Falsurile turceşti – mic ghid

Alex e aproape convins că hainele din bazarele turceşti sunt originale. Ca români, având de-a face foarte mult cu falsurile chinezeşti, cele turceşti pot părea o gură de aer proaspăt, pentru că turcii au o altă abordare a problemei faţa de chinezi.

Chinezii scot replici ieftine şi uşor detectabile. Tricouri de firmă la 1% din preţul celor originale. iPhone la 300 lei în loc de 2.800 lei. Căşti Beats by Dr. Dre la 60€ în loc de 300€. Uşor detectabile, cum ziceam.

Turcii fac replici foarte bune, pe care le vând la preţuri apropiate de cele ale originalelor. Haine de obicei. Plus, în bazarele turceşti puteţi găsi etichete de produse, vândute la kilogram, pe care le puteţi lipi pe tricourile fără etichetă cumpărate tot de acolo.

Ca şi în cazul  Beats by Dr. Dre, există o bază de clienţi dornici să creadă că sunt originale. Nu la fel de mare ca numărul celor care argumentează că fără eticheta aia de firmă produsele ar costa mai puţin, minimizând importanţa R&D, pentru că aşa suntem noi, pur şi simplu inventăm chestii, nu le descoperim în urma unor cercetări care costă milioane de dolari. E evident că noul motor de doi litri de la BMW, care consumă cu 20% mai puţin decât precedenta generaţie, s-a descoperit singur.

Lecturaţi discuţia asta poplară despre branduri. Ah, da, şi nu uitaţi de turkish iPhone!

Update: un material video de 13 minute despre hainele false.

beats.dr.dre.3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. sti ce-i mai nasol decat un produs chinezesc? un produs chinezesc facut in Turcia. :P

    00
  2. Ce e de zis… in anii ’90 cu totii am intrat in contact cu produse Lasocte sau Pawasonic; unii inca le mai descopera si le iau de bune. Aia stim, aia fumam!

    00
  3. Replicile turcesti sunt in general ok. Am avut adidasi Lescon (replici 1:1 Nike si Adidas) cumparati din Turcia cu echivalentul a 120 de lei si m-au tinut la fel cat originalii. In plus nu erau „sobolani” cum sunt aia ieftini din supermarket.

    @Zoso, ca fapt divers ca stai in Brasov incearca sa gasesti un trening decent (Nike / Adidas / Reebok) in Unirea. Un trening de bumbac, nu rahaturi dinalea de foita. Nu o sa gasesti. In outleturi la intrarea in Bucuresti din nou nu gasesc marimea mea.

    Cum treningurile alea din Real sunt scumpe si de doi bani si nu-mi permit sa tavalesc la sala haine de sute de lei, cand trec pe la suedeji in Traian iau cate 2-3 treninguri „nike” sau „adidas” turcesti cu 80-100 de lei bucata. Sunt excelente, dupa 2 ani de spalari saptamanale singurele chestii care se strica la ele sunt fermoarele.

    00
  4. iPhoneul turcesc e rusesc de fapt. Oricum, ingeniosi oamenii dar trebuie sa fii orb sa nu vezi ca nici macar butonul de home nu e bine centrat si ca ala-i gorilla glass fara glass. Dar si-o merita cautatorii de chestii ieftine aka furate.

    00
  5. Nu sunt convins, măh, dar nici specialist în textile nu sunt. Naivă sau nu, e o întrebare justă

    00
    • @Alexandru Negrea: voiam să zic o răutate, că ai ieşit din ţară iar şi te miri de orice, dar m-am abţinut. dar zic altceva: vorbeşti de branding personal, de importanţa brandului şi nu te gândeşti să aplici asta şi în alte domenii. altfel spus, de ce să se mai chinuie apple sau nike să aibă magazine in malluri când îşi pot vinde produsele în pieţe? pare logic că dacă aş investi 279 milioane de euro pe an in marketing nu aş permite ca produsele mele să se vândă in bazar, dar poate doar pentru mine.

  6. oferta e dupa cerere. mereu. standarde. pretentii. conditii.

    00
  7. Turcii fac textile decente. Am avut tricoaie purtate ani buni fara sa se decoloreze la spalat/soare. Încalțaminte n-am avut placerea da’ aș încerca.
    N-am fost niciodata snob sa încerc sa ma afișez cu marca. Am purtat ce mi-a placut si în ce m-am simțit confortabil.

    00
    • @Meekuu: cam asta e problema lor, fac textile decente (tricouri, maieuri, blugi) dar nu au un cap limpede care să facă o firmă de talia Hanes sau Adidas.

  8. Dap, falsurile turcesti te pot induce usor in eroare. Uite, acum cativa ani ma gandeam: Bai ce batran era Harrison Ford in Star Wars!

    00
  9. Pana nu ne intra in cap ca nu exista lucruri ieftine, „originale”, vom cadea prada tzepelor si vanatorii de ieftineala.

    Cand m-am decis prima oara sa deschid larg baierele buzunarelor, pt. a achiziona un produs premium, de la mama lui, un laptop IBM Thinkpad CTO, insotit de toate accesoriile de care aveam nevoie, am simtit thrill-ul cand am primit pe toate sculele o nota care mi-a facut ochii cat cepele: „Inspected with pride!”

    PRIDE! Asta e feeling-ul pe care-l ai cand folosesti un produs original, premium, care a trecut cu brio de toate controalele de calitate si ajunge la tine impecabil…

    Turcism sau original… (mai) este asta intrebarea?!

    00
  10. NOU
    #14

    Asa se intampla cand iese taranul din tara si vrea sa arate ce bine ii merge lui si ce bine o duce.

    Nu e mare diferenta intre Alex si …. https://www.youtube.com/watch?v=1QZq7vtIDP4

    S-a dat de gol taranul ;)

    00
  11. @zoso, da, dar sa nu uitam ca abia prin 1923 s-au definit ca republica si de abia prin anii 70-80 au inceput sa aiba un sector privat.
    Poate mai au nevoie de timp sa se maturizeze si sa creasca o firma de talia Adidas. Pentru ca au comertul in sange oricum.

    00
  12. Brandurile nu ar permite, evident, nici nu am spus că sunt hainele brandurilor. Am spus că arată exact la fel şi voiam să ştiu dacă sunt la fel de bune. România e plină de specialişti în de toate :)

    00
  13. E jenant sa compari varfuri de inginerie (motoare BMW, iPhone) cu niste carpe penibile. Prime chiar fac chestii, celalalte doar zac pe tine.
    In afara de impresia artistica (pla mica, frustrari freudiene, alea alea), hainele „de marca” nu iti aduc nimic. E mai probabil ca le vei spala in mod gresit/agata de chestii/pata/whatever inainte de a putea vedea cat de longevive sunt fata de alea normale.
    E mare realizare sa nu umbli cu penisul dezgolit in anul 2012…Carpe FTW !!!

    01
  14. Domnu’ Negrea a descoperit capitalismul feroce. Well, nu e prea devreme, dupa ce de atatia ani ne spune el pe blog cum stau lucrurile in (aproape) toate domeniile.

    Nu-mi dau seama exact ce e in capul lui, dar cu siguranta nu e nimic coerent pe acolo. Insa, mai ai timp sa le aranjeze. A, si nu o zic cu condescendenta, o zic cu afectiune :-)

    Vrei sa treci putin mai departe prin dilemele capitalismului? Pai, uite, intreaba-te de ce bancile fac profituri asa mari si de ce iau comisioane pana si pentru o copie xerox. Sau de ce iau „comision de acordare” pentru un credit, dupa ce ti-au luat „taxa de analiza dosar”. Sau de ce au marit pretul la cutiile de valori cand oamenii au inceput sa nu mai tina banii in banci (de frica falimentelor) si aveau nevoie sa-i tina undeva. Ei bine, au marit pretul pentru ca oamenii aveau nevoie, n-avea nici o legatura cu o crestere a costurilor sau cu un serviciu in plus oferit de banca, sau pentru ca facuse investitii sa modernizeze acele cutii de valori.

    Asta e capitalismul in care si tu te scalzi de ceva vreme si pe care chiar il promovezi asiduu si aici si aiurea. Sigur ca Tommy, Armani, Petrom, BCR etc FAC MULTI BANI, altfel cum crezi ca ar sponsoriza diferite chestii absolut stupide prin online si nu numai? Corporatiile fac bani pe spatele nostru. Iar noi contribuim la asta. Iar tu, cu blogul tau, cu jobul tau, chiar mai mult decat altii. Asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi de job (sau de blog), doar ca n-ar fi rau sa deschizi ochii mai bine, si mai repede, ca doar te indrepti si tu spre 30 ani…

    PS. Initial am scris comentariul de mai sus pe blogul lui, la postul lui. Dar, in opinia dumnealui, acest comentariu nu merita aprobat pentru ca deoarece (:P) continea cuvinte care… hm, profesorul de mers pe strada nu accepta nici o lovitura-n plexul brandului personal. Câh.

    00
  15. turcii exploateaza dorinta popoarelor din jurul lor de ” show off” si cum in Romania e foarte dezvoltata aceasta dorinta avem o piata mare pentru ei. Cate Q7 si X5 sunt in fatza blocurilor de garsoniere ? oricum sunt armenii care ii intrec pe romani .

    00
  16. Turcii au un brand de textile cunoscut pt. calitate si care a scos capul cat de cat in lume: LittleBig

    00
  17. cred ca poti sa te consideri ratat cand platesti pe cineva sa te ajute sa alegi doar haine originale.

    00
  18. Dar de Waikiki ati auzit?
    Sunt din Turcia… foarte OK firma…

    00
  19. Croif, LittleBig si Motor. :)

    00
  20. da’ de firma ADIO ati auzit? am avut io niste adidasi(incorest spus adidasi , stiu da asa zicem toti) marca ADIO si taica-mio le zicea adidasi ultimu’ drum :))

    00
  21. belea reportajul… multumesc.

    00
  22. Imi plac blugii turcesti; chiar am gasit un loc de unde iau de peste 3 ani; rar gasesc formatul meu de la marele firme (de prin mall-uri) pe care nici nu vreau sa le pronunt :)

    00
  23. E misto cum noul motor de BMW e fabricat de PSA Peugeot-Citroen…Peugeotul e 20.000 de euro, BMW-ul 40.000…

    00
  24. NOU
    #31

    Asta noapte m-am trezit tot transpirat. Avusesem un coshmar ingrozitor: se facea ca nu am adidasi originali. Nici cashtile nu aveau bits de la Dr. Alban, si se auzeau cumva neclar. Mashina mea consuma mai bine de un pet de benzina ca sa traverseze cei 5 km ai Megalopolisului, pe care i-as fi facut pe jos in acelasi timp, daca Pasajul Basarab avea trotuar.
    Ce bine ca m-am trezit: sunt din nou in tzara care nu are universitati in primele 500 in lume, unde cartiere de „lux” gen Pipera nu au canalizare sau asfalt, unde „nu calcati iarba”, unde cancerosii mor fara morfina, unde maidanezii mananca oameni, de unde au fugit milioane de oameni! Dar am dat banul strainilor si acum am adidashi originali, facuti de cercetatori, si o mashina care consuma foarte putin…
    Forme fara fond.

    00
  25. Am fost in Istanbul ca turist in feb.2014.Nu merita sa cumperi din Marele Bazar.Daca vrei cumparaturi mergi,plecand din Sultan Ahmed, spre sud pe linia de tramvai,treci de Marele bazar,si pe partea stanga pana la mare sunt strazi intregi cu produse la preturi incredibile,dar fara romani.Pe o strada se vand numai posete,pe alta doar jucarii,pe alta pantofi sport,pe alta rochii mireasa s.a.m.d.Calitatea variaza.Posetele de piele sunt pe la 50-100euro,dar impecabile la finisaj si detalii.Pe aceste strazi sun blocuri cu multe magazine care vand aprox.aceiasi marfa,iar la etajele sup.sunt fabricile sau mai bine zis atelierele,pe care le poti vedea cu proprii ochi.Eu personal am fost interesat mai mult de moschei si restaurante,dar mi-am luat niste blugi Levis cu aprox.20turkish lira,care au o culoare incredibila(de aceea mi-au si placut).I-am spalat deja de 4 ori si arata excelent.Daca produsul arata si se comporta bine pt.banii care i-ai dat,eticheta nu conteaza, doar daca esti snob.In mall-uri hainele de firma gen Nike sunt mai ieftine ca la noi.Pe de alta parte mancarea la ABC sau restaurant este mai scumpa,iar berea la Abc in Sultan Ahmed este f.scumpa..(efes malt la 50cl-aprox.10ron)

    00
  26. Buna , vreau si Eu sa știu de unde pot cumpara treninguri și tricouri en-gros , din Turcia , din bumbac , marfa buna turcească , va rog frumos . Sau unde m-a pot duce pentru a cumpara marfa turcească pentru magazin . Va mulțumesc .

    00
  27. NOU
    #35

    Bună. Îmi poate oferidica cineva câteva informații de unde și cum pot cumplea marfa din Turcianura la preturi rezonabile pentru magazin? Multumesc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile