Falsa criză

Pentru că suntem o naţie care mai degrabă se plânge decât să puna mâna să facă ceva, a te da cu fundul de pământ şi cu capul de pereţi pe tema crizei pare la îndemână pentru orice român care a terminat al doilea pet de bere ieftină.

E criză, o ducem rău

Au scăzut salariile, s-au mărit preţurile, nu ne mai putem plăti ratele, nu mai putem cumpăra case. E de rău. Dar totuşi, anul ăsta ne-am luat un iPhone, un LCD şi ne gândim cum să facem să ne luam şi un iPad şi un televizor 3D, dacă ne mai rămân bani dupa concediul făcut în pauzele dintre weekendurile de la munte.

Dar, reţineţi, viaţa e grea, da? De acord, dar 2010 a fost un an al naibii de bun pentru tine şi pentru familia ta. De ce te plângi?

Băsescu e de vină

Ai dracului ăştia de la putere, criza a venit din vina lor. Nu contează că e criză peste tot în lume, ştiu eu că la noi a venit din cauza lui Boc şi a lui Băsescu.

Ce treabă are una cu alta? Tu tocmai ai terminat de ridicat o casă de vacanţă sau ţi-ai luat un Q5, simţi chiar aşa de tare apăsarea lu’ Basescu şi Boc în ceafă?

Pe ăştia care o duc bine şi înjură politicienii chiar nu îi înţeleg.

În 2011 ne vom reveni

Ce naiba, doar s-a zis la TV că anul ăsta se termină criza şi trecem pe plus. N-am făcut autostrăzi, n-am eliminat birocraţia, n-am înlesnit iniţiativa privată, dar în mod sigur ne vom reveni.

Cum? Eşti prost, bă zoso, de aia nu ştii cum. Şi pentru că eşti prost, nici nu o să îţi spun. Tu şi americanii, cei mai proşti din lume:

Romania va avea anul acesta o crestere economica de 1,5%, insa va ajunge la nivelul dinaintea crizei abia in 2013 sau 2014. Aceasta este prognoza agentiei COFACE, care acorda ratinguri unui numar de 155 de tari.

De ce atâta optimism?

Vă spun eu, chiar dacă sunt din provincie: pentru că e bine fim optimişti şi să impulsionăm consumul. Pentru gogul de la bancă sau de la partid nu contează că românul nu va mai avea ce mânca maine, el azi trebuie să consume, ca să existe comisioane şi credite. De aia există programe gen “Rabla” sau “Prima casă”. De aceea există promoţii.

Consumaţi azi, vedem noi mâine cum plătim.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Toate greselile se platesc la un moment dat. Ei bine, momentul a venit.

    Cand statul nu va mai avea bani pentru povestea numita economie de piata (cu bani de la stat), atunci realitatea va depasi orice imaginatie.

    Viitorul nu a venit niciodata din subventii. Si nici din furt.

    ‎”If you ask me to name the proudest distinction of Americans, I would choose the fact that they created the phrase „to make money.” .. Men had always thought of wealth as a static quantity — to be seized, begged, inherited, shared, looted or obtained as a favor. Americans were the first to understand that wealth has to be created. The words „to make money” hold the essence of human morality” – Hank Rearden, Ayn Rand

    00
  2. sunt geniali oamenii aia care se plang de criza, da’ n-ar renunta la tigari, bericica, sau alte mici placeri nici in ruptul capului
    uite un exemplu

    00
  3. Mai bine zis:

    E criză, nu o ducem rău.
    Băsescu nu e de vină.
    În 2011 nu ne vom reveni.
    Si chiar: De ce atâta optimism?

    00
  4. Si totusi asta e adevarul….. anu asta iesim sigur din criza….
    ori ne ducem si mai jos. Eu prefer a doua varianta :D

    00
  5. Depinde cum privesti lucrurile vis-a-vis de consum. Tu vezi comisioanele si creditele si profiturile bastanilor, eu pot alege sa vad locurile de munca ale celor ce produc ce cumpar eu pe credit. Daca nimeni nu ar consuma, nimeni nu ar produce si atunci sa vezi criza…

    00
  6. Romanii se plang mereu… indiferent de situatie… A intrat in sangele nostru… nici nu-mi dau seama cand…
    Pai daca luam anii dinaintea crizei… la care, daca ne uitam acum, i-am cam vrea cu totii inapoi…Dar atunci… din cate v-aduceti aminte… nu se plangea nimeni? Ia ganditi-va mai bine…

    00
  7. Spre surprinderea prietenului nostru fost BMWist şi actual Reno-ist Zoso (parcă americanii numeau metoda asta „downgrading”), de când a muşcat criza lucrurile merg MAI BINE la noi decât înainte cu toate „downgrading-urile” de pe lume.

    Entuziasmul epocii 2006-2008 nu s-a manifestat decât printre ţăranii-de-oraş care au aruncat vesta de ţăran pe costumul de corporatist. Restul lumii freca menta şi sugea …acadeaua.

    Salariul minim pe economie în 2006 era puţin mai mult de 50% din ce e acum, locurile de muncă erau acolo unde nu erau destui solicitanţi (şi puţinii care veneau cereau cât nu făcea tot neamul lor), acolo unde existau solicitanţi nu-i angaja nimeni şi trebuiau să vină la Bucureşti să stea cu 300 EUR chirie, investiţiile care pe hârtie sunau impresionant în practică nu se vedeau (exemplu Pasajul Basarab a întins-o ca guma de mestecat vreo 2 ani degeaba, iar autostrăzile sunt numai în visele lui Boc-Poc).

    Nici nu e de mirare, vorba lui Alex şi PH de la formidabilii.org, că societatea românească în 2008 era butoi cu pulbere. Încă vreo câteva luni de duduire a economiei şi lumea şi-ar fi dat în cap în plină stradă: „cocalarul” îl ura pe „corporatist” şi invers, „muncitorul” îl ura pe „spiru-haretist” şi sentimentul era reciproc, „căpşunarul” îl ura pe „localnic”, „bugetarul” îi ura pe „căpşunar” şi „interlop”, „ţărănoiul care vindea terenul moştenit de la bunica” îi ura pe toţi fără deosebire fiindcă ar fi vrut şi el să fie un mic Becali, dar n-avea de unde, cocalari.com şi pitzipoanca.org făceau probabil mai mult trafic decât Bloomberg (acum pitzipoanca.org e aproape falimentar).

    Ca idee, evoluţia salariului minim pe economie din 2005 până acum a fost cam aşa:

    2005 – 310 RON
    2006 – 330 RON
    2007 – 390 RON (contractul colectiv stabilise pentru mediul privat 440 RON)
    2008 ian.-sept. 500 RON
    2008 sept. – dec. 540 RON
    2009 – 600 RON (muşcă prima dată criza)
    2010 – 600 RON
    2011 – 670 RON (contractul colectiv a stabilit pentru mediul privat 700 RON)

    Dacă oamenii obişnuiţi au de suferit în 2010 şi 2011, companiile erau până la gât într-o materie moale şi maro la începutul lui 2009, când au dat de fundul sacului. Blue Air era în insolvenţă, Romstrade era aproape de faliment, OMV-Petrom a scăzut brusc preţul combustibililor de la 4,4-4,8 lei la 2,75 şi nu putea vinde destul nici măcar cu atât, Nemira era în insolvenţă, Diverta de-abia îşi mai trăgea sufletul. Publicul obişnuit n-a simţit atunci lovitura, fiindcă aveau economii, aveau carduri, chiar dacă erau concediaţi aveau din ce să reziste un timp. Companiile s-au consolidat în cei 2 ani, cu multe sacrificii pentru pulime şi deloc pentru directorime.

    Adevăratele ţepe care ni s-au tras în 2010 au fost:

    – reducerea cu 25% a salariilor bugetare (care de fapt e mai mare fiindcă au luat şi din sporuri, şi primele de vacanţă, şi al 13-lea salariu);
    – căderea leului – puterea de cumpărare faţă de orice bun importat a picat cu 18% şi orice rată la un credit în euro s-a umflat cu acelaşi procent;
    – dublarea impozitelor locale (proprietăţi, autovehicule, ambarcaţiuni);
    – creşterea accizelor la carburant;
    – readucerea taxei de primă înmatriculare la un nivel prohibitiv, motiv pentru care prietenul vostru nea Călin rânjeşte acum.

    Venitul meu net a scăzut cu >500 RON/lună faţă de media lunilor din 2008 (şi punând şi căderea leului, în euro situaţia e şi mai proastă), dar cel puţin am scăpat de conflictul social şi de „gâlceava Cocalarului cu lumea”, ca să-l parafrazăm pe Cantemir.

    Astfel încât, târâş-târâş, înaintăm afară din criză.

    ~Nautilus

    00
  8. „Pe ăştia care o duc bine şi înjură politicienii chiar nu îi înţeleg.”

    Am un coleg cu un salariu mai mult decat decent, bani destui, plasma de multi centimetri, telefon ultimul racnet.
    Si totusi, basescu si clica lui sunt de vina pentru tot. Nu conteaza ca au fost si altii mai prosti la guvernare, si or sa vina in continuare.
    Pai daca tu, cu salar de 1000 de euro net te plangi, ala cu 1000 de lei ce sa mai zica?

    00
  9. “Pe ăştia care o duc bine şi înjură politicienii chiar nu îi înţeleg.”
    Q5-ul consuma mult, mosneagule, unde mai pui ca s-a scumpit benzina cu 10 bani?!?

    00
  10. Consumul e doar o parte a stimularii productiei. Depinde si ce consumi, daca toate lucrurile vin din import atunci mai bine limiteaza-ti consumul. Romania trebuie restructurata problema e ca aia in care lovesti tipa ca din gura de sarpe. De cele mai multe ori ei sunt privilegiatii care traiesc pe spinarea multimii. E normal! nici paduchii nu coboara din cap fara sa tipe.

    00
  11. „Ieri la aterizarea pe Baneasa ma astepta un BMW 330 cu care ma dau zilele astea prin Bucuresti. Masinuta arată aşa, ca ei au avut-o inaintea mea, 245 căluţi, tractiune integrala, 180 pe ici colo.

    Păreri si alte alea dupa…acum astept sa se mai rareasca traficul sa o ard prin centru…”

    Zoso, 25 februarie 2009, 8:22pm

    :D

    ~Nautilus

    PS Cu toată părerea de rău, „Renault sucks”.

    00
  12. lecampeur, probabil ai nevoie de ochelari, pentru ca acest consum se reflecta in electronice si masini, adica lucruri DE IMPORT. e o diferenta, pentru ca nu vezi nici un loc de munca, decat ala al soferilor de tir care aduc plazme

  13. pai cum bre? daca nu ai aifon nu esti cul :)

    00
  14. România e de 21 de ani în criză. Singura schimbare e ca acum sunt şi alţii în criză. Alte ţări. Şi e un pretext bun pentru angajatori să mai dea afară din oameni şi să-i supraaglomereze pe cei care rămân şi celor care rămân să taie din salarii.

    00
  15. Si e nasol seria 3, e de cocalari, nu se compara cu megane-ul

    00
  16. <>

    cum le zici tu ca un om mare. NU conteaza ca programele astea tin in viata niste mii de oameni (rabla), plus ca mai misca piata de imobiliare (pc).
    Sunt rele ca oamenii consuma.

    00
  17. pe cine tine in viata programul rabla?! unde se scurg sute de milioane de euro? afara. ce folos are romania ? prima casa tine cat de cat preturile sa nu cada direct in buda . altfel se duc dracu toate bancile ce au ipoteci pe case luate in varful beton.com

    00
  18. Foarte interesant :) sunt de acord la partea cu IPhone si IPad…cand am primit smartphone , credeam ca sunt above the line, acum cred ca sunt pe ea, nici deasupra nici sub ea…toata lumea are smartphone..E bine oare ?

    00
  19. „unde se scurg sute de milioane de euro? afara. ce folos are romania ?”

    – Impozitul pe profit;
    – Impozitul pe dividende;
    – Impozitul pe proprietăţi şi maşini;
    – Impozitul pe salarii;
    – CAS;
    – Contribuţia fond şomaj;
    etc

    ~Nautilus

    00
  20. Buna ziua,

    De obicei citesc si nu comentez nimic.

    Pentru mine e criza am facturi blocate si neachitate de 1 an si 2 ani la firme in insolventa. Pe mine cine ma ajuta? TVA pe ele am achitat de mult si impozit minim si tot…

    Justitia? Cand in 10 ani? si poate nu sigur?

    Nu cred ca e un comentariu la care merita sa raspundeti, dar daca aveti o sulutie si pentru mine, v-as ruga mult!

    Multumesc

    00
  21. Oamenii se plang peste tot nu doar in Romania.Doar ne uitam toti la stiri.
    Cunosc si eu unii ce stau in chirie intr-o garsoniera prapadita,mananca biscuiti cu apa de la robinet dar au Q5 in fata blocului.Dar chiar daca-s multi,nu-s reprezentativi pt o natie intreaga oricat ar incerca unii sa ne faca sa credem altfel.
    In ce priveste criza…De unde-atata criza da-o dracu’.Nu cred ca e o criza adevarata.Cred,sunt sigur de fapt ca mafia (clasa politica) au preluat criza din zbor.In spatele crizei se pot face nenumarate manarii.Adica e criza baieti,putem ciordi linistiti.
    Apropo,ii deplang pe bietii oropsiti ai vietii care dau bani sau chiar iau credite ca sa-si cumpere Iphone sau alte cacareze.
    Apple sucks ass.Bigtime.

    00
  22. Noi daca in 2011 iesim din criza, in 2012 dam faliment :)

    00
  23. @nautilus bai tu ori ai facut economie planificata,ori esti vacaroiu himself. in 2009 s-au cheltuit in jur de 120 mil,in 2010 230 mil lei. impozit pe masini? pai inainte luai impozit pe 3 sau 4 masini acum doar pe una, impozit pe profitul,dividente? cui ? ca toate sifoneaza la maxim dacia pitesti chiar a mers si in pierdere teoretic, iar tariceanu sau tiriac nu cred ca plecau in somaj daca nu le dadea statul moca asa pleasca

    00
  24. Băi, îs interlop dacă anu trecut mi-am luat toate alea de le-ai înșirat tu?

    ps. fut-u-i în gură de politicieni să-i fut!

    00
  25. in medie stam bine
    daca unul si-a facut vila cu 3 etaje de 1000mp cu piscina si garaje pentru 5 masini intre ferrari si q7 iar alti 50 au scormonit in gunoaie ca sa caute mancare, in medie fiecare are bani de cel putin un apartament si un logan
    de unde si criza asta? cifrele spun cel mai bine, tot romanul are bani, masina, locuinta, caldura, curent si bani destui sa le achite

    00
  26. Normal ca il injuri pe Basescu cand spune in Noiembrie 2010 in direct in emisiune ca gata, iesim din criza, s-a inregistrat crestere economica, si dupa cateva luni taie in carne ca „la naiba, inca e criza”.

    Normal ca il injuri pe Boc care spune ca nu se vor taia salariile profesorilor, si in 3 saptamani taie ca, de , e criza.

    Macar daca e criza, sa fie asumata de la inceput pana la sfarsit, nu una doua, ba am iesit…ba hop, vina mea, inca e aici. Da dovada de neprofesionalism.

    00
  27. Noi nu zicem sa nu fie, dar daca e criza sa stim si noi

    00
  28. zoso: ia vezi cate polouri s-au luat vs logan. nu poti sa ai numa masini romanesti la „rabla” pentru ca daca se inchide robinetu din mUE, nu mai scoti tu rable

    00
  29. @emet, mi-a placut asta. :-)

    00
  30. @arhi; ai dreptate: si plasmele si ipadurile „din import” se vand singure prin automate chinezesti la fiecare colt de strada alimentate cu energie solara si internet de la ATT. Si sub pretul de achizitie, sa nu mai plateasca cineva taxe si impozite.
    Si bineinteles, nici produsele „autohtone” nu mai sunt ce-au fost: profiturile se duc la straini, ‘rar ai dracului de capitalisti…
    Macar la Supernova au reintrat banii in circuitul lor natural ;)

    00
  31. @Marta (nr.25): Emite o factură de stornare pentru facturile a căror achitare este incertă. Înregistrezi factura de stornare dar o păstrezi pentru tine (nu trebuie să ajungă la firma în cauză), iar când/dacă factura iniţială va fi achitată, anulezi factura de stornare şi rămâne valabilă cea iniţială. Aşa ştiu că procedează un prieten cu firmă.

    00
  32. @Marius: şi eu dacă aş fi în tunel aş fi optimist când văd o luminiţă în depărtare, chiar dacă când ajung la ea se dovedeşte a fi un licurici rătăcit.

    Românii sunt mari amatori de rate, credite cu buletinul, credite de genul cumperi acum şi plăteşti la anul (astea apar prin noiembrie-decembrie) ş.a.m.d. Prin urmare şi criza le-a fost servită ca atare, adică tot în rate, să fie mai uşor de înghiţit. :)

    00
  33. Era un banc apropo de optimismul romanilor:

    Doi romani la o cafea, unul zice:
    – Trecut de cacat am avut, prezent de cacat avem, bine că nu avem nici un viitor…

    00
  34. @nautilus: Apropo de pitzipoanca.org – cu dedicatie de la sites.securepaynet.net – This site is currently unavailable.If you are the owner of this site, please contact us at 1-480-505-8855 at your earliest convenience.

    00
  35. cine mai zice „salar” ma-sa e curva! s-a mai zis?

    00
  36. @Marta TVA-ul (ca restul banilor mai greu) il recuperezi la inchiderea procedurii de faliment (deci dupa 2-3 ani)

    Data viitoare cere bilet la ordin avalizat de patron si cand se mai intampla asa ceva te indrepti (dar repede!) impotriva bunurilor lui ;)

    @Nautilus e ‘downshifting’ nu ‘downgrading’

    00
  37. @Sakura (36.) teoretic se poate si cum zici tu dar practic daca factura e de valoare mare o prinde cu verificare incrucisata pe declaratia 394 si e evaziune fiscala! spune-i si prietenului ca nu e corect.

    Solutia e ce i-am spus mai sus (comment 42)

    00
  38. @DUHUL: a mai fost de câteva ori suspendat pentru neplată în ultimele luni.

    ~Nautilus

    00
  39. Update: pitzipoanca.org nu e „aproape” falimentar, a dat faliment şi l-a preluat cocalari.com pe 24 ianuarie, care nu întâmplător e şi data unirii :)

    Deci e chiar mai distractiv decât credeam.

    ~Nautilus

    00
  40. Imi place la nebunie blogul asta! Felicitari tuturor! Sunteti amuzanti si buni profesionisti (ex. Kramer etc.)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.