Ce e aia "au făcut economie la lumini" la un film

Am folosit termenul ăsta (sau “filmat cu bricheta”) de câteva ori și sunt unii care poate nu înțeleg. Așadar, exemplu.

O scenă din "Tulsa King", unde uni se împușcă cu alții într-un bar. Nu se vede cine face ce, că nu au avut bani de lumini sau se grăbeau. Și nu am ales stop-cadre fix întunecate, așa e toată scena, nu se vede nimic.

În comparație,  de exemplu în "Live Free or Die Hard", unde, chiar dacă scena se petrece pe întuneric, fața actorului e mereu luminată. Că trebuie văzută. Că de aia plătești. Nu să fie lumina stinsă, să nu vezi ce se întâmplă.

Cinematografia e o artă, nu toată lumea poate face un film.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Uita-te și tu cu lumina aprinsa!

  2. Efitmie a iesit prin donatii, avem un milionar care promite ca intra de trei ori, dar tot numai prin donatii.

    Io nu ii inteleg pe oamenii care isi fac iesirea respectiv intrarea cu atata tamtam. E dreptul lor, desigur.

    Atat voiam sa remarc: Am citit aici texte ale lui Vali si comentarii, contributii excelente ale comentatorilor anonimi, la nivelul “cursurilor de zeci de mii de euro”, explicat esentialul intr-un topic dat, probabil rezumata gratis experienta de zeci de ani, in cateva fraze. Ca pe alte platforme, cu public care intelege engleza. Gratis. Fara preconditii.

  3. Tot asa e cand e vazut direct de pe Paramount+ pe un display HDR?

  4. VLC + laptop au mare parte din vină aici. Pe TV scena asta e chiar OK (LED fără setări de brightness).

    • dar omul a comparat doua scene din filme diferite (banuiesc) folosind acelasi display/setup

    • @Seba: și eu am comparat pozele lui cu sursa originala P+, dar pe TV, și nu e deloc așa întunecat ca la el.

    • faza asta se întâmplă la o căruță de filme. nu e de la setările mele, nu e de la setările paramount, e de la luminile bășite.

      NU MĂ MAI CONTRAZICE!!! :D

    • uneori, total idiot, faza se întâmplă pe întuneric pt că e impresia regizorului că astfel e mai mult suspans.
      Și e o pulă, că ajungi să nu înțelegi nimic din toată faza că a vrut regizorul suspans!

    • Un exemplu si mai bun pentru „asa nu” e tot episodul cand il omoara pe seful la white walker-si in GOT. Am mai zis aici, m-am uitat la making of-ul acelui episod si am vazut cata munca si atentie la detalii au depus cascadorii pt episodul ala. Inca mai injur cand imi amintesc cum si-au batut joc de munca cascadorilor la editare. Singura data in viata mea cand a trebuit sa umblu la setarile playerului video sa pot sa disting ceva.

    • Nu mai sunt bani pentru lumini. Subject closed.

    • Nu mai luati Cam-uri. Asteptati sa apara dvdrip-urile

  5. Ti-ai scos banii pe cativa kilowati cu articolul asta.

  6. @zoso: ce televizor ai? Ultima dată parcă ai înlocuit un Toshiba de când era bunica fată tot cu un junghi. Poate și acolo o fi o problemă :)

    • O fi de la antena de camera a televizorului Sport 233 E, in stare buna de functionare, predare in Brasov sau imprejurimi.

  7. eu zic ca e alegerea lu stalone lipsa luminilor, sa nu se vada ca incepe sa aduca cu o mumie. or o fi un fel de beta testing pentru tehnologii, sa ai nush ce kkt de tehnologie ca sa poti vedea decent, daca nu poti sa atragi clientul il fortezi, good ol scam.

  8. la episodul ala din game of thrones a trebuit sa schimb setarile tvului si tot se vedea ca dracu

    • noul wokuism in materie de cinematografie, cum au facut cu luptele de misca camera de iti dai matzele afara asa si cu luminile, incet dar sigur idiocracy.

    • @NIX nu e wokism. E hotie, lene, marsavie zi-i cum vrei. Le este mult mai usor sa produca scenele alea daca zgaltaie camera ca toti dracii pt ca asa nu iti dai seama cat de incet se misca cascadorii si e nevoie de mai putin timp dedicat coregrafie luptei pt ca practic poti sa pui 2 mosi acolo sa se bata ca oricum nu i-ai deosebi :)))

  9. Scenele probabil se petrec cu lumină mai multă, dar ei pun filtre de ”noapte americană” și cam exagerează de multe ori…

  10. E mai ieftin asa: se poate folosi recuzita low-cost + efecte speciale mai simple, micile erori devin mult mai usor de rezolvat in postproductie, toata secventa e filmata din prima incercare.
    Am observat acest fenomen in special la scene cu mai mult de 2 actori in cadru – sa potrivesti zilele de filmari devine prea complicat si costisitor, deci trebuie sa te incadrezi in X ore comune de filmari, de aia se fac asemenea manevre.

  11. eu cand nu vad bine, folosesc lanterna din dotare si pun pe televizor

  12. n-ai inteles logica la filmarea cu bricheta: atunci e momentul cand trebuie sa treci la actiune cu femeia.

  13. Vali, poate gasesti un DOP sau macar un gaffer care sa-ti explice cum se „pune lumina”, cum se editeaz, cum se „coloreaza” si de ce un film trebuie sa arate bine la cinema si nu la tine la TV.

  14. Sunt mulți cu idei despre tv sau setări. Cum zicea ăla de a filmat scena de luptă din LOTR sau Hobbit (nu mai țin minte) când a fost întrebat de unde vine lumina a zis: “de unde vine și muzica”

  15. Eu ce sa zic ca am fost la Avatar 2 la IMAX si au facut economie la sunet. Ma asteptam sa vibreze scaunul la ce sunet au acolo (sau cel putin asa se lauda)…cand colo ziceai ca esti la primul cinema lansat. Sa nu mai zic de scaune, ca daca ai mai mult de 70 kg nu incapi in ele.

  16. Scene filmate excelent noaptea/în intuneric: Michael Mann, Collateral și Miami Vice.

  17. Asta e din acelasi registru ca si moda aia stupida de acum cativa ani in care se vorbea foarte incet-aproape soptit, pentru a da gravitate scenei.
    Plm, stau cu tv-ul pe 75 la sonor sa aud un dialog basit de tip „how you holdin up?”

    Revenind la underlit, dim ori low light sau cum plm sa ii spun, se pare ca e si asta o alta moda:

    How do maddeningly dim scenes even make it to air? “I’m guessing it’s a case of directors — and more often showrunners/producers — trying to get too cinematic,” suggests one veteran EP. “It could also just be a screw-up where people forget that their perfect set-up in their color timing doesn’t mean it’ll work for everyone.” And in the case of CGI-heavy shows, “It could also be a showrunner trying to hide sins.”

    Aici mai pe larg:
    https://variety.com/2022/film/news/why-movies-so-dark-hard-to-see-batman-1235195535/

  18. e criza in domeniul energetic de 2 ani si tu te prinzi abia acum ca trb sa stingem luminile?

    in 2007 cand s-a facut „Live Free or Die Hard” chiar daca pretul gazului era mai sus (fata de azi) filozofia fata de consum era alta. a venit greta si a modificat-o.

  19. Asa am zis si eu, pana am luat un OLED decent. Se schimba perceptia, total.

  20. Fuga dupa „realism” poarta o parte din vina. Ca vezi tu, „in realitate scena aia nu ar fi luminata asa”. Ba… asa e doar ca in realitate daca-i futi uniua o sticla in cap in bar ai mai multe sanse sa-i spargi capul decat sticla, cum se intampla in filme.

    Propun de asemenea, tot pentru realism, ca microfoanele sa fie puse in urechile actorilor si sa se foloseasca pungi facute din hartie in loc de stofa ca fosnetul pungilor e realist.

  21. Problema la filmele astea e ca-si pierd interesul pentru cel ce vizioneaza. Cand stau acasa linistit sa ma uit la un film si incep sa vad ca de fapt nu vad, iau telefonul in mana si stau asa vreo 10-15 minute pana-mi aduc aminte ce faceam de fapt.
    Initial credeam si eu ca e o problema cu TV-ul, cu lumina din casa.

    Nu cred, totusi, ca OLED-ul rezolva problema asta si oricum nu mi-as lua OLED doar ca au ales astia scene intunecate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.