Care era de fapt miza avariilor RADET

Simplă: sifonarea de bani.

Guvernul vrea să reia, conform informațiilor Profit.ro, programul de finanțare multianuală a investițiilor în modernizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților, denumit Termoficare, banii necesari urmând să provină în principal din alocații de la bugetul de stat și din sumele încasate de România din vânzarea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de UE (85%) și din bugetele locale ale localităților participante la program (15%). (sursa)

Mecanismul a fost simplu: creezi o a doua entitate bugetară ca să o căpușeze pe prima. Știți, sper de faza cu “ELCEN cere plata la 15 zile, dar RADET are termen 45 de zile încasarea facturilor, deci va fi mereu în urmă”. Pentru că are datorii, nu are bani de investiții. Pentru că nu investește în nimic, țevile crapă. Dacă țevile crapă, nu mai vine apă caldă, și suferă votantul. Care, strâns cu ușa, va închide ochii la orice șmen făcut ca să aibă el iar apă caldă. Pentru că 3 miliarde sunt iluzorii față de frigul din apartament.

De manual.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. De fapt TOT ce se întâmplă în R trebuie privit prima oară prin ideea șmenului. Vorba poetului, “râul/ramul e prieten numai mie”. Orice idee nouă, inițiativă – e posibil să nu fie șmen, dar 80-90% șanse că e mânăreală à la roumain.

    00
    • ai surprins exact esenta sociala a acestui popor – smenul, smecheria. Totul, dar absolut totul se face cu un interes personal, altfel … nu se face. Asta e diferenta colosala fata de orice tara civilizata.

      00
    • E un moft si caldura asta. Mai puneti si voi un pullover. Hai salutari din Miami.
      Btw, in R e 100% smen nu 80. Doar ca nu am prins inca metoda…

      00
  2. pe principiul ”daca nu putem sa furam cat poftim, nu se face!”

    00
  3. Aşa se explică şi de ce a fost oprită căldura prin rotaţie în mai multe cartiere.

    E a 4-a iarnă în acelaşi apartament, în fiecare an se făceau lucrări la o intersecţie de ţevi care era fix în faţa geamului meu. Era ştiută treaba, dacă n-aveam căldură, mă uitam pe geam şi lucrau băieţii. Anul ăsta căldura era oprită, dar nimeni de la RADET să o rezolve.

    Sigur, e posibil să fi crăpat din altă parte, dar parcă anul ăsta a crăpat prin tot oraşul, ca niciodată.

    00
    • Anul asta, in Militari, strada Ghirlandei, am avut fix 0 probleme, spre deosebire de anul trecut, cand au fost cateva…p.s.pe langa faptul ca nu am avut probleme, incepe si reabilitarea blocului…. #multumim#firea :)))

      00
  4. Vali, inainte sa mai zici ceva de votanti, sa stii ca debransarea e practic imposibila in ultimii doi ani, ca sa nu zic ilegala prin noua lege a energiei termice. Am incercat, si nu numai individual, ci si cu blocul. Asociatia a fost chiar usor de convins, pentru ca, tehnic, avem unde pune centrala de bloc.

    Desigur, pentru sifonat fonduri, politicienii au nevoie ca macar cei ramasi captivi sa nu mai poata pleca.

    Acum, daca s-au hotatat sa nu mai plece nimeni, nu pot taia nici subventia, nici sa nu mai dea deloc caldura, ca iese cu revolta. Asa ca spera sa mai traga de timp cu temperaturi mai mici in casa (deci consum mai mic). Nu sunt numai avariile de vina.

    Chiar si asa, presupunand ca sistemul centralizat se va inchide, ma indoiesc ca avem capacitatea necesara de distributie a gazelor in Bucuresti, ca sa nu mai zic cat o sa coste instalarea de centrale cand vor vrea toti odata.

    00
    • Aveti un numar minim de gigacalorii pe care trebuie sa le consumati? E legal? Daca nu atunci ce inseamna ca nu va puteti debransa? Pastrati bransarea, inchideti robinetul sau puneti unul cu 3 cai dupa ceas si bagati altceva. Valabil si pentru apartamente si pentru asociatii. Ce kkt pot sa faca? Sunt bransat nene, dar nu consum nimic, mars. Incetati cu mentalitatea asta de supus regulilor cretine, ganditi-va ca nu aveti in fata niste oameni corecti ci o sleahta de hoti, criminali si imbecili.

      00
    • @nxs
      Imi plac solutiile de la cei care n-au aceeasi problema, eventual de undeva din afara Romaniei, unde e cald si bine.
      Alternativa fara debransare e curentul electric. Multumesc, in fiecare camera am cate un inverter (vara face rece, iarna cald).
      Centrala pe gaz nu se poate monta fara debransare. Ati ghicit, e ilegal.
      Sigur, daca nu mai consumi “centralizat”, presupunand ca ii convingi pe toti sa treaca pe electric, nu te obliga nimeni sa platesti ceva. Dar nu e foarte probabil.

      00
    • cine a avut ceva bani si ceva minte, n-a asteptat sa vina ultimii 2 ani!
      ”#multumim#firea :)))”

      00
    • Centrala pe lemne? Peleti? Numai in Bucuresti nu gasiti solutii?

      00
    • @MD am facut fix asta in 2012 in Bucuresti intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc comunist. Vreo 4500 ron a costat bransament nou trifazic la enel cu tot ce trebuie. Pe o faza am instalatia de caldura, pe una electrocasnicele pentru bucatarie gen cuptor electric si plita care consuma mai mult si inca o faza pentru restul casei. 450 ron factura la curent pe luna trecuta, vreo 800 cred ca a fost maxim pana acum cand nu era blocul izolat si gateam mai mult.

      in 2012 atunci ma puteam „debransa”, dar trebuia sa astept cu lunile dupa aprobari si proiecte si sa platesc o chestie pana la urma fara sens asa ca am zis pas, am pus dopuri la conexiunile de la coloana de caldura, am anuntat asociatia/vecinii si lumea a fost de acord si aia a fost.

      Nu stiu exact cum e legea acum si n-am gasit nimic la o cautare rapida despre asta, dar mi se pare ciudat sa ti se ceara sa fii debransat ca sa iti pui centrala. Nu-ti poti suplimenta incalzirea?

      ps. vezi ca inverterul e foarte ineficient pentru incalzire.

      00
  5. Nu-mi dau seama cat de scurta e memoria unora, dar in dr taberei e caldura la 22 de grade in case doar in anii electorali, in rest sunt intre 16 si 18, cu max de 18 atinse cand nu deschizi delic geamurile 24 de ore, banii sunt mai multi in fiecare an la intretinere, de asemenea, problema agentului termic necorespunzator poate fi transata f simplu: se pun contoare elvetiene, d-alea care inreg temperatura apei calde la intrare pe teava asoc de locatari si se plateste doar daca temperatura indeplineste conditiile: min 50 de grade, dar pentru asta ar trebui ca administratorii sa aiba coaie si 99,9% nu au, din contra, unul intr-o sedinta a sarit de cur in sus: „si pierderile la radet cine le plateste?” La care am raspuns cu toata nesimtirea: coaie, nu-i problema mea, eu nu lucrez la radet si nici nu sug pula prin batista pe banii statului prin posturi pe viata ca voi

    00
    • Trebuie sa fie si legal. Contoare nu poti sa pui de capul tau. Dar da, poti sa nu platesti, sa iti asumi un proces si penalitati, si eventual sa fortezi debransarea in instanta. Dar de ce si-ar asuma administratorul asta, cand trebuie sa fie hotararea asociatiei? Si nu e la fel de simplu de suportat pentru toti pana se termina?

      Stau in Drumul Taberei. In blocul meu (fara contoare individuale de apa si fara repartitoare), pana anul trecut puteam avea ce temperatura vreau in casa, in orice an. Anul asta e primul in care suplinesc pe electric. Nu s-a mai intamplat.

      00
    • orice traditie are un inceput!

      00
    • well, depinde în ce blocuri stai în dr taberei, blocurile înalte, M-urile, nu au probleme cu căldura, alea mai mici de 7 etaje sunt capete de linie, la ele ajunge apa rece, în blocul maică-mii nu a fost niciodată cald, cum ziceam, cu excepția anilor electorali. când a ieșit băsescu a fost singura iarnă în care am văzut și eu căldură în casa aia – erau 22 de grade, puneam încălzitorul la pești doar în timpul zilei, iar în ce privește legislația, poate fi modificată, nu? cum ar fi să fie obligat radetul să aigure agent termic în niște parametri conform unui contract? cum ar fi să plătească lumea în funcție de temperatura la care înregistrează contoarul? vine apa la 37 de grade? nu plătesc! (sau plătesc în fcț de cât îmi dă căldură) la blocul din berzei am reușit să conving asociația încă din anii 90 să se debranșeze și să facem centrală proprie la bloc, la maică-mea în dr taberei încă își mai fac probleme cine acoperă pierderile radet :D un oraș întreg, un oraș de 4 milioane de moldoveni, ardeleni și regățeni stă să înghețe în case fiindcă sunt incapabili de 20 de ani să se organizeze pentru a modifica o lege, să le urăm succes

      00
  6. Slava partidului, slava intaiului fiu al Teleormanului si al tarii! Deci acei cetateni care s-au debransat, vor plati iarasi pierderile prin cresteri de impozite. Si cei care stau la case si nu au platit niciodata, vor afla ca, de fapt, vor plati si ei. Catch 22

    00
  7. eu sunt foarte multumit de sistemul centralizat. toate orasele civilizate au sistem centralizat. ghiciti de ce brasovul are gradul cel mai mare de poluare din tara, din cauza microcentralelor de apartament, atat de simplu! microcentrala === saracie! restul e cancan.

    00
  8. Nu-s probleme mari cu pierderile. Erau azi de la Obor pana la Muncii pe Mihai Bravu doar vreo 20 de gheizere cu apa termala.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile