Am lăsat subiectul ăsta la o parte, că toată lumea avea o părere despre asta la începerea școlii. A trecut prima lună, părinții s-au mai calmat și au văzut că nu este așa de rău. Nu moare spiritul copilului, nu îi este ucisă creativitatea, nu devine o dronă dacă vine la școală într-un tricou alb sau cămașă albă și pantaloni de culoare închisă.
A fost distractiv că am luat 3 cămăși albe din mall și m-am dus să iau încă 1-2 și nu am mai găsit nimic. Nici una. S și M lipseau complet, și de la cămăși bărbați albe și de la tricouri albe. Am luat de pe eMAG încă două. Recomand Colin’s, au marfă mai bună decât cele 3-4 magazine ieftine.
Deci da. Arată bine. Albul le stă bine copiilor. Păreri?
Astept sa ne zici cum merge si cu interzicerea telefoanelor in scoala.
Astia ai mei au din anul asta telefoanele interzise la scoala, inclusiv in pauze. Au primit un fel de husa ecranata care se incuie magnetic, isi baga telefonul acolo cand vin la scoala, o descuie cand pleaca. N-a murit nimeni. Au descoperit ca pot vorbi si intre ei, cu gura, ca salbaticii.
Link la husa please?
@bogdan
https://www.amazon.com/faraday-bag/s?k=faraday+bag
https://www.youtube.com/watch?v=I00HKM1OHA0
@Radu
cine a platit husele acestea?
si noua ne-a cerut scoala sa fara telefoane inclusiv pauze dar ne-a pasat noua total problema
Intrebam cine le-a platit / cumparat doar ca sa inteleg cum au gandit si actionat altii
@Radu
te rog link catre solutia folosita de scoala voastra
@Raul
fara suparare dar faraday bag de pe amazon nu are nimic de-a face cu un lock phone unde iti trebuie si un un-lock station
@Radu
merci ca imi dai o solutie din AU, foarte utila intr-adevar
andreid aia e solutia folosita de scoala noastra. Nu e tocmai din AU, dar nu vad relevanta, husa tot husa e. Nu am platit direct pentru ele, dar platim destule taxe, asa ca nimic nu e gratis. Costa cam 20E, asa ne-au zis, daca copiii pierd sau distrug husa atat costa inlocuirea.
Deci cei care vor si isi dau interesul, pot.
Hmm, ciudat… Nea Marcele, 30%.. sau Ciuca, ca nici nu mai stiu cine are 30%.. se aude? Pui oamenii aia cu interes prin ministere in loc de amante si deja ai rezolvat jumatate din probleme usoare ale tarii.
Cum ar fi fost ca in loc de tablete care sa adune praf prin cancelarii sau pe la profesori (alea care nu au fost vandute a doua zi si apoi declarate pierdute) ar fi avut toate scolile dispozitive d-astea?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Personal am văzut cum fetițele de scoala
Generală/liceu mergeau la școală cu buricul la vedere (inclusiv piercing in buric), unghii false luuungi și ascuțite, gene false, pantaloni talie joasă etc. Toate asta în Brașov, la școli bune, nu la profesională.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Nu stiu in ce corporatii ai fost tu dar pe unde imi fac eu veacul se poarta orice, numai camasi / costum nu
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@claudiu si tu tot singura, nu?
Andrei, descriu vestimentația din anul curent, era noastra.
Chaos A.D. aș spune eu.
None, nu știi prea multe despre corporații, nu-i așa?
Eu vorbeam de corporatii, nu de firme de IT din Cluj.
Ordinea și disciplina fac parte din cei 7 ani de acasă. Iar cei 7 ani de acasă le permit atât părinților cat și copiilor lor să înțeleagă cu ușurință importanța uniformei școlare. Culmea ca cei mai mulți părinți nu se împotrivesc curentului de unghii false, gene false la fetițele de 10 ani.
Pai ce, fata mea e mai proasta sau ce? Normal ca unele mame le duc ele la manichiura si altele.
Cineva trebuie să asigure și producția viitoare de curve.
Bre, ca părinte de doi copii – uniforma e darul zeilor. Comand 8 bluze polo, cusut sigla școlii pe ele, sfârșit. Idem la pantaloni și la hanorace.
Partea proastă – dacă nu scrii numele copilului pe etichetă o să vina sigur acasă cu alt hanorac.
Exista etichete speciale.
La noi si cu nume pe eticheta a venit acasa cu alta, cu alt nume. Nu erau uniforme ci doar hainele de ploaie de la Lidl
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Pe bune ?
Adica iti permiti tricou/camasa verde dar nu alb sau orice alta culoare se cere ?
Sau ce vrei sa spui acolo ?
Da, tati, nu e ieftin un copil, dar nici o scoala privata.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Cristi – de ce dracu trebuie sa gasim acel caz de 1% si sa il prezentam ca fiind mult mai mare, undeva pe la 40%?
Uniforma este ideea de model/culori, gen tricou alb, pantaloni/fusta neagra. Cate familii sunt atat de sarace incat sa nu isi permita efectiv sa cumpere un pantalon negru si 2 tricouri albe pe care ala mic sa le tot poarte la scoala? Nu au cum sa gaseasca banii aia in 1-2 luni de vara, ca sa spunem asa – asta in conditiile in care stau undeva, mananca si ei ceva, au minim alocatia copilului ca venit – cate familii crezi ca sunt in aceasta situatie imposibila?
Nu, nu inventam acum conditii ca uniforma este de la firma X si costa nu stiu cate sute de lei/euro, ca trebuie sacou si cravata mov.
N-am copii, intreb pentru când o sa am. Ce este de preferat:
Cu uniforma – cei nevoiași n-au bani de ea
Fara uniforma – îmbraci copilul de la lidl/decathlon si riști sa primească apelative gen „saracule” de la colegii cu Off-White si Jordan?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Citim dar nu înțelegem și mai radem de alți analfabeți funcționali….
Unde am zis eu ca nu vreau uniforme de asta ați înțeles unii dintre voi? Am zis ca dacă le fac obligatorii în școlile publice sa facă bine sa ii ajute pe părinții care nu au bani, de ex: preț redus, plata in rate sau gratis.
Acum e clar sau scot și blocul de desen?
@Cristi – si eu am intrebat concret cati parinti nu au bani pentru 2 tricouri albe si un pantalon.
Cam 20-30% conform INS https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/dimensiuni_ale_incluziunii_sociale_in_romania_2021.pdf&ved=2ahUKEwiL1dfOjKeJAxVQhP0HHdygKaYQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw1ucXJjFU6CxCORAIejD861
@Bigbear se pare ca 41,5% dintre copii din Romania se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Asta inseamna ca nu au bani pentru tricourile alea albe sau detergent sau apa calda sa le spele. Dar liceenii e posibil sa aiba toti bani pentru ca aia saraci au abandonat deja scoala si nu se mai duc la liceu asa ca doar cei bogati (relativ) ajung la scolile astea de bogati (orice peste clasa a 6-a).
O gramada de copii nu au bani de tricouri de nici-un fel de culoare. Nu cumpara nimic, imbraca doar ce gasesc sau primesc. Nu au bani de caiete, creioane, pixuri, geanta/rucsac. Degeaba zici ca sunt si cu 50 lei toate astea, aia nu au aia 50 de lei si nici ideea ca ar fi posibil sa aiba banii aia si sa ii dea pe altceva decat mancare. Asta e tot o parte din Romania din pacate.
Pe vremea Ceausescului, TOTI copiii erau obligati sa poarte uniforma. De la gradinita, la clasa XII de liceu.
Toti parintii cumparau uniforme. Toti.
Statisticile spun ca romanii erau de cateva ori mai saraci atunci decat acum.
Nu cred ca asta e piedica in calea generalizarii conceptului de uniforma in invatamantul romanesc.
Si in cazurile super speciale in care sunt familii care nu isi permit, exista 1001 de NGOuri si alte cai de intrajutorare a cetatenilor defavorizati prin care copiii acelor familii pot primi uniforme.
@alexnicolae – eu nu stiu ce inseamna concret riscul de saracie sau excluziune sociala insa imi permit sa nu cred in acel procent de 41% si nici ca „Asta inseamna ca nu au bani pentru tricourile alea albe sau detergent sau apa calda sa le spele”.
Eu am crescut intr-un sat ca orice sat, in timpuri antice cand nu se gasea nimic de cumparat in magazine, copiii aveau pulovere, manuri si fesuri facute din lana, se spala la mana cu sapun de casa, etc. Nu stiu nici un copil in sat sa nu fii mers la scoala ca era prea sarac sau sa fie gol, ca nu isi permitea 2 tricouri.
Da, stiu copii carea mergeau la gradinita iarna in cizme de cauciuc, fara sosete si cu picioarele inghetate, insa parintii lor gaseau cumva bani pentru o bautura proasta si niste tigari.
Realizezi ca daca muncesti cu ziua o zi sau 2 faci banii aia de 2 tricouri si un pantalon, fie si la mana a doua, da?
Hai sa nu continuam discutia asta care tinde spre ridicol, unde tu incerci sa imi explici ca o familie incaseaza alocatia la copil insa nu gaseste 100 de lei pe an sa ia 2 tricouri si un pantalon si vrei sa faci sa para ca 40% din populatia Romaniei este in conditia asta.
La noi prin oraș periodic văd pe grupuri că oamenii donează sau vând la prețuri de 10-30 lei uniformele ramase mici. Uniforme personalizate, ca model și școală.
Apoi, un tricou alb, albastru, o bluza, un pantalon găsești la second hand, să fim serioși. Dacă nu are uniforma, merge în costumul lui Adam?
Da, dacă vorbim de chestii ultra personalizate sunt de acord. Gen tricou roz cu 12 buline verzi și guler albastru cu 3 dungi paralele cu asfaltul. Aia da, e un efort financiar, că se face cu o firmă prietenă școlii 😉😉.
Dacă vorbim de cod vestimentar, gen nu veniți ca papagalul acolo nu ai scuză.
În plus, știi cu câteva luni înainte unde merge copilul la școală, ai tot timpul din lume să te pregătești, luna asta un tricou, luna viitoare un pantalon și până în septembrie are haine suficiente.
risc de saracie inseamna ca sunt undeva deasupra pragului saraciei, dar ca orice perturbare a cursului normal al vietii, o boala, un accident, ceva stricat la casa sau masina, sau orice altceva presupune o cheltuiala maricia neprevazuta sau o reducere fie si temporara a veniturilor ii va duce sub acel prag.
in acelasi timp acel prag al saraciei este cel stabilit la nivel european, adica e probabil undeva pe la media romaniei.
adica procentul ala, 41.5%, chiar pare plauzibil.
mai departe, media romaniei o cam vedem toti. 200 de lei pe an sunt nimic. multi, foarte multi, chiar dintre cei care nu se afla in risc de saracie ci chiar IN saracie cheltuie minim dublu lunar pe tigari.
@Cristi – ca sa ne intelegem unul pe altul, tu spui ca sunt familii care nu isi permit 100 de lei pentru 2 tricouri albe si un pantalon negru, fie si second hand si imi spui ca sunt 20% din cetateni.
Daca eu ca stat le iau 100 de lei din venituri pe an – tai din alocatie – inseamna ca acea familie o sa moara de foame, la modul propriu – corect? Ca daca traiesc fara suta aia de lei inseamna ca isi permit sa o dea pe uniforma, nu?
Asadar care e varianta corecta?
O zi de muncă la negru e în jur de 200 lei cu mâncare și bautură. Uneori și țigări. Sunt săraci doar putorile bețive, femei și bărbați deopotrivă. Am căutat astă-vară pe cineva să mă ajute la făcut lemne pentru iarnă… Am făcut singur..
S-a dat link anul trecut de unde sa comandam. Intrebam, e obligatoriu de acolo avand in vedere ca e cu mult mai scump? Nu, doar sa fie culoarea x si tricou polo. Ok. Am comandat din UK de la George si am platit cu 50% mai putin decat de la acea firma. Am dus doar la acea firma ulterior tricourile ca sa mearga la imprimat. Pret doua tricouri marime 9-10 ani sub 40 LEI. Pret set de 5 tricouri marime 9-10 ani, 94 lei. Ce e asa de scump ceva ce poate iti tine tot anul, daca vrei sa iei de ex 5 tricouri?
Nu prea inteleg de ce ne agitam si aducem in discutie persoanele nevoiase, in conditiile in care ideea de uniforma in momentul de fata este: „tricou de culoare X + pantaloni de culoare Y”.
Inclusiv oamenii cu venituri foarte mici trebuie sa le dea niste haine copiilor, ca doar nu ii trimit dezbracati la scoala. Si daca pot sa cumpere un tricou verde, pot sa cumpere si un tricou alb de 15-20 de lei. Sau 3 tricouri albe de 15-20 de lei bucata.
Ba chiar putem sa spunem ca „uniforma actuala” ajuta la reducerea diferentelor dintre copiii cu bani si cei nevoiasi.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Da. Ai dreptate. Dar își ia bully mai mare daca și ta’su e oaie. See what I did here?
@Vlad: aici ar trebui să intervină părinții și să îi spună că trebuie să i se rupă de ce zice majoritatea. Fiindcă majoritatea e mediocră, dovedit antropologic
@Vlad, si daca vine cu tricou verde, au rosu sau orice alta culoare, nu este aceeasi problema de bullying?
Pai si cum iti mai dai seama care are bani si care nu ?
Dacă unul din părinți fumează, n-au ce comenta pentru banii de tricouri.
Am luat de la Next si Marks and Spencer seturi de tricouri polo pentru amandoi. In general pe site-urile din UK gasesti uniforme mai usor, ca acolo sunt deja firesti.
Cu ocazia asta au iesit si copiii mei din vesnicii pantaloni de trening. Si imi place sa vad cum incalca cu cap codul vestimentar.
Pantofi roz, o soseta ascunsa mai pestrita, o bratara discreta cu “disobey”. E o joaca frumoasa.
Imi e indiferenta ideea de uniforma. Daca trebuie, o poarta, daca nu, iarasi bine.
moama, bratara cu „disobey”, i-ai spart clar
Chirila ar fi invidios
Maddame descrie toata situatia asta intr-o nota copilaroasa/de joc, iar ciocoaltiulverde pare la un pas de a ne spune ca daca vor sa fie rebeli cu adevarat copiii aia, trebuie minim sa stinga tigari pe fruntea profesorilor…
>> bratara discreta cu “disobey”
Ca aia care striga fukc the system, dar asa, incet, in gand.
O sa le fac si eu ceva gen ia tata bratara asta cu disobey, poart-o la scoala. Daca nu recunosc dilema in 5 minute ii dezmostenesc.
Sunt convinsă că aveți copii care la 8 ani deja au planuri de schimbare fundamentala a sistemului de protectie sociala si conduc un grup organizat subteran care are ca unic scop anarhia.
Ai mei sunt mai mediocri. Poarta sosete cu Bart Simpson la uniforma.
>> grup organizat subteran care are ca unic scop anarhia
Arhitectura urbana a grupurilor dezorganizate migratoare.
Zise el, in timp ce scrie intenționat „fukc” in loc de „fuck” ca sa nu intre in moderare.
@ciocolatiulverde, @radu, sunt convins ca voi ati fost rebeli rau pe la 8 ani. Va bateati noapte cu politistii prin ganguri intunecate.
Nu va incurcati cu sosete colorate la scoala.
E fain cu uniforme la scoala mai ales esti obligat sa cumperi uniforma doar de la o sigura firma ca doar aia are monograma scolii si dai un munte de bani. Uniforma inseamna :pantaloni, camasa, sosete, pantofi, jacheta.
Asta e schema clasica dacă scoala nu e privata, acolo e de înțeles și ți se aduce la cunostinta din start. Practica asta e jenanta cel putin pt o școală publica.
Pai nu trebuie sa manance si gura la director ceva?
@mihai007 – scoala publica si te obliga sa porti pantofi si camasa in loc de tricou si adidasi?
@mihai007, da, este nasol daca esti obligat sa cumperi toata uniforma de la o anumita firma detinuta de prietenul directorului.
Doar ca acest lucru nu se mai intampla in Romania. Sau cel putin nu este legal sa pretinzi copiilor sa cumpere o anumita uniforma. Ai ramas blocat in situatia de acum 15-20 de ani.
E fain, dar ilegal. Plângere prealabilă, apoi în tribunal. Ii iei culoare/model solicitat de scoala, dar fără sigla aia exclusivistă și scumpă, si gata. Oricum sunt obligați de lege sa il primească în scoala, nu poate fi îngrădit dreptul la educație pe criteriul de cum se îmbracă…
Sincer sa zic e penibil ca in 2024 mai exista discutia asta cu uniforma in scoli, e clar ca uniforma in scoli e mult peste lipsa ei din scoli in actul educativ.
Daca crezi ca nu este asa fie n-ai citit nimic pe subiectul asta fie pur si simplu esti pe langa lumea in care traiesti… acum cand toti copiii au niste exemple de te doare capul pe toate caile media… cand e bullying la toate nivelele, de la incaltari si terminand la gadget-uri, e penibila discutia pro/contra uniforme… la fel cum este si cea cu interzis telefoanele mobile in scoli sau contractele parinte-scoala.
Vrei educatie de calitate, ea incepe de la responsabilizarea adultilor care fac parte din actul educativ… profesori-politisti-medici-parinti… toti au responsabilitatea lor si toti ar trebui sa poata sa fie trasi la raspundere.
ca sa lamuresc, la profesori, parinti e destul de clara responsabilitatea…
Dina cate se vede la politisti e cea mai mare problema, atat timp cat e plina tara de copii la cersit, plin de copii prin baruri, pe la pacanele… plin de dealeri de droguri pe langa scoli… politia e principala vinovata pentru esecul din educatie, principala vinovata.
In 10 ani de invatamant si 6-10 sate/comune/orase prin care am trecut ca profesor, in una singura venea politia saptamanal si cerea absentele dupa care mergea acasa la absenti sa vada care-i faza… ghici ce? Absenteism zero in comuna pe ultimi ani.
La fel, nu exista oras prin care am trecut sa nu vad copii la cersit, nu exista varianta in care Politia sa aiba o scuza pentru asta… e clar ca nu isi face treaba, oricat de complicat vor ei sa para ca e.
La medici e mai cu manta, dar nu exista abuzuri si probleme medicale atat timp cat multi dintre medici inchid ochii… multi dintre ei poate din frica, dar aici iar intra politia pe fir, incompetenta politiei duce la astfel de comportamente…. bine, politia si justitia, ambele mana in mana de praf.
Am purtat uniforma de la soimii patriei pana intr-a XII-a. Alea erau vremurile, nu prea aveai multe alternative la haine.
Dar acum e o prostiesa impui uniforma.
La fiu-miu la scoala s-a adoptat o uniforma din stofa de plastic de culoare cacanie, cu o vesta cu culori stridente rosu/portocaliu. La vreo 2-300 lei acum 7 ani. Am spus pas.
Eu zic ca e suficient un cod cosmetic/vestimentar
– la fete fara buric/tate pe afara, fond de ten, rujuri, oje de unghi piercinguri.
– la baieti fara pantaloni scurti, blugi rupti, piercing, tatuaje.
@Alin – stii ca legea interzice tatuarea minorilor sub 18ani, nu??
(1) Este interzisă efectuarea operaţiunilor de piercing corporal persoanelor cu vârsta sub 16 ani şi de tatuaj persoanelor cu vârsta sub 18 ani.
(2) Este interzisă tatuarea persoanelor cu vârsta sub 16 ani chiar dacă există acordul părintelui, tutorelui sau curatorului, după caz.
(3) Se pot executa manevre de piercing, tatuaj şi/sau micropigmentare la persoanele minore numai în situaţia în care minorul este însoţit de părinte, tutore sau curator, după caz, care să declare în scris, pe versoul declaraţiei pe propria răspundere, în faţa operatorului, faptul că minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.
(4) Este interzisă efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
NORME DE IGIENĂ pentru serviciile din cabinetele de piercing şi tatuaj | Ordin 1136/2007
Deci vara fetele pot purta fusta, dar băieții nu pot purta pantaloni scurți?
@Adib
Nu stiam de lege/ordin, dar asteptandu-l pe fiu-miu la scoala am vazut fete de liceu cu tatuaje. Si eu m-am gandit ce parinti idioti pot sa aiba fetele respective. Probabil ca au mers de mana cu mamica la tatuaj.
@Znuff, m-am împiedicat pe net de niște povești în care băieții s-au răsculat fix pe tema asta.
Au împrumutat fuste de uniformă (de la surori, verișoare, ce fete au avut la îndemână) și s-au dus la școală în fustă. Că în regulament nu scria că doar fetele au voie fustă.
Școala s-a răzgândit pe tema pantalonilor scurți vara.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
„Atâta timp cât ținuta e decentă nu ar trebui sa fie treaba nimănui ce poarta ceilalți.”
Pai rolul uniformei tocmai asta e. Intreaba 10 oameni pe strada ce inseamna tinuta decenta si e posbil sa primesti 10 raspunsuri diferite.
Corolar la povestea asta cu uniforma, daca faptul ca trebuie sa porti un anumit tip de haine te face mai putin creativ/spirit liber, probabil ca nu esti foarte creativ/spirit liber din start.
@w: de aia exista un regulament al scolii, in care se poate pune foarte clar ce inseamna tinuta decenta. Si sanctiuni pentru nerespectarea lui
Bine, noi nici macar nu sanctionam parintii care nu isi trimit copiii la scoala
Cred ca tocmai ai dat definitia uniformei
Nu chiar… Ca fata de exemplu poate veni în rochie gri, rochie cu flori, fusta, pantaloni, etc. nu trebuie sa arate identic. La băieți la fel, cămașa, tunică, cămașa cu mânecă scurtă, tricou, tricou polo, etc etc etc. Un regulament pentru ținute nu e același lucru cu o uniformă sau un nr limitat de ținute/culori acceptate.
Si eu sunt tot contra uniformei.
Mi se pare tichia de margaritar, la cate probleme are scoala romaneasca. Fix asta va inversa trendul si va opri prabusirea educatiei in RO: uniforma.
Am halit ca fraierii un subiect controversat si am uitat total de restul de probleme:
– 35% din absolventii de cl VIII-a iau sub 5 la evaluarea nationala, pe niste subiecte usoare
– in mediul rural, procentul este aproape dublu
– sunt sate intregi in care nu a mai luat nimeni un 5 la romana de ani de zile, aia sunt practic semi-analfabeti
– din cei care incep clasa I, cam 30% iau BAC-ul
– avem sute de licee industriale in tara, ramase de pe vremea lui Ceasca, dar nu mai avem industrie. Practic, mai mult de jumatate din liceeni se pregatesc pentru … nimic
– zero responsabilitate la profesori. Indiferent de cat si cum preda, sau ce rezultate are, banii sunt aceiasi. Uneori si prezenta profilor pe la ore e optionala
– am schimbat programa si manualele la gimnaziu, dar nu si la liceu, alea sunt de pe vremea cand la TVR1 rula „Sclava Isaura”
– transferurile profesorilor de la o scoala mai slaba la una mai buna se fac cum? pe ce criterii si cine decide?
lista poate continua …
Hotaraste tu cu ce schimbare din lista ta sa se inceapa si vor aparea 100 ca tine sa spuna ca e degeaba. Trebuia sa se inceapa cu altceva.
Sa mori tu ca nu avem industrie?
Nu mai avem industria aia a lui ceaușescu, dar liceele industriale au rămas în anii 70-80 cu materia si practica? Aaa, pai zi asa.
Nu e nimic mai romanesc decât să citești comentariile interminabile ale unor cetățeni care nu sunt părinți și habar nu au cu ce se mănâncă. Dar ei știu bre ce e bine pentru copii altora, respectiv pentru părinții lor. Fantastic!
vesnica justificare…. daca nu stii, de ce vorbesti?
hai sa mai incercam cateva subiecte…. esti it-st? daca nu de ce iti permiti sa comentezi pecseama impozitelor it-stilor?
esti politist? daca nu de ce comentezi la adresa activitatii lor?
esti sofer? daca nu, de ce comentezidespre parcari si treceri de pietoni?
esti motociclist? daca nu, de ce comentezi despre motociclete si motociclisti?
traiesti in romania? daca nu de ce comentwzi la subiecte de aici?
Doar la unele scoli particulare se cere exact un anumit tip de uniforma.
La scolile publice „uniforma” inseamna camasa alba (sau culoare deschisa) si pantaloni/fusta de culoare inchisa. Nu se cer haine scumpe.
Pentru cei are mor de grija celor super saraci – crede cineva ca daca un elev vine la scoala in haine de culori „neconforme” este exmatriculat? Daca chiar e vreun profesor cu figuri, vine parintele la scoala si ii spune „n-am bani de haine noi, asta am gasit la second hand” si acolo moare problema.
De aia îmi place să fiu eu ăla special… @Petcule, pe copil l-ai întrebat? cum se simte cu uniforma? el ce părere are despre asta (așa de curiozitate, că până la urmă tot cum zic părinții iese… la vârsta lui)…
@Laur – ce problema ar putea invoca un copil cand sunt 500 de copii in scoala, toti purtand fix aceeasi uniforma?
Insa imi place cum gandesti, am fost si noi copii candva – nu vrei tu sa intrebi copiii daca vor sa mearga la scoala, sa dea drumul telefonului din mana, sa intre in casa cand ii spui tu, sa manance altceva decat dulciuri, etc?
@mareurs la mine a fost cam așa… „Și? cum a fost azi la școală? -A fost bine, eram toți îmbrăcați la fel… ca oile! -Te-a deranjat cumva asta? Nuuu… dar așa am văzut parcă eram mai multe oi.” Trage tu concluziile.
@Laur, asa ti-a zis copilul? Ca a vazut cum toti erau imbracati la fel, ca oile?
Si ce masuri ai luat in aceasta privinta? Te-ai dus la director sa ii spui ca tu nu vei mai trimite copilul imbracat in aceleasi haine ca si colegii lui, ca sa nu mai fie oaie?
Sau ai tacut malc si ai decis sa te revolti pe internet, ca restul oilor?
Ca poate de aici este problema copilului; te vede pe tine si isi da seama ca singura sansa de a iesi in evidenta este sa se imbrace mai tipator.
@Andrei G, copilul meu știe să facă glume chiar și despre sine însuși, problema e la tine.
LOL CATE COMENTARII
E excelent cu uniformă. Ai mei copii au de când au intrat în școală. Nicio problemă. Dacă regulile de acest gen se implementeaza din timp, copiii nu sunt afectați de ele. Știi că din clasa pregăitoare uniforma școlii e una anume, îți e ușor să porți uniforma și la vârste mai mari. Mai greu e pentru copiii mai mari, gen a opta care până anul acesta au mers cum au vrut la școală și dintr-o dată li s-a impus uniforma. Uniforma e o soluție bună și pentru copiii fără posibilități financiare. Se mai duce din presiunea socială legată de hainele „de firmă”. Și de pe la 10 ani încolo încep să o cam aibă. Cu uniforma se rezolvă cel puțin în școală o parte din problemă. O cămașă albă, o vestă bleumarin și un pantalon / fustă închisă la culoare arată decent.
Nici în comunism nici acum uniforma nu rezolvă diferențele dintre copii. Pentru că pe lângă uniforma aia unul are Jordan, iphone și ghiozdan de 500 de euro iar celălalt nu are. Unul primește 19 lei bani de buzunar altul are card nelimitat. Și au dreptul și copiii, exact ca adulții, să își exprime personalitatea prin vestimentație. Câți adulți agrează ideea de a se îmbrăca zilnic în același fel?
De fapt e vorba nu de uniforme, ci de cod vestimentar. Nu e același lucru. Uniforme au apeviștii, milițienii, ceferiștii. Dar acolo scrie exact în legi și regulamente ce și cum.
Mai e o chestie. Categoriile sus-zise au cel puțin 2 rânduri de ținute: una de iarnă, alta de vară. Noi, ca elevi, n-am avut niciodată așa ceva. Ca băiat, în sacoul ăla standard, de la primar la liceu, mă coceam vara (din când în când se mai îndurau profesorii și ne lăsau să stăm în clasă – dar nu în curte! în cămașă). Iarna, mă congelam cu spor, cu tot cu 2 flanele pe dedesubt (ehei, dragii moșului, cine a prins iarna lui 85 are ce povesti). Acum vorbim de tricouri/cămăși ca de ținută universală… O fi ceva și cu încălzirea globală, dar mai avem până la climă tropicală.
Intrebare din popor: ba, da de tufut v-a placut? No, acum descurcati-va anplm si nu va mai vaitati atata. Atatea frustrari revarsate la postul asta ca iar dau astia la stiri cu inundatii…
acum, daca tot toată lumea isi revarsa frustrari pe aici…. hop si eu cu calul meu.
element vestimentar mai incomod si nepractic decat camasa eu nu am intalnit.
greu de imbracat, greu de dezbracat, greu de adaptat situatiei, greu de accesorizat.
daca ti-e frig in ea singura varianta e sa pui chestii pe deasupra care o vor ascunde complet , poate mai putin gulerul, ramanand astfel exact la fel ca si cum ai avea un tricou, doar ca te mananca gatul in permanenta.
daca ti-e cald, ai doar varianta sa iti sufleci mânecile si sa deschizi 2 nasturi de sus, ajungand sa arati ca ciolacu la o nunta in oltenia.
si inainte de alte comentarii, am 5 camasi in dulap. una e d-aia in carouri pe care am purtat-o de cateva ori pe post de hanorac in liceu, una am purtat-o o data la o nunta, acum 20 de ani, imi aduc aminte exact pentru ca aveam si o pereche de pantofi cu un numar mai mici. numarul lipsa la pantofi l-am simtit de abia a doua zi, disconfortul generat era pur si simplu insezizabil comparativ cu suferinta provocata de acea camasa. celelalte 3 au fost cadouri, nu le-am purtat niciodata.
sinsa nu incep sa zic de accesoriul preferat… cravata…
place 😂😘uniforme la tine?
Ca om care am purtat uniformă, sunt contra din tot sufletul. La școala fiului meu e opțională deocamdată, unele clase au votat că da altele că nu. Eu nu văd avantaje foarte multe, copilul are x tricouri de ce să îi mai iau și albe/albastre/verzi simple când lui îi plac cu diverse imprimeuri?!
De ce să fie toți îmbrăcați la fel? Că oricum nu sunt doi copii identici.
Te rog nu mai ilustra articole cu poze AI. Sunt oribile si lipsite de viata. Decat asa o poza, mai bine deloc.
Personal, ca mama a 2 copii apreciez uniformele pentru ca ma scapa de stresul alegerii cu ce sa se imbrace in fiecare dimineata.
Momentan s-a ales doar varianta de tricou polo cu maneca scurta si/sau maneca lunga + hanorac – acela fiind optional. Daca se va implementa si fusta / pantalon mai incolo ar fi super.
Exista n variante de unde poti sa iei mai ieftin:
– comanda colectiva din strainatate (George are variante super ieftine raportate la firmele care vand uniformele si le duci doar la inscriptionat);
– poti gasi pe Vinted culorile si modelul si sa le duci la inscriptionat la pret de 8-10 lei bucata;
– poti cumpara sau chiar primi donatii de la generatiile mai mari de pe grupurile de profil.
Optiuni exista pentru toate bugetele.
Referitor la telefoane, la copiii mei in scoala nu a fost niciodata voie cu telefoane la scoala, mai ales cei din ciclul primar 0-4. Sa vedem in gimnaziu cum va fi, cum se va gestiona situatia.
Al meu poarta uniforma de vreo 4-5 ani. Fiecare an in alta tara/scoala din cauza jobului meu. Acum e la o scoala similara dar nu au uniforma. Inca mai poate purta diverse haine din clasele mai mici. E foarte mandru sa se duca cu emblemele scolilor anterioare la scoala. Nu au legatura uniformele de azi cu ce purtam noi pe vremea comunismului. sau cu ce vezi in filmele britanice.