sarmale pe acolo) , la un moment dat te prinzi sa eviti unele mancaruri si sa bagi extra din altele

      dietele de hai sa mancam numai mancare care incepe cu litera B sunt gunoaie

      00
    • Nu mai tine Dukan (sau alte diete miraculoase)! Sa vezi ce bine o sa fie.
      Mananca toate mesele (3 + 2) corect si la aprox aceeasi ora si o sa slabesti.

      00
    • Niște zer în fund boss, rezolvă tot, în afară de alegeri pierdute.

      00
    • Leo:

      Daca ai tendinta de ingrasare si vrei sa ajungi la X kg+-3kg, trebuie sa ai o abordare profesionista, nu de amator care face 10 scufundari si gata el e scafandru

      1 Timing. 2 Respiratie. 3 Cum te redirectionezi. 4 Sa vezi tu singur ce iti face rau si sa nu mananci de alea sau sa mananci dar rar.

      Si dupa aia sa iti faci o schema de care sa te tii. Suficient de flexibila sa permita adaosuri si mici excese. Suficient de solida ca sa contina 90% numai chestii in legatura cu care ai decis TU ca sunt bune pt tine.

      Daca ai tendinta la ingrasare care e o tendinta nasoala si puternica, nu e suficient sa fii ca majoritatea care fac diete. Trebuie sa fii mai sus ca media. Profesionist. Cu cap. Cu tehnici. Disciplina

      00
    • Mananca doar dimineata si la pranz. Fara alte mese, fara gustari. Refuleaza o data la 2 saptamani cu ce vrei tu si la ce ora vrei tu. Eu asa am slabit 20kg si am ajuns la greutatea ideala. Nu este o dieta, este un mod de viata, nu e ca si cum ajungi la greutatea ideala zi zici gata, diseara comandam pizza. Din pacate (unii dintre noi, astia sedentari) nu le putem avea pe toate.. si silueta, si comanda de pizza la 12 noapea sau raid la Dristor la saorma.

      00
    • Numaratul caloriilor nu este o solutie sustenabila pentru mine, si probabil nici pentru majoritatea cititorilor. Unii au hobby-uri din astea, cu numaratul caloriilor, si chiar le iese operatiunea. Altfel, sunt multe alimente in comert, pentru care este foarte greu de determinat numarul de calorii.

      @Radu – nu am tendinta de ingrasare. Pana sa devin bucurestean ma batea vantul chiar, si mi se facea rau in masina. Posibil sa fie si ceva pe sistem nervos, stresul etc. Abordarea profesionista despre care vorbesti, nu e pentru toata lumea. La cei mai multi dintre noi, nu merge.

      @vlad – nu mai tin nicun fel de dieta, de prin 2015.

      00
    • NOU
      #18

      @Leo Daca ai peste 30 ani iti dau o veste ‘proasta’ – omul e construit sa fie tanar pana la 30 ani, apoi pierde masa musculara, pe care o inlocuieste cu tesut adipos. Exercitii fizice de max 20 de minute la trezire (iti da un tonus pozitiv pentru restul zilei) si culcare sunt recomandate. Nimic gen culturisti, e de-ajuns exercitii cum fac matele astea la teve.

      00
    • Nu exista solutie simpla, Dietele alea ultra-dure sunt tampenii.

      Uite sfaturile mele de doi bani. Nu te infometa. Mananca 5 mese mici pe zi, 3 principale si doua gustari, dar fa eforturi si mananca la aceiasi ora.

      Si acum partile mai nasoale:

      Taie dulciurile concentrate. De tot. Tot ce e gata gatit si ambalat, de la biscuit si pana la ciocolata, merdenele si cornuri. Treci pe mere, pere, ananans, portocale, pepene rosu si galben. Poti sa bagi si cantitati mari, corpul o sa se obisnuiasca cu asta destul de repede. In caz de urgenta majora, o lingurita de miere.

      Taie painea si produsele de panificatie, dar nu de tot. 5 felii pe zi, paine integrala. Din cand in cand, paste din grau dur, o data la 3 zile. Daca ajungi la Mc cu poporul, iti iei tu o salata greceasca si atat. Daca ajungi la KFC, iei meniul cu doua bucati de carne si o chifla mica, nu mananci pielea. Shaorma? Da, fara cartofi prajiti si fara sosuri. Numai lipia, carne si legume. Sos doar daca sigur e iaurt si condimente.

