Ați făcut tot ce se putea

Vorbeam ieri cu un amic despre cum părinții din oraș nu prea vor să stea locului, deși sunt cam în pericol. Știu ei mai bine, nu le e frică, sunt imuni, știți povestea.

Într-un moment de inspirație i-am zis ce vă zic și vouă. Dacă se întâmplă ceva, ați făcut tot ce se putea pentru ei. Nu se putea face mai mult. Ați/am încercat cu sfaturi, cu vorba bună, cu ridicat vocea, până la urmă asta e, e viața lor și, dacă nu înțeleg, suportă consecințele. Nu trebuie să ne simțim noi vinovați că parcă trebuia să facem mai mult ca să-i protejăm.

Altfel, azi batem suta sau nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

140 comentarii

  1. Eu alta chestie nu inteleg: am vazut pe net 700.000 somaj tehnic si 150.000 de mii disponibilizati, aproape 1 mil din forta de munca freaca duda.

    In schimb pensionarii au liber pe strazi. Logica si solidaritate. Pensiile curg, salariile la stat asemenea.

    • Pensiile nu ar avea de ce sa nu curga. Omul a contribuit la vremea lui asa ca este dreptul sau sa primeasca acea pensie lunara cate zile o mai trai. Salariile trebuiau taiate, mai ales celor din primarii ce nu mai au program cu publicul gen casierite, contabile, agenti agricoli, refernti asistenti sociali dar pe langa acestia trebuiau taiate toate salariile parlamentarilor si celor din guvern pe perioada acestei criza. 700 000 in somaj tehnic si 150 000 disponibilizati oficiali, mai pune aici inca un 500 000 de administratori si asociati ce beneficiaza doar de dividednde nu si de salar… buba este mai mare decat se arata la tembelizor

    • da boss, e dreptul omului si trebuie platit.

      Hai sa discutam peste 6 luni cand se vor prinde unii ca nu daca nu ai contributii nu ai din ce plati pensiile.

    • Sunt 200k de bugetari (și nu vorbesc de polițiști sau medici, cu toate MAI colcăie de epave) ce ar trebui concediați, nu trimiși în șomaj tehnic. Credeți ca doar Dragnea a făcut angajări fictive? Sunt n cazuri la nivel național, chiar dacă sunt prezenți fizic la munca, contribuția lor e fictivă. Când ducea privatul lipsa de cerere pe piața muncii, era momentul perfect să evacuezi putin comitiile și comitetele. Oare exista vreun bugetar (d-aia din funcționărime) care vine rupt in cur acasă după muncă? Vă spun eu ca nu. Am văzut la primărie la mine. Sunt fresh doamnele după 8 ore, iar vinerea vreo 5 ore. Ca ce mama ma-sii, închidem de vreme daca nu e treaba. D-aia nu o sa dau votul meu PNL. Ne trebuie un guvern și parlament de sacrificu, care sa rezolve mizeriile astea. Cercul e vicios: maica-ta lucrează in primărie, taica-tu pe la o instituție, pe tine, plod mic, te îndruma la facultatea x și ai locul caldut asigurat. Crede cineva ca acele concursuri pentru locurile de munca sunt verosimile? Nu afla lumea de ele, tot șacalii știu ora exact la care sa ajungă și ce sa scoată pe gura. Oricum, dacă spița e strâmba, nu rezolvam noi bugetarii din funcționărime nimic, chemăm privatul, de preferat cineva cu grad de rudenie, sa ne repare. Și tăiem chitanța.

    • @verdenpom….. Mai ales ăia cu pensii speciale. Oameni contribuitori…

    • „pensionarii au liber pe strazi” – lasa pensionarii sa zburde, trebuie sa selecteze si Darwin cativa

    • verdenpom – stii ca pensiile alea sunt platite si din ce munceau aia peste 1mil care acum stau pe tusa, nu?

    • @verdenpom – salariile la stat si pensiile sunt platite din contributiile actuale. Asa functioneaza sistemul – nu tre sa fii economist sa intelegi. Daca 1 mil de oameni sunt in somaj ( tehnic sau nu) – cine plm contribuie in sistem ca sa-si primeasca astia salariile si pensiile? Ai sa zici ca mai sunt si alte intrari – impozitele pe venit ( de un plm venit?), impozitul pe profit ( de unde plm profit), TVA ( deocamdata – cand se termina banii de unde plm comert) accize ( deocamdata – cand se termina banii de unde plm achizitii de carbunant si alcool).

      Da – omu a contribuit ( care au contributi – ca iata, nu toti) si tre sa-si ia pensia. Corect. Da de unde plm sa i-o platesti?

    • La pensiile de stat contribui pentru pensiile celor de acum. Nu pentru pensia ta, care va fi stabilita în funcție de posibilitățile statului la momentul ala, nu în funcție de ce ai contribuit.
      Doar la pensiile private contribui pentru tine, și nici acolo nu ai nici o garanție ca o sa primești cel puțin cât ai contribuit.

    • Domnilor, pensiile speciale nu se iau din bugetul casei de pensii ci din bugetul general/mapn/mai/sri/etc… invatati sa faceti diferenta in pula calului. Si nu, daca x-ulescu a contribuit fara oprire si s-a pensionat corect, statul este obligat sa ii ofere pensie indiferent de situatia actuala a economiei. Ca acum contribuim noi pentru cei aflati momentan la pensie este alta mancare de peste despre cat de inutil este acel stat nu despre princiul cotizarii. Daca nu are statul bani sa plateasca pensionarii sa faca rost, nu intereseaza pe nimeni daca iohanis trebuie sa suga 5 pule pentru bani de pensii, pensiile trebuie platite.
      Repet: PENSII, NU PENSII SPECIALE CE NU SUNT BAZATE PE PRINCIPIUL COTRIBUTIVITATII!

    • @verdenporn. Statul e o construcție artificială, nu există natural, prin urmare nu există legități în sistemul lui care să funcționeze ca de la sine. Așadar, că o categorie de pensie e plătită din bugetul instituții sau direct de la casa de pensie este egal cu 0, întrucât, prin reducție, ajungi la sursa acestui venit, anume populația implicată în producție și servicii cu adevărat generatoare de profit sau avuție. Astfel, din ce am zis anterior, rezultă că privatul, baza unei economii, alimentează circuitul pensiilor și salariilor din stat. Totul a fost conceput în lumina dezvoltării societății: oameni muncesc acum, contribuie, economia se dezvoltă, iar la batranețe cei din economia dezvoltată (si implicit cu o populație tânăra angajată mai numeroasă, că ipotetic vorbind oameni raționali fac copii dacă au siguranța zilei de mâine) vor sustine sistemul. Pensia e un drept sună bine când directia gândită e si urmată. Și d-aia sunt acid cu bugetarii. Ce cacat facem cand avem o droaie de cocoloșiți pe spatele statului, care nu produc nimic, cu o populație din ce in ce mai bătrâna datorata exodului tinerilor? Cine o să plătească pentru pensiile unora care n-au produs nimic in condițiile in care forța de munca se reduce și se va reduce. Pensia e un drept atât timp cât ai cum s-o dai.

    • sa traiesti mariane pupati-as ca bine zici!

    • Principiul contributivitatii e pe baza de proporționalitate cu cât (mai ales cu cât timp) ai contribuit, nu ia în considerare exact cât ai contribuit. De aia schimba punctul ala de pensie. Ai auzit de punct de pensie la pensiile private? Sunt foarte bune pensiile de stat, dar e un algoritm, nu situația reala a banilor la care te-au făcut sa renunti când munceai

    • Salariile la stat nu o sa mai curga chiar asa. Poate o sa mai reziste pana la alegeri. Sa vedem dupa…

    • pensionarii au dreptul legal la pensie de la stat.
      insa, marimea pensiei, stagiul de cotizare si varsta de pensionare trebuie corelate cu situatia bugetului.

    • Cercul e vicios: maica-ta lucrează in primărie, taica-tu pe la o instituție, pe tine, plod mic, te îndruma la facultatea x și ai locul caldut asigurat. Crede cineva ca acele concursuri pentru locurile de munca sunt verosimile?

      Esti naiv. Si in tarile pe care tefelistii le denumesc ‘de afara’ e acelasi lucru – cele mai vanate posturi sunt cele din aparatul central si al administratiei publice. Pentru ca iti ofera stabilitate si garantia ca mai vii si maine la job. Pentru ca nu depinzi de toanele unui patron băşinos, care planuieste incontinuu numai cum sa te sclavageasca mai tare.
      Pentru ca ai program 8-4, eventual 8-4:30, nu 9-18, ca sa mulga băşinosul toata energia din tine, iar tu sa te duci acasa tarandu-te mai ceva ca dupa o tura montana grea. Pentru ca ai dreptul la viata privata si la timp trait si pentru tine, nu să stai zi lumină in slujba băşinosului care numai asta nu apreciază. Pentru ca esti om, nu sclavete amenintat mereu cu pierderea serviciului.

    • @marian, nu zic că nu ai avea dreptate legat de unii angajați de la stat, dar faptul că-i bagi pe toți într-o găleată nu e just deloc. Hai sa nu mai facem noi pe deștepții și să credem că noi deținem adevărul suprem și să nu mai vorbim din auzite. Vino in plm cu exemple clare. „Da, uite, XYZ de la primăria X o freacă și își primește salariul degeaba” dã primăria in judecata, fa ceva.
      Nu lucrez la stat, n-am lucrat nicio secunda, dar am cunoștințe că au fost sau au ieșit la pensie de la stat, și erau de 10 ori mai rupte de oboseala după o zi la stat decât după mine la corporație
      Și faptul ce te fute pe tine că ies vinerea la ora 2 e că 4 zile pe săptămână lucrează cate 30 minute in unele cazuri mai mult, in unele locații. Cate e problema ta?!?!?! De ce ai impresia că trebuie tu sa le dai voie să facă asta?!?!?
      De curiozitate, în 100% din timpul lucrat ai avut tot salariul pe cartea de muncă? Fără șmecherii cu pfauri și alte cele? Sincer acuma!

    • @RăzvanCG, ți se pare că am generalizat? Uite că sunt statistici că s-ar putea elimina din bugetari. Caută pe Google. Asta n-ar fi de ajuns să crezi că sunt inutili? Uită-te la reportajul Recorder cu cel mai onest bugetar, care a ocupat o funcție de conducere și știa cum merge treaba în domeniul său și cele conexe. Am vrut să adaug ca mențiune că nu toți sunt așa, însă mi se părea că, dând un număr, e suficient să se înțeleagă că ceilalți sunt indispensabili. Să nu mai vorbesc de atitudinea indolență a unor funcționari cu care am intrat în contact pentru n treburi. Și-ar permite cineva din mediul privat să facă asta? Cred că nu. Mă fute că ies vinerea mai devreme fiindcă sunt plătiți din banii mei. Înțelegi? Respectă programul. Dacă eu vreau să vin la 16:00 să depun un act și nu te găsesc acolo? N-am zis că posed adevarul suprem. Dar puțin adevăr există in ce am zis eu. Vrei să-ți mai dau link cu așa-zisele perfecționări profesionale (vacanțe) pe la mare făcute de bugetari? Chiar și dacă 20% din ei fac asta, e destul, vorbesc doar din cei din administrație. Asta înseamnă aproape 200.000 de angajați. Să nu mai aduc vorba de creșterile salariale aproape duble la stat decât la privat. Ma roade? Da, fiindcă reflecta realitatea. Până și guvernul a zis pe ocolite că are cam mulți angajați. Acum zi-mi că generalizez. Un stat suplu și minimalist impulsionează economia by Adam Smith.

    • @Marian
      In primul rand as vrea sa terminam odată cu sintagma „ești plătit din banii mei”. Și aici ii incadrez pe vânzătorii de la supermarket, pe educatori/învățători/profesori, bugetari, etc. Nu, nu noi îi plătim! Ei nu-și iau salariul direct de la noi ci indirect. Faptul că tu plătești un impozit / TVA și banii aia ajung sa fie folosiți că salariu e alta poveste. Omul ăla nu lucrează acolo pentru tine, e parte dintr-un sistem, bun rau. Spre deosebire de tine am întâlnit și funcționari care m-au ajutat și au încercat să urgenteze problemele. Cred că important e peste cine dai, nu toți îs la fel, hai sa nu mai generalizăm. Și dacă chiar nu-ți convine, nimeni nu te tine cu forța, hai sa plecam. Italia? Spania? Când ziceam că pe nicăieri nu e chiar atâta de roz precum pare, nimeni nu mă credea. Când auzeam că nemții îs nu știu cum și a fost singurul loc în care era să fiu buzunărit și mai mizerabil decat in unele zone din Romania … Am rămas mut!
      De ce ai avea tu, că angajat la corporație/buticul de la colț/zi ce vrei tu, mai multe drepturi fata de un angajat la stat? Hai te rog sa terminam cu ideea asta că tre să facă după cum cânt eu.
      Ziceai de creșteri salariale duble, ce te oprește să te muți la stat? Ideologia? Locul de munca e loc de muncă unde îți faci treabă și ești plătit. Chiar nu cred că oamenii aia care s-au angajat acolo, pe bune, și lucrează că robii, tre sa sufere in vreun fel când vine unu că ține și-i baga pe toți în aceași căruță, înțelegi? La asta mă refer. Nu trebuie să-mi dai exemple de perfecționări profesionale, le știu, dar asta e sistemul făcut din cauza noastră și a voturilor noastre în ultimii 30 de ani

    • ,,Mă fute că ies vinerea mai devreme fiindcă sunt plătiți din banii mei.” – bășinile astea le-am întâlnit de multe ori în ultima vreme așa că nu are rost sa mai comentez. Dar vreau sa remarc ceva: cine se zbătea din greu in urma cu câteva săptămâni să tragă bani de la buget pentru spitale private iar acum au închis clinicile și toate cabinetele lăsând medicii de la stat sa moară în prima linie!? Ați ghicit, drăguții de privați, care s-au ascuns că lașii in fața pericolului că nu e rost de ciubucareala! Cu excepția farmaciilor, bineînțeles! N-am auzit de nici un medic infecționist privat sa se ofere voluntar, de nici un patron de clinica privată să-și deschidă porțile pentru infectați! Iar în stradă militarii, polițiștii, pompierii sunt tot bugetari, nu privați! Așa că, Mariane, mai ușor cu pianul pe scări! După această criza, unele categorii bugetare vor fi și mai importante pentru societate decât au fost până acum! Iar eu merg la munca in continuare fiindcă trebuie să-mi fac treaba iar banii și părerile unora care stau sub pat nu mă încălzesc!

    • Mă surprinde cât de mulți oameni sunt de acord că pensiile nu ar mai trebui plătite, după ce ai cotizat o viață întreagă.

    • @Etravel

      Nu m-am putut abține când văd cum aberezi.

      Ce drepturi ai tu? I-auzi, omul are drepturi la viață privată…ăla se numește privilegiu ce ai tu ca bugetar, plătit de cei care plătesc acele contribuții și taxe.

      Când lumea zice bugetar, deși include și doctorii și pompierii și alte servicii care sunt evident (și pentru cel mai bou libertarian) că au valoare clară și sunt utile societății, un post din administrație centrală de plimbat hârtii cu ce e util? Ce valoare aduce el?

      Dacă țăranii și fermierii nu mai vor să cultive pământul, ce-o să faci tu cu viața aia privată la care ai atâta drept? Dacă șoferii de tir nu mai transportă marfa, dacă încărcătorii/descărcătorii de marfă n-ar sta peste program ca să-ți descarce ție mâncarea în supermarketuri, pentru că tirurile întârzâie din cauza autorităților care-și termină programul la oră fixă, și mai stă câteva ore tirul în vamă, sau la verificări, sau alte birocrații care-s degeaba.

      Și nu sunt frustrat sau subiectiv, sunt IT-ist și lucrez lejer de-acasă, dar înțeleg complet că acești oameni care trag la joburi de genul merită apreciați, iar tu cu pretențiile tale de bugetar care se respectă că el nu e sclav, și merită viață privată își bate joc de la distanță de cei care-i plătesc salariul până la urmă, în loc să-i aprecieze.

      Lumea mai are tupeul să zică de IT-iști că sunt o clasă privilegiată, dar 90% din administrația bugetară poate fi lejer înlocuită de informatizare.

  2. depinde cine numara!

  3. Ii explic maicamii zilnic de cate ori pot ca nu e de joaca. De obicei nu vrea sa asculte, dar are momente cand pare ca intelege gravitatea lucrurilor..pana la urmatoarea discutie despre subiect care se termina in acelasi „daca vrea Dumnezeu”.

    • Pe parinti iti zic eu cel mai usor cu ce ii sperii. Ca vor fi pusi in saci daca mor, apoi in sicrie sigilate si maxim 2 persoane la inmormantare fara slujba nimic (in 2 ore declari ca e ingropat). Asta acum, cand vor fi mii se trimit la crematorii.

      Asta ii sperie mai mult, gandul ca-s inmormantati fara slujba si fara pomeni dupa. Daca le mai zici si de crematoriu, prind radacini in casa.

    • Vin dintr un neam de savanti, in adevaratul sens al cuvantului, si cu exceptia tatei care nu e religios, restul au abandonat de mult logica si bunul simt si mi-o dau pe aia cu „nu putem sti noi ce planuri are Domnul”. Ok, voi v ati facut viata, bravo, mandru de voi, dar parca eu inca nu-s gata sa mor. Nu de prostia si ignoranta altora cel putin.
      E frustrant ca e groasa si o sa fie si mai groasa (lucram in spitale 4 dintre noi) si tot am impresia ca s singurul cu picioarele pe pamant.
      Urmaresc chestia asta din decembrie de pe 4chan (da, stiu) si aproape toate informatiile s au adeverit si au devenit fapt divers cam cu 1 luna decalaj.
      Deci, da, o sa fie si mai rau pana o sa fie mai bine.

    • @Matei N-ai citit stirile vad. In Decembrie nu se stia de coronavirus, ca comunistii nu trimisesera dosarul la WHO. Nimeni nu stia de ce inchid un oras, mister total.

    • Poate nu i zicea coronavirus oficial dar primul caz si primele semne de panica sunt in presa lor din decembrie. Iar WHO ar trebui desfiintata, Tedros e seful PCR la el in tara si a lins in cur China de la primele declaratii. Mai stiti cand declara clar ca nu se transmite de la om la om in ianuarie?

    • @Matei: Pai Tedros stia ca se transmite doar de la om la tovaras ;-)

    • Tedros ala trebuie inchis pe viata, e un criminal, ce a facut el se numeste genocid. pe mine ma mira ca inca mai e in functie

  4. Suta oficiala, nu? Ca suta neoficiala am batut-o de mult.

  5. Am batut de mult suta, doar ca nu sunt raportati inca … e mai pe reluare.

  6. Vorba prim ministrului Suediei, suntem adulți.

    • Suedia a gestionat cel mai prost situatia asta. Sunt complet imbecili. Guvern plin de feministe fara ratiune in decizii. Isi merita soarta…

    • Ce soarta?

    • Uita-te la cifre lol au belit carasu

    • Meh, nu prea cresc cazurile.

    • Citeam zilele trecute pe BBC despre modul de viata suedez: aproximativ jumate din populatie are ca medie o persoana intr-o casa/apartament. Social distancing e ceva apropiat si de felul lor de a fi. Deci, boala se propaga mult mai greu in societate

    • Suedia 24 de morți la milionul de locuitori una dintre cele mai mari cifre din lume, în condițiile unei dintre cele mai mici densități de populație din lume, america de ex are doar 15 morți la milionul de locuitori.

    • Iar sa încep cu cât la suta din decesele zilnice sunt de infectati cu covid în Suedia și cât la suta în Italia sau Spania?

    • Ca sa fie clar, prefer masurile de la noi, dar aia nu înseamnă că Suedia se duce în cap.

    • Nu pare ca arata asa de bine in Suedia; a raportat pe 1 aprilie 512 noi cazuri, iar pe 2 aprilie 519 noi cazuri (pana la ora asta), total: 5466…20% in 2 zile. La morti e si mai rau, 1 aprilie – 59, 2 aprilie – 43, total: 282…35% in 2 zile.

    • Suedia a ajuns la 28 de decese la 1 milion de locuitori și e primele 10 din lume la acest capitol și țara cu cea mai mica densitate de locuitori din cele 10.

  7. ce buna e e aia cu „I’d like to report some people not living in fear”.

    fix asta mi se pare cel mai cumplit cu toata chestia asta: peer pressure.

    cum adica e doar o gripa, foarte similara altor gripe? esti tampit? e apocalipsa, coitze!! esti inconstient!

    cum adica iesi din casa sa faci sport? esti lepra? vrei sa dai covid si altora?

    cum adica nu-ti faci provizii pentru 2 luni? n-auzi ca inchid astia magazinele si ca or sa moara toti?

    cum adica nu ai tv-ul deschis pe siteurile de stiri si nu citesti pe net despre fiecare caz nou de coronavirus? pe ce lume traiesti?

    • Niște idioți.

    • Ma, e mai serioasa decat gripa normala. Probabil pentru ca e o boala noua, n-avem imunitate, pe cand gripa e cu noi de cine stie cand. A 2-a chestie e ca e mai contagioasa decat gripa (probabil tot din cauza ca e o boala noua, la care n-avem imunitate), deci se imbolnavesc mai multi, prin unele zone spitalele nu mai fac fata, etc (asta-i un alt motiv pentru care Germania are atat de putini morti – nu ca nu raporteaza, cum cred unii – ci pentru ca sunt pe locul 2 la numarul de paturi de spital / cap de locuitor iar Germania e unul din liderii mondiali cand vine vorba de aparatura medicala, deci au unde si au cu ce sa trateze).

      Dar, in acelasi timp, lumea a luat-o razna, de parca a venit apocalipsa. In Italia, liderul in topul deceselor, numarul total al deceselor n-a depasit valoarea din 2017, cand nu era coronavirus (vezi ultimul grafic). Da, e un „bump” in sus, da, la inceputul lunii Februarie curba mortalitatii tindea sa atinga varful (si sa scada apoi) dar a aparut corona si i-a mai dat un impuls, dar per total situatia nu e atat de grava precum pare atunci cand citesti toate articolele panicarde din presa – repet, anul asta, cu tot cu corona, au murit mai putini oameni in Italia decat au murit in 2017 in perioada asta (si da, masurile de carantina au ajutat, altfel situatia ar fi fost mai neagra). Apropo, toate datele astea sunt pe categoria de varsta 65+, daca ii bagi si pe cei mai tineri in ecuatia, situatia devine mai roza (statistic vorbind).

      Si da, trebuie luate niste masuri de carantina ca sa incetinesti raspandirea virusului si din nefericire masurile astea trebuie luate luandu-l in calcul si pe imbecilul satului. Degeaba tu ai fi responsabil si ai avea grija sa limitezi contactul cu alti oameni, chiar daca iesi din casa sa faci sport, ca idiotul satului n-ar avea grija asta. Asa ca solutia e „carantina, stati in pula mea toti in casa”. Si chiar si-n conditiile astea, ai vazut cati imbecili fug din carantina pentru te miri ce motive – sa-si bata soacra, sa-si ia tigari, ca s-au plictisit, etc.

      In fine, TL;DR, da, lumea e prea panicata, crede ca vine apocalipsa (multumim presei cu titluri si articole alarmiste, as usual) si e plin de idioti, d-aia suntem in situatia asta.

    • Chiar nu e doar o gripă, un video ft bun pe tema asta: https://youtu.be/FVIGhz3uwuQ

    • BTW, ala care ai dat downvote la comentariul cu linkul, de curiozitate, de ce ai dat downvote? Sunt sincer curios ce e nasol in linkul ala, sincer. Si nu, nu-mi pasa ca ai dat downvote, ci doar motivul.

    • @Alina
      cand un video pune graficul cu numarul mortilor de gripa din US, si apoi PE ACELASI grafic pune numarul GLOBAL al mortilor de covid, pai asta se cheama manipulare, ceea ce face tot video-ul ala nul. Vrei sa informezi si sa fii credibil? Fa-o cu informatii reale, fara distorsionari. Stiu, nu pare atat de periculos cand pui 5000 de morti langa 40000 de morti, da’ sa fim seriosi.

    • @Sabotor ți-am dat și eu downvote la post-ul cu link-ul, dar nu îți voi spune niciodată de ce. haha haha HHAHAHHHAHAHA

    • @ubercool
      :(

  8. Oare ce face Olivia Steer?

  9. De ce nu încep discuția cu:

    „tată, mamă, hai să facem actele pe casă, cât mai sunteți calzi, zic”

    Poate le zboară optimismul.

  10. Eu nu am „probleme” cu batranii. Ai mei de bine de rau au inteles si s-au dus la casa de la tara unde au curte si tot ce trebuie si am reusit sa bag frica-n ei sa stea cuminti. Ne auzim zilnic la telefon sa check-ui ce si cum. Soacramea la fel, am reusit sa o speriem si sa stea in casa. Ne auzim ceva mai rar ce-i drept, nu chiar in fiecare zi :) .
    Problema cea mai mare o vad la persoanele „normale”, tinere de la care aveam ceva pretentii in a intelege situatia actuala. Care renoveaza( nu e nici un apropo la nwradu, chiar sunt vreo doi care renoveaza), care „trebuie sa iau niste aer”, care „mi-a ajuns pizza rece”, glovo e de cacat, am duc sa o ridic eu, nu ma prinde politia, care sunt ofuscati ca ei aveau planuri in iunie in Egipt neintelegand amploarea cacatului in care suntem la nivel global. Nu zic sa te panichezi si sa reactionezi irational dar fa tot ce poti pentru a evita pur si simplu si pentru a preveni orice chestie de cacat care poate aparea. Poate si statul in casa isi pune amprenta, poate si faptul ca jobul merge mai lentut acuma cu toti remote si comunicarea e ceva mai dificila dar sunt dezamagit chiar de generatia 25-45 de la care aveam ceva pretentii. Per ansamblu am renuntat sa mai zic, sa mai avertizez, sa mai, sa mai. Fiecare isi asuma actiunile si pa. Am cat mai multa grija pot de cei dragi mie si ura.

  11. „azi batem suta sau nu?”
    daca te apuci sa analizezi toti bolnavii terminali sigur gasesti covid la macar 5%.

    daca insa stai sa analizezi cauza decesului statisitca COVID aia e umflata rau de tot.
    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23771614-alte-doua-noi-decese-romania-din-cauza-coronavirusului-bilantul-94.htm
    ia vezi de exemplu la decesele 83, 84, 85, 86: poate fi atribuit decesul unei PNEUMONII COVID? sau decesul este cauzat unei alte patologii si virusul e si el pe acolo.

  12. 10.003 Spania. Ca de obicei Romănia e pe ultimele locuri.

  13. Bine mai zici. Maica-mea rezista inca exemplar, doar ca o data la doua zile tot bate apropuri ca ar trebui sa duca gunoiul.

  14. Parintii traiesc in alta tara, cu un regim mult mai permisiv (inca).
    Le-am zis ca daca patesc ceva, nu pot sa vin nici daca vreau.
    Le-am zis ca daca se mai plimba, se infecteaza si mor de covid, nu are cine sa vina sa-i ingroape.
    Le-am zis ca daca nu au grija de sanatate acum si ajung la vreun spital, acolo sigur se infecteaza (si) de covid, vezi mai sus.
    De atunci ei stau acasa, vorbim pe net si imi raporteaza zilnic ca respecta regulile.

  15. Nu știu dacă s-a mai zis sau nu, dar dacă mayașii ăia au scris aiurea și în loc de 2012 e de fapt 2021? Pocăiți-vă!

  16. Probllema e ca un mosneag de asta va tine ocupat un ventilator in dauna unui tanar iar daca e si pensionar cu legaturi e clar pe cine va alege doctorii sa traiasca.

    • care „legaturi”? Crezi ca toti pensionarii au pile ?

    • Nu toti dar 90/ pe acolo…toti au cate o nepoata sau ginere mari stabi in buget. Agresivi, dau cu pumnul daca le zici ceva…mau nou scuipa.

    • Mosneag din ala care a platit si a cotizat ca prostul toata viata? In dauna unui tanar colorat venit de prin Italia in plina pandemie pentru ca a ramas fara “munca”? Mai trist e ca va fi fix invers.

  17. Eu am renuntat sa ma mai cert cu batranii.
    Socru-miu tuseste, are febra, n-are pofta de mancare, cam toate simptomele virusului, dar nu vrea sa mearga la spital sa fie testat. Bine, nici situatia din judet nu ajuta la convingerea lui (Suceava).

    • Zi-i bre să meargă la spital, să sune la 112 și să spună simptomele. Încet-incet se vindecă și personalul medical, azi a revenit pe baricade o doamnă doctor la infecțioase. Zilele următoare mai ies din izolare/carantină și alți medici, asistente. Ce naiba, vrea să moară? Sau e și rușinea, îl văd vecinii că e luat cu izoleta?

    • In locul tau l-as tine acasa. Macar acasa ai 40-50% sanse sa scape. La spital (si mai ales in SV) … hm, ti-a gresit cu ceva?

    • Eu i-am zis sa accepte sa fie dus la spital. Daca nu asculta nici de copiii lui eu ce pot sa fac?
      A sunat acu 2-3 zile la 112 si i-au zis ca mai bine sta acasa decat sa vina la spital dar daca vrea trimit o ambulanta sa-l ia. N-a vrut.

    • Cazurile ușoare nu cred că se internează, iar cei deja internați și cu forme ușoare sunt trimiși acasă să își continue tratamentul, în izolare.
      Dar al tău nu pare a fi chiar caz ușor. Multă sănătate!

    • NOU
      #99

      @Dan Tu esti sanatos la cap? Cum sa duci omul ala in focarele alea? Ce vrei sa il bagi in cosciug?
      Exact asta e si motivul care au crescut numarul de oameni morti pentru ca s-au dus la spital unde s-au imbolnavit si mai rau si au murit.
      A te du la spital acum este egal cu a te du in mormant.

    • Mda, joi am reusit sa-l convingem sa accepte sa mearga la spital. Azi a murit. Afectare extinsa plamani si diabetic.
      Valul de morti de acum vine.

    • Sursa infectării?

  18. Mortul 100 e deja ingropat si cu pomenile la zi. La noi de coronavirus se moare doar post -mortem.

  19. În ww1 şi ww2 se rugau părinţii de copii : Nu te duce copile că o să mori şi copii …cine , io ? Acum este invers.

  20. @poza cu lemnele: era azi dimineata la rfi un tip de la Agent Green care spunea ca de la inceputul starii de urgenta s-au emis 80k de avize de transport lemne. adica 80k camioane. si ca pt alea oficiale ma pui de doua-trei ori mai multe pe naspa. in cateva saptamani!
    ca idee, un camion poate sa transporte cam 24 to net

  21. Din apartamentul meu se vede in spatele blocului.
    Nu am stat la geam sa urmaresc, pentru ca am de munca de acasa, insa tot am apucat sa vad, in afara de batranii care din senin au devenit sportivi si-i vezi la plimbare prin spatele blocului, urmatorii:
    – 3 vecini care din senin au descoperit ca pisica iese afara in lesa
    – 2 vecini care au pui de caine (cumparati in mod evident ca sa aiba ce plimba)
    – 1 caine care e plimbat toata ziua, de 2 familii diferite.

    • + 2 vecini care stau pe telefon in masina in parcare 30′-1h

    • Asa și? Nu au voie?

    • In locul cainelui as strange dovezi si i-as da in gat pe toti :-))

    • @S asa si nu au dreptul sa chinuie o viata nevinovata? Dupa ce se termina criza asta cainii aia or sa ajunga in strada. (hai nu toti dar o mare parte da).

    • Le face bine, și câinii pot deveni supraponderali, nu?

    • @S
      E recomandat sa nu iesi din casa.
      Lumea moare pe capete. Un milliard de oameni stau in casa. Dar nu, romanul cauta solutii sa-si vada de treaba si sa iasa la plimbare pentru ca in casa ii pute.
      Cand s-a dat ordonanta ce au facut toti? Au dat buzna la formulare pe propria raspundere.
      Evident ca totul va trece mai repede daca lumea intelege sa stea in casa. Dar nu, mai bine sa ne chinuim si sa cumparam catei si alte animale sa avem ce plimba pe afara.
      Si culmea, tot ce trebuie sa facem e sa stam degeaba ca sa facem un lucru bun.

    • “Evident ca totul va trece mai repede daca lumea intelege sa stea in casa.”

      Este tocmai INVERS. Si asta este si ideea, sa treaca mai incet.

      @pixel: si ce daca stau in masina proprie vbind la tel? (Probil vb cu amantele) Ca nu baga oameni cu forta in masina, nu deranjeaza pe nimeni, nu infectesza pe nimeni cs stau o ora in masina

    • Dacă nu te apropii de alți oameni, te plimbi. Nu are nici o logica sa nu o faci. Mult mai rar decât altădată. La magazine e indicat sa-ți faci cât mai rar de lucru.

  22. Nu stiu, poate-s cinic dar mai convenabil financiar pt stat ar fi sa-i lase pe pensionari sa iasa afara.

  23. Probabil trimiti mai multi oameni pe site la ei, fata de cati iti trimit ei… dand link =)))

  24. https://i.imgur.com/UfoDdJK.png
    Doar la mine se vede ciudat? Fontul pare ok, doar pe 14px arata asa. Si textul din footer pe 12px se vede urat.

  25. Pentru toti cei care au urechi sa auda si ochi sa citeasca, va las aici niste explicatii.
    12 experti o zic: https://off-guardian.org/2020/03/24/12-experts-questioning-the-coronavirus-panic/
    Alti 10 experti o zic iar: https://off-guardian.org/2020/03/28/10-more-experts-criticising-the-coronavirus-panic/

    Unul dintre ei ii trimite si o scrisoare lu Merkel: https://www.zerohedge.com/health/german-infectologist-decimates-covid-19-doomsday-cult-open-letter-merkel

    Un articol care ar trebui sa il cititi INAINTE de a arcunca cu piatra in mine: https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75

    Un doctor isi spune parerea: https://youtu.be/KUw1Rzbde5U

  26. a mea parea sa fi inteles, m-am bucurat ca am fost eu convingatoare pana am vb cu fi-mea care-mi povestea ca crede c-a zic ceva pe la televizor, ca nici mama prietenului ei nu era de inteles pana la un anumit moment sincronizat cand, deodata, ambele au considerat ca e mai bine sa stea in casa :D deci tot aneta 3 e de baza

  27. NOU
    #129

    @Cosa
    Asa a dat algoritmu’ sa comebtezi tu la articolul asta?

  28. NOU
    #130

    Stau și mă întreb… oare cetățeanul franțuzit a mai ajuns să prindă vremurile astea tulburi?

  29. Unde tot ies ? In afara de magazine/farmacii nu mai au unde sa iasa. Pb mare sunt focarele de infectii. Focarele de infectii sunt spitalele judetene sau cele de infectioase.

  30. NOU
    #134

    Ieri la coada la policlinica, o baba: „Ne minte astia maica la televizor, de unde virus? Io am fost la magazin si la piata fara masca si nu m-am imbolnavit”

  31. Și încă am bătut-o bine…
    Digi24 scrie în continuare „decese DIN CAUZA covid19″… Profesionalism cât cuprinde…

  32. Mulți sar în capul celor de la stat, printre care și medici, polițiști, militari etc. care în momentul de fata sunt cei mai expusi, în prima liniei, în timp ce noi stam în spatele unui monitor acasă, alături de familie.

    • Aia-i alta chestie, ca-și dau demisia câțiva doctori. De parca ar fi sclavi. Au dreptul, restul chiar nu contează.

  33. Mi-as pl in siteurile care s-au trecut doar pe online acum ca era greu sa gandesca si mi-as pl in prostia lor ca nu imi ofera livrare rapida, plm lasa-ma sa platesc in plus dar sa imi vina produsul maine nu peste 1 saptamana, nu stiu, tot cred ca e prea usoara forma asta de pandemie ca sa ne faca mai buni
    ah, si mi-as pl in statul roman

  34. Nu știu cum e prin alte părți, dar prin jurul blocului meu din Militari e plin de lume (inclusiv copii), pare chiar mai plin ca înainte, nu au probleme.
    Blocul e cumva mai în spate, mai izolat, nu e la strada principală, așa că nu cred că vine poliția pe aici.
    Când scot cățelul eu mă protejez cât pot de mult, dar lumea e relaxată, zâmbesc când mă văd cu „botnița” (masca)., se bagă în tine de nu-i adevărat.
    Eu stau cu capul la cutie, că la ce boli de inimă și la ce tensiune avem (eu și nevasta), lăsăm copilul orfan dacă ne îmbolnăvim.
    Soacră-mea în ultimii ani nu a prea ieșit afară decât din an în paște, ruga un vecin să-i ia și pâine, dar acum vrea să iasă din casă, să stea pe bancă, să se plimbe, spune că ea totdeauna a făcut sport. Atât de mult sport a făcut încât crucișătoarele îi spun „tanti” :)
    Eu o încurajez, o felicit pentru decizia ei de a lăsa averea ginerelui preferat (sunt singurul ginere). :)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile