Facultățile inutile cu studenți asemenea…

Fiți atenți un pic aici la cum se pune problema:

Robert a învăţat un an la Facultatea de Asistenţă Socială, la Universitatea din Bucureşti. Nu i-a plăcut şi s-a mutat la Publicitate, în Universitatea de Vest din Timişoara. În primul rând materiile şi ceea ce puteam să devin nu se potriveau cu ceea ce voiam să fac. Și de aceea am decis să o iau de la capăt.

Cosmin e student la Ştiinţe Politice, în Craiova, şi nu e mulţumit. Se gândeşte să îşi urmeze pasiunea şi să se mute la sport. Cosmin, student: “Sunt în primul an şi mă gândesc să renunţ şi eu, cu profilul la care sunt la facultate nu rezolv nimic şi nu sunt atras de acest profil.” (de aici)

Fiți atenți cât de lateral e pasul făcut. De la Asistență Socială la Publicitate și de la Științe Politice la Sport. Nu contează că oamenii ăștia fac o facultate doar ca să aibă una, nu contează că facultățile sunt proaste, materia veche, profesorii dinozauri sau alte minuni. Uitați-vă la alegerile lor. Cine naiba vrea să facă o facultate de Asistență Socială sau de Sport? Ce ieși de acolo și nu poți face fără facultate? Asistent Social Senior? Profesor de sport la liceu, nu la..fuck it, nu știu.

E ușor să dai vina pe școală sau pe orice în loc să te uiți prima oară în oglindă, că acolo e problema cea mai mare. La fel cum e greu să cauți păreri despre facultatea pe care vrei să o faci, fie online, fie direct la locul faptei, la studenții din ani terminali, să vezi cât de optimiști sunt sau cât de utilă li s-a părut. Plus ce perspective au.

 

 

 

fun-learn

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. NOU
    #1

    o sa te contrazic un pic subliniind ca fix scoala este de vina …
    – un sistem „corect” educational, ii face pe „cursanti” sa-si descopere inclinatiile si dupa ii ghideaza catre ceea ce au descoperit ca sunt inclinati sa faca
    – astfel un elev la mate-info cu reale inclinatii catre … sport sa zicem, nu va alege niciodata o politehnica ci o facultate de profil sportiv, etc
    – insa, partea pozitiva este ca, din ce in ce mai mult studenti, isi dau seama destul de repede ( primii doi ani de facultate ) ca au ales gresit si se reorienteaza din timp catre ceea ce simt cu adevarat sa faca
    – eu sunt cazul nefericit care a facut doua facultati tocmai pentru ca pe prima a trebuit sa o termin pentru parinti iar cea de-a doua pentru mine …

    Concluzie : tinerii trebuie sa fie ajutati de scoala, societate, rude, prieteni, etc sa-si descopere calitatile din timp si sa aiba curajul sa-si urmeze calea de mici nu cand deja te trezesti si esti insurat cu copii si credite

    11
    • De acord. La 18 ani e nerealist sa le cerem tinerilor sa stie ce vor sa faca. Eu de exemplu nu aveam habar si nu mi-a placut unde am ajuns prima oara.
      Este sarcina scolii sa orienteze elevul inspre ceea ce-i place si ce i se potriveste numai ca la noi scoala e prea ocupata sa le bage copiilor in cap tot felul de rahaturi inutile in loc sa-i ajute sa descopere ce vor sa faca in viata.

      30
    • @vlad_tiran_din_vitan

      – eu sunt cazul nefericit care a facut doua facultati tocmai pentru ca pe prima a trebuit sa o termin pentru parinti iar cea de-a doua pentru mine …

      I-ai spus mă-tii că nu o să-i aduci un pahar de apă pe patul de moarte?
      Oribil.

      01
    • Si mai grav e ca, de fapt, le cerem sa faca o alegere care le va influenta serios viitorul chiar la 14 ani, cand alegi profilul la liceu. Pt ca e foarte greu, daca la 14 ani te-ai decis ca nu-ti prea plac stiintele exacte si te duci la profil uman, sa mai schimbi ceva. Chiar daca realizezi pe parcurs ca te-ar interesa medicina, la noi asa de specializat e liceul, ca ai foarte mici sanse sa reusesti. Mi se pare absolut stupida ideea liceului teoretic cu specializari (uman, mate info, etc.) Inteleg scoala profesionala, unde inveti o meserie, dar daca tot faci liceul, de ce naiba la 14 ani putem copiii in fata unei alegeri asa de importante?

      00
    • @Vali,

      No toti sunt asa. Eu la 18 ani stiam in ce domeniu vreau sa lucrez si inca lucrez in acelasi domeniu dupa multi ani.

      Dar nu a avut de a face cu parintii, am descoperit pasiunea singur. Dar da, scoala si facultatea au fost cam degeaba. Noroc cu internetul si cursurile pe net.

      11
    • Alupigus da prost mai ești să-mi bag piciorul…

      00
    • @pluto
      Da, nici eu n-am fost așa. Numai că școala trebuie adaptata celor care habar n-au, restul ne descurcam.

      00
  2. NOU
    #8

    Asa si ?? Cunosc o fata, a terminat zootehnia, ditamai injinera si ghici ce lucreaza acum ??? Este in Germania, lucreaza ca sefa la fetele care fac curatenie intr-un hotel. De ce a facut facultatea ??? Pentru parinti sau poate credea ca in tara asta de doi lei mai gasesti ceva de munca in domeniul ales de tine …. Inca ceva, ma uitam la niste profile de dezvoltatori imobiliari (care invart chiar milioane de EURO, oras IASI) si ghici ce scoli au ??!! Daca deabia liceul, ca sa nu mai pomenesc de o facultate ceea ce este pentru ei moarte curata … Cam astia suntem. In ziua de azi este ceva de genul: ingineru’ someru’ … Si nici pe de alta parte, astia care termina medicina, sau facultatea de economie sa-i angajezi pe toti odata, maxim 20 30 40 % dintre ei .. si aia cam 50 80 % pe si cu pile. Pleaca tinerii pe capete din tara si da, se merita, daca tara ta nu-ti ofera nimic, ce naiba sa mai faci aici ??? Sa astepti 1000 de ani sa vina o fabrica ca Mercedes Benz ??? :D

    00
    • „In ziua de azi este ceva de genul: ingineru’ someru’ ”

      Cred ca esti un pic in urma cu realitatea asta a Romaniei. Conform ultimelor raportari de INS, industria romaneasca produce cam 30% din PIB, chiar daca multi nu ar crede asa. Cum sa nu fie nevoie de ingineri?

      Uite aici:

      https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/?cauta=Inginer

      Sunt aproape 1000 de locuri de munca oferite inginerilor, in domenii din cele mai diverse: de la IT (multe subspecializari), la constructii, cai ferate si pana la electronica/automatizari, unde eu chiar stiu pe unii care cauta ca disperatii.

      Anunturile sunt puse intre 6 martie 29 martie, adica in ultimele 3 saptamani.

      10
    • Facultatile se pot termina doar cu prezenta dar nici aia nu e obligatorie. Fata respectiva are treaba cu domeniul pe care l-a studiat? Tu daca ai avea o ferma i-ai asigura un salariu de 1500-2000e net sau ai cauta pe altcineva?

      00
    • Si inca ceva, ca stiam de o fabrica Mercedes Benz in Romania si am cautat. Da, am ratat fabrica de masini (bestiile au mers in Ungaria), dar tot avem o fabrica Daimler in Romania, si nu e chiar mica.

      Uite stire de acum 10 zile:

      Star Assembly, compania deţinută de Daimler şi care produce la Sebeş unele dintre cele mai avansate cutii de viteze din lume, a depăşit anul trecut Rompetrol Rafinare în topul celor mai mari exportatori şi s-a clasat direct pe locul 2 (dupa Dacia), în urcare de pe poziţia 26, fiind unul dintre cele mai mari salturi înregistrate în ultimii ani.

      Creşterea puternică înregistrată de fabrica Star Assembly vine după ce compania a inau­gu­rat în aprilie 2016 o linie de producţie a cutiei de viteze automată cu nouă trepte 9G-TRONIC, dedicată automobilelor Merce­des-Benz. Noua cutie cu nouă trepte se regă­seşte pe 20 de modele Mercedes-Benz, iar po­tenţialul său este de a ajunge la peste 800.000 de unităţi anual, produse la Stuttgart şi Sebeş.

      00
    • Ingineru’ șomeru’?!
      Ai reflectat mult până să ajungi la concluzia asta?
      Uită-te puțin la piața muncii din orașele cu apă caldă din România.

      00
    • Bula, tu nu ar trebui sa ai dreptul sa emiti opinii despre studii superioare. Te uiti in ce hal scrii? Daca esti prost, poti sa ai si diploma de la oxford, ca tot nu te angajeaza nimeni. In agricultura se castiga binisor, daca te duce capul poti ajunge la 3-4000 lei lejer. Ceea ce e suficient pentru Romania. Nu iti permiti seria 7, dar nici cu aia 2000€ din Germania nu faci prea multe. Si la noi in tara e un deficit foarte mare de personal pe partea tehnica, in special de „injineri”.

      00
    • Ingineru someru… :)))))
      Aoleu , sunt orașe unde iau orice inginer, inginer sa fie. E deficit mare de ingineri.
      Nu de facultățile astea era vorba :)

      00
  3. probabil la fel e si cu jurnalismul ;)

    00
  4. dacă nici științe politice la craiova nu e de viitor în țara asta, atunci chiar că se duce de râpă țara asta. mai am speranța cu cursurile de secretariat din videle că vor face țara asta să meargă bine…

    00
  5. Cred că facultatea aia de asistență socială e cea mai de viitor acum în România

    20
  6. Profesorii de sport sunt foarte apreciați de către elevi.

    00
  7. Nu știu dacă faci mișto, dar un Asistent Social ar trebui să aibă niște cunoștințe de psihologie, sociologie și alte ogii pe care nu le înveți pe net sau în parc.
    Presupun că și la Sport se învață minime chestii de anatomie, cel puțin despre sistemul osos și muscular.
    Am o cunoștință care a făcut o școală de Kinetoterapie. Dacă aș reuși să înfrâng lenea care-mi umple fiecare celulă a corpului și m-aș apuca de sport, m-aș duce la un om cu un minim de școală care măcar teoretic are habar despre importanța încălzirii, despre corectitudinea mișcărilor, cum să mă ajute să nu-mi fut articulațiile și ce exerciții să-mi recomande pentru ce mă interesează pe mine sau să-mi scoată gărgăunii din cap și să recomande ce ar fi mai bine și mai potrivit pt corpul meu. Nu la pulifrici de la sala care știu doar cum să facă brandul mare și burta plată.

    10
    • Sau, mai simplu, să semneze o adeziune de intrare în PSD

      00
    • kinetoterapia este facultate.. Deci pt a fi specialist kinetoterapeut (adică recuperare medicala) e nevoie de facultate și este un sector f util.. Orice s-ar spune

      00
  8. nu iesi profesor de sport, dar iesi antrenor de fitness, de exemplu. aia de la worldclass iau 200 de eurolunar per client.

    • Nu e nevoie de facultate pentru asta, un curs de cateva luni e suficient.

      00
    • Prostii. I structor antrenor de fitness si culturism iesi dupa orice curs acreditat, ce nu depaseste modulul de baza 800 lei pe cateva saptamani, iar alte prostii de specializari ca de nutritie si kino mai adauga 2000 lei. Cred ca 90% dintre toti antrenorii personali nu au studii in domeniu

      00
    • Naspa, inseamna ca WorldClass iese in pierdere rau de tot pentru ca percep abonament de doar cateva sute de lei (a se citi 300-500 lei) lunar per client…

      00
    • antrenorul se plateste separat de abonamentul la sala. cat despre restul babalailor din comentarii, de putut, poti ajunge, dar intre unul care are un curs de fitness la fara frecventa si un PROFESOR absolvent al unei facultati de profil, ghici cine are mai multe sanse de angajare. asta e problema cu internetul, a dat voce tuturor.

  9. NOU
    #28

    profesor de sport la liceu e chiar frumos pana la 25 de ani :)

    00
  10. Uite de-aia consilierii vocaționali ar trebui să fie musai și obligatorii. Că precădere către sfârșitul de gimnaziu și anii terminali de liceu. Să-i spună cineva gigelului că aptitudinile lui se potrivesc în direcția X, dacă oglinda nu ajută. :-) Am terminat acum ceva timp, eram cea mai bună clasă dintr-un liceu teoretic (nici prea-prea, nici foarte-foarte) și-am făcut rahatul praf 3/4 din noi. Unii am mai revenit pe traiectorie, dar oricum… Și nasol de tot mi se par cei care chiar nu-și dau seama cât de important este să faci ceva la care să fii bun (dacă îți și place e perfect), nu ceva care sună bine pe foi.
    Vorbeam recent c-un student la Silvicultură în Brașov și mi se părea destul de interesant că încă mai mișună studenți pe acolo, fiind o facultate greoaie și cu posibilități limitate din punct de vedere profesional. Foarte hotărât, omulețul zicea că la specializarea lui, poate pleca în Canada pe un job în domeniu. Ăștia sunt de admirat. Mai rar, dar mai sunt. :)

    00
  11. De la sport poate merge spre kinetoterapie http://unefs.ro/index.php?l=RO&mp=6&m=12&p=35.

    00
  12. ” Ce ieși de acolo și nu poți face fără facultate? Asistent Social Senior? Profesor de sport la liceu, nu la..fuck it, nu știu.”
    Exact. Nu poti sa fii nici asistent social si nici profesor de sport fara facultate de sport .

    00
    • Ce vorbesti? Asistent social poti sa fii daca ai memorie buna si inveti 2-3 legi ca sa treci de concursul pentru post, existand posturi si pentru studii medii, la diverse primarii. Profesor de sport poti sa fii si daca ai suta de kile si obosesti la un meci televizat.

      00
    • @7: nu poți lucra ca asistent social fără o facultate în domeniu, după cum zice mai sus și Cornelia.

      10
  13. De la Sport, pe lângă ce zice @Arhi mai sus, te mai poți lipi de vreo echipă de…ceva sport. Nu e chiar inutilă.
    Asistența Socială e baza în România. Eu mă întreb, în schimb, ce a fost în capul lor când s-au dus la primele. Adică, e pasionat de sport și se duce la științe politice? Wtf?

    00
  14. Ca sa fii asistent social e nevoie de facultate, cu liceu/curs esti doar lucrator social. Asta conteaza la nivel de salariu, cat si la nivel de abilitati de a gestiona cazurile pe care le ai, la nivel de cunostinte legislative. Din cunostintele mele din directiile de asistenta sociala e diferenta destul de mare intre profesionalismul unui lucrator social si a unui asistent social. Facultatea s profesorii sunt buni, daca chiar iti doresti sa faci ceva in domeniu. Asistent social nu e singura profesie pe care o poti avea la finalul facultatii, poti sa mergi pe partea de politici sociale, director de programe intr-un ONG, CSR, consilier in Ministerul Muncii etc, pentru ca capeti o perspectiva la nivel de individ/grup/societate/global asupra problemelor (nu mai mult individuala cum face psihologia de exemplu).

    00
  15. Oameni fara cei 18 ani de-acasa, in toata complexitatea notiunii…

    00
  16. De parca la 18-19 ani chiar stii ce vrei si cu ce se mananca viata. Sistemul de invatamant romanesc e praf pulbere fina pe toate palierele, de la clasa 0 pana la doctorat(inclusiv). Ma apuca plansul( la propriu) cand ma uit pe cursurile de la facultatile din strainatate(stanford and shit) si ma gandesc la ce faceam eu in facultate. Si cursurile respective sunt la liber pe net pe tot felul de platforme de invatamant online(edx.org, coursera.erg, etc.) si chiar pe youtube. Nu ai cum sa nu realizezi in ce mocirla ne scaldam cu invatamantul romanesc daca faci comparatia asta. Si-atunci, cu cine vrei sa faci treaba? Cu aia 0.1% care castiga olimpiade pe banda si care oricum sunt acontati te universitatile mari din lume inca de cand isi fac buletinul? Respectivii ar reusi aproape indiferent de conditii, ies la suprafata precum iese uleiul in apa. Restul sunt foarte bine programati sa nu stie ce vor, sa nu inteleaga cine sunt si sa le lipseasca discernamantul. Unii reusesc, daca au noroc sa dea peste oameni care sa le deschida ochii. Altii ajung la 30+ fara sa inteleaga cum de li s-a intamplat si de ce sunt prinsi in capcana.

    00
    • As spune ca universitatile din strainatate au si ele partea lor de facultati inutile.
      Insa cele inutile fac orice prostovan cu bani sa detina o diploma si sustin financiar facultatile unde educatia e scumpa.
      Cel mai des programele facultatilor cu denumiri ce se termina in „studies” sint inutile:
      Irish studies, greek studies, art and film studies, first people studies, si lista e destul de lunga. Termini un asemenea program si cel mai probabil ajungi barista.

      Acum citeva luni o facultate din oras tocmai anunta un curs nou intitulat „UFOs: History and Reality”.

      00
    • Si dupa ce stii ce iti doresti si mergi pe domeniul tau crezi ca se schimba viata ta si ajungi milionar in euro?

      00
    • Heto țin să-ți amintesc ca toate sistemele de învățământ superior și nesuperior au probleme, de altfel comune nu doar în România

      00
  17. Nu poti profesa ca asistent social fara studii de lunga durata in domeniul asistentei sociale + iti trebuie sa fii inscris in colegiul asistentilor sociali (la care la fel trebuie sa fii facut facultate). Amuzant este ca fix profesia de asistent social iti permite sa fii consilier vocational la care fac referire toate persoanele in comentariile de mai sus.

    10
  18. Daca faci Geografie-Turism iesi turist?

    10
  19. Problema e ca ai de unde alege… si asta te face studentul ideal pentru sistemul acesta de invatamant. Daca s-ar cerne profilele, necesitatea reala in campul muncii ale lor ar scadea numarul locurilor la faculate si ar creste drastic taxele, atunci totul ar avea sens. Asa facultatea iti ofera nimic pentru 3000-5000 lei pe an, nu-ti garanteaza nimic ca 3000-5000 de lei nu-s chiar o avere si uite asa termini si tu o facultate, nu conteaza ca nu ai dat pe acolo de 10 ori. PS: cititi cu voce tare si minunati-va… anual in Romania termina 10000 de oameni teologia, nu are legatura cu religia, ci cu profilul in sine… ce sens are aceasta facultate la acest nivel?

    00
  20. Si sistemul e de vina. Exista facultati care produc someri pe banda rulanta. De ce nu le inchide nimeni? Ce scop mai au ele?

    00
    • Problema e ca daca ar avea o rata de angajare de 90% de exemplu dupa absolvire( in domeniu, logic), si-ar face singure reclama, si cum majoritatea nu au…. :D that makes you think about

      00
  21. Eu m am lasat de mate info in primul an (alegerea parintilor, e isteria asta cu programatorii….) si m am apucat de un profil economic. Din al doilea semestru lucrez ca analist financiar intr o multinationala. Deci nu sunt de acord cu tine, sincer. Orice facultate are scopul ei, ideea e sa fie pe placul celui care o face. Performanta poti face numai in doua moduri: ori sa iti placa ce faci(si rezultatele vin de la sine), ori sa fii al dracu de ambitios. Pacat ca mai mult de jumate dintre studentii din ro nu si aleg ce le place si nici nu s ambitiosi, dar nu e vina facultatilor..

    00
  22. Facultatile din Romania sunt praf. 95% din ce se studiaza e inutil. Restul de 5% ce e util cu adevarat este predat de profesori incompetenti care nu au lucrat niciodata in domeniu. Teorie cu caru, dar practica e inexistenta. La informatica la laboratoare te pun profesorii sa faci copy paste de pe tabla pe calculator si daca iti da o eroare iti zice profu ca la el e corect si ca nu ai copiat tu bine (cel putin asa e la Sibiu). Sa nu mai zic ca 85% din cei care dau examenele copiaza la greu si sunt complet paraleli cu informatica. Toate examenele importante de programare se dau pe hartie… E o gluma proasta.

    Si facultati cu profile 100% inutile sunt cu carul.

    00
  23. Discuțiile astea sunt cam inutile în ziua de azi..Școlile și facultățile sunt bune în general. .indiferent unde studiezi, problema este mafia, iar studenții nu prea învăța..un alt aspect este faptul că în ziua de azi, totul depinde, din păcate, de cunoștințe, pile, bani.. Și nu doar în România ci asta e o problema în multe țări.. asa ca Discuțiile astea sunt cam inutile.. și succes

    00
  24. Paul aici nu ai dreptate.. Am spus totul în comentariul alăturat..

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)