      Taie mezelurile. De tot.

      Mananca in rest cum mananci si acum: carne, branza, oua, mancare gatita, produse lactate, etc. Fa chestia asta o luna si vezi cum te simti. Creierul se antreneaza, ca acolo e buba, nu la stomac. Dupa ce treci de faza mai grea, creierul o sa treaca de partea ta. O sa renunti tu de bunavoie la maioneze, grasimi exagerate sau prajeli.

      Eu am aplicat asta, dar am renuntat in plus si la grasimile concentrate (carne porc, cascavaluri, etc). Am dat jos 14 kg si sunt stabil de mai bine de un an la greutatea dorita. Si zau daca mai am cine stie ce pofte. acum poftesc la o salata de rosii su telemea si ulei de masline din belsug.

      00
    • @Dan Surpateanu @silicon_v – sfaturile voastre sunt foarte bune, un pic cam drastic in al doilea caz. Multumesc.

      Pana la sfarsitul anului schimb prefixul. Am inceput sa iau in greutate prin 1997-1998, cand am venit in Bucuresti la facultate. Pana atunci faceam nazuri la mancare, dar viata de camin m-a schimbat.

      00
  5. las si eu cei 2 centi ai mei aici, nu aruncati cu pietre:
    fast food nu inseamna neaparat nesanatos. un mic exemplu la mult-hulita shaorma. eu solicit sa nu mi se puna cartofi prajiti in ea si nici maioneza/sos. contine doar lipie, carne, rosii, patrunjel, ceapa, varza alba si condimente. eventual si mujdei de usturoi.
    ce este rau in asta?

    00
    • Da, și eu aproape la fel. Mă rog, bag picant și puțină maioneză că altfel e prea seacă, însă nu văd ce e așa rău la carne friptă + legume (nu cartofi prăjiți). Plus că având în vedere că mănânc poate 3-4 pe an…

      Pe mine chipsurile mă omoară… Si berea.

      00
    • E mult mai sanatoasa ca alte mancaruri fast-food, de ex. plasticul de la mec. Poate la carne sa fie problema, sa nu stii sursa si sunt animale d-alea ieftine ingrasate cu hormoni.

      00
    • Depinde foarte mult de calitatea ingredientelor. Ai văzut usturoiul ăla chiezesc de nu-l poți mânca de iute ce e? E o mizerie. La fel e și cu ceapa și restul. Salată fadă? Sunt peste tot astfel de exemple, big time. Gustul depinde de multe chestii, dintre care calitatea solului e doar una din ele. La carne și mai complicat pentru că lanțul e mai lung.

      00
    • Saorma fara sosuri e ca berea fara alcool, ca femeia care nu s.p., etc.

      00
    • @haivas… „usturoi” nu iti spune nimic :D? in ce ma priveste, daca nu ustura, nu e bun.

      00
  6. Eu as pune problema: de unde pot cumpara mancare sanatoasa gata gatita?
    Nu toti au program de gravide si dispozitia pentru a pierde 1-2h pentru a gati ceva ce are de gust de ‘hmm.. nu e cine stie ce, dar merge de foame’.

    Vorbesc in principal de cupluri fara copii, daca ai copil mic presupun ca nu ai incredere asa usor sa ii dai mancare gatita de altii.

    00
  7. stai că mulți nu au ajuns la paragraful în care află că dacă vrei să-ți menții greutatea sănătoasă (ți eventual silueta de silfidă fără să mori de foame) nu e nevoie să bagi ca migul 2 bucăți de pui (eu le zic ciortane) și 4 aripioare cu 2 crispi strips la o masă – 1 bucată de pui și o garnitură din mai multe legume e arhisuficient – cumpăr o dată pe săptămână o găleată de 2 pers de la kfc pe care o mănânc fără cartofi, cu salatele și garniturile mele, nu m-am îngrășat și sunt ani de zile de când mănânc așa

    00
  8. La noi in sat cine n-are timp sau chef de gatit isi ia meniul zilei…pret bun, mancare sanatoasa, portii ok… si se livreaza si la domiciliu.

    00
  9. Nu cred ca tine prea mult de deranj, cat tine de lene. Daca vrei sa faci ceva de mancare rapid poti sa o faci oricand, fara prea mult deranj. Plm decat sa stau in trafic 30 de minute mai bine gatesc. Dar pentru asta trebuie sa stii sa gatesti si sa iti si placa. O portie de paste nu dureaza mai mult de 20-25 de minute, un risotto cu ceva carne maxim 35 de minute, o friptura cu piure cam la fel. Concluzia este ca lenea e cea care ii duce pe romani la fast food, mai bine stau cu curul pe scaun sau canapea, decat sa se miste prin bucatarie ::((

    00
    • Păi dacă bagi paste (sau carne cu cartofi) mai bine te oprești în drum la shaorma, măcar nu pierzi timpul cu gătitul acasă.

      00
    • Shaorma pe care o facem acasă nici nu se compară cu cea cumpărată. E mult peste. Serios. Sunt doar câteva locuri unde se apropie la gust cu ce facem acasă.

      00
    • Îmi ia 25 de minute sa fac mâncare pentru 3 persoane. Insa nu curat decat ceapă ,si usturoi ,restul e asamblaj cu congelate sau la cutie . Am pauză de 2 ore la prânz; prepar ,mananc si pui de somn.

      00
  10. Acum si in oras poti sa mananci sanatos si rapid. Iti incropesti de la Mega Image o salata, sau iti iei o portie de pilaf cu piept de pui la gratar de la orice hypermarket cu zona de mancare si gata.
    Asta cu mancatul nesanatos e o chestie de alegere: Ce e mai gustos? Pilaful ala cu legume si pui la gratar +o apa plata? Sau o portie de cartofi prajiti cu carnati si o chifla, stinse cu o cutie de cola? Daca tot dai 10 lei pe meniul zilei, macar sa merite!

    PS: Aia cu vasele e crunta. Abia astept sa incep renovarile si sa imi iau masina de spalat vase.
    PS 2: Vita te faci si gatind acasa. Nu trebuie sa mananci merdenele. Trebuie doar sa adaugi paine si un pahar de suc la fiecare masa + desert.

    00
  11. Dar ciorba sau supa numai face nimeni acasă? Sau o mâncare de fasole verde/galbena? Am rămas singurul care gătește de 2 ori pe săptămână fără program de gravidă?

    00
    • urăsc ciorbele, îmi plac supele doar ca să spăl o mâncare prea grasă de pe gât (le mănânc după felul principal, nu înainte cum face toată lumea), mai ales alea tip gazpacho (ingrediente naturale, blender, smântână și atât) pe care le consum când e foarte cald, în rest supa se prepară o dată pe săptămână, se porționează și se bagă porții la congelator – cine are chef, decongelează și mănâncă, eu prefer să mai am și viață dincolo de bucătărie

      00
    • Wow, supa congelata *barf in mouth*

      00
    • paul, la restaurant cum crezi că fac ăia ciorbe gata în 15 minute? :D ce naivi sunteți

      00
    • Nu ai inteles ca e vorba de lene…dar acum na daca tot se stabilesc americanii pe la noi, trebuie sa ajunga si romanii sa arate ca ei, ca sa nu li se faca dor soldateilor sa vada obezi peste tot. Aia cum crezi ca au ajuns asa, pe principiu asta…aaa ba ce plm mai pierd timp cu gatitul, hai sa bagam o pizza, un mc sau un kfc. Ca de altfel probabil 70% sau mai mult, dintre cei care baga asta ca au altceva mai bun de facut decat sa piarda o ora in bucatarie, in timpul respectiv nu fac absolut nimic mai util. Pai ce dracu, sa pierd o ora de internet sau tv in loc sa fac ceva de mancare..neaaah bagam de la fast food si mai belim ochii la un ecran. Asta cu gatitul este fix ca treaba cu sportul, in 90% din cazuri, e vorba strict de scuze cauzate de lene, nu de altceva.

      00
  12. Poate mai am nevoie de o cafea, dar nu m-am prins: ce e mai bine? fast-food sau gatitul acasa?

    De stilul de viata si de mancat din US nu mai zic nimic, nu degeaba toti sunt obezi si cu toate bolile posibile: peste tot mec si imitatii de mec. Ma distra parerea unui american la capitolul „cultural shock” cand a venit in Europa si a vazut ca oamenii chiar isi rezerva timp pentru gatit si pentru savurat o masa in familie.

    00
  13. Obez nu te faci ca mananci merdenele sau de la mec,obez te faci ca mananci prea mult.
    O cunostinta (femeie),pleaca sotul 2 saptamani in State,fericire maxima ca nu mai trebuie sa gateasca.Manaca o felie de paine cu o felie de salam deasupra pe zi.
    ATAT !!!

    00
    • asta vroiam si eu sa zic. cat timp nu mananci mai mult decat consumi si nu ai cine stie ce ciudatenie de afectiune („glanda” si „retin apa” sunt afectiuni, dar sunt din spectrul „mananci cat o vaca), nu ai cum sa te ingrasi.

      00
  14. Chiuvetă..

    00
  15. Problema e timpul și oboseala acumulată peste zi. Nu mai ai chef să gătești după ce ai plecat la muncă dimineață la 7 jumate – 8 și ai ajuns acasă 12 ore mai târziu. Ok, gătești în weekend pentru luni, marți, eventual miercuri (nu pentru toată săptămâna, cum zicea un deștept mai sus – cine, dracu’, mănâncă mâncare gătită veche de 5 zile?!), dar apoi ce faci? Catering ar fi o soluție dacă te ține buzunarul, salată și alte chestii de genul (asta în cazul în care mai ai chef de piață seara, după muncă). Și nici cateringul nu prea e o soluție, oferta e în general limitată și te cam saturi de aceleași chestii în fiecare săptămână. Fast-food-ul rămâne, din păcate, o soluție rapidă și comodă. Nu știu dacă neapărat nesănătoasă. Trebuie să precizez că vorbesc de București. Poate în orașele unde nu stai 2 ore minim în trafic +9 ore la muncă situația o fi diferită.

    00
    • scuza cu oboseala tine numai daca te culci in fiecare seara la 9….daca insa freci menta pana la 11 noaptea in fiecare zi in fata laptopului sau a televizorului…e lene pura…nu mai este oboseala.

      la o sursa de foc normala (aragaz vs gratar) o mancare decenta dureaza in jur de 40 min pentru 4 persoane

      apoi, „toate pastele, tot orezul, etc ingrasa…” se poate schimba cu: paste integrale, orez integral, paine integrala…. trebuie un pic mai multa „cercetare” pe ce poate sa-ti ofere un aliment

      00
    • Poti face enspe mii de feluri de mancare care sunt gata in sub 40 de minute. Inclusiv preparate ca la fast food. Chiflele de hamburger se fac la cuptor in cam 20-25 de minute+2 minute cat bagi in carne ketchup, mustarul si alte condimente, in rest sa tai o chifla, niste castraveti, ceapa, cascaval si ce mai vrei sa pui in el, iti mai ia maxim 5-6 minute. Lipiile facute in casa dureaza maxim 15 minute, se pot umple cu orice vrei, eu am facut si doar cu legume trase la tigaie, cascaval, salata si ketchup si sotul, care nu prea le are cu legumele, pe alea le haleste imediat. Orezul se fierbe in cam 15 minute, cat fierbe orezul faci niste piept de pui taiat fasii ca sa se faca repede, bagi niste sos de soia, lamaie, eventual putin ghimbir, pa si la revedere mancarea in juma de ora. Vrei sa mai zic? Ca mai am, inclusiv dulciuri….se poate daca vrei si nu da lenea pe afara. Cum am mai zis, toate astea sunt doar scuze. A, prestezi munca fizica in programul ala de 12 ore, atunci da inteleg ca nu iti mai arde sa mergi sa faci de mancare.

      00
  16. Taie ultimele două cuvinte din articol. Lumea trebuie să se forțeze un pic și să învețe să gătească la final de săptămână. Durează vreo 3 ore să pregătim ce trebuie pentru o săptămână, cu tot cu spălatul vaselor de după. De vreo 6 luni facem asta și e foarte bine. Și nu trebuie să renunți complet la fast food. Ne-am propus un cheat meal săptămânal și l-am respectat în mare parte.

    00
    • si mananci acelasi lucru toata saptamana??

      00
    • Mai du-te bă în aia a mea cu meal-prep-ul tău.

      Nu toată lumea „savurează” mâncarea gătită cu 5 zile în urmă, rece și reîncălzită.

    • Eu fac asta pentru pranz (rar, si pentru micul dejun), chiar nu inteleg de ce se urzica unii, de parca ar fi o dezbatere ideologica. Atata timp cat nu e cu ou, peste sau alte mancaruri care se strica mai repede, n-are ce sa aiba. Eventual, daca te plictisesti rau de ea, schimbi o parte, gen garnitura. Sau faci ceva cum ar fi paste sau orez si ii schimbi sosul cu care le combini. Idei sunt. Cand vad replici din astea… Pai cred ca de-aia si suntem in topul alora care arunca mancarea, chiar daca mai era buna si a doua zi.

      00
    • am vazut si eu pe net tofelu’ de flacai care gatesc duminica 5-6 caserole identice si se „bucura” de ele in timpu’ saptamanii

      mai bine mananc 3 catei de usturoi cu paine si 5 masline si ma pfut in el de meal plan

      00
  17. Gospodinele grase si romance crezi ca au mancat vreodata la fast food? Eu zic ca nu, s-au infruptat doar din mancare gatita si „pulpe americane”.

    10
  18. Dupa o pizza mare si o jumate de cola ce naiba sa spun de mancare sanatoasa? Pot spune doar ca a fost gustoasa :)

    00
  19. tonul si vita serioasa se fac cam in 3-8 minute. o rosie o tai intr-un minut. ai facut mancare. Asta cand nu ai chef sa o tragi pe cur cu chestii ceva mai complicate.
    Dar, din ce inteleg, in sua rosiile au gust de plastic, deci e mai bun MGSul de la fast food.

    00
    • calitatea mancarii din supermarket e oglinda fidela a poporului cumparator :)
      restul e ipocrizie.

      00
    • NOU
      #68

      Incingi grill-ul 10-15 min. Tai vita la 3-4 cm grosime. Pui 3 minute pe o parte, 3 pe cealalta. Pui sparanghelul alte 5 minute. Mananci ceva ok cu maxim 30 min preparare.

      00
    • niste trufe de calitate unde gasim?
      : ))

      00
    • NOU
      #70

      Ti-as recomanda sa cumperi ulei de trufe, nu trufe direct.

      00
    • pvladc eu vorbeam de aia din poveste care o ard in bucatarii de cateva jde mii de euro.
      Noi astia mai saraci avem intotdeauna varianta unui macrou, o ceafa/muschi de porc. Si vara ai salate.
      plm :)

      00
    • disputa comentatorilor era mai tare ca povestea
      si am crezut ca erai in filmul „Jamie gateste in 5 minute”

      la mine nu merge vara cu salatele. dar nici cu sunca aia care mi-am cumparat-o si zace in frigider nu merge. plm, dilema omnivorului :))))

      00
  20. Sa nu-mi spui ca ai doi copii.

    00
  21. Intermittent Fasting si Slow Carb Diet si slabeste oricine.

    00
    • @acsel: tre sa faci sport omule. IF e doar disciplina de a manca mesele zilei intr-o fereastra de 8 ore (sau alte variatiuni). Practic daca sari peste micul dejun si ai toate mesele intre 14 si 22 faci deja IF. Iar slow carb, pentru cine nu face sala trebuie sa fie no carb – fara fructe, fara dulciuri fara orez, paste,paine – putini ar rezista la asa ceva. Si nu orice sport. Aerobicele, de la bicicleta, tenis de camp pana la alergat sunt consumatoare (si de grasimi ce-i drept) de masa musculara neesentiala activitatii sportive prestate. Tre sa stimulezi cresterea masei musculare ca ea dicteaza metabolismul si abia dup-aia reglezi nutritia. De-aia nicio dieta nu functioneaza: corpul e privat de calorii, incepe sa arda grasime dar si fibre musculare, pe cantar se vad minus 10 kile (marea majoritate muschi minus) dar metabolismul e praf. Daca inainte de dieta te ingrasai un kil pe trimestru din 4000 kcal pe zi, dupa dieta te ingrasi un kil pe trimestru din 2000 kcal pe zi. Rezultatul oricarei diete este ca la final va trebui sa manaci mai pitin decat era dieta doar ca sa mentii. Iar la un moment dat devine imposibil de mincat sub 1000 kcal pe zi si invariabil te ingrasi. Dup-aia incepi o noua dieta si tot asa. Valabil si pentru alergatori – slabesti o vreme dup-aia te ingrasi daca nu esti extrem de atent ce mananci si nu alergi 10 km pe zi. Daca faci sala, zona de manevra cu caloriile e mult mai mare. Nu e un domeniu simplu, nici usor de urmat antrenamentele si nutritia in final depinde de fiecare cum vrea sa arate si sa se simta (pentru unii nu merita efortul, nicio problema), am scris lucrurile de mai sus doar sa stie la ce sa se astepte cei care mai cred in diete si solutii magice. Adevarul e ca tre’ sa fie greu la sala si sa fie plictisitoare (si calculate) mesele. Atit.

      00
    • @Archer: True, dar aici e vorba de slabit si de cei care se plang ca gatesc prea mult.

      Personal, am descoperit ca IF + fitness m-a ajutat sa slabesc 20kg in ultimul an intr-un mod cat mai placut, fara sa ma simt privat de ceva.

      00
  22. Noi avem programul cam strict si poate parea cam absurd pentru cine nu e obisnuit asa. Dar daca ne abatem ne cam dam ecosistemul peste cap. Mergem la cumparaturi sambata de chestii proaspete cat pentru a manca sambata seara, duminica, luni si marti. Duminica gatim pt duminica seara, luni si marti pranz. Marti luam chestii de facut in seara respectiva si miercuri pranz (gen o friptura si de salata, sau un peste la cuptor, ceva ce nu necesita mult timp de petrecut in bucatarie). Pentru restul zilelor daca e timp de gatit miercuri seara, daca nu aplicam metoda de luat ceva din super m (am unul fix langa munca si intr o pauza de tigara inainte de plecare intru si iau chestii minore). Urasc din tot sufletul aruncatul de mancare si risipa, dar si mancatul 5 zile din aceeasi mancare nu e de mine. Am mai avut o perioada buna, cam 2 ani, o doamna care venea si ne facea 2 ore curat si 2 ore gatit miercurea si ne acoperea restul. Ne lasa ea de la o saptamana la alta ce ne face si ce sa cumparam, i le lasam in casa si ea ne facea 2 feluri de mancare. Dar s-a mutat din oras si alta persoana cunoscuta si de incredere nu am gasit inca. Mai avem niste prieteni carora le gateste o doamna si se duc de 2 ori pe saptamana sa ia caserolele de mancare, altii care iau de la o cantina de 3 ori pe saptamana. Mie una imi place sa am timp sa dichisesc chestii in bucatarie, dar nu e mereu timp, e prea mare caldura in casa, dar in principal e problema cu timpul. Cum am zis si la inceput, cum nu ne ocupam de cuparat si gatit cum e planul, parca avem toata saptamana data peste cap, vesnic problema ce mancam, cumparam chestii aiurea si ne trezim ca avem multe dar nimic de gatit exact de legat un fel de mancare.

    00
  23. Incearca si https://www.emag.ro/gratar-kring-36-5×35-5×37-cm-6426228029809/pd/D4ZZNDBBM/
    Trebuie supravegheat putin, dar da rezultate mult mai bune. Apoi poti trece la unul mai mare.

    00
  24. Dupa spatiu, design (island etc) – poza e de pe zillow, nu?

    00
  25. gratare si salate gasesti oriunde daca nu ai chef sa speli vase. nu te obliga nimeni sa mergi la mec chiar daca vrei sa mananci repede.

    iti faci de cap (mec/saorma/cola/dulciuri/alcool) doar de 3-4 ori pe saptamana (a se citi 3-4 mese din 21) si nu ar trebui sa ai probleme.

    daca bagi si putina miscare esti campion.

    00
  26. Slow cooker bosilor. Tai tat, legume, carne, pui in el si i dai drumu. Seara inainte de somn.

    00
  27. Chiuvetă

    00
  28. http://imgur.com/a/1zu1V – chiar acum mănânc la fast food. @Restul răbdați 😁

    00
  29. A si apropo, mai uitati-va voi astia cu restaurantele, la ce gasesc cei de la opc in bucatariile alea. https://www.youtube.com/watch?v=be5UnJKfWpA&feature=youtu.be si asta e doar unul dintre ele si culmea, jegul cel mai mare e la aia mai cunoscuti, nu la aia mai mici. Sa nu credeti ca doar la mare este asa. Si eu am lucrat cateva zile in tinerete la o terasa super apreciata si laudata, in fiecare seara era full..si bagau bucataresele tot ce pica pe podea inapoi in farfurie…deci pofta buna.

    00
  30. Colegii mei de apartament, in Torino, au cumpărat un kil de farfurii din plastic, plus un kil de tacamuri din plastic. Ca să nu mai piardă timpul cu spălatul vaselor. (da, plasticele astea se vând la kg)
    Eu pentru ce puii mei incerc să reciclez? :(
    Preferați să mâncați „din pungă”, in loc să spălați 3 farfurii pe zi?

    00
  31. Sau gătit pe etape:
    Azi pus pieptul de curcan sau cocoș ( de casă, că sar ăștia cu E-urile) in saramură cu usturoi, Maine pus în tigaia grill 4 minute pe o parte 4 pe alta, trântit pe un pat de salata cu avocado și ardei, zeama de lămâie etc. ( Salata spălată și ea cu alta ocazie, stă în frigider 1 luna)
    Sau băgat azi ceafa la slow cooker, Maine scos, mărunțită și trântită pe o chiflă cu varza (pulled pork sandwich).
    Sau, azi copt cartofi garnitura la ceva, mâine zdrobiți cu niste urdă cu mărar. etc. etc.

    Nu mai zic de paste că se pot face o infinitate de feluri: ceapa, usturoi, roșii, masline, capere, conserva ton, călite 5 minute, trântite peste paste ( adică paste Putanesca)

    Primul lucru cumpărat în apartament a fost hota de 300 m3/h, 800 lei și tigaia fonta.
    Imaginație trebuie și drumuri dese la piața.

    00
  32. Prin urmare, concluzia e ca acel Coisan trebuia sa-si ia casa fara bucatarie, ca tot nu ii foloseste la nimic. Insa acum, daca tot o are, eventual sa transforme bucataria in sala de ping-pong, ca sa mai arda din caloriile halite la Wendy’s..
    Aia din poza e bucataria ma-sii sau e o poza luata de pe undeva? Ca daca e a ma-sii, e nasol, genu’ ala de lemn era la moda pe la inceputul anilor 90..

    00
  33. Mă mai uit câteodată la chicago best pe yt. Arată resraurante mici/ fast food doar din chicago. Are o tonă de episoade şi nu dă semne că s-ar termina curând. 80% din oamenii ăia care sunt pe acolo sunt extrem de graşi. Era un restaurant care avea un meniu gen heart atack burger :)). Recunosc, arată delicios dar ăştia cu aşa ceva se hrănesc, de 3 ori pe zi, în loc să facă mâncare acasă se duc cu maşina şi pierd vremea în trafic, la coadă în restaurant zilnic.

    00
  34. Povestea mea : aveam o problema (minora) cu greutatea, gen eu +5-7kg , ea +10-12.
    Problema era ca ea nu gatea sau o facea aiurea ca timp (ajungem acasa si atunci ne punem pe facut mancare.. pana se face ciugulim ceva rapid, apoi ne miram ca nu slabim sau ala mic nu mai manca nimic).
    Dupa 4 ani de nervi am pus eu mana la facut un plan si am luat un Cookeo (https://www.amazon.fr/Multicuiseur-Intelligent-Moulinex-Cookeo-CE7011/dp/B007HJSRXY) ceva scula care face mancare diversa si pe care o poti programa sa iti termine mancarea la anumita ora. Avantajul e ca nu mai locuim in ro si o gasim dar chestia asta ne-a schimbat viata si regimul alimentar. Pui ingredientele inauntru pt chestii gen gulas, ciorbe, risotto cu ciuperci, etc si setezi ora la care trebe sa fie gata. Vii acasa si gasesi haleala gata, calda, nu mai te chinui cu incalzit ( pus la fiert in oala , asteptat, etc).
    Plus ca scutesti o gramada de draci gen „ba, iara nu ai facut mancare sa avem, iara mancam cacaturi si puradelul la fel”.
    Dezavantaj : da, trebuie ceva planificare, trebuie sa ai un minim plan facut pe o saptamana inainte, dar nu mai stai ca prostul(a) sa verifici oala, sa te enervezi ca iara nu e gata.
    Am slabit eu vreo 3 si ea vreo 6 in 6 luni. Fara efort, dar fara fast food, ca in tara in care suntem fie nu prea sunt aproape fie nu iti fac cu ochiul.
    PS : nu e reclama, e doar realitatea unei vieti mai linistite

    00
  35. Micul dejun – mananca-l singur
    Pranz – imparte-l cu prietenii
    Cina – da-o la dusmani

    Evident, totul e metaforic…

    Am un an de cand mananc omleta din 2 oua la mic-dejun, sar peste pranz, bag o salata de fructe pe la 3 si o salata de cruditati plus un pic de carne fripta seara. Minim o bere zilnic.

    Greutatea mea variaza cam cu 5kg intre vara si iarna – sunt mai slim vara. Diferenta e ca vara joc tenis minim 1h aproape zilnic, pe cand iarna joc doar de 2 ori pe saptamana. Vara beau mai multa bere, insa.

    Fast food ocazional spre deloc, adica un burger la mec, pizza, o data la cateva luni.

    Motivator: la haine eram „size M”, am inceput sa cumpar „size S”. Cand sar nasturii camasii in toate directiile, e semn ca tb facuta mai multa miscare.

    00
  36. Comentez aici despre acel articol „implicare și abstinență” pentru că este mai ușor decât să împart feedback-ul la doi și pentru că se vede mai bine imaginea de ansamblu.

    Pe scurt: Andrei și Miruna cad plasă a ceea ce se numește confirmation bias. Au dorit ei doi să spună ceva contra corectitudinii politice și au găsit pornit de la un studiu pe care l-au interpretat greșit doar pentru a exprima o părere ce putea să fie exprimată și fără referire la acel studiu. Dar mă deranjează când oamenii fac afirmații din astea pseudo-științifice și publicul care citește astfel de lucruri rămâne cu ideea, nu prea caută studiul să îl analizeze.

    Mai pe larg:

    1. Andrei confundă corectitudinea politică cu a nu da feedback. Într-un limbaj vulgar (adică pe înțelesul poporului) corectitudinea politică este despre cum dai feedback-ul și despre a nu discrimina categorii de oameni pe baza unor trăsături pe care aceștia nu le pot schimba și nu le-au ales. Pentru a da o valoare de adevăr opiniei (care este liberă să fie exprimată) Andrei o citează pe Miruna și părerea ei tot despre corectitudine politică pe baza unei interpretări greșite a unui studiu (vezi punctul următor)

    2. Miruna pornește de la un studiu făcut de un health economist și un psihiatru care în vorbește despre sumele de bani cheltuilte pe problemele cauzate de obezitate și din acel punct de vedere da, obezitatea este o problemă mare, mai ales economică. Dar mai departe în articolul ei trage concluzia falsă că obezitate este mai gravă decât fumatul citez „e dracu’ăl mai negru”.

    Deci premiza acelor două articole, obezitatea este mai gravă decât fumatul, este adevărată din punct de vedere economic – adică ne costă scump, dar nu din punct de vedere al sănătății individuale – adică fumatul este mai dăunător medical decât obezitatea când vorbim de o persoană normală.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube