OLX nu face nimic pe tema țepelor cu furtul datelor bancare și banilor

…pentru că știe că nu are ce face.

Schema e simplă: băieții isteți cumpără cartele prepay, că sunt vândute fără acte, își activează WhatsApp cu ele și oamenii cred că vorbesc cu cineva din România. După care aleg produsul/victima și mută discuția din chatul OLX pe WhatsApp, unde, după niște fraze traduse în română cu GTranslate, dau linkul magic, pe care oamenii îl accesează și își bagă acolo datele cardului, inclusiv CVCul, că așa știu ei că se încasează banii, cu cardul. Majoritatea nici nu se uită prea bine, mergând pe ideea că un număr de telefon din România poate fi identificat repede în caz de probleme sau neplăceri.

Bun. De ce nu face nimic OLX? Că n-are ce face. Oamenii care iau țepele astea nu pot fi atinși prea ușor de o campanie de educare. Au fost știri pe net și la TV că umblă țepele astea pe internet? Da. Ele continuă? Da. Oamenii ăștia nu se uită și nu sunt atenți la ce se întâmplă în jurul lor, fie că sunt prea proști, fie că se cred deștepți, deci tot proști. Ăștia sunt ăia care au ignorat miile de știri cu “metoda accidentul” sau “metoda acoperișul” și dacă îi suni acum cu una din schemele astea o mușcă din plin. Oameni care țin banii ascunși în fundul șifonierului, că nu îi caută nimeni acolo.

Ce campanie să faci ca să le explici că sunt idioți? Fără să-i jignești, să nu se supere. Pun pariu că, dacă OLX ia cei mai mari 20 influenceri din România și îi pune să zică “nu mai ieșiți din OLX când discutați vânzarea produselor, că riscați să luați țeapă”, numărul țepelor nu va scădea cu mai mult de 10%?

Și nu e vorba doar de neștiință și credulitate. E și foarte multă căpoșenie. Ăștia sunt oamenii cărora le explici că au dat share pe fb sau WhatsApp la o țeapă, ei zic ok, dar nu șterg, că poate e adevărat. Și le spui să șteargă, ei zic ok și lasă acolo. Zic ok și uită, că au memoria unui pește, sau strâng din dinți și zic “las’ că nu știe ăla”.

Am pus și metoda asta pe lista țepelor OLX.

coffee loyalty 1

Design vector created by freepik – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Cred ca e visul oricui sa vanda pe Olx la.pretul la care e pus produsul😅. De aia is disperati sa dea click pe orice.

    • Vinzi fara probleme la pretul cerut, daca pretul cerut e corect. Ca multi isi supraevalueaza ceea ce vand e alta poveste. Si sa ai nervi de valul de imbecili care se cred mari combinatori/negociatori ca ei au vazut altundeva produsul ala mai ieftin (si fara garantie, ambalaje originale, arata de parca a fost scos dintr-o accident aviatic, etc., dar l-au gasit ei mai ieftin).

    • Asta cu pretul corect e relativa :) poti sa pui la sub suma la ce gasesti minim pe olx si tot te vei trezi cu oferte gen 30-40% mai putin si vei astepta 2-3 luni pana apare o oferta decenta.

    • Pe oleics sunt majoritatea negociatori profesionisti si care vor mokangeli si cam asta-i adevarul adevarat. Ca nimeni nu o sa recunoasca asta si se dau zmei – e alta discutie.
      Exact, vor sa vanda la 10x pretul pietei, dar sa cumpere… nu gratis, daca se poate, co chiar sa le mai dea vanzatorul niste bani, ca sa cumpere – cam aici bat.

      Da, visul oricarui om normal este sa vanda si sa iasa in castig – si cu un leu macar… doar ca. de multe ori, nu prea este posibil si multi nu inteleg asta.

      Nici sa vii cu pret de dumping si sa argumentezi ca ai vazut in alta parte mai ieftin – sanatos sa fii, cumpara de acolo! – nu mi se pare normal, pentru ca la unii, pur si simplu, nu merge asa.

      Si nu-i inteleg nici pe cei care intreaba „ultimul pret”, cand tu ai specificat acolo – „pret fix” – chiar nu vad ce nu e clar, poate doar analfabestimul functional al unora si dorinta de a negocia, fie si un banut – bolnava boala, daca pot spune asa…

      In alta ordine de idei, pana cand OLX nu va implementa un sistem de rating gen eBay, tepele vor continua. Bine, vor continua si dupa asta, dar poate oamenii vor fi mai atenti. Poate.

    • Eu banez instant pe oricine are ca prima intrebare: „Ultimul pret?”
      Astia sunt combinatorii. Incet, incet, scapi de combinatori pentru ca nu te mai pot contacta.
      9 din 10 oferte sunt la 30-40% mai putin decat ceri. Daca pui pret mai mare cu 30-40% te trezesti cu „dincolo e mai ieftin” desi nicaieri nu au pe stoc produsul pe care il vinzi.

      Asa ca nu ajungi la nici un liman cu astia.

      Cine a cumparat de la mine a fost ceva de genul: „E ok? Merge? Vin sa il iau!”

  2. Nu ca ar putea OLX sa mai puna cateva randuri sau un link in fiecare pagina de anunt ca sa descrie metoda…

    • nu ajută la nimic. oamenii ăștia nu sunt atenți. nu citesc. nu vor să afle chestii.

    • avem noi la bloc niste vecini care lasa usa la intrare deschisa si a intrat pe acolo un hot, care a furat cam ce era de furat din parcarea subterana. a lipit administratorul un afis mare pe usa respectiva, cu o poza cu hotul cand intra si mesajul ca oamenii sa inchida usa. este in continuare deschisa, iar cand l-am confruntat intr-o zi pe unul pe care l-am prins ca n-a inchis-o, raspunsul lui a fost „nu stiam, n-am vazut, n-am fost atent, n-am citit”.

    • Romanul neducat, d-ala comunist sau cu 2 clase mai mult ca trenul e analfabet functional. Nu intelege ce trebuie facut si cum. El doar spune ca nu stie, asa ca pana nu dispar astia cu ei traim, sunt printre noi, exista…

  3. Tu iar ești hater. Faptul că au ajuns alte țări de lumea a 3-a să țepuiască români e cel mai clar indicator de creștere economică pe care îl avem.

  4. Am primit și eu o grămadă de astfel de mesaje, cred că OLX ar putea elimina 99 la sută din ele cu un filtru de spam.

  5. Chiar cred ca ar fi util un manual tip „internetul pentru prosti” fiindcă am impresia ca 70% din utilizatori, inclusiv astia născuți cu el în mana, efectiv nu stiu mai mult de a își face selfie/live, tiktok și a comenta.

    „Schema e simplă: băieții isteți cumpără cartele prepay, că sunt vândute fără acte, își activează WhatsApp cu ele și oamenii cred că vorbesc cu cineva din România. După care alege produsul/victima…. ” – de abia beau cafeaua dar cred ca acolo trebuia sa fie” aleg produsul”, ca era vorba de „băieții”…?

  6. Problema pt anti frauda din banci, nu este ca introduc clientii si cvv ul, ar fi bine sa fie doar asta, ca tot s-ar putea recupera banii fara probleme.
    Problema este ca tranzactiile sunt si 3D Secure, adica facute prin protocolul de securitate al Mastercard/Visa, clientul introduce si numarul de 6 cifre primit pe tel, iar in cazul asta chiar nu se mai pot recupera banii…
    Sa nu mai adaug ca, la unele tranzactii, acel procesator prin care se face tranzactia, in general din Ucraina, este mana in mana cu fraudsterul, astfel ca la pagina intermediara de 3D, suma se schimba cu o suma mult mai mare, iar clientul pt ca nu este atent, nu vede si o autorizeaza, deci nu este tepuit doar pt pretul produsului pe care il are la vanzare ci pt sume de 3 4 5 x ori mai mari.

    • Când ai comandat ultima dată online din afara României? Nu te întreabă nici dracu de 3d secure.

    • Creatorii de continut de pe pornhub sunt suparati rau ca visa/mastercard au interzis orice plata catre pornhub. Niste porci, pe langa vpn acum trebuie sa mai gasesc si metoda alternativa de platit la PH.

    • La procesatorii cu care am lucrat eu, tu ca și client al lor (care vrei să folosești serviciile procesatorului să încasezi de la clienții tăi, adică) ai opțiunea de a configura cît de paranoic să fie procesatorul cînd încasează de la clienți. Poți bifa dacă vreai sau nu cu 3D (in)secure, dacă să verifice sau nu zipcode/orașul/strada că pușcă cu adresa pe care o știe banca, etc.

      Dacă la retaileri/siteuri de ecommerce de afară nu vezi 3DS e doar pentru că ăia au decis că e mai profitabil să ia cîteva țepe/chargebacks decît să deranjeze clientul cu încă un dialog, plus un SMS.

  7. Am patit-o zilele trecute. Primul produs pus pe OLX dupa vreo 3 ani, ma incurca prin casa. La 2 ore dupa ce l-am pus, WhatsApp. Fara negociere, ma intereseaza produsul, si un screenshot ca e platit si asteapta confirmarea vanzatorului. Zic stai, ca n-am mai vandut prin OLX, sa sap un pic. Raspunsul: e super usor, trebuie doar sa introduceti cardul si sa confirmati. Seamana cu ce au BT de exemplu pentru confirmarea unei incasari prin SMS, parea plauzibil. Deschid linkul, imi cere sa bag cardul. Ma gandesc, o vrea OLX sa-l aiba salvat, am mai vazut si la altii gen Emag, hai sa-l bag. Abia la final, cand mi-a cerut sa introduc si soldul cardului, mi-a aprins beculetul si am inchis rapid tot, am raportat la OLX, declarat cardul pierdut si distrus. Vazusem stirile, chiar si pe OLX am citit despre asta, dar probabil consum prea multe stiri ca sa le procesez in intregime…

    • Asta merge la cei care nu prea au treaba cu cardul decat sa il bage in bancomat sa scoata bani.

      Si alor mei le-am explicat ca sa incaseze bani e nevoie doar de IBAN. Nu de numar de card si alte detalii. Nu bagi cardul niciunde, mai bine sa ma sune inainte. Pana acum a mers bine.

    • Eu ma opream direct daca vedeam formularul in care trebuie sa introduci datele cardului.
      Unde ai mai vazut sistem in care trebuie sa-ti adaugi datale cardului ca sa PRIMESTI bani ? Nu exista asa ceva.
      Cu un card poti doar sa dai bani, niciodata sa primesti….si nu, nu e acelasi lucru ca atunci cand platesti ceva cu cardul si primesti banii inapoi
      Cardul este legat la un IBAN, daca iti cerea un IBAN in care sa ti se livreze banii era altceva.

    • “Părea plauzibil” ?!?

      Prima, a doua și a zecea regulă ca să nu iei țeapă online e să verifici adresa și să te uiți dacă domeniile coincid.

      Adresa unde erai pus să verifici cardul era olx.ro ?

      Nu ?

      Închis, raportat, next.

    • @paul,…
      „Zic stai, ca n-am mai vandut prin OLX, sa sap un pic.”
      Dupa ce ai sapat putin, concluzia a fost sa introduci datele cardului ca poate vrea OLX sa le aiba salvate?

    • :) credeti-ma ca imi vine si mie sa rad acum cand ma gandesc la cate semne erau. Url-ul era olx-xyz.ro sau ceva de genu. Chiar era si un warning banner pe pagina, in care imi cerea sa ma asigur ca n-am limita 0 pusa la plati pe internet. Dar cumva in graba de a scapa de produs, tuturor le-am gasit un sens. Vrea OLX sa aiba cardul salvat. Vrea sa se asigure ca pot face o plata in momentul in care vreau sa si cumpar ceva. O fi ceva redirect intermediar de-al lor. Imi stiu datele cardului din cap, si mi-a devenit un automatism de la plata facturilor sa incep sa le introduc de cum imi pui in fata formularul. Si probabil ca daca nu cereau si soldul, as fi apasat butonul de confirmare, si apoi asteptam curierul, intrebandu-ma apoi ce suprize imi pregateste nevasta de am atatea plati cu cardul :)

    • asa am patit si eu, m-a abordat pe whatsapp ca vrea produsul si ca-mi da linkul sa confirm fondurile. eram pe afara, zic wtf, ce sa confirm unde? si oarecum mi s-a parut dubios si i-am zis sa-mi dea linkul care era in rusa in pm !!! daca nici atunci nu ti se aprind beculetele ti-o meriti ….

    • parea plauzibil? Cum dracu’ sa para plauzibil? De cate ori ai dat datele de card, inclusiv cvc, atunci cand ai primit bani in cont?

    • o explicatie mai plastica… cardul este cheia de la casa, iban-ul este adresa.

      ca sa primesti un pachet, curierul are nevoie de cheie sau de adresa? si daca iti xere cheia, nu ti se aprinde un beculet?

  8. Si pe mine m-a încercat un nigerian care zicea ca e din Moldova si că a plătit produsul, iar eu trebuie să plătesc transportul… Si mi-a dat un link la paypal. Ciudat ca prind metodele astea in România, mă gândesc că cei care stiu ce e cvv au mai mult de 2 neuroni. Pe restul ii înțeleg…

  9. Intrebare simpla: exista in lumea asta posibilitatea de a INCASA bani bagand NUMARUL de card (si restul de informatii+cvc) pe „undeva”?

    Incasarea se face in cont (iban), nu pe un numar de card.
    Adica sunt unele carduri prin Austria sau Germania care au scris iban-ul pe ele, dar aceela sunt altceva, nu exista si la noi si oricum nu merg la plati online.

  10. Am patit fix treaba asta. Bine nu eu nevasta. Eu m-am alarmat doar din prisma faptului ca pretul cerut de nevasta-mea pentru produs era mult prea mare comparativ cu celelalte produse de pe olx. Si atunci mi-am pus problema care „prost” ar vrea sa-i cumpere ei obiectul la pretul cerut de ea cand sunt cel putin 10 alternative la jumatate de pret (o las sa-si faca de cap, nu-mi place sa vand chestii si nu ma bag).

    Atunci m-am activat si m-am uitat peste mesaje si pe linkul dat de „Rus” si era olx-pays.me :) verificat, link cumparat din America de sud. E okey dat block. Aveti grija

  11. eu am patit altceva sapatamana trecuta ……ma suna cineva de la o agentie de turism cica , vantionsaga …ca mi au vazut ei pozele pe net , ca nu stiu ce clienti nordici deabia asteapta sa vina in vacanta , etc…….am zis ok …..sunt intersat …dupa aia am vazut ca imi fac reducere de la 400 euro pe 18 luni la 1oo de euro pe doi ani ….apoi intra pe whatssap si sunt din ce in ce mai insistenti , ca ce card folosesc , etc…….pana i am blocat . mi s a parut dubios toata treaba …..ceagentie serioasa se tot milogeste de clienti , te tot intreaba de card , plati etc ……

  12. Am patit prima data acum 3 ani cand am pus un telefon la vanzare.

    Recent, am pus un alt telefon si chiar eram curios daca o sa se mai intample, chiar asteptam.

    La mine a fost altfel, mi-a scris un presupus cumparator din Anglia si a zis ca imi ofera chiar mai mult.

    Ca sa imi confirme identitatea mi-a trimis o poza cu un barbat cu pasaportul in mana, in stilul KYC

    M-am intins cu el la vorba, ba chiar mi-a trimis confirmarea platii intr-un pdf facut pe genunchi, cu logo HSBC, adrese, si un scris mare si verde PAYMENT CONFIRMED.

    Ibanul pe care i l-am dat era fake, avea SCAM in el in loc de INGB de exemplu, adresa de email era @gov.ro. Nu a zis nimic, a continuat, semn ca omul nu era nici prea inteligent.

    Dupa ce i-am explicat ca stiu ca e scam, l-am convins sa mai discutam. Omul era din Ghana, coletul trebuia sa il trimit in Anglia unde avea un partener care le ridica.

    Mi-a trimis si un selfie cu el dupa ce i-am dar o poza cu Serban Pavlu in Umbre si i-am spus ca ala sunt eu si ca vreau sa il ajut.

    Anyway, dupa asta a inceput sa joace cartea omului lovit de soarta si m-a intrebat daca il pot ajuta cu bani.

    Ma plictiseam si chiar voiam sa aflu care e treaba cu el si cum gandesc ei scamurile astea. :))

  13. Deci cineva vrea sa-ti cumpere produsul si îti cere datele de la card ca el sa îti cumpere produsul?! Si lumea crede?! Mah baieti, stati sa vedeti ce tzepe se dau prin alte parti

  14. Nu e chiar „nu face nimic”, mi-au dat email cu o groaza de metode prin care pot fi tepuit pe siteul lor

  15. Sau de Coasta de Fildes.Am citit un articol care incerca sa descopere lumea hakerilor din Abidjan.Tineri fara studii sau chiar cu diploma de studii dar someri,petrec toata ziua in internet-cafe.Actioneaza singuri sau in echipe,depinde.Ei pleaca dimineata la internet cafe ca la un job iar parintii sau lumea nu vade in asta ceva rau pentru ca doar ia inapoi de la omul alb care a subjugat Africa si a furat de la ei in colonialism.Se simt un fel de robini hoods african cu o datorie de revansa.Toti au un nickname pe care incearca sa-l faca respectat in comunitatea lor.Banii sunt folosoti in intretinerea fmiliilor si/sau in baruri, masini etc.In video este nickname Comissaire 5500, spargand banii in bar.
    A fost arestat intre timp.
    https://youtu.be/_p4rvfCvrOc

  16. Nu au nici macar buton sa dai report user pe olx. Am fost amenintat cu moartea pe OLX si nu am avut cum sa raportez userul. I-am dat block si asta a fost.

    • Reclamație la poliție? Dacă trăiești într-o țară unde cel reclamat nu primește informații despre reclamant chiar de la polițist.

    • La butonul ala ii zice „Politia romana” si se gaseste in telefonul tau la Dialer sub forma de apel la 112.
      Butonul nu prea functioneaza ,echipa de acolo o sa rada de tine ,apeland-o pentru niste cuvinte pe olx.

      Acum serios vorbind am primit si eu amenintare cu moartea pentru ca nu voiam sa negociez un Ps4. Sunat sa vad care e zmeul si-mi raspunde o doamna.Dupa 1 minut de discutie in care explic faptul ca voi depune plangere la politie,aflu ca „agresorul” e baiatul ei „Nicolas” in varsta de 12 ani,frustrat ca nu primeste Ps4 de sarbatori.
      Cine vrea sa te omoare pe bune,nu prea-ti lasa scris pe olx.

  17. @ Ionuț Staicu
    21 Decembrie 2020 la ora 9:49 am
    Când ai comandat ultima dată online din afara României? Nu te întreabă nici dracu de 3d secure.

    Vorbesti sa n-adormi, procesatorul este din Ucraina, procesatorul este inrolat in protocolul de securitate 3dSecure/Verified, cardul bancar din Ro fiind si el inrolat, tranzactia se desfasoara prin flux 3D. Asta lucrez, nu avem cum sa recuperam banii clientilor fiindca tranzactiile sunt securizate 3D si MC/Visa ne dau cu flit.
    Multe MID uri ale procesatorilor prin care se desfasoara tranzactiile frauduloase oricum sunt pe lista neagra si respinse automat, dar apar altele noi foarte des.

    • Mie asta îmi sună a vulnerabilitate majoră a sistemului 3D secure și în speță niște belele mari ptr MC/Visa. Că dacă se înrolează oricine în sistem ce garanție mai reprezintă el?

  18. Intre noi fie vorba e si pacat sa avem atatia prosti in Romania si sa nu le luam banii.

  19. Poți încasa bani băgând cardul într-un POS… desigur, trebuie să știi unde și când să-l bagi.

    • Ca să explic puțin, bagi cardul într-un POS al vânzătorului pentru preautorizare iar apoi comerciantul poate să facă un fel de „refund” pe card. Am făcut asta de câteva ori cu companiile aeriene pentru banii de întârzieri (mereu ceri în aeroport că e mai rapid și fără bătăi de cap, e opțiune dacă nu vrei să accepți acel card prepaid pe care îl oferă de obicei) și la refundul unui bilet de tren în Polonia, în urmă cu ceva ani dar și recent (în primăvară).

  20. Sunt asa de multe cazuri din astea incat cred ca e vorba de boți software.

  21. NOU
    #52

    In ultima vreme tot vad oameni care dau share la „Andra – bani gratis” sau ceva de genul, ruleaza „live” o inregistrare cu Andra si un cadru adaugat, cu niste numere undeva in coltul ecranului, si oamenii tot scriu la comentarii numere.
    Care e schema ?

    • Adună laicuri la pagină și apoi bagă linkuri de marketing afiliat (spânul făcut de afiliați pe grupuri nu e suficient), desigur, nu toți fac asta însă o mare parte din afiliați da.

  22. oamenii care isi iau teapa in felul asta nu VOR sa evite din simplul motiv ca ei la randul lor urmaresc sa dea o teapa. atat cat ii duce capul, dar vor sa dea o teapa. „l-am prins pe fraier, repede, sa ii iau banii”.

  23. Cred ca se practica asta cu introdusul cardului la unele case de pariuri online. In mod normal retragi banii pe cardul cu care ai facut depunerea, dar ai posibilitatea si sa introduci un alt card pentru retragere. Nu am incercat, dar probabil fac o preautorizare a cardului nou, ceva gen blocheaza 1 leu, si pentru aia iti cer CVV si probabil si 3Dsecure, ca la o plata normala. Nu se cere IBAN.

  24. Dupa care, tot ei, se plang pe Internet ca au fost tepuiti…

  25. La schema asta contribuie un pic si serviciile alea de transfer bani care „pun banii direct pe card”, cum am vazut in niste P-uri pe-aici.
    Serviciile alea sunt legit, dar dau impresia omului de rand ca asa e normal, cu datele de card poti pune bani (cand defapt ce fac ei e un gimmick, normal ar trebui IBAN-ul)

  26. De pe oleics nu am cumparat niciodaata cu cardul,ci numai cu plata ramburs la curier cu verificare colet.Nu am luat teapa in felul acesta niciodata.

  27. Citeam azi dimineata stirea si ma gandeam, wow, mai exista scamuri din astea in 2020. Iar acum 10 minute vine nevasta-mea la mine si imi zice ca tocmai a fost scamuita pe olx cu metoda din articol.

    Sunt destul de trist pe de o parte, nu din pricina pagubei(600 de lei) ci din cauza ca a pus botul la asa ceva, cu atat mai mult cu cat lucreaza intr-o pozitie importanta dintr-o firma de top de cyber security din lume.

    Daca ea s-a intepat cu asa ceva, bietii oameni de 50-60-70 de ani sunt victime totale.

  28. eu sunt nedumerit de 2 chestii poate noi pentru mine, poate necunoscute pentru altii, dar care exista de ceva timp si sunt folosite de destule persoane

    cazul din articol care este considerat scam de cam toti comentatorii dar care este posibil real si corect. adica se poate face plata spre un card de debit daca dai unei persoane numarul de pe card, numele tau, data expirarii (mai putin cvv sau cod 3d secure venit prin sms) ex. https://www.moneygram.com/mgo/us/en/m/send-to-a-debit-card

    alta chestie oarecum conexa de care am auzit si am crezut ca vorbesc cu un cretin este plata folosind numarul contului IBAN, in sensul ca eu vreau sa platesc pe un site din exterior, pun la plata ca vreau sa platesc „cu ibanul meu” si dau plata si gata. ex. https://aws.amazon.com/about-aws/whats-new/2018/10/aws-sepa-support/

    un prieten a patit o chestie similara pe amazon, i-a aparut sa plateasca cu iban-ul (parca la ing era) si next next apare plata, da ok, da next – confirmat ok. vine produsul dupa cateva zile dar dupa 30 de zile mesaj de la amazon ca nu s-a procesat corect „plata cu iban” si pentru asta trebuie sa plateasca el manual prin OP in contul lor (parca din germania). ideea ca la ing e cursul prost, costa OP -ul in strainatate si el avea un produs de 10-15 euro, doar taxele erau mai mari, si omul nu voia sa-si faca revolut ca ar fi fost gratuit. a ignorat mesajul, si urmatoarele doar ca dupa vreo 6-9 luni a primit o scrisoare de la o firma de recuperare din Romania care a venit dupa vreo 50-100 Euro (atat ajunsese debitul) + comisionul de recuperare + alte prostii. ca sa zic asa ghinion

    alt caz interesant la care am fost martor, o colega cu un card de credit la bancpost (povestea e din 2017 cred) e sunata de cineva care se prezinta ca e de la bancpost marketing si ca este castigatoare unui concurs, incepe colega sa turuie date personale de gen nume prenume adresa locul nasterii timp in care eu si o alta colega ii faceam semne sa taca din gura ca e o teapa si ea da cuiva propriile date, dar nu am avut cu cine sa ne intelegem, discutia s-a terminat ca ea sa-si aleaga perioada pentru excursie intr-o tara europeana in limita sumei de vreo 10 mii ron si o sa fie resunata. am pus-o sa sune la agentia unde stia o persoana la banca sa intrebe de acel concurs (desigur ca ea nu participase la nimic dar era „castigatoare” si i se parea normal), si tipa de acolo nu stia nici ea nimic dar a zis ca suna la bucuresti sa vada si acolo. dupa 15 minute se revine cu telefon din filiala din oras si era … castigatoare a unui concurs care presupunea sa foloseasca cardul de credit. absolut toate elementele legate de concursul ala urlau SCAM, absolut tot comportamentul persoanei care a sunat din bucuresti de la marketing urla SCAM, cu toate astea a fost pe bune.

    alta faza care mie cel putin mi se pare cretina este la BT unde site-ul are certificat https emis pentru „banca transilvania” dar partea de interbanking e realizata printr-un alt site btrl.ro care are certificat emis catre „btrl”. am primit un email (probabil la fel e si acum dar sunt dezabonat de la oferte) in care era un mix de link-uri si poze unele de pe btrl altele de pe bancatransilvania.ro si am zis ca e clar spam, am dat mesaj sa-i intreb de sanatate si daca e pe bune – era pe bune oferta respectiva si am revenit sa ii intreb daca e normal sa combine 2 domenii separate inregistrate pe nume de entitati separate la modul asta care striga SCAM – raspuns e normal

    in concluzie: nu tot ce pare scam e asa ceva, si nici tot ce pare imposibil e asa, dar cu putina logica poti sa distingi tepele de chestii reale (cu exceptia platii aleia folosind IBAN care in continuarea mi se pare o chestie absolut cretina, ca iban-ul pana la urma nu e o chestie pe care sa o tin secreta)

  29. e interesant ca schema nu e prea folosita, in schimb vanzatorii dau cu foarte mare lejeritate contul lor IBAN in care sa le pui banii pt „avans expediere colet”
    iti dai seama ce surpriza ar avea daca cineva le-ar folosi acel IBAN sa comande electronice de pe amazon germania si apoi ar trebui sa se certe cu bancile sa recupereze banii

    https://news.ycombinator.com/item?id=10966164

    se pare ca cel putin din 2016 plata folosind iban este posibila in europa

    de la un comentariu de acolo

    „No, anyone’s account can be debited from, but only specific accounts can be debited to.
    I can’t pull money from your account, even if you tell me your IBAN.

    But I can use your IBAN to order from amazon, and then amazon can just pull however much they want from your account.

    Luckily chargeback with direct debit works just as fast as with credit cards.”

  30. daca era doar contabila pe-acolo nu as fi fost asa dezamagit acuma hehe

  31. Nimeni nu e perfect. Poate ca oamenii astia sunt pacaliti an de an cu metoda accidentu, se poate intampla oricui, insa pe de alta parte sunt foarte informati si nu pot fi pacaliti de oculta mondiala si stiu cum sta treaba cu adevarat cu bill ghetz, vaccinul, great reset, davos si alte lucruri din astea cu adevarat importante.

  32. Si totusi, OLX ar putea trimite un email notificare sa isi informeze membrii ca ei nu ofera aceasta optiunea de a salva cardul pentru a primi banii, plus un banner pe prima pagina. Trebuie sa intelegem ca noi cei care intram pe internet zilnic suntem in minoritate, traim intr-o bula.

  33. Mai degrabă mă strădui să găsesc si să cumpăr un produs nou ce vine cu garanție sau măcar drept de retur.

  34. In afara de acel link magic mai folosesc si renumita metoda (pe care multi dintre romanii nostrii nu o stiu) si anume PayPal. Ce face mai exact cu aceasta metoda? In timpul conversatiei pe Whatsapp ti se va cere email-ul de paypal pentru a efectua plata cat mai rapid. Apoi vei primi in cateva minute un mesaj precum: 1) plata a fost efectuata dar este blocata si pentru a se finaliza transferul este nevoie ca sa trimiteti o dovada a expedierii produsului sau 2) „Your Account Has Been Limited Due To Some Suspicious Activities” (exemplu: https://prnt.sc/x5x6ow ) in care vei gasi si un link care trimite catre o clona a siteului paypal. Asa ca nu expediati produsul decat in momentul in care banii sunt afisati in contul de paypal si nu expediati decat la adresa care exista in paypal.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile