Ce a făcut PSD în 3 luni de guvernare

Scris de Andrei Văcaru.

In timp ce agenda publica e tinuta de subiecte precum Kovesi, OUG13, ALDE…, situatia economica se agraveaza si arata astfel:

  1. emisiune de certificate de trezorerie ratata
  2. euro la peste 4,56 cu perspective de 4,6
  3. restante amanate la plata pentru trimestrul 4 din lipsa de bani
  4. cresteri la pretul energiei si gazelor naturale
  5. bani terminati in 2 luni pentru pre si co finantarea proiectelor cu fonduri europene
  6. 1000 de disponibilizari la Complexul de la Turceni-Rovinari capusat inclusiv de cuplul Ponta-Sova
  7. 0 km de autostrada, cu exceptia tronsonului ce trebuia dat in folosinta anul trecut (mai mult, se vorbeste despre refacerea unei bucati date in folosinta si care s-ar surpa)
  8. 500 milioane de euro ce trebuie recuperati de la sefii CNADNR din dosarul Bechtel, fara sanse de finalizare
  9. taieri de sporuri si de posturi la ANAF
  10. amanarea legii salarizarii unitare pana in 2020, desi madam Vasilescu promitea triplari de salarii
  11. lideri ai BNS care se opun maririlor de salarii la bugetari spunand ca nu sunt sustenabile
  12. reprezentant al FMI care afirma ca Romania se indreapta catre recesiune cu acest program de guvernare
  13. intalnire a lui Grindeanu cu primarii din Timis si Caras Severin unde le spune ca statul nu mai are bani si sa se indrepte catre fondurile europene
  14. incasari la buget pe primele luni sub nivelul de anul trecut in conditiile in care cheltuielile bugetate pentru 2016 sunt mai mari
  15. atentionari de la UE ca Romania se indreapta catre depasirea deficitului de 3% cu consecinte grave asupra echilibrului macroeconomic
  16. cresterea dobanzilor la care se imprumuta Romania, fata de decembrie 2016, de la 1,1 la 1,3%
  17. cresterea cu 25% a creditelor de consum pentru populatie fata de 2016
  18. firme care isi inchid activitatea din cauza maririi salariului minim pe economie, in timp ce altele care doreau sa vina in Romania isi amana sosirea.

Asta inseamna sa acoperi mersul en-fanfare catre prapastie cu zgomotul vuvuzelelor platite pe bani multi pentru ca fraierii sa nu vada incompetenta si cum sunt pusi la fiert in vasul cu apa rece. Pentru ca tot noi, fraierii, platim pentru toate astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. „… si cum sunt pusi la fiert in vasul cu apa rece.” e exact metafora pe care o căutam pentru ce se întâmplă de câteva luni încoace. Statistica ce mă sperie cel mai mult din lista de mai sus e creșterea cu 25% a creditelor de consum, semn că 2008 e o lecție uitată.

    00
    • Da bineinteles ca e o lectie uitata. Numai eu stiu cazuri de oameni care parca au luat-o razna cu vacantele, baga peste 10 calatorii pe an, niciuna in Europa (Europa a devenit usir mainstream daca nu stiati). Si pe ce bani? Pe salariu? Probabil, dar nu numai: cardul tata, cardul de overdraft. Sa curga banu, da-o naibii ca om rezolva noi cumva.

      00
    • Cine avea 11 anisori in 2008, are acum 20 de ani si vrea sa-si ia Iphone ca sa agate tipe. Ce inseamna recesiune pentru un copil de 11 ani?

      00
    • Vorbim despre un copil orfan, sau cum?

      00
    • Va fi repede reinvatata cand va veni criza. :)

      00
    • Aia cu creditul de consum sa se repete e imposibila in prezent, conditiile la creditare sunt mult mai stricte. Iar 25% e imens, in conditiile in care in 2016 a fost scadere fata de 2015.
      La fel si faza cu recesiunea. Nu vad legatura intre deficit mai mare si recesiune. De obicei deficitul mai mare e rezultatul recesiunii, nu invers. Sigur nu in situatia de fata, unde e clar ca deficitul mai mare e datorita increderii in cresterea economica. Deci link catre stirea cu fmi-ist care sa fi zis asta

      00
    • Dati thumb down, dar explicati cum consumul mai mare duce la recesiune? Ca deficit mai mare inseamna fix cheltuieli ca cele din buget, chiar daca veniturile o sa fie mai mici. Iar recesiune rezultata din cresterea salariului minim…nu cred ca se hazardeaza nimeni sa zica ca vor fi chiar atat de afectati angajatorii incat sa fie recesiune. Poate incetinire a cresterii, dar nu inca.

      00
    • Probabil a vrut sa zica 2,5%, 25% este exagerat.

      00
  2. Punctul 14, cred ca e vorba de cheltuielile de pe 2017 care sunt mai mari.

    00
  3. Cresterea la preturi se facea oricum din aprilie o data cu liberalizarea pietei.
    Cat despre domnii de la ANAF nu imi pare rau. Pe toti ii vad cu masini scumpe marca anaf pe lateral.
    18. haide ca asta este prea de tot. Cati patron conduc masini scumpe, vacante de lux si toti angajatii sunt pe minim pe economie? Alti straini care ar fi venit in romania sa caute sclavi la 200 de euro lunar…

    00
    • Macar existau acele locuri de munca. Daca era oferta mai mare decat cererea ar fi crescut salarile natural nu impus de stat

      00
    • MAI RAMNE SA APARA IAR TIRIAC SA NE SPUNA CE MULTE SI FRUMOASTE RAMAN IN URMA HOTILOR..

      00
    • „Sclavul” ala il costa pe un patron in jur de 400 eur/luna la cat e salariul minim acum (317 eur). In zonele alea oricum nu exista locuri de munca. Eu zic ca e preferabil sa vina unu’ sa dea 400 de euro din buzunarul lui decat sa-i dea statul din buzunarul meu sub forma de asistenta sociala.

      Iar din punctul de vedere al „sclavului”, cred ca e mai bine sa primesti 317 EUR (in loc de 100 eur venit social), sa stai o luna pe an acasa in concediu de odihna platit, sa poti sa te imbolnavesti linistit in concediu medical, sa ai asigurata o pensie, sa ai medicamente compensate. Iar daca patronul nu e chiar bulangiu, iti mai strecoara un tichet de masa zilnic, o prima de Paste, Craciun si eventual una de vacanta. Exact ca „sclavii”, nu?

      Acum, daca in zona respectiva ar fi angajatii aia asa de profesionisti si s-ar bate fabricile pe ei, veniturile ar creste de la sine, nu ar trebui sa impuna statul salarii minime. La polul opus, ai exemplul curent al programatorilor care nu pierd nicio ocazie sa isi santajeaze patronul cu ofertele de la competitie sau de peste hotare. Ai auzit de programator platit cu salariul minim?

      Nu vad legatura cu masina scumpa si vacantele de lux. Te opreste cineva sa-ti iei masina scumpa si sa te duci in vacante de lux? Fa-ti o fabrica si angajeaza „sclavi” daca crezi ca asta e reteta succesului. Vezi ca in China e chiar mai ieftin un „sclav” din-asta. Chiar si la sud de Dunare e nitel mai ieftin.

      00
    • @rumbu: doar istoria (si toate articolele referitoare la forta de munca) iti arata cat de gresit este rationamentul tau

      00
    • dc ai claxonat?… dc?

      00
    • @rumbu – Cam asta este reteta succesului din nefericire la romani. In romania nu poti sa nu impui un minim la venit. Daca nu ar fi acel prag toti ar plati cu 200 de lei lunar deoarece ar fi posibil… eh ca aia pleaca, au plecat pe saracia. De ce nu s-a inchis renault in romania? Webasto? Hella? Celestica? Hesser? Toti astia erau sambata la recrutari… ca sa vezi, ca strainii prospera bine mersi pe salarii de 1450 de lei.
      In romania din nefericire se merge pe rationamentul: „a nu iti convine minim pe economie? du-te pe ajutor social ca mai sunt inca 50 de albanezi, moldoveni, sirieni la rand.
      Pana una alta vedeti ca sunt niste criterii pentru ajutor social, nu ai voie sa ai nu stiu cat teren, nu stiu cate case, nu stiu cate masini iar daca ai datorii la stat nu pupi nimic dar deh, mai bine dam din clont inutil fara sa stim legislatia in vigoare.

      00
    • majoritate masinilor anaf sunt dacii.

      patronii pot face exact ce vor cu banii lor. exact ca si tine. nu iti convine la x, te duci la y.sau esti unul din aia „ce bine era pe vremea lu ceasca… iti dadea casa, loc de munca…” uitand ca iti lua mancarea de pe masa si caldura din calorifer.

      00
  4. Da numaru 9 de ce e trecut la nenorociri? Că ca firma daca te controleaza iei amenda+spaga si daca dom inspector are salar 40 de milioane si daca are 100. Cel putin din ianuarie e japca curata

    00
  5. Eh lasati ca aplicam „geniul” primaritei de bucuresti la nivel de tara:
    1. infiintam o noua tara
    2. trecem toate activele (bunurile) pe numele noii tari
    3. lasam datoriile pe tara veche
    4. ne vedem de treaba cu tara noua.

    Veri simple monsher …(cum ar zice Nou Academicianca L.Olguta.V

    00
  6. Si asta este doar inceputul…

    00
  7. Uhhhh ce bine e ca tin economiile in euro si $ .
    Hell its about time

    00
  8. Evoluţia anuală a numărului de kilometri de autostradă inauguraţi în România:
    1972: 98 km
    1987: 18 km
    2004: 97 km
    2007: 50 km
    2009: 42 km
    2010: 10 km
    2011: 50 km
    2012: 164 km
    2013: 116 km
    2014: 22 km
    2015: 12 km, închişi 22
    2016: 0 km
    Cine construiește autostrăzi pierde voturi din simplul motiv că nu poate direcționa banii către pomeni. În România nu câștigi alegerile construind spitale, ci mărind pensii și ajutoare. „Intelectualii” din piață „se pișă pe el de vot” sunt niște VIP-uri care nu-și pot rezerva 5 min. odată la 4 ani ca să voteze.

    00
  9. Vine criza ca si in 2008? Se mai ieftinesc imobiliarele?

    00
    • Deocamdata pretul imobiliarelor este pe crestere usoara. Cumulat cu aprecierea euro fata de leu, cresterea aia accelereaza…. In rest numai de bine.

      00
    • Vine pana in 2021-2023, nu o sa fie atat de puternica pe plan extern dar la noi o sa se simta din plin din cauza deciziilor politice aberante luate de tampitii astia.

      Imobiliarele o sa pice si cu 50% in anumite zone.

      00
  10. Da, just, dar autorul sorosist al articolului a uitat intentionat sa mentioneze ca toate astea se datoreaza dezastruoasei guvernari tehnocrate si apoi a protestelor tinerilor frumosi si liberi care au paralizat tara. In aceste conditii, chiar si cel mai competent si bine intentionat guvern, cum este Guvernul Grindeanu, care a avut cel mai bun program de guvernare, scris chiar de catre Domnul Liviu Dragnea, nu a fost lasat sa isi puna in aplicare programul si sa isi exercite prerogativele de guvern condus de o majoritate aleasa prin vot legitim. Vor mai trece cateva luni, iar daca Guvernul Grindeanu si Domnul Dragnea vor fi lasati sa isi faca treaba si nu vor mai fi sabotati de sorosisti si javre vandute strainilor si daca Coalitia Pentru Familie va reusi in sfarsit sa initieze referendumul pentru Familia Traditionala care va modifica Constitutia, atunci situatia va fi mult mai buna. Asa sa se ajute Dumnezeu!

    00
    • da, pai iti dai seama ca daca nu ar fi protestatarii, domnu Daea de la Agricultura era mult mai destept si deci facea o treaba mai buna.

      00
    • Tare mi-e frica ca nu o sa-ti inteleaga nimeni saracasmul. Voturile alea pozitive nu sunt de bine…

      00
    • Domnul Daea are mici probleme in comunicare, dar asta nu inseamna ca nu e un bun specialist si un fin cunoscator. Dovada ca a reusit sa identifice problema plopilor de la Radauti, problema care nu a fost detectata de nimeni pana acum.

      00
    • Probabil ai cazut in cap..daca tu crezi ca oamenii aia au iesit degeaba in piata si daca tu crezi ca din cauza lor e situatia asta dezastruoasa in tzara, te inseli amarnic.dar ideea mea ii ca esti doar un troll psd..si inca unul nemernic.

      00
    • da așa este. dar pe dos.

      00
  11. Corect cu exceptia temei cu depasirea limitei de 3%
    https://www.zf.ro/business-international/franta-a-ratat-tinta-de-deficit-bugetar-stabilita-de-ue-13359470
    Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.
    http://www.business24.ro/articole/tinta+deficit+bugetar+franta

    00
  12. Să ne pregătim de o nouă curbă de sacrificiu?

    00
  13. 19. Au crescut taxele la PFA% cu 10 %.

    20. Au înfundat de tot pensiile de pilon 2 și vom fi prima generație fără pensie.

    21. Au băgat sistemul energetic național în criză, de fluctuează curentul pe țeavă precum în 1998. Noroc că avem echipamente mai bune, mai insensibile, care funcționează și la 190 de volți.

    00
  14. ” nu vor mai fi sabotati de sorosisti si javre vandute strainilor”
    Rossia te plateste la nr de cuvinte scrise sau la nr de voturi?

    00
  15. salariu manageraș micuț românia: 2000 euro – același salariu în franța: 2100-2700 euro
    salariu muncitor necalificat RO – 200-300 euro – același salariu în FR – 1500 euro – deci leșinații ăia de sclavi cum să investească în ei cu jegul ăla de salariu? că statul nu le dă nici programe de dezvoltare, nici bani, nada, doar un job cu pampers și inhalat de scame – fac cancer pulmonar in 3 ani și-a scăpat de ei, și-așa suntem prea mulți pe planetă

    00
  16. Azi s-a dat si la tv marirea taxelor la azilele de batrani. Inca un punct la lista.

    00
  17. 22. s-au sistat pe termen nedefinit momentan platile catre cei care si-au recuperat taxa auto deoarece baietii au eliminat odata cu taxa si normele metodologice de aplicare ale legii in cauza

    00
  18. Panem et circenses… cu mențiunea că panem se va termina în curând!

    00
  19. Ce mai conteaza toate acestea, important este ca i-a crescut pensia bunicii… O strategie rosie sclipitoare as zice, iti da 100 ron cu o mana si te fura cu 10 maini prin cresterile taxelor si cheltuielilor de intretinere, impozite ce se vor inventa in curand, inflatie si multe altele…

    00
  20. citez de pe alt site

    ” S-a deschis un bobocel,
    Rosu la culoare,
    Ca o putza de catzel
    Care-a stat la soare „…

    ( Parodie – dupa G.Toparceanu )

    00
  21. eu azi am cumparat E la 4.6. o fi ala oficial (nu stiu cine tranzactioneaza la pretul ala ) ceva sparlex pt macroeconomie, dar puletele ca mine simte asta direct in buzunar. si suntem multi. 40 de lei in plus fata luna trecuta. dacat asa.. bam!!

    00
  22. …99. impozitul pe feb (a unui salariat cu salariu fix, cam la 1400 bani in mana, fara sporuri) a crescut cu 30 de lei :(

    00
  23. Asta a putut sa faca psd-ul, atat se poate in tarisoara asta de, cand presidentul alogen nematalau e in razboi cu psd-ul din ziua 1 conform declaratiilor neamtului atunci ce mai vreti? Prosperitate, pai s-a pierdut in ziua cand ati mers pe la proteste… asa ca asta e …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